-
Ödenmeyen Fazla Çalışma - ispat
Yaklaşık 9 aydır bir işletmede muhasebe işi ile alakalı çalışıyorum. Haftalık 66-72 saat arası çalışmaktayız. İşvereneimizi çalışma saatleri hususunda bir kez uyarmamıza karşın ne ücretlerde ne saatlerde bir düzenlemeye gidilmedi. İnanın hayatımız neredeyse tamamen işten eve evden işe döngüsüne girdi. Hiç bir sosyal etkinliğimiz yok. (bu uygulamaya maruz kalan çalışan sayısı : 6 kişi. Zaten toplamda da 6 kişi beraber çalışıyoruz. 2 Kişide şehir dışında yerleşik çalışıyor.) Şimdi bir iş bulup işyerinden ayrılmayı planlıyorum ve hakkım olan fazla çalışmışlıklarımı talep etmek istiyorum. Elimde kanıt olarak çıkış saatlerimizi -tam olarak olmasada- yansıtan muhtelif günlerde geç saatlerde (19:30-20:00 arası) kesilmiş üzerinde işlem saati yazan fatura numaraları var. İş teftiş kuruluna dilekçe vermem halinde iş müfettişlerinin giriş çıkış saatlerini gözlemleme gibi bir çalışması olabilir mi? Şahit istemeleri durumunda şahitlerin niteliği ne olursa etkili olur (iş arkadaşı, çevre esnaf, sosyal arkadaş, aile, vs.)(giriş çıkışlarımızda herhangi bir imza, kart basma vs. bulunmamamakta) Süreç sonucunda hakkımı alabilirmiyim ? Fazla çalışmışlıklarımı alamamak haklı fesih hakkını veririmi bana dolayısıyla ihbar süresi/tazminatı alabilirmiyim. Bu konuda bana yardımcı olabilirseniz çok memnun olurum. Şimdiden teşekkürlerimi sunar, İyi çalışmalar dilerim.
-
Re: Ödenmeyen Fazla Çalışma - ispat
Fazla çalışmanın ispatı konusunda işyeri kayıtlan, özellikle işyerine giriş çıkışı gösteren belgeler, işyeri iç yazışmaları, delil niteliğindedir. Ancak, fazla çalışmanın bu tür yazılı belgelerle kanıtlanamaması durumunda tarafların dinletmiş oldukları tanık beyanları ile sonuca gidilmesi gerekir.İşyerinde çalışma düzenini bilmeyen ve bilmesi mümkün olmayan tanıkların anlatımlarına değer verilmez.
-
Alıntı:
skent rumuzlu üyeden alıntı
Fazla çalışmanın ispatı konusunda işyeri kayıtlan, özellikle işyerine giriş çıkışı gösteren belgeler, işyeri iç yazışmaları, delil niteliğindedir. Ancak, fazla çalışmanın bu tür yazılı belgelerle kanıtlanamaması durumunda tarafların dinletmiş oldukları tanık beyanları ile sonuca gidilmesi gerekir.İşyerinde çalışma düzenini bilmeyen ve bilmesi mümkün olmayan tanıkların anlatımlarına değer verilmez.
Çalışma saatlerimiz 8:30-19:30 günlük hesaptan 18:30 dan sonrasını fazla çalışma sayarsak 18:30 dan sonra herhangi bir saatte/saatlerde kesilmiş üzerlerinde işlem saati (faturanın kesildiği saat) yazan bilgisayar çıktısı halinde faturalar var. Bu faturalar en erken 19:30 da paydos ettiğimiz iddiamızı kanıtlamaya yardımcı olur mu?
-
Benimde benzer sorununm var. Fazla mesai yapılacağı/yapıldığı MS outlook mesajları ile iletilmiş/belirtilmiş. MS Outlook mesajları delil olarak geçerli midir? Yoksa kağıt üzerinde olması mı delil olarak geçerli kılar?
-
Digital ortamda tutulan kayıtlar delil niteliği taşır. Ancak kayıtların işyeri ile ilgisini kanıtlayabilir misiniz? Üstinde durmanız gereken husus budur.
-
Tabi ki kanıtlanabilir. Mesajların kimden geldiği, ne zaman geldiği outlook tarafından belrtiliyor. Bunlardan önem arz edenleri kendi e-postama atıyorum. Tüm outlook arşivini alıp kendim için yedekleyip evdeki bilgisayarıma aktarıyorum.
-
Alıntı:
hatser rumuzlu üyeden alıntı
Çalışma saatlerimiz 8:30-19:30 günlük hesaptan 18:30 dan sonrasını fazla çalışma sayarsak 18:30 dan sonra herhangi bir saatte/saatlerde kesilmiş üzerlerinde işlem saati (faturanın kesildiği saat) yazan bilgisayar çıktısı halinde faturalar var. Bu faturalar en erken 19:30 da paydos ettiğimiz iddiamızı kanıtlamaya yardımcı olur mu?
