ANAYASA HUKUKU HAKKINDA BANA YARDIM EDIN NASIL GECILIR BU DERS ÇILDIRCAM YAAA NASIL CALISCAM SIZ NASIL CALISTINIZ OLMUYO YAAA :((((((((((
Printable View
ANAYASA HUKUKU HAKKINDA BANA YARDIM EDIN NASIL GECILIR BU DERS ÇILDIRCAM YAAA NASIL CALISCAM SIZ NASIL CALISTINIZ OLMUYO YAAA :((((((((((
Forum kurallarını okumadan ileti yazmayınız. Imdat- yardım-acil- çok önemli gibi anlamsız başlıklar açmayınız. Sorularınızı açık ve net olarak yazınız. Sorularınız bilenlerin bildiği kadarıyla yanıtlanacaktır. Kısa mesaj ile soru sormayın asla yanıtlanmaz
Niye bu kadar panik oldunuz!Bende geçemedim henüz anayasayı,ama bu sefer olacak :D Bence en iyi yol,derslere adam akıllı girip not tutmak ve hocanın önerdiği kitaba iyi bir şekilde çalışmak...
"anayasa hukuku" dersi Ankara hukukta daha somut olarak gösterilmektedir (Ergun Özbudun kitabı), istanbul ve marmara hukukta ise Erdoğan Teziç ve İlhan Özay kitaplarından daha soyut anlatılmaktadır. Bu nedenle eğer Ankara Hukukta iseniz ezber yönünüz daha ağır basmalı, istanbul veya Marmara'da okuyorsanız da soyut düşünme gücünüz, analitik zekanız olmalı... Bir de en önemlisi çalışmak çalışmak çalışmak... ne demişlerdi "başarının %99'u ter, gerisi ilham"
Biz Erdoğan Teziç'in kitabını okuduk+ ma ANAYASAL DEMOKRASİ (Mstafa Erdoğan)
1. sınıf öğrencisi için anlaşılması bihayli güç ve detaylı bir kitap.Yavuz Atar'ı ya da hakimlik sınavına da yönelik olması açısından Ergun Özbudun'u önerebilirim.
Vallahi ben hukukçu değilim ama şöyle diyeyim ;
Artık ne anlarsan...
Okuduğum okulda Anayasa Hukukuna Prof.Dr. Orhan ALDIKAÇTI giriyordu berhte breh zaten son anayasayı o hazırlamıştı heyeti ile birlikte....
İlk vizede 100 beklerken 0 aldım gerekçe ' Hiçbir ........ öğrencisi bukadar yorumlu vede kanunu aynen yazamaz...' İtiraz ettim sonuç değişmedi bir kere daha itiraz ettim bu sefer direkt şahsına ( O ara ist üni.deydi...) İtirazımın sonunuda şöyle bağladım 'eğer böyle insanhaklarını direk ihlal eden bir kararı prof- öğrenci ilişkisiyle veriyorsanız sizinde hazırladığınız anayasanında insanhaklarına aykırı olduğunu vede sizin bırakın ana baba yasayı hukukun h ını bile bilmediğinize inanıyorum. Bu inancımdan dolayı eğer kudretiniz varsa beni derslerinizden muaf tutunuz vede bırakınız...saygılarımla T.A' oldu neticemi 0 olan notumun önüne bir sıfır birde bir ekleyerek 100 yaptı sonra beni çağırdı ' hiç bir ...... adayı bu kadar keskin ve ters olmaz' dedi.
İşin özü sen eğer biliyorsan korkma sonuna kadar git yok eğer hata sendeyse gürültü koparma Emrah Yavuzcan'ı da bu forumdaki yazısından dolayı da suçlama , o da anayasayı yanluş anlayanlardan.
Saygılarımla.
