-
Bilişim Sistemlerinin Kullanılması Vasıtasıyla Hırsızlık Suçundan Mahkum Edildim
Merhaba
2006 yılında AYnı gün içersinde benim kullanmış olduğum internet ip üzerinden bir başka hesaba para aktarılmış 3 ayrı aktarma. Madur Uşakta bulunmakta para aktarılan şahıs belli. Madur banka vasıtasıyla para aktarılan kişiyle iletişim kuruyo ve bi yanlışlık olduğunu paranın sizin hesabınıza aktarıldığını sölüyo. Fakat parayı aLan kişi bu durumu yasal yoldan halletmesini sölüyo. Olay Savcılığa gidiyo. Ben ifade vermeye gittim 1960 doğumluyum emekli memurum. Bilgisayarın B sinden anlamam Oğlum var anlayan fakat o dönemde askerde idi. Bu işlerin nasıl yürüdüğünüde bilmiyorum. Mahkeme sonucunda bana 2.5 yıl ceza geldi aynı şekilde parayı alan kişiyede. benim Yapı kredide hiç hesabım yok alan kişiyide ilk defa mahkemede gördüm. Mağdur uşakta parayı alan kişi Küçükçekmecede bende Sultanbeyliğinde. Ne yapacağımı şaşırıdım . Pazartesi temyize başvurcaz avukatla. fakat avukatında bu konularla ,ilgili tam bilgisi yok. O gün içersindede bizim interneti yabancı kimse kullanmamış. kablosuz modemimde yok. Dışardan biri benim ip mi kullanarak bu şekilde bi işlem yapabilirmi. ben neyle kendimi savuncam. bide bu işi yapan adam kendi evinden yaparmı bu riski göze alırmı zaten yapan kişi bu işlerden anlıyan kişidir öle kolay şeler değilki. mağdurun internet bankacılığı şifresi ve kredi kartnı bilgileri alınarak yapılmış.
Anlıyacağınız karşınızda 2,5 yıl hüküm giymiş ve nasıl olduğundan haberdar olmayan 49 yaşında biri var Bana bilgi verirseniz Çok sevinirim İçinde bulunduğum sıkıntıyı anlatmak gerçekten çok güç Şİmdiden teşekkürler
-
Re: Bilişim Sistemlerinin Kullanılması Vasıtasıyla Hırsızlık Suçundan Mahkum Edildim
aynı nedenle halen yargılanmaktayım. Şikayetle başlayan olay hakkımda bir kamu davasına dönüştü. Modemim kablolu olmasına rağmen bu işi yapanlar ip adresini de yanıltarak bu suçu işlemişler. Parayı alan kişi ATM den çekmiş banka kayıtları herşey mevcut. Ancak ip numarasından benim ev adresi çıktığından dolayı sanki parayı aktaran benmişim gibi muamele görüyorum. Hakkınızda 2.5 yıl mahkumiyet kararı çıkmış olması tüylerimi diken diken etti. Mahkeme süreciniz nasıl işledi? Davalara katıldınız mı? özel avukat tuttunuz mu? dosya bilirkişiye gitti mi? kendinizi nasıl savundunuz? ve neden mahkumiyet kararı çıktığını merak ediyorum. Geçmiş olsun umarım temyizden olumlu sonuçla dönersiniz.
-
Re: Bilişim Sistemlerinin Kullanılması Vasıtasıyla Hırsızlık Suçundan Mahkum Edildim
Tebligat geldikten sonra avukat tutmadık. Duruşmada olmadı ilk etapta savcı ifade aldı. Zaten Mahkeme Uşakta ben burdan sadece ifade veriyodum. Bide yapmadığım birşey olduğu için açıkcası ciddiye almadım avukatta tutmadım. Dediğim gibi bilgisayarın Bsinden anlamam o bana rahatlık verdi diyebilirim. Aklım da almazki böyle olaylara. Savcılığa dahi gitmedim bu olaya kadar o yüzden olayın ciddiyetini ancak elime mahkeme kararı geldikten sonra anladım. Şu an Bi avukatla görüşüyorum temyiz kabul edilirse duruşmalara avukatla çıkcam. Sende Şu durumda hiç bişeyi ihmal etme bence kesinlikle bir avukata başvur. Ve şunu söleyim uzaktan bilgisayarına bağlanmak suretiyle bu işlemi yapmış olmaları yüksek çünkü wireless de sorumluluk sana ait diye bişe var yani kişi kendi güvenliğinden sorumludur" gözüyle bakıyolar olaya. Kasanın incelenmesi için talapte bulun tabi olayın olduğu zamandan sonra pc ne format atmadıysan belki kasana yüklenmiş illegal programlar çıkabilir buda senin için delil teşkil edebilir.
