-
Tek evim hacizden satabilirler mi
Ben evimi eniştemin çekeceği bir kredi için ipotek verdim banka ayrıca farkettirmeden kefil imzasıda almış benden bankanın ihtarı geldikten sonra bu durumu (kefil) olduğumu öğrendim..eşim evin ipoteğini kendisinden habersiz veridiğim için Medeni kanuna dayanarak Aile konutu şerhinin konulması ve ipoteğin iptali istemiyle bana ve bankaya dava açtı.
Bankadakilerle görüştüm evin ipoteği eşinin lehine çözülmesi herhangi bir şeyi değiştirmez biz evini sen kefil olduğun için yine satarız dediler.
Bu benim ve eşimin tek evi ipoteğin eşimin lehine çözülmesi durumunda İİK 82. 83. maddeleri benim evimi kurtarır mı?
-
Cevap: Tek evim hacizden satabilirler mi
Çok güzel bir soru.Tam bir içtihat sorusu.
-
Hadi hukukçu arkadaşlar cevap bekliyorum benzer uygulamalar var ise bu konuda sizden yardım bekliyorum...teşekkürler
-
Maaş Blokesi Tazminat
Banka 7 aydır maaşımı bloke etti kefil olduğum kredi borcundan dolayı...bu süre içerisinde evime ekmek götüremedim...başka bir geçim kaynağım da ayrıca bulunmamaktadır evliyim ve bir çocuğum var.
Bu travmatik olayın etkisinde psikoljim bozuldu aile hekimine gittim ve travmaya bağlı stres bozukluğu yaşadığımı ifade etti. psikiyatriste gitmemi önerdi. Eşimde de bu olaydan sonra anksiyet bozukluğu teşhisi kondu ve kalp kasılmaları nedeniyle defalarca acil servise gitmek zorunda kaldım.. varmak istediğim nokta şu maaş bloke davalarında insanların uğradıkları maddi ve manevi yıkımları mahkemelerin pek dikkate almadığı yönünde acaba benim ve eşimin psikolojik olarak yaşadığı bu yıkımı raporlaştırıp mahkemeye sunmam tazminat için yeterli bir delil olur mu?
-
Cevap: Maaş Blokesi Tazminat
Tazminat hukukunun temelinde
hukuka aykırı bir eylem ve bu eylem nedeni ile bir zarar doğmuş olması gerekir.
Bankanın maaşınıza bloke koyması kanuna ve/veya bir sözleşmeye dayanıyor ise hukuka aykırılık unsuru eksik demektir
-
Alıntı:
lanceamstrong rumuzlu üyeden alıntı
Hadi hukukçu arkadaşlar cevap bekliyorum benzer uygulamalar var ise bu konuda sizden yardım bekliyorum...teşekkürler
Eşinizin açtığı dava bir Avukat aracılığı ile mi yürütülüyor ?
-
evet avukat yürütüyor....4. duruşma dün bitti.
-
kefalet sözleşmesine dayanarak bu blokeyi koyduğunu söylüyor banka fakat kişinin maaşı bloke edilemeyeceğine dair çok açık kanun maddeleri var....kötü niyetli bu uygulamanın cezasız kalması bence mantıklı değil...7 aydır maaş alamadım aylık 1950 tl maaş alıyorum....tazminat davası açacağım miktar ortalama ne kadar olmalı. ayrıca kefil olduğum kredi yapılandırıldı şuan ödeniyor 2 taksit ödendi. bankanın bölge müdürüyle görüştüm blokeyi kaldırın ben de sizde mahkemede uğraşmayalım dedim, bana şuan 2 taksit ödendi ödeme konusunda belli bir süre bekleyip istikrarın olup olmadığını gördükten sonra blokeni kaldıracağım dedi. bende iyi o zaman güzellikle olmuyor madem o zaman mahkemede görüşürüz dedim...tazminat ne kadar istersem mantıklı olur?
-
Hukukçu Değilim,Bankacıyım;
Siz müteselsil kefil ve borçlu oldugunuzdan, maaşınızın 1/4 'ü kadar bloke koyabilir(Her ay) , maaşınızın tamamına bloke koyamaz.
