-
Eğitimden Dolayı Nakillerde Mahkeme Kararından Sonraki İşleyiş?
Ben okuduğum üniversitenin bulunduğu yere nakil istedim ve kurumum muvafakat vermediğinden dolayı mahkemeye verdim. Mahkemeden;
Alıntı:
...
Açıklanan nedenlerle; hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin uygulaması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden 2577 Sayılı Kanunun 27. maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütmenin durdurulmasına, kararın tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde Bölge İdare Mahkemesi'sine itiraz yolu açık olmak üzere tarihinde oy birliğiyle karar verildi.
şeklinde tebligat yapıldı. Kurumun itiraz yoluna gideceğini açıkladı. Şimdi bu karardan sonra benim nakil istediğim yere gidebilmem için ne yapmam gerek. İnternette araştırınca örnek mahkeme kararları çıkıyor ama mahkeme kararında sonraki gelişmelerle ilgili kimse herhangi bir şey söylememiş.
Yeniden mi dilekçe yazarak nakil isteyeceğim,
Kurumuma dilekçe yazarak muvafakat vermedikleri yazıyı yeniden değerlendirmelerini mi isteyeceğim,
Yoksa bu itiraz sonucunu mu bekleyeceğim?
Bu mahkeme kararından sonra nasıl gidilebileceği konusunda daha önceden tecrübesi olan ya da bir bilgisi olan var mı? İşleyiş nasıldır?
-
Re: Eğitimden Dolayı Nakillerde Mahkeme Kararından Sonraki İşleyiş ?
YD kararları sonuç olarak iptal kararının sonuçlarını doğurur.
İdare bu durumda talebinize uygun işlemi 30 gün içinde tesis etmek durumundadır. YD kararına itiraz etmeleri süreyi kesmez ancak 30 günlük süre dolmadan itirazın sonucu kesinleceğinden idare itirazın sonucunu bekleyecektir.
Siz elinizde yoksa İdare Mahkemesinin kaleminden karardan bir örnek alın ve bir dilekçeye ekleyerek kurumdan gerekli muvafakatın verilmesini talep edin.
Kararın idareye tebliğinden 30 gün içinde karara uygun işlem tesis etmemeleri halinde sorumlulukları doğar.
Muvafakatı aldınız ve gittiniz. Ardından İdare Mahkemesi esastan görüştü ve iptal istemini reddetti. Veya İdare Mahkemesinde kazandınız. Danıştay kararı bozdu. Bu durumda geri dönmek zorunda kalabilirsiniz.
Tabi bu durum düşük ihtimal çünkü Anayasamız gereği eğitim hakkınız engellenemez.
Sizin durumunuz nedir bilemiyorum ancak aynı bakanlığa bağlı olarak başka ile tayin edildiğinizde eğitim mazeretiniz sona erince eski görev yerinize yeniden atamanız yapılabilir.
-
Sayın greyder cevabınız için çok teşekkürler. Açıkçası cevap alamayınca belli bir süre sonra kurumum personel daire başkanlığı ile görüşüp 30 gün içinde biz işlemlerini başlatıyoruz demişlerdi. Ama ben itiraz sonucunun bu kadar kısa süreceğini hiç düşünmüyordum. Biz mahkemeyi mart başında açtık mayıs 20'den sonra tebligat yapıldı bununda 3 ay kadar ya da ondan daha fazla süreceği düşüncesindeydim.
İdare mahkemesinden aleyhte bir karar çıkacağı düşüncesinde değilim ama Danıştaya giderse kurum avukatı danıştayın yeni yayınladığı aleyhte bir karar olduğunu söyledi ama ne kadar doğru bilmiyorum. Çalıştığım kurum olarak taşra ya da bakanlık değil üniversite olduğu için geri atama yapmaları mümkün değil gibi.
İlginiz için tekrar teşekkür ederim.
-
İdareler hemen hemen her YD kararına karşı bölge idare mahkemelerinde itiraz ederler. Bundan sonuç almaları uzun sürse dahi idare YD kararının gereğini kendilerine tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içerisinde yerine getirmek zorundadır. Sizin, kararı mahkemeden alıp idareye vermeniz ya da göndermeniz sonucu hızlandırmayacaktır. İdare resmi tebligatı bekleyecek ve tebliğden itibaren en geç 30 gün icerisinde YD kararının gereğini yerine getirecektir. Genellikle de idareler bu 30 günlük süreyi sonuna kadar kullanmayı adet edinmişlerdir.
