Sözleşmenin feshi - Rehabilitasyon merkezi
Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinde zihinsel engelliler sınıf öğretmeni olarak işe başlamak için 19 Ocak 2009 tarihinde 1 senelik sözleşme imzaladım. Bugün y.lisans kaydımı yaptırdım. Kurum müdürüme en geç 1 ay içinde ilişiğimi kesilip y.lisans yapacağım şehre gelmem gerektiğini söylediğimde. Bana 1 ay içinde birisini bulursa sözleşmeyi fesh edeceğini ama bulamazsa yapabilecek birşeyinin olmadığını söyledi. Mevcut piyasada zihinsel engelliler öğretmeni bulmak zor olduğu için kurum müdürüm bana zorluk çıkartacaktır. Ben pazartesi günü kurumuma uygun bir dille yüksek lisans sebebiyle 1 ay sonunda ilişiğimin kesilmesini istediğimi belirtir bir dilekçe versem kurum 1 ay sonunda benim ilişiğimi kesmek zorundamıdır. Benden, sözleşmem bitmeden ilişiğimi kesmem durumda kurumu maddi zarara uğrattığım düşüncesiyle tazminat isteyebilirmi yoksa ben 1 ay süre vererek kurumun maddi zarara uğramaması konusunda yasal sorumluluğumu yerine getirmiş oluyormuyum. Ayrıca 8 aydır sabit olan çalışma günlerimizi önümüzdeki ay değiştiriyorlar ve bu konuda benden yazılı veya sözlü olarak olur almadı. Bu konu ile ilgili 4857 sayılı iş kanunun 25 maddesi açık ama y.lisans ile ilgili olarak ilişik kesme durmu hakkında bir bilgi bulamadım. Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.
Cevap: Sözleşmenin feshi - Rehabilitasyon merkezi
Sözleşmenizde fesih ile ilgili ne yazıyor?Tazminat belirtilmişmi?
sözleşmem de tazminat gibi birşeyler yazmıyor. Ama 1 senelik bir sözleşme yapılmış durumunda. bu sözleşme metinlerinde de fesih gibi bir ibare yok.
Alıntı:
Alper Karakaya rumuzlu üyeden alıntı
sözleşmem de tazminat gibi birşeyler yazmıyor. Ama 1 senelik bir sözleşme yapılmış durumunda. bu sözleşme metinlerinde de fesih gibi bir ibare yok.
Sözleşmenin sona ereceği tarihe kadar olan sürede ortaya çıkacak zararının tazminini isteyebilir.
Kurucu müdürle görüşmelerimde bana istidfamı kabul etmeyeceğini söylüyor.Bana hocam ben 1 ay içinde yerine öğretmen bulurum ve o zamanda istifanı kabul ederim diyor ama üstü kapalı tehdit de etti. Benim durumum mazeretsiz ilişik kesme olmadığı için ve kurumun öğretmen bulması için 1 ay süre tanıdığım için yinede kurumu zarara uğratmış mı oluyorum? Ben onlara yerime öğretmen bulmaları için yeterli süreyi vermiş olup huhuki sorumluuğumu yerine getirmiş olmuyor muyum? Yani bu durumda bilerek öğretmen bulmazsa ben buraya çakılıp kalmış olacağım ve eğitim hakkımı engellemiş olacak.
Alıntı:
Alper Karakaya rumuzlu üyeden alıntı
Kurucu müdürle görüşmelerimde bana istidfamı kabul etmeyeceğini söylüyor.Bana hocam ben 1 ay içinde yerine öğretmen bulurum ve o zamanda istifanı kabul ederim diyor ama üstü kapalı tehdit de etti. Benim durumum mazeretsiz ilişik kesme olmadığı için ve kurumun öğretmen bulması için 1 ay süre tanıdığım için yinede kurumu zarara uğratmış mı oluyorum? Ben onlara yerime öğretmen bulmaları için yeterli süreyi vermiş olup huhuki sorumluuğumu yerine getirmiş olmuyor muyum? Yani bu durumda bilerek öğretmen bulmazsa ben buraya çakılıp kalmış olacağım ve eğitim hakkımı engellemiş olacak.
Sizin sorumluluğunuz , 1 aylık süre tanımakla mı sona eriyor, sözleşme süreniz dolduğunda mı???