Konuyu netleştirebilirmisiz..Maaşınıza blokemi konuluyor(Yani banka hesabınızda bloke para görebiliyormusunuz),yoksa asıl borçlunun borcuna mahsupmu ediliyor(Hesap ekstresınde mahsup gözükmesi gerekır).Blokede ise blokenin çözülmesini ve maaşınızın size ödenmesi için bankaya noter kanalı ile ihtar gönderın.eğer heray , asıl borclunun borcuna maaşınızın tamamanın mahsup edıldıgını ekstrede göruyorsanız bankayı mahkemeye verin faiziyle birlikte alırsınız diye düşünüyorum.Avukat tutmanız iyi olur.
2.Konu: Kefil oldugum kredi yapılandırıldı yazmıssınız,kredı dosyası mutlaka avukattadır,dosya avukatı ile görüştünüzmü?yeni yapılanan krediyi avukatmı taksitlendirdi?öğrenin.Banka hem asıl borcludan,hemde kefilden keyfi olarak para alamaz,yani hem sizin paranızı bloke edip yada mahsup edip aynı zamanda borcludan tahsilat sağlayamaz.
Not:İmzaladıgınız sözleşmede borclu/kefil için hapis-takas-mahsup hakkı mutlaka bulunmaktadır.
Gelişmelerden bilgilendirin...
Saygılarımla ,
-
maaş bloke konuluyor yani daha önce konulan bloke devam ediyor bloke edilen miktardan herhagi bir şekilde banka tahsilat yapmadı.
borç yapılandırıldı, borçlu ödemey başladı bu durumda blokenin kalkması lazım fakat kalkmadı. yapılandırmayı, bankanın bölge müdürü yaptı avukat değil.
"Not:İmzaladıgınız sözleşmede borclu/kefil için hapis-takas-mahsup hakkı mutlaka bulunmaktadır." ne demektir.
-
İşveren tarafından Banka hesabınıza yatan para MAAŞ açıklaması ilemi yatıyor?,yani bu hesabınıza her ay düzenli olarak maaş yattıgını ispat edebilirmisiniz?Eğer banka hesabınız aynı zamanda mevduat hesabınız ise yani hesabınıza maaş haricindede para yatıyorsa bankanın mahsup/bloke hakkı bulunmaktadır özetle banka hesabınızda blokede bulunan tutarlar arasında maaş harıcınde para varmı?Birde şu konuyu anlayamadım , krediniz ticari kredimi?Bireysel kredimi?
İmzaladıgınız sözleşmede "borclu/kefil için hapis-takas-mahsup hakkı mutlaka bulunmaktadır." yazmıstım.Bankanın böyle hakları oldugunu kastettim.
saygılarımla ,
-
Kefil olduğunuz kredi ne kredisi? Tüketici kredisi mi? Önce bu konuyu netleştirelim.
-
konut kredisi için, şöyle söyliyim ben evimi ipotek verdim bu sırada farkkettirmeden borçlunun ticari sözleşmesine de kefil olarak imza almış banka kefil olduğumu ihtardan sonra öğrendim
-
Biraz zor anlayabileceğim. Kredi ile alınan bir ev için hem kefil oldunuz, hem de kendi evinizi ipotek verdiniz öyle mi?
Pek sık rastlanan bir uygulama değil o açıdan soruyorum.
-
Bakınız,sizi anlamaya çalışıyorum ama zorlanıyorum.Size yardımcı olmama müsade edin lütfen.
Şimdi siz konut kredisi için kefil oldunuz ve ipotek verdim diyorsunuz?bu nedemek? konut sizin değilki kefilsiniz neyi ipotek verdiniz?
Dogrumu anlıyorum ? Farkında olmadan Ticari krediye kefil oldunuz , ayrıca aynı kişiye konut kredisine kefil oldunuz lütfen teyit ediniz.Başka bir eviniz daha vardı onumu ipotek ettirdiniz.
-
Alıntı:
evet avukat yürütüyor....4. duruşma dün bitti.
Davanız bir avukat aracılığı ile yürütüldüğüne göre dava hakkında bilgi edinmek başvuracağınız yerde avukatınız olmalıdır.
-
hayır kardeş ev benim kendi evim bu borçlu denen adi herif ipotek istedi konut kredisi kullancakmış ben de ipotek olarak evi verdim... bankada ipotekle ilgili evrakları imzaladığımı sanırken bankayla olan ticari sözleşmesine de imza atmışım...
borçlu ticari sözleşmesi ile daha önce 5 kredi kullanmış araç, tüketici vs. bu borçlarında kefili olumuşum böylece...