Sayın commodore1tr, yazımın sebebi başlığın "Re: LUTFEN ANAYASA HAKKINDA YARDIM :((((((( " şeklinde olmasıydı. Başlık tarafımdan değişikliğe uğradı. Ama belki haklı olabilirsin anayasayı anlamam konusunda :)
Evet, ben de aynı soruyu soruyorum ANAYASADAN sınıfı NASIL geçeceğim? Anayasa hukuku çok soyut bir ders.daha ilk senemde bunu yaşamam çok acı ama ilk dönem özellikle hiç birşey anlamadığımı hatırlıyorum finalden ise iyi bir sonuç alacağıma inanarak çıktım ama tabii ki hüsran oldu sonuç:(gerçi elimden geleni yaptım diyemiyorum ama şunu diyebilrim:bu ders çok soyut ve ÇOK sıkıcı
Hukuk gibi bir bölüm okuyorsunuz arkadaşlar yapmayın.. Kamu hukukunda soyut olmayan ne vardır? Birinci sınıftayken Anayasayı BB ile geçmiştim.
Ayrıca anayasa hukuku sadece hukuk fakültesine özgü bir ders değildir. "devlet" ve "prens" gibi kitapları okursanız çok faydasını görürsünüz.
Anayasa soyut ve zor bir derstir! emrah yavuzcan a ve anayasadan hakkıyla yüksek not alarak geçen herkese bravo! Tavsiyeleri deniyecem ama yine de geçmem kaboğlunun insafına kalacak gibi gelior.
marmara hukukta 2003 yılındaki finalden son 4 dönemin en yüksek notunu alarak gectim nasıl calıstım? Sanslıydım ben hem de cok sanslı liseden ilgili oldugum konular isleniyordu üstelik korkuyordum cünkü konuyu bilmeme ragmen anlamıyordum dusundum sonra ders anlatanların pedagojik kaygıları yoktu ve ders konularının iceriği bir mantık sistemini islenen konularla ilgili yeni fikirleri üretebilecek bir metottan bahsediyordu aslında . Ve ne yazıkki kaboglu sınavda bir yıl boyunca anlattıgını dusundugu ana yapısını kurdugu dersinin hala güncel sorunlarıyla ilgili yeni önermeler istiyordu. Sınav sorularına bakın bunu görürsünüz "kararname krizi, protestocu ogrencinin tuvalete kapatılması, laiklik ve bu yılın finali meclis baskanının ve anayasa mahkemesi baskanının sozleri "yani belli bir mantıga sahip biri bunlara anayasa hukukunun temel mantıgıyla yanıtlarsa kesinlikle o sınavdan gecer . Hocalarla aksi gorusu savunsa bile önemli olan ana kavramlarla celismemek cevabın belli bir mesajı olması hukuk dilinden ote cok ozgun bir retorige sahip olması gerekmekte . Özet olarak :Ders notlarına çalışıın fotokopi olmasın
Yardınlarınız icin ellerinize saglık tesekkur ederim tavsiyeleriniz gercekten guzel fakat calismakla bazen hic bisey olmadigini unutmayin gercekten sansın ve hocanın insafının buyuk onemı var.Bu sene anayasa ya calısıcam fakat ınanın gercekten gececegıme zerre kadar ınanmıyorum.ınsallah mujdelı habere gelcek sene buraya yazarım :) bu dersten kalan ark.lara allah yardımcınız olsun dıyorum dayanısma halınde olalım benım gıbı ınancınız kaybolmasın!!cunku buyuk ıhtımal gecemememın nedeni ınanmayarak calısmam ama ınanılcak gıbıde degıl be :)
Arkadaş,önemli olan Anayasa Hukuku dersinden geçmek değil, o dersi öğrenmektir.Neden diye sorarsan ben de zamanında o dersi geçtim ama demek öğrenmemişim ki şimdilerde İdari Hakimlik sınavı için o derse çalışıyorum. Şeref Gözübüyük bu dersin kitabını yazmış :D Ama bana kalırsa bikaç kaynaktan birer kez okuyunca bi daha unutmamak üzere Anayasa Hukuku dersini öğrenirsin. Ve İdare,Borçlar,Ticaret ve diğer hukuk dersleriyle ilgili de bu sorunu yaşıyor musun acaba? Altın Seri'nin hukuk serisini tavsiye ediyorum,en azından anlaşılır bi şekilde anlatmışlar bütün hukuk derslerini..
alttan aldığım bir ders var oda anayasa ama roma kadar zor olmasa gerek ne bileyim hocanın derste üzerinde durduğu konular falan öenmli olsa gerek şahsen ben çalışmadığımdan kaldım. aslında gözümüzde fazla büyütüyorsunuz gibi geliyor. düzenli bir çalışmayla altından rahatça kalkılabilecek bir ders olduğu kanısındayım.
