Bir vatandaş askere gidiyor.Kısa dönem olarak.O askerdeyken askerliğin uzaması ya da kısalması gündeme geliyor ve yasalaşıyor.Bu durumda askerdeki vatandaşın askerlik süresi etkilenir mi?
Printable View
Bir vatandaş askere gidiyor.Kısa dönem olarak.O askerdeyken askerliğin uzaması ya da kısalması gündeme geliyor ve yasalaşıyor.Bu durumda askerdeki vatandaşın askerlik süresi etkilenir mi?
evet etkilenir. kisa donem askerlik 8 aydan 6 aya indiginde arkadsim kalan sureyi 2 ay eksik tamamlamisti.
Yasalaştığında, yürürlüğe gireceği tarih, hangi dönemden itibaren işlerlik kazanacağı da belirtilir.
Genelde ilk terhis dönemden itibaren işlerlik kazandığı görülmekte.
Teşekkür Ediyorum
2008 yılında üniversiteden mezun oldum
2010 yılına kadar tecil ettirdim
Askerlik durum belgemde "Yedek subay adayı"olarak görünüyorum
-Askerliğin 12 aya uzaması tarzında bi yasa çıkması halinde bu beni etkiler mi?
eğer etkilerse;
-Anayasamızda "kazanılmış haklar elden alımaz" çerçevesinde herhangi bir hak talep edebilir miyim?
bu kanunun çıkması hemen olmayacaktır. yaklaşık bir yıl öncede bu konuda çalışmalar olduğu söylenmişti.
simdi müracat edilse en erken ağustosta alıyorlar. ve şubatta askerlik bitiyor. şimdi bu durumda bu kanun aralık yada ocakta çıksa etkiler mi ? bu kanunun bu kadar sürede çıkabilme ihmitimali var mı ?
taslağın kabul edilmesi meclise gitmesi yasalaştırılması ve uygulanmaya başlaması ...
Yedek subaylık kaldırılsa, kazanılmış haktan söz edilemez. Ortada olmayan bir şeyin kazanılmış hakkı olmaz.
sonuçta yasa çıksa bile "doğmuş bir haktan söz ediyoruz" yedek subaylık kaldırılırsa böyle bir haktan söz edemeyiz ne demek?
Yedek subaylık kaldırılınca yedek subaylık geçersiz kılınacak. O tarihten sonra da olmayacak ölye bir şey. Olmayan şeyin de hakkı olmaz. Ben hukukçu değilim ama hukuk bitirmiş ve üstüne hukuk yüksek lisans yapmış avukat arkadaşlarıma sordum. Aynen böyle dediler.
e tabi kaldırılırsada zorla gidip yedek subay olacak halimiz yok ama bnmde mağdur olmamam lazım ben ünv. yi bitirince kısa dönem askerlik veya yedek subay yapıcağıma dair askeriyeden durum belgesi alıyorum bunun üzerine 2 yıl tecil yaptırıyorum sonrada bu hak elimden alınıyor....? Sence adalet bunun neresinde bunun bi çözüm yolu olmalı bi zahmet bi daha sorabilirmisin arkadaşına budurumda ne yapmam lazım dava mı açayım yoksa paşa paşa 12 ay askerlik mi yapayım ::)
Şu anda yedek subaylığın kaldırılıp herkesin 12 ay askerlik yapması gibi bir durum söz konusu değil. Spekülasyondan ibarettir. Açıklanan bir değişiklik olmadığı için doğmamış çocuğun göbeği kesilmez.
6 ay kısa dönem veya 12 ay yedek subaylık ise kişinin tercihine değil TSK'nın ihtiyacına bağlı bir durumdur, TSK'nın takdirindedir.
Sayın ugurordek e, bunu da sordum cevabı basit: Burası Türkiye herşey olur dedi.
Aslında siz haksız değilsiniz bence. Yapılması gereken şu, böyle bir değişiklik olacak ise, bunun 3-4 yıl sonra olması gerekir ki insanlar ona göre planını yapsın. Sonuçta 5 ay kısa dönem askerlik hafif geçiyor eğitim olarak. Ama 5 yıl üniversitede daha sonra yüksek lisans ile uğraşmış ve masabaşı iş yapmış 30 yaşına gelmiş adam 20 yaşındaki gibi fiziki kondüsyona sahip olmayacaktır. O adam belki bilse ileride böyle bir şey ile karşılaşacağını o zaman üniversiteden önce giderdi askere. Zaten gelecekte de böyle olacak tahminimce, ayrım kalkıtğı için insanlar üniversiteden önce askerliğini yapacak. İşte bundan habersiz olan şimdikilere bir haksızlık oldu gibi bence ileride askerde 22-23 yaşından büyük kimse olmayacak ama şimdi 30 yaşlarında 12-15 ay askerlik yapmak zorunda kalacak olan bir grup oluşacak.
Sayın std23, e
Medyayı takip etmiyor musunuz? Ayrıca şu anda askerde olan 325.dönemler bile bizimki de uzayacak mı telaşına girdiler. Sonuçta insanlar bunu araştırmakta haklı, yasa aralıkta bile çıksa önümüzdeki ağustos da gidenleri de kapsayacak. Birçok kişi tecilini bozup ağustos celbi için başvuruyor şu an.
erdoğan bey aynen aklımdan geçenleri yazmışsınız...
anlayış için teşşekürler.Neyse yasa bi çıksında o zaman araştırayım bari neler yapabileceğim konusunu belki dediğiniz gibi 3-4 yıl sonrasını etkileyecek bi yasa taslağıda olabilir.
Bildiğim tek birşey var artık topla tüfekle askerle güç kazanılmıyor.