-
Cevap: Eğitimden Dolayı Nakillerde Mahkeme Kararından Sonraki İşleyiş ?
hocam sizlen nasıl irtibat ageçerim ben acaaba
-
Bu davayı açan arkadaşa nasıl ulaşabilrim örnek karar için benim için çok önemli
-
Benim durumum farklı, davamda iki üniversite geçiyor. Eğer işinize yarayacaksa gönderebilirim. YD kararı tam olarak nerede bilmiyorum ama esas karar var. E-posta adresinizi özel mesaj olarak yazarsanız örneği gönderirim.
3. ayda davayı açtık ama hala gidemedik :) Öyle internet üzerinden anlatıldığı kadar kolay olmuyormuş bu işler :) Şimdi kurum Danıştaya gidiyor.
-
sevgili arkadaşlar bu konuyla ilgili benzer bir davam şu an isare mahkemesinde devam ediyor ancak yd kararı ret çıktı bugün bölge idareye itiraz edeceğim bahsettiğiniz emsal karar çok mühim ..siteye bugün üye oldum özel mesaj atamıyorum bu kararı gönderebilirseniz çok makbul geçecek..teşekkürler..
-
Cevap: Eğitimden Dolayı Nakillerde Mahkeme Kararından Sonraki İşleyiş?
-
Yazışmalardaki süre farklılıkları?
Sayın edmundkean, ulaşabileceğim bir e posta yazarsanız o adresinize göndermeye çalışırım dava sonuçlarımı.
Benim dava temyize gitmişti Danıştay 3'e 2 oyla ara kararda YD vermiş, eski kurum geri istedi, 2 şubat'ta atamamı bile yapmış. Telefon açıp martın 5'ie kadar gelmezsen memurluktan atılıyor muşum, bunu söyleyen kişiyle muhattap bile olmayın demiş! Herhalde beni salak zannediyorlar, daha çok beklerler.
Benim sormak istediğim iki şey var.
1-Bunların yukarıdaki demesine göre eğer atama tarihinden itibaren 1 ay da gelmem gerekiyorsa ben 08.09.2009 da atanmış gözüküyordum. Yazı kuruma 14.09.2009 da gelmiş ama benim ilişiğimi 02.10.2009 da kestiler. Ben eğer 15 günlük mehil müddetimide kullansaydım 1 aydan fazla olacaktı o zaman durum ne olurdu? (Eğitim öğretim başlamış derslerden geri kalmaya başlamıştım, bir kaç şube müdürüyle görüştüysem de bunun belli bir süresi yok amirin ne zaman isterse o zaman olur bizim yapabileceğimiz bir şey yok demişlerdi. Ben zaten eğitim amacıyla gitmek istiyorum şimdi beni 6 ay bekletseler benim dava açmamın ne anlamı kaldı dediğimde ağızlarını bile açamadılar!)
2-Ben eski kurumundan ayrılacağım zaman kendileri muvafakat verme sırasında yazışmaları en son günlere bıraktılar süreyi uzattılar. Ama şimdi geri alma olayı olunca en hızlı şekilde yazışmaları yapıp gönderdiler ve bundan dolayı bu dönemki sınavlara girememe durumum var. Zaten bunun verdiği sıkıntıyla derslere de konsantre olamıyorum. İlk dönem sınıf birincisiydim.
Bunlardan dolayı görevi kötüye kullanma ya da başka bir sebepten dava açabilir miyim bunlara? Yaptıkları yanlarına kâr kalmasın!
-
Cevap: Yazışmalardaki süre farklılıkları?
Alıntı:
haletiruhiyem rumuzlu üyeden alıntı
Sayın edmundkean, ulaşabileceğim bir e posta yazarsanız o adresinize göndermeye çalışırım dava sonuçlarımı.
