-
Kredi kartı borçlusuysan insanca yaşama hakkın var mı?
Merhaba
Değerli üyeler ve Hukukcular bu konuda sizlerde yorum yaparsanız herkes düşüncelerini paylaşırsa sevinirim.
Evet günümüzde kredi kartına ödeyemeyeceği kadar yüksek limitler yüklenip aşırı faiz talep edilerek bu çıkmazın içerisine düşen vatandaşlarımızın sayısı giderek artıyor. Peki bu borç ödenmeyip icraya düşünce ne oluyor.
Herkesin bir kredi kartı sorunu var şu günlerde kimi zorda olsa asgari ödemeyi yapıp bu ayı kurtarıyor kimi tam içine düşüyor ve eminimki Avukat arkadaşlarımız bile ödeme güçlüğü çekiyorlar hatta yakınlarından birileri icralık oluyor.
Peki bu sosyal sorun değilmi ?
İcralık olunca ne oluyor.
Adeta borçlu kişi sanki bulaşıcı bir hastalık taşıyormuşcasına istenmiyen kişi oluyor. Ailesi evi dağılıyor sokakta kalma olasılığı yüksek.
Akrabalar yardım etmek istiyor Anne Baba kucak açıyor beraber yaşayacaklar tencerede pişirip kapağında yiyecekler ama yok borçlu senin evinde barınıyor sanada haciz yaparım. Evet kimse kapı açamıyor borçluya kardeşleri ana babası mecburen sırt dönüyor.
Peki bu çile ne zamana kadar sürüyor?
Ömür boyu evet ölene kadar hayat kabus evinde adeta İNSANLIKTAN çıkarak eşyasız buzdolabsız tv siz orta çağ insanı gibi yaşıyor. Bizim 77 sene önceki i.i.k adeta borçluyu eziyor Avukatlarsa bu işi artık zevk alarak hurdaya dönen hayatı umursamayarak yabancı sermayenin parasının peşine düşüyor.
Evet kredi kartı borcundan icralık oldunsa hayatın hurdaya dönüyor yapabileceğin çok az şey var.
ya intihar edeceksin ya böbreğini satacaksın ya evladını satacak yada ömür boyu vebalı gibi sürüneceksi.
Peki aynı kişi aynı bankanın kartını kullanmasaydı herhangi bir iş için o bankaya yolu düşse bankoda işlem yaptırırken orada duran 1 deste parayı memurun dalgınlığından yararlanıp silahsız tehditsiz alıp kaçsa daha sonra güvenlik kamerasından tesbit edilip yakalansa.
Evet değerli hukukcular ne kadar ceza alır para yok aldığı an harcamış
2 senemi ceza alır 3 senemi.adli sicili 5 sene sonra silinmezmi.
Ama kendileri kart verdi ödeyemezsen ömür boyu insan muamelesi görmüyorsun bu sizce adilmi.
Şimdi son sözlerim şöyle
SEÇİM ZAMANI İNSANCA YAŞAM HAKKI DEYİP BUZDOLABI TV MOBİLYA DAĞITTIĞIN ÜLKEDE
SEN BORCUNU ÖDEMİYORSUN DİYEREK EVİNDEKİ BUZDOLABINI ALIP YOK PAHASINA SATMAK AİLEYİ ADETA PEŞMURTE BİR HAYATTA YAŞAMAYA ZORLAMAK SADECE DÜNYADAN BİHABER KARNINI DOYURARAK YAŞAYABİLECEĞİ ÇİLE DOLU BİR HAYATA SÜRÜKLEMEK ÇOKMU İNSANCA
Sizden samimi olarak cevap bekliyorum gerçekten böyle bir hayatı borçlu olan kişiler hakediyormu.
-
Re: Kredi kartı borçlusuysan insanca yaşama hakkın varmı
Sn.uçucu, samimi olarak soruyorum;kredi kartı harcamalarınız dağılımını gruplayabilirmisiniz?Örneğin,%10 eğlence,%45 giyim, %35 gıda, %10benzin vs...
-
K.kartından ağlayanların hesap ekstrelerine bakınız hemen hemen hepsinin pahalı cep telefonu almış olduğunu görürsünüz.Sonrada orda burda ağlayıp durursunuz.K.kartını cırt yapması kolay ama ödemeye gelince kıvırmak serbest diyorsanız kıvırtın istediğiniz kadar.Nekadar k.kartı borçlusu varsa hepside asenadan daha iyi kıvırıyor..Harcıyorsunuz bolbol sizin olmayan parayı ,sonrada yok intiharmış yok şuymus yok buymuş.
Harcadıysanız sonucunada katlanırsınız...size kimse zorlamı harcattı k.kartlarını ?Allahınız kitabınız varsa yalandan ağlayıp durmayın buralara.İllaki ağlayacagım diyorsanız israil e gidin.
Tanıdıgım bir akılı vatandaş var asgari ücretle çalısıyor ve 1 ay kadar önce K.kartıyla taksitle NOKIA N95 aldı.Daha ilk taksit ödemesinde telefonu sattı ve taksitını ödedi.Akıllandımı sizce ? Şimdide NOKIA N96 yı görmüş birkaçay sonrada n96 alacagım n95 ı sevmedım dıyor.İnşallah enkısa zamanda borcu okadar yükselir ki birdaha asgari ödemesini dahı yapamaz duruma düşer.
ANLAYANA.
-
Alıntı:
mesaog rumuzlu üyeden alıntı
K.kartından ağlayanların hesap ekstrelerine bakınız hemen hemen hepsinin pahalı cep telefonu almış olduğunu görürsünüz.Sonrada orda burda ağlayıp durursunuz.K.kartını cırt yapması kolay ama ödemeye gelince kıvırmak serbest diyorsanız kıvırtın istediğiniz kadar.Nekadar k.kartı borçlusu varsa hepside asenadan daha iyi kıvırıyor..Harcıyorsunuz bolbol sizin olmayan parayı ,sonrada yok intiharmış yok şuymus yok buymuş.
Harcadıysanız sonucunada katlanırsınız...size kimse zorlamı harcattı k.kartlarını ?Allahınız kitabınız varsa yalandan ağlayıp durmayın buralara.İllaki ağlayacagım diyorsanız israil e gidin.
Tanıdıgım bir akılı vatandaş var asgari ücretle çalısıyor ve 1 ay kadar önce K.kartıyla taksitle NOKIA N95 aldı.Daha ilk taksit ödemesinde telefonu sattı ve taksitını ödedi.Akıllandımı sizce ? Şimdide NOKIA N96 yı görmüş birkaçay sonrada n96 alacagım n95 ı sevmedım dıyor.İnşallah enkısa zamanda borcu okadar yükselir ki birdaha asgari ödemesini dahı yapamaz duruma düşer.
ANLAYANA.
Seni bu derece saygısız ve küstahca konuşma hakkını kim verdi.
Sen kimin ülkesinden kimi kovuyorsun ben sana banka yalakası dedimmi
kelimelerini laflarını bilerek konuş. Kimse ağlamıyor benim içinde sorun yok ben paşa paşa o faizleri ödüyordum benim itirazım yüksek faize.
Şunuda bilki tek bir dikili ağacım yok haciz gelirse verebileceğim tek birşeyim var oda kimsenin işine yaramaz almak isteyen olursada gelsin canımı haciz etsin. Gün bugün saat bu saat tek bir kuruş ödeme yapmayacam artık kartlara ve banka yalakaları ilede asla muhatap olmam bundan böyle Ama bu ateşten gömlek birgün senide yakacak emin ol.
Ben kredi kartı ile nokia n95 almadım hatta hiç telefon almadım.
peki asgari ücretle çalışanın n95 tel kullanma hakkı yok demi.
Siz böyle küstahca konuşamazsınız herşeyi sen haketmiyorsun.
Sana tek sorum senin kullandığın tel nedir. ben siemens benq kullanıyorum. hiç bir özelliği yok.
Söylermisin bana dünyanın hangi ülkesinde kart faizi bu kadar yüksek.
Hangi ülkede borcun var diye evine gelip buzdolabını haciz edip nakliye parasına satıyorlar.
Sizi daha saygılı yorum yapmaya davet ediyorum
-
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Sn.uçucu, samimi olarak soruyorum;kredi kartı harcamalarınız dağılımını gruplayabilirmisiniz?Örneğin,%10 eğlence,%45 giyim, %35 gıda, %10benzin vs...
Sayın Erdoğan bey merhaba.
Bu foruma yazdığım son ileti.
Saygı çerçevesinden ben hiç çıkmadım ama küstahlaşan üye gördüm sizden ricam buna müsade etmeyin.
