-
Eşim evi terk etti , boşanma davası açabilir miyim?
Herkese selam...
Hukukçu arkadaşlar sizlere sorum olacak yardımcı olursanız sevinirim.
ben öğretmenim. eşimse çalışmıyor.Eşimi 6 aylık hamileyken ailesine tatil için gönderdim.ve almaya gitmek için aradığımda artık hiç gelmeyeceğini söyledi(hiçbir problem yokken).aradan 3.5 ay geçti eşim doğum yapmış ve hiç bir şekilde bana haber vermedi telefonunu kapatmış ona hiç bir şekilde ulaşamıyorum. ailesiyle problemler yaşadığım için onlar sürekli bana hakaret ediyorlar eşimden haber vermiyorlar.velhasıl ben bu işten çok sıkıldım artık boşanmak istiyorum.Boşanma davasını geçimsizlikten açsan hiç şahidim yok dön ihtarı çeksem eminim eve gelmeyecek.bu durumda en kısa ve en az zaiyatla bu işten nasıl kurtulurum ne olur yardımcı olun.
teşekkürler....
-
Cevap: bayramının kutlu olsun
Eşinize dön çağrısı yapın.Ama 4 aylık süre geçmesi ile bu dön çağrısını yapın. Siz dön çağrısını yaptığınızda 2 aylık süre içinde geri dönmezse de kusurlu kendisi olur ve terk sebebi ile boşanma davası açma hakkına sahip olursunuz.
Diğer türlü şiddetli geçimsizlik ile boşanma davası açarsanız geçimsizliğinizi ispatlamanız ve geçimsizliğinizin ana sebeplerini belirttiğiniz iddialarınızı ispatlamanız gerek. Şahitlerle. Tabi bu arada eşiniz hem kendisi hemde çocuk için nafaka talep edecektir. Etmese bile hakim çocuk için muhakkak nafaka bağlayacaktır.
-
4. TERK : (Mutlak Boşanma Nedenidir)
"MADDE 164 Eşlerden biri, evlilik birliğinden doğan yükümlülüklerini yerine getirmemek maksadıyla diğerini terk ettiği veya haklı bir sebep olmadan ortak konuta dönmediği takdirde ayrılık, en az altı ay sürmüş ve bu durum devam etmekte ve istem üzerine hâkim tarafından yapılan ihtar sonuçsuz kalmış ise; terk edilen eş, boşanma davası açabilir. Diğerini ortak konutu terk etmeye zorlayan veya haklı bir sebep olmaksızın ortak konuta dönmesini engelleyen eş de terk etmiş sayılır.
Davaya hakkı olan eşin istemi üzerine hâkim, esası incelemeden yapacağı ihtarda terk eden eşe iki ay içinde ortak konuta dönmesi gerektiği ve dönmemesi hâlinde doğacak sonuçlar hakkında uyarıda bulunur. Bu ihtar gerektiğinde ilân yoluyla yapılır. Ancak, boşanma davası açmak için belirli sürenin dördüncü ayı bitmedikçe ihtar isteminde bulunulamaz ve ihtardan sonra iki ay geçmedikçe dava açılamaz."
Terk mutlak boşanma nedenidir. Yani terk durumu ispatlandığında, kanunun aradığı şartlar oluşmuşsa hakim tarafından boşanmaya hükmedilmesi gerekir.
SARTLARI :
1. Eşlerden birinin geçerli bir sebep olmaksızın ve evlilik birliğini devam ettirmeme kastı ile evi terketmesi (evlilik birliğinden doğan yükümlülüklerini yerine getirmemek maksadıyla terk veya haklı bir sebep olmadan ortak konuta dönmeme )
2. Terk durumunun 6 ay sürmüş ve devam etmekte olması (Bu ayrılık kesintisiz olmalıdır, kısa süreli bir araya gelme durumu bile terk sebebi ile boşanma için engel oluşturabilir.)
3. Terk zamanından sonraki 4. ayın doldurulması ile terk eden eşe hakim tarafından ihtar yapılmış olması
4. İhtardan sonra 2 aylık süre geçmesi ve bu süre içerisinde ortak eve dönmeme (süre ihtarın eşe tebliğ edildiği günden itibaren işlemeye başlar. Ancak eğer yol giderleri, terkeden eşe ihtar sonrasında ulaşmış veya giderlerin alınmasından kaçınılmışsa sürenin işlemeye başlayacağı tarih bu tarih olarak esas alınacaktır.) Terk sebebi ile boşanmada ihtardan sonraki ikinci ayın bitimi ile başlayan dava açma süresi çok fazla geçirilmemelidir, makul bir süre içerisinde dava açılmalıdır.