Ben de bu sene yeni başladım ilk defa anayasa hukuku dersi görüyorum. Sevdiğim bir ders ama 2.-3. sınıflar gözümü korkuttular "Atilla hoca ağzından çıkanı kelimesi kelimesine ister!" diye. Şimdi iyi güzel ben çok seviyorum ama Atilla hoca gerçekten dersi çok hızlı anlatıyor. Bir de o hepimizi derse motive eden espirileri, anıları girince devreye not almak iyice bir zorlaşıyor. İnsanın kafası karışıyor neyi yazıp neyi yazmayacağı konusunda. Özellikle GÜHF'deki arkadaşların bana bu konuda birkaç tavsiyeleri olursa sevinirim. Onun dışında kamu hukukunun bütün dersleri hakkında bir şey söyleyemeyeceğim ama anayasa hukuku gerçekten çok zevkli. Bütün arkadaşlara başarılar diliyorum.
Saygılar...
Anayasa benim en sevdiğim ders oldu, belki soyut bir ders diye, öteki dersler roma falan mesela gayet sıkıcı bence.Ama duyduğuma göre vizeden sonra anayasayı sevenler de sevmiyolarmış:) bilmiyorum artık vize 16 ocak.BakÇas :) Ayrıca Prof.İbrahim Kabaoğlu'nun dersine girmek de bana ayrı bir haz veriyor.Adamın bu konularda sadece öğretmekle yetinmeyip ortalığı ayağa kaldırdığını görünce değeri gözümde iki kat arttı.Bence Marmara'nın en iyi kürsüsü anayasadır.Tabi ben çoğu dersi almadım oralardakileri görmedim ama söylenenler bu yönde.Kabaoğlu olduktan sonra da normaldir heralde. Neyse çalışcam bakalım bayramda.İlk sene geçeyim o dersi de başka birşey istemiyorum.Malum bir sünnette bu kadar korkutmuşlardı bir de bu anayasada :D
arkadaşlar bi kere şuna alışmanız lazım ,eğer hukuk fakültesinde okuyorsanız beklediğiniz not gelmez 80 90 beklersiniz anca 60 falan alırsınız .Anayasa dersine gelince .ders soyut olduğu için cidden çok dikkat istiyor ama biraz sabredince çok zevkli ,çalışırken anayasa metnini elinizden hiç düşürmeyin, bir tavsiyem daha ;hangi ünv okuyorsunuz bilmiyorum ama Yavuz Atar'ın kitabını tavsiye ederim.Başarılar
Arkadaşım sen saçmalamışsın tüm fakültelerde derse girmiş gibi konuşma.Eminim dersi veren öğretim görevlisinin tarzından sınavda sorulan soruların soruluş şekline kadar en ufak bir şeyden haberin yoktur.
İşkembeden atma bir daha.Komik oluyorsun.
Mesajın tarihini şimdi gördüm.Kusura bakmayın o tarihte üniversite öğrencisi bile değildim ama bu söylenilenlerin yanlışlığını örtmez.
Anaya hukukunda ben de çok zorlanmıştım. Sebebi ilk yıl alınmasına rağmen ağır bir ders olması. Dersleri sürekli takip etmek ve not tutmak, tutulan notları diğer öğrencilerin notlarıyla karşılaştırmak, anlaşılmayan yerleri hocaya sormak en iyi çözüm. Oturup sadece ezber yapmakla biraz zor ama derse aktif olarak katılanların olumlu sonuç alacağından eminim.
