"Kredi takibi" karasından nasıl kurtulurum?
Arkadaşlar herkese iyi akşamlar.
Daha önce maaş aldığım x bankasında bulunan maaş avans (KMH) hesabımdan dolayı takibe alındım, avans yüzünden kredi kartı borcumunda tamamını talep ettiler, 1 haftalık gecikmeyle de olsa avans ve kredi kartı borcumu ödememe rağmen, takibi kaldırmadılar...borcumu ödedikten 2 ay sonra (dün) başka bir bankaya kredi çekmek için gittim ama banka "kredi takibiniz var, size kredi veremeyiz" dedi.
Borcumun tamamını ödememe rağmen neden hala kredi takiplisi olarak görülüyorum bir fikri olan var mı arkadaşlar? ve bu durumdan kurtulmak (aklanmak) için ne yapmalıyım. Malum kriz dönemi (krizin arkasına saklanmak ne kadar doğru bilmem ama sonuçta herkes krizden bir şekilde etkilendi, teğet filan geçmedi hamdolsun) herkesin başına gelebiliyor ve benimde başıma geldi, kredi çekmem de lazım...bundan sonra ne yapabilirim, kredi takiplisi konumundan nasıl kurtulabilirim, fikrin olan varsa cevaplarınızı bekliyorum.
Teşekkürler.
Re: "Kredi takibi" karasından nasıl kurtulurum?
Kredi ( avans hesap) borcunuzun takibe girdiği kayıtlara girmiş,kayıtta takibin kapandığı da görülüyordur muhtemelen.Ancak bankalar bu kaydı değerlendirip, kredi başvurunuzu onaylama konusunda tek karar noktasıdır.Banka daha önce takibe girmiş borcunuz nedeniyle kredi verip vermemekte serbest olup, etki edebilecek herhangi bir yol da bulunmamaktadır.
Madem bankaların elinde bunlar, kendileri nasıl kara liste denilen yere ismimi bildirmişse, borcun ödenmesinden sonra beni oradan çıkarabilirler, demi?
Alıntı:
ridvan81 rumuzlu üyeden alıntı
madem bankaların elinde bunlar, kendileri nasıl kara liste denilen yere ismimi bildirmişse, borcun ödenmesinden sonra beni oradan çıkarabilirler, demi?
De!..........
Aslında bunun bir tek yolu var, eğer sizin şu anda herhangi bir borcunuz kalmadıysa bunu sadece devlet bankaları gözardı edip kredi veriyor. Benimde başımda vardı böyle bir olay hatta bir kaç arkadaşta aynı durumdaydı ve Ziraat Bankası borcu olanlara git borcunu öde ödediğine dair bir belge getir kredini al diyor.Bilgin olsun hele birde tanıdık varsa işlem tamamdır.
"Noterahmet" kardeşim, Ziraat Bankasına gittim, onlarda "Borç Ödeme Kredisi" adı altında bir kredi var ama onun içinde ipotek koymak için gayrimenkul istiyorlar. Gayrimenkul'de yok malum, yapacak bişey kalmıyor sanırım.
Bankaların bazıları 1 ay geçice uyarılara başlıyor ve peşine takibe düşürüyorlar.Bazılarınıda sözle şu zaman ödeyeceği diyerek erteletebiliyorsunuz.Sizinki muhtemelen takibe girmiş.Ama bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum.Eğer borcunu ödediysen borcun olmadığına dair yazı ile diğer bankalardan alabilirsin.Daha çok sorun eğer evrakların bankanın avukatına verildiyse işte sorun orda başlıyor.Bankaların kurduğu havuz sistemi var.Bütün bankalar sorunlu müşterilerini oraya kaydediyor ve ordaki kayıtları bütün bankalar görebiliyor.Sorguşlamalar o sistemden yapılıyor.O kayıtlar da en az 2 yıl saklanıyor.Sicilin temizlenmesi bu süre kadar..Sanırım şuan hükümet kara listeye girenlerin sicillerini 1 defaya mahsus olarak sildi veya silecek.Bunu araştırmam lazım ...
Atmaca5526 ve diğer arkadaşlar cevaplarınız için teşekkürler...
Benim takip olayım avukatlık olmadı, bankanın belirttiği tarihten 3-4 gün sonra kapattım borcumu.
