Tüketici İl Hakem Heyeti Kararı Var, Fakat Şimdi Ne Yapmalıyım?
Merhabalar ,
Server problemi sebebiyle kaybolan konumu tekrar açayım dedim çünkü yardım amaçlı yazılan yazı varsa okuyamadım :)
Büyük bir elektronik marketten gene iyi olan bir marka LCD TV aldım.
4 ay sonra servislik oldu. Gelip aldılar birdaha tvden haber alamadım okadar aradım okadar sordum bir geri dönüş olmadı. 30 iş günü geçti gene aradım dedim beni bilgilendirmezseniz tüketici mahkemesine gideceğim gene aramadılar.
Sonunda il hakem heyetine gittim tvnin bedeli 2.700 e yakın diye.
Tarih verdiler mahkemeye gittim üretici firma ve satıcı firmadan kimse gelmedi yazılı savunma yaptılar.
Savunmada tv markası hatayı kabul ettiğini satıcı firmaya ödeme maili attıklarını belirtmişler.
İl hakem heyeti kararında "Tüketicinin haklılığına ve talebi doğrultusunda tv için ödemiş olduğu bedelin tarafına derhal tek seferde iadesine ayrıca konunun Garanti belgesi uygulama esasları hakkında kanun ve sanayi mallarının satış sonrası hizmetleri hakkında yönetmelik yönünden incelenmek üzere sanayi ve ticaret il müdürlüğünün standartlar ve denetim servisine intikaline katılanların oy birliği ile karar verildi." yazıyor
Ürünü almış olduğum teknoloji marketini aradım ordaki yetkili yok efendim slip lazım yok karta taksit taksit öderiz dedi dedim böyle şey mi olur hem karar var hemde örneğin 3000 liralık tv almışım 2700 ünü ödemişim kalmış 300 lirası siz nasıl benim ödediğim parayıda taksit yaparsınız dediler biz yapmıyoruz banka yapıyor bu kadar olur yani ! Kararı hukuk servisleri inceliyormuş
Neyse tvyi 28,06,2009da servise verdim il hakem heyeti kararı 24,08,2009 hala bir geri dönüş ödeme yapmadılar. Şimdi merak ettiğim
60 iş gününe yakındır tvsizim tvnin özellikleri iyiydi hafıza kartı vardı üstüne aile fotoğraflarımızın olduğu servise giderken oda onunla götürüldü tvnin arkasında olduğundan farkedemedik fark edip aradığımda araştırıp döneriz dediler onuda yapmadılar evet abuk sabuk fotolar değil ama eş çocuk anne baba neden özel hayatınıza ait fotolar başka birinde olsun ve siz kimde olduğunu bilemeyesiniz ? Evet bunlar beni çok yordu ne yapabilirim 15 iş günü dolunca normalde tv gelene kadar geçici ürün vermeleri lazım onuda yapmadılar hakem kararında buda yazıyor..Ben hala ödeme alamadım maddi manevi dava açabilirmiyim bu yıpratmalardan bukadar beklemeden dolayı ? nereye başvurmalıyım elimdeki belgelerle ? yada uzun sürer boşver allahllarından bulsunlar mı demeliyim ? Zoruma giden bu tv markası ve elektronik mağazası türkiyenin önde gelen markalarından bunlarda böyle yaparsa millet ne yapsın .....Konuyla ilgili yardımınızı rica ederim.
Cevap: Tüketici İl Hakem Heyeti Kararı Var ..Fakat Şimdi Ne Yapmalıyım ?
Kararı icraya koyabilirsiniz.
Değeri beşyüz milyon lira ve üstündeki uyuşmazlıklarda tüketici sorunları hakem heyetlerinin verecekleri kararlar, tüketici mahkemelerinde delil olarak ileri sürülebilir. Kararların bağlayıcı veya delil olacağına ilişkin parasal sınırlar her yılın Ekim ayı sonunda Devlet İstatistik Enstitüsünün Toptan Eşya Fiyatları Endeksinde meydana gelen yıllık ortalama fiyat artışı oranında artar. Bu durum, Bakanlıkça her yıl Aralık ayı içinde Resmi Gazetede ilân edilir.(1)
Bu seneki sınırı da yazın eliniz değmişken.
Hakem heyeti kararları ilam niteliğinde kabul ediliyor ilamlı icraya koyup itiraz olursa tüketici mahkemesinde dava açılabiliyor orda da icra dosyası zaten celp edilir delil toplama aşamasında.
Afedersiniz anlamadığım bu marka bilindik bir marka icra mı yaptırmam lazım ?