-
ilk soruşturma aşamasında ben de gidip ifade verdim. Aradan 1 yıl geçtikten sonra hakkımda dava açılmış. Hemen iyi bir avukat tuttum. Zaten dava benim yaşadığım şehir dışında ve olayın ciddiyetinin farkındayım avukatsız olmazdı. 1 yıldır yazışmalar vs sürdü. En son mahkeme parayı alan diğer zanlının mahkeme sonucunu istedi ve bilirkişi incelemesi talep etti. Halen bilgisayarım incelenmedi. Olayı öğrendiğim tarihten beridir de kullanmıyorum. illegal program çıkarsa çıksın umurumda değil. Bu işlemi yapmadığım kesin olarak ispatlansın herşeye razıyım. 9000-10000TL param gitti, stressten mide ameliyatı geçirdim aile huzurum düzenim kalmadı. Ben bilgisayardan çok iyi anlarım. Hatta bu olaydan sonra nerdeyse uzman oldum sayılır. Bu işler nasıl yapılıyor nasıl ip adresleri değiştiriliyor hepsini bulduk. Ama gerçek şu ki bunları hukuka ispat etmek o kadar kolay değil. Telekom 2 yıldan sonra ilgili kayıtları saklamıyormuş, şu an için elimizde somut delil de pek yok. Buna rağmen mahkemeye sunduğumuz belgeler raporlar yazışmalar ile büyük ölçüde olumlu gelişmeler katettik. Avukatım ilk başta bilişim hukuku üzerine tecrübesi olmamasına rağmen bu olayı hukuksal açıdan iyi değerlendirdi ve mahkemeyi de doğruya yönlendirmeye çalışıyor. Size nacizane tavsiyem iyi bir ceza avukatı ile çalışmanız.
-
Kablolu modem kullanıcısı dahi olsanız, şifre ve abone adı bilgileriniz biliniyor ise modeminiz üzerinden internete girilebilir.
Ayrıca,IP numarası yan delillerle desteklenmediği sürece tek başına delil değeri taşımaz.Tespit edilen IP'nin yan deliller vasıtasıyla sanıkla ilişkilendirilebilmesi gerekir.
-
Selin Hanım,
Alıntı:
IP numarası yan delillerle desteklenmediği sürece tek başına delil değeri taşımaz.Tespit edilen IP'nin yan deliller vasıtasıyla sanıkla ilişkilendirilebilmesi gerekir.
Bu ifadeyi aynen mahkeme tutanaklarına geçirmemize rağmen çok şey değişmedi. Soruşturmayı yürüten savcılık sadece IP numarasını baz alarak aleyhime iddianame düzenlemiştir. Diğer delillerin hepsi TTelekom kayıtları Bankadan işlem saatini bildirir ekstre vs IP numarası ile ilişkilendirilmiş ancak şahsımla ilişki tespit edilememiş olmasına rağmen davam sürmektedir. ADSL hattımın bağlı olduğu telefon eşimin üzerine olsaydı şu an 2 çocuk annesi ve bilgisayardan hiç anlamayan bir kişi yargılanacaktı. Yapılabilecek herşeyi mahkemeye sunduk temiz sicilimi, iş kariyerimi, ekonomik durumum herşeyim apaçık ortada, bu suçu işlemeyecek biri olduğumu gayet net ispatladığım halde hukuki süreci beklemekteyiz. Gerçek suçlular "evet ben yaptım şöyle yaptım" diye itiraf edene kadar da sonumuz iyi görünmüyor. Yine de umutluyuz ve çalışıyoruz. Umarım burayı takip edenlere ufak da olsa bir bilgi paylaşımı verebilmişimdir.
-
Söz konusu hukuka aykırı fiil sizin tarafınızdan işlenmiş olabileceği gibi, iddia ettiğiniz üzere sizin tarafınızdan işlenmemiş de olabilir ancak söylemek istediğim, bunun kablolu ya da kablosuz modem ayırımı olmaksızın çeşitli yöntemlerle mümkün olabildiği.
Yukarıda da belirttiğim gibi IP numarasının yan delillerle desteklenmediği sürece mahkumiyet kararı verme açısından tek başına delil değeri taşımaması temel nokta olmakla birlikte; uzun süreden beri oturduğunuz sabit bir ikametgahınızın oluşu (oldukça önemli), kişisel ve ekonomik durumunuz gibi verilerle savunma desteklenebilir.
Bilişim sistemleri yoluyla işlenen suçların Ceza Kanun'da yer bulması çok çok yeni.Yeni ve teknik bir alan oluşu nedeniyle mahkemelerin bu ve benzer durumları ele alış ve değerlendirişleri birbirinden oldukça farklı.
-
Konu hakkında kısa ifadelerden kaçınmak istiyorum. Bir kaç kelimeden ibaret olmayan ceza hukukunun sancılı bir bölümü bahse konu ediliyor.
Sanık internet kafeden suçu işlediyse beraatine, ev veya işyerindeki IP numarası tespit edildiyse ev veya işyeri sahibine suç yüklenilmeye çalışılıyor.
Konuyla ilgili teknik bilgiye sahip hakim - savcı sayısı az. Dosyalar bilirkişiye gönderiliyor. Ehlivukuf dosyayı inceliyor, kanaatini yazıyor, kusur oranını tespit ediyor. Mahkeme bu tespitlerin %99,9'una uyuyor, farklı bilirkişiye göndermeye bile gerek yok diyor. Dosyayı inceleyen ehlivukuf ya?!
Yıl 2009. Konuyla ilgili özel mahkemeler kurulmamış, kanuna dahi ihtiyaç duyulmamış. Yetersiz kişiler konuyla ilgili karar vermekte, tespitte bulunmakta, yorum yapmakta.