-
Değerli kardeşim , Konut kredisi kullanacak bir kişi için banka ayrıca başka bir konut ipoteği almazki , aldıgın konutu ipotek eder.Benim anladıgım ;
1-)bu kişiye sen kendi evini ipotek ettirerek ihtiyaç kredısı kullanmıssın kendi adına.
2-) bu kişi Ticari kredi kullanmış seni kefil göstermiş ayrıca senın evinide ipotek vermiş(senin rızanla)
3-) ihtiyaç Kredisini sizin arkadasınız kullandı sizde hem kefil oldunuz hemde evinizi bu kredıye ipotek ettirdiniz. Arkadasınız ticari yada bireysel kredıden zorlandı odeme yapamadı borcları muaccel hale geldi olan size oldu.
sizin durumunuz yukarıdakılerınden hangisi?
-
2-) bu kişi Ticari kredi kullanmış seni kefil göstermiş ayrıca senın evinide ipotek vermiş(senin rızanla)
doğru olan bu
-
dava eşim tarafından açıldı ve avukat onun avukatı olduğu için benimle pek muhatap olmak istemiyor...
-
Alıntı:
doğru olan bu
Şimdi ozaman , sizin durumunuz başta söyledıgınız gibi değil yani konut kredisi falan yok ortada , siz kredı çeşitlerini bilemediğinizden ortadada bir konut oldugundan bilmeyerek kredıyı konut kredısı olarak nitelendırdınız.
Şimdi dönelim başa , siz maaş blokesınden bahsettiniz.Emeklimisiniz?Çalışanmı?
Kefil oldugunuz ve konut ipoteği verdıgınız kredı/ler İcra/Haciz durumuna geldimi?yada arkadasınızın kullandıgı tüm kredıler muaccel hale geldimi yani yapılandırma dediğiniz kredi türü ,arkadasınızın ödeyemediği araç,ihtiyaç,Taksitli Ticari Kredi,Şirket kredi kartı vs.hepsinimi kapsıyor?
Benim bildiğim yeniden yapılandırılan kredılerde tekrar sizden başka ek kefil ve ek ipotek talep edılir.böyle bir durum kulagınıza geldimi?
-
yapılandırlan kredi kişinin bankaya olan toplam kredi borcudur. 6 ayrı krediden müteşekkil bunlar. çalışanım herhangi bir haciz ve satış işlemi olmadı 4 kefil daha var 2 kefilinde ayrıca taşınmaz ipoteği var fakat tek memur benim borc muaccel hale geldi sayılır ama borcu ödeme konusunda borçlu, sürekli bankaya güvence verdi..zannedersem bu iyi niyet dikkate alınarak beklendi. ve şu an için peşin 20 bintl ödeme yaparak borçlu borcu yapılandırdı. herhangi bir şekilde benden ikinci bir imza istemediler bende imza isterler diye düşünüyordum fakat bu olmadı. Ben blokenin kalkması için bölge müdürünü aradığımda bir kaç taksidin düzenli ödemesini bekleyeceğim bu gerçekleşirse ben senin blokeni kaldıracağım dedi.
davada açtım duruşma 1 ay sonra mahkeme blokemi kaldırır mı? sence
-
Alıntı:
kefalet sözleşmesine dayanarak bu blokeyi koyduğunu söylüyor banka fakat kişinin maaşı bloke edilemeyeceğine dair çok açık kanun maddeleri var....kötü niyetli bu uygulamanın cezasız kalması bence mantıklı değil...7 aydır maaş alamadım aylık 1950 tl maaş alıyorum....tazminat davası açacağım miktar ortalama ne kadar olmalı. ayrıca kefil olduğum kredi yapılandırıldı şuan ödeniyor 2 taksit ödendi. bankanın bölge müdürüyle görüştüm blokeyi kaldırın ben de sizde mahkemede uğraşmayalım dedim, bana şuan 2 taksit ödendi ödeme konusunda belli bir süre bekleyip istikrarın olup olmadığını gördükten sonra blokeni kaldıracağım dedi. bende iyi o zaman güzellikle olmuyor madem o zaman mahkemede görüşürüz dedim...tazminat ne kadar istersem mantıklı olur?