?????????????
-
Alıntı:
hakangemini rumuzlu üyeden alıntı
Tabi ki kanıtlanabilir. Mesajların kimden geldiği, ne zaman geldiği outlook tarafından belrtiliyor. Bunlardan önem arz edenleri kendi e-postama atıyorum. Tüm outlook arşivini alıp kendim için yedekleyip evdeki bilgisayarıma aktarıyorum.
Bu durumda elinizdeki kanıtlar tanık göstermenizi gerektirmeyecek nitelikte denilebilir. Elinizdeki kanıtlara dayanarak işlem başlatmanız lehinize olur. Elbette bir avukattan hukuki destek almanız kesin sonuç almanızda etkili olacaktır.
-
Alıntı:
?????????????
??????????
-
?????
-
Bahsettiğiniz belgeler, belirttiğiniz saatte sizin düzenlediğiniz anlaşılacak şekilde düzenlenmişse ıspat konusunda yardımcı olacaktır.
-
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Bahsettiğiniz belgeler, belirttiğiniz saatte sizin düzenlediğiniz anlaşılacak şekilde düzenlenmişse ıspat konusunda yardımcı olacaktır.
Çok teşekkür ederim Sayın Kırcalı;
Faturalarda benim imzam yok, faturaları ben kesmiyorum, ama hep beraber giriş-çıkış yaptığımızı düşünürse müfettiş, başarılı olabileceğini sanıyorum bu kanıt olayının. Son çare çalışanlara sorulacaktır kaç saat çalıştığımızı, çalışanlar patron korkusuna bu soruya ne cevap verecekleri belli zaten. Bence bu işler izlem-gözlem yoluyla tesbit edilse daha başarılı olur.
-
Çalışma saatlerimizi işverenimle telefonla konuşurken kaydetsem.
-ben : ... bey bildiğiniz üzere pazar hariç hergün 8:30-19:30 çalışmaktayız.
-işveren : Evet biliyorum hep beraber bu saatte girş çıkış yapıyoruz. Bende sizler gibi çalışıyorum bu saatlerde.
-ben : Bu durum sonucunda bize fazla mesai ücreti taahhuk etmesi gerekirken ben 10 aylık çalışma süremde sizden hiç fazla mesai ücreti almadım
konuşma böyle sürdü gitti.
Telefonumun özelliği olarak kayıt yapsam. Bu kayıt yasadışı mıdır ? Yasadışı değilse iş teftiş müfettişlerine bu kaydı delil olarak sunabilir miyim.
-
Sosyal Güvenlik kurumuna başvuruda bulunmanda yeterli. İmkanlar ölçüsünde bir iki gün gizliden takip ediyorlar iş yerinizi, daha sonra personele alacak çıkaran ve 40 saati aşan çalıştırma yaptığı için ceza uyguluyorlar, daha sonra asgari işçilik araştırması yapılıyor.
-
İşe girerken imzaladığımız belirsiz süreli iş sözleşmelerimizde ''asgari ücret+işverence belirlecenek prim'' yazmakta olup banka hesaplarımıza 550 tl yatmakta. Bu uygulama, fazla mesai ücretlerinin ödenememesi konusundaki şikayetimiz halinde haksızlığımıza neden olur mu?
-
-
Fazla çalışma ücretinin ödenip ödenmemesi, yapacağınız şikayet sonucu yapılacak incelemede bordrolarınızda fazla çalışma görünüp görünmediği,bunun karşılığında bir ücret ödenip ödenmediğinin ortaya çıkmasıyla giderilebilecek sorundur.
Bankaya yatırılan ücret açıklamasında ücret+ fazla çalışma ücreti yazıyorsa elbette aleyhinize bir durum teşkil edecektir.
Bölge Çalışma Müdürlüğüne başvuruda bulundunuz mu?
-
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Fazla çalışma ücretinin ödenip ödenmemesi, yapacağınız şikayet sonucu yapılacak incelemede bordrolarınızda fazla çalışma görünüp görünmediği,bunun karşılığında bir ücret ödenip ödenmediğinin ortaya çıkmasıyla giderilebilecek sorundur.
Bankaya yatırılan ücret açıklamasında ücret+ fazla çalışma ücreti yazıyorsa elbette aleyhinize bir durum teşkil edecektir.
Bölge Çalışma Müdürlüğüne başvuruda bulundunuz mu?
Bordrolarımızda fazla çalışma sütünü var ama orada herhangi bir rakam yazmıyor. Her bordroda fazla çalışma ücreti kısmı boş gözüküyor.