Yıl 2009. Burası Türkiye. Saygılar.
-
arkadaşlar dünya üzerinde binlerce trojan, virus var hackerlar genelde pis işler için senin bilgisayarına trojan bulaştırıyo sonra senin ip numaran üzerinden pi işlerini hallediyo,
aynı olayın benzeri başıma geldi gittim aynen yukarda söylediğim gibi ifade verdim dava açıldı ama hiçbirşey olmadı ,olmazda
-
Alıntı:
vaiokid rumuzlu üyeden alıntı
aynı olayın benzeri başıma geldi gittim aynen yukarda söylediğim gibi ifade verdim dava açıldı ama hiçbirşey olmadı ,olmazda
Hukukçu olmadığınız aşikar. Bu kadar kesin tabirler kullanmamanızı öneririm.
-
bi zombie kurbanı daha :d:d:d
-
Cevap: Bilişim Sistemlerinin Kullanılması Vasıtasıyla Hırsızlık Suçundan Mahkum Edildim
-
Cevap: Bilişim Sistemlerinin Kullanılması Vasıtasıyla Hırsızlık Suçundan Mahkum Edildim
buna benzer bir durumda bizim başımızda var şuan bakalım nolacak hayırlısı
-
Cevap: Re: Bilişim Sistemlerinin Kullanılması Vasıtasıyla Hırsızlık Suçundan Mahkum Edildim
Alıntı:
Av.Selin Çam rumuzlu üyeden alıntı
Kablolu modem kullanıcısı dahi olsanız, şifre ve abone adı bilgileriniz biliniyor ise modeminiz üzerinden internete girilebilir.
Ayrıca,IP numarası yan delillerle desteklenmediği sürece tek başına delil değeri taşımaz.Tespit edilen IP'nin yan deliller vasıtasıyla sanıkla ilişkilendirilebilmesi gerekir.
IP adresinin ilgili bilgisayara/numaraya türk telekom tarafından tahsis edildiği belgelenirse delil niteliği taşır.
-
Yanıltmak Gibi Olmasın Ama Diye Bileceğim Birşey Var Oda Bilgisayarınızın Araştıılması Ve Keyloger Trojan Truva Atı Yani Ve Botnet Olup lmadığının Araştırılması dır yanlız anladığım kadaı ile uzun bir süreç geçmiş İlk Etapta Bilgisayarınızın Araştırılasını Ve Hangi İpten Pcnize Girildiğini Tespit Edilmesini Talp Etmeniz Gerektiğini Düşünüyorum Ayrıca Bir Ativürüs Kullanmanız Sizin Büyük İhtimal İle Botnet Veya Truva Atı İle Sizin Kendi Pcnizden Dahi Gerçekleştirilmesi Mümkün Eğer Bunu Yapan Kişi Başka ildeki birinin hesabını çekmiş ise buda ya bankanın bir açığı olduğu dur veyahut banka müşterisinin hatasıdır bu sorumluluklar kullanıcı veya servis sağlayıcısının sorumluluğundadır ayrıca İp Adresi Clone yani klonlama ile ip adresini sizin ip adresiniz olarak ( Yani Rastgele Girilen o Bölgedeki İplerden Birisini Proxy Olarak Kullanıp Özel Bir Altyapı Kullanmış Ola Bilir ) Bölgede Başka Mağdur Olup Olmadığını Araştırınız ( Araştırma Sonucu Başka Mağdur Çıktığı Taktide Delil OlarakSunula Bilir Beraat Dahi Verile Bileceği Konusunda Tahmin Yürüte Bilirim ) Gerekli Araştırmaları Yapınız.
Geçmiş Olsun .
-
Cevap: Re: Bilişim Sistemlerinin Kullanılması Vasıtasıyla Hırsızlık Suçundan Mahkum Edildim
Alıntı:
Av.Selin Çam rumuzlu üyeden alıntı
Ip numara standart telefon numaraları gibidir. Bir şahsa veya kuruma dinamik ip verilmiş olabilir.. Dinamik iplerdede belli standartlar vardır.. Bunlardada kriter türk telekomdur. Telekomdan alınacak resmi belgelerle mahkemeye delil olarak sunulabilir. Buda delil niteliği taşımayacağı anlamına gelmez. Hukuk bilginiz olabilir, ama olaylara karşı objektif yaklaşmanızı öneririm. Bir konu hakkında teknik analiz yapmadan insanları yanlış yönlendirmeyin.
Örneğin: Hakkınızda yasal olmayan site veya sitelere giriş yaptığınız için cezai işlem söz konusu olduğunda, delil olarak Türk Telekomun ilgili ip e baglı portlardan hangi server iplerine (site) girildiği resmi olarak belgelendirilip hakkınızda cezai işlem yapılır..
Umarım bu örnek size fikir verir.
-
Şimdi eğer bu dolandırıcılıkla hiç ilginiz yoksa tek suçunuz sizin ip numaranızın bir şekilde kullanılması ise suçlu olmadığınızı nasıl ispat edersiniz? Bunun hiç bir yolu yok mu? Sanıyorum ip numarasının taklidinin zor veya kolay bir şekilde veya aynı anda kullanımının mümkün olduğunda herkes hemfikirken nasıl hüküm giyersiniz. Adalet sistemimizde bu hususta bir acziyet mi var? Hukukçu değilim özür dileyerek soruyorum. Bakın adam suçlu değilim iki buçuk sene ceza aldım diyor. Nasıl bir hakim suçlu olmama ihtimali bulunan bir şüpheliye ceza verir? Anlamaya çalışıyorum.