Benim dava temyize gitmişti Danıştay 3'e 2 oyla ara kararda YD vermiş, eski kurum geri istedi, 2 şubat'ta atamamı bile yapmış. Telefon açıp martın 5'ie kadar gelmezsen memurluktan atılıyor muşum, bunu söyleyen kişiyle muhattap bile olmayın demiş! Herhalde beni salak zannediyorlar, daha çok beklerler.
Benim sormak istediğim iki şey var.
1-Bunların yukarıdaki demesine göre eğer atama tarihinden itibaren 1 ay da gelmem gerekiyorsa ben 08.09.2009 da atanmış gözüküyordum. Yazı kuruma 14.09.2009 da gelmiş ama benim ilişiğimi 02.10.2009 da kestiler. Ben eğer 15 günlük mehil müddetimide kullansaydım 1 aydan fazla olacaktı o zaman durum ne olurdu? (Eğitim öğretim başlamış derslerden geri kalmaya başlamıştım, bir kaç şube müdürüyle görüştüysem de bunun belli bir süresi yok amirin ne zaman isterse o zaman olur bizim yapabileceğimiz bir şey yok demişlerdi. Ben zaten eğitim amacıyla gitmek istiyorum şimdi beni 6 ay bekletseler benim dava açmamın ne anlamı kaldı dediğimde ağızlarını bile açamadılar!)
2-Ben eski kurumundan ayrılacağım zaman kendileri muvafakat verme sırasında yazışmaları en son günlere bıraktılar süreyi uzattılar. Ama şimdi geri alma olayı olunca en hızlı şekilde yazışmaları yapıp gönderdiler ve bundan dolayı bu dönemki sınavlara girememe durumum var. Zaten bunun verdiği sıkıntıyla derslere de konsantre olamıyorum. İlk dönem sınıf birincisiydim.
Bunlardan dolayı görevi kötüye kullanma ya da başka bir sebepten dava açabilir miyim bunlara? Yaptıkları yanlarına kâr kalmasın!
Son durumunuz ne oldu.
-
İzinliyim :) O yüzden pek bir gelişme yok.
Alıntı:
Atamalarda görev yerine hareket ve işe başlama süresi:
Madde 62 – (Değişik: 23/12/1972 - KHK 2/1 md.)
İlk defa veya yeniden veyahut yer değiştirme suretiyle;
a) Aynı yerdeki görevlere atananlar atama emirlerinin kendilerine tebliğ gününü,
b) Başka yerdeki görevlere atananlar, atama emirlerinin kendilerine tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde o yere
hareket ederek belli yol süresini,
İzleyen iş günü içinde işe başlamak zorundadırlar. Savaş ve olağanüstü hallerde bu süre Bakanlar Kurulu Kararı ile
kısaltılabilir.
Yukarıdaki süreler;
1 - Kanuni izinlerin kullanılması veya geçici bir görevin yapılması sırasında başka bir göreve atanan memurlar için
iznin veya geçici görevin bitimi,
2 - Hesaplarını, yerlerine gelenlere devir zorunda bulunan sayman ve sayman mutemetleri için devrin sona ermesi,
3 - Eski görevlerine devamları kurumlarınca yazılı olarak tebliğ edilenler için yerlerine atanan memurların gelmesi
veya yeni görev yerlerine hareketlerinin kurumlarınca tebliği,
tarihinde başlar.
(Değişik: 12/2/1982 - 2595/4 md.) Yer değiştirme suretiyle yapılan atamalarda memurlara atama emirleri tebliğ edilince
yollukları, ödeme emri aranmaksızın, saymanlıklarca derhal ödenir. Memurun izinli ve raporlu olması tebligata engel
olmamakla beraber (a) ve (b) bentlerindeki süreler izin ve rapor müddetinin bitmesinde başlar.
Bu maddede geçen "yer" deyiminin kapsamı İçişleri ve Maliye Bakanlıklarınca birlikte belirtilir.
Resmi izinli olduğum için biraz rahatım, ne de olsa peşinden de 15 günlük yol iznim olacak. Bu zaman içinde de belki davada bir gelişme olur.
-
Alıntı:
İzinliyim :) O yüzden pek bir gelişme yok.
Resmi izinli olduğum için biraz rahatım, ne de olsa peşinden de 15 günlük yol iznim olacak. Bu zaman içinde de belki davada bir gelişme olur.
