idari makamdan defalarca dilekçeyle talepte bulunulması fakat bu talebe yanıt alınamaması halinde başvurulabilecek diğer yollar nelerdir ?
Printable View
idari makamdan defalarca dilekçeyle talepte bulunulması fakat bu talebe yanıt alınamaması halinde başvurulabilecek diğer yollar nelerdir ?
Bilgi Edinme Hakkı Kanunu'na bakınız.
https://www.hukuki.net/hukuk/index.php?article=109
Merhaba.Ne yazık ki hukuk devleti kavramını henüz kavrayamamış idarecilerimiz mevcuttur ve bu kişiler kendilerini kral gibi görmektedir.Hukuku bimedikleri halde kendilerini çok bilmiş görmektedir.Oysa ki devlet görevi ile görevlendirilenler ,hem görevlerini bilmeyip,hemde vatandaşa cahil,cühela muamelesi yapamazlar.Öyle davranırlarsa ve dilekçenizi işleme koyup,gereğini yapmaz ve sonuçtan sizi bilgilendirmezlerse yapacağınız şey çok basit.En azından ben öyle yaptım.Savcılığa dilekçe verip ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunun.Bakın o zaman bir daha dilekçenizi işleme koymayıp,bilgi vermemezlik yapılacak mı?
.........BAŞSAVCILIĞINA
MÜŞTEKİ:
SANIK :
SUÇ : Anayasa 74.Maddeye Muhalefet
5237 Sayılı T.CK.121 ve 204/2 Maddeye Muhalefet
4982 s.Bilgi edinme kanununa muhalefet
3071 Sayılı Kanuna Muhalefet
SUÇ TARİHİ:
OLAYLAR
...........Makamına ......tarihinde verdiğim ve ....sayı ile kayıt olan ekte sunulan dilekçeyi (ekte sunulmalı) verdim ve gereğinin yapılmasını istedim.ek
Dilekçeme işlem yapılmadı ve cevap verilmedi.
Daha sonra muhtelif zamanlarda (verdiğiniz dilekçeleri tek tek yazın idareye kayıt tarihlerini de yazınız) dilekçeler verdim.Yine işlem yapılmadı ve tarafıma bilgi verilmedi.Şu ana kadar da dilekçelerime bir işlem yapılmamış cevap verilmemiştir.ek.,.,.,
Söz konusu uygulama Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 74.Maddesi “(Değişik: 3.10.2001–4709/26 md.) “Vatandaşlar ve karşılıklılık esası gözetilmek kaydıyla Türkiye’de ikamet eden yabancılar kendileriyle veya kamu ile ilgili dilek ve şikâyetleri hakkında, yetkili makamlara ve Türkiye Büyük Millet Meclisine yazı ile başvurma hakkına sahiptir.(Değişik: 3.10.2001–4709/26 md.) Kendileriyle ilgili başvurmaların sonucu, gecikmeksizin dilekçe sahiplerine yazılı olarak bildirilir.” Hükmü ile 5237 Sayılı T.CK ‘NUN 121.Maddesi - (1) Kişinin belli bir hakkı kullanmak için yetkili kamu makamlarına verdiği dilekçenin hukukî bir neden olmaksızın kabul edilmemesi hâlinde, fail hakkında altı aya kadar hapis cezasına hükmolunur.”
4982 sayılı bilgi edinme hakkı kanunun 12. maddesi hükmü gereğince “bilgi edinme başvurularının değerlendirilerek başvuru sahiplerine cevap verilmesi başvurunun yapıldığı kurum veya kuruluşa ait bir yükümlülüktür”.
Devlet yönetiminde bulunan kişiler kanunların belirlediği çerçevenin dışına çıkıp Anayasanın 74. Maddesinde Hüküm altına alınan Vatandaşlık hakkını kullanan insanlara,hiç işlem yapmama gibi hakları olmadığı , resmi belgelerle gerçeğe aykırı cevaplar verip onları kandıramayacağı gibi, vatandaşa cahil, cühela muamelesi yapamaz. Bu yöneticilerin durumları gizlenmeye çalışılması, dilekçe hakkının kullanılmasının engellenmesi, Görevi gereği düzenlemeye yetkili olduğu resmî bir belgeyi gerçeğe aykırı olarak düzenleyen kamu görevlisinin cezai sorumluluğunu ( görevi ihmal ve kötüye kullanma vs) gerektiği kanaatini taşımaktayım.
