-
İcra geldi, olay oldu
Konu altında cevap yazacak herkese şimdiden teşekkür ederm..
Öncelikle kısaca borçtan bahsedeyim.
Ben 22 yaşında öğrenciyim. üzerimde hiçbir mal varlığı yok ailemin yanında kalıyorum ve 4 bin limitli kartım şuan 7500 olmuş durumda.
Ve biraz önce icra geldi.
Ailemin borçtan haberi yoktu tabiki, ben avukat katibi ile pazarlık yaparken annem fenalaştı hem borcu öğrendi hemde öyle görünce.
Bende başlarım borcunuza deyip küfür ettim (özür diliyorum) annemi öyle görünce. Öncelikle bunun için başıma bişey gelebilirmi?
sonra icra memurunun hazırlamış olduğu. ayda 1000 lira ödeyebilirim deyip. imza attım bu yazıya.
evde bir kaç malların fiyatını filan yazmış. Taahhuk olursa imza atmam demiştim.
taahhuk olmadığını söyledi icra memuru. Bunun taahhuk olma ihtimali varmı? çünkü bildiğim kadarı ile imza attğınız zaman hapis cezası var.
benim onlara kalem fırlatmam ve olanlardan sonra doğal olarak bana doğru olmadığını söylediler. Acaba başıma neler gelebilir şimdiden sonra bişey gelirmi?
cevaplarınıza ihtiyacım var teşekkr ederim. aklıma bişey gelirse yazarım yine..
-
Re: İcra geldi, olay oldu....
icra müdürlüğüne gidip dosyadan haciz tutanağını alıp orda yazılanlar hakkında bilgi verirseniz daha fazla yardımcı olunabilir.icra sırasında kalem fırlatma v.s. davranışlar olabilir bunlar alışageldik şeyler bir problem olacağını düşünmmüyorum.icra esnasında verilen ödeme taahhüünün geçerliliği yok.eşyalar için değer tespit edip etmemesi önemli değil.size avukatla görüşüp pazarlık yapıp taksitle ödemenizi tavsiye ederim.
İkinci önerim,ev-eşyalar kimin adına kayıtlıysa gitsin istihkak iddiasında bulunsun ama burda önemli iki nokta var ödeme emrinin tebliğ adres burası mı? İkincisi tutanakta bu eşyaların ailenize ait olduğu yani size ait olmadığı yönünde bir beyan var mı? bu cevaplara göre durum değişebilir?sonra sıkıntı olmasın öte yandan 7 günlük istihkak iddiası için süreniz var dikkat,
-
Alıntı:
tayfun682 rumuzlu üyeden alıntı
icra sırasında kalem fırlatma v.s. davranışlar olabilir bunlar alışageldik şeyler bir problem olacağını düşünmmüyorum.
Emin misiniz sayın tayfun682?
-
benim avukat arkadaşlarım var,icra sırasında memurla birlikte odaya kilitlemişler hiçbişey yapmadılar,burada zapta geçip geçmemesi önemli.tabiki dediklerim kendi düşüncem
-
Alıntı:
benim avukat arkadaşlarım var,icra sırasında memurla birlikte odaya kilitlemişler hiçbişey yapmadılar,burada zapta geçip geçmemesi önemli.
Tayfun bey,
Avukat, savcı veya hakim arkadaşlarınızın olması bazı kanun maddelerini değiştirmemektedir.
Bahsetmiş olduğunuz olayla ilgili olarak,
KİŞİYİ HÜRRİYETİNDEN YOKSUN KILMA
Madde 109 - (1) Bir kimseyi hukuka aykırı olarak bir yere gitmek veya bir yerde kalmak hürriyetinden yoksun bırakan kişiye, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası verilir.
(2) Kişi, fiili işlemek için veya işlediği sırada cebir, tehdit veya hile kullanırsa, iki yıldan yedi yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
(3) Bu suçun;
a) Silâhla,
b) Birden fazla kişi tarafından birlikte,
c) Kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle,
d) Kamu görevinin sağladığı nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle,
e) Üstsoy, altsoy veya eşe karşı,
f) Çocuğa ya da beden veya ruh bakımından kendini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı,
İşlenmesi hâlinde, yukarıdaki fıkralara göre verilecek ceza bir kat artırılır.
(4) Bu suçun mağdurun ekonomik bakımdan önemli bir kaybına neden olması hâlinde, ayrıca bin güne kadar adlî para cezasına hükmolunur.
(5) Suçun cinsel amaçla işlenmesi hâlinde, yukarıdaki fıkralara göre verilecek cezalar yarı oranında artırılır.
(6) Bu suçun işlenmesi amacıyla veya sırasında kasten yaralama suçunun neticesi sebebiyle ağırlaşmış hâllerinin gerçekleşmesi durumunda, ayrıca kasten yaralama suçuna ilişkin hükümler uygulanır.
Bu olayda icra memurunun olayı tutanağa geçirmesi şeklinde bir şart yoktur.
GÖREVİ YAPTIRMAMAK İÇİN DİRENME
Madde 265 - (1) Kamu görevlisine karşı görevini yapmasını engellemek amacıyla, cebir veya tehdit kullanan kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Suçun yargı görevi yapan kişilere karşı işlenmesi hâlinde, iki yıldan dört yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
(3) Suçun, kişinin kendisini tanınmayacak bir hâle koyması suretiyle veya birden fazla kişi tarafından birlikte işlenmesi hâlinde, verilecek ceza üçte biri oranında artırılır.
(4) Suçun, silâhla ya da var olan veya var sayılan suç örgütlerinin oluşturdukları korkutucu güçten yararlanılarak işlenmesi hâlinde, yukarıdaki fıkralara göre verilecek ceza yarı oranında artırılır.
(5) Bu suçun işlenmesi sırasında kasten yaralama suçunun neticesi sebebiyle ağırlaşmış hâllerinin gerçekleşmesi durumunda, ayrıca kasten yaralama suçuna ilişkin hükümler uygulanır.
-
Haciz anında verilen taahhüdün geçerli olmadığı da koca bir palavra. Tutanakta ferileri ile birlikte açıkça bu yönde gerekenler yazılı ise bal gibi geçerlidir.
Emin olmadığımız bir konuda insanları yanlış yönlerdirirsek onların zarar görme olasılığını lütfen unutmayın.
Buyrun....
T.C.
YARGITAY
CEZA GENEL KURULU
E. 2001/8-151
K. 2001/169
T. 25.9.2001
• TAAHHÜDÜ İHLAL ( Taahhüt Edilen Miktarın Az Olmasına Bakılmaksızın Taahhüdünü İhlal Eden Sanığın Cezalandırılması )
• HACİZ ESNASINDA BOCUN ÖDENMESİNİN TAAHHÜT EDİLMESİ ( Taahhüt Edilen Miktarın Az Olmasına Bakılmaksızın Taahhüdünü İhlal Eden Sanığın Cezalandırılması )
2004/m.340
ÖZET : Borcundan dolayı kambiyo senetlerine özgü haciz yoluyla başlatılan icra takibinin kesinleşmesi üzerine yapılan haciz sırasında borçlu sanığın borcunu ödemeyi taahhüt ettiği, alacaklı vekili tarafından da kabul ve taahhüdü kabul muhtırasının da yöntemine uygun olarak borçlu-sanığa tebliğ edilmesine karşın borcunu ödemeyip taahhüdünü yerine getirmeyen sanığın borç miktarına bakılmaksızın cezalandırılması yasaya uygundur.
DAVA : Taahhüdü ihlal suçundan sanık Veysel'in İİY.nın 340: maddesi uyarınca 1 ay hafif cezasıyla cezalandırılmasına ilişkin ( Akhisar İcra Ceza Mahkemesi )nce 21.7.2000 gün ve 465-801 sayı ile verilen kararın sanık tarafından temyiz edilmesi üzerine, dosyayı inceleyen Yargıtay Sekizinci Ceza Dairesince 16.5.2001 gün ve 5148-10660 sayı ile;
"Takibe konu borcun miktarı ve günün ekonomik koşulları gözönünde alındığında; borçlunun, alacaklıyı kayda değer bir zarara soktuğu kabul edilemeyeceği gözetilmeden, yazılı biçimde mahkumiyet hükmü kurulması" isabetsizliğinden hükmün bozulmasına karar verilmiştir.