İcra yaptırırsam sadece tvnin parası olan meblağyı alabilirim değil mi ?
60 iş gününü geçen beklemem mağduriyetim umursamazlıklarıda yanlarına kar kalır öyle mi anladım yoksa yanlış mı anladım ?
Aslında merak ettiğim bu şartlarda servis formu , fatura , il hakem heyetiyle gidip bunlardan şikayetçi olabiliyormuyum maddi manevi tazminat talep edebilirmiyim ?
Burunları biraz sürtsede başka kullanıclara tüketicilere birdaha yapamasalar al parayı sonrası allah kerim şeklinde davranmasınlar bu olay sayesinde kendi iç denetimlerini sıkılaştırsınlar istiyorum... şikayet varda o kadar çok şikayet var ki ....insanlar paraları kolay kazanmıyor eğer bilindik bir markadan faturalı ürün aldığınızda böyle problemlerle karşılaşıyorsanız burda ciddi problem vardır kayıt dışı ekonomi yaratmayalım diye gidip ötvsini kdvsini ödeyen yerlerden alıyoruz hata mı yapıyoruz .....
benim de sorunum tüketici mahkemesinden karar çıktğı halde ne banka ne de firma ödeme yapmıyor daha önce de yazmıştım sayın av.engin oğuz cevap yazmıştı bankaya resmi yazıyla başvurun diye başvurumu hem yazılı hemde şubeye giderek yaptım banka geri ödeme yapmadığı gibi parayı ödemesseniz faiz işler diyor ve sorumluluğu kabul etmiyor satıcı firma hiç oralı değil ne yapacağımı şaşırdım icraya mı gitmeleyim
4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun'un ilgili hükmü şu şekilde;
Değeri beşyüz milyon lira ve üstündeki uyuşmazlıklarda tüketici sorunları hakem heyetlerinin verecekleri kararlar, tüketici mahkemelerinde delil olarak ileri sürülebilir. Kararların bağlayıcı veya delil olacağına ilişkin parasal sınırlar her yılın Ekim ayı sonunda Devlet İstatistik Enstitüsünün Toptan Eşya Fiyatları Endeksinde meydana gelen yıllık ortalama fiyat artışı oranında artar. Bu durum, Bakanlıkça her yıl Aralık ayı içinde Resmi Gazetede ilân edilir.
Ek olarak;
4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 4822 Sayılı Kanun İle Değişik 22 Nci Ve Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri Yönetmeliği’nin 5 İnci Maddelerinde Yer Alan Parasal Sınırların Arttırılmasına İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: Trkgm-2008/2, RG 27095, 29.12.2008)’in m.1 a hükmüne göre 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un değişik 22 nci maddesinin 5 ve 6 ncı fıkrasındaki tüketici sorunları hakem heyetlerinin kararlarının bağlayıcı olacağına ilişkin üst veya tüketici mahkemelerinde delil olacağına ilişkin alt parasal sınır 936,97 TL olarak gösterilmektedir. Yine aynı tebliğin m.1 b hükmüne göre 1/8/2003 tarihli ve 25186 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri Yönetmeliği’nin 5 inci maddesinin üçüncü fıkrasında, büyükşehir statüsünde bulunan illerde faaliyet gösteren il hakem heyetlerinin uyuşmazlıklara bakmakla görevli ve yetkili olmalarına ilişkin alt parasal sınır 2.446,03 TL olarak tespit edilmiştir.
Alıntı:
Av.Selin Çam rumuzlu üyeden alıntı
4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun'un ilgili hükmü şu şekilde;
Değeri beşyüz milyon lira ve üstündeki uyuşmazlıklarda tüketici sorunları hakem heyetlerinin verecekleri kararlar, tüketici mahkemelerinde delil olarak ileri sürülebilir. Kararların bağlayıcı veya delil olacağına ilişkin parasal sınırlar her yılın Ekim ayı sonunda Devlet İstatistik Enstitüsünün Toptan Eşya Fiyatları Endeksinde meydana gelen yıllık ortalama fiyat artışı oranında artar. Bu durum, Bakanlıkça her yıl Aralık ayı içinde Resmi Gazetede ilân edilir.