Evet soruna gelince samimi cevabım şudur.
Ben yüzde olarak hesaplamadım ancak toplam 4.700 tl 3 kartla icralık oldum ana para.
Harcamam şöyle.
ticaret odasına kayıt silmek için 750 fl borcumu yatırdım.
Görme kaybı başladı ve müdahele edilmezse tamamen kaybedecektim gözlerimi
1.250 tl civarı kullandım 3 aşağı 5 yukarı rakam bu.
oğlumun okula başlaması nedeni ile biraz alışveriş yaptım
1 adettte çeyrek altın aldım bir akrabamın düğününe hediye olarak.
harcamam 3.000 civarı gerisi ondan al ona yatır. 4.700 oldu icraya girdi ama artık umrumda değil.
artık tek kuruş ödeme yapmayacağım. ölürsemde mezar taşı dahi bulamazsınız.
Burayı hukuki forum diye paylaşmaya yazdık vatandaş hakaret ediyor herkesin kendi kişiliği karekteri kendine
-
Alıntı:
ANLAYANA.
İnşallahmı
o ödeme yapamayınca sende kına yakarsın artık.
Sen insanlıktan nasibini almamışsın.
Dilerim burada söylediklerinin hepsi başına gelir o zaman hep beraber asena gibi kıvırırız. Ama sen belki israile gidersin fakat ben buradayım.
Senin gibi sözünü bilmeyenlerin lafıyla hiç bir yere gitmem bu ülke bizim senin ne gücün ne yüreğin nede o olmayan beynin beni bu ülkeden kovmaya yetmez
bay ukela
-
Konu ne mecraya gelmiş, ancak asıl konu elimizdeki kredi kartı silahı... İster hayırlı bir iş için, ister kötü bir iş için kullanın o bir silah.
Silah taşımanın tüm yaptırımları neyse kredi kartı kullanmanın neticeleri de bunlardır. İster sağlık, ister kumar... Alacaklı banka doğal olarak parasını ister. En azından zorla vermemiştir parayı size... Yolda silah bulup kafanıza veya başkalarına ateş etmiyorsanız, kredi kartı kullanmanın da vecibelerine malesef ama malesef katlanmak zorundasınız/zorundayız.
-
Alıntı:
Yıllar önce istanbulda motorsikletle biryere gidiyordum ve kestirmeden araç giremez levhası olan sokağa girdim ve trafik polisi önüme çıktı.Mecburen durdum ve ehliyet ruhsat dedi verdim.Sokagın basında levha var görmedinizmi neden girdiniz dedi ve bende motosiklet giremez diye bir levha yoktu ondan girdim dedim.Polislerde motor araba farketmez hiçbir araç giremez deyincede ; sizin trafik işaretlerini bilmediğiniz belli araç giremez levhası olan yerden motorsiklet girebılır o işaret otomobıl vs için dedim ve ehliyet ruhsatımı rica edeyım dedim aldım ve birdaha motosikletlilere araç giremez tabelası olan yerde ceza kesmeye tesebbüş etmeyın sonra mahkemeye verırler dedim ve ayrıldım.
İstanbulda yıllarca motosiklet ve otomobıl kullanmıs bırısı olaraktan sadece 2 yerde motosıklet gıremez tabelası gördüm.
Birzamanlar otomobılle bır arkadasımla beraber geziyorduk.İçerenköy -istanbu carrefourun arkasında trafik kontrolu vardı ve trafik polisi ehliyet ruhsat dedi verdim baktılar incelediler ve B araç ehliyeti fakat bu A2 nedir demezmi...! Bende A2 yi gercekten bilmiyormusunuz yoksa şakamı yapıyorsunuz deyince gercekten bılmedıklerını söylediler.A2 nın 24 kişiye kadar yolcu taşıyan uçakları kullanım ehliyeti oldugunu söyledim ve onlarda teşekkür ettiler.Aklınızda olsun bıryerlerde A2 nedir diye sorulursa hemen parmak kaldırıp 25 kişiye kadar yolcu tasıyan uçakları kullanım ehliyetı oldugunu söylersınız dedim.Polislerın yanından uzaklastıktan sonra arkadasım neden yalan söyledin a2 motosıklet ehliyetı demıstın bana deyınce ; onlara şaka yaptım ama eminımkı bırgun onlarda acı bir tecrübeyle gerçeği öğrenip bizi anarlar dedim.
Trafik polisinin sürücü belgesindeki A2 yazısının ne olduğundan haberi olmaması gerçekten acı bir vaka bence.
Araç giremez levhasının oldugu yere motosiklet'in girip giremeyecegını dahı bılmeyen polislerde ayrı bir vaka.
Kazasız nice güzel günler dilerim.
Sizin ne kadar hayal aleminde gezdiğinizi bu ileti ile anladım ya sen ne biçim adamsın kendini ne kadar yüksekte görüyorsun.
Diğer tüm iletilerini okudum her konuda bir anın varmış.
Tabi hepside atmaca yalan dolan.
Aslında sana ilk önce kızmıştım ama şimdi sana üzülüyorum. Hayal aleminde yaşıyorsun.
-
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Sn. Erdoğan Kırcalı bu üyemizin açtığı konudaki sorun nerelere nasıl neden harcandığı değil. İster zor durumda olunsun ister keyfi kullanılsın sonuçta ödeme güçlüğü çekildiğinde karşılaşılan hukuki durumlardır.
Söz konusu olan lüx bir cep telefonu olsa dahi banka o telefondan 10 tanesini zaten çıkarır maaştan kesinti yaparak. Olmuyor ise aciz belgesi düzenleyip zarar gösterip vergiden düşerler.
Tüm avrupa ülkelerinde evdeki tv, buzdolabı, çamaşır, bulaşık gibi insani ihtiyaçlar haciz edilemezken bizim ülkemizde bunlar yapılabiliyor. Burada iddia ediyorum bu bir insan hakları ihlalidir ve bir vatandaşımız avrupa insan hakları mahkemesine gider ise davayı yüksek ihtimal ile kazanacaktır.
Bir insana nasıl diyebilirsiniz "Sen borçlusun bir daha tv alıp izleme yahut çamaşırı yıkama hatta buzdolabı kullanma, yoksa gelip tekrar haciz edip alırım"
Bu nasıl bir mantıktır ? Bu insan psikolojik bunalıma girer insanca bir yaşam süremez tüm umudunu kaybeder ve bir çok kredi borçlusu gibi kaçmak zorunda kalır. Sigortalı işlerde dahi çalışmaktan kaçınır. Asıl serzeniş bunadır paranın neye nasıl harcandığının bir önemi yoktur sonuçta borçludur fakat uygulanan yaptırımlar borçluların insani yaşama haklarını elinden alıyor.
Avrupa üyesi ülkelerin hiç birinde böyle bir uygulama yapılmadığı gibi vatandaşların "Bireysel iflas" hakkı mevcuttur. Bu çok önemli bir yasadır çünkü bankaların önüne gelene istediği gibi kredi limiti açmasınıda engeller. Bankalar bu yüzden kredi vereceği insanı ince eler sık dokur ve ödeyemiyeceği oranlarda kredi vermez, çünkü vatandaş ödeyemeyip bireysel iflas ederse 7 yıl sonra bu borç silinir ve vatandaş karalisteye alınır.
Kısaca burada problem nereye nasıl borçlanıldığı değil borçlanan kişinin yaşam hakkının elinden alınmasıdır. Hadi 1000 2000 tl neysede 20 30 bin tl limit açılan insanlar var asgari ücretle çalışmalarına rağmen. Hiç bir işte çalışmayan üniversite öğrencileri var ceplerinde 3 4 bin limitli kartlar var.
Sözün özü bizim ülkemizdede bu konuda çağdaş ülkelerde olan kanunlar daha fazla insan bu darbeyi almadan düzenlenmelidir.
Konu hukukdışı bir tartışmaya dönüşmesin diye tekrar anımsatıyorum. Burada konu kimin nereye ne için kredi kullandığı değil ödeyememe halinde insanca yaşama hakkının elinden alınması ve bunun dünyanın hiç bir çağdaş ülkesinde olmadığı gerçeğidir. Bu yasalarla alacaklı haklarıda korunmuş oluyor kimse faizden para kazanmak için vatandaşa ödeyemiyeceği krediler vermiyor/veremiyor. Umarım açık ve net izah edebilmişimdir. Hala anlamamakta ısrar eden üyelerimiz var ise avrupadaki hukukçulara mail yolu ile ulaşıp "Sizin ülkenizde neden böyle bir yasa var ? Borçlular harcamasaymış sizene." diye sorabilirler.