-
Alıntı:
hoca1 rumuzlu üyeden alıntı
Şimdi eğer bu dolandırıcılıkla hiç ilginiz yoksa tek suçunuz sizin ip numaranızın bir şekilde kullanılması ise suçlu olmadığınızı nasıl ispat edersiniz? Bunun hiç bir yolu yok mu? Sanıyorum ip numarasının taklidinin zor veya kolay bir şekilde veya aynı anda kullanımının mümkün olduğunda herkes hemfikirken nasıl hüküm giyersiniz. Adalet sistemimizde bu hususta bir acziyet mi var? Hukukçu değilim özür dileyerek soruyorum. Bakın adam suçlu değilim iki buçuk sene ceza aldım diyor. Nasıl bir hakim suçlu olmama ihtimali bulunan bir şüpheliye ceza verir? Anlamaya çalışıyorum.
Olayın başka bir boyutu daha var!
Siz modeminizi her açıp kapadığınızda size farklı bir ip adresi verilir, bazen bu ip adreslerinin diğer kullanıcıların adresleri ile aynı olabilme ihtimali vardır.
Örneğin dolandırıcılık suçunu işleyen şahsın aldığı ip adresi , size daha önce verilen ip adresi ile aynı olabilir.
Bu durumda mahkemeden, telekomdan belirtilen ip adresinin hangi saat ve tarih aralığında sizin tarafınızdan kullanıldığını sorulmasını talep etmenizi tavsiye edebilirim.
Çünkü telekomun yolladığı yazı "xxx ip adresi şu kişi tarafından kullanılmaktadır" şeklinde gelir.
Tarih ve zaman aralığı genelde belirtilmez.
-
tarih ve zaman aralığı belli olsa bile ip adreslerinin çeşitli yöntemlerle yanıltılması mümkün, bu konuda bilirkişi raporu da var. acziyet şudur ki yargı bu konularda doğru zamanlama ve doğru yöntemleri bulamıyor. olayın tarihi 2006 dava açılma tarihi 2007 sonu telekom kayıtları 2 yıldan sonra saklanmıyor. yıl 2010 sonuç . 3 yıllık dava sürecinde suçsuz bir insanın ağır cezada yargılanmasından dolayı maddi manevi zarar görmesinden başka birşey değil. Avukata verilen 8-10bin TL avukatlık ücreti, stres nedeniyle patlayan sağlık problemi ve geçirilen ameliyat, ailenin yaşadığı üzüntü sıkıntı. Bunun yanında hukuki forumunun destek yerine şüphe ile yaklaşımı da unutulmamalı. yani bir insan bu olayda suçlu ise adalete bu kadar yaklaşır yardım ister mi? her platormda derdini anlatıp çare bulmaya çalışır mı?
benim davam halen devam etmektedir. sonucu burda paylaşacağım başkaları yanmasın en azından.
-
Merhabalar ;
Öncelikle konuyu açan abimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum ..
Samsun'da Bilgi ve Web Güvenliği konularında Seminer vermiş biri olarak konuşmak gerekirse , başkasının IP Adresiyle işlem yapmak Wireless Harici imkansızdır .
Çünkü Şöyle Diyebiliriz .
Araç Plakası : IP Adresimiz
Aracımız : Bilgisayarımız
Bu iki terimi bu şekilde atayabiliriz . Ve IP Adresi Sizin İnternete Çıkış da Aldığınız Numaradır . Bu Numara Değişebilir .. Örneğin 2 Yıl önce internete çıkış da aldığınız IP Adresinizi not edin ve 2 Sene sonra bunu TTNet veya diğer abone olduğunuz merkeze gidin .. Sizin Adresinizi Çıkartabilir .
Konuyla alakalı olarak Avukat Hanım birşey demiş .
"ADSL Kullanıcı adı ve Şifresini bularak kendi bilgisayarımından bağlantı gerçekleştirsem bile , TTNet Dökümlerimde Farklı IP den giriş yaptığım ortaya çıkacak ve var olan Telefonumdan yine bana ulaşılacaktır ."
Bu konuda sorularınızı cevaplayabilirim..
Selametle ..
-
arkadaşlar merhabalar sizi başınıza gelen aynı olay benm başımda var :(( 2007 yılında kablolu modemimle kullandığım benm dışımda kimsenn kullanmadığı masaüstü bilgisayarımın ip si üstünden banka havalesi yapılmış sizin geçtiğiniz noktaların aynısından bende geçtim önce 2 kez ifade verdim sonrasında elime mahkeme celbi ve 31 martta mahkemem var çok az kaldı ve ben sizin gibi hiç yapmadığım halde mahkemeye çıkıcam şu an panik durumundayım olayı kısaca bildiğim kadarıyla anlatmak istiyorum ve bir kaç sorum olucak sizlere...