Hayır nasıl bi gelişme oldu onu anlamadım. Sizin son durumunuz ne. eski kurumunuza geri mi döndünüz yoksa yeni yerinize mi atandınız.
-
İdari mahkemede davayı kazanınca muvafakatımı alıp ekim ayında yeni yerde işe başladım. Ama eski kurumum temyize gitti ve ara kararda benim kazadığım dava hakkında YD vermişler. Bu karara istinaden eski kurumum mahkeme kararını dayanak gösterip atamamın yapılması için bir sakınca var mı diye sorarak sicil özetlerini istediler ( yani elemanımızı geri gönderin, ona çok ihtiyacımız var, onsuz yapamıyoruz diyorlar). Ona istinaden beni yine eski çalıştığım kuruma atadılar şuanda da kişiye tebliğ edip nakil belgesini ve özlük dosyasını gönderin yazısı gelmiş durumda. İzinli olduğum süre boyunca mahkeme kesin kararı vermez ya da kesin kararı verirde kazanamazsam iznim bittiğinde yine eski kuruma geri dönmek zorunda kalıyorum.
Umarım anlatabilmişimdir. :alala
-
Alıntı:
İdari mahkemede davayı kazanınca muvafakatımı alıp ekim ayında yeni yerde işe başladım. Ama eski kurumum temyize gitti ve ara kararda benim kazadığım dava hakkında YD vermişler. Bu karara istinaden eski kurumum mahkeme kararını dayanak gösterip atamamın yapılması için bir sakınca var mı diye sorarak sicil özetlerini istediler ( yani elemanımızı geri gönderin, ona çok ihtiyacımız var, onsuz yapamıyoruz diyorlar). Ona istinaden beni yine eski çalıştığım kuruma atadılar şuanda da kişiye tebliğ edip nakil belgesini ve özlük dosyasını gönderin yazısı gelmiş durumda. İzinli olduğum süre boyunca mahkeme kesin kararı vermez ya da kesin kararı verirde kazanamazsam iznim bittiğinde yine eski kuruma geri dönmek zorunda kalıyorum.
Umarım anlatabilmişimdir. :alala
Nasıl bir durum varki sizinde bu kadar sert kayaya çarpmışsınız. Eğitim durumlarında emsal mahkeme kararları var. Bende eğitim durumundan mahkemeye vereceğim. banada yardım edebilir misiniz. dilekçe örneğiniz var mı.
-
Biraz inatlaşmaya gitti düşüncesi uyandırıyor bende. Ben birim amirlerinden iyi niyetle muvafkatımı vermelerini istedim anlayışla karşılarlar diye, onlarda buradaki işi kim yapacak ben mi yapacağım, vermezsek ne yapacaksın dediler. Bende gizlim saklım olmadığı için vermezseniz mahkemeye vereceğim dedim orda kapanmıştı benim için. Ama arkamdan neler yapmadılar ki. Rektörlükle de kendilerinin daha üst düzey irtibatları olduğu için işi yokuşa sürdürttüler hep. Ama etme bulma dünyası yaptıklarının hiçbirisi yalarına kâr olarak bırakmayacağım geri dönersem.
Ben vekalet verdiğim için örnek dava dilekçesi yok olsa gönderirdim. Zaten bu idari dava için avukat tutmak o kadar da mantıklı değil tecrübesini edindim. İş sadece bir dilekçe yazmaya bakıyor. O yüzden kendiniz bir örnek dava açma dilekçesi bulup onun üzerinde düzenleme yapın ve son şeklinden emin değilseniz bir avukattan sadece dilekçe konusunda destek alın. Benim şimdiki aklım olsa öyle yapardım o kadar vekalet ücreti ödemezdim.
-
Hala sizin olayınızı çözemedim. O kadar emsal kararlar var neden bunları dile getirmediniz. Bi de siz gece mi gündüz mü eğitiminiz vardı.
-
Dava örneklerini vs. eklemiştik. Ama benim düşüncem 3 üyenin tarafsız bir karar veremedikleri.
İkinci öğretimde benim kaydım. Ama gündüz olsa bile eğer okuduğunuz bölümün ikinci öğretimi varsa çalışan kişiler dersin hocası ile görüştükleri takdirde akşam derslerine girmelerini kabul ediyorlar ve devam konusunda bir problem çıkmıyor.