İ H T A R: **
GÖREV :Asliye Hukuk Mahkemesi
YETKİ : Her yerden çekilebilir. Çünkü ihtar bir dava değildir.
İHTARIN ÖZELLİKLERİ
1. İhtar samimi bir arzunun ürünü olmalıdır. Boşanma aracı olarak kullanılmamalıdır. Aksi ispat edildiği takdirde örneğin ihtardan sonra davet eden eşin, diğer eşi eve dönmemesi konusunda tehdidinin varlığı ispat edilirse bu ihtar geçersizdir.
2. İhtar nihai bir karar değildir. Bu nedenle başlı başına temyiz edilemez. Kesindir.
3. Değişik iş defterine kaydı yapılmalıdır. Harç alınmaz, duruşmasız görülür.
İhtar, evi terkeden eşin bizzat kendisine yapılmalıdır, vekile yapılan ihtar geçersizdir.
4. İhtarda eşin davet edildiği evin açık adresi mutlaka gösterilmelidir.İ.BK.
5. Eşin hangi süre içerisinde eve dönmesi gerektiği yazılmalıdır.
6. 2 aylık süre içerisinde eve dönülmemesi halinde hakkında boşanma davası açılacağı yazılmalıdır.
7. Evi tereden eşin eve dönerken yapacağı yol ve yemek vb. masrafların miktarı ihtarda gösterilmeli ve bu giderler konutta ödemeli olarak gönderilmelidir.
Bu şartların bulunması durumunda hakim tarafından ihtara karar verilir.
İHTAR SÜRELERİ
Terk Tarihi
4 AY İhtar için beklenecek süre
İhtar Tarihi
2 AY Dava açmak için beklenecek süre
Dava Tarihi
İHTAR ÖNCESİ DÖRT AYLIK SÜRE: Terk tarihinden itibaren en az dört ay geçtikten sonra ihtar çekilmelidir. Bu süre dolmadan çekilen ihtar geçersiz olacağından terk sebebi ile boşanma davasına konu olamaz. Ancak aile birliğinin temelinden sarsılması sebebi ile açılacak olan boşanma davasında kullanılabilir. Hakim re’sen bu süreyi araştırmalıdır.
Boşanma davası sırasında bu sürenin belirlenmesi için tanık dinlenmelidir.
Her bakımdan Bağımsız Konutun sağlanması gerekir. Bağımsız konut:
.. Sosyal ve ekonomik açıdan oturulabilecek özellikte bir ev olmalıdır. (tuvalet, banyo, mutfak vb. olmalı , gerekirse keşif yapılmalıdır.)
.. Konutun iyi niyet esaslarına göre seçilmesi gerekir. Yani konutu hazırlayan eş kendi çalıştığı iş yerinin bulunduğu yerde (şehir) konutu hazırlamalıdır. Ayrı ayrı şehirlerde ise kocanın iyi niyetinden söz edilemez. Çünkü evlilikte asıl olan eşlerin birlikte yaşamalarıdır.
.. Davet edilen evde anne-baba,kardeş davet eden eşle birlikte kalmamalıdır. Birlikte kalıyor iseler bağımsız konuttan söz edilemez. Kocanın önceki eşinden olan çocuğu reşit ve aynı evde kalıyor ise yine bağımsızlıktan söz edilemez. Ancak çocuk reşit değil ve babanın bakma sorumluluğu ve zorunluluğu (yasal olarak) var ise bu durum konutun bağımsız olmasını etkilemez. Uygulamada anne-baba aynı apartmanda ancak ayrı dairelerde oturuyor ancak yemeği düzenli olarak birlikte yiyor ve sadece yatmadan yatmaya kendi evlerine gidiyor iseler bu konut bu şartlar halinde bağımsız değildir. İhtarın geçerli olması için bu şekilde ki aile içi uygulamadan vazgeçildiği açıkça belirtilmelidir. Ancak bu durumun ihtardan sonra varlığını ve devam ettiğini ispat terk eden eşe düşer.
