Ceza Yargılamasında Ses Kaydı Delili
Selamlar
Benim Merak ettiğim konu ses kaydının ceza yargılamasında tek başına delil olarak sunulup sunulamayacağıdır.
Kısaca olayı özetlememe gerekirse; Polis memurunun bir kişiye darp uyguladığı ve küfür ettiği iddia ediliyor. Ekip otosuna bindirildiğinde küfürlerin devam ettiği ve bu esnada cep telefonunu ile ses kaydı yapılarak ve cdye çekilerek açılan davada kullanılmak isteniyor.
Sorum ise böyle bir delilin tek başına yeterli olup olmayacağı?
Hekimden bir darp raporu alındıysa bununla birlikte nasıl bir hüküm arzedebileceği ve bununla ilgili yargıtay emsal kararları olup olmadığıdır.
Benim bulduklarım içerisinde işime yarayanlar bant kaydından bahsetmekte ve 85 yılına ait kararlardır. Müvekkil olan polis ise böyle bi olayın olmadığını söylemektedir.
Vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkürler
İyi Çalışmalar.
Cevap: Ceza Yargılamasında Ses Kaydı Delili
Ses kaydını ve görüntüleri mahkemeye delil olarak sunmanızda hiçbir sakınca yoktur. Bu delillerin tek başına yeterli olup olmayacağı hakimin insiyatifindedir. Zaten ses kaydı ve görüntüler çözümü için mahkeme tarafından kriminale gönderilir ve sonuç mahkemeye rapor ile sunulur. Ama diğer delillerle ; tanık,...vb desteklenmesi gerekir.
Ses kaydının hukuk dışı elde edilmiş olarak elde edilmesi sebebiyle hakimin delili reddetmesi gerekir. Ses kaydı yapılan yapılan kişinin bundan haberdar olmaması durumunda yapılan ses kayıtları hukuka aykırıdır. Hukuka uygun ses kayıtlarının yapıldığında bile bu ses kaydının maddi olgularla desteklenmesi aranmaktadır.
Alıntı:
muratyilmaz86 rumuzlu üyeden alıntı
Ses kaydının hukuk dışı elde edilmiş olarak elde edilmesi sebebiyle hakimin delili reddetmesi gerekir. Ses kaydı yapılan yapılan kişinin bundan haberdar olmaması durumunda yapılan ses kayıtları hukuka aykırıdır. Hukuka uygun ses kayıtlarının yapıldığında bile bu ses kaydının maddi olgularla desteklenmesi aranmaktadır.
Bu karmaşık bir konu. Ses kaydı sanırım yeterli olmuyor. Görüntü de olsa daha çok işe yarıyor.
Ama çekmenin suç olup olmaması olayı karışık. Hukukçu üyeler değişik durumlarda değişik şeyler söylüyor. Buradaki olayda suç gibi değil sanki.
Örneğin birisinin evinin aralık penceresinden onu evinin içinde çıplak olarak çekip internette yayınlamak şeksiz şüphesiz suç. Ama kendi evindeki bir kameraya kendini çekerken bu sırada bir hırsız gelip ev sahibini darp etse bunu çekmek nasıl suç olabilir ki?
Alıntı:
senoleker rumuzlu üyeden alıntı
Bu karmaşık bir konu. Ses kaydı sanırım yeterli olmuyor. Görüntü de olsa daha çok işe yarıyor.
Ama çekmenin suç olup olmaması olayı karışık. Hukukçu üyeler değişik durumlarda değişik şeyler söylüyor. Buradaki olayda suç gibi değil sanki.
Örneğin birisinin evinin aralık penceresinden onu evinin içinde çıplak olarak çekip internette yayınlamak şeksiz şüphesiz suç. Ama kendi evindeki bir kameraya kendini çekerken bu sırada bir hırsız gelip ev sahibini darp etse bunu çekmek nasıl suç olabilir ki?
Ses ve ya video kayıtları suç üstü durumlarda yapılırsa hukuka uygunluk nedenidir. Sizin dediğiniz hırsızın eve girmesi durumunda çekilen video veya ses kaydı bu kapsama girdiği için suç telkil etmez. Fakat izinsiz olarak yapılan bir ses ya da video kaydı hukuka aykırıdır.