-
Anayasının 42. Maddesine göre eğitim hakkı engelenemez. Bunun üstünde ne olabilirde böyle karar alınabilir.
Sizin olayı görünce karamsar olmaya başladım. Ben ne yapacam diye şimdi.
-
Şimdi dava dilekçelerini, onların savunmasını vs ben görmediğim için ne desem yalan olur ama Danıştay savcısı bile "Temyiz dilekçesinde ileri sürülen edenler, temyiz edilen kararın yürütmesinin durdurulmasını gerektirecek nitelikte görülmediğinden, 2577 sayılı idari yargılama usulü kanununun 52. maddesi uyarınca istemin reddi gerekeceği düşünülmektedir" derken 3 üyenin yd vermesi çok mantıklı değil. Burada üniversitenin adını ve siyasi gücünü kullandığı görüşüne varıyorum ben. Ama kesin kararda kazanacağımız düşüncesindeyim inşallah.
-
Onların bir nüshasını avukatından istesen iyi edersin bence. İleride sana lazım olmazsa başkasına yardım edersin. Yinede başka bir sebep olabilir. Danıştayın bozmasında eğer kaybedersen bi daha aç. AİHM ye git.
-
Kendi durumumu anlatayım;
Ben X şehrinde üniversitede çalışıyorum. Y şehrinde de 2 yıllık bir bölüm kazandım. Kazandığım bölüm kendi çalıştığım yerde yok. okuduğumu yere tayin olmak için 4 tane kuruma 2009 da başvurdum. 2 tanesi kadrolarının dolu olduğu için ( yani torpilim olmadığı için ) çalıştığım yerden muvafakat istemedi. 2010 yılın başında A kurumu çalıştığım üniversiteden muvafakatımı istedi. Bende durumumu açıklayıcı bir dilekçe ile kurumumdan benim için talep edilecek nakil isteklerinin kabul etmesini istedim. Kurumum A kurumunun cevabını olumsuz verdi. A kurumu bana da bunu yazıyla cevapladı. Aynı şekilde kurumum dilekçeme cevap yazarak olumsuz olduğunu söyledi.
Şimdi mahkemeye gideceğim. Ama hangi yazıyı mahkemeye vereceğime karar veremedim. Eğer A kurumunun bana yazdığı cevabı verirsem ve kazanırsam A kurumu mahkemeyi kazanana kadar yerime adam alırsa ben nakil alamamış olmayacağım mı ?
Kurumu verdiğim dilekçenin cevabını mahkemeyi verirsem bunu mahkeme usul yönünden kabul edermi? Bu arada Diğer B kurumundan muvafakatım istenirse ve onada olumsuz cevap verilirse ve A kurumu kadrosunu doldurursa B kurumuna gidebilir miyim.
-
Kendi yaşadıklarımı anlatayım.
Nakil için başvurduğum kurum bana yazı yazdıktan sonra (ki burda illa yazılı bir cevabın olmasınada gerek yok sözlü olarak bile olsa yeterli) bilgi edinme yasası ile rektörlüğe başvurarak.
.....'den almış olduğum ... tarih ve .. sayılı yazı ise muvafakatımın verilmediği bildirilmiş olup, hangi tarih ve sayılı yazı ile ve neden verilmediğinin tarafıma bildirilmesini istedim. Yaklaşık 1 hafta sonra yapılan bütün yazışmaların birer fotokopisini tarafıma gönderdiler. En son rektörlükten çıkan yazının öncelikli olarak YD'sını ve iptalini istedik. (Çünkü birimizin ara kurumlar olsa bile en son cevap yeri rektörlük olduğundan ve biriminiz vermese bile rektör gönderdikten sonra kimse bir şey diyemez)
İstanbul'da YD kararı davayı açtıktan 3 ay sonra tebliğ edildi. Küçük yerlerde daha erken olabilir o yönden şanslı olabilirsiniz belki. YD teliğ edildikten sonra 30 gün içinde senin muvafakatının verilmesi için olumsuz yazdıkları yere olumlu bir yazı yazmaları gerekli. (Eğer yazmazlarsa suç işlemiş olurlar.) Buna karşın karşı tarafında sizi bir kadroya ataması lazım, ben kadro sıkıntısı yaşadığımdan epeyce bir bekledim sayılır. Kabul etme zorunlulukları yok gibi bir durumda var diye biliyorum(kendim öyle yaşadım çünkü). İşte bu durumda da yeni bir kurum aramanız gerekebilir ki bu durumda o bahetmiş olduğunuz diğer kurum devreye girebilir diye düşünüyorum.