-
Sayın üye cyberian konuya son derece hakim ve açılan konu başlığı çerçevesindeki yorumu için teşekkür ederim.
Sayın hukukcular neden konuya bu açıdan bakıp yorumlamıyorsunuz.
Türkiyede borçlu isen sağlık hizmetinden bile yararlanamıyorsun. Ne alakası var demeyin. Borçlu kişi evim bulunmasın diye kayıt dışı çalışmaya mecbur böyle oluncada sağlık hizmeti alamıyor. Siz bizden samimi cevap istiyorsunuz veriyoruz evet borçluyuz ama toplum dışına itilmeye razı değiliz. Tekrar soruyorum mağazadan kaşla göz arasında birşey çalan sonrada pişmanım diyen biri kaç yık bu suçdan ceza çekiyor mertce söylermisiniz oysa bir borçluyu intihar ettirene kadar bunaltıyorsunuz cep telefonu almasaymış diye sıyrılmak kolay.
Adeta dağdaki terörist gibi yaşamaya mahkum ediyorsunuz.
Haksızsak bize şu şu sebebden haksızsınız deyip ikna edin bizi.
Her ülke vatandaşının haklarını istemek suçmu. Bizde neden yok bireysel iflas açıklamak.
Ab de İngilterede ABD de bir konut kredisi çekip ev aldığında sonra borç ödenmezse adamın tüm mal varlığına haciz gelmiyor sadece çektiği kredi ile hangi evi almışsa o eve haciz geliyor. Bizde ise klozet bile haciz ediliyor sonrada kullanmasaydın diyorsunuz silahmı dayadılar size basit bir savunma.
Peki biz bankaya silahmı dayadıkta aldık bu kredi kartını. Yoldan geçene bi form imzalatıp dağıttılar onca krediyi şimdi ise Avukatları odunu bile haciz ederim diyor. Hatta bu forumda bir av. diyorki benim elime düşde gör kim hapı yutuyor. Sen avukatmısın doktormusun hap yutturmak senin işin değil.
Bankalar akılsızca para dağıttılar şimdi toplayamıyorlar bunda hiçmi bankanın suçu yok.
Size en can alıcı sorum.
Avukatlık büronuza biri gelse ilk defa gördüğünüz biri deseki size benim şöyle bir davam var. Anlaşsanız her konuda işi kabul edip iş ücrete gelse dermisiniz müvekkile hele bi davaya girelim kazanalım daha sonra ödersin. Hayır demezsiniz en azından yarısını ve masrafları peşin alırsınız.
Ama bankalar yoldan geçene al sana para harca harca sonra ben sizden alırım nasıl olsa diyor.
Yabancı sermaye bankaları türk vatandaşını eziyor. arsasını tarlasını evini elinden alıyor. Sizde buna alkış tutuyorsunuz
-
Hırsızın hiç mi suçu yok mantığı ile yaklaşıyorsunuz. Tamam hırsız da suçlu. En azından faiz oranlarının fahişliğinden, ıvır zıvır bankacılık masraflarından şikayet edebilirsiniz, bu konuda sonuna kadar yanınızdayım. Ancak sözleşme hukukuna göre banka kimseye zorla para veremez. Siz isterseniz bu parayı alır veya kredi kartını kullanırsınız. Bu durumda okumaya bile gerek görmeyerek imzaladığınız sözleşmelere neden sonradan itiraz ederek sadık kalmamayı yeğliyorsunuz?
Kredi kartı harcamalarını sizden başka birisi yaptıysa o zaman her türlü yasal şikayet hakkınız saklı. Ama nedeni ne olursa olsun parayı siz harcadınız, banka değil.
Tekrar ediyorum, ödeme güçüğüne düşmek insani bir durum, burada bankaların samimi bulduğu müşterilerine yardımcı olmaları gerektiğine katılırım. Bankaların uyguladıkları akdi faizlerin fazlalığından ve haksızlığından şikayet etmek de insani ve yasal bir hak, ama bankaları en azından bunlar dışındaki hususlarda suçlamak haksızlık gibi geliyor.
Konuya yine hukuki bir bilgilendirme ile yanıt vermiş olayım;
Hukukta sözleşmeler İCAP ve KABUL ile kurulur. Özellikle çift taraflı edimleri havi sözleşmelerde her iki tarafın da ifa etmeyi taahhüt ettiği edimler vardır. Banka için taahhüt ettiği krediyi kartınıza sağlamak, kredi kartı hamilleri için de işbu krediyi ödemek borçtur. Bankanın müşterisini kandırarak kredi kartını verdiğini varsaysak da kredi kartının kullanılıp, kullanılmaması yönündeki irade biz müşterilere ait olduğundan bu konudaki sorumluluk da bize aittir.
Çağdaş ülkelerde insanlar eğitimlidir, önlerine konan herşeyi kabul etmezler. Önlerine konan her sözleşmeyi en azından okumadan imzalamazlar. Bazı çağdaş ülkelerde benzin istasyonlarında pompa görevlisi dahi yoktur. Kendileri doldurur, sonra içeriye girip parasını öderler!
Sanırım bir Rus atasözü: BEDAVA PEYNİR FARE KAPANINDA!
-
bankalara kızmaya hakkımız yok.onlarda duygu,acıma,koruma gibi şeyler işlemez.sadece daha fazla nasıl kazanırım,verdiğimi en yüksek faizle nasıl alırım düzeni işler.burada ki en büyük yanlışı önce devlet sonra kart kullanıcıları yapıyor.devlet olarak kolay vergi alabilmek için kart kullanımına hatta limitlere sınırlama getirilmedi.belli bir limit sınırı var gibi gözüksede , alınan 3,5 kartla zaten bu aşılıyor.çoğu kart kullanıcılarıda bilinçsiz kart alıp kullanıyor.madem kart sahibi harcamalarından sorumlu,bankada verdiği karttan sorumlu olmalı.belli bir yere kadar haciz vs. tamam ama çocuğunun oyuncağını vs. haczedip rencide eden avukatlarıda duyduk.yasalarda hala inek,tavuk vs. haczedilemez(belli bir sayısıda var)örnekleri duruyor.hapise düşen azılı katillerin bile topluma kazandırılması için yırtınılıyor.ama bir kaç bin tl.borcu bile olsa o borçlu ,ailesinden,toplumdan,iş gücünden dahası her şeyden uzaklaştırılıyor.başımızdaki sayın çok akıllılarda almasaydı diyip işi noktalıyor.gelişmiş hiç bir ülke kendi vatandaşını bu şekilde ateşe atmaz.kriz dolayısıyla zaten binlerce kişi işyerini kaybetti,onbinlerce kişi işsiz kaldı.ama çözüm kolay.almasaydı,harcamasaydı vs.ya kardeşim o borçları işi varken,dükkanı açıkken yaptıysa,harcaması çocuğunun, eşinin sağlığına olduysa,yada çok yakınına kefil olduysa.bu konu çok dar kalıplarda ,küçük beyinlerle düşünülmemeli.bizlerin parasıyla ,milyonluk araçlar alıp tasarruf yaptık diyenlerde bizim yöneticilerimiz.bence ülkemizdeki sivil toplum kuruluşları ve odalar gelişmemiş yada önü tıkanmış.bunlarıda anca odalarla ve sivil toplum kuruluşlarıyla aşabiliriz.
-
Alıntı:
illegal rumuzlu üyeden alıntı
Tekrar ediyorum, ödeme güçlüğüne düşmek insani bir durum, burada bankaların samimi bulduğu müşterilerine yardımcı olmaları gerektiğine katılırım. Bankaların uyguladıkları akdi faizlerin fazlalığından ve haksızlığından şikayet etmek de insani ve yasal bir hak, ama bankaları en azından bunlar dışındaki hususlarda suçlamak haksızlık gibi geliyor.
Faiz konusunda bir problem yok. Bir borç alınıyor belli bir faizle bunda herhangi bir sorun problem olduğunu düşünmüyorum. Faiz sadece ödemede güçlük çeken insanın bahanesidir. Problem ödemeyi yapamıyacak duruma gelen vatandaşın karşılaştığı yaptırımlardır. Borçlu iş bulur maaşının 4/1 i kesilir vsvs bunlar yasal haklardır fakat borçlunun insanca yaşam sürebilmesi konusunda haciz gibi bir engel var. Bunu gözardı edemezsiniz. Borçlularda yaşanan sosyal problemin neredeyse tamamı evden eşyalarını götürecekler diye başlıyor.
Siz buzdolabı olmayan bir ev düşünebiliyormusunuz ? Bu insan alacağı gıdaları nerede koruyacak ? İnsan hakları ihlali olduğundan dolayı yasak olan bir işlem ülkemizde uygulanmaya devam etmekte.