-
2007 yılında madurun banka hesabından diğer bir şahsa 1000 liralık bir havale gerçekleştirilmiş ve bu olay sizlerde olduğu gibi benim ip m üzerinden gerçekleştirilmiş. ertesi gün atm den para çekilmiş ve bazı hesap haraketleri olmuş bunları dosyamın fotokopisinden çok az da olsa avukat adayımın sölediklerinden biliyorum şimdi sizlere bir kaç sorum olucak .şu an burda o davasını yazan arkadaşlar ne durumda dava süreçleri ne aşamada sizler davalarınızda nasıl bir savunma yolu izlediniz. ben belki avukat tutabilicem belkide tutamıyacağım o yüzden sizler veya hukukçu arkadaşlardan acilen ilk duruşmamda nasıl bir savunma yolu izlemem gerektiğini sölerseniz inanın çok makbule geçer. benm davama 6 gün kaldı :( ve bende sizler gibi bilişim işlerinden pek anlamıyan birisiyim. benm tahminimcede ip m bi şekilde kırıldı ama nasıl ne şekilde ve siz bu ip nizin kullanıldığını nasıl ispat ettinizz .. şimdiden çok teşekkrler
-
Sayın Mustafa A., konuyu biraz daha araştırın birkaç seminer dolusu bilgiye ulaşabilirsiniz. imkansız diye birşey yok. Sözkonusu işlem yapılan tarihlerde çoğu evde kablolu modemler kullanılıyordu. Bu konuya bulaşan mağdur kimselerin yarısından fazlası kablolu modemi olduğu halde zan altındalar. Kaldı ki ip numarasının güvenilirliğinden söz etmek mümkün değil. 2 yıl sonra telekom kayıtları siliniyor oysa siz 2 yıl sonra ip den adres bulunur diyorsunuz. IP adresinin nasıl ne şekillerde yanıltıldığını farklı adres gösterebildiğini belgeleyen bilirkişi raporları var.
Carlito, kusura bakma mesajını geç gördüm. Mahkemen nasıl geçti?
-
Özetle yapılan şudur:
- Masum kişi suçun işlendiği saatlerde internete bağlıdır, kendisi bile olmayabilir çocuğu internette oyun oynuyordur.
PC internete bağlandığı anda ip adresi almıştır ve bu adres telekomda ev adresinize kayıtlı telefon numarası ile eşleşir.
- Suç işleyecek kişi, banka şifrelerini spam email veya daha farklı metodlarla bankasından para çalınacak kişiden önceden almıştır.
- Kendi kullandığı PC nin aldığı IP numarasına ulaşılamaması için telekoma farklı bir IP adresi gönderir. Bu da tesadüfen sizin adresiniz olur. Aynen şuna benzemektedir. İzmirdeyim internetten malzeme satın alıyorum (burda hesabına girdiğim kişinin parasıdır) malzemeyi Ankara'ya gönderiyorum. fatura adresi olarak da İstanbul'da bir adres belirtiyorum. kendi adresimi gizliyorum. Bunu yapan çeşitli bilgisayar programları varmış.
- Olay patlıyor. Burda malzemeyi alan kişi zanlı, fatura adresine ulaştıkları kişi İstanbul'da zanlı oluyor. Oysa suçu işleyen kişinin adresine ulaşılamıyor.
-
önemli değil şimdi ilk mahmekeme çıktım hakim bana olayı anlatmamı istedi bana tanıdık hukukçu bana susma hakkımı kullanmamı ve barodan avukat istememi söledi bende hakim bana sorduğunda dosya içeriği hakkında çok fazla bilgi sahibi olmadığımı savunmamı yapmak istemediğimi avukat talep etmek istediğimi söledim. hakim bey bana baronun bu duruşmalara avukat göndermediğini fakat yinede tutanağa geçiceğini bir dahaki duruşmada benden savunmamı istediğini söyledi. hiç tanımadğım diğer sanık ta avukaatsızdı ama o savunmasını kartını kaybettiğini ve kartını kaybettiği gece bir tehdit msg ı aldığını söledi bundan önce zaten diğer sanık adliyeye başvurmuş. neyse uzatmaya çok gerek yok arkadaşlar sonuç olarak mahkemem 3 ay sonraya atıldı atm den 800 lira çekilmiş onun video kaydı istendi bendende birdaha duruşma savunma istendi . avukatların ücretleri çok yüksek baronun tarifesini karşılamam çok zor baroda avukat vermiyor nasıl bir savunma yapıcağımı bilmiyorum. evet bu bir hacker işi ama bunu benim ispatlamam lazım ama nasıl. mahkemedeki izlenimime göre diğer sanığın ispatı benden daha kolay gibime geldi. hakim beyde bi ara bu ip kablolu nasıl olmuşta bu olay olmuş ne bitmiş anlatman lazım bana dedi.