Alıntı:
Ses ve ya video kayıtları suç üstü durumlarda yapılırsa hukuka uygunluk nedenidir. Sizin dediğiniz hırsızın eve girmesi durumunda çekilen video veya ses kaydı bu kapsama girdiği için suç telkil etmez. Fakat izinsiz olarak yapılan bir ses ya da video kaydı hukuka aykırıdır.
Polis memurunun zanlıya darp uygulaması da bu kapsama girmez mi?
Polis memurunun darpı bu kapsama girer tabiki suç üstü bir durumdur ve durumda yapılan video kaydı ya da ses kaydı hukuka uygundur bu konuda size katılıyorum.
Özellikle ceza davalarında lehinize olabilecek herşeyi delil olarak sunabilirsiniz. Bu ses kaydı, görüntü kaydı ve her türlü yazılı belge olabilir. Düşünün biri size telefonda küfredecek, tehdit edecek ve bunu kayıt altına alıp mahkemeye sunacaksınız ve sonrada acaba bu kayıt hukuk a uygunmu diye düşüneceksiniz.
Alıntı:
alexander1972 rumuzlu üyeden alıntı
Özellikle ceza davalarında lehinize olabilecek herşeyi delil olarak sunabilirsiniz. Bu ses kaydı, görüntü kaydı ve her türlü yazılı belge olabilir. Düşünün biri size telefonda küfredecek, tehdit edecek ve bunu kayıt altına alıp mahkemeye sunacaksınız ve sonrada acaba bu kayıt hukuk a uygunmu diye düşüneceksiniz.
Lehe olabilecek herşeyin delil olarak kullanılabilmesi için kullanılacak olan delilin hukuka uygun biçimde elde edilmiş olması gereklidir. Aksi takdirde Ceza Muhakemesi Kanununun 206 . maddesinin 2. fıkrasının a bendince delil hukua aykırı sayılacak ve reddolucaktır. Yüklenen suçun her türlü delille ispat edilebileceği yine CMK 217/2'de belirtilmiştir fakat bu delillerin hukuka uygun şekilde elde edilmiş gerektiği burda tekrar belirtilmiştir. Bu sebeple lehe olabilecek her türlü delil hukuka uygun alınmadıkça kullanılamaz. Sizin dediğiniz tehdit olayında suçun gerçekleşmiş olduğu an yani suçüstü durumdur ve bu durumda ses kaydı yapılabileceği kabul edilen görüşler içerisindedir.
merhaba
karşılıklı mahkemelik olan taraflardan biri diğerini uzlaşmaya çağırdığında, davacı aralarında geçen konuşmayı ve uzlaşma isteğini de içerisinde bulunduran ses kaydını (gizli) mahkemeye delil olarak sunabilir mi?
davalı taraf burada suçunu resmen ikrar etmektedir.
bu kayıt delil olarak kullanıldığında davanın seyrini nasıl değiştirir.
bu durum karşı taraf için karşı bir dava açmasını sağlar mı? sağlarsa sonuc ne olabilir??
şimdiden teşekkürler...
Herkese merhaba.Bu ses kaydı kafamı karıştırdı arkadaşlar. çünkü bende ses kaydı yapıp savcı beye gönderdim suç olduğunuda bilmiyorum.Benim olayım şöyle 5 kişi tarafından gasp edildim bir kapalı dükkanda 2 gün rehin kaldım.3 defa polis çağırmamam rağmen polislerden yardım alamadım.Bir şekilde ellerinden kurtulup savcılığa suç duyurusunda bulundum ve şahıslar göz altına alındılar hakim tarafından idda var kanıt yok diyerek serbest bırakıldılar.Olay trabzonda oldu kendim ALANYALIYIM alanyada iş yerimin kapısına mermi astılar hala tehdit edilmekteyim bende kayıt yapıp savcıya gönderdim.Ses kaydının içeriği aynen şöyle avkatınla görüş davanı geri çek ben sana yardımcı olayım gördüklerimi bildiklerimi savcıya anlatayım adres ver mallarını adresine postalayım dedi bende vaz geçmiyeceğmi söyleyince o zaman bende gelip aileni ziyaret edecem diyo şimdi bu kaydı yapmak suçmu.cevap veri ayrıca bu konuşma içeriği dedil sayılırmı.saygılarımla.