İnsanlar haciz korkusu ile kaçıyor ve haklıdır çünkü bu insanlar halının üzerinde oturup , yiyeceklerini nerede saklıyacaklarını düşünecek halleri yok. Yıl 2009 sen borçlusun artık benim kölemsin tüm insanca yaşama hakkını senin elinden alırım demek, uygar bir toplum için utanılacak bir konudur.
Konu başka yerlere kaymasın konumuz borçlunun insanca yaşama hakkının elinden alınışı ve borçlunun hiç bir yerde (Akrabaları) barınamamasıdır.
Bu şartlar altında üstüne birde ödeme beklemek ne kadar doğrudur ?
Bir borçlunun kaçmadığını varsayalım hepberaber. Evinden alındı buzdolabı tvsi ıvırı zıvırı. Gitti eskisini buldu 40 50 tlye aldı getirdi gene haciz edildi. Düşünebiliyormusunuz bu insanın içinde bulunduğu çıkmazı ?
Kısaca konu bundan ibarettir bankaların uyguladığı faiz yahut alacak hakları mutlaka korunmalıdır ama yasal düzenlemeler ile borçlular sanki cinayetten aranıyor gibi bir kaçış içine sürüklenmemelidir.
Ayrıca bu tarzda kanunlar yasalaştığı zaman kredi verenlerde daha dikkatli olacaktır.
-
Arkadaşlar konuyu sanırım ben yanlış anlatıyorum.
Bankaların işi elbette para satmak faiz almak eyvallah. Bulundukları ülkenin kanunlarına göre hareket ederler.
Benim asıl derdim neden tüm gelişmiş ülkelerde eşya haczi yokken bizde var.
Neden bizde bireysel iflas yok. Bu eşya haczi çokmu insanca hadi haciz yapın ama alacaklıya fayda sağlamıyorki. Anca satılırsa haciz ve satış masraflarını karşılıyor sadece 2. el eşya satan bir esnafa yarıyor olaya bu pencereden bakın bu ev eşyası hacizi gerçekten insanlık dışı. Ben demiyorumki ya benim bankaya borcum var ödeyemiyorum silin yok böyle birşey.
Elbette her hatanın bir bedeli var bende eşeklik edip kart kullandım bedel ödemeye razıyım hazırım ama fırsat vermiyorki banka avukatları göz açtırmıyorki.
ödeyim. Toplanmaya çalışırken bir haciz hadi herşey sil baştan başla.
Ev bu buzdolabsız olmuyor onlar haciz ediyor ben gidip 1 tabe daha alıyorum borç ödeyemiyorum buzdolabına ödüyorum.
Size tek ve net sorum bu ev eşyası haczi insancamı.
Evde yetişen çocuğun psikolojisi bozulmazmı ilerde bu çocuk nasıl yararlı bir birey olur. İ.İ.K bu yanlışı sadece banamı yanlış geliyor.
Yarın birgün sizde k.kartından olmasa başka birşeyden icraya düşme hacze uğrama ihtimaliniz yokmu. Dersenizki ben ayağımı yorganıma göre uzatırım hayır öyle değil ya kefillikten yada iş veya özel hayatta veya trafikte bir dalgınlıkla başkasına vereceğiniz bir zararla hakkınızda açılacak bir tazminat davasını kaybetseniz o anda ödeyecek imkanınız yoksa icralık olmazmısınız. Evinize haciz gelip eşyaları alması çokmu uzak ihtimal. Lütfen objektif olun.
Bankaları bu kadar savunuyorsunuz peki hiç düşündünüzmü neden sadece bizim ülkemizde kredi kartı sorunu bu kadar çok neden millet bu kadar çok icralık oluyor hatta intihar ediyorda batıda böyle bir sorun yok. Nedenini ben söyleyim batıda bu kadar hoyratca kart dağıtamazlar sadece banka ile düzgün çalışana verirler. Bizde ise öğrenciye, özürlüye,ev hanımına, işsize herkese kart var ya dilencide bile kart var hatta inanmazsınız. Bir süre akıl hastanesinde yatan zihinsel engelli bir komşumun oğlu var ömründe çalışmamış babası ve devlet bakıyor cüzdanında değişik bankalardan 4 tane kartı var.
Buna inanmayan herkese ispata hazırım. Ya bu adam akıl hastası yarın buna hacize gelen avukatı bıçaklasa öldürse cezası yok.
-
Tamamdır. Konu anlaşıldı. Yarın sabah hukuki.net olaak ilk işimiz:
Kredi kartı verirken bankalar sorumsuz davranmıştır,herkese vermişlerdir. Bu nednle kredi kartı borcu olanların borçlarının silinmesine dair kanun çıkartıyoruz.
-
Konu ilk açıldığında,kredi kartı borçlusunun insanca yaşamaya hakkı yok mu denilerek açılmış.Verilen cevapların tamamı bu başlık üzerine verilmiş.Sonra her nasılsa, haklısınız,bankalar faiz alacak tabi buna itirazımız yok,bizim sorunumuz herhangi bir sebeple bir şekilde borçlanan kişiye neden haciz yapılır,insanca yaşama hakkı elinden alınıra dönmüş.Madem asıl soru icra uygulamalarının yanlışlığıydı, neden ilk olarak kredi kartları ile ilgili bölüme açılmadı?
Sn.litigation un da belirttiği gibi, icra iflas kanununda düzenleme gerektiği herkesin katıldığı bir gerçek.
Ancak her cevapla konu gene kredi kartına, bankalar tu kaka ya dönüyor.
Neden?
Çünkü vakti zamanında, her şey güllük gülistanlıkken alınan kredi kartları var elde.Herşey yolundayken,ödenebilen kredi kartları!
İşler yolundan çıkmaya başlayınca, gelir azalınca neden masrafları kısmadan, gene her şey güllük gülistanlıkmış gibi o kredi kartlarını cebimizde taşımaya, kullanmaya devam ederiz?Neden hala birden fazlası vardır cebimizde?
Cevap aslında hepimizin ortak cevabı: Aman zor durumda kalırsam, en azından kullanabileyim.
Sn.uçucu sağolsun yazmış harcama sebeplerini.İlk sırada sicil kaydını sildirme masrafı var.Yani işyerini kapatmış.Neden işyerini kapatmasına rağmen hala cebinde 3 kredi kartı var?Neden 2sini kapatmamış, işyerini kapatırken?Mutlaka kendince haklı sebepleri var,bunlar bizi ilgilendirmiyor elbette,ama bu soruları en başında kendi sorabilseydi, bugün bu soruyu sormasına gerek bile kalmayacaktı belki.İşletmesini açarken yaptığı masrafları kredi kartından mı karşılamıştı? Sanmıyorum,muhtemelen o dönemde kredi kartı bile yoktu.Neden yoktu? O dönemde kredi kartı alışkanlığı yoktu, gelirine göre harcama yapabilecek durumdaydı,geliri kısıtlıydı.Tv si eskiydi, buzdolabı yılların buzdolabıydı.O tv değişirken muhtemelen kredi kartı ile değişti.O buzdolabı gene muhtemelen kredi kartına bilmem kaç taksitle alındı.Neden? Çünkü nakidi oraya bağlamaya gerek yok,bankanın parası var!
Asgari ücretli adama nasıl olurda birden fazla kredi kartı verilir?E adam alıyorsa,verilir.Alırken biliyor çünkü cebinde başkasına ait parayı taşıyor,başkasının parasını kullanırsa,ödemesi gerekiyor.Asgari ücretli cebindeki kartı ödeyemezse, gidip diğer kartla ödemeyi yapıyor, diğer kartın borcunu arttırararak!Sonra, o karttan diğerine,diğerine....
E bu paranın sahibi ne yapacak? Oturupbekleyecek mi sonsuza kadar?Onun hakkı yok mu? Bana ne vermeseydin mi denilecek?O da alacağının tahsili için
yapabileceğini yapacak.Bu banka olur, köşedeki bakkal Ahmet abi olur, borç alıp senet verdiğiniz Mehmet abi olur.Hepsinin derdi aynıdır, parasını tahsil edebilmek!
Neden avrupada kişisel iflas var?
Çünkü avrupalı kredi kartı alırken bankaya verdiği ücret yazısının hazırlanması sırasında 1000TLücret alırken, acık yüksek yazalım 3000TL gösterelim, daha yüksek limit versinler demiyor.
Çünkü avrupalı, kredi kartı alırken belirttiğim adresten taşınsam beni kimse bulamaz demiyor.Adresini değiştirdiğinde kendi bilgi veriyor.