Sanığın eylemi suç teşkil ettiğinden gerekli kovuşturmanın yapılarak sanığın cezalandırılması için Savcılığınıza müracaat zorunluluğu doğmuştur.
HUKUKİ MESNETLER: Anayasa’nın 74.Maddesi,5237 Sayılı TCK 121 Maddesi,3071 Sayılı Yasa,4982 Sayılı Yasa ve ilgili sair mevzuat
NETİCE ve TALEP: Yukarıda arz ve izahına çalışılan sebepler ile nazara alınacak diğer sebepler muvacehesinde; unsurları oluşmuş bulunan suç sebebi ile Sanık hakkında gerekli kovuşturmanın yapılarak cezalandırılması için kamu davası açılmasına karar verilmesini arz ve talep ederim. .../../....
Saygılarımla
...........
Şikâyetçi
Ekler :
Görün bu dilekçeden sonra ilgili savcı karşısına çıksın da Hukuk'un kendisine de gerek olduğunu anlasın.HAK VERİLMEZ ALINIR...Saygılar
Helal olsun.. Dilekçe çok hoşuma gitti, arşivime alıyorum müsadenle :)
Bu arada bu dilekçeye bir netice getirdi mi?
Dilekçeleri Kabul Etmeyen Amirler, Suç İşlemiş Olur
Sitemizde yayınladığımız harcırah taleplerine ilişkin Danıştay kararı uyarınca, daha önce kendilerine harcırah ödenmemiş olanların, Danıştay kararı doğrultusunda öncelikle kurumlarına başvuruda bulunmaları gerektiğini belirtmiştik. Ancak bize iletilen şikayetlere göre bazı kamu kurumlarına (Örnek: Emniyet Genel Müdürlüğü) bu dilekçeleri kabul etmeme, işleme almama talimatı verilmiştir. Devamı için başlığa tıklayınız.
28 Şubat 2006 12:30
Aşağıdaki dosya sitemiz hukuk danışmanı Av. Ebubekir DERE tarafından hazırlanmıştır.
--------------------------------------------------------------------------------
Sitemize ulaştırılan şikayetlere göre Emniyet Genel Müdürlüğü başta olmak üzere bir kaç kamu kurumunun taşra teşkilatında görevli memurlarca harcırah ödenmesi talebiyle kurumlarının Genel Müdürlüklerine gönderilmesi için verilen dilekçeler, "harcırah talepli dilekçelerin kabul edilmemesi" yönünde talimat olduğu gerekçesiyle kabul edilmemekte ve bu dilekçeler gereği yapılmak üzere alınıp ilgili genel müdürlüklere ulaştırılmamaktır.
Ülkemizdeki iş ve işlemler mevzuat dahilinde yürütülmektedir. Bir Devlet memurunun kurumuna nasıl müracaatta bulunacağı ise Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe konulan "Devlet Memurlarının Şikayet ve Müracaatları Hakkında Yönetmelik" te belirlenmiştir. Buna göre, Devlet memurları direkt olarak evrağa dilekçe vererek işlem tesisi talebinde bulunamamaktadır. Memurun, bilgi edinme hakkı kanunu kapsamındaki bilgi ve belge talebi dışındaki müracaatlarını, bu yönetmeliğe göre sıralı sicil amirleri kanalıyla yapması gerekmektedir. Buna uyulmaması halinde 657 sayılı Kanun hükümleri gereğince disiplin cezası verilebilmektedir.
Ancak bu yönetmelik gereğince üst amire verilen dilekçelerin de en geç üç içinde ilgili makamlara iletilmesi gerekmektedir. Konuya ilişkin daha önce hazırladığımız dosyaya ulaşmak için tıklayınız.
Bu çerçevede Danıştay 2. Dairesinin 2005 tarihli kararı gereğince harcırahlarını almak isteyenlerin önce kurumlarına belirtilen yönetmelik çerçevesinde dilekçe vermesi, daha sonra kurumun olumsuz cevabı üzerine idare mahkemesinde dava açması gerekmektedir.
Maliye Bakanlığı yetkililerinin dün sitemizde yer alan açıklamasında da görüleceği üzere dava açmadan herhangi bir kazanım elde etmek mümkün görünmemektedir.