Yargıtay C. Başsavcılığı ise, 26.6.2001 gün ve 128592 sayı ile;
"İİK. 111. maddesi taksitle ödemeyi 340. maddesi de "111. madde mucibince veya alacaklının muvafakatı ile icra dairesinde kararlaştırılan borcu, ödeme şartını, makbul bir sebep olmaksızın ihlal eden borçlu, alacaklının şikayeti ile tetkik mercü tarafından bir aydan üç aya kadar hafif hapis cezası ile cezalandırılır." demektedir.
Madde metninden de açıkça anlaşılacağı gibi borcunu ödemek için taahhütte bulunan borçlu bu taahhüdünü yerine getirmediği takdirde cezalandırılacağı belirtilmiştir.
İİK. 337. maddesi mal beyanında bulunmama halinde cezai yaptırımı hüküm altına almış, son cümlesi de şayet alacaklı, borçlunun borca yeter haczi kabil malını bildiği veya bilmesi gerektiğini ispat olunması halinde ceza verilmeyeceğini belirtmiştir.
Bu husus içtihatlarla geliştirilmiş asgari ücret tutarındaki bir alacak için herkesin üzerinde bulunabileceği kabul edilmiş bu miktardaki bir borçtan dolayı takip halinde borçlu mal beyanında bulunmaz ise 337/1-son cümlesi dayanak gösterilerek ceza tertibine yer olmadığına karar verilmeye bağlanmıştır. Bu arada dayanak İİK. 337/1-son cümlesidir.
Taahhüdü ihlal suçunu işleyenler hakkında ise İİK. 340 ve devam eden maddelerinde Yargıtay Sekizinci Ceza Dairemizin kararını destekleyen bir hüküm bulunmadığı gibi dayanak bir maddede yoktur.
İİK. 354. maddesi de "Kanunun bu babında yazılı suçlardan takibi şikayete bağlı olanların müştekisi feragat eder veya borcun itfa edildiği sabit olursa dava bütün neticeleri ile beraber düşer" denilmektedir.
Taahhüdü ihlal suçunun müeyyide altına alınmasının amacı, borçlunun rızası ile ödemenin ne zaman yapılacağı sözünün verilmesi bu sözün yerine getirilmemesi halinde cezalandırılacağını borçlunun bilmesidir. Müeyyide altına alınan husus verilen sözde durulmamasıdır. Borcun miktarının az veya çok olması önemli değildir. Bunun yanında kendisine yukarıda İİK. nun 354. maddesinde belirtildiği gibi az olan borcun ödenmesi halinde ceza verilemeyeceği daha doğrusu dava bütün neticeleri ile düşeceği konusunda kanun bir hak vermiştir.
İİK. 340 ve 354. maddeleri açıkken borç miktarının günün ekonomik koşulları gözönüne alındığında, borçlunun alacaklıyı kayda değer bir zarara sokmadığı düşüncesi bu maddelerin lafsına ve ruhuna aykırı düşmektedir." görüşüyle itiraz yoluna başvurarak Özel daire kararının kaldırılmasına ve hükmün onanmasına karar verilmesini talep etmiştir.
Dosya Birinci Başkanlığa gönderilmekle Ceza Genel Kurulunca okundu, gereği konuşulup düşünüldü.
KARAR : Özel Daire ile Yargıtay C. Başsavcılığı arasındaki uyuşmazlık, somut olayda sanığa yüklenen taahhüdü ihlal suçunun unsurlarının oluşup oluşmadığı noktasında toplanmaktadır.
İcra ve İflas Yasasının 340. maddesi hükmü ile aynı Yasanın 111. maddesine göre yapılan taksitle ödeme taahhüdüne veya takibin kesinleşmesinden sonra alacaklının muvafakatı ile İcra Dairesinde kararlaştırılan borcun taksitle ödenmesine ilişkin taahhüde, geçerli bir neden olmaksızın uyulmaması eylemleri yaptırıma bağlanmıştır. Görüldüğü gibi borçlunun, borcun tamamını kapsayacak şekilde taahhütde bulunması halinde, maddede borç miktarının ya da bir başka anlatımla taahhüdün yerine getirilmemesinden doğan zararın miktarının esas alınarak bir düzenleme yapılmadığı açıktır. Hukuken geçerli bir taahhüdün gerçekleşmesinden sonra, borçlu-sanığın taahhütde bulunduğu taksitlerden birini yerine getirmemesi ile suç oluşacaktır. Burada korunan yarar, alacaklının yapılan ödeme taahhüdüne güvenidir. Suç ilk taksitin ödenmemesi üzerine oluştuktan sonra artık sonraki ihlallerin yeni bir suç oluşturmamaları da bunu göstermektedir. Zira yaptırım altına alınan, ödeme taahhüdüne olan güvenin sarsılmasıdır, yoksa ödeme taahhüdüne esas olan alacak-borç miktarı değildir.
Bu açıklamalar ışığında somut olay ele alınıp değerlendirildiğinde; Sanık aleyhine 50.000.000 lira borcundan dolayı kambiyo senetlerine mahsus haciz yoluyla başlatılan icra takibinde örnek 163 nolu ödeme emri 6.12.1997 tarihinde usulünce tebliğ edilip, takibin kesinleşmesi üzerine 13.1.2000 tarihinde yapılan haciz sırasında borçlu-sanık toplam 152.000.000 lira olan borcu, 30.4.2000 tarihinde ödemeyi kabul ve taahhüt etmiştir. Bu taahhüdünün alacaklı vekili tarafından kabul edilmesi üzerine, 29.1.2000 tarihinde taahhüdü kabul muhtırasının borçlu-sanığa usulünce tebliğ edildiği ve bu muhtırada borç miktarının açıkça toplam 152.000.000 lira olarak gösterildiği anlaşılmaktadır. Sanık taahhüdünü yerine getirmemiştir. Bu itibarla Yerel Mahkemenin taahhüdü ihlal suçunun oluştuğunu kabul ederek kurduğu mahkumiyet hükmü isabetli olduğundan Yargıtay C. Başsavcılığı itirazının kabulüne karar verilmelidir.
Çoğunluk görüşüne katılmayan kurul üyeleri ise, "Özel Daire bozma kararı haklı nedenlere dayanmakta olup isabetlidir, Yargıtay C. Başsavcılığı itirazının reddine karar verilmelidir." görüşüyle karşı oy kullanmışlardır.
SONUÇ : Açıklanan nedenlerle Yargıtay C. Başsavcılığı itirazının ( KABULÜNE ), Yargıtay Sekizinci Ceza Dairesinin 16.5.2001 gün ve 5148-10660 sayılı kararının ( KALDIRILMASINA ), Akhisar İcra Ceza Mahkemesinin 21.7.2000 gün ve 465-801 sayılı hükmünün ( ONANMASINA ), dosyanın yerine gönderilmek üzere Yargıtay C. Başsavcılığına tevdiine, 25.9.2001 tarihinde oyçokluğu ile karar verildi.
-----------------------------------
-
Alıntı:
icra müdürlüğüne gidip dosyadan haciz tutanağını alıp orda yazılanlar hakkında bilgi verirseniz daha fazla yardımcı olunabilir.icra sırasında kalem fırlatma v.s. davranışlar olabilir bunlar alışageldik şeyler bir problem olacağını düşünmmüyorum.icra esnasında verilen ödeme taahhüünün geçerliliği yok.eşyalar için değer tespit edip etmemesi önemli değil.size avukatla görüşüp pazarlık yapıp taksitle ödemenizi tavsiye ederim.
İkinci önerim,ev-eşyalar kimin adına kayıtlıysa gitsin istihkak iddiasında bulunsun ama burda önemli iki nokta var ödeme emrinin tebliğ adres burası mı? İkincisi tutanakta bu eşyaların ailenize ait olduğu yani size ait olmadığı yönünde bir beyan var mı? bu cevaplara göre durum değişebilir?sonra sıkıntı olmasın öte yandan 7 günlük istihkak iddiası için süreniz var dikkat,
evdeki eşyalar bana ait değil. yanlız bunların faturasıda yok. ben ne yapabilirim?
istihkak iddiasında bulunabilirmiyim? tebliğ adresi burası.tek adres yani.
-
Alıntı:
efekanda rumuzlu üyeden alıntı
Konu altında cevap yazacak herkese şimdiden teşekkür ederm..
Öncelikle kısaca borçtan bahsedeyim.
Ben 22 yaşında öğrenciyim. üzerimde hiçbir mal varlığı yok ailemin yanında kalıyorum ve 4 bin limitli kartım şuan 7500 olmuş durumda.
Ve biraz önce icra geldi.
Ailemin borçtan haberi yoktu tabiki, ben avukat katibi ile pazarlık yaparken annem fenalaştı hem borcu öğrendi hemde öyle görünce.