Anayasa Hukuku tamamen dersi dinlemektir benim açımdan. Ben dersimi Doç. Dr. Sultan Üzeltürk'ten aldım. Dersi eğlenceli ve dinlenebilir kıldığı içindir heralde dersi dinlemek kolay oldu. Erdoğan Teziçin kitabını işledik bir dönem.
Bence Anayasa hukuku dersini geçmek birazda Anayasamızı karıştırmaktan geçer arkadaşım. Biraz ilgi duyar Anayasayı açar bakarsan aslında bütün açıklarını kapatabilirsin gibime geliyor. Çünkü soyut olarak anlatılan şeyler orada birazda olsa somutlaşabiliyor. Sınavlarınız nasıl oluyor bilmiyorum ama bizim fakültemizde sınavlara Anayasa açık girebiliyoruz. Derste dinlediklerini Anayasa ile bütünleyebilirsen herşey tek tek aklına gelir bence.
Kolay gelsin (:
ANAYASA HUKUKUNUN GENEL ESASLARINA GİRİŞ
Kemal GÖZLER
8,00 YTL
en ucuz ve çok kalite bir kitap.
bu dersi acaba ilk senesınde veren birisi varmıdır :)
ben necmi hocadan alıyorum anayasayı. dersi genel olarak sevdiğim için hiç zorlandım. genelde akılda kalması zor şeyler dışında notta tutmama rağmen pek sorun yaşamadım daha. dersi dinleyince yapılamayacak bir ders değil. aynı şekilde pek çok kişi roma hukuku içinde zor diye düşünüyor ama dersi bir bıkkınlıkla dinlemezsen oda yapılabilecek bir ders. ben sadece ilk başta latince terim ve kelimeleri aklımda tutmada zorlanmıştım. işçi sınıfı neydi , soylu sınıf neydi diye bakıp duruyordum.
Ben YDÜ Hukuk 3. sınıftayım Anayasa ve Roma'yı bi kerede verdim hiç de zorlanmadım. Çünkü dersten keyif alıyordum. Bence çalışmak ve anladığına emin olmak işin önemli kısmı ama hocanın etkisini kimse inkar edemez. Hocanın dersi anlatış şekli ve kağıdı değerlendirme tarzını öğrendin mi tamamdır. Ben Anayasa dersini Tuncer Karamustafaoğlu'ndan aldım. Yaşına rağmen geçekten 1 numaradır.
Şuan 3. sınıfım İdari Yargı dersi görüyorum Anayasa Hukukunun 3. sınıf devam dersi olarak. Hedefim İdare Hukuku üzerinde uzmanlaşmaktı başta ama her yıl fikrim değiştiği için kesin kararım değil :)
Bence ders takibi ve çalışmak işin anahtarı + hocanın eğitmen karakterini öğrenmek püf noktası! Başarılar herkese...
Sana öneri bir kitabım var: Kemal GÖZLER Anayasa hukuku
Kemal Gözler'i ben de tavsiye ederim. Kendi şahsına münhasır, son derece açıklayıcı bir üslubu var. Konu içeriği şemalarla, grafiklerle, örneklerle, çoktan seçmeli sorularla desteklenmiş...
1. sınıfın ikinci döneminde hocaların önerdiği kitapların başında geliyordu Kemal Gözler - Anayasa Hukuku.. Birinci döneme de Erdoğan Teziçten çalışmıştım ben. O da iyi bir kitaptır.
merhabalar ,
nasıl sorular yer alıyor . çıkan sorular hakkında yardım rica etsem . çıkan soruları maddeler halinde kısa olarak açıklayabilirmisiniz .bir çok sınavlar yoruma mı dayalı oluyor hukuk ta .
saygılarımla
selman
Merhaba Selman,
Anayasayı B+ ile geçtim ilk yılımda Prof.Dr. Sibel İnceoğlu geliyordu dersime. Derslere düzenli devam etmek(arada ders kaçırdığım elbette oluyordu) ve dersi dinlerken hocayla iletişim halinde olmak; sorular sormak, yorumlar yapmaktı benim formülüm. Derste öğrendiklerimi, cep kitabı tabir edebileceğim küçük bir kitaptan tekrarlıyor çoğu zamanda içindekiler bölümünden çalışıyordum( Hatırlayamadığım ya da dersine gitmediğim konuları Teziç'ten okuyup kısaca notlar alıyordum). Sınavda ben başlığı hatırlayınca hocanın sesi kulağıma geliyordu:) Çok kişisel bir yöntem, ben de işe yaradı umarım işine yarar..