Hali hazırda çalışmaya devam ettiğim için bölge çalışma müdürlüğüne şikayet edemedim (işimden olmaktan korkuyorum) iş bulur bulmaz işten, fazla mesai ücretlerimin ödenmediği gerekçesiyle derhal fesih hakkımı kullanarak ayrılıp, şikayet sürecini başlatacağım.
Bu noktada tavsiyeniz olabilir mi acaba?
-
-
Alıntı:
?????????????
?????????????
Zaten yapılabileceği yazmışsınız,yukarıdaki kadar çok soru işareti tüketecek ne gibi bir sorunuz daha var?
-
Soru işaretlerinin çokluğu karakter sınırlaması ile alakalı bir sonuç. Nedeni ise sorumun okunmuş olmasına rağmen cevap gelmemesi ile alakalı. Cevap vermek zorunda değilsiniz, biliyorum. Yaptığınız hizmet çok faydalı, bunun için bizler size ve nezdinizde soru cevaplayan kişilere ne kadar teşekkür etsek azdır. Yaptığım ısrar, baskı, terbiyesizlik olarak anlaşıldıysa çok özür dilerim. Tekrar teşekkürlerimi sunar, iyi çalışmalar dilerim.
-
Alıntı:
sorumun okunmuş olmasına rağmen cevap gelmemesi
Örneğin ben.
Okudum.
Ama sorunun cevabını bilmiyorum.
Belki de hep benim gibi cevabını bilmeyenler okumuştur.
Cevabını bilenlerin arasında ise okuyan yoktu belki de.
-
ödenmeyen fazla mesai haklarımı ispat için ses kaydı işe yararmı
-
Alıntı:
senoleker rumuzlu üyeden alıntı
Örneğin ben.
Okudum.
Ama sorunun cevabını bilmiyorum.
Belki de hep benim gibi cevabını bilmeyenler okumuştur.
Cevabını bilenlerin arasında ise okuyan yoktu belki de.
Alıntınıza bir önceki ve bir sonraki cümleyi de ekleseydiniz keşke...
-
Bu konu amacını aşmaya başladı, editörlerden konunun kilitlenmesini rica ediyorum.
-
Fazla çalışmanın ıspatı
Selamlar;
Fazla çalışmayı (çalışma saatlerimizi) ispat etmede 2 tanık yeterli olur mu (çalışan) ? Fazla çalışmaya maruz kalıp ücreti ödenmeyen toplam 4 kişiyiz. Bu kişilerden biri tanıklık yapamayacağını söyledi. Diğer 2 kişi tanıklık yapabileceğini dile getirdiler. Benim dava açmam halinde bu 2 kişinin tanıklıkları yeterli olabilir mi?
-
Cevap: Fazla çalışmanın ıspatı
Bu konularda tanıklık için bir alt limit varmıdır...
-
Cevap: Fazla çalışmanın ıspatı
Tanık sayısında alt sınır yoktur.
-
Cevap: Ödenmeyen Fazla Çalışma - ispat
hatser! teşekkür ederim mesajın için :) ben yeni üye olduğum için cevap yazamadım.
Peki şimdi benim elimde merkezden bize çalışma talimatı olarak gönderilen bir faks var, işçinin adı soyadı karşısına da sabah9 akşam21 ve 15günde 1 izinli yazıyor ama faks üzerinde işverene ait imza yada kaşe yok.
Ve işyerinde imzaladığımız giriş çıkış çizelgelerimiz var bunlar geçerli delil olur mu?
-
Belgeler üzerinde imza vb. var ise geçerli olur. Mahkemelerde tanıktan çok yazılı kanıt sonuç için daha fazla işe yarıyor. Benim çalıştığım firmada hırsızlık yapan bir teknisyen vardı. Biz birşeyler dışarı çıkarmak üzere iken hazırladığı kutuyu bulduk. Mahkemede tanıklık yaptık(4 kişi), ama mahkeme delil yetersizliği nedeniyle hırsızlık yapanı beraat ettirdi. Konunuz ile pek alakalı görünmese de tanıklar her an tanıklıktan cayabilir. Bahsettiğim olayda sonradan bir kişi caydı. Siz herşeyi belgelere dayandırın. Sabırlı olun, lehinize belge biriktirin. İmzalı ve açık ifadeler içeren belgeler olursa lehinize olur.
-
Cevap: Re: Ödenmeyen Fazla Çalışma - ispat
bir avukat aracılığıyla takip etmeniz işinizi kolaylaştıracaktır.
-
mrh.meslektaşlarım,işcinin fabrikaya girip çıkarken elektronik cihaza okuttuğu kart delil niteliği taşır mı?Taşırsa bunun isbatı mümkün mü şu an elimde sadece elektronik kart var.yani fabrikanın onu yok etme gibi durumu sözkonusu mu?