Terk eden eş yasal süre içerisinde eve geldiğini ve evin bağımsız olmadığını yada kapının kapalı olduğunu iddia ediyor ise bunu ispat etmelidir.
İHTAR SONRASI 2 AYLIK SÜRE: Davet eden eş ihtarda açıkça belirttiği 2 aylık süre dolduktan sonra davasını açmalıdır. Bu süre en az olan süredir. Davacının bu süre dolduktan sonra istediği bir tarihte dava açma hakkı doğar.
İhtardan sonra söz konusu olan bu ihtarda bir eksiklik olduğu anlaşılır ise ikinci ihtarın gönderilmesi için belirlenen sürenin beklenilmesi gerekir.
Terk eden eş bu iki aylık süre içerisinde haklı bir nedeni yada mazereti olduğunu ispat edemez ve bu süre dolduktan sonra örneğin 65 gün sonra konuta dönerse davacının dava açma hakkını ortadan kaldırmaz.
Terke dayalı boşanma davası her iki eşe de tanınmıştır. Karı da bu nedene dayalı olarak ihtar gönderip dava açabilir.
Davada ,herkes genel kural gereği iddiasını ispat etmek zorundadır.
Davalı eve dönmemekte haklı olduğunu ispat etmelidir.
İhtar çekmekle koca önceki olayları affetmiş sayılır. Bu nedenle MK.164/1 maddesine dayanarak dava açıldığında ihtardan önceki eylem ve sözler aleyhe delil olamaz.
-
GÖREV
4787 s.y. gereğince Aile Mahkemesi görevlidir.
YETKİ
"Madde 168 Boşanma veya ayrılık davalarında yetkili mahkeme, eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturduklar yer mahkemesidir."
Bu değişiklik ile bayan eşte kocasının ikametgahında davayı açma zorunluluğundan kurtulmuş olmaktadır. Artık kadın da kendi oturduğu yerde boşanma davası açabilir.
İSPAT
TANIK
Tanıkların üçüncü kişilerden aktardıkları sözler boşanmaya esas alınamaz.
Tanıkların davacıdan naklen aktardığı sözler de delil olarak davaya esas alınamaz.
Davacı iddiasını her türlü delil ile ispat edebilir. Tanıklıkta, tanık anlatımlarının olabildiğince somut, görgüye dayalı , duymaya dayalı olmayan, inandırıcı ve açık olmalıdır.
Aksine ciddi ve inandırıcı delil ve olaylar bulunmadıkça akrabalık ve arkadaşlık tanık beyanını değerden düşürecek bir sebep kabul edilemez. Asıl olan tanığın doğru söylediğinin kabulü gerekir. (HUMK 254)
TAZMİNAT
MADDİ TAZMİNAT (MK 174)
Şartları :
1.Tazminat talep edenin boşanma sebebinde kusuru bulunmamalı veya az kusurlu olmalıdır.
2.Diğer tarafın boşanma sebebinde etkili bir kusuru olmalıdır.
3.Talep edenin mevcut veya beklenen bir menfaatinin boşanma sebebi ile zarara uğraması.
MANEVİ TAZMİNAT (MK 174/2)
Şartları :
1.Tazminat talep edenin boşanma sebebinde kusuru bulunmamalı veya az kusurlu olmalıdır.
2.Diğer tarafın boşanma sebebinde etkili bir kusuru olmalıdır.
3.Tazminat talep edenin boşanmaya sebep olan olaylar yüzünden kişilik hakkı saldırıya uğramış olmalıdır.
-
Eşinizi kabul etmeye hazır olmalısınız. Zira yaptığınız ihtar neticesinde eşiniz geri dönerse evlilik devam edecektir ve boşanma davası açamayacaksınız!
Hazır mısınız? Eşinizi geri istiyor musunuz? Asıl amacınız boşanma değil mi? O zaman buyrun bu yolu deneyin!
Eşinizi terke zorlamamış olmalısınız. Evi terk etmesinde eşiniz haklı olmamalı.. Eğer haklı ise, örneğin onu aldattıysanız, dövdüyseniz, hakaret ettiyseniz, kendi anne ve babanızla yaşamaya zorladıysanız, evinize bakmıyorsanız, eve icra gelmesine neden olduysanız vs. eşiniz evi terk etmekte haklı görülebilir. Bu durumda ihtar yapsanız ve eşiniz dönmese de terke dayalı boşanma davası açamazsınız.
