Re: msn yazışması ve yardım!!!
İyi günler,
Aile fertlerimden biri, bundan 3 yıl önce ilişki yaşadığı kız ile evlenmeyip başka bir kız ile evliliğini gerçekleştirmiştir. Ancak evliliği süresince bu bayanla ve bayanın arkadaslarıyla msn de iş icabı konuşmaya devam etmiştir. İlerleyen zaman içerisinde ilişki yaşadığı eski kız arkadasının en yakın arkadaşı(bilgisayar müh.) tarafından şantaj,tehtid ve cinsel taciz davası açılmış. Suçlamalar arasında msn yazışmaları mevcuttur. Ancak sanık, bu kişiler ile msnde görüştüğünü ancak yazışmaların yalan ve değiştirilmiş olduğunu savunmustur. Mahkemeye sunulan belgelerde ıp numaraları sanığın evi ve işyeri olduğu belirlenmiştir.
Sonuç olarak, dava bir karara bağlanmış ve sanık 28 ay hapis cezası almıştır. Ancak tebligat evde bulunamadığı için yakın komşusuna haber verildiği söylenerek muhtara teslim edilmiştir. Sanık tebligattan habersiz olduğu için tebligatı almamış ,kararı temyiz edememiş ve cezası kesinleşmiştir.Şu an cezaevindedir.
Öncelikle öğrenmek istediğim;
1- Msn yazışmaları değiştirilebilirmi?
2- Tebligatta usulsüzlük davası ve infazın durulması yargıtay da hangi durumlarda söz konusu olabilir?
3- Buna benzer başka bir dava olup olmadığını öğrenebilme imkanım varmıdır?
Teşekkür ederim..
Msn yazışmalarını ancak bilgisayarınızda değiştirebilirsiniz. MSN veritabanında kaydolduğunu sanmıyorum (microsoft konuşmaları izinsiz kaydediyorsa suç işler). Ceza verilirken hakim delilleri serbestçe değerlendirme hakkına sahiptir. Birçok delil suçun işlendiği yönündeyse hakim bu nedenle ceza vermiş olabilir. Ancak ceza dosyasını incelemeden konuşmak çok da doğru değildir.
Alıntı:
mirzamirza rumuzlu üyeden alıntı
2- Tebligatta usulsüzlük davası ve infazın durulması yargıtay da hangi durumlarda söz konusu olabilir?
MSN yazışmaları manipüle edilebilir. Bu konuda bilirkişiye başvurulabilir, mahkemede bilirkişi dinletilebilir. Avukatınıza başvurmanızda fayda vardır.
İlginiz için çok teşekkür ederim.
Alıntı:
litigation rumuzlu üyeden alıntı
Msn yazışmalarını ancak bilgisayarınızda değiştirebilirsiniz. MSN veritabanında kaydolduğunu sanmıyorum (microsoft konuşmaları izinsiz kaydediyorsa suç işler). Ceza verilirken hakim delilleri serbestçe değerlendirme hakkına sahiptir. Birçok delil suçun işlendiği yönündeyse hakim bu nedenle ceza vermiş olabilir. Ancak ceza dosyasını incelemeden konuşmak çok da doğru değildir.
Kendi davamda msn tr den bilgi istendiğind e MSN TR nin çalıştığı hukuk bürosundan gelen metinden bir alıntı ..
"..Müvekkil şirket bağlı olduğu Amerikan Yasaları gereğince e-posta mesajlarının içeriğini açıklamaya yetkili değildir. Bu içeriklerin verilebilmesi için iki ülke arasında iki taraflı Adli Yardım Anlaşmasının bulunması gerekmektedir. İçerikleirn açıklanması konusundaki taleplerin ise Ankara veya İstanbulda bulunan Amerikan Konsolosluğunda görevli FBI yetkililerine yapılması gerekmektedir."
özellikle işaretlediğim metinlerden içeriklerin tutulduğu ancak adli yardım anlaşması gereği verilebildiği anlamı çıkıyor..Birde işin içinde FBI varki oda ayrı bir durum. İçerikleirn onlardan istenmesi gerekiyormuş..
1-Msn yazışmaları messenger denilen programın geçmiş kaydı yapabilmesi nedeniyle pc yi kullananın bilgisayarına kaydedilebiliyor. msn merkezinin bu kayıtları tutabildiğinden kuşkum yoktur. Değiştirilmesine gelince kişi kendi bilgisayarı üzerindeki kaydı manuel olarak yada geliştirilmiş programlar sayesinde istediği değişikliği yapabiliyor öyle programlar var ki karşıdakinin resmini çalıyor onun ağzından yazıyor vs. vs. ama merkezde tutulan kayıtların kullanıcılar tarafından değiştirilebilmesi mümkün değil.