Peki arkadaşlar şu an takipli olarak görünüyorum ve 2 ayrı kredimi tek kredi altında toplamak için kredi çekmem gerekiyor, bu halde kredi alabilmek için nasıl bir yol izlemem gerekiyor, hangi bankadan, hangi yolla kredi alabilirim, bu konuda tecrübesi olan arkadaşlardan aydınlatıcı bilgiler bekliyorum.
Arkadaşım bence denemelerine devam et.Ama şu gerçek kara liste merkez bankasında var ayrıca bankalar arasındada özel kara liste varmış yani merkez bankası borcu olanı 5 sene listede tutar sonrada süre dolunca siler ama mesele bankaların kendi aralarında birbirlerine verdikleri kara listeden çıkmak zor gibi.Sonuçta bir kere girdimi işin biter.Bak kendin diyorsun akbank a gittim çıktı diye.Sisteme bir girdilermi helede şimdi tc kimlik olduğu için zaten herşey aynen çıkıyor.Sonuçta Allah kolaylık versin.Ama aradan 6 ay 1 sene geçsin şansını bir daha dene derim...
Bende denemelerime devam edicem zaten, yoksa kendime zarar vermekten korkuyorum, bankalardan ödeyemeyeceğim bir kredi istemiyorum ama x bankasına olan kmh borcunu 3 gün geç ödediğim için "takibe" almışlar ve sırf bu yüzden bankalar kredi vermiyor, kafayı yiyeceğim valla, sıkıntılarım her geçen gün artıyor, uykular kaçıyor.
Neyse, umarım halledebilirim.
Alıntı:
ridvan81 rumuzlu üyeden alıntı
Bende denemelerime devam edicem zaten, yoksa kendime zarar vermekten korkuyorum, bankalardan ödeyemeyeceğim bir kredi istemiyorum ama x bankasına olan kmh borcunu 3 gün geç ödediğim için "takibe" almışlar ve sırf bu yüzden bankalar kredi vermiyor, kafayı yiyeceğim valla, sıkıntılarım her geçen gün artıyor, uykular kaçıyor.
Neyse, umarım halledebilirim.
12 tane kredi kartım vardı. Birinden çeker diğerine yatırırdım. Bir de bir sürü koşuşturma... En son hepsini kırdım attım. Şimdi kredi kartım olmadan 5 yıldır yaşıyorum. Çok sıkıştığım anlarda oldu. Hep banka kredisi dışı yollara ulaşmayı denedim. Emin ol sonuç hep daha olumlu oluyor...
Selçuk arkadaşım, kredi katı veya kredi çekmeden acil nakit ihtiyaçlarını veya işlemlerini yapabiliyorsan, çevrende yardımcı olabilecek insanlar varsa, kredi kartından veya krediden yemek iyi olmaz tabi.
Ama insan bazen cidden çaresiz kalabiliyor. Allah kimseyi çaresiz bırakmasın.
Umudunuzu kırmak istemem ama şöyle bir bakacak olursak;
krediyi banka verir, kime verir?
Uygun gördüğü kişiye, yani canının istediğine!
Bankanın herhangi birimize kredi vermek gibi bir zorunluluğu varmıdır? Yok.
Daha önce takibe girmiş borcunuz Merkez bankasına bildirilir banka tarafından.Tüm bankalara bu takibe girmiş krediler listesi yayınlanır.
Takibe girmiş, ama ödenmiş kredi/kart borcu Merkez bankası listesinde 5 yıl saklanır.
Kapanmamış (ödenmemiş) kredi borcu Merkez bankası kayıtlarında 10 yıl saklanır.
Arada çıkan sicil afları ile Merkez bankası kayıtlarındaki isimler silinir.
Bankaların Merkez bankası kayıtlarından ziyade başvurdukları yer ise, KKB (Kredi Kayıt Bürosu) kayıtlarıdır.
Üye bankalar KKB dan aldıkları bilgiyi değerlendirip, kendi kararı ile kredi verir veya vermez.KKB kayıtları sicil affı ile de silinmemektedir.
Banka ile olan ilişkinizin iyi olması durumunda, banka takibe girmiş borcunuz olsa dahi kredi sağlama veya hiç takibe girmemiş olsanız da kredi vermeme kararı konusunda tek yetkili kurumdur.