çünkü avrupalı, vefat eden babasının yaşlılık aylığından pay alabilmek için,boşanıp eşiyle aynı şekilde yaşamaya devam etmeyi düşünmüyor.
Neden avrupada yok, bizde böyle acımasızca yapılan icralar var?Çünkü biz o avrupalı dediğimiz kişi gibi düşünmeyi,doğruyu yapmayı düşünmüyoruz,her şeyin önce , arkasından nasıl dolanabilirizini düşünüyoruz.Tamam ama beni böyle yapmaya iten sebep devletin çıkardığı kanunlar, bana başka çıkış kapısı bırakmıyor ki lafı ise sadece kusura bakmayın ama züğürt tesellisi, kendi kendini avutmadır.
Daha önce belirttiğim bir örnek:Bankalara kredi-kart borcum var, x yıldır ödeyemiyorum,ödeyebilecek durumum da yok.Bu yıl ailece bir tatil köyüne gidip 1 hafta tatil yapmak istiyoruz,acaba yolda yapılacak bir aramada veya otele kayıt sonrasında beni yakalarlar mı, hapse girermiyim sorusunu soran arkadaş ta içimizden biri.Ama asıl düşüncesi borcunu ödemek değil, yakalanmamak.Hata nerede,kimde?İmkanı sunan bankada mı?
İnternet üzerinden alışveriş yaparız kredi kartıyla,veya interaktif bankacılık ile havale ödeme yaparız.Bilgisayarımızda virüs vs. programı da kuruludur,ama ya kırılmış programı kullanırız,ya da bir başkasından edindiğimiz programı kurarız.Sonra vay efendim şifrem ele geçirilmiş,adıma işlem yapılmış,hesabıma paralar girmiş-çıkmış haberim yok,şimdi suçlanıyorum,ceza alırmıyım?E alırsın,madem o işi layıkıyla yapmaktan kaçıyorsun, kaçarken yolda senin daha önce kendi açtığın bir çukur varsa düşersin arkadaş.Diyemezsin devlet bana neden çukur açtırıyor diye.
Bankanın internet sitesi açığını buldum, ceza alırmıyım? Alacaksın elbette,açığı neden araştırdın,bulduğun açıkla ne yapabilirsin?Başkalarının hesabını ele geçirebilirsin!E banka açık vermeseydi,bu ne biçim kanun,nasıl adalet?
Alkollü araba kullandım, ehliyetime el kondu,6 ay benim ailem ne yiyecek,nasıl yaşayacağız?Bu nasıl adalet,ben karanlık işlere mi gireyim ailemin geçimini sağlamak için.İyi de arkadaş, sen o alkolü içmeden, içip te yakalanmadan önce de ailen vardı, o ceza maddesi vardı.O zaman aklın neredeydi?
Tutturmuşuz bir avrupada böyle değil, gidiyoruz.Haklısınız o avrupada hiçbirşey bizim gibi değil,bankacısı da , alkol alanı da, polisi de,doktoru da, emeklisi de.
-
Kredi kartı alırken nasıl ödeyeceğini düşünmeyen bilinçsizce harcayan insanlar var.Hacze mecburen gidilecek,zaten bu yüksek faiz oranları gün geçtikçe düşürülmeye çalışılıyor.
Asıl sorun şu ; bir türk vatandaşının evinde ne olabilir??? Buzdolabı çamaşır makinası belki bulaşık makinası....Peki bu saydıklarımın da Avrupa şartları gibi haczedilemeyeceği kabul edilse bankalar borcludan nasıl tahsilat yapabilir?? Efendim kredi kartı vermeyin o zaman falan filan... arkadaş adam memur gidip kredi çekiyor harcıyor sonra ödemiyor icraya düşüyor evindeki malları haczetme , emekli oldu maaşına yazamazsın.. tamam bunları banka vergisinden düşüyor da bu para yine devlete ödenecek paradır.Doğrudan devlet etkileniyor. Artık borçlular ben emekliyim maaşıma koyamazsın!! evimde bişey yok sen avucunu yala! diyor avukata.
-
Alıntı:
Av.Ragıp Atay rumuzlu üyeden alıntı
Tamamdır. Konu anlaşıldı. Yarın sabah hukuki.net olaak ilk işimiz:
Kredi kartı verirken bankalar sorumsuz davranmıştır,herkese vermişlerdir. Bu nednle kredi kartı borcu olanların borçlarının silinmesine dair kanun çıkartıyoruz.
Sayın Ragıp bey
burası hukuk forumudur amacı paylaşmaK değilmidir. Bizde durumu kendimizce ifade etmeye çalıştık. Sizse alaycı bir yaklaşımla yarın k.kartları borcu olanların borcunun silinmesine dair kanun çıkartıyoruz diyorsunuz.
En az sizin kadar iyi biliyorum kanunu neresi çıkartır. Evet mevcut kanunda olan eksikliğide burada tartışabiliriz değilmi.
Sayın Erdoğan bey açık bilgi verdiğiniz için çok teşekkür ederim.
Sorduğunuz Nedenle başlayan sorularınıza ben kendi adıma tek cümle ile cevap vereyim. Bu cevabım sadece beni bağlar. Tamamiyle eşeklik ettim aptalca kart kabul edip kullandım haklısınız ömür boyuda bu hatamı çekeceğim.
Sizin yazınızın sonunda Alkollü yakalanan sürücüden bahsediyorsunuz
Gerçi konu ile alakası yok ama neden örnek verdiğinizi anladım.
Adam alkol almış trafiğe çıkmış diğer bir deyişle birden fazla kişinin canına kastetmiş heran birilerinin ölümüne sebeb olabilecek bir kaza yapabilir. Evet büyük hata ama siz söylemişsiniz yine bu hatanın bedeli 6 ay ehliyetine el konuyor. Sadece 6 ay sonra sıkıntı bitiyor ama borçluysan evet saygılarımı sunuyorum.
-
Sayın uçucu, sizin de dediğiniz gibi burası hukuk sitesi. Psikoloji danışma ve rehabilitasyon sitesi değil.
Biz yasal haklarınızı hatırlatırız. Kredi kartı ile ilgili onlarca forum var. Orada da yasal prosedür anlatıldı. Ama borçlunun insanca yaşama hakıkının olup olmadığını burda nasıl yanıtlayalım.
Siz de ticaret yapmışsınız, sizden bir mal alan kişi borcunu ödemediği zaman, sağlık olsun mu dediniz, ihtiyacı olanlara bedava mal ve hizmet mi verdiniz?
Hukuk iki taraflıdır. Alacaklının olduğu kadar borçlunun da hakları vardır.
Siz kendi kendinize sorun bakalım. Bu soruları sorarken, hukuki destek için mi, yoksa haklılığınızı birleri duysun diye mi forumu açtınız.
Nasıl bir yanıt bekliyorsunuz? Haklısınız bankalar çok üzerinize geliyor, bu insanlık dışıdır ödemeyim mi diyelim?
-
Alıntı:
Av.Ragıp Atay rumuzlu üyeden alıntı
Siz de ticaret yapmışsınız, sizden bir mal alan kişi borcunu ödemediği zaman, sağlık olsun mu dediniz, ihtiyacı olanlara bedava mal ve hizmet mi verdiniz?
Bu soruları sorarken, hukuki destek için mi, yoksa haklılığınızı birleri duysun diye mi forumu açtınız.
Nasıl bir yanıt bekliyorsunuz? Haklısınız bankalar çok üzerinize geliyor, bu insanlık dışıdır ödemeyim mi diyelim?
Üstadım Ragıp bey sorularınıza şöyle cevap verebilirim.
1- Evet benim yaptığım ticaret çok küçük çapta kendi halinde bir tüpcü dükkanı idi. Buna rağmen bazı müşterilerim şimdi param yok aybaşında vereyim diye teklifle karşılaştım ve gerçekten eski müşterimse ev kendininse evet veriyordum.
İlk defa dükkanıma gelmiş tanımadığım veya güvenemediğim hiçbir kimseye tüp vermedim. Ama buna rağmen kaybettiğim para olmadımı elbette oldu ama ne yapayım 1 tüp parası için aileyi eşini çocuklarını nasıl bunaltayım.
2- Evet foruma bu konuyu açarken sesimizi duyurmak icraya düşen bir kişinin çektiği sıkıntıyı duyurmak. Evden yapılan eşya haczinin ne alacaklıya nede borçluya yaramadığını anlatmak içindi. Tabi gereken saygı çerçevesinde.