Eşiniz keyfi olarak veya hukukun haklı bulmadığı bir sebeple evi terk etmiş olmalıdır ve siz onu her şeye rağmen geri istemelisiniz. Bu terk hali 6 aydan beri sürmelidir ve halen devam etmelidir. Hakime başvurup eve dön diye çağrı yapmalısınız. gelmedi mi? Ne kadar bekleyeceksiniz? 2 ay. 2 ay sonunda dönmedi mi? O zaman boşanma davası açabilirsiniz.
-
Teşekkürler.
Ben kesinlikle boşanmak istiyorum. En mantıklı yol dön ihtarı gibi görünüyor.
Gidiş sebebini bilmiyorum çünkü..
-
Alıntı:
barho rumuzlu üyeden alıntı
Teşekkürler.
Ben kesinlikle boşanmak istiyorum. En mantıklı yol dön ihtarı gibi görünüyor.
Gidiş sebebini bilmiyorum çünkü..
Eşinizin gidiş sebebini bilmiyorum diyorsunuz ama ilk yazınızda eşinizin ailesi ile yaşadığınız problemleri kabul ediyorsunuz. Demek ki eşinizle aynı evde yaşarken birşeyler yaşanmış.
-
Alıntı:
denizblk rumuzlu üyeden alıntı
Eşinizin gidiş sebebini bilmiyorum diyorsunuz ama ilk yazınızda eşinizin ailesi ile yaşadığınız problemleri kabul ediyorsunuz. Demek ki eşinizle aynı evde yaşarken birşeyler yaşanmış.
ailesiyle görüşmüyordum 9 ay öncede barışmıştım
ama şimdi görünürde sorun yok gibi
sorun ailesinden kaynaklanıyor ama ben ne olduğunu bilmiyorum
-
Alıntı:
ailesiyle görüşmüyordum 9 ay öncede barışmıştım
ama şimdi görünürde sorun yok gibi
sorun ailesinden kaynaklanıyor ama ben ne olduğunu bilmiyorum
Peki aileniz bu durumu biliyorlar mı? Aileniz bu duruma ne diyor? Torunlarını görmek istiyorlar mı? Torunlarını gördüler mi?
-
Alıntı:
Peki aileniz bu durumu biliyorlar mı? Aileniz bu duruma ne diyor? Torunlarını görmek istiyorlar mı? Torunlarını gördüler mi?
ailem hayat senin diyolar en başından beri eşine inanıyorsan barış diyolar
daha çocuğu ben bile görmedim onlar mardindeler bense hataydayım
gelirsen fena yaparız diyolar
bense açıksası korktuğumdan değil de çocuğu özlememek için hiç görmek istemiyorum
göz görmeyince gönül katlanır... diye avutuyorum kendimi
-
Alıntı:
ailem hayat senin diyolar en başından beri eşine inanıyorsan barış diyolar
daha çocuğu ben bile görmedim onlar mardindeler bense hataydayım
gelirsen fena yaparız diyolar
bense açıksası korktuğumdan değil de çocuğu özlememek için hiç görmek istemiyorum
göz görmeyince gönül katlanır... diye avutuyorum kendimi
Böyle bir tehditi ettiklerini şahitlendirmenizi tavsiye ederim. Ve bu şahitin ya da şahitlerin mahkemede eşinizin ailesinden duyduklarını anlatmaları sizin davanız açınızdan isabetli olabilir.
Neden derseniz, siz bunu iddia ettiğinizde kesin inkar edeceklerdir. Kızımı kovdu evden diyeceklerdir. Kızım doğum yaptı, ne doğum parası gönderdi, ne doğuma geldi, ne de çocuğu görmeye geldi diyeceklerdir. Ve daha birçok şey!
Mahkemede siz değil, şahitler konuşurlar. Bu sebeple şahitlendirin bu durumu derim. Kendileri iddialarını ispat edip, maddi-manevi tazminat taleplerinde bulunacaklarıdır. Kendileri şahitleri ile sizi kusurlu gösterip tazminat taleplerini alma isteğine girecekler.
-
Alıntı:
Böyle bir tehditi ettiklerini şahitlendirmenizi tavsiye ederim. Ve bu şahitin ya da şahitlerin mahkemede eşinizin ailesinden duyduklarını anlatmaları sizin davanız açınızdan isabetli olabilir.