-
netyy özetlediğine kesinlikle katılıyorum zaten asıl zanlı kendi yeri belli olmasın die beni bu şekilde öne atıyor kaybolmuş bir atm kartıyla ihmalkarlıkla kapatmamış haberi sonradan olan diğer kişinin hesabı üzerinden bu işlemleri gerçekleştiriyor ve bütün suç bizlerin üzerine kalıyor
-
Herkese Merhabalar;
Konunun teknik olarak yapılabilmesi için sizin kablolu veya kablosuz modem kullanmanızın pek bi önemi yok aslında. Sizin mağdur olduğunuz konuda tahminimce bilgisayarınızın bir trojan veya virüs aracılığı ile uzaktan kullanılmasıdır. Denildiği gibi parayı kendi hesabına aktaran vatandaş çeşitli yontemlerle paranın aktarıldığı hesap sahibinin kullanıcı adı şifre gibi bilgilerini önceden toplamıştır. Daha sonra sizin bilgisayarınıza gonderdiği yazılım aracılığı ile siz internete bağlı olduğunuz anda sizin bilgisayarınızdan transfer işlemini gerçekleştirmiştir. Windowsun uzaktan yardım protokölü veya teamviewer isimli uzaktan destek programının yaptığı gibi bir yazılım kullanmıştır diye düşünüyorum. Tabii bu yazılımlar normalde sizin onayınız olmadan çalışmaz ama size gonderdiği bu tarz bi yazılımla bunları yapmak mümkün. Yani sizden habersiz sizin bilgisayarınıza sızan kişi sizin bilgisayarınızı kullanmış oluyor. Bu yüzden yapılan işlemler sizin bilgisayarınız tarafından yapılmış gibi gözüküyor ki teknik olarakta doğru aslında. İşlemler sizin bilgisayarınızdan yapıldı.
Örneklemek gerekirse; birisinin siz evde yokken gizlice evinize girip sizin bilgisayarınızı ve internet bağlantınızı kullanmış olduğunu düşünün.
Ancak bu anlattıklarımı ispatlamak ne kadar mümkündür bilemiyorum. Belki dava açıldıktan sonra yapılacak bir antivirüs taramasıyla ilgili yazılım tespiti ve zararlı yazılımın size nerden geldiği tespiti yapılabilir.
-
Herkese Merhabalar;
Konunun teknik olarak yapılabilmesi için sizin kablolu veya kablosuz modem kullanmanızın pek bi önemi yok aslında. Sizin mağdur olduğunuz konuda tahminimce bilgisayarınızın bir trojan veya virüs aracılığı ile uzaktan kullanılmasıdır. Denildiği gibi parayı kendi hesabına aktaran vatandaş çeşitli yontemlerle paranın aktarıldığı hesap sahibinin kullanıcı adı şifre gibi bilgilerini önceden toplamıştır. Daha sonra sizin bilgisayarınıza gonderdiği yazılım aracılığı ile siz internete bağlı olduğunuz anda sizin bilgisayarınızdan transfer işlemini gerçekleştirmiştir. Windowsun uzaktan yardım protokölü veya teamviewer isimli uzaktan destek programının yaptığı gibi bir yazılım kullanmıştır diye düşünüyorum. Tabii bu yazılımlar normalde sizin onayınız olmadan çalışmaz ama size gonderdiği bu tarz bi yazılımla bunları yapmak mümkün. Yani sizden habersiz sizin bilgisayarınıza sızan kişi sizin bilgisayarınızı kullanmış oluyor. Bu yüzden yapılan işlemler sizin bilgisayarınız tarafından yapılmış gibi gözüküyor ki teknik olarakta doğru aslında. İşlemler sizin bilgisayarınızdan yapıldı.
Örneklemek gerekirse; birisinin siz evde yokken gizlice evinize girip sizin bilgisayarınızı ve internet bağlantınızı kullanmış olduğunu düşünün.
Ancak bu anlattıklarımı ispatlamak ne kadar mümkündür bilemiyorum. Belki dava açıldıktan sonra yapılacak bir antivirüs taramasıyla ilgili yazılım tespiti ve zararlı yazılımın size nerden geldiği tespiti yapılabilir.
-
ewt ama o zamanki bilgisayarım yokki masaüstüydü 10 yıllıktı olaydan 1 yıl sonra fln değiştiirdim:S
-
Benim davamda sona gelindi sayılır. Gerekçeli karar yazıldı sonuç beraat ve derin bir oh çektik. 3 yıl sürdü.
-
Alıntı:
netyy rumuzlu üyeden alıntı
Benim davamda sona gelindi sayılır. Gerekçeli karar yazıldı sonuç beraat ve derin bir oh çektik. 3 yıl sürdü.
Netyy sizinle acil irtibata geçmeliyim..ararsanız size dönüş yaparım..
0530220....
AVUKAT
AYŞEGÜL
-
Bir zamanlar hacker olarak yüzlerce mail adresini kırmıştım.Ama bunu yaparken ip mi gizlemiş proxy den bağlandım yada çindeki bir yerden ip kullanmıştım.Çin i seçtim çünki yakalanma süreci çok uzun zamanlar almakta idi.
Şimdi sizin olayda statik ip ve dinamik ip durumunu incelemek gerekiyor.Her açılışta ip aynı ise statik, herseferinde yeni internete bağlandığınızda ip değişiyor ise dinamik ip yi kullanıyorsunuz demektir.Ama telekom her koşulda sizin ip nizin hangi sürelerle kullandığınızı saklı tutar.Başkası sizin ip nizden işlem yapamaz.Özellikle hackerlar proxy kullanır yada boş bir ip den işlem yapar.
Size atılı suç tarihinde hangi ip den bağlandığınızın tespitini yaptırın.