Bende başlarım borcunuza deyip küfür ettim (özür diliyorum) annemi öyle görünce. Öncelikle bunun için başıma bişey gelebilirmi?
sonra icra memurunun hazırlamış olduğu. ayda 1000 lira ödeyebilirim deyip. imza attım bu yazıya.
evde bir kaç malların fiyatını filan yazmış. Taahhuk olursa imza atmam demiştim.
taahhuk olmadığını söyledi icra memuru. Bunun taahhuk olma ihtimali varmı? çünkü bildiğim kadarı ile imza attğınız zaman hapis cezası var.
benim onlara kalem fırlatmam ve olanlardan sonra doğal olarak bana doğru olmadığını söylediler. Acaba başıma neler gelebilir şimdiden sonra bişey gelirmi?
cevaplarınıza ihtiyacım var teşekkr ederim. aklıma bişey gelirse yazarım yine..
Birde lütfen cevaplarınızı benim durumuma göre verirseniz sevirim.
Kalemi fırlatırken zaten anlaşmaya varmıştık. Anlaşma şu şekilde idi;
tahhüdde bulunmadan bana ayda 1000 lira ödeyebilirim yazıyordu. (icra memuruna sordum taahhüt olmadığını söyledi bana. ödeyebilirim yazıyor dedi bu taahhüt değl dedi.
Kalem fırlattım çünkü annemi o halde görünce çok sinirlendim.
sonra kusura bakmayın filan dedim.
icra memuru yaptığımın iyi bişi olmadığını ve borcumu dediğim gibi ödememi söyledi ve gitti. avukat vekili olanlar karşısında şaşırmış olcak olaydan sonra pek bişi demedi. Başıma gelebilecek senaryolar ne olabilir? Yapabileceğim bişey varmı? Sonra tekrar gelebilirlermi?
-
Siz kendi cevaplarınızı kendiniz veriyorsunuz zaten. Eşyaların faturası yok diyorsunuz. Fatura Yoksa istihkak iddiasını kanıtlayamazsınız. Gelip haczedilen eşyaları kaldırırlar.
Taahhüd olmadığını söylüyorsunuz. Taahhüd değilse alacaklıya ne yararı var?
Haciz tutanağına ayda 1000 lira ödeyeceğim diye yasal şekli şartlara uygun şekilde tutanak yazıldı ise kusura bakmayın ceza alırsınız.
Kusura bakmayın sizin hikayenizde tuhaf anlaşılmaz şeyler var.
Gidin haciz tutanağının bir suretini alın önce iyice okuyun. Ne yazıldığını biz nereden bileceğiz?
Orda ne yazdığını okuyun sonra sorunuzu sorun.
-
Alıntı:
Phantom of law rumuzlu üyeden alıntı
Siz kendi cevaplarınızı kendiniz veriyorsunuz zaten. Eşyaların faturası yok diyorsunuz. Fatura Yoksa istihkak iddiasını kanıtlayamazsınız. Gelip haczedilen eşyaları kaldırırlar.
Taahhüd olmadığını söylüyorsunuz. Taahhüd değilse alacaklıya ne yararı var?
Haciz tutanağına ayda 1000 lira ödeyeceğim diye yasal şekli şartlara uygun şekilde tutanak yazıldı ise kusura bakmayın ceza alırsınız.
Kusura bakmayın sizin hikayenizde tuhaf anlaşılmaz şeyler var.
Gidin haciz tutanağının bir suretini alın önce iyice okuyun. Ne yazıldığını biz nereden bileceğiz?
Orda ne yazdığını okuyun sonra sorunuzu sorun.
haciz tutanağı nasıl tutulur? bunun cevabını verin siz nasıl tutulduğunu bilmiyorum.
İmzaladığım kağıtta tahhüt olmadığını söyledi bana, ve kağıtta yazanlar ise.
ayda 1000 lira ödemeyi tahhüt ederim yazısı yoktu. ayda 1000 lira ödeyebilirim yazısı vardı. Altında ise aşyaların kaydı vardı şu eşya şu kadar falan. İcra memuruda bunu özellikle bildirdi bana. Anlaşma bu şekilde olmuştu çünkü.
insan okuduğu şeyi buraya aynen kopyalayamıyor. yazan bunlar genel olarak.
-
Re: İcra geldi, olay oldu
Öncelikle geçmiş olsun ve yaşadıklarınızı Allah düşmanımın başına vermesin. Tabi anneniz içinde zor durum bişeyden haberi yokken aniden evinde icra.
Sakin olmanızda fayda vardı ama o anda sinirleriniz bozulmuş anlaşılan buda çok normal ancak avukatın eline koz vermiş oldunuz. Şimdi icra memuru haciz tutanağına küfür ettiğinizi kalem fırlatarak mukavemet ettiğinizi geçirmişse ve sizinde borcu ödeyemediğiniz durumda şikayet yoluna gidebilir cezai yaptırımı ne olur bilemiyorum. Ama haciz mahalline polis çağırmamış demekki büyütecek birşey yok icra memuru gerek görmemiş.
Ayda 1.000 tl öderim diye imzaladığınız taahhüt değilse ne olabilirki evet mal sayımı yapıp tutanağa şu şekilde öderim diye yazmadan tutanağı imzalatıyorlar ancak siz 1.000 lira öderim deyince onuda yazıp imzalatmış eğer ödenmezse. ve taahhüt usulüne uyguınsa taahhüdü ihlalden dava açılabilir. Yazdıkları eşyayıda eğer işe yarar bişeyse bir müddet sonra gelip muhafaza altına alırlar.
Size tekrar tekrar tavsiyem sakin olun çok zor evet ama sakin olursanız bu süreçten az hasarla çıkarsınız. Şunu hiç unutmayınki can yakan bi iş olsada icra memuru ve avukatta işini yapıyor görevi bu. ( ben avukat da değilim avukat yakınımda yok bilakis bende borçluyum sadece empati yapıyorum) bu gece iyice sakinleşin sabah icra dairesine gidin ezilmeden diklenmeden dosyanıza bir bakın neymiş o evrak belki itiraz edilmesi gereken bir evraktır ve itiraz süresi vardır kaçırmayın süreyi. hatta annenizin geçirdiği rahatsızlıktan dolayı evrakı okumadan anlamadan imzaladım ben ayda 1.000 lira ödeyemem diye dilekce verebilirsiniz. Memurdan güzelce bilgi alın. Unutmayın dilekce verme ve bilgi edinme hakkımız var sonuna kadar kullanalım. Oyunu kurallarına göre oynayın az kaybedersiniz. Eşyalar için yapacak birşey yok. eşya haczine şahsen karşıyım ama malesef böyle. Ne diyor iik 82. madde pek lüzumlu ev eşyası haczedilemez. günümüzde mütevazi bir evde kullanılan her eşya bence pek lüzumludan öte zaruri. Ama şu an için sadece mutfak eşyası giysi ve yere serip oturmak için minder pek lüzumlu görülüyor. bence bu konuyu Adalet bakanlığına yazmamız gerek belki sesimizi duyan olur. Kimse bana dokunmayan yılan bin yaşasın demesin. Herkes heran icralık olabilir.
Günümüzde bir trafik kazası ile hacizle karşılaşıp hayatı alt üst olan var.
-
Haciz tutanağında ne yazılırsa tahhüdün geçerli olduğu ilk başta tamamını alıntıladığım Yargıtay Ceza genel kurulu kararında açıkça yazıyor. İcra Mdürlüğüne gidip haciz tutanağının bir nüshasını aldınız mı?
Bu nüsha ile yargıtay kararını kıyaslayın.
Taahhüd olmayan birşeyin tutanağa yazılmasının alacaklıya ne yararı olacağını ben anlayamadım. Bu nedenle farkında olmadan eğer anlattıklarınız doğru ise bir taahhüt altına girmiş olabileceğinizi düşünüyorum.
-
Alıntı:
Haciz tutanağında ne yazılırsa tahhüdün geçerli olduğu ilk başta tamamını alıntıladığım Yargıtay Ceza genel kurulu kararında açıkça yazıyor. İcra Mdürlüğüne gidip haciz tutanağının bir nüshasını aldınız mı?
Bu nüsha ile yargıtay kararını kıyaslayın.
Taahhüd olmayan birşeyin tutanağa yazılmasının alacaklıya ne yararı olacağını ben anlayamadım. Bu nedenle farkında olmadan eğer anlattıklarınız doğru ise bir taahhüt altına girmiş olabileceğinizi düşünüyorum.
o halde bu avukatların kandırma politikarı olabilirmi?