Sorulara gelince 1. dönem yok ama 2. dönemin final sınavı geçti elime baya uzun olduğundan kısa olan sorulardan birkaçını yazayım;
1.) 1924 AY ile 1961 AY arasında düzenlenen hak kategorileri ve hak ve özgürlüklerin sınırlama rejimi bakımından ne tür farklar vardır?
2.) 1982 AY'nda seçim ve seçim sistemleri ile ilgili olarak öngörülen ilkeleri belirtiniz ve her birini kısaca açıklayınız.
Bunlar metin soruları bir de AY'ya uygunluğu denetleyiniz, yürülüğe giren kanun verip hangi kararı hangi gerekçe ile vermiştir, aynı konuda İHAM'nin kararları hangi doğrultudadır hangi gerekçeye dayanmaktadır, AYM'ne başvuru yolları gibi olay üzerinden sorulmuş sorular var.
Bu konuya hukuk fakültesini kazanmadan önce yazmışım. Şu an İstanbul Üni Hukuk Fak'deyim. Anayasa Hukuku vizesinden 100 beklerken 28 aldım. Semih Gemalmaz hocamız biraz bol not veren bir insan da. :)
Finalimizde 3 hoca birden soru sordu.Vizede 2 soru vardı ve ikisi de farklı hocalara aitti.Finalde şıklı sormuşlardı.3 soru ama aslında 7-8 soruydu.
Bence derslerde hangi hocanın neyin üzerinde durduğunu çözdüğün anda sınav bitmiştir.
Ben derste not alıyorum hep sonradan unutmayayım diye.Sınava çalışırken notlardan konuya bakıyorum,detayını kitaplardan tamamlıyorum.Bir de ilgili kanundan maddelere bakıyorum.Çok gerekli gördüğümü konuyu anlatırken konuya hakim olduğumu ispatlamak için ezberliyorum.Anayasa finalinden 70-80 arası bekliyorum bu arada.Gerçekten konu saptaması yapmak çok faydalı.Mesela ben finalae hazırlanırken kanun khk tüzük kısımlarına bakmadım hiç.Çünkü onca detaylı konu varken dersin tanıtım kısmı diyebileceğimiz bu anlatımlardan soru gelmesi imkansızdı.Kendini hoca gibi düşün orda neyi vurgulamak isterdin? Bu soru zaten seni derste hocanın üzerinde durduğu yere yönlendiriyor.Ama bunun için derslere katılımın tam olmalı.Kendine muhtemel konuları belirle derslerde çok vurgulanan konuları. Eksikleri kitaptan tamamla.Bir de ilgili kanun maddelerini içeriğini ezberleyemesen de madde olarak bil.Bir hukukçu her zaman delillerle çalışır.Aslında sınavda da bekliyorlar bunu.Ezberim kuvvetli dersen her fıkrasını ezberlemesen de ilgili fıkrayı ya da tüm maddeyi ezberleyebilirsin.Okuyan hocanın alacağı keyfi düşün. :) İyi yetiştirmişim bu öğrenciyi der bence. :)
Ben mesela anayasa finalinde 96.maddeyi ezberlemiştim.Bir de siyasal partiler kanunundan parti kapatmayla ilgili odak olmanın tanımını ezberlemiştim.Bunun gibi..