Saygı değer hukukçu arkadaşlar beni aydınlattığınız için hepinize tek tek ama tek tek teşşekkür ediyorum inanın gözlerim yaşardı.
Alıntı:
hilmi007 rumuzlu üyeden alıntı
Saygı değer hukukçu arkadaşlar beni aydınlattığınız için hepinize tek tek ama tek tek teşşekkür ediyorum inanın gözlerim yaşardı.
Sevgili hilmi007 ,
Kişiler arasındaki konuşmaların dinlenmesi ve kayda alınması
MADDE 133. - (1) Kişiler arasındaki alenî olmayan konuşmaları, taraflardan herhangi birinin rızası olmaksızın bir aletle dinleyen veya bunları bir ses alma cihazı ile kaydeden kişi, iki aydan altı aya kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Bu maddeden de anlaşılacağı gibi karşı tarafın ses kaydını onun rızası olmadan almak suç oluşturur. Fakat bunun bir istisnası vardır ve bu da eğer telefondaki kişi hakaret ya da tehdit etmekte ise ancak suç üstü durumda delil niteliği taşır. Suçüstü olmayan durumlarda yapılan telefon kayıtları Ceza Muhakemesi Kanunu'nca da yasak delil olarak tanımlanmıştır. Bu durumda size gelen telefonda size ya da bir yakınıza karşı vücut ya da cinsel dokunulmazlığna karşı bir saldırı oldu ise ya da malvarlığınıza ağır zarar verecek bir tehdit oldu ise ses kaydı dedlil niteliği taşıyabilecektir. Fakat tehdit ya da hakaret gibi suçüstü olmayan durumlarda ses kaydı yasadışı olup delil niteliği de taşımaz. Umarım yardımcı olmuşumdur. Başka sorunuz varsa elimden geldiğinde yardımcı olmaya çalışırım.
Alıntı:
Sevgili hilmi007 ,
Kişiler arasındaki konuşmaların dinlenmesi ve kayda alınması
MADDE 133. - (1) Kişiler arasındaki alenî olmayan konuşmaları, taraflardan herhangi birinin rızası olmaksızın bir aletle dinleyen veya bunları bir ses alma cihazı ile kaydeden kişi, iki aydan altı aya kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Bu maddeden de anlaşılacağı gibi karşı tarafın ses kaydını onun rızası olmadan almak suç oluşturur. Fakat bunun bir istisnası vardır ve bu da eğer telefondaki kişi hakaret ya da tehdit etmekte ise ancak suç üstü durumda delil niteliği taşır. Suçüstü olmayan durumlarda yapılan telefon kayıtları Ceza Muhakemesi Kanunu'nca da yasak delil olarak tanımlanmıştır. Bu durumda size gelen telefonda size ya da bir yakınıza karşı vücut ya da cinsel dokunulmazlığna karşı bir saldırı oldu ise ya da malvarlığınıza ağır zarar verecek bir tehdit oldu ise ses kaydı dedlil niteliği taşıyabilecektir. Fakat tehdit ya da hakaret gibi suçüstü olmayan durumlarda ses kaydı yasadışı olup delil niteliği de taşımaz. Umarım yardımcı olmuşumdur. Başka sorunuz varsa elimden geldiğinde yardımcı olmaya çalışırım.
Murat bey bilgilerin için teşekkür ederim.Karşı taraf malımı gasp etti özel eşyalarımı alarak boş keğıda imza attırdı şahısların ifadeleri çelişki dolu hatta birisi ifadesinde A. kişinin bilgi sayarı zorla aldığını boş keğıda imza atırdığını imzalamassa öldürürüm dediğini beyan etmekte fakat bu kişiler mahkeme tarafından idda var kanıt yok diyerek serbest bırakıldı.Danışmış olduğum avukatlar dosyayı incelediği zaman bu şahısların tutuklu yargılanması lazım diyorlar.Bu durumda şahıs beni arıyor üstü kapalı tehdit vari konuşuyor bende mecbur kaldım konuşma esnasında kayda basıp aldım.yapmış olduğum kayıtta davayla ilgili ne varsa o geçiyo başkada özel bir konu geçmiyo.Saygılarımla