3- Hiç bir zaman hiç bir kimseye ben bu borcu ödeyemiyorum silin demedim böyle bir talebim yok. Tabi buna sizinde yetkiniz yok bunu bana kızdığınız için sitem ederek söylüyorsunuz. Ama sitem etmeyin lütfen sadece burada fikrimi yazdım sizden ricam kendizi borçlu birinin yerine koyun. Biran için hacize gidip eşyasını kaldırdığınız aileyi kendi aileniz gibi düşünün ne olur.
O zaman size anlattmaya çalıştığım ama anlatamadığım bu konuyu en azından benim ne demek istediğimi daha net anlarsınız.
Gerçekten son derece sıkıntılı bir durum.
SAYGILARIMLA
-
benim anladığım kadarıyla para etmeyecek ev eşyalarının haczedilmesi ,borçluyu ve yakınlarını sıkıştırmak,bunaltmak için yapılıyor.ama bu ceza sırf borçluya değil tüm aileye verilmiş oluyor.bence bir şeyler yanlış gidiyor ve bu yanlışları uzmanlar biliyor.borçluyu ve ailesini toplum dışına itmekle belki tahsilat yapılır , ama verilen tahribat bence çok daha önemli.
-
Re: Kredi kartı borçlusuysan insanca yaşama hakkın var mı?
Ulkemizdeki Mastercard/ Visa kredi karti ve banka karti odeme sistemleri herseyden once ulke ekonomisinin kotu durumu dogrultusunda issizlik, gelir azligi ve calisan sayisina gore bakilacak nufus fazlaligi ile zaten cogunlugu fakirlik ve hatta aclik sinirinda olan insanlar toplulugu olmamiz nedeniyle tam bir sorun teskil etmektedir.
Ozellikle ekonomik zorluk icinde olan halkimiz ise bankalar icin en kolay av olma ozelligini devam ettirmektedir, elbette bizimde hatalarimiz var ama halkimizin yasama amacli verdikleri savasta ellerine gecen imkanlari kullanmasi ne kadar suctur? İnsanlarimizin zayifliklarini kullanan ve yuksek temerrut faizi uygulayan, bankalarin hic mi sucu yoktur?
Turkiye'de kredi kartlarinda faizler neden yuksek sorusuna " Faizleri ve temerrutleri caydiricilik gerekcesiyle yuksek tutuyoruz yoksa Turk insani borcunu odemez" gerekçesini getiren ve adeta Turkleri dolandirici ilan eden bankalar cokmu masum?
Ne yazık ki; bizim devletimiz kendi vatandaşını bazı kişiler ve bazı kurumlar karşısında son derece savunmasız ve son derece korumasız bırakmaktadır.
Bunun en açık örneklerinden biri kredi kartlarıdır. Bankalar, ödeme gücü konusunda hiçbir araştırma yapmadan vatandaşa kredi kartı dağıtmaktadır
Banka görevlileri sokakta kurdukları stantlarda yoldan geçen ve her isteyen vatandaşa kredi kartı vermektedir. Kimlik bilgilerimizi bir şekilde öğrenen bazı bankalar, bilgimiz ve isteğimiz dışında adımıza kredi kartı çıkartıp ev ya da işyerimize göndermektedir. Bankalar, ödeme gücü olmayan kredi kartı sahibi vatandaşı yüksek faizlerle sömürmekte, perişan duruma düşürmektedir. Bu nedenle meydana gelen pek çok intihar olayı basına yansımaktadır. Buna rağmen; devlet, vatandaşını bankalara karşı korumak için hiçbir önlem almaz.
Kredi kartları ile halkımızı sömüren ve bu yapıya arka çıkan zihniyete söyleyecek tek bir söz bulamıyorum..
-
Alıntı:
Cuneyt14 rumuzlu üyeden alıntı
Bu nedenle meydana gelen pek çok intihar olayı basına yansımaktadır. Buna rağmen; devlet, vatandaşını bankalara karşı korumak için hiçbir önlem almaz.
Devlet vatandaşlarının hakkını koruyor korumuyor denemez fakat yeterlimi tartışılır. En azından hapis cezaları verilemiyor yahut maaşların bir kısmına el konulabiliyor.
Kredi kartı kötü birşey değildir. Mesela geçenlerde 1000 tlye ihtiyacım oldu aniden. Gidip ondan bundan istemektense gittim karttan çektim diğer ay 1035 tl ödedim. Kartı doğru kullandıktan sonra yararlı birşey olduğuna inanıyorum.
Karşı olduğum 2 nokta var.
1.si : Kredi kartı dağıtımında herkese kart dağıtılmasını ve ödeyemiyeceği rakamlarda yüksek limitler verilmesini engelleyecek, bankaları bu konuda hassas davranmaya zorluyacak caydırıcı bir yaptırım yok.
Caydırıcı olabilecek tek yaptırım vatandaşa bireysel iflas hakkı verilmesidir. O zaman ülkemizde bankalar risk almayıp vatandaşın ödeme gücüne göre krediler vermek zorunda kalacaklardır. Yani kısaca forumda ben batağa düştüm borcum 65 bin tl diye konu açan her gün 1 üyeyi malesef kaybedeceğiz.
2.si : İKK de mutlaka yeni düzenlemelere gidilmeli ve borçlunun yaşam hakkı korunmalı temel ihtiyaç olan beyaz eşyaları hacz edilmemelidir.
Yalnız burada hassas bir konu var. Malum günümüzde yüksek miktarlarda fiyatlar ile alınabilen beyaz eşyalar var. Borçlu kişi eski eşyaları yerine bunları kart ile almış olabilir. Bundan dolayı kullanılan beyaz eşyalar kredi kartı ile alınmışsa bu eşyalar hacz edilmelidir.
Borçluya neden aldın niye aldın almasaydın sen sorumsuzsun şöylesin böylesin diyerek ahkam kesmek bir hukuk sitesinde hiçbirimizin haddi değildir. Ben kimseye tek kuruş borcum yok ben neden ahkam kesmiyorum kimseye ? Bu zihniyet ile konuya yaklaşırsak eğer uyuşturucunun neden yasak olduğunuda sorgulamamız gerekir. Öyle ya içipte ölenler için içmeseydi bizene deyip kestirip atabilirdik. kredi kartı konusunda bu örneği vermem saçma gibi gözüksede son dönemlerde kredi borcu yüzünden bunalıma girip intihar edenlerin sayısı eroin içip ölenlerden daha fazladır. İnsanlar canından vazgeçme noktasına gelebiliyor ise bunda bir problem vardır. Ha illaki burası Türkiye bu toplum böyle dersek malesef o toplum her zaman öyle kalmaya mahkum olacaktır. Her şeyi kılıfına uydurma devri kapanmalıdır.
Burada bunları yazıyoruz diye hiçbirşey değişmeyecek ama kişisel düşüncem insan hakları ve sosyal toplumun manevi değerlerinin korunması açısından mutlaka ilerki yıllarda benzer kanunlar yasalaşacaktır. O döneme kadar bu insanların aileleri ile beraber yaşayacağı manevi çöküşün bedelinin hiçbir karşılığı yoktur.
Not: Konu hakkındaki düşüncelerimi elimden geldiğince objektif bakarak yorumlamaya çalıştım. Konuya attığım son mesajımdır.
-
Alıntı:
ANLAYANA.
Kardeşim bende telefon aldım ama çoğunlukla gıda harcamaları yaptım.
Ödemelerim düzenliydi taa ki işten çıkarılana kadar.
Peki böyle saçma sapan konuşurken bunu düşünüyormusun?
Çalışırken ödemeler iyi ama işsizken ödemeler aksıyor ve ödeyemiyor ve bankalarda leş kargası gibi adamın tepesine biniyor.Millet tabii ki ağlar.
Sende mi bankalar gibi tefecisin.
Birde şu sözün var"size kimse zorlamı harcattı k.kartlarını ?" Evet kardeşim zorla harcattılar. Ben işsizken devlet bana yardım yapsaydı yada iş imkanı sağlasaydı kredi kartı felan kullanmazdım.Demek ki kredi kartını kullanmaya zorlayanlar var.Ne dolaplar dönüyor bu memlekette sen rahat ol kendi işine bak.Burada konu kredi kartı ödemesi değil,bankaların uyguladığı faizler ve zulümdür.
-
Ev eşyalarına haciz gelmesin teklifi
A.A
MHP Ordu Milletvekili Rıdvan Yalçın ile İzmir Milletvekili Oktay Vural'ın imzasıyla verilen kanun teklifi, alacakların icra yoluyla tahsil edilmesinde, ev eşyalarına haciz konulmamasını öngörüyor.