Başarılar..
not: Bu arada iletiyi yazdıktan sonra açıklanmış finalim.Bu metodla çalıştım 70 almışım finalden:) Vizem 28di.
semih gemalmaz gerçekten anlaşılması zor biri.üçüncü sınıftayım ondan kamu hukuku dersi alıyorum.kitap ve notlar finalde açıktı.ama sınıfın hemen hepsi 50 aldı ve geçti ne bir eksik ne bir fazla.onun sınavlarından çıktğınızda sınavın çok iyi geçtiğini düşünmeniz hiç bir anlam ifade etmiyor aslında.bir sürprizle karşılaşılabiliyor=) gerçi anayasa dersi açısından bayağı zorlamışlar diye duymuştum sınavda bir çok bölüm varmış.çok sayıda hoca girdiği için derslere hepsi birbirine giriyormuş puan dağılımı da cabası.ama yine de şunu söyleyeym ki aydın gülan ve semih gemalmazdan ders almak hele ki anayasa hukuku gibi köklü bir dersi almak büyük ayrıcalık.bizim zamanımızda osman korkut kanadoğlu vardı.
Teşekkür ederim.Evet çok kolay değildi.Anayasayla ilgiliydi sorduğu şey.Temel hak ve özgürlüklerle ilgili bir soruydu.Ama Anayasa Hukuku finalinde sorulması gereken daha elzem konular var.Biraz uzak yerlerden sormayı seçiyor.Zaten vizeden sonra hiç derse girmediği halde 30 puanlık soru sordu.Ben de buna anlam veremiyorum.Bi şekilde çalışıp geçtik ama korkulu rüyamız oldu finale kadar. :)
Evet yani bunu anlamıyorum. İçi dolu yazılar yazıyoruz. Konuya hakim olduğumuz belli ama bize de 20 den yukarı vermiyor 50 puanlık soruda. Demiş ki alttan ders alanlara.Siz 20 aldığınıza bakmayın alttan alıyorsunuz diye kıyak geçtim.Diğerlerine 20 de vermedim. Ve ben çıkacak soruyu tahmin edip çok dikkatli çalışmıştım. Herşeyini de eksiksiz yazdım. Kağıdımı incelediğimde de ufak tefek kelime hatalarım varmış.50 puanlık sorudan 13 alacak kadar çalışmadım çünkü. Öyle olsa üzülmem sonuçta. :)
Değerli bir hoca olduğunun farkındayım ama geleceğimi bu şekilde etkilediği için değerinden çok verdiği korku hakim bende. Ortalamamı düşürdüğü için Erasmus artık benim içim imkansız hale geldi. :( Zor bir hoca olması değil sorun.Tamam iyi de öğretiyor ama bize derslerde siyasi görüşlerini empoze etmeye çalışması trajik oluyor. Nihayetinde 19-20 yaşlarında insanlara çocuk gibi hükmedemez. Korkut hocayı tanıma şerefine erişemedim çok çok üzgünüm bu yüzden. İkisi de birbirinden zor hocalar ama hangisi deseler Korkut Kanadoğlu derdim. :ok
Aynı sınava ben de girmiş bulunmaktayım. Finalden 31 alarak kaldım, büt.e girdim ve finale nazaran daha iyi geçtiği kanısındayım. Direkt söylemek istediğim şeyi söyleyeyim;
Soruda "çok ayrıntılı olarak açıklayınız" gibi ibarelerin bulunması öğrenciyi genellikle yanıltabiliyor. Yani öğrenci çok ayrıntılı olacak diye bildiği her şeyi yazıyor ve konunun esas teşkil eden noktasından gittkçe uzaklaşıyor. Bu hataya düşenlerden biri benim. Büt.te yapmadım bunu. Bakalım ne olacak; finalde 49'la adam bıraktıkları için kesin geçerim diyemiyorum. :)
Semih Gemalmaz 1. sınıfta Çocuk Hukuku dersimize girmiş ve Uluslararası Antlaşmaların kabulü, yürürlüğe girmesi konularını anlatmıştı. Tam da kendi konusu... İki dersi ara vermeden birleştiriyordu ve üzerine de 15 dakika ekliyordu. Ama inanın hiç yorulmadan ve sıkılmadan izliyorum kendisini. İstanbul Hukuk'ta şuana kadar gördüğüm en iyi hocadır kendisini. Ama kendi uzmanlık alanı olmadığı için 1. sınıf Anayasa hukuku dersine girmesi, bu dönemki 1. sınıflar için şanssızlık diyebiliriz.