-
-
Alıntı:
Ne kadar saygısız, ne kadar çirkin bir itham!
Avukatlık mesleğine çamur sürmenize izin vermiyorum.
-
Ödemeniz aslında mümkün olmayan bir tutarı neden ödeyebileceğinizi tutanağa yazdırdınız yada söylediniz?
Asıl kandırma yada yalan bu değil mi?
Sonra bu işin suçlusu işini yapan avukat yada icra memuru mu oluyor?
-
Alıntı:
bu mesajınızdan agresif bir kişiliğiniz olduğu anlaşılıyor.
belki söylemek istediğinizi doğru kelimelerle anlatamıyorsunuz. bu tavrı ve tarzınızı değiştirin. Aksi halde kaybeden taraf siz olursunuz. Gayet tabiki herkes kendi işini yaparken bildiği her yolu yasalara uygun şekilde uygulayacak. Sizde kendi haklarınızı kullanacaksınız. Avukat kendi kafasından 1.000 tl öder yaz imzala demediya. Siz beyan etmişsinizdir sonrada imzalamışsınız.
Ayrıca daha önceki mesajınızda avukatın size iyi niyet gösterip süre verdiğini 500 lira getirmeniz halinde anlaşabileceğinizi hatırlıyorum.
-
Alıntı:
Taahhuk olursa imza atmam demiştim.
Burada bir çok aynı konuda ne deniyor ? Ödeyemiyeceğiniz rakamların altına imza atmayın ancak o şekilde hapis cezası var, denmiyor mu ?
Borcun çok büyük bir rakam değil şuan için. Eğer varsa ailenin imkanı başka bir yerden uzun vadeli kredi alıp bunu kapatıp diğer tarafa 24 ayda ödeyebilirsin.
Not: Gördüğünüz gibi kardeşimiz henüz 22 yaşında bir öğrenci. Hani eleştiriyoruz ya bazen bazı insanlar gidip son model telefon alıyor sonra mağdurum diye isyan ediyor. Varsayalım ki bu kardeşimizde bol keseden harcadı , normaldir yaşı genç, o yaşlarda bir anlık hatadan dolayı uzun süre cezaevlerinde yatanlarda var. 2 sene sonra mezun olacak farzedelim ve ailesininde ödeme gücü yok diyelim. Borç olur 30 bin tl. Ayda 1500 tl faiz çalışır. Mezun olduktan sonra bu kriz ortamında iş bulabilirse ömür boyu bankaya çalışır artık. Bu kardeşimizin sorumsuzluğu dışında bir yerlerde hatalar var ama nerede ? Üstüne basa basa söylüyorum gelişmiş bir ülkede bir insanı ödeyemiyeceği kadar borcun altına sokacak şekilde kredi vermek suçtur. Amerika ve Avrupa da örnekleri var .
Bir alıntı
_________
Kredi kartları konusunda Chicago Başsavcısı ile görüştüm. Kredi kartı uygulamasında hem bankalara ve hem de vatandaşlara aynı derecede haklar verildiğini ve dengenin kurulmuş olduğunu anlattı. Amerika’da borçlarını ödeyemez hale gelen kredi kartı mağdurları, doğru olmak şartıyla, 7 yılda bir iflas etme hakkına sahip.
Amerika’da bir vatandaşın evinden buzdolabını, televizyonunu veya çamaşır makinesini haciz etmeyi düşünen bir avukatı derhal akıl hastanesine götürürler. Çünkü vatandaşın evdeki mallarına haciz, mantığın alamayacağı bir davranış olarak kabul edilir. Saygılarımla.
Yücel Dönmez
http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/11241149.asp
Cyberian rumuzlu üyeden alıntı
Amerika’da bir vatandaşın evinden buzdolabını, televizyonunu veya çamaşır makinesini haciz etmeyi düşünen bir avukatı derhal akıl hastanesine götürürler. Çünkü vatandaşın evdeki mallarına haciz, mantığın alamayacağı bir davranış olarak kabul edilir. Saygılarımla.
Yücel Dönmez
Haciz işleminin avukat tarafından değil, icra memuru tarafından yapıldığı göz önüne alınırsa; akıl hastanesinde koşullar iyi ve yer varsa; vatandaşın evinde hamburger ve mayonez varsa neden olmasın?
-
Alıntı:
Av.Emrah Yavuzcan rumuzlu üyeden alıntı
Haciz işleminin avukat tarafından değil, icra memuru tarafından yapıldığı göz önüne alınırsa; akıl hastanesinde koşullar iyi ve yer varsa; vatandaşın evinde hamburger ve mayonez varsa neden olmasın?
Merhaba
sizin kriteriniz mayonezmi acaba mayonez olan ev lüx mü haciz edilmelimi. Peki banka hortumlayanların tmsf ye bir yığın borcu var üstelik onların dolabında havyar var ama hiç duymadık buzdolabı haciz edildi diye uçakları yatları haciz edildi ama tv sine dolabına haciz gelmedi bu konuyu yorumlarsanız sevinirim.
Ve emin olun benim dolabımda mayonez tavuk et yani sizin lüx diyebileceğiniz hiçbir yiyecek yoktu. Geldiler yoğurdu yumurtayı çıkardılar aldılar dersem ne diyeceksiniz. Bence çifte standart
Tuncelide herkese buzdolabı mobilya suyu olmayan eve çamaşır makinası dağıtıldı. Açıklama insanca yaşamaları için sosyal yardım dediler. Borçluların insanca yaşama hakkı yokmu.
Sayın Cyberian adlı üyede bende defalarca yazdık ev eşyası haczi 70 sene önceki kanunla yapılıyor dedik günümüzde bu eşyalar borçluda olsa zaruri dedik
bir tane hukukcu avukat icra müdürü yorum yapmadı. ihale ile satıldığında anca kendi haciz masrafını karşılayan eşya haczi için ne haklısınız diyen oldu nede hayır haksızsın eşya haczi gerekli diyen oldu. Ve bence bu eşya haczini alacağı tahsil için değil sırf borçlunun canını yakmak için yapılıyor. Yani amaç üzüm yemek değil bağcıyı dövmek.
Son olarak sözüm şu. bu iik insanları kayıtdışına itiyor maaş haczinden kaçmıyor ama adresim bulunmasın diye kayıtdışı çalışıyor.
Bundanda devlet kaybediyor. Sizden ricam bu konudaki düşüncenizi açıkca yazmanız belki yanlış düşünüyorum. Borçluya buzdolabı lüxmü ?
-
Uçucu arkadaş çok güzel yazmış ve tamamına katılıyorum. Elinde sadece 1er adet buzdolabı, çamaşır makinası, tv gibi zaruri ihtiyaç malzemelerin icra edilebilmesini çağ dışı buluyorum ayrıca belirtildiği gibi bu malların haczi, borcun tahsilinden çok kişinin cezalandırılması anlamına geldiği bir gerçek. Ayrıca insanlık dışıdır;
- Buzdolabı, yiyeceklerin uygun koşullarda korunabilmesi için bir mecburiyettir.
- Bu devirde, TV nin ve hatta bilgisayarın icra edilmesi, kişinin bilgi alma hürriyetine yapılmış bir saldırıdır ki kişinin bilgi alma hürriyeti kanunlarca koruma altındadır. Dolayısı ile tv ve bilgisayarı haczetmenin aslında suç olduğunu düşünüyorum.
- Çamaşır makinasınında malum nedenle haczedilmesi insanlık dışıdır.
Peki alacaklı neyi haczedecek?
- Var ise araba, yukarıda sayılan eşyelardan birden fazla var ise değerli olanlar ve diğer değerli eşyalar.
Peki hic değerli eşyası yok ise?
- O zaman alacaklı, borçlunun işi yok ise, iş bulup yeniden ödeme yapabileceği zamana yönelik bir taahhüd imzalatarak, alacağını garantiye almalıdır. Tabiki geçen zaman zarfındaki faizide buna dahil edilmelidir. İşi var ise, zaten maaşına haciz koyulmaktadır.
Ayrıca, zaten banka kişinin bu tür eşyalarını haczederek, kişinin yeniden toparlanıp borcunu daha kısa sürede ödeyebilecek duruma gelmesini zorlaştırmakta belkide imkansızlaştırmaktadır. Bu durumdan banka yada alacaklı bence dahada zararla çıkmaktadır.