Bilime adına zaman,emek ve para harcayacağımıza ortaçağ zihniyetini kullanıp askere yoğunlaşılması çok komik
Genelkurmay başkanı hizmete yönelik askerlikten ne kast etti, fikri olan var mı? Süre dışında askerliğin kendisine yönelik değişiklikler olacak mı? Değişiklik sadece üniversite mezunlarının da uzun dönemler gibi tıpatıp aynı şekilde askerlik yapmasına mı dayalı?
Arkadaşlar
Şimdi burada bize faydası olacak en önemli bilgiler.
* Bu şekilde bir kanun çıkacak mı ?
* Eğer bu şekilde bir düzenleme olacak ise bu ne kadar bir süre içerisinde çıkar ?
* Bu yeni düzenleme çıktığında o sırada askerde olanları ne kadar etkiler ?
Bence bunların üzerinde yoğunlaşıp bir birimize yardımcı olalım...
* Bu şekilde bir kanun çıkacak mı ?
kanun çıkacak gibi.
* Eğer bu şekilde bir düzenleme olacak ise bu ne kadar bir süre içerisinde çıkar ?
burası çok belirsiz.
* Bu yeni düzenleme çıktığında o sırada askerde olanları ne kadar etkiler ?
100% söylüyorum ki etkiliyor. Terhisten 1 gün önce bile olsa etkiler.
Bence bir açıklama yapılmalı çünk şu an herkes tecilini bozdurup ağustosa başvuruyor.
Arkadaşlar daha bugün askerlik şubesinin komutanıyla konuştum.kendisinin söylediği kısa dönemin kalkması gibi bir durum en az 4 sene olmaz dedi.Çünkü biz askere alım planlamalarını 4 sene önceden yaparız dedi.Ayrıca sadece kısa dönemin kalkma ihtimali var,yedek subaylığın kaldırılması sözkonusu bile değil dedi.Yedek subay aday adayları üniversiteyi bitirince sınava giricekler sınav sonucuna göre ya 12 ay yedek subay olarak askerlik yapıcaklar yada 12 ay er statüsünde askerlik yapıcaklar.
Yedek subaylık kalkarsa 100 bin profesyonel yedek subay almak lazım dediler.Oda ordunun personel sayısının 100bin kişi artması demek.
Arkadaşlar önleminizi alın.
Bence bir an önce başvurmakda fayda ben öyle yaptım bile.
Ağustos da gitmek istiyorum dedim. Bana seni nisana kadar tecil edelim hakkın var dediler kabul etmedim. Halbuki nisanda gitmem benim çok işime gelirdi. Ama çok önemli kişilerden aldığım bilgiler mecbur bıraktı hemen gitmeye.
Çünkü çok ciddi yerlerden, aldığım bilgiler aynen şöyle .
Bu yeni sistemin çalışmaları hızla yapılıyor ve bunu yılbaşına kadar meclise gönderip çıkarmaya çalışıyorlar.
(Tabi taslak üzerinde hala düzeltmeler yapılıyormuş- Ama ortada üzerinde uzun zamandır çalışılan mevcut bir taslak var)
Fakat şöyle iyi bir yanı var. Bazı arkadaşların dediği gibi bir günü bile kalmışsa etkilenir durumu söz konusu değil ... Yasa çıktığında o dönemde askerde olanları değil bir sonra ki alınacak ilk dönemi kapsıyacak.
Ne diyeyim artık hakkımızda hayırlısı olsun oğlumla vedalaşmak zor olacak ama ne yapalım hele birde ben gittikten beş gün sonra doğacak kızıma karşı haksızlık mı yapıyorum diye düşündüm ama hepimiz için en hayırlısı bu olacak diye düşündüm.
Bir forumda okudum:
Arkadaşlar TBMM yi aradım milli savunma komisyonunu ayfer hn diye biri konu hakkında bilgi almak için; isterseler 1 haftada çıkar ve askerdeyken bile son gün olsa dahi 12 aya çıkar askerliğin dedi.
Ne zaman çıkacağı ile ilgili bilgi verilmemiş.
bencede etkiler hocam;
18 aydan 15 aya düştüğünde bir arkadaşım 3 ay erken gelmişti
Selamlar,
İnternet üzerinden ulaşabildiğim neredeyse bütün kaynakları inceledim bu konu hakkında.. Asıl sıkıntı açıklama olmaması ve sürenin belirsiz olması.. TCMB TSK ve MSB sitelerini inceledim bahsedilen tasarı yok, başbakanlık sitesinde ki tasarılarda da yok.. evet istendiğinde 1 mayıs tatili gibi hızlı şekilde de yürürlüğe girer.
Benim merak ettiğim bir durum var ve bu durum biraz karışık gibi...
Şimdi haberler aslında spekülasyonlar desek daha uygun olur gibi çıktığı günden beri herkes ağustos ayına yetişmeye çalışıyor..
ağustosta giden kişi kısa dönem giderse izinsiz olarak askerliği 15 ocak 2010
aralık ayında askere giden kişi de teorik olarak 2009 yılı içerisinde askere gideceğinden 2010 yılında oluşacak bir yasada..
eğer kanun söylendiği gibi ve 2010 ocak ayında çıkarsa ağustos ile aralık ayı kısa dönemleri arasında ne fark oluyor birisi 4,5 aylık asker iken birisi 1,5 aylık askerken yakalanıyor diyelim..
bu durumun açıklaması nedir eğer kazanılmış hak kavramı söz konusu olursa ikisi içinde durumlar bir bakıma eşit gibi geliyor bana..
sizin düşünceleriniz nedir ?
bu açıklamadan ne anlamalıyız,
http://www.hurriyet.com.tr/gundem/11783376.asp?gid=229