Neden derseniz, siz bunu iddia ettiğinizde kesin inkar edeceklerdir. Kızımı kovdu evden diyeceklerdir. Kızım doğum yaptı, ne doğum parası gönderdi, ne doğuma geldi, ne de çocuğu görmeye geldi diyeceklerdir. Ve daha birçok şey!
Mahkemede siz değil, şahitler konuşurlar. Bu sebeple şahitlendirin bu durumu derim. Kendileri iddialarını ispat edip, maddi-manevi tazminat taleplerinde bulunacaklarıdır. Kendileri şahitleri ile sizi kusurlu gösterip tazminat taleplerini alma isteğine girecekler.
Bu konuda ses kayıtlarım var telefon görüşmelerinin ses kayıtları
Ya iddialarını ıspatlayamazlarsa nafaka ve tazminat alabilirler mi
ve çocuk daha 20 günlük ben görmeye gitsem göstermeyecekler bu durumda ne yapabilirim ve bu çocuğun kimde kalacağını değiştirir mi ilerisi için ve ne zaman alabilirim çocuğumu...
-
Alıntı:
Bu konuda ses kayıtlarım var telefon görüşmelerinin ses kayıtları
Ya iddialarını ıspatlayamazlarsa nafaka ve tazminat alabilirler mi
ve çocuk daha 20 günlük ben görmeye gitsem göstermeyecekler bu durumda ne yapabilirim ve bu çocuğun kimde kalacağını değiştirir mi ilerisi için ve ne zaman alabilirim çocuğumu...
Delillerin takdiri hakime aittir ama ses kayıtlarını hakimler çoğu zaman dinlemek istemiyorlar. Yakın arkadaşımın boşanma davasında öyle oldu mesela. Telefon görüşmelerinin ses kaydını delil olarak sunarsanız hakkınızda ceza davası açılır. Sizin kesinlikle boşanma davası konusunda tuttuğunuz avukatınızı dinlemeniz gerekir. Ama şu olabilir. Yaptığınız telefon görüşmelerini şahitlendirebilirsiniz, yanınızda birisi de duyabilir. Bunda yasal bir ysak ya da ceza yok.
Boşanma davasını siz açtıktan sonra ilk duruşmada hakim eşiniz ve çocuğunuz için nafaka tayin edecektir. Resen tayin etmekle yükümlüdür de. Çünkü Türk Medeni Kanun öyle diyor. Kanun maddesini aynen yazıyorum.
III. Geçici önlemler
Madde 169 - Boşanma veya ayrılık davası açılınca hakim, davanın devamı süresince gerekli olan, özellikle eşlerin barınmasına, geçimine, eşlerin mallarının yönetimine ve çocukların bakım ve korunmasına ilişkin geçici önlemleri resen alır.
Sizin de haklarınız var tabiki. Sizin de çocuğunuzu görmenız var. Çocuğunuzla şahsi münasebet tesisi talep edebilirsiniz. Ancak çocuğunuz henüz süt emen bir bebek olduğu için hakim 2 hafta da bir birkaç saatlik görüşme tayin edebilir. Sizin yanınıza yatılı olarak verilmyecektir. ancak büyüdükçe yatılı olarak alabileceksiniz.
-
peki göstermezlerse görmek için hangi yolu denemem gerekiyor
bu benim lehime olurmu
-
Alıntı:
peki göstermezlerse görmek için hangi yolu denemem gerekiyor
bu benim lehime olurmu
Mahkemeden çocuğunuzla şahsi münasebet tesisi talep edeceksiniz demiştim. Eğer hakimin size tayin ettiği görüş zamanlarında çocuğunuz göstermezlerse, icra marifeti ile çocuğunuzu görebilirsiniz. İcra çıkarttığınız halde çocuğu göstermemek için bu seferde kaçırdılar diyelim ki, bu seferde icra ile gittiğinizde alamamanızla ilgili belgeleri delil olarak sunarak 3 ay hapis cezası ile cezalandırılması konusunda dava açma hakkına sahipsiniz. Hapis cezası ile karşı karşıya kalınca eşiniz mecbur göstermek zorunda kalacak.
Avukat tutarak işlemlerini yapmayı ihmal etmeyin.Tüm bilgileri kendisinden alacaksınız. Sizin adınıza gerekeni zaten yapacaktır. Hele ki te ile boşanma davası açmak çok zor ve zahmetli bir olaydır. Pek tercih edilmez hatta zor olması sebebi ile.