TBMM Başkanlığına sunulan İcra İflas Kanunun “haczi caiz olmayan mallar ve haklar” başlıklı bölümünde değişiklik içeren teklife göre, borçlunun mesleğini sürdürmesi için gerekli olan eşya, alet ve edevat ile ev eşyaları haciz edilmeyecek. Ancak, para, kıymetli evrak, antika, değerli taş ve madeni süs eşyaları haciz kapsamında olacak.
Teklifin gerekçesinde, evine haciz gelip eşyaları kaldırılan insanların içinde intihar edenlerin, cinnet geçirenlerin kendisi ya da yakınlarına zarar verenlerin her geçen gün arttığı belirtilerek, binlerce babanın, eş ve çocuklarına karşı borcu sebebiyle evinden eşya kaldırılmasından dolayı mahcubiyet yaşadığı vurgulandı.
Hacizle evden eşya kaldırılmasının, birçok ailenin parçalanmasına da yol açtığı bildirilen gerekçede, “İnsanlık tarihinde, insan haklarına saygının en üst seviyeye ulaştığı çağımızda modern dünyanın standartlarının çok altında yaşam mücadelesi veren Türk halkının evinden ev eşyası haczi ve kaldırılması, çağdışı bir uygulama olarak devam etmektedir. Çoğu zaman kaldırılan eşyalar, haciz ve satış masraflarını karşılamamakta, depolarda çürümektedir. Ne alacaklının ne de borçlunun işine yaramamakta, mahkemelere sayısız iş yükü, taraflara da geri dönüşü zor masraf olarak yansımaktadır” denildi.
Gerekçede, alacaklıların hakkının kutsal ve savunmaya değer olduğu, ancak bundan böyle ev eşyası kaldırılarak alacak tahsili yapamayacağı bilinciyle herkesin ticari yaşamını yeniden tanzim etmesi gerektiği savunuldu.
http://www.hurriyet.com.tr/gundem/11607194.asp?gid=229
-
Alıntı:
ikiz rumuzlu üyeden alıntı
A.A
MHP Ordu Milletvekili Rıdvan Yalçın ile İzmir Milletvekili Oktay Vural'ın imzasıyla verilen kanun teklifi, alacakların icra yoluyla tahsil edilmesinde, ev eşyalarına haciz konulmamasını öngörüyor.
TBMM Başkanlığına sunulan İcra İflas Kanunun “haczi caiz olmayan mallar ve haklar” başlıklı bölümünde değişiklik içeren teklife göre, borçlunun mesleğini sürdürmesi için gerekli olan eşya, alet ve edevat ile ev eşyaları haciz edilmeyecek. Ancak, para, kıymetli evrak, antika, değerli taş ve madeni süs eşyaları haciz kapsamında olacak.
Teklifin gerekçesinde, evine haciz gelip eşyaları kaldırılan insanların içinde intihar edenlerin, cinnet geçirenlerin kendisi ya da yakınlarına zarar verenlerin her geçen gün arttığı belirtilerek, binlerce babanın, eş ve çocuklarına karşı borcu sebebiyle evinden eşya kaldırılmasından dolayı mahcubiyet yaşadığı vurgulandı.
Hacizle evden eşya kaldırılmasının, birçok ailenin parçalanmasına da yol açtığı bildirilen gerekçede, “İnsanlık tarihinde, insan haklarına saygının en üst seviyeye ulaştığı çağımızda modern dünyanın standartlarının çok altında yaşam mücadelesi veren Türk halkının evinden ev eşyası haczi ve kaldırılması, çağdışı bir uygulama olarak devam etmektedir. Çoğu zaman kaldırılan eşyalar, haciz ve satış masraflarını karşılamamakta, depolarda çürümektedir. Ne alacaklının ne de borçlunun işine yaramamakta, mahkemelere sayısız iş yükü, taraflara da geri dönüşü zor masraf olarak yansımaktadır” denildi.
Gerekçede, alacaklıların hakkının kutsal ve savunmaya değer olduğu, ancak bundan böyle ev eşyası kaldırılarak alacak tahsili yapamayacağı bilinciyle herkesin ticari yaşamını yeniden tanzim etmesi gerektiği savunuldu.
Bizim beyenmediğimiz ismini duyunca dudak büktüğümüz ülkeler bu sorunu aşmış,biz halen 1930 da yapılmış iik ile devam. İİK 82/3 Pekluzumlu ev eşyası haczedilemez diyor,neyse artık o tarihteki pekluzumlu ev eşyası. hasır,varsa tabi o devirde,kaşık tahdadandı oda bulunuyorsa tabiki,tabak,canak o tarihlerdeki zaten evdeki malzeme bu tahta sedir bile yoktu coğu sedir denilen divan gibi topraktan yapılırdı. millet yemeğini ateş yakar sacaya koyar onun üzerinde pişirirdi.
Aslında balkona ateş yakıcan koyucan sac ayahını,yemeğini pişiriceksen belediye falan geldiğinde yok hemşerin haciz oca götürdü napalım diyeceksin. tandırı yapıcan bolkona başlıycan ekmek pişirmeye,hooop napıyorsun dediklerinde haciz götürdü ac kaldık ekmek alamıyoruz diyeceksin,başka yapacak birşey yok.
Şu ülke kuruldu kurulalı bu gelen giden ikdidarlar ne yaptı bilen yok,günün şartlarına göre düzenlenmesi gereken kanunlar yerlerde sürünüyor yerlerde.
Devlet istatistik genel müdürlüğüde boşanmalar artıyor bune diyor yağu adam evden eşya gitmesin diye boşanıyor,bugün vallahi şu ev eşyasına haciz kalksın resmi nikah pstlaması olur şu ülkede,tabiki pek lüküs olan eşyanın haczi olsun ona karşı değilim,yanlız insanların yaşamını idame ettire bileceği eşyayı sen lüküs diye götürürsen bunada ben haciz demem.bu zulümdür ya.
-
Alıntı:
ikiz rumuzlu üyeden alıntı
A.A
Bende haberlerde izledim bu kanun değişiklik teklifini aslında olması gereken buydu benimde bu forumda değişik mesajlarla bu konuya dikkat çekmek istedim ama her defasında olay başka mecralara gitti. Hatta kendini bilmez bir üye beni ülkeden kovarak israile gitmemi istedi.
Benim şahsi fikrim ise şudurki hernekadar bu yasa değişiklik teklifi verilmişsede gündeme gelmesi en az 1 yıl sürecek hala anayasa mahkemesinin iptal ettiği mal beyanında bulunmayana hapis cezasını kaldıran madde ile düzenleme yapılmadı 1 yılı aşkındır boşluk var. Bu teklif ise sırf muhalefet partisinden geldiği için çoğu iktidar milletvekili oyunu hayır yönünde kullanacak gibime geliyor. Ama bakalım seçimden önce Tuncelide ev eşyası dağıtan hükümet sosyal yardım insanca yaşama hakkı demişti şimdi bu kanun değişiklik teklifi ile samimiyet testinden geçebilecekmi.
Sayın esmerman
Balkonda ocak kurup yemek yapma fikri süperdi denemeyede değer.
Acaba buzdolabı haczedilince alternatif olarak ne yapabiliriz buna benzer fikirleriniz varsa yazarsanız sevinirim.
SAYGILAR
-
peki bu tasarı yürürlüğer girdimi uygunanıyormu.
-
Alıntı:
Av.Engin Oğuz rumuzlu üyeden alıntı
Kredi kartı kolleksiyonunuzu açıp tek tek aramak zorundasınız bankaları.
Merhaba
Sayın Av Engin Oğuz beyin başka bir konudaki soruya verdiği bu cevap suratımda bir tokat gibi patladı. Evet bir özeleştiri yaptım iğneyi kendime batırdım çuvaldızı sayın Avukatlara ve bankalara batıracak halim kalmadı.
Banka bana neden kart verdi değil ben neden kartı kabul ettim?
Bana göre bukadar yüksek limitleri neden bana açtı değil neden kullandım?
Ama vicdanım şurada rahat boşyere hoyratca harcamadım gerçekten zaruri idi kullandım. Yinede şimdi diyorumki varsın kör olsaydımda tedaviyi benim olmayan para ile yaptırmasaydım. Varsın o zamanlar aç yatsaydımda bankanın parası ile alışveriş yapmasaydım. Ama malumunuz keşkenin şimdiye faydası yok.
Ve yine düşünüyorum suçlu kim cezalı kim.
Suçlu sadece bilinçsiz bir insan olan ben, cezayı çeken 2 çocuğum 1 eşimle 4 kişilik bir aile.