Tamam ortada büyük bir problem var. 1 ayın sonunda istifa etmem ve bu zaman zarfında kendisine öğretmen bulamaması işverenmi mağdur ediyor. 1 ay sonunda istifa etmemem benim akademik kariyer yapmama engel oluyor ve ben mağdur oluyorum. Bu durumda çözüm ne olacak peki. Benim bir yerlerden birşeylerin kenarından kıyısından köşesinden kendimi haklı çıkartacak bir şeyler bulayım diye bi amacım yok. Çözüm yolu arıyorum ben. İşverenim beni bırakmak istemiyor bu yüzden bi arayolu da bulamıyoruz.
ii çalışmalar öncelikle burda böyle bir fırsat verdiğiniz için teşekkür ederim benim soryum şöyle olacak ben ulusal bir firmada temizlik işlerini yapan taşeron bir firmada 12 7 2007 tarihinde işe başladım benim kasım 2009 da askerliğe gideceğimi bildikleri için benim hakkımda asılsız tutanaklar tutlmuştur bu tutulan tutanaklarda benim haberimde yoktu savunmamda alınmamıştı artı ben yıllık izin hakkımı kullanmak istedim bana 20 temmuz 2009 tarihinde firma tarafında fax la izin kayıt formu gönderildi yanlız beni 18 temmuzda izine başlamış göstermişler oysa ben 21 temmuzda izine çıktım 4 ağustosta tekrar işe başladım benim hakkımda 2 ve 3 ünde hakkımda tutanak tutmuşlar işe başlamadı diye ve beni bu yüzden iş aktimi fesh ettiler iş kannunun 25/2 maddesi ile ben şu anda ne tazminat nede işsizlik sigortasından yararlanabiliyorum ayrıca beni 14 eylül günü iş çıkışı vermişler ben 15 ve 16 sındada çalıştım benim ne yapmam gerekiyor bilgi verirseniz sevinirim
Lütfen başlığa uygun yazın. Sizin konunuz ayrı bir konu olduğu için lütfen ayrı bir başlık açın.
İyi çalışmalar. Benim sorum rehabilitasyon merkezi sözleşmesi ile ilgili.
Bir kurumla 29.12.2009 tarihinde telefonda görüşerek anlaştık. belgelerimi kargoyla gönderdim ve girişimi yaptılar. Belgelerimi geri almak istiyorum ve çıkışımın yapılmasını istiyorum. Sözleşmede imzam yok, geri alabilirmiyim? (Sözleşme olmadan kaydımı yapamayacakları için tektaraflı bir sözleşme yapılıp gönderildi sanırım) Kurum yöneticileriyle görüştüğümde çıkışımı yapamayacaklarını söylediler. Yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkür ederim.
Diplomanızı kiraladınız yani, doğrumu anlamışım?
Hayır diplomamı kiralamadım. Ben çalışmak için gönderdim ancak kurumun amacı kiralamaktı.
Şuan kurumdan çıkışımı yaptım hiçbir ücret de almadım.
konuyla ilgili milli eğitim müdürlüğüne de dilekçemi verdim.
Diplomamı kiralamış durumuna mı düşüyorum şimdi de??
Hayır diplomamı kiralamadım. Zaten belgelerimi geri isteme amacım da bu konuydu, diplomamı kullandırmak istemedim..
Şuan çıkışım yapıldı ve hiçbir ücret almadım.. Milli eğitim müdürlüğüne dilekçeyle konuyu anlattım. sözleşmede ve imza çizelgesinde imzam olmadığını.
Şimidi ben diploma kiralamış konumuna düşüp suçlu durumuna mı düşüyorum?
Hem bir ay işsiz kalıyorum, hem başka bi ilde olduğu için masraf yapıyorum oraya gidiyorum üstelik tek kuruş para almıyorum kurumdan..
Şuanda ben suçlu durumdamıyım?