Ben yine başa döneceğim ; 7 Aydır maaş alamadım derken , 7*1950TL=13.650tl sizin hesabınızda ve blokedemi?bu hesap aynı zamanda maaş hesabınızdan baska mevduat hesabınızmı?yani bu hesaba MAAŞ harici paralar yatıyormu?Bloke edilen tutar içinde maaş harici para varmı?bir kere hangi kuruluş olursa olsun HUKUK 'un üstünde bir anlayış yoktur.Değil bankanın bölge müdürü GenelMüdürü yada banka sahibi olsun sizin maaşınız ile ilgili olarak keyfi davranamaz hangi zihniyet ile istikrar takibi yapıyorda hukukun arkasına sıgınıp hukuksuzca davranıyor...Bu banka sizin maaşınızın TAMAMINI(1/4 Haricini) 7 ay boyunca hesapta blokede bekletemez/Borclunun kredısıne mahsup edemez...Siz o bölge müdüründen istikrar takibi olumlu oldugunda 7 aydır blokede duran maaşınız size verilecektir diye bir yazı alabilirmisiniz?Yoksa hemen pazartesi günü bankaya noter kanalı ile maaşınızın ödenmesi konusunda İHTAR çekin ve ödeme yapmadıklarında Bankadan yazı isteyin.
Not : MAAŞ/İkramiye vs.Bankaya temlikname verdınızmı?bankadan herhangibir şekilde size imza konusunda çağrı olursa gitmeyin imzalatma istedıklerı şeyi mutlaka okuyun/avukata danısın.
-
herhangi bir temlikname vs. bir şey vermedim fakat acayip derecede kin duyuyorum...ben zaten dava ettim...duruşma kasımda eşimin ve ben psikolojim bozul iki sefer kalp kasılmaları nedeniyel acil servise gitti eşim bende de anksiyet bozukluğu vb. stres durumları yaşadım bunları mahkemeye sunup tazminat talep edicem...
bankanın sözleşmeye göre takas ve hapis hakkının bulunduğu yazdın bu tam olarak nedir kefili hapsetme hakları mı var?
-
Alıntı:
herhangi bir temlikname vs. bir şey vermedim fakat acayip derecede kin duyuyorum...ben zaten dava ettim...duruşma kasımda eşimin ve ben psikolojim bozul iki sefer kalp kasılmaları nedeniyel acil servise gitti eşim bende de anksiyet bozukluğu vb. stres durumları yaşadım bunları mahkemeye sunup tazminat talep edicem...
bankanın sözleşmeye göre takas ve hapis hakkının bulunduğu yazdın bu tam olarak nedir kefili hapsetme hakları mı var?
Siz o konuya takılmayın , ben bankanın mahsup hakkı oldugunu ifade etmek için yazdım.Sizi anlıyorum.
Saygılarımla ,
-
Alıntı:
dava eşim tarafından açıldı ve avukat onun avukatı olduğu için benimle pek muhatap olmak istemiyor...
Sizde bir avukat ile anlaşıp profesyonel bir yardım alınız.
-
Alıntı:
Av.Tayfun Eyilik rumuzlu üyeden alıntı
Sizde bir avukat ile anlaşıp profesyonel bir yardım alınız.
Sy tayfun Eyilik;
İnsanlar buraya bir çözüm aramak için başvuruyor.Elbette bir kişi dava sürecine girmişse bir avukatla anlaşmıştır veya avukatlara konuyu birebir danışmıştır.El elden üstündür demişler.Danıştığı avukatın bilmediği noktalar olabilir veya buradaki herhangi bir kişi daha aydınlatıcı bir bilgi verebilir.Siz ısrarla konuyu açan kişiye avukata danışınız diyosunuz.Sanki İnsanları forumdan uzaklaştırmak için çaba sarfediyosunuz yada sadece yazmak için yazıyosunuz.
Her doktorun ya da öğretmenin uzman olduğu konusunda bilmediği veya takıldığı noktalar olabilildiği gibi avukatlarda da durum bu şekildedir.
Bu foruma tüm türkiyeden binlerce kişi girdiği için kişinin kendi avukatının bilmediği noktaları foruma giren diğer kişiler açıklayabilir.Yada aynı durumda olan bir başkasının yardımı olabilir
Ben öğretmenim ama "avukatınıza başvurunuz" demesini bende bilirim..!!İnsanları başınızdan savmanın en kolay yolu!!