Konunun özü, zora düşen insanları dahada zora düşürerek bunalıma sokacak insanlık dışı kanunlar yerine, çağımıza uygun insan haklarını koruyan kanunlar yapılmalı diye düşünüyorum.
Ve, özellikle ülkemizde kar oranı en yükzek sektör olan bankalar bence her önüne gelene kolayca kredi vermek yerine daha seçici ve dikkatli olmalıdır. Zaten ülkemizin krizlerden krizlere girdiğini artık herkez bilmektedir. Ek olarak kusura bakmasınlar ama, okadar insanın cebinden tabir yerindeyse insanların kanını emmek yerine, en azından zor duruma düşen müşterilerine biraz daha saygılı yaklaşmaları gerektiklerini düşünüyorum.
-
Teşekkür ediyorum sayın modem.
Ve bu konuda işine nasıl geliyorsa öyle konuşuyorlar diye düşünen varsa eğer
hayır öyle değil bu tarz bir haciz olayı sadece Türkiyede var başk hiç bir ülkede 8 10 yıllık kullanılmış buzdolabı tv haczi yok. üstelik bunlar haciz edilip ne oluyor değerinden %60 düşük satılıyor alanda ikinci el eşya satan dükkanlar alıyor vatandaşa satıyor rant sağlıyor.
Elde edilen para ise hammaliye nakliye depo kirası memur harcirahı derken yetmiyorki borçtan düşülsün. Burada amaç sadece ve sadece borçlunun canını yakmak. Yine bu sitede bir başka konuda bir üye avukatın başka bir üyeye sen benim elime düşte gör kim hapı yutuyor diye oldukca çirkin ve yakışıksız bir yorum yazdığını okudum şok oldum. Avukat arkadaşlar bırakın bu hırsı alacağı kurtaramazsamda canını acıtayım tavrından vaz geçin. Bağa üzüm yemeye giriyorsanız eyvallah ama üzüm yoksada bekçiyi döverim derseniz Avukatlık mesleğine yakışmaz.
Benim anlamadığım taraf şuki her konuda değerli avukatlar fikirlerini görüşlerini yazıyor yardımcı oluyor. Ama biz eşya hacizi için görüşlerimizi yazıyoruz fakat çıt çıkmıyor. Hayır siz haksızsınız tabiki borcu olan adamın buzdolabı tv neyine diyende yok hak verende.
Ben bu forumda Avukatların 2 konuya yorum yazmaktan imtina ettiğini gördüm
konu 1 karşılıksız çekten dolayı hapis
konu 2 ev eşyası hacizi
Acaba neden yoksa sükut ikrardan gelir diyerek üstü kapalı hakmı veriyorsunuz.
Yokmu 2 çift lafı olan
-
Alıntı:
uçucu rumuzlu üyeden alıntı
bu tarz bir haciz olayı sadece Türkiyede var başk hiç bir ülkede 8 10 yıllık kullanılmış buzdolabı tv haczi yok. üstelik bunlar haciz edilip ne oluyor değerinden %60 düşük satılıyor alanda ikinci el eşya satan dükkanlar alıyor vatandaşa satıyor rant sağlıyor.
Benim anlamadığım taraf şuki her konuda değerli avukatlar fikirlerini görüşlerini yazıyor yardımcı oluyor. Ama biz eşya hacizi için görüşlerimizi yazıyoruz fakat çıt çıkmıyor. Hayır siz haksızsınız tabiki borcu olan adamın buzdolabı tv neyine diyende yok hak verende. Ben bu forumda Avukatların 2 konuya yorum yazmaktan imtina ettiğini gördüm konu 1 karşılıksız çekten dolayı hapis konu 2 ev eşyası hacizi Acaba neden yoksa sükut ikrardan gelir diyerek üstü kapalı hakmı veriyorsunuz.
Sayın uçucu, daha önce yazmış olduğum latife dolu mesajı ciddiye aldığınızı gördüm. Haciz konusu, icra memurları, hakimler veya avukatlar tarafından uydurulmuş, teamüli bir uygulama olmayıp, kanunun amir hükümlerine dayanılarak yapılan uygulamalardan ibarettir.
Haczi kabil olan mallar, haczi kabil olmayan mallar, istihkak ve sair konular İİK'da tek tek açıklanmıştır. Bunların tekrar tartışılmasına gerek yoktur. Eğer yapılan işlemlerde avukatınızdan profesyonel destek almıyorsanız, serzenişiniz devam edebilir.
-
Ne güzel. Borç namustur derdi eskiler.
Eskiden bırakın senedi adamın bir sözü yeterdi borçlu olmaya.
O tek söz şimdiki senetler çok daha değerli idi.
Şimdi senet bitti, çek bitiyor. Emekli maaş haczi mümkün değil.
İş sadece kredi kartı konusu değil ki. Bu şartlarda ticaret bitiyor kimse farkında değil. Esnaf olsanız bu devirde senetle mal satacak kadar cesur yada enayi olabilirmisiniz?
Pİyasada nakit yok. İzmir de kredi kartı olmadan taksitle mal satan mağaza nerede ise kalmadı.
Şimdi buzdolabı haczedilmesin Tv haczedilmesin tartışmamız eksik kaldı. Aslına bakarsanz Buzdolabı yada Tv haczi de borcu ödemiyor artık. Ama bırakın borcunu ödemeyen kötü niyetli borçlular için yapılacak birkaç şey kalsın.
Ne olacak buzdolabı haczi de olmasın ama peki yaptırım için siz önerinizi niye yazmıyorsunuz?
Borcunu ödemeyen insanların eskiden namus sayılan borcu nasıl ödenecek?
Hapis olmasın haciz olmasın. Bunun adına adalet ve hukuk mu diyeceğiz?
Borçlunun hakları olacak peki alacaklının hangi hakları olmalı?????
Oh ne ala memleket.
-
Emrah bey merhaba yazıyı sizin yazdığınızı bilmiyordum sadece günler önce burada okudum ve aklımda kalan kötü tarafı olmuş latife olduğunu algılayamadım bu yüzden özürdilerim kabalık etmek istemedim. Ve ben defalarca avukatların işini yaptığını sevmesekte işleri bu olduğu için saygı duymamız gerektiğini yazdım belki okumuşsunuzdur başkası beni bağlamaz ben kendi adıma bırakın avukat olmanızı avukatlık yolunda ilerlerken ta öss den başlayan sıkıntıları okul hayatının sıkıntılarını kalın kalın okuduğunuz kitaplara o çile dolu yıllara bile emin olun emeğinize saygı duyuyorum. Ve avukatlar kanunlar ne derse onu uygular biliyorum benim sözüm size değil 70 sene önceki iik na sizden sadece yorum istedim teşekkür ederim.
Sayın Phantom of law sizede teşekkür ederim ben görüşümü yazdım sizde öyle ve size hak verdiğim noktalarda var sözün namus olduğu konusu evet ama namusu kredi kartı faizi ile askıya alındı. Sizi şerefimle temin ederimki doğup büyüdüğüm hala oturduğum mahalle esnafı bana senetsiz mal veriyor ama kredi kartı faizinden bende nasibimi aldım icralık oldum. Peki olaya şizin gözünüzle bakalım borç şahsidir evin erkeği sorumsuz sizin tabirinizle borcunu ödemeyen namussuz icra geliyor evde kadının kullandığı çamaşır mak. buzdolabı gidiyor ne oluyor cezayı kadın yiyor çamaşırı elinde yıkıyor yemek bozulmasın diye her öğün az az yemek yapıyor. Çocuğun çizgi film izlediği tv haczediliyor baba sorumsuz umrunda değil ceza aileye kesiliyor.
Son olarak namus demişken kredi kartı faizi yüzünden fuhuş yapan bayanlar duyuyoruz bu suç kimin. Evet tabiki haciz olacak ancak AB deki gibi olsun borçlu ezilmesin insanca yaşam hakkı diye bedava buzdolabı dağıtılan bir ülkede borçlunun evindeki buzdolabı alınmasın unutmayınki o buzdolabı benim senin bankaya ödediğimiz faizlerden kesilen vergi ile gitti tunceliye.
Belki iik değişirse bankalar sorumsuzca kredi kartı dağıtmaz temibatı olan namuslu insanlara verir bu kabus biter. benim görüşüm böyle hiçmi haklılık payım yok. Bi kusurum olmuşsa affola
Saygılarımla
-
Bunu konuyu Ülkemiz için tartışabiliyoruz , dünyadaki bir çok Ülke için bu tartışmayı yapamayız. Zira o Ülkelerde "Bireysel iflas" hakkı mevcud. Avrupa Birliği Uyum süreci yasalarında bu konuda gündeme elbet gelecektir. Burada aman herkes alsın kimse ödemesin denmiyor ki.
