Merhaba,
Evde gerekli tertibatı kurarak "sadece kendime yetecek kadar"
rakı üretmek istiyorum.
Bu TC Yasaları'na göre suç oluşturur mu?
Şimdiden teşekkürler...
Printable View
Merhaba,
Evde gerekli tertibatı kurarak "sadece kendime yetecek kadar"
rakı üretmek istiyorum.
Bu TC Yasaları'na göre suç oluşturur mu?
Şimdiden teşekkürler...
Ceza yasalarına göre suç değildir. Vergi yükümlülüğü yönünden belki suç oluşturabilir.
hiçbirşey olmaz yakın bir arkadaşım öğrencilik yıllarında 6sene evinde içki üretti hiç birşey olmadı
arkadaşım beyaz ve kırmızı şarap üretıyordu üretimi zaten çok kolay,,,
ama ev yapımı rakı başka olur :=) güzel seçim
Herhangi birine bedel karşılığı verdiğim kanıtlanmadığı sürece miktar önem teşkil etmese gerek... Çünkü rakı ortalama 45-120 gün dinlendirilen bir içki, günlük olarak yapmak mümkün değil. Elimde en 15-20 litre bulunması gerekli çünkü bir sonraki ürünü elde etmek en az 120 gün sürecektir. (Fermantasyon + Damıtım + Dinlendirme)
Haklısınız. Zaten "belki" demiştim. Konu ile ilgili kişilerin alkollü içki üretip üretemeyeceğine dair mevzuat var mıdır bilemiyorum.
Aslında araştırmaya gerek bile yok. Sizin üreteceğiniz beş on litre rakının peşine mi düşecek bu devlet? Deveyi hamuduyla götürene bir şey olmuyor da...
Deveyi hamuduyla götürene bir şey olmaz, onlar "ensesi kalın" olanlar.
Olan sıradan vatandaşa olur, o yüzden emin olmak istiyorum.
Avukat bir arkadaş olumlu veya olumsuz net bir cevap verebilse sevinirim.
Aşağıdaki linkte CEZA HÜKÜMLERİ yazıyor ancak kendine kadar üreten için de geçerli mi belli değil.
http://www.mevzuat.adalet.gov.tr/html/880.html
Deveyi hamuduyla götüren veya sıpayı kulağından tutup götüren,
ensesi kalın, burnu kısa, göbeği geniş, ayak bileği ince olan,farketmez;
evinizde belirli bir miktara kadar fermante alkollü içkiler dışında, distile alkollü içki üretimi YAPAMAZSINIZ.
Distile alkollü içki üretimi için Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğine bağlı olarak yayınlanan Distile Alkollü İçkiler Tebliği nde belirtilen şartların sağlanması zorunluluğu vardır.Distile alkollü içki üretimi yapanlara,bulunulan bölgedeki en yüksek mülki idare tarafından belirlenecek para cezası dışında üretim ekipmanlarına el konulur ve ayrıca kaçak içki üretimi yapanlar için uygulanan cezalar uygulanır.
satmaya kalkarsan direk hapse atarlar kendin içersin bişeycik olmaz
OK teşekkürler.
Forum dışında da birkaç kişiye sordum. Çoğu kişi net cevap veremiyor ancak buna benzer cevap veren bir kişi oldu.
Anlaşılan bu konu hakkında avukat arkadaşlar pek bilgili değil. Çünkü soruma
avukat harici herkes cevap verdi.
İlgilenen herkese teşekkürler...
Valla çok olmuş ama cevap verilmiş sanırım. Ben de araştırmıştım.
Rakı distile içkidir. Gıda kodeksi şöyle der;
Madde 19- Bu Tebliğde yer alan ürünleri üreten ve satan işyerleri, tescil ve izin, ithalat, kontrol ve denetim sırasında bu Tebliğ hükümlerine uymak zorundadır
Sen üreten ve satan değilsin. Sadece üretensin. Ayrıca "işyerleri" diyor iş yeri değilsin. Hiçbir sakıncası olmaz.
Tebliğin ilk cümleleri için şarap ve bira için hiçbir sınırlamanın olmadığını da görürsünüz.
En zor üretilenden kolay üretilene şöyledir. Rakı üretimi için o kadar dökümana ihtiyacınız yok internette bir araştırma yapın yeter. Şarap zaten çocuk oyuncağı. En en zor üretilen içki biradır. Ben de bira yapıyorum :) İsteyen olursa döküman veremem belki 100 sayfa ordan burdan kırparak, videolar izleyerek öğrendim. Ancak rakı için gereken ekipmanlar birada yok. Bira için malzemeye pek gerek yok.
Şöyle bir mevzuat var:
MADDE 3 – 4733 sayılı Kanunun 8 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"MADDE 8 – Ticari amaç olmaksızın, kendi ürettiği ürünleri kullanarak elli kilogramı aşmayan sarmalık kıyılmış tütün elde eden veya üçyüzelli litreyi aşmayan fermente alkollü içki imal edenler haricinde, Kurumdan tesis kurma ve faaliyet izni almadan; tütün işleyenler veya tütün mamulleri, etil alkol, metanol ya da alkollü içki üretmek üzere fabrika, tesis veya imalathane kuran ve işletenler bir yıldan üç yıla kadar hapis ve beşbin günden onbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. Bu Kanunun 6 ncı maddesinin ikinci ve üçüncü fıkralarına aykırı hareket edenler ile tesislerinde izin verilen kategori dışında faaliyette bulunanlara da aynı ceza verilir.
Bu durumda bira ve şarap anlaşılabilir, onlar fermente içki.
Ancak rakı, votka, viski gibi içkiler distile içki. Kanunda distile içkilerin bireysel olarak satış amacı olmadan üretilebileceğinden veya yasak olduğundan bahsetmiyor. Benim de kafam karıştı.
Tüm kanunlar hep işletmeler üzerine, bireysel olarak da sadece kıyılmış tütün ve fermente alkollü içki deniliyor. Distile yer almıyor.
Sonuç olarak evde kendi kendine votka, viski, rakı gibi içkiler üretilmesi serbest midir?
Eğer serbest ise bu durumda da gıda kodeksine uygunluğu sorgulanır mı? Satışı yapılmayan bir ürünün gıda kodeksine uygunluğu beklenir mi?