-
Deniz Bey, terke dayalı boşanma davasında erkek tarafı davayı kazanırsa maddi ve manevi tazminat talep etme hakkı varmıdır kanunlarda; uygulanıyor mu? Benim davam ile sayın barhonun durumu bire bir benzerlik gösteriyor. Eşim keyfi veya duygusal nedenlerle evi terketti ama ben de ailesi de neden terkettiğini bilmiyoruz. Şu ana kadar mahkemenin yargıtaydan sonuçlanmasını bekliyorum. Muhtemelen red olacak. Acaba terke dayalı boşanma davası eşimin eve dönmesinde etkili bir durum olabilir mi sizce?
-
Alıntı:
erhan-1973 rumuzlu üyeden alıntı
Deniz Bey, terke dayalı boşanma davasında erkek tarafı davayı kazanırsa maddi ve manevi tazminat talep etme hakkı varmıdır kanunlarda; uygulanıyor mu? Benim davam ile sayın barhonun durumu bire bir benzerlik gösteriyor. Eşim keyfi veya duygusal nedenlerle evi terketti ama ben de ailesi de neden terkettiğini bilmiyoruz. Şu ana kadar mahkemenin yargıtaydan sonuçlanmasını bekliyorum. Muhtemelen red olacak. Acaba terke dayalı boşanma davası eşimin eve dönmesinde etkili bir durum olabilir mi sizce?
Terk sebebi ile boşanma davanızı hakim kabul edip, eşinizi kusurlu bulursa, dava açılırken tazminat talebiniz olmasa bile, boşanmanın KESİNLEŞMESİ ile beraber 1 yıl içinde tazminat isteme hakkınız mevcut. 1 yıl geçtikten sonra tazminat davası açma hakkınız yok.
-
Teşekkür ederim Deniz Bey, bu tazminatın ölçüsü konusunda bir bilginiz mevcut mu, yani hakimlerin ne yapacağı bilinmez tabi ama kanunda yazılana göre benim maddi manevi zararlarım ve terk sürecindeki kayıplarım 3-5 milyarla düzelmeyecek kadar büyük. Neticede o tazminatın peşinde değilim, hiçbir tazminat yaşadığım üzüntüleri hafifletemez. Fakat karşı tarafın da layık olduğu cezaya çaptırılmasını isterim tabi.Cevabınız için şimdiden teşekürler.
-
Alıntı:
Teşekkür ederim Deniz Bey, bu tazminatın ölçüsü konusunda bir bilginiz mevcut mu, yani hakimlerin ne yapacağı bilinmez tabi ama kanunda yazılana göre benim maddi manevi zararlarım ve terk sürecindeki kayıplarım 3-5 milyarla düzelmeyecek kadar büyük. Neticede o tazminatın peşinde değilim, hiçbir tazminat yaşadığım üzüntüleri hafifletemez. Fakat karşı tarafın da layık olduğu cezaya çaptırılmasını isterim tabi.Cevabınız için şimdiden teşekürler.
Zararınız çok büyük olabilir. Tazminat konusunu avukatınızla danışarak karar vermelisiniz. Ama manevi tazminat konusunda bence önemli olan tazminatın kazanılmasıdır. Siz 10.000 istersiniz, hakim 5.000 takdir eder bu önemli değil. Önemli olan o tazminatın kazanılmasıdır. Kazanmış olmak paradan daha kıymetlidir. Onun manevi hazzı insana yeter. Herkese de göğsünüzü gere gere haklı olduğum için tazminatı kazandım demek de çok önemli bence.
-
Haklısınız Deniz Bey, ben bir de mahkemede aleyhime yalancı şahitlik yapan kişilere tazminat davası açmak istiyorum. Büyük bir ihtimalle savcı onlara dava açacak ben de bu tanımadığım ama mahkemede aleyhimde şahitlik yapan kişilerden mümkün olduğunca yüksek miktarda tazminat almak istiyorum. Onlardan alacağım miktarın büyüklüğü, onların alacağı cezanın büyüklüğü çok önemli benim için. Belki de bir ilk olacak ceza alırlarsa, yalancı şahitlikten dolayı alınabilecek tazminat miktarında sınır var mıdır, bilginiz var mı bu konuda?
