Askerlikten Sonra İşe Geri Alım
MERHABALAR...
BENİM SORUM ASKERLİKTEN SONRA İŞE TEKRAR ALMA ZORUNLULUĞU İLE İLGİLİ.ÇALIŞAN BİR KİŞİ KIDEM HAKKINI KAZANDIKTAN SONRA ASKERE GİDİYORSA VE ASKERE GİTMEDEN ÖNCE DE TÜM HAKLARINI ALIYORSA (YILLIK İZİN ,KIDEM VS)KİŞİ 15 AY SONUNDA GERİ DÖNDÜĞÜNDE KİŞİYİ OLAN VEYA DOĞACAK İLK UYGUN POZİSYONDA İŞE ALMA ZORUNLULUĞU VAR MI???EĞER Kİ İŞE ALINMAZSA ÇALIŞANIN İŞE İADE DAVASI AÇMA GİBİ BİR HAKKI OLUR MU???
AYRICA EĞER ÇALIŞAN BU HAKLARINI ALMADAN ASKERE GİDERSE BU ONUN İŞE GERİ ALINMASI İÇİN BİR AVANTAJ SAĞLAR MI!!!! AYRICA ASKERE GİDEN KİŞYE İHBAR MDEME ZORUNLULUĞU İŞVEREN İÇİN YOK DEĞİL Mİ.. BU SADEC KİŞİNİN İŞVERENE İHBAR BORCUNUN OLMAMASIYLA İLGİLİ GALİBA..
ŞİMDİDEN ÇOK TEŞEKKÜRLER
Re: ASKERLİKTEN SONRA GERİ İŞE ALIM
Ben Bu Konuyla İlgİlİ Dah DeĞİŞİk Bİr Şey Sormakİstİyorum...
Ben Bİr Kamu KuruluŞunda Uzman Yardimcisi Olarak Daİmİ İŞÇİ Kadrosunda ÇaliŞmaktayim. GÖreve BaŞladiĞimda 5/0 Derece Ve Kidemde GÖreve BaŞladim. Daha Sonra YÖnetmelİk DeĞİŞtİ Ve Uzman Yardimcisi Karsou 7. Dereceye Çekİldİ. Ancak GÖreve Daha Önce BaŞlayanlar İÇİn Herhnagİ Bİr DeĞİŞİklİk Yapilmadi Ve Ben 5. Derceden MaaŞ Almaya Devam Ettİm. 2006 AĞustos Ayinda Askerlİk GÖrevİmİ Yapmak İÇİn GÖrevİmden Ayrildim. GÖrevİmden AyrildiĞimda 5/1. De İdİm.kisa DÖnem Yaptiktan Sonra GÖreve BaŞladim. GÖreve BaŞlarken Askerlİk GÖrevİmİ De Hİzmetten Sayarak 5/2 Den BaŞladim. Bu Sirada Genel MÜdÜrlÜk Oluru İle Yapilan Atam Emrİnnİ Bana TeblİĞ Ettİler.ancak Bİr Ay Sonra Yapilan İlemİn YanliŞ OlduĞu , GÖreve Yenİden BaŞladiĞim İÇİn Yenİ YÇnetmelİĞe Tabİ OlduĞumu Ve Artik 7. Derecen MaaŞ Almam GerektİĞİnİ Şİfahen Bİldİrerek MaaŞimi 7. Derceye Çektİler. Bu Konuyla İlgİlİ De MaaŞ Bordrom Dilinda Herhangİ Bİr Tebİlgat Gelmedİ.
Sorum Yapilan İŞlemİn Kanuna Uygun Olup Olmamasidir. Bİz Personel Haklari OlarakİŞ Kanununa Tabİyİz.
Son Olarak Askere Gİderken Kidem Tazmİnatimi Almadim.
Bu Konu Hakkinda Acİl Bİlgİ Verİrsenİz Sevİnİrİm.
Saygilarimla...
Re: Askerlikten Sonra İşe Geri Alım
Sayın oghuz01;
Sorunuzda "uzman yardımcısı" olduğunuzu belirtiyorsunuz, ama yazdıkalrınızda okadar imla ve anlatım hatası var ki, doğrusu bir uzman yardımcısına yakışmıyor. Bu forum iş hukuku ile ilgili olduğu için, eğitim durumu iyi olmayan gariban işçiden imla kurallarına uygun yazı beklemek hatalı olur, ama sizin gibi bir uzman yardımcısından da asgari bir imla ve anlatım düzeyi beklemek hakkımızdır diye düşünüyorum.
Yazdığınız metni bir de siz okuyun lütfen ve şayet beğeniyorsanız bir şey demeyeceğim. Ama beğenmiyorsanız beğenilecek ve anlaşılacak hale getirin lütfen.
