Maddi manevi tazminat davası
Merhaba
Öncelikle rahatsız ettiğim için özür dilerim. sizelere bir konu danışmak isterim
Eşim 5 ay önce iş bulma kurumu tarafından bir altın firmasında işe başladı engelli kadrosu olarak eşimin engelli oranı %40 işitme kaybıdır.bu iş yerinde firmanın labotuar bölümnde analiz raporlarını her hafta başı ilgili kurumlara iletmekle görevlendirilmiş aynı zamanda temizlik tuvalet temizliğide yaptırılmış ve eşim iştir diye yapmış ve karşı çıkmamış son olarak 15.07.2009 tarihinde tekrardan eşime görevi dışında bir görev verilmiş eşim uygun bir dille bugun bu işi yapamam işim birktiğini aktarmış buna rahmen ordaki sekreter arkadaş hayır o işi bırak bu işi yap şeklinde söylemiş eşimde siz benim müdürüm değilsiniz demiş sekreter arkadaş gerizekalı seni parçalarım diyip üzerine yürümüş eşim tepkiyle sadece haddini bil demiş olay orda kapandıktan sonra yaklaşık 30 dk içinde insan kaynakları müdürü eşimi çağırıp dinlemeden kendisini özür dilemesini yoksa ben seninle çalışmak istemiyorum demiş eşimde ben özür dilemem diyip odadan çıkıp büyükçekmece işbulma kurumdaki memur arkadaşa işvereni şikayette bulundu oradaki memur arkadaş kendisi birebir konuşacağını firmayla eşimede cumaya kadar dinlenip tekrar büyükçekmece işbulma kurumuna gelmesini rica etti cuma günü biz iş bulma kurumuna gittik memur arkadaş bize insan kaynakları müdürünün prensiplerime aykırı olduğunu işe almıyacağını söylemiş memur arkadaşta bize ssk unkapanına gidip mahkemeye vermemmizi iletti ispat olarak çıkış kağıdınızıda götürmemizi iletti eşim ve ben firmaya çıkış kağıtlarını almaya gittik fakat insankaynakları müdürü bize çıkış kağıtlarını ssk verdiğini bizide özürlülük raporunun düzmece olduğunu doktora rüşvet verdiğimizi bu kanalla böyle bir rapor aldığımızı söyleyip bizi mahkemeye vericeğini iletti bende sizi vericem mahkemeye dedim ordan ayrılıp emin olamk için odimetri testi yaptırdım eşime doktor sol kulak %80 sağ kulak %60 oranında işitme kaybı olduğunu %40 oranın üstünde olduğunu iletti bizim elimzide şu an 2004 te hazırlanmış olan özürlülük raporu mevcut ben 2009 raporunu çıkaracam fakat eşim işitme kaybı olan birisi olarak çok hasas ve duygusaldır psikolojisi bozuldu ve artık çalışmak istemediğini ve insanlardan korktuğunu söyledi ve evden dışarı çıkmıyor bu konu hakkında bana nasıl yardımcı olursunuz ben bu firmaya nasıl bir yaptırım uygulaya bilirim
teşekkür ederim
Cevap: Maddi manevi tazminat davası
Avukat tutacak durumda değilseniz işitme engelliler derneği ile görüşmenizi sonra tavsiyelerine göre hareket etmenizi öneririm.
Bu arada bana maille sordunuz bu soruyu üyelik adınızdan sorunuzu buldum cevapladım ama siz aynı soruyu tekrar tekrar yazmışsınız şimdi fark ettim. Forum kurallarına aykırı olduğu gibi cevap vermiş üyelere saygısızlıktır bu.
Alıntı:
Av.Engin Oğuz rumuzlu üyeden alıntı
Avukat tutacak durumda değilseniz işitme engelliler derneği ile görüşmenizi sonra tavsiyelerine göre hareket etmenizi öneririm.
Bu arada bana maille sordunuz bu soruyu üyelik adınızdan sorunuzu buldum cevapladım ama siz aynı soruyu tekrar tekrar yazmışsınız şimdi fark ettim. Forum kurallarına aykırı olduğu gibi cevap vermiş üyelere saygısızlıktır bu.
Tekrar özür dilerim herkezden bi kaç kere yazdığım için kullanım hatası diyelim kusuruma bakmayın Özellikle engin bey siz
avukat tutacak durumum varsa nasıl bir akış uygulaya bilirim onu sorabilirmiyim teşekkür ederim
Şimdi tutacağınız avukatın işine burnumu sokmak istemem ama işitme engelliler derneği ile vekil olarak temas kurup ne yapılabileceğine ilişkin istişarede bulunabilir. Maddi manevi tazminat davası düşünebilir. Akıl akıldan üstündür başka ne düşünür bilinmez.
Kriz nedeniyle mesai günü eksiltilebilir mi?
Bir fabrikada kriz öncesinde 6 gün asgari ücrete çalışan işçi, kriz sonrasında 4 gün çalıştırılmaya başlanıyor ve asgari ücretin altında bir maaş veriliyor, aradaki maaş farkını devlet ödüyor kriz paketi kapsamında.
Bildiğim kadarıyla işten kendi isteğiyle ayrılmada kıdem tazminatı yok. Ama bu örnekte çalışma koşullarında esaslı değişiklik var, maaşı düşürülmüş (her ne kadar aradaki farkı devlet ödese de) ve 4 gün çalıştırılıyor. Fabrikada 6 yıl çalışılmış, işçi bu maaş indirimi ve mesai değişikliği nedeniyle işten kendi isteğiyle ayrılsa kıdem tazminatı yanar mı?
Teşekkürler.
Cevap: Kriz nedeniyle mesai günü eksiltilebilir mi?
Kısa çalışma ödeneği uygulaması nedeniyle ortaya çıkan bu değişiklik durumu çalışan açısından fesih için haklı sebep oluşturmaz.