-
Alıntı:
Haklısınız Deniz Bey, ben bir de mahkemede aleyhime yalancı şahitlik yapan kişilere tazminat davası açmak istiyorum. Büyük bir ihtimalle savcı onlara dava açacak ben de bu tanımadığım ama mahkemede aleyhimde şahitlik yapan kişilerden mümkün olduğunca yüksek miktarda tazminat almak istiyorum. Onlardan alacağım miktarın büyüklüğü, onların alacağı cezanın büyüklüğü çok önemli benim için. Belki de bir ilk olacak ceza alırlarsa, yalancı şahitlikten dolayı alınabilecek tazminat miktarında sınır var mıdır, bilginiz var mı bu konuda?
Siz yalancı şahitlikten dolayı dava açıldığında siteye forum açıp bigilendirin bizi olur mu? Tazminatı istemek başkadır, hakimin takdiri başkadır. Herkes yüksek ister ama hakim tazminatı ödeyecek kişiye ekonomisine göre ve madur ettiği kişini ne kadar madur ettiğine bakarak tazminat takdir edecektir. Sizin tazminatı yüksek istemeniz, olsa olsa tazminat için yatıracağınız harcı biraz yüksek tutar hepsi bu.
-
Anladım Deniz Bey, o zaman tazminat talebinde miktar hakime bağlı olarak belirleniyor. Benim mağduriyetimin derecesini mahkemede delillerle ispat edersem hakimi etkiler mi acaba? Sitede bu yalancı şahitlikle ilgili davayı mutlaka yayınlayacağım. Savcı bugün itibariyle soruşturmaya devam ediyor. Yaklaşık 4 ay oldu dilekçeyi vereli. Demek ki savcı bugüne kadar takipsizlik vermediğine göre dava açacağını umuyorum. Savcı dava açmasa bile ben yine de şahitlere dava açmayı düşünüyorum. Çünkü 3 şahit de iddia ettikleri uydurma olayı gördüklerini ispat edemezler. Çünkü 3ünün de aynı anda aynı mekanda olmaları mümkün değil, zaten böyle bir beyanları da yok. Bu mantıkla hareket edilirse sizce sonuç alınabilir mi ne dersiniz?
-
Alıntı:
Anladım Deniz Bey, o zaman tazminat talebinde miktar hakime bağlı olarak belirleniyor. Benim mağduriyetimin derecesini mahkemede delillerle ispat edersem hakimi etkiler mi acaba? Sitede bu yalancı şahitlikle ilgili davayı mutlaka yayınlayacağım. Savcı bugün itibariyle soruşturmaya devam ediyor. Yaklaşık 4 ay oldu dilekçeyi vereli. Demek ki savcı bugüne kadar takipsizlik vermediğine göre dava açacağını umuyorum. Savcı dava açmasa bile ben yine de şahitlere dava açmayı düşünüyorum. Çünkü 3 şahit de iddia ettikleri uydurma olayı gördüklerini ispat edemezler. Çünkü 3ünün de aynı anda aynı mekanda olmaları mümkün değil, zaten böyle bir beyanları da yok. Bu mantıkla hareket edilirse sizce sonuç alınabilir mi ne dersiniz?
Savcıya bağlı, savcının insiyatifinde. Birşey diyemem. Dediğim gibi ben hiç yalan şahitlikten dava açıldığını ne duydum ne gördüm. Ben yalan şahitlik maddesinin ceza olarak uygulandığını hiç görmedim. Görmek için ömrüm yeter mi bilmem.
-
Sistem 2. kez yayımlamış sildim.
-
Acaba bu yüzden mi bu insanlar yalancı şahitlik yapmayı kabul etmişlerdir. Kanunun uygulanması gerekmez mi sizce de, yani bir savcı kanunu uygulamaz ise, bir hakim kanunda yazanlara göre karar vermezse suşç işlemiş olmuyorlar mı?
-
Alıntı:
Acaba bu yüzden mi bu insanlar yalancı şahitlik yapmayı kabul etmişlerdir. Kanunun uygulanması gerekmez mi sizce de, yani bir savcı kanunu uygulamaz ise, bir hakim kanunda yazanlara göre karar vermezse suşç işlemiş olmuyorlar mı?