Selamlar
Alıntı:
Av.Abbas Bilgili rumuzlu üyeden alıntı
Sayın oghuz01;
Sorunuzda "uzman yardımcısı" olduğunuzu belirtiyorsunuz, ama yazdıkalrınızda okadar imla ve anlatım hatası var ki, doğrusu bir uzman yardımcısına yakışmıyor. Bu forum iş hukuku ile ilgili olduğu için, eğitim durumu iyi olmayan gariban işçiden imla kurallarına uygun yazı beklemek hatalı olur, ama sizin gibi bir uzman yardımcısından da asgari bir imla ve anlatım düzeyi beklemek hakkımızdır diye düşünüyorum.
Yazdığınız metni bir de siz okuyun lütfen ve şayet beğeniyorsanız bir şey demeyeceğim. Ama beğenmiyorsanız beğenilecek ve anlaşılacak hale getirin lütfen.
Selamlar
Öncelikle imla hatalarından dolayı özür dilerim. Ancak mesele ile ilgili tüm gün bir bilgi aradım ancak tam olarak birşey bulamadığımdan olacak ki dikkatim tamamen dağılmış. Ayrıca insanın durduk yere derecesinin düşmesinin verdiği moral bozukluğu da cabası tabii.
Öncelikle durumu tekrar özetleyeyim:
Ben bir KİT'nde daimi işçi statüsünde çalışmaktayım. Kurumum 233 sayılı KHKya tabi olmakla birlikte personel özlük hakları konusunda iş kanununa tabidir.
Ben göreve başladığımda 5. dereceden göreve başlatıldım. Ancak daha sonra yapılan yönetmelik değişikliği gereği uzman yardımcılığı kadrosu 7. dereceye düşürüldü. Kazanılmış hakkımız olmasından dolayı benim gibi yönetmelik değişikliğinden önce göreve başlayanlar hakkında herhangi bir değişkilk yapılmadı.
31 Temmuz 2006'da askerlik sebebi nedeniyle görevimden ayrıldım. Ayrılırken kadrom 5/1 idi. Görevden ayrılırken kalan yıllık izin ücretimi aldım ancak kıdem tazminatımı almadım.
31 Ocak 2007 itibari ile askerliğim sona erdi ve 2 Şubatta göreve başlatıldım. Askerlik görevini de kamu hizmeti olarak sayan kurumum beni bir kademe daha ilerleterek 5/2 nden başlattı. Hizmete başlatılırken 5/2den göreve başlatılmam hususunda ve aldığım diğer tazminatlarından 5/2ne bağlı olduğu yönünde genel müdürlük oluru hazırlatıldı ve bu atama emri bana tebliğ edildi.
Buraya kadar zaten beklenilen şekilde idi.Ancak mart ayında herhangi bir tebligat veya yeni bi genel müdür oluru hazırlatılmadan tazminatlarım 7. dereceye düşürüldü. Düşürülme sebebi olarak ise benim asker dönüşü hizmetine devam eden personel değil, işe yeni alınmış personel olduğumu, istafa ederken kurumdan ilişiğimi kesitiğimi ve bundan dolayı uzman yardımcısı kadrosu olan 7. dereceden tazminatları almamı ve hatta maaşda da hata yapıldığını onun da bu ay 7. derecye düşürlmesi gerektiğini "şifahen" belirttiler.
Burada benim itirazım hizmet akdimina askıda olduğu ve benim bir kamu personeli olduğum yönünde idi ancak ikna olmadılar.
Bu konuda sizlerden görüş bekliyorum. İş kanununa tabi bir kamu işçisinin, askerliği sırasında hizmet akdi askıda mı kalır ve işe geri başladığında kaldığı yerden mi yoksa yeni baştan mı başlar?
İlginize şimdiden teşekkür ederim.
Askere giderken kıdem tazminatı alarak ayrılan işçinin iş sözleşmesi sona erer ve askerlik dönüşü işbaşı yaparsa bu yeni bir sözleşmedir. Ancak, gerek iş sözleşmeinde veya gerekse tarafların anşlaşması ile askerlik süresince iş sözleşmesinin askıda tutulması kararlaştırılmış olabilir. O durumda askere giderken kıdem tazminatı ödenmez ve dönüşte devam ederse sıfırdan başlamış olmaz. Sizin durumunuz ikinci ihtimale (askıda kaldığı ihtimaline) daha uygun görünüyor. Hakkınızı aramanızı öneririrm. Selamlar.