-
bir avukattan yardım almanızı önerrim
-
Alıntı:
?????
acaba işyerinden alınmış bu tür belge-eposta gibi işyerine ait bilgilerin işyeri dışına taşınması, işyeri gizliliğinin dışa çıkarılması ilkesine aykırı bir hareket olur mu ? bunun sözleşme ile sabitlenmesi durumunda yani gizililik sözleşmesi yapılmış olması durumunda , işverenin size dava açma hakkı doğmaz mı ?
teşekkürler
-
arkadaşlar ben büyük bir firmada çalışmaktayım ve mesai saatlerimizle başımız dertte. bizim hergün düzenli olarak işe giriş çıkışımızı belirleyen bir imza düzeneğimiz yok yani işe başlama ve bitişimde benim imzaladığım yada onayladığım bir şey yok . bölüm sorumlusu ne yazarsa o. biz fazla çalışsakta günde sekiz saat çalışmış gösteriyor 8 saat çalışsakta.fakat iş yerine girerken işyeri giriş kartları kullanıyoruz ve bunlar elektronik ve bilgileri saklanıyor.fakat biz gidip insan kaynaklarına yahu biz fazla çalışıyoruz ve çalıştıklarımızın karşılığını istiyoruz dediğimizde hayır sizin fazla çalışmanız yok bizde hiçbir kayıt yok o yönde diyorlar.ama benim çalışmışlığım var bütün bölümün var.
ama işveren bunu dikatte almıyor kendi yaptığı ve kendisinin ve vekillerinin onayladığı bizim hiçbir şekilde onaylamadığımız çalışma çizelgesini bize gösteriyor.
1-çalışma çizelgesini bizimde onaylamamız gerekmiyormu veya işyerine giriş yaptığımız manyetik kartların esas alınması gerekmiyormu?
2-fazla çalışmalarımız bize izin olarak ödeniyor fakat 8 saat fazla çalışmaya 8 saat izin veriliyor. yasal olarak 1 saate 1.5 saat olması gerekmiyormu?
3-bu yıllardır böyle ve biz hakkımızı hukuki zeminde aramak istiyoruz geriye dönük olarakta fazla mesailerimizi alabilirmiyiz ve bunun içinde işe giriş çıkışımızı gösteren manyetik kart kayıtlarını kanıt olarak gösterebilirmiyiz.
4-işveren manyetik kartların sadece iş yuerine girmek için kullanılabileceğini idda ediyor fakat o zaman iş başı yaptığımı gösteren bir uygulaması neden yok ve yok olduğu için ben manyetik kart kayıtlarından medet umabilirmiyim.
5-işveren hergün kendi kafasına göre kendi sistemine göre bir fazla mesai çizelgesi yapmakta ve bunu kesinlikle bizim onayımza sunmamakta ve bu böyle iken o yapılan fazla mesai çizelgesinin ne kadar hukuki zemini vardır ve geçerlimidir?
6-bu işyerinde 500 kişi çalışmakta ve siz düşünün ortada dönen büyük vurgunu.
7-şimdi ben bu konuda hakkımı nerde ,nasıl ve neye dayanarak yapabilirim.
-
Benimde benzer bir sorunum var.
Biz sabah 08:00 akşam 18:00 çalışıyoruz. Günde 9 saat net çalışıyoruz ve haftada 45 saat yapıyor. Cumartesi %50, Pazar %100 mesai ödeniyor.... FAKAT!
Firmamız mesai hesaplaması yaparken, maaşımızı 270'e bölerek saat ücretimizi buluyor. Ne alaka?
Uygulanan: 1000 lira alan biri 1000/270=3,703 lira saat üsreti %50 mesaili 5,55
Olması gereken 1000/225=4,44 lira saat ücreti %50 mesaili 6,66 Böyle Değil mi?
Uygulanan yanlışsa bunun şikayeti kime yapılır?
-
Alıntı:
CYBERHAD rumuzlu üyeden alıntı
acaba işyerinden alınmış bu tür belge-eposta gibi işyerine ait bilgilerin işyeri dışına taşınması, işyeri gizliliğinin dışa çıkarılması ilkesine aykırı bir hareket olur mu ? bunun sözleşme ile sabitlenmesi durumunda yani gizililik sözleşmesi yapılmış olması durumunda , işverenin size dava açma hakkı doğmaz mı ?
teşekkürler
Bence bu soru ile konuya yeni bir boyut kazandırılmış, cevabının da çok önemli olacağını düşünüyorum. İşverenin bu sebeple, hakkını arayan işçiye karşı dava açma hakkı var mıdır?