Sonuçta size atanan ip ile başkasının bilgisayarından işlem yapılamaz.
Ancak kablosuz bağlantı yapmışsanız suç size ait olur.Çünki kablosuz bağlantılarda ip paylaşılır.Sorumluluk size aittir.
-
Öncelikle çok geçmiş olsun. Lütfen Mustafa A. 'ya yazdıklarımı siz ve tüm bilişim avukatları dikkatlice okusun.
Alıntı:
Mustafa A. rumuzlu üyeden alıntı
Merhabalar ;
Öncelikle konuyu açan abimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum ..
Samsun'da Bilgi ve Web Güvenliği konularında Seminer vermiş biri olarak konuşmak gerekirse , başkasının IP Adresiyle işlem yapmak Wireless Harici imkansızdır .
Çünkü Şöyle Diyebiliriz .
Araç Plakası : IP Adresimiz
Aracımız : Bilgisayarımız
Bu iki terimi bu şekilde atayabiliriz . Ve IP Adresi Sizin İnternete Çıkış da Aldığınız Numaradır . Bu Numara Değişebilir .. Örneğin 2 Yıl önce internete çıkış da aldığınız IP Adresinizi not edin ve 2 Sene sonra bunu TTNet veya diğer abone olduğunuz merkeze gidin .. Sizin Adresinizi Çıkartabilir .
Konuyla alakalı olarak Avukat Hanım birşey demiş .
"ADSL Kullanıcı adı ve Şifresini bularak kendi bilgisayarımından bağlantı gerçekleştirsem bile , TTNet Dökümlerimde Farklı IP den giriş yaptığım ortaya çıkacak ve var olan Telefonumdan yine bana ulaşılacaktır ."
Bu konuda sorularınızı cevaplayabilirim..
Selametle ..
Öncelikle yukarıdaki yazınıza araç ve plaka harici söylediklerinizin tamamına katılmadığımı belirtmek isterim. Evet; ISS'iniz (Internet Servis Sağlayıcınız) size IP adresi verir ve bu adres sizin Internetteki kimliğinizdir. Ancak bu IP Adresi, router (ya da adsl modem) 'ınıza erişebilen siz ya da bir başkasının tarafından kullanılabilir. (Wi-Fi Modemler)
Diğer bir senaryo da ise saldırgan bilgisayarınızı, bilgisayarınıza gizlice yüklenmiş bir uygulama yardımıyla kontrol edebilir. Bugün, bilgisayar korsanlarının kimliklerini gizlemek için kullandığı bir çok yöntem mevcut. Bunlardan birisi de "HTTP TUNELLING" veya "HTTP/HTTPS PROXY" olarak adlandırılan; Internet'e ulaşan herhangi bir bilgisayar veya cihaz'ın, saldırgan tarafından infected edilerek; saldırgan ve kurban (sizin örneğinizde banka) arasında tünel olarak kullanılması tekniğidir. Yani saldırgan bankaya, sizin bilgisayarınız aracılığı ile bağlanır. Bu durumda banka tarafından toplanan salt deliller sizi gösterecektir. Daha derine inilirse bulunma ihtimali artar. Eğer bu işi yapan kişiler deneyimli ise, ne yazık ki tespit edilmesi imkansızdır.
Açıkcası burada çok fazla yazıp, bu işi yapmak isteyecebilecek kişileri bilgilendirmek istemiyorum. Avukat arkadaşlar, danışmanlık için benimle iletişime geçebilirler.
-
Neredeyse tüm yazılanları okudum haklı haksız doğru yanlış fark etmeksizin önce şunları belirtmekte fayda var;
1-) Kişi kendi güvenliğinden sorumludur. Yani her iki tarafta kredi kartı kullanılarak parası çalınan tarafta İP adresi kullanan tarafta tedbirlerini almak zorundadır. Bir başka tedbir alması gerekli olan ilgili bankadır. Yani bu hacker bankanın tüm güvenlik sistemlerini aşıp kendine havale yapabiliyor. Yani yanlış anlaşılmasın tabi ama bir deyim vardır ilk önce eşeğini sağlam kazığa bağlayacaksın diye.
2-) Kart sahibi kendi güvenliğini nasıl sağlayabilir ? Öncelikle kartını sanal alışverişe kapatmalıdır. Her alışveriş nakit çekim vs. işlem sonrası anında telefona mesaj ile bilgilendirilmelidir. Bu olanaklar olduğu takdirde kart sahibi herhangi bir maddi zarara uğramaz en azından uçuk miktarlar olmaz.
3-) İP adresi kullanılan kişi ise; Düzenli format atarak, güvenilmeyen sitelere girmeyek güvenilmeyen dosyaları indirmeyerek, sağlam bir internet(wifi yada kullanıcı şifresi) oluşturarak tedbirini alması gereklidir.
Yani özetle; örnek vermek gerekirse siz arabanın tüm kapıları camları açık bir vaziyette anahtar kontak üzerindeyken öylece bırakıp giderseniz aracın çalınma riski nedir ?
Tamamen kendi görüşlerimdir teşekkürler.