Bizden çok daha önce kredi kartı uygulamasına geçen Ülkeler olumlu/olumsuz gelişmelerden sonra düzenlemelere gitmişler ve bu hakları tanımışlar vatandaşlarına. Bu hakları tanıyanlarda Hukukçu değiller mi ? Bankalar kredileri teminatlar ve alınan maaşlara göre dağıtsın , insanları darboğaza sürükleyecek oranlarda kredi vermemesi amacınıda güdüyor bu kanun.
Ortada büyük rakamlar alıp ödemeyenler var tabiki art niyeti olanları ayrı tutmak lazım fakat bu konuyu açan kardeşimiz öğreninde görüldüğü gibi şimdi aldığı 4000 tl karşılığında 7500 bulabilecek bir imkan bulupta borcu kapatamaz ise 2 sene sonra alacağı maaş anca faizini karşılayacak duruma gelecek borcun. Karşı olanlar var ise bizi değil dünya ülkelerinde neden böyle bir kanun çıkarıldığını hukuksal olarak sorgulamalıdırlar. Saygılar herkese.
Not: Tek kuruşunu yemedim bankaların bugüne dek . Tersine kesilmemesi gereken ücretleri kesiyorlar bundan rahatsızlıkta duymuyorum :)
-
Alıntı:
Aslına bakarsanz Buzdolabı yada Tv haczi de borcu ödemiyor artık.....
Ne olacak buzdolabı haczi de olmasın ama peki yaptırım için siz önerinizi niye yazmıyorsunuz?
Her iki husustada fikrimi yukarıda bildirmiştim, sanırım gözden kaçmış. Biraz yukarıdaki mesajıma yeniden gözatabilirseniz sevinirim.
Ayrıca yanlış anlaşılmasını istemediğim bir konuda kesinlikle borçluları savunmuyorum. Elbetteki bu tür konularda bazı noktaları fırsat bilip kötü niyetli davranan insanlar var. Sadece bu konuda değil her konuda her yerde bu tür insanlar olacaktır, keşke olmasa. Ancak nasıl sigorta dedektifleri var ise bu konudada iz süren dedktifleri olması bu tür suistimalleri bir miktarda olsa önleyebilir.
Şimdi diyorsunuzki, oh ne güzel kredi çek ödeme sonrada haciz gelmesin, eskiden borç namus sayılırdı vs. O zaman benim yanıtım şu, bakın bankaların bazıları halkı nasıl sömürüyor, nasıl haksız kazanç elde ediyor, bazı örnekler vereceğim.
1. Bir arkadaşım yeni bankamatik kartı almıştı (kredi kartı değil, normal atm kartı) Bu arkadaş işsiz, güçsüz hiç bir varlığı yok. Gel dedim yanımda çalış, beraber birşeyler yapalım, kendine bir kart çıkar paranı o hesaba yatırayım. Verdiğim 50 YTL yi atm kartını almak için bankaya yatırdı. Bir hafta sonra yeni yıla girdik, 3 gün sonra parasını çekmeye gittiğinde hesabından yıllık masraf diye bir neden göstererek 30 YTL çekmişler. Banka memuruna itiraz etti tabi, yanıt ise, öğrenci iseniz bir kısmını iade edebiliriz değilseniz yapabileceğimiz birşey yok. Birde bana çok tuhaf gelen "zaten kesilen bu masrafın 20 YTL si bankaya kalıyor 10 YTL si vergiye gidiyor" gibi bir söz. Yani çoğu vergi olsa ve bunu dile getirse, tamam diyeceğim durumu izah etmeye çalışıyor ama durum tam tersi ve sanki mağduru dahada rencide etmeye çalışıyor. Kartı alalı daha 2 hafta olmuş, yıllık masraf kesiliyor.
2. Her yerde global krizden bahsediliyor, her gün işsizlik oranı artıyor, borcunu ödeyemeyenlerin sayısı gün geçtikçe artıyor ama halen daha bankalar kredi dağıtmak için birbiri ile yarışıyor, resmen insanlara kredi reklamları bombardımanı yapılıyor. Peki vatandaşın işten çıkarılması ihtimali çok yüksek olan bir zamanda bankalar halen daha insanların resmen gözüne sokar gibi cep telefonlarına hergün mesajlar göndermesi, medyalarda reklam yağmuruna tutması neden? Nedenini söyleyeyim. Sektörün bu işteki kar marjı okadar yüksekki, ama okadar yüksekki. Her 10 kişiden 5inin borcunu ödeyememesi durumunda bile banka kar ediyor. Düz orantıda en az %60, ters orantı kurduğunuzda da bankaların bu işten en az %150 kar ettiğini gösteriyor. Daha geçen gün televizyonda bir banka müdürünün yıllık milyonlarca lira kar ettiklerini ballandıra ballandıra anlattığını gördüm. Biz kar etmesinler demiyoruz elbette, tabikide ticaretin gereği edecekler. Ama 1 veripte 10 alarak değil.
3. Tüm bunların üstüne, amerikada devlet bankalara yardım eli uzatırken, ülkemizde bankalar devlete yardım eli uzatıyor tabi adına yardım denebilirse çünki sıkışan devlete bile yüksek fazilerle borç veriyorlar. Çok büyük savaş durumları hariç ,dünyanın hangi medeni devletinde, kendi bankasının devlete borç verdiği görülmüş. Şimdi diyebilirsiniz, ne güzel bak banka devletimize bile yardımcı oluyor. Kesinlikle alakası yoktur bu yardım kesinlikle karşılıksız değildir ve yüksek kazanç karşılığında yapılmaktadır. Bunu yapmaları halktan paraları nasıl emdiklerini göstermektedir. Para dağıtıyormuş gibi gözüküp aslında katlarca mislini nasıl emdiklerini göstermektedir.
4. Bankaya yatırdığınız para karşılığında vadeli hesabınıza banka size bir faiz ödüyor. Ama bu faiz paranın o bankada durduğu süre içerisinde ve bankanın parayı çalıştırdığı süre içerisinde elde ettiği karın karşısında okadar düşük kalıyorki, biraz kaba bir tabir olacak belki ama aklınız kalır. Nasıl mı? Bir defa banka yatırım uzmanlarını ve borsa uzmanlarının en iyilerini zaten kendi bünyesinde çalıştırmaktadır. Bu beyinlerin yaptıkları çalışmalar sayesinde 1 YTL verip 10 YTL geri alırlar hemde bunu saniyeler içerisinde yaparlar. Ve bu paralar her seferinde KARESİ ile katlanarak büyür. Bunun hesabını yapmaya size bırakıyorum.
5. Bankanın her yıl kestiği yıllık masraf ücretlerine kredi kartı, internet işlemleriniz, atm kartlarınız ve bilimium diğer işlemlerinizde dahildir. Bu okadar saçma ve haksız bir kazançtırki şu şekilde açıklayayım. Sizin paranızın bankada kaldığı her saniye başı banka zaten para kazanmaktadır. Yaptığınız her hhavale eft karşısında banka zaten para kesmektedir. Yani kalkıpta sırf kendi çalışanlarının ücretlerini ve diğer bakım ücretlerini bedavaya getirebilmek düşüncesi ile kesilen bu yıllık masraf ücretleri tamamiyle dolandırıcılıktan başka birşey değildir.
İnanıyorumki daha maddeler uzatılabilir. Şimdi kalkıpta bana lütfen halen daha bankaları savunmayınız. İster istemez kredi çekmek zorunda bırakılan, resmen beyinlere empoze edilen birde üstüne zaten zor durumda olan kartına avantajlı harcama tuzağına düşürülen insanları haksızca ve acımasızca eleştirerek kendinizi gülünç durumlara düşürmeyin.
saygılarımı sunuyorum.
-
Merhaba
Arkadaşlar şahsen ben bankacılık sektörüne karşı değilim bizzat finans sektörü bir ülke ekonomisinin temeli diye düşünüyorum elbetteki bankalar sağlam dursun kabul.
Ancak şu anda içinde bulunduğumuz krizde otomativden emlaka mobilya beyaz eşya tekstil aklınıza hangi sektör geliyorsa ya küçüldü ya zarara dayanamadı kepenk indirdi ama sadece bankacılık sektörü dehşet oranlarda kar elde etti. bilançoları açıklandı gördük. Nedeni insanları kanını emiyorlar.