Alıntı:
Askere giderken kıdem tazminatı alarak ayrılan işçinin iş sözleşmesi sona erer ve askerlik dönüşü işbaşı yaparsa bu yeni bir sözleşmedir. Ancak, gerek iş sözleşmeinde veya gerekse tarafların anşlaşması ile askerlik süresince iş sözleşmesinin askıda tutulması kararlaştırılmış olabilir. O durumda askere giderken kıdem tazminatı ödenmez ve dönüşte devam ederse sıfırdan başlamış olmaz. Sizin durumunuz ikinci ihtimale (askıda kaldığı ihtimaline) daha uygun görünüyor. Hakkınızı aramanızı öneririrm. Selamlar.
Öncelikle ilginize teşekkür ediyorum. İş akdinin askıda kalması yorumu ile ilgili kanun maddelerinin neler olduğunu da belirtirseniz ben de kurumuma vereceğim dilekçede kullanabilirim.
Saygılarımla...
Bu konuyu doğrudan düzenleyen bir yasa maddesi yoktur. Açıkladığım husus tamamen Yargıtay kararlarına dayanmaktadır. Bu kararlar yol göstericidir. Selamlar.
Alıntı:
Bu konuyu doğrudan düzenleyen bir yasa maddesi yoktur. Açıkladığım husus tamamen Yargıtay kararlarına dayanmaktadır. Bu kararlar yol göstericidir. Selamlar.
Abbas Bey,
Öncelikle ilginize teşekkür ediiyorum Ancak sizi biraz sıkmak gibi olacak ancak belirttiğiniz yargıtay kararlarını bulabileceğim bir adres verirseniz veya yargıtay kararlarını buraya ekleyebilirseniz çok sevinirim.
Saygılarımla.
Alıntı:
oghuzz01 rumuzlu üyeden alıntı
Abbas Bey,
Öncelikle ilginize teşekkür ediiyorum Ancak sizi biraz sıkmak gibi olacak ancak belirttiğiniz yargıtay kararlarını bulabileceğim bir adres verirseniz veya yargıtay kararlarını buraya ekleyebilirseniz çok sevinirim.
Saygılarımla.
Abbas Bey,
Bu yargıtay kararlarını bulabileceğim bir adres iletirseniz çok sevinirim.
Saygılarımla....
Konu İle İlgİlİ İnternetten AramadaĞim Yer Kalmadi. Yardimci Olursaniz Sevİnİrİm.
Aşağıdaki linkten yargıtay kararlarına girerek, askerlikle ilgili olanları taratın.Selamlar.
http://www.kamu-is.org.tr/kitaplar.htm
Alıntı:
ilginize teşekkür ederim. umarım benim için faydalı olur.
Sayın Bilgili,
Öncelikle ilginiz için teşekkür eder. Verdiğiniz web sitesindeki kitapların indirilebilecek olanların hepsini indirip taradım ancak dediğiniz şekilde hizmet akdinin askıya alınacağı yönünde herhangi bir karar veya yorum bulamadım. Biliyorum fazla oluyorum ancak eğer aklınızda ise dava veya esas numarası verebilirseniz çok sevinirim.
Saygılarımla
Verdiğim linkteki bazı kararlar sanıyorum askerliğin askıda olması haline değiniyor ve kıdem tazminatına etkisini de belirtiyor.
Örneğin; Esas 2003/2506, Karar 2003/15484
Esas 2002/3730, Karar 2002/9691
Esas 2002/2821, Karar 2002/9511
Ayrıca; Bu konuda Osman Usta'nız yazmış olduğu"İş Hukukunda Akdin Feshinden Doğan Tazminatlar ve Uygulamaları" isimli eserin 380. sahifesinde "Askerlikten Önceki Hizmet Süresinin Kıdeme Etkisi" başlıklı bölümde açıklayıcı bilgi ve emsal kararlar mevcuttur.
Selamlar.
Alıntı:
Verdiğim linkteki bazı kararlar sanıyorum askerliğin askıda olması haline değiniyor ve kıdem tazminatına etkisini de belirtiyor.
Örneğin; Esas 2003/2506, Karar 2003/15484
Esas 2002/3730, Karar 2002/9691
Esas 2002/2821, Karar 2002/9511
Ayrıca; Bu konuda Osman Usta'nız yazmış olduğu"İş Hukukunda Akdin Feshinden Doğan Tazminatlar ve Uygulamaları" isimli eserin 380. sahifesinde "Askerlikten Önceki Hizmet Süresinin Kıdeme Etkisi" başlıklı bölümde açıklayıcı bilgi ve emsal kararlar mevcuttur.
Selamlar.
İlginize çok teşekkür ederim. Umarım faydalı olur. Saygılarımla...