Ek olarak;
4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 4822 Sayılı Kanun İle Değişik 22 Nci Ve Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri Yönetmeliği’nin 5 İnci Maddelerinde Yer Alan Parasal Sınırların Arttırılmasına İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: Trkgm-2008/2, RG 27095, 29.12.2008)’in m.1 a hükmüne göre 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un değişik 22 nci maddesinin 5 ve 6 ncı fıkrasındaki tüketici sorunları hakem heyetlerinin kararlarının bağlayıcı olacağına ilişkin üst veya tüketici mahkemelerinde delil olacağına ilişkin alt parasal sınır 936,97 TL olarak gösterilmektedir. Yine aynı tebliğin m.1 b hükmüne göre 1/8/2003 tarihli ve 25186 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri Yönetmeliği’nin 5 inci maddesinin üçüncü fıkrasında, büyükşehir statüsünde bulunan illerde faaliyet gösteren il hakem heyetlerinin uyuşmazlıklara bakmakla görevli ve yetkili olmalarına ilişkin alt parasal sınır 2.446,03 TL olarak tespit edilmiştir.
Engin bey ve selin hanım bilgilendirme için teşekkür ederim.
Bu arada Selin hanım verdiğiniz limit benim başvuru limitimle orantılı yani il hakem heyeti kararı problem bundan sonra izleyeceğimiz yol orası sancılı ve nasıl çözeceğimiz konusunda yol gösterirseniz sevincim iki kat olacak ....
Rica ederim.
Bu tür kararların yerine getirilmemesi durumunda Tüketici Mahkemelerine başvurulması gerekir.
Cevap: Tüketici İl Hakem Heyeti Kararı Var, Fakat Şimdi Ne Yapmalıyım?
Kararın icra kabiliyeti bulunmadığından Sayın ÇAM'ın da belirtmiş olduğu gibi tüketici mahkemesinde dava açmak gerekmektedir. Bahsi geçen İl hakem heyeti kararnamesi de 1.dereceden delil niteliği taşımaktadır.
hksvr cevabınız için teşekkür ederim.
4 leventteki tüketici mahkemesine dava açsam ne kadar sürer bir bilginiz varmı ?
Ayrıca dava açtığım zaman tvmin ana parası için açmış olacağım değil mi ?
Çok garip okadar gün geçiyor faturalı ürün almışsınız hakem heyeti kararı var genede işim çözülmüyor....
Davacı olduğunuzdada okadar uğraş strese çabaya rağmen sadece ödediğiniz tv parasını alabiliyorsunuz .....
Ne garip sistem....
Ayıplı malın neden olduğu zararları da talep edebilirsiniz.
Alıntı:
Av.Selin Çam rumuzlu üyeden alıntı
Ayıplı malın neden olduğu zararları da talep edebilirsiniz.
A bu çok güzel teşekkür ederim. Hiçdeğilse aile fotoğraflarımızın olduğu hafıza kartını talep edebilirim normalde ettim geri dönüş yapmadılar mahkeme kanalıyla istersem daha iyi olur ..Mahkemeye başvurmamın bir sürei varmıdır ? Örneğin karar 24.08.2009da açıklandı ama hani onların bir geri dönüş zamanları vardır o zaman içinde gidersem bir anlamı olmaz mı yoksa karardan 1 hafta sonradamı mahkedeye gidebilirim ? bu arada haddime düşmez ama genede fikir vermek olarak algılarsanız kişisel siteniz yalın ve güzel olmuş sadece mesleki bilgi makaleler eksik başarılarınızın devamını dilerim.
kusura bakmayın konu açamadım buraya yazmayı uygun gördüm benimde benzer bir sorunum var televizyonum arızalandı serviste yaklaşık 50 iş günü kaldı değiştirme talebin de bulunduk kabul edildi televizyon geldi ancak televizyonun dışını değişmişler içi eski televizyonun içini takıp göndermişler bu konudaki durum ne olur nasıl hareket etmeliyim. teşekkürler.
Alıntı:
TEXPOL rumuzlu üyeden alıntı
kusura bakmayın konu açamadım buraya yazmayı uygun gördüm benimde benzer bir sorunum var televizyonum arızalandı serviste yaklaşık 50 iş günü kaldı değiştirme talebin de bulunduk kabul edildi televizyon geldi ancak televizyonun dışını değişmişler içi eski televizyonun içini takıp göndermişler bu konudaki durum ne olur nasıl hareket etmeliyim. teşekkürler.
Keşke 30 iş gününden sonra hemen talepde bulunsaydınız inanılmaz bir stres yaşatıyorlar görüşmelerin ardı arkası kesilmiyor ama ortada probleminizi çözecek sonuç oluşmuyor :( Bence dilekçeyle hakem heyetine başvurda bulunun bu arada merak ettim nasıl anladınız tvnin içinin değişmediğini ?