Valla orasını bilemem ama yakın arkadaşımın davasında yaşananı daha evvel birkaç kez yazmıştım forumda. 3 kişinin yalan şahitlik ederek, kızlarının küfür,hakaret,bağırmalarının olmadığını, normal konuşma olduğunu hakime söylediler. Bunun aksini ispat edecek o günkü ses kaydını arkadaşım kötü şeyler olacağını ve yalan söyleyeceğini düşündüğü için almış ama fayda etmedi. Hakimin dediği aynen şu: Bu zamana kadar(yaşı da oldukça yerinde hakimin), yalan şahitlikten suç duyurusunda bulunmadım. Şikayetiniz varsa suç duyurusunda bulunursunuz demiş.
Hakim bunu derse, savcı ne yapmaz diye düşünüyorum ben. O sebeple yalan şahitlik hakim ve savcılara göre hafif kalıyor sanırım cezai anlamda. Önemsiz kalıyor yani. Cinayet,gasp,hırsızlık,dolandırıcılık gibi suçlar varken, yalan şahitlikten dava açmak çok basit kaçıyor sanırım. Böyle olunca da haksız haklı, haklı da haksız muamele görebiliyor. Hele de zulum edenlerin şahidi bol olur. Ama zulme uğrayanın yanında tek şahit dahi olmaz. Böyle olunca da herkes meydan da istediği gibi at koşturuyor bana göre.
Mesela bu forumu okuyan birçok üyemiz ya da misafir üyemiz şunu kesin diyordur. Madem yalan şahitlikten savcı yada hakim bir işlem yapmıyor, ben şahitlerimi istediğim gibi ifade vermeleri için yönlendirirm. Bu sonuç ortaya çıkıyor.
Neyse konu çok uzadı.
Allah hakkınızda hayırlısını versin. Güzel haberlerinizi bekleriz.
-
İnşallah Deniz Bey burada güzel haberler gelecek benden. Ben her halükarda adalete güveniyorum, sisteme ve kanunlara güveniyorum. Saygılarımla
-
Cevap: Eşim evi terk etti , boşanma davası açabilir miyim?
deniz bey
bir sorum olacak daha olacak
benim eşimin kimlik yaşı 1975 ama o 1978 doğumlu olduğunu söylüyor. Ama onu tanıyanlar 1975 doğumlu olduğunu ve bu konuda bana yalan söylediğini belirttiler
bu durum benim için bir avantaj mıdır yoksa keklendiğimle mi kalırım bu konuda ne yapabilirim?
-
Alıntı:
deniz bey
bir sorum olacak daha olacak
benim eşimin kimlik yaşı 1975 ama o 1978 doğumlu olduğunu söylüyor. Ama onu tanıyanlar 1975 doğumlu olduğunu ve bu konuda bana yalan söylediğini belirttiler
bu durum benim için bir avantaj mıdır yoksa keklendiğimle mi kalırım bu konuda ne yapabilirim?
Keklenmek mi? O laf da ne demek?
-
-
Alıntı:
kandırılmak
Eşinizin 1975 ya da 1978 doğumlu olmasının sizin için nasıl bir önemi var?
-
Alıntı:
Eşinizin 1975 ya da 1978 doğumlu olmasının sizin için nasıl bir önemi var?
onu benden çok büyük yapıyor ve en başından beri yalan söylemiş 2,5 yıl da beni oyalamış
-
Alıntı:
onu benden çok büyük yapıyor ve en başından beri yalan söylemiş 2,5 yıl da beni oyalamış
Eşinizin size yalan söylemiş olmasından dolayı siz bunu kabul etmiyorsunuz anladım. Yaşını bilseydim evlenmezdim diyorsunuz sanırım. Bunu avukatınıza belirtin derim. Avantajınız olur mu bilemiyorum. Ama gerçeğin saklanması güven sarsıcı bir durum oluşmasına sebeptir. Çünkü evlilikler güven üzerine kuruludur. Avukatınıza bunu belirtin. Hatta avukatınıza eşinizin yaşı konusunda yalan söylediğini belirten kişileri de alıp avukatınıza gidin. Her ayrıntı önemlidir.
-
çok teşekkür ederim avukatıma danışacağım
-
deniz bey
ben 13 ekimde dön ihtarı çekeceğim ama öncesinde eşimin kıyafetlerini gönderirsem bir sorun teşkil eder mi?
-
Alıntı:
deniz bey
ben 13 ekimde dön ihtarı çekeceğim ama öncesinde eşimin kıyafetlerini gönderirsem bir sorun teşkil eder mi?
Avukatınıza danışın bunu.