Korkut Kanadoğlu'na gelince. Geçensene ilk dönem Anayasa Hukuku dersimize giriyordu. Ve o da kesinlikle çok kaliteli bir hocadır. Dersi de harika anlatır ancak sınavlarda da anlattığını isterdi. Zor sorardı.
gerçekten de dediğin gibi kanadoğlu zor sorardı.çok terletirdi bizi.hatta birinci sınıftayken hatırlıyorum ilk dönem final öncesi ek ders yapmıştı.bayağı da uzatmıştı herkes homurdanmaya başlayınca isteyen çıkabilir az kaldı zaten dedi.sınıfın büyük kısmı çıkınca "evet şimdi geldk finalde sorumlu olduğunuz asıl bölüme " diyerek anlatmaya başladı.dediğini de yaptı finalde o anlattığı kısmı sordu:)
En yakın arkadaşımın da başına geldi bu. Onun da iyi geçmiş bütünlemesi.Merak etme geçersin iyi geçti dediğine göre. İnsan kendini bilir. :)
Semih hoca kesinlikle çok kaliteli ama Anayasa için Korkut hocadan ders almak hayalimdi.Kısmet olmadı. :)
Harika yapmış yaa.Tam filmlerdeki çılgın profsrlerden:)
Bu konuşmalardan sonra şunu söylemeden edemeyeceğim;
Arkadaşlar hocalar zor da sorsa kolay da sorsa, sınavlardan geçsek de kalsak da çok şanslıyız (şansa inanmam gerçi ama yerine kelime bulamadım)
Neden mi ? Üniversite hayatı boyunca bir tane dahi profesör görmeden okulunu tamamlayan o kadar çok öğrenci var ki Türkiye'de, biz her gün en az bir profesörden ders alıyoruz, bu büyük ayrıcalıktır..
Kalmayı, geçmeyi, zor sınavları dert etmeyelim derim, tadını çıkartalım Hukukun...
Bizde de tam tersi Anayasa olabildiğince Soyut anlatılmakta, Bundan çok ama çok memnunum. Anayasa yazım yarışması, film gösterileri , kitap okuma gibi interaktif bir eğitim anlayışı var. İlk başlarda biraz garibime gitmişti ama en doğrusu bu yöntem ..ezberlediğin herşey sınav çıkışında aklından silinip gidiyor ne anlamı kaldı bunları öğrenmene !! o yüzden derslerin soyut ve yaygın öğrenme teknikleriyle anlatılması kişisel gelişim için çok iyi bir fırsat.
Aynı zamanda sınavlarda bilgi çok sorulmuyor resmen demokratik bir anayasa nasıl olması gerektiğiyle ilgili direk sana rol biçiliyor ve sende ona göre cevap veriyorsun ...Bence birçok ders bu şekilde verilmeli !!
Zaten ben herzaman sınav sistemini eleştirmişimdir. Yani birkaç gün önceden ordan burdan aldığın notları ezberliyorsun sınava girip ezberlediklerini yazmaya çalışıyorsun ...insanın tüm yaratıcılığını öldüren ...klasik öğretme anlayışından vazgeçilmelidir.
Çok haklısın Sima , her dönem anayasa yazım yarışması olsun hukuki nitelikli filmler olsun kitap okumaları olsun hepsi de hukukun mantığını daha iyi anlamamıza katkı sağlıyor. Hele birde Süheyl Batum gibi herşeyin mantığını gösteren her konuda tartışmaya açık olan derslerini iple çektiren bir hocamız derslerimize girince Anayasa dersindeki öğrenme isteği ve o dersten alınan haz kat kat artıyor.