KAYNAK: http://www.memurlar.net/haber/40420/
Sorununuzun çözümü çok basit .Yeter ki siz kararlı olun.1-BİMER(Başbakanlık Bilgi Edinme Merkezi) aracılığı ile internetten gönderebilirsiniz.Başvuru tarihi ve başvuru numarasını yanınıza kayıt kapın.Dilekçenin çıktısını ekleyin ve bekleyin.Sonucu internetten de belli bir süre sonra inceleyebilirsiniz.İletilen dilekçeyi kimse almadım diyemez.
2-Dilekçenizi noter kanalı ile gönderebilirsiniz.
Zaten daha önce açıkladığım gibi hiç bir makam ve kişi dilekçeleri kabul edemez.Dilekçenin kabul edilmemesinin şartları 3071 sayılı dilekçe kanununda belirtilmektedir.
Ben dediğiniz gibi almak istemedikleri dilekçeyi Bimer kanalıyla gönderdim ve isteğim yerine isteksizde olsalar getirildi. Bu arada noter veya Bimer kanalıyla kurumuna dilekçe gönderdiği için haklarında usulsüz müracaatta bulunmaktan soruşturma açılan kişileri de memurlarla ilgili bir sitede okudum.Aşağıdaki linktede bu konudan bahsediyor.
http://sorucevap.memurlar.net/soru/1335/
KYK'na olan katkı ve öğrenim kredi borcunu zamanında ödeyemediğim için Kurum tarafından borcum, Vergi Dairesine bildirilmişti. Bankadan kredi çekip borçlarımın hepsini ödedim ve KYK'ya "borcumu ödediğim için Kurumda kayıtlı öğrenim ve katkı kredisi borçlarımın silinmesini, Vergi Dairesi Müdürlüğüne bildirilen kredi borç bilgilerimin iptal edilmesini ve 3071 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanununun 7 nci maddesine göre borçlarımın silindiğine dair tarafıma bilgi verilmesini" istediğim bir dilekçe yazdım. Dilekçemi iadeli taahhüt yoluyla postaladım. Dilekçemin Kuruma ulaştığına dair alma haberi tarafıma ulaştı. İşlemin safahatı hakkında 30 gün içinde cevap verilir hükmüne dayanarak Kanunda belirtilen süreyi aştıkları ve tarafıma yazılı cevap vermedikleri takdirde Kuruma açtığım davada kazanma olasılığım nedir? Ayrıca beni strese soktukları ve bu durumdan dolayı psikolojimi bozdukları takdirde manevi tazminat davası açabilme hakkım varmıdır?
Teşekkür ederim.
tolg senin soruna cevaben bilgi edinme kurulunun bu konuya ilgili almış olduğu kararı kopyalıyorum,4982 sayılı kanunu kullanarak bilgi edinmek isteyen devlet memuru silsile takip etmek zorunda değildir,direk kuruma başvurarak belge veya bilgiyi istiyebilir..
İ L K E K A R A R I
4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında kurumlarına bilgi edinme başvurusunda bulunan devlet memurlarının başvurularını“ Devlet Memurlarının Şikayet ve Müracaatları Hakkındaki Yönetmelik” hükümlerine göre hiyerarşik silsile yolu ile yapmaları gerekip gerekmediği hususunda uygulamada tereddüde düşülmüş olduğu görüldüğünden 4982 sayılı Kanunun 14 üncü maddesi uyarınca Kurulumuzca;
''Bilgi Edinme Hakkı Kanununun bireysel bir hak olan bilgi edinme hakkının kullanılmasını düzenlemesi ve Kanunun 6 ncı maddesinde bilgi edinme başvuruları için devlet memuru olup olmama ayrımı yapılmadan herkesi kapsayan bir başvuru usulünün belirtilmiş olması nedeniyle devlet memurları için Kanunda düzenlenen dışında başka bir başvuru usulünün kabul edilmesinin mümkün olmadığına, devlet memurlarının yaptığı bilgi edinme başvurularında da 4982 sayılı kanunun 6 ncı maddesinde belirlenen başvuru usulünün uygulanması gerektiğine oybirliğiyle karar verilmiştir. ''
ben bir köy muhtarlığına dilekçe verdim vearadna 4 ay geçti henz bir cevap alamadım dava açma hakkım varmı bu konuda
60 günlük zımni ret işleminden sonra 60 günlük dava süresi başlar... Dilekçe tarihinden itibaren kendiniz hesaplayabilirsiniz...