Elbetteki bankanın işi para satmak. Kredi verecek ekonominin çarkı dönecek banka para kazanacak amenna. Ama 500 tl maaş alana 3.000 tl kart verirsen borçlu yandım allah diye banka paramda param diye icra müdürü iş yükü arttı dosyalar katlandı memur yetmiyor diye feryat etmeye devam eder. Bu kanunda devam ettikce anladığım kadari ile Avukatlar tıpkı ikinci el mağazaları gibi borçlulardan buzdolabı toplamaya devam edecek. Bu konuda son sözüm şu
BUZDOLABI HACİZİ insanlık dışıdır. Bu benim düşüncem artık bu konuya yorum yazmayı düşünmüyorum. İNSANLAR İNSANCA YAŞAMALI borçlu olsalarda
Arkadaşlar tüm borçlular icralık olanlar adalet bakanlığına bu buzdolabı hacizi konusunu yazalım sesimizi ancak hep beraber bağırırsak duyurabiliriz
-
Alıntı:
uçucu rumuzlu üyeden alıntı
İNSANLAR İNSANCA YAŞAMALI borçlu olsalarda
Arkadaşlar tüm borçlular icralık olanlar adalet bakanlığına bu buzdolabı hacizi konusunu yazalım sesimizi ancak hep beraber bağırırsak duyurabiliriz
Görevini laikıyla yapan savcısının görevden alınmasına göz yumarak, görünüşüne göre eleştiri oklarına maruz bırakılmak suretiyle gözden düşürme çabalarınada izin vererek, bazı işlerden rant sağlayarak kazanç elde eden kesimlere yolun açılmasına olanak veren kişilerin, biz küçük insanların seslerine kulak asacaklarına pek ümidim olmasada, belki insafa gelirlerde biraz kulak verirler...
-
Ayrıca eklemek istediğim bir konu daha var. Kredi borçları nedeni ile hacze uğrayan insanlar sayesinde, fakir dahada fakir, zenginler yada maddi durumu çok daha iyi olanlar bu malları yarı fiyatına alarak dahada zenginleştirilmektedir. Ben bu düzeni biraz daha darwin kanunlarına benzetiyorum. Yaşayabilecek kadar güçlü olanlar kendilerini dahada geliştirerek yaşamaya devam ederlerken, zayıf olanlar yokolmaya mahkum bırakılmaktadırlar.
Bir diğer konu ise şudur, belki burası pek yeri değil ama, dünyayı artık devletlerden ve halklardan ziyade şirketler yönetmektedirler. Yani düzen tamami ile değişmiştir. Hürriyet halktan alınmıştır. Bir ülkenin içişlerine, dışişlerine ve ekonomi yönetimine vs. IMF, BM, NATO gibi kuruluşlar karar veriyor ise ve bunun adınada küreselleşme deniyor ise bence o ülke artık bağımsızlığını yitirmeye başlamıştır. Bunuda çok vahim bir not olarak eklemek istedim.
Bazı kesimlere ise buradan sesleniyorum. Artık bazı kalıplardan başınızı kaldırın ve gerçekleri görebilmek için biraz daha dikkatli ve etraflıca bakın. Bütün bu tehlikelerin bir gün dönüp dolaşıp sıra size gelip sizleride tehlikelere atabileceğini unutmayın.
-
Bana yazdığınız yanıtta bankanın hesap işletim ücreti aldığını ve benzeri konuları yazıyorsunuz. BUnlar başka konular. Ben size borçlu borçunu ödemeli ödemesi için ne gibi yaptırım öneriyorsunuz diyorum.
Banka elbette kazanmak için para satacak kart verecek. Televizyon üreten tv satar bankanın işide para ticareti yapmak değil mi?
Kredi kartı doğru kullanılırsa büyük kolaylık ve rahatlık. Neden bunu doğru kullanmayayı beceremeyenleri eleştirmiyorsunuz?
Benim babam emekli, üç kuruş para ile her ay geçiniyor. Tek bir bankadan tek bir kredi kartı almadı. Benim ilk başta yazdığım borç namustur anlayışı hala var onda. Aman ben ayağımı yorgana göre uzatayı der hep.
Ben de kartı ancak zorunluluk halinde mesela artık senet kullanılamadığı için taksitli alışverişlerim için kulanıyorum.
Borcunu ödemeyene haciz olmasın. Borcunu ödemeyenin maaşı kesilmesin. Borcunu ödemeyene hatta üste bir miktar kredi verilsin. Olurmu sizce?
Neden alacaklıyı sadece banka olarak düşünüyorsunuz?
Banka siz kartı doğru kullandığınız halde haksız her ay para mı alıyor?
Tüm tutarı her ay düzenli öderseniz tek kuruş faiz ödenir mu?
1000 lira geliriniz varsa bu 1000 lirayı ister nakit ister kartla harcayın ne zararınız olur?
Hatta maaşınız yatmadan önce 1000 lirayı 1 ay kadar faiz bile ödemeden kullanma hakkınız olur.
Evete buzdolabı tv ev haczedilmesin. Alacaklı olduğunuzu farz edin. Birinde kalan paranız nasıl rahatsız eder sizi?
Hiç birinde alacağınız kalmadı mı?
-
Türk medeni kanunu 2. madde:
I. Dürüst davranma
MADDE 2.- Herkes, haklarını kullanırken ve borçlarını yerine getirirken dürüstlük kurallarına uymak zorundadır.
Bir hakkın açıkça kötüye kullanılmasını hukuk düzeni korumaz.
-
Yazılarımı dikkatle okumadığınız veya üstün körü okuyup geçiştirdiğinizi düşündüğüm için bende yazınızın bir kısmından sonrasını okumamaya karar verdim ve bu nedenlede başka bir yorumda bulunmayacağım. Size görüşlerinizde ve meslek yaşantınızda başarılar dilerim.
Başka bir arkadaşımın özel iletisinede yanıt vermek istediğim sırada aşağıdaki iletiyi aldım.
"En az 9 forum iletiniz yok ise ve en az 3 günden önce siteye kayıt olduysanız Kısa Mesaj (KM) gönderme yetkiniz yoktur. Hem forum ileti sayısı ve hem de kayıt olduğunuz gün sayısı kriterleri oluştuktan sonra KM gönderme yetkisini otomatikman kazanacaksınız."
Bu nedenlede kendisinden özür diliyorum.
-
Alıntı:
Türk medeni kanunu 2. madde:
I. Dürüst davranma
MADDE 2.- Herkes, haklarını kullanırken ve borçlarını yerine getirirken dürüstlük kurallarına uymak zorundadır.
Bir hakkın açıkça kötüye kullanılmasını hukuk düzeni korumaz.
Hukuk düzeni senet borçulusuna haciz çek borçlusuna HAPİS Sakaryada beraat Bursada ceza (sonuç intihar) hukuk düzeninde bir şeyler mi var acaba?
-
Alıntı:
ikiz rumuzlu üyeden alıntı
Hukuk düzeni senet borçulusuna haciz çek borçlusuna HAPİS Sakaryada beraat Bursada ceza (sonuç intihar) hukuk düzeninde bir şeyler mi var acaba?
Adaleti Kaldırma Partisi sağolsun...
-
Alıntı:
Banka siz kartı doğru kullandığınız halde haksız her ay para mı alıyor?
Aslında yazınızın devamını okumayacağımı belirtmiştim ancak dayanamayıp yinede okudum ve yukarıdaki cümlenizi gördüm. Bu konularda nekadar eksik bilgiye sahip olduğunuzu gördüğüm için bilgi vermeyi gerekli hissettim. Ve evet, siz kart borcunuzu düzenli ve zamanında ödeyebildiğiniz sürece faiz alınmıyor ancak zaten kredi kartlarının yaygınlaştırılmak istenmesindeki asıl amaç, kart ile satış yapan işyerlerden aylık yada işlem başına alınan komisyon ücretleridir. Örneğin işyeri olarak kredi kartı kabul ederek yaptığınız satışlar karşılığında iş yerlerinden bankaya komisyon ödenir. Bu komisyonda öle az buz bir yüzde değildir. Peki bu komisyonun yükü kime bindiriliyor? Tabiki müşteriye. Örneğin nakit alabileceğiniz bir ürünü 10 liraya alabilecekken bu ürün oluyor 13 - 15 lira. Yeni kanunlara göre nakitte satılsa kart ilede satılsa ayrıca komisyon eklenemeyeceği için, raflardaki ürünlerin fiyatları kart ile satış yapılıyormuş gibi etiketlenmesine neden olmaktadır. Dolaylı yoldan aslında yine kart kullansada kullanmasada tüketiciden "komisyon, faiz" yada nasıl adlandırırsanız, ayrıca para kazanılıyor. "Kart kullanandan banka, kullanmayandan mağaza" kazanıyor. Bazen mağaza nakit alışverişlerde indirim yapmak sureti ile bu komisyon ücretini sizden almıyor.
Ayrıca olaki bir aksilik olurda yada biraz ipin ucunu kaçırarak ödemenizi geciktirirseniz buda bankaya bal kaymak oluyor.
Daha önceki mesajımda maddeleri uzatabilirim diye belirtmiştim, bunuda 6. madde olarak dikkate alabilirsiniz.
Konulara biraz daha araştırarak yada ufak bir kareden bakmak yerine tüm çerçeveyi gözönüna alarak yaklaşmak gerekir.
-
Alıntı:
Banka elbette kazanmak için para satacak kart verecek. Televizyon üreten tv satar bankanın işide para ticareti yapmak değil mi?
.
Evete buzdolabı tv ev haczedilmesin. Alacaklı olduğunuzu farz edin. Birinde kalan paranız nasıl rahatsız eder sizi?
Hiç birinde alacağınız kalmadı mı?
Bu konuda daha önce aynı sözleri yazdım tabiki işi para satmak ama sorun şurada herkese mal satılmaz kendine teminat altına almadan borç vermez. tv üreten satan demişsiniz. Peki hiç gördünüzmü siz bir tv satıcısı mağazaya gelen herkese al götür nasıl olsa ödersin diye tv veriyormu. Nerede çalıştığınızı araştırıp gelirinize bakmıyormu kefil talep etmiyormu. Ayrıca arkadaşım imf den söz etmiş evet imf in de işi para satmak bu şekilde varlığını sürdüren bir kurum. Ama bakınki ülkeler para istediği zaman bu parayı geri bana nasıl ödersin diye bir ülkenin tüm iç ve dış işlerine karışıyor anca ikna olursa para veriyor ama ya bankalar kimlik fotokopisi ve imza at al maaşının 4 5 katı para cüzdanda insanlar zaten muhtaç ilaç gibi saldırıyor sonuç bu. Evet her hatanın bir bedeli olmalı kabul ama bankanın hiçmi hatası yok o neden bedel ödemiyor.
Üstelik her hatanın bedeli bir süre sonra bitiyor insan o hatadan bir ders çıkarıyor. Hayatı normale dönüyor. Ama bankaya borcun varsa bedeli öde öde bitmiyor. Mahvoluyor adamın hayatı çocukları bile ödüyor bu bedeli.
Borç namustur diye tutturdunuz çok şükür namusumdan şüphem yok ve faizciye para ödeyemedim diye namusuma leke gelmesi aklıma gelmez ama siz nasıl düşünürseniz benim için önemli değil ben kendimden emin olduktan sonra.
Ama asıl konu eşya haczi söylermisiniz hangi ikinci el buzdolabı tv haczi borcu öder. Bu sadece borçludan intikam için yapılan uygulama. Ayağını yorgana göre uzat sözü ise olan yorganımızı bankalar aldı zaten ayağımızı uzatacak bi yorgan bile kalmadı.
Siz kendinizden çok eminsiniz ama birgün ufak bir hata ile hakkınızda tazminat ödemeye mahkum olsanız yada Allah kimseye göstermesin ama bir trafik kazası yüzünden evinize haciz gelirse buzdolabınızı haciz edilse yine bu düşünceye sahip olurmusunuz tüm samimiyetinizle cevaplarsanız bizim le kendiniz arasında empati yapmış olursunuz. Lütfen sadece borçluya özellikle kredi kartı borçlusuna bu namus olayı hakkında daha anlayışlı olun. Ha hala buzdolabı haczi gerekli şart derseniz yiyeceklerimizi sağlıklı ortamda saklamak için öneriniz nedir. toprağa çukur kazıp gıdaları o çukurda soğuk saklayalımmı ne dersiniz.
-
Zaten düşünülmeden sarfedilmiş sözler bu yüzden ben pek öyle ciddiye almıyorum açıkçası.
Ayrıca bankalar, kredi kartlarından işlemlerde aldıkları muazzam paraların iice dikkat çekipte bir gün patlak vermemesi için yok şu puan yok bu puan gibi kampanyalarla, sanki kendileri veriyormuş gibi "ucundan azcık" para yüklüyorlar kartınıza. Bizde sanıyoruzki, alışveriş yaptıkça bir miktar para bize geri dönüyor. Kesinlikle alakası yok! Dünyanın en büyük aldatmacalarından birisidir! Aslında ödediğimiz her komisyondan sadece çok çok ufak bir yüzde düşülmek suretiyle göz boyanıyor. Yani banka 10 değilde 9,5 kazanıyor. Tamamen bundan ibarettir.
Bir diğer dolandırıcılığıda bazı mağazalar ve işyerleri gerçekleştirmekte. Bu nasıl oluyor, onuda aynen bir başka yerdeki mesajdan aktarıyorum:
"Kredi Kartlari Puan Hesaplamalarinda Nasil Kandiriliyoruz..?
Geçtigimiz günlerde sitemizde de ele alinan YAPI KREDI Bankasi'nin World Puan' lariyla ilgili uygulamalara ve kredi kartlariyla yapilan aldatmacalara isik tutacagina inandigimiz haberi sizlerle paylasiyoruz.
Bir üyemiz tarafindan sitemize gönderilen habere göre; Moda kredi kartlarindan Worlcard, Maximum, Axes ya da bir baskasi... Eger bunlardan bir tanesini veya bir kaç tanesini kullaniyorsaniz, eminiz siz de kandiriliyorsunuz... Ama tahmin ettiginiz gibi banka tarafindan degil, magazalar tarafindan... Ürün ya da hizmeti size satan kisiler tarafindan kandiriliyorsunuz...
Beni artik kandiramiyorlar... Nasil mi?
Bir magazadan 100 milyon TL' lik alisveris yaptiniz ve Is Bankasi' nin Maximum kartiyla ödeyeceksiniz... Normal sartlarda o isyeri Maximum' a üye ve siz 100 milyonluk alisverisiniz için % 5 Maxi Puan kazanacaksiniz. Yani para yerine daha sonra kullanabileceginiz 5 milyon TL kazanacaksiniz. Ancak kazanamiyorsunuz..! Çünklü magaza sahibi sizi kandiriyor ve Maximum kredi kartinizi baska bir bankanin POS makinesinden geçiriyor ve bu islemi büyük bir hizla yapiyor... Oysa sahip oldugunuz özel kredi kartlari sadece o bankanin makinesinden geçirildiginde size para kazandirir... Bu durumda 5 milyon TL' niz magaza sahibine kaliyor. World Card anlasmali bir istasyondan benzin aliyorsunuz, World Card' inizin mutlaka Yapi Kredi Bankasi' nin POS makinesinden geçmesi lazim, yoksa buradan da puan alamadiniz demektir. Genellikle isyerleri ayni anda bir kaç banka ile anlasmali oluyor ve siz hangi karti verirseniz öteki bankanin POS makinesini kullaniyorlar. Biz de yiyoruz...
Nereden bilelim ki..?
Alisveris yaptiginiz üye isyerine, kartinizin o bankaya ait POS makinesinden geçirilmesini söyleyerek gasp edilen haklarimizi en azindan bu alanda almis olacagiz. Taksitli alisverislerde o bankanin cihazini kullanmak zorunda olduklari için simdilik o konuda pek birsey yapamiyorlar. Ama tek taksit ödemelerde % 5-10 arasi paraniz baska banka makinelerinin kullanilmasi yolu ile uçuyor..!
Size o POS cihazi arizali ya da yavas çalisiyor diyebilirler... Bana da dediler; ama benim vaktim vardi, bekledim ve hakkimi onlara yedirmedim..."
Ama bu durumun bankalara bir yararı olmadığı hatta riske attığı için tedbir almakta gecikmemesini bilmişler. Konuyla ilgili mesajda şu şekilde :
"Bu durumu bankacılar da farketmişler ve büyük bankalar yazılımlarını bu yönde (sahtekarlık yapılamayacak şekilde) değiştirmişler... Ama bunun için tüm bankaların bu yazılımı kullanmaları gerekiyor ki, değişik kartları tanımlayıp ilgili bankaya bildirsinler.
Sanırım Hürriyet gazetesinde bu tip açıklama içeren haber çıkmıştı..."