2-Tebligatta usulsüzlüğü mahkemeye vereceğiniz temyiz dilekçesi ile iddia edebilirsiniz. Tedbiren infazın durdurulmasını talep edebilirsiniz. Tebligat kanunu 21 e muhalefetle tebliğ edilmiş kabul edilen tebligatın öğrendiğiniz tarihle tebliğ edilmiş sayılmasını talep edebilirsiniz kararı mahkeme verecektir.
3-Gerek bu sitede gerek yargıtay vs. kurumların sitelerinde arama yaparak benzer davalara ulaşabilirsiniz.
Mutlu bayramlar
Alıntı:
mirzamirza rumuzlu üyeden alıntı
Öncelikle öğrenmek istediğim;
Teşekkür ederim..
Uzman olarak sadece 1. sorunuza cevap verebileceğim;
Kaydedilmiş MSN yazışmaları çok kolay bir şekilde değiştirilebilir fakat kayıt dosyasının değiştirilmesinden sonra uzman kişinin dosyanın değiştirilip değiştirilmediğini anlaması hiç zor değil. Kısaca bu işlemi özetlemek gerekirse; dosyanın bulunduğu klasörü açıyoruz, fare ile kayıt dosyasının üzerine gelip sağ tuşu tıklıyoruz, açılan menüden "Özellikler"i seçiyoruz ve karşımıza bir pencere geliyor. Bu pencereyi kapatmadan bekliyoruz. Daha sonra fare ile kayıt dosyasının üzerine gelip iki kere sol tuşu tıklayıp dosyayı internet explorer ile açıyoruz orada sayfanın en altında bulunan ileti tarih ve saati ile ilk açtığımız penceredeki değiştirme saatini karşılaştırıyoruz eğer Tarih-Saat-Dakika-Saniye tümü birebir uyuyor ise biliniz ki kayıt dosyasında herhangi bir değişiklik yapılmamıştır fakat bu kayıt dosyasının kesinlikle mahkemece delil olarak kullanılabilmesi için(karşı taraftan gelebilecek tüm değiştirilme olabileceği iddiaların ortadan kaldırmak için) başınızdan böyle bir olay geçer geçmez anında o dosyayı güzelce depolayın ve saklayın; öncelikle winrar, winzip tarzı programlarla zipleyin ve bir kaç yere yedeğini alın(CD-FLASH DiSK vb...) Sanırım bu konuda merakı bulunanların tam aradığı türden bir bilgi vermiş oldum :rolleyes:
Messenger programında "ileti geçmişini kaydetme" türünden bir seçenek var o tercih edilmişse de yazılanları kaydediyormu bu kayıtlara nasıl ulaşırız?
Sayın meslektaşım, "kaydetme" şeklindeki talep doğrultusunda bilgisayar bu verileri o anda kullanılan bilgisayara kaydetmemektedir. Bu verilere ancak karşı tarafın kaydetmesi durumunda ve yine bilgisayara daha önceden kurulmuş bir "keylogger" vasıtası ile ulaşılabilir.
Rica ederim sayın meslektaşım.
Alıntı:
Av.Engin Oğuz rumuzlu üyeden alıntı
Messenger programında "ileti geçmişini kaydetme" türünden bir seçenek var o tercih edilmişse de yazılanları kaydediyormu bu kayıtlara nasıl ulaşırız?
Msn de Araçlar +seçenekler+iletiler +görüşmelerimin geçmisini otamatik olarak sakla seçenegini işaretlediğiniz zaman msnde yapmıs oldugunuz butun yazısmalar pc de kaydediliyor.
Kaydedilecek yeride kendiniz seçebiliyorsunuz. konuşmalarımı bu klasöre kaydet diye yazı var orada.istedıgınız klasöre kaydedebilirsiniz. Bir dosya seçmemiş iseniz kayıtlı yeri bulmak için belgelerim e bakın belgelerim in içinde olmalıdır.
iyigünler
Alıntı:
Av.Emrah Yavuzcan rumuzlu üyeden alıntı
Sayın meslektaşım, "kaydetme" şeklindeki talep doğrultusunda bilgisayar bu verileri o anda kullanılan bilgisayara kaydetmemektedir. Bu verilere ancak karşı tarafın kaydetmesi durumunda ve yine bilgisayara daha önceden kurulmuş bir "keylogger" vasıtası ile ulaşılabilir.
Yanlışınız var ve kesinlikle yanılıyorsunuz. Arkadaşın sorduğu sorunun cevabı şudur; o seçeneği işaretlediğinizde eğer ki başka bir konum belirtmemişseniz msn konuşmaları Belgelerim içerisindeki Alınan Dosyalarım klasöründe saklanmaktadır. Şayet keylogger yemişseniz ve o msn ayarlarındaki kaydetme seçeneği de aktifse sadece msnde yazdıklarınız Alınan Dosyalarım klasörünün içindeki dosyalara kaydedilir fakat keylogger sadece msn konuşmalarını değil, klavyede bastığınız tüm tuşları kaydeder ve program destekliyorsa ve de keyloggerı yerleştiren kişi tarafından istenmiş ise tüm kayıtları karşı tarafa iletir...