Rehabilitasyon merkezinde öğretmenim. 1 yıllık sözleşmem var. Temmuzda başladım işe. Kurum Ankara'nın bir ilçesinde. Ben Eskişehir'de yaşıyorum. Ben işe başladığım da hızlı tren seferleri gayet iyiydi. Eskişehir'den gidip geliyordum. Sabah 7.40 da biniyordum trene 9 da kurumdaydım. Akşam 7.45 de ise dönüş trenine biniyordum. Ağustostan itibaren seferler değişti. Ankara - İstanbul seferleri sonrasında seferler değişti. Sabah 5.30 da kalkıyorum. 6.30 da trene biniyorum. 7.40 da kurum da oluyorum. 9'a kadar bekliyorum. Akşam 6 da işten çıkıyorum ve Eskişehir'e tren akşam 10 da var. 4 saat garda bekliyorum. 11 de Eskişehir'de oluyorum. 11.30 da evime ulaşıyorum. Sabah tekrar 5.30 da kalkıyorum. 4 aydır bu şekilde gidiyorum. Gözümün önünü görmüyorum yorgunluktan. Gece yemek yeyip yattığım içinde 12 kilo aldım. Ve artık sağlık sorunlarım ve ulaşım sebebiyle istifa etmek istediğimi belirttim. Ama sözleşmem var dediler. Sözleşmemde özel şart var. Yerine birini bulamadan işten ayrılmazsın diye. Patronum beni müfettişlere şikayet edeceğini ve 1 yıl çalışmayacağımı söyledi. Tazminat davası da açacakmış. Bende durumumu belirttim ama onlarda hep bunları söylediler. Öğleden sonraları çok yorgun oluyorum. Rıza getirmediğimi belirttim onlara. Bende noterden 15 iş günü sonrasında işten ayrılacağımı belirttim. Direk ayrılmadım etik olmaz diye. Ve 12 kasımda o süre doluyor ayrılıyorum. Ayrıca o özel şartı kime sorduysam böyle bir özel şart olmaz diyorlar. Bana bunun yaptırımı ne olur. Ha birde 2008 de değişen özel eğitim mevzuatındaki ''''Görevinden ayrılan müdürün yerine gerekli nitelik ve şartlan taşıyan bir müdürün teklifi derhal yapılır. Yeni müdür görevine başlamadan eski müdür görevinden ayrılamaz.''' kanunu öğretmene göre uyarlamış. Bu kanun zaten uygun olsa meb kaldırmazdı. Beni zorla tutmak oluyor mu bu
Sizi zorla tutan işvereniniz değil, işe başlarken okuyup, o şartları kabul edip imzaladığınız belirli süreli iş sözleşmeniz.
İşvereninizi bağlamaz, eskişehir ankara tren saatlerinin değişmesi nedeniyle daha erken kalkıp daha geç yatmanız veya yemek yiyip hemen yattığınız için kilo almış olmanız,
işvereninizel aranızdaki ilişki, sabah belirlenen saatte işyerinizde olup, belirlenen işinizi yapmanız ve belirlenen saatte işyerinden ayrılmanızdır.
Bunları yapmanızı olumsuz etkileyen şartlar varsa da, olumsuzluklar sizin için olumsuzluktur, işverenin bunda bir kusuru olmadığına göre, sizin şartlarınızın değişmesinden işverenin de etkilenmemesi gerek.
Elbette ayrılabilirsiniz, ancak sürenizin belirli süreli sözleşme olması, sizden kaynaklanan özel sebeplerle sözleşmenizi süre bitim tarihinden önce feshetmiş olmanız nedeniyle işvereniniz, ortaya çıkan zararının karşılanmasını talep edebilir.
Bu zarar ne olabilir, sizin erken feshiniz nedeniyle size ödediğindend aha yüksek ücretle birini bulup çalıştırmaya başlayabilir, aradaki ücret farkını sizden talep edebilir. gibi
belirli süreli sözleşmeyle çalıştığınızdan , ihbar süresi diye bir şey yoktur sizin için, 15 gün önce veya 1 gün önce veya 11 ay önce bildirimde bulunmuş olmanızın bir etkisi olmaz.
noterden istifayı verdikten sonra fark ettim ki işe başladığımda ki ilk iki aylık sigortam yok. 4 ay oldu. Son iki ay var ilk iki ay yok. Bu durumda ben haklı olmaz mıyım. Ki defalarca söyledim işverenime o zaman. Sgk'yı aradım bizden kaynaklı değil işvereniniz yatırmamış dedi.