-
Öncelikle belirtmek isteğim kendimi nasıl savunacağımı bilmemem. kullandığım internet IP adresi üzerinden bir kız çocuğunun face. hesabı (sözde) şifresi kırılarak kendi adına çeşitli müstehcen paylaşımlar yapıldığı gerekçesi üzerine 2011 tarihinde savcılığa suç duyurusunda bulunulmuş.ve bu durum karşısında yapılan araştırma sonucunda benim IP numaram ve bunun üzerine ifadeye çağrıldım ifademde şahsı tanımadığımı ve kesinlikle böyle bir şey yapmayacağımı beyan ettim.fakat bu durum kamu davasına dönüşmüş,ki 15.06.2013 tarihinde (tahmini olarak)10.09.2013 te duruşma olacağını bildiren bir bildirim aldım. bunun üzerine yaptığım araştırmalarda kullanılan IP adıma fakat! aynı IP yi (3 komşu .kablolu) kullanıyorduk aynı zamanda (kablosuz bir modem).Bunun üzerine cürmün hangi bilgisayardan işlendiği mevzuu tesbit edilmesi için dosyaya eklenmek üzere aynen şunu yazdım.( incelemelerin sadece IP numarası üzerinden yapıldığı fiilin bizzat hangi bilgisayardan yapılıp yapılmadığı konusunda savcılık detaylı araştırmaları yapılmadığı için ve bu fiili kesinlikle işlemediğim için sözü edilen konuların uzman bilirkişi marifetiyle incelenmesini arz ve talep ediyorum) .dedim amma bundan sonrası karışık.. bu eki vermek için adliyeye gittiğimde hiç beklemediğim bir durumdu bende tam anlamadım ama sanki bi duruşma gibi salonda tekrar ifadem alındı sanırım yada duruşma bilmiyorum bana söylenen bu durumdan dolayı ceza almanız durumunda ertelenmesini istermisiz . 3-4 sn. durdum ve 38 yıllık hayatımın eşşekliğini yaptım ama cevap verme zorunluluğu gibi yüzüme bakılması o piskoloji beni şaşırttı unutamam ve kendime hala çok kızıyorum. sonra e.e.evt dedim hay demez olaydım .nebileyim tabi bunu neden sorduklarını da öğrendim ama neylersin (bilmeden) bana bu tarihte( 10.09.2013 duruşma günü ) vardı artık gelmesende olur gerek yok ! dediler nebileyim meğer temyizin önünü kesmişim.birde sanık sıfatıyla başka bir şahıs daha var ve benim ikinci yanlışım ifademde aboneliği adıma olan intern
-
Davam sonuçlandı ve hakim beraat kararı verdi .Fakat bu gün elime ulaşan posta canımı sıktı izninizle aynen yazıyorum TEMYİZ NEDENLERİ > Her nekadar sanıklar s....ç.......ve y....t........hakkında bilişim sistemi engelleme bozma verileri yok etme veya değiştirme suçunu işlediklerinin sabit olmaması nedeniyle ayrı ayrı beraatlerine karar verilmiş ise de IP adreslerinin tesbit edildiği her iki şüphelininde internet kullandıklarını beyan ettikleri bilirkişi raporunda internet ağlarının şifrelerinin gerek kullanıcının basit şifreler seçmesinden veya kullanılan şifreleme sisteminin yetersizliğinden kırılabildiği şifreyi kıran kişilerin aynı IP adresini kullanıp internete girebildikleri belirlenmiş ise de sanıkların IP adreslerine bu şekilde girildiğine dair dosyada bir delil mevcut olmadığı bu itibarla sanıklara ait IP bağlantısından suçun işlendiği sabit olduğundan .SONUÇ VE İSTEM=207 esas ve 51 karar sayılı beraat hükmünün her iki sanık aleyhine temyizen bozulması kamu adına talep olunur . not=ilk duruşmada mağdure(karşı taraf) yi tanıyıp tanımadığım onun tanıyıp tanımadığımızı karşılıklı mahkeme huzurunda teyid ettik(tanımıyorum,tanımıyor) ayrıca şikayetçi olmadığını sözlü olarak beyan etti . beraat hükmü bozulursa sonuç ne olabilir .Zaman ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim .
-
öncelikle geçmiş olsun, malesef ülkemizdeki yargı sistemi özellikle bilişim konusunda yargı (topal bulduğunu kör tuttuğunu) misali kararlar veriliyor, bilişimin B sinden anlamayan savcı hakim Ip adresine Parmak izi muamelesi yapılıyor, Türkiyede hak hukuk adalet aramak demek samanlıkda iğne aramak demek.
-
Maalesef benzer durumu şu anda ben yaşıyorum. Şirket yetkilisi olmam nedeniyle, 20 çalışanımızın olduğu şirketimizin IP si üzerinden gerçekleştirilen bir kontör dolandırıcılığından dolayı suçlanıyorum.
mahkemeye ceza hukuku açısından gerekli savunmalar yapıldı. Ancak ''IP adresi tek başına yeterli delil değildir'' şeklinde bir yargıtay emsal karar maalesef bulamıyoruz.
bu konuda forumda yardımcı olabilecek var mı acaba?
yardımlarınız için şimdiden teşekkürler..
- - - Updated - - -
Alıntı:
netyy rumuzlu üyeden alıntı
netyy merhabalar; beraatiniz yargıtaydan onandımı acaba? bunu paylaşabilirmisiniz..
teşekkürler.