Evet bilinçsizim hatta toplumun geneli böyle acaba bilinçli olanlar tarafındanmı biz bilinçsiz bırakıldık buda ayrı bir konu. Fakat şu varki, aracımız için sürekli aynı tamirciye gideriz ufak bir ses gelse sorun büyümesin diye hemen tamirciye koşarız hatta yakıtı bile sürekli aynı benzin istasyonundan alırız. Ama iş bizim hayatımıza gelince belli bir Avukatımız veya Doktorumuz yoktur.
İş artık içinden çıkılmaz bir hale gelince aman yetiş avukat bey veya hanım kurtar beni Avukat ne yapsın çıkmaza giren bir işe. Doktor ne yapsın kansere dönen yaraya. Oysaki zamanında taa sorun başlamadan gitsek herşey yolunda gitmezmi? sorun en başında çözülmezmi. Eee Avukat 5 dakka konuşuyor danışman parası alıyor nasıl gidelim. 2. El bir araç alırken servise götürüp usta bak şuna sorun varmı şu paraya satın alacam bana yararmı deyince ustaya para vermiyormuyuz.
Artık benim için çok geç benim bu durumdan şu anda bir avukat tabiki kurtaramaz ama en başından taa o lanet olası sözleşmeleri imzalarken bir avukatla konuşsaydım şimdi bu durumda olmazdım. Artık kira kontratı bile imzalarken avukata danışırım ama ne fayda.
Bu gece Avukatlara hayatımızı zindana çevirdiniz bizim insanca yaşamaya hakkımız yokmu diyemiyorum sanırım kendi hayatımızı kendimiz yıktık.
Biz Adalet ararken işimiz yargıya düşünce Avukatın en tecrübelisini ararken eşe dosta tuttuğunu koparan bir avukat varmı diye sorarken iyi, bizim canımız yanınca Avukat gelip haciz edince kötü. Yok böyle birşey.
Haa bizim yaptığımız hatanın bedeli çok çok ağır bu bedeli bütün bir aile ödüyor ama kural böyle ben oyunu kuralına göre oynamadım kaybettim.
Şimdi boşa çırpınıyorum nasıl kurtulurum diye biliyorum kurtuluşum yok ve artık ailemden utanıyorum bu devirde onlara bu ilkel hayatı yaşatıyorum.
moda tasarımı okuyan kızım dikiş makinası ister
12 yaşındaki oğlum karne hediyesi bisiklet ister
Bense icra memurları gelir onlarıda haciz eder diyorum seslerini bile çıkartamıyor çocuklar yazık onlara sebebi ise bilinçsiz bir baba.
İşin kötüsü bu gidişin sonuda yok haciz korkusu sürekli başımda sallanan bir kılıç gibi ama ödeyip kurtulmaya gücüm yok. Sinir sistemim bozuldu artık mantıklı düşünemiyorum. Tek düşündüğüm bu hata benim neden bedelini aileme ödetiyorum hayır bu hatanın bedeli herneyse sonu ne olursa olsun ben tek başıma ödeyeceğim. Bununda birtek yolu var biliyorum. Ben ailemin yanında olduğum müddetce bu pislik onlara bulaşacak. Bulaşmaması için tek yol reddi miras yapmak.
-
2004-2005 yıllarında ticari sıkıntım nedeniyle kredi ve kredi kartlarım nedeniyle idari takibata düştüm ve sırf sicilim temiz kalsın diye evimi satma pahasına 25.000 TL civarı olan borçlarımı ödeyip temiz kağıtlarımı aldım. 2007 de gene bir ticaret deneyimim oldu ama oda iyi gitmedi ve piyasadaki alacaklarımı alamamam sebebiyle kartlarım gene sıkıntıya düştü. Ancak henüz idari takibata düşmemişdi ve işlerimi düzeltmek amacıyla bir anlaşma yapmıştım ancak işim gereği bir araba almam gerekiyordu. Kesinlikle riski sıfıra yakın bu anlaşma hem borçlarımı kapatacak hemde geçimimi sağlayacakdı. Araç kredisi için hangi bankaya başvurduysam kapılar yüzüme kapandı ve daha vahimi bankalarda size sahtekar muamelesi yapıyorlar ve boynunuz eğik dışarı çıkıyorsunuz. Sonucunda hem iş bulamamam hemde anlaşma yaptığım işe bir araç sağlayamadığım için gene idari takibata düştüm. Son 7 aydır Allah'a şükür işim var ama kiram var geçimim var ve çocuğun masrafları derken kartlara ödeme yapmak neredeyse imkansızdı. İnsanca yaşama hakkı dışında ise sizinle muhatap olan avukatlar (genelleme yapmıyorum ama bana denk geldi) size pislik, sahtekar ve dolandırıcı gibi hitap etme hakkını kendilerinde bulabiliyorlar. Son görüşmemde "bu borç sizin ve ödemiyorsunuz" diyen hanımefendiye ödememek ile ödeyememek arasındaki farkı anlatamadım tabii. Bence en önemli konu bankaların ve avukatların artık ödeyemeyen ile ödemeyen arasındaki farkı araştırmaları ve bankaların devletin yapmasına gerek bırakmadan ellerinde pekala olan kolaylık silahını kullanmaları gerekir. Neticede müşterilerinden alamadıkları batık paraları sigortadan aldıklarını bilmiyor değiliz. Sadece anlayış ve insanlık gerekli yoksa bilgisayar çiplerine kaldıysak yandık demektir. Umarım son kanun gibi kanunlar (ki bankaları daha çok koruyor bu son kanun) insanların hayrına olur.
-
Sayın Uçucu pek çok vatandaşımızın yaşadığı bir sorunu yaşıyorsunuz. Kredi kartı borçluları için yeni yasal düzenleme sorununuza çözüm olacaktır diye düşünüyorum. Makul faiz ve taksti imkanı tanındığında bahse konu borçları ödemek mümkün olacaktır. Zaten yasal düzenleme de bu yöndedir. Geçmiş olsun.
-
Kredi kartı borçlularının insanca yaşama hakkıyla ilgili forumu inceledim. Herkesin kendine göre haklı nedenleri olduğu muhakkak. Genelde esas sorun hacizle ilgili. Evde yaşamı idame ettirmek için gerekli buzdolabı, çamaşır makinası, tv, mobilya gibi eşyaların haczedilmesini tabiki kimse istemez. Bunların pekçoğunun haczedilse bile alacaklıya ve borcun tahsiline herhangi bir fayda sağlamadığı hatta ek külfet getirdiği de bilinen bir gerçek.
Yanlız bence haciz uygulamalarını tamamen kaldımak da imkansız. Devlet sadece borçluyu koruyacak değil. Tabiki alacaklının menfaatlerini de koruyacak. Belki çoğumuzun evinde herbiri 2500-3000 TL değerinde beyazeşyalar veya çok değerli mobleler olmayabilir. Belki çoğumuzun evinde hala 7-8 yıldır veya daha uzun süredir kullandığı ve artık maddi değeri olmayan çamaşır makinası, buzdolabı da olabilir. Bunlar haczedildiğinde yaşamın altüst olacağı da aşikar. Peki o zaman nasıl bir düzenleme yapılmalı? Bence bunu tartışmak lazım. Satılsa 100 TL etmeyecek bir buzdolabını 3-4 bin TL lik borç için evden kaldırmak çözüm müdür? Ben şahsen bunun herkese uygulandığını düşünmüyorum. Binlerce tl borcu olup da aynı durumda hayatını sorunsuz idame ettiren bir sürü insan tanıyorum. İstisnalar mutlaka olabilir. Bir gün sinirlenmişsindir, canına tak etmiştir alacaklı vekiliyle tartışmışsındır, kavga etmişsindir, hakaretler edilmiştir, adam gelir beş para da etmese eşyanı kaldırabilir. Yani bunlar hoş değil ama farklı şeyler anlatabiliyor muyum? Bu konuda değerli hukukçularımızın da şahsi görüşlerini öğrenmek isterim.
-
Alıntı:
hksvr rumuzlu üyeden alıntı
Belki çoğumuzun evinde herbiri 2500-3000 TL değerinde beyazeşyalar veya çok değerli mobleler olmayabilir.
Ama olabilir de! Kendimden bir alıntı yaptım :) Yani evindeki eşyaların borcunu karşılar nitelikte ve değerde hatta üzerinde olan borçlular olabileceği gerçeği de göz ardı edilemez! O nedenle haciz konusunda kesinlikle bu yönde bir düzenleme yapılması gerektiğini düşünüyorum. Borca yetmeyen, maddi olmasa da kullanan insanların yaşamı için çok gerekli ve hiçbir şekilde borcun onda birini bile karşılamayan bir eşyanın haczedilmesi bana göre de etik değildir.
Saygılar...