Yıllık İzin ücret hakkında
İyi geceler, benyıllık izine çıkacağım 26 gün (28 haziran-29 temmuz)tarihleri arasında.Ben ayın 5 inde ve 20 sinde olmak üzere ayda 2 defa ödeme alıyorum,İzine çıkarken tam maaşımı istedim,işveren de ayın 5 indekini verbileceğini 20 sindeki ödemeyi de günü geldiğinde hesabıma yatıracağını söyledi, 4857/57. 1. paragrafında izin parası peşin olarak ödenir der.Çalışma bölgeye şikayet etsem sonuç alırmıyım ve uzun sürermi.Böyle bir sorun yaşayıp çözen varmıdır?. Teşekkürler, iyi geceler
Cevap: Re: Yıllık İzin hakkında
Merhaba benim sorjum şu olacak;
2 yıldır çalışmaktayım ve izinlerimi kullanmadım. içerde duran tüm izin haklarımı tek seferde kullanmayı istemek gibi bir hakkım olabilirmi?
eğer böyle bir hakkım varsa işveren kullandırtmadığı taktirde sözleşmemi fes edebilirmiyim
Teşekkürler
İzin, bir yılı doldurmuş çalışan için kazanılmış,vazgeçilemeyecek bir hak,işveren için hak kazanmış çalışanların izinlerinin kullanılmasını sağlamak bir zorunluluktur.
Buna rağmen, çalışanların izin planını yapmak,izin dönemlerini planlamak işverenin hakkıdır.Yani siz talep edersiniz, işveren tarafından da uygun görülürse kullanabilirsiniz.İstediğiniz dönemde, istediğiniz kadar izin hakkınızı kullandırmak zorunluluğu yoktur.Bu sebeple sözleşmenizi feshederseniz kıdem tazminatına hak kazanamazsınız.
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
İzin, bir yılı doldurmuş çalışan için kazanılmış,vazgeçilemeyecek bir hak,işveren için hak kazanmış çalışanların izinlerinin kullanılmasını sağlamak bir zorunluluktur.
5 sene çalışmış; Bu çalışma sırasında sadece 2 yıllık izin kullanmış bir eleman; "Benim çok senelik iznim birikti, Bunları nasılsa kullanamam, kalan 3 senelik iznimi para olarak alsam" dese, İşveren de bunu uygun görüp 3 seneye ait 14*3=42 gün = 1,5 aylık maaş kadar fazla bir ödeme yapsa (bordroda gösterse, SSK ve vergileri ödense) bahsettiğiniz "vazgeçilemeyecek hak" çiğnenmiş mi olur? Böyle bir anlaşma geçerli midir yoksa kanuna uygun olmadığından batıl mıdır?
Alıntı:
senoleker rumuzlu üyeden alıntı
5 sene çalışmış; Bu çalışma sırasında sadece 2 yıllık izin kullanmış bir eleman; "Benim çok senelik iznim birikti, Bunları nasılsa kullanamam, kalan 3 senelik iznimi para olarak alsam" dese, İşveren de bunu uygun görüp 3 seneye ait 14*3=42 gün = 1,5 aylık maaş kadar fazla bir ödeme yapsa (bordroda gösterse, SSK ve vergileri ödense) bahsettiğiniz "vazgeçilemeyecek hak" çiğnenmiş mi olur? Böyle bir anlaşma geçerli midir yoksa kanuna uygun olmadığından batıl mıdır?
Ücreti ödense de , ileride sözleşme feshinde çalışan kullanılmamış olan izin ücretlerini tekrar talep edebilir.
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Ücreti ödense de , ileride sözleşme feshinde çalışan kullanılmamış olan izin ücretlerini tekrar talep edebilir.
Teşekkürler.