Tabi bu işlemler olurken Bölge İdare Mahkemelerine gitme durumu, esas karar durumları vs de olacaktır ki ben çok sıkıntı çekmiştim. Benim işimi çok yokuşa sürmüşlerdi ki halada sürüyorlar!! Dışardan gözüktüğü gibi mahkemeye veriyorsun kazanıyorsun gidiyorsunla bitmiyor iş.
Umarım yazdıklarım işinize yarar.
-
Benim yazdığım dilekçe genel bir dilekçeydi ve cevabıda genel bir olumsuz cevaptı. A kurumunun gönderdiği yazıyı olumsuz yazdık demiyor. bu da bana sanki bir avantaj gibi geliyor. Ama usul yönünden bir sıkıntı çeker miyim.
-
-
Benden yanıt bekliyorsanız, usul konusunda bilgim olmadığından bir şey yazmadım.
-
Dün davayı açtım. Davalı idarenin iki işleminide mahkemeye verdim. Mahkeme usul yönünden bozarsa ayrı ayrı işlemleri dava açacağım. Hayırlısı bakalım.
-
Mahkeme 2577 sayılı Kanunun 15/1-d maddesi gereğince, aynı kanunun 5. maddesine uygun dava açmayan davacı tarafından, bu kararın tebliğ tarihini izleyen 30 gün içerisinde iki ayrı işlem nedeniyle iki ayrı dava dilekçesi ile dava açılmak üzere DİLEKÇENİN REDDİNE, karar verdi.
Sadece Davalı idarenin nakil istediğim kuruma olan işlemini dava konusu yapacam.
-
Yenilenmiş dava dilekçemi mahkeme kabul ederek şöyle bir tebligat gönderdi; "Olayın niteliğine ve davanın durumuna göre yürütmenin durdurulması isteminin, davalı idarenin birinci savunması alındıktan veya yasal savunma verme süresi geçtikten sonra incelenmesine" diye yazıyor. Davalı savunmasına yazarak göndermiş ve mahkemeye bugün ulaşmış. Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı vermesinin kanuni olarak bir süresi var mı ?
-
YD konusunda karar vermek için kanuni bir süre yoktur ancak karar en kısa sürede verilir diye düşünüyorum.
-
Mahkemeyi aradım. Ya yürütme durdurma kararı verecekler ya da benden savunma isteyeceklermiş.
-
ve hukuğun zaferi. Yürütmeyi Durdurma kararı :)))
-
Arkadaşlar aranıza yeni bi ferd daha katılıyor eğitim maduru olarak. bende emniyet genel müdürlüğüne bi dava açacağım. eğitim hakkım engellendiği için. ama bana yol gösterecek birilerine ihtiyacım var... :(( bana da yardımcı olur musunuz bu konuda...?
-
Durumunuz ne anlatın bizde yardımcı olalım. yeni dava kazanmış biri olarak.
-
Sayın edmundkean, ulaşabileceğim bir e posta yazarsanız o adresinize göndermeye çalışırım dava sonuçlarımı
adresim : edmund_kean@hotmail.com
paylaşırsanız çok memnun olurum ..benimkinden aldığım sonuca göre bende paylaşacağım.ben idareden kaybettim şu an danıştay 5.dairedde görüşülmekte bakalım..esas ne olacak??
-
-
arkadaşlar benim açık öğretimle birlikte 3. üniversitem oluyor bu durumda bende bu haktan yaralanabilirmiyim bu konuda bilgisi olan arkadaşlar bilgilerini paylaşırsa çok sevinirim şimdiden teşekkürler
-
eğitim durumundan izin verilmemesi mahkeme kararını banada yollarmısınız omurakbay28@hotmail.com