-
lanceamstrong ;
Benimde çok yakınımda olan birisi sizinle aynı durumda.Onlarda dava açtılar ve davanın 3.duruşması olacak şubat ayında.Sizin davanız ne durumda ?Benim yakınımında emekli maaşına başta bloke koydular sonra itiraz ettik maaşın 1/4 ünü aldılar.Banka keyfiyet yaparak maaşa el koydu! Maaşın 1/4 ü içinde itiraz ettik ve bundan sonra maaşta kesinti olmayacakmış.
İpotekli evde şu şekilde ;
Evimiz 2 katlı ..Biz sadece oturulan daire için rehinin kaldırılması talebinde bulunduk.Evde Kat irtifakı yok.İpotekli eve kat irtifakı verilmiyormuş .Kat irtifakı için hakim 2 şahit istedi.Kat irtifakı verilirse oturulan dairenin ipoteğini kaldıracak gibi duruyor.Bana özelden mail adresini yollarsanız iletişime geçebiliriz
-
kardeş ilgin için çok sağol ben çok geç baktım bir süredir yurtdışındaydım..şimdi 18 ocakta gördüm benim mailim ...............yazarsan sevinirim durumumda bir düzelme olmadı şubatta evin ipoteği için karar verilecek blokem henüz çözülmedi hacizde başlatmadılar şuanki kaygım haciz başlar ise ek dersimin de istenecek olması bu benim için ciddi bir kayıp olacak çünkü 600 tl civarında ek dersim var bu pararyı kurtarmanın acaba bir yolu? varmı bir ailenin yaşayabileceği asgari geçim standartı filan gibi...
-
Alıntı:
energh20 rumuzlu üyeden alıntı
Ben öğretmenim ama "avukatınıza başvurunuz" demesini bende bilirim..!!!!
Sizi tutanmı var ?
-
Alıntı:
energh20 rumuzlu üyeden alıntı
lanceamstrong ;
Benimde çok yakınımda olan birisi sizinle aynı durumda.Onlarda dava açtılar ve davanın 3.duruşması olacak şubat ayında.Sizin davanız ne durumda ?Benim yakınımında emekli maaşına başta bloke koydular sonra itiraz ettik maaşın 1/4 ünü aldılar.Banka keyfiyet yaparak maaşa el koydu! Maaşın 1/4 ü içinde itiraz ettik ve bundan sonra maaşta kesinti olmayacakmış.
İpotekli evde şu şekilde ;
Evimiz 2 katlı ..Biz sadece oturulan daire için rehinin kaldırılması talebinde bulunduk.Evde Kat irtifakı yok.İpotekli eve kat irtifakı verilmiyormuş .Kat irtifakı için hakim 2 şahit istedi.Kat irtifakı verilirse oturulan dairenin ipoteğini kaldıracak gibi duruyor.Bana özelden mail adresini yollarsanız iletişime geçebiliriz
DAVANIN KONUSU: aile konutu şerhinin konulması ve konut üzerindeki ipoteğin kaldırılması
DAVANIN ÖZETİ:
DAVACI VEKİLİNDEN SORULDU:Davalı bankanın müvekkilimden muvafakat almadığı görüldü dinlenen tanık beyanlarında bu evin müvekkilim ve eşi tarafından yaptırıldığı yapımından kendisine ait ziynet ve taki eşyalarını verdiği anlaşılmıştır. Ayrıca tapu müdürlüğü belediye başkanlığı ve tedaş'a yazılan müzekkereler sonucunda başka evleri bulunmadığı mevcut evlerinde uzun süreden beri ikamet ettikleri anlaşılmıştır. Bu nedenle davanın kabulünü (aile konutu şerhinin konulması ve ipoteğin iptal edilmesi) talep ediyorum.
DAVALI VEKİLİNDEN SORULDU: Davacı ev hanımıdır herhangi bir kazancı sözkonusu değildir. dolayısıyla evin yapımında herhangi bir katkısı söz konusu değildir. Davacı tarafından dinlenen tanıklar davacının yakınları olup tarafsız beyanda bulunmamışlardır. Davanın reddini talep ediyorum
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:....İli....mah...bulunan .........adına tapuda kayıtlı konutun tapu kaydına AİLE KONUTU ŞERHİNİN KONULMASINA ve bu yer üzerinde tesis edilen İPOTEĞİN İPTALİNE karar verildi