-
Aldatan koca ile sevgilisi, resmi eşe tazminat ödeceyek
Aldatan koca ile sevgilisi, resmi eşe tazminat ödeceyek
Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, resmi nikahlı eşi olduğu halde başka bir kadınla evlilik dışı birliktelik yaşayan kişi ile birlikte yaşadığı kadının, resmi nikahlı eşe manevi tazminat ödemesine hükmetti.
Ankara’da Ş.C. isimli kadın, resmi nikahlı eşi M.C’nin kendisini aldattığını iddia ederek, eşi M.C. ve eşinin birlikte yaşadığını ileri sürdüğü G.G. aleyhinde "kişilik değerlerine zarar verildiği" gerekçesiyle manevi tazminat davası açtı.
Dava dilekçesinde, M.C. ve G.G’nin, birlikteliklerini kabul ettirmek için akraba-arkadaş ziyaretlerinde bulundukları da ifade edildi.
Davaya bakan asliye hukuk mahkemesi, M.C. hakkındaki davada aile mahkemesinin görevli olduğu, G.G. hakkındaki davanın ise kanıtlanamadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verdi.
Davacı Ş.C’nin, yerel mahkemenin kararını temyiz etmesi üzerine, dosya Yargıtay 4. Hukuk Dairesi tarafından görüşüldü.
Yerel mahkemenin kararını bozan Daire, öncelikle dava konusu eylemde aile mahkemelerinin değil, asliye hukuk mahkemelerinin görevli olduğuna karar verdi. Dava konusu olayın, davalı eş M.C’nin "haksız eylem niteliğindeki
davranışından" kaynaklandığına işaret eden Daire, yasalara göre haksız eylem nedeniyle açılan davalara genel hükümler uyarınca asliye hukuk mahkemelerinin bakabileceğine hükmetti.
Yerel mahkemenin her iki davalı yönünden de işin esasını incelemesi gerektiğini vurgulayan Daire kararında, mahkemenin bu yönler üzerinde durmadan, olayın özelliklerine uymayan biçimde davalı eş yönünden görevsizlik kararı vermesinin bozma nedeni olduğu kaydedildi.
Davacı Ş.C’nin manevi tazminat talebinin de reddedilmesinde hukuka uygunluk bulunmadığı vurgulanan Daire kararında, "Davalılar arasındaki bu birlikteliğin akraba-arkadaş ziyaretleriyle yakın çevrelerine kabul ettirme
amaçlı davranışlarından dava dilekçesinde söz edilmiş olması, davanın sadece bu ziyaret olayına dayanılarak açıldığının kabulünü gerektirmez. Davalılar M.C. ve G.G. arasındaki uzun süredir devam ettiği anlaşılan evlilik dışı birliktelik, resmi nikahlı eş Ş.C’nin sosyal kişilik değerlerine zarar verir" denildi.
Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin iki davalı hakkında da bozma hükümleri kapsamında değerlendirme yaparak yeniden karar vermesini istedi.
-
Re: Aldatan koca ile sevgilisi, resmi eşe tazminat ödeceyek
Bu haberi bugün gazetede sevinerek okudum. Bu kararla ilgili daha detaylı bilgisi olan hukukçuların görüşlerini bekliyorum.
Saygılarımla.
-
boşanma davası açılmış sürüyor 1-2 yıl .Hayatı off durumunamı alsın yani .
Erkeğin iddet süresi bitiminde (erkeğin hamile olmadığı anlaşıldığında yani ) boşanma davası da açılmışsa şayet başka bir ilişkiye başlamasında sakınca olmamalı .
-
Sayın dardayım, bu haberi okuyunca en çok sizin davanız için güzel bir haber diye düşündüm. İnşallah hakkınızda hayırlısı olur. Bunca çabalarınızın karşılığını alırsınız.
-
Alıntı:
tturcica rumuzlu üyeden alıntı
boşanma davası açılmış sürüyor 1-2 yıl .Hayatı off durumunamı alsın yani .
Erkeğin iddet süresi bitiminde (erkeğin hamile olmadığı anlaşıldığında yani ) boşanma davası da açılmışsa şayet başka bir ilişkiye başlamasında sakınca olmamalı .
Türk Medeni Kanunu
Kanun No : 4721
Kabul Tarihi : 22.11.2001
R.G. Tarihi : 08.12.2001
R.G. No : 24607
I. Genel olarak
Madde 185 - Evlenmeyle eşler arasında evlilik birliği kurulmuş olur.
Eşler, bu birliğin mutluluğunu elbirliğiyle sağlamak ve çocukların bakımına, eğitim ve gözetimine beraberce özen göstermekle yükümlüdürler.
Eşler birlikte yaşamak, birbirine sadık kalmak ve yardımcı olmak zorundadırlar.********
Sanırım medeni kanunda evliliğin tanımı ve bağlayıcılşığı açısından en önemli madde budur. Zorundadırlar diyor.
-
Alıntı:
denizblk rumuzlu üyeden alıntı
Sayın dardayım, bu haberi okuyunca en çok sizin davanız için güzel bir haber diye düşündüm. İnşallah hakkınızda hayırlısı olur. Bunca çabalarınızın karşılığını alırsınız.
Çok teşekkür ederim güzle dilekleriniz için. Umalımki herkes için güzel sonuçlar versin bu tür haberler.. Örnek teşkil etsinki insanalr doğru olanı yaşasın.
-
Alıntı:
swan rumuzlu üyeden alıntı
Bu haberi bugün gazetede sevinerek okudum. Bu kararla ilgili daha detaylı bilgisi olan hukukçuların görüşlerini bekliyorum.
Saygılarımla.
Size katılıyorum bu dosyanın tarih ve sayısını bulabilirsek çok sayıda insan bu kararı emsal gösterecektir. Ben biraz araştırdım ama sonuç edinemedim. Umarım bununl ilgili ulaşabilen değerli üyelerden bilgi alırız.
Saygılar..
-
Ben sizin için aklımın bir köşesine yazdım. Aklıma geldikçe bakıcam bulmak için.
-
Alıntı:
Ben sizin için aklımın bir köşesine yazdım. Aklıma geldikçe bakıcam bulmak için.
Teşekkür ederim. Ben bir kaç yere baktım araştırdım ama sonuç alamadım. Kararı bulabilirsek emsal göstermede sıkıntı olmaz kanaatındayım.
Elinize yüreğinize sağlık teşekkürler..
-
Alıntı:
dardayım rumuzlu üyeden alıntı
Teşekkür ederim. Ben bir kaç yere baktım araştırdım ama sonuç alamadım. Kararı bulabilirsek emsal göstermede sıkıntı olmaz kanaatındayım.
Elinize yüreğinize sağlık teşekkürler..
Az önce http://www.adalet.org/okarar20.php bu linke baktım. Henüz eklenmemiş. Eklendiğinde buradan siteye ekleyebiliriz. Takip etmeniz için buraya kopya ettim linki.
Size yardımcı olabilecek bir şey başka yerden bulursam hemen eklerim. Umarım işinize yarar.
-
Alıntı:
swan rumuzlu üyeden alıntı
Saygılarımla.
Aynen katılıyorum.Duyunca bizler için sevindim..
-
Alıntı:
zehrabetül rumuzlu üyeden alıntı
Aynen katılıyorum.Duyunca bizler için sevindim..
Bu kararda erkek aldattığı için aldattığı kadın ile beraber manevi tazminata hükmedilmiş. Sayın dardayım üyemizde bir erkek olarak eşi tarafından aldatılmış olduğu için bu karar onun için çok önemli. Umarım dardayım üyemiz erkek olduğu için verilmemezlik olmaz. Her açıdan mahkemeye zaten ispatlarını yapmış. Halen de davası devam etmekte. Bizlerde onun bu hukuk savaşının sonucunu merakla bekliyoruz. Umarım beklediği gibi olur. Ve kadına ayrı erkeğe ayrı karar olmaz.
-
Sevgilinin tazminat ödemesi aldatmayı azaltabilir mi
Hürrüyet - 14 Mart 2009
Yargıtay 4’üncü Hukuk Dairesi’nin evli erkeğin eşini başka bir kadınla aldatması halinde sevgiliyi de tazminata çarptırması "aldatmayı azaltır mı" sorusunu gündeme getirdi.
Kadın milletvekilleri cezanın aldatmayı azaltabileceğine işaret ettiler:
Güldal Akşit (AKP, hukukçu): Aldatılan eş açısından bir yaranın sarılması bakımından doğru bir karar. Bu tür kararların amacı toplumda caydırıcı olmasını sağlamaktır.
Ayla Akad Ata (DTP, hukukçu): Benim baktığım davalarda 45 yaşındaki kadınlar, eşinin birlikte olduğu 20-25 yaşındaki kadınları da mağdur görüyor ve davacı olmuyordu. Ama ben aldatılan kadının yanındayım.
Canan Arıtman (CHP): Evlilik devam ederken aldatmak kabul edilebilir değildir. Aldatma tek kişiyle yapılmadığı için, hukuki mantık buradaki cezanın eylemi gerçekleştiren tüm kişilere eşit olarak yöneltilmesi gereğini doğuruyor.
Jale Ağırbaş (DSP): Hakkı yenen kadınlar adına doğru bir karar. Biraz çekince yaratır.
Alev Dedegil (TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı): Cezada eşitlik gibi olmuş. Para cezasının bu konuda çok etkili olacağını sanmıyorum.
-
Alıntı:
Bu kararda erkek aldattığı için aldattığı kadın ile beraber manevi tazminata hükmedilmiş. Sayın dardayım üyemizde bir erkek olarak eşi tarafından aldatılmış olduğu için bu karar onun için çok önemli. Umarım dardayım üyemiz erkek olduğu için verilmemezlik olmaz. Her açıdan mahkemeye zaten ispatlarını yapmış. Halen de davası devam etmekte. Bizlerde onun bu hukuk savaşının sonucunu merakla bekliyoruz. Umarım beklediği gibi olur. Ve kadına ayrı erkeğe ayrı karar olmaz.
1-Zinaya hapis cezası şart.
2-Boşanma davaları 4 yıl 8 yıl sürerse istediğiniz kadar tazminata hükmedin.Bu olaylar olucaktır.
-
Alıntı:
Olur mu? Tabiki size bu konuda kesinlikle katılıyorum.Yapılan yanlış aynıdır erkek veya kadın ne fark eder.Bu hukuk savaşında umarım dardayım arkadaşımızında beklediği sonuç olur.
-
Cevap: Aldatan koca ile sevgilisi, resmi eşe tazminat ödeceyek
Aldatma faturası metrese de kesildi
Göksel ÇAĞLAV 18.01.2010
Yargıtay'ın "Metres de tazminat ödesin" kararına yerel mahkeme de uydu ve aldatan koca ile metresini 10 bin TL ödemeye mahkûm etti
Ankara 2'nci Asliye Hukuk Mahkemesi, tarihi bir karara imza atarak, aldatılan kadına ödenecek tazminatın aldatan kocasından ve metresinden ortak alınmasına karar verdi. Yargıtay 4'üncü Hukuk Dairesi'nin, "Evlilik dışı yaşayan koca ile sevgilisi, aldatılan eşe manevi tazminat ödemeli" kararının ardından, yerel mahkeme bu karara uyarak eş ve sevgiliyi 10 bin TL tazminat ödemeye mahkûm etti.
'HERKESE ANLATTI'
Dava konusu olay, 2006 sonunda yaşandı. Resmi nikâhlı eş Ş.C., eşi M.C.'nin kendisini G.G. isimli kadınla aldattığını, 3 çocuğunun babası eşinin âşığının yanına yerleştiğini, bu birlikteliği akraba ve arkadaş ortamında da rahatça anlatarak kendisini küçük düşürdüğünü ileri sürdü ve eşi ile sevgilisinden manevi tazminat talep etti. Davaya komşular, ortak tanıdıklar, hatta çocuklar bile tanıklık yaparak, baba M.C.'nin G.G. ile ilişkisini anlattı. Yerel mahkeme ise görevli mahkemenin Aile Mahkemesi olduğunu belirterek, manevi tazminat ödenemeyeceği yönünde karar verdi. Davacı da dosyayı temyiz ederek, dosyayı Yargıtay'a taşıdı. Yargıtay 4'üncü Hukuk Dairesi de "Evlilik dışı birliktelik yaşayan koca ile sevgilisinin, resmi nikâhlı eşe manevi tazminat ödemesine" hükmetti ve dosyayı bozarak yerel mahkemeye yolladı.
FAİZİYLE ÖDEYECEKLER
Yargıtay kararında, "Uzun süredir devam eden evlilik dışı birliktelik, resmi nikâhlı eşin sosyal ve kişilik değerlerine zarar verir. Davaya Asliye Hukuk Mahkemeleri de bakabilir'' denildi. Dosya da yeniden Ankara 2'nci Asliye Hukuk Mahkemesi'ne geldi. Yerel mahkemedeki duruşmada davalı vekili Yargıtay'ın bozma kararının usule ve yasaya uygun olmadığını savundu. Hâkim Hüseyin Ünaldı'nın kararı ise Yargıtay'ın bozma kararına uyulması yönünde oldu. Mahkeme, "10 bin TL manevi tazminatın, yasal faiziyle birlikte davalılardan (resmi nikâhlı eş ve metresi) müştereken ve müteselsilen alınarak davacıya verilmesine" karar verdi.
Sabah Gazetesi-18.01.2010
-
Aldatan erkek ve kadın için çok yerinde bir karar. Keşke tazminat miktarıda çok yüksek olsa devlet üstlerindeki atlete varana kadar alsa ve aldatılan eşe verse. ( üstbaş çöpe, parayı da afiyetle harcamaya)
Düşünebiliyormusunuz bunu yapanların tazminatı ödeyecek kadar parası da yokmuş, ödemedikçe hapse girip çıkıyorlarmış. Çooooook sevindim.
-
5 ağustos 2008 tarihinde eşim çocuğumu evde kitleyerek evden kaçtı ve boşanma davası açtı.Ben işten geldiğimde oğlumu ağlamaktan mosmor bir şekilde evde buldum.Dava dilekçesinde alkolik olduğumu kendisini dövdüğümü zorla onada içki içirdiğimi ve oğlumu zorla alı koyup onu sokağa attığımı ve daha bir çok asılsız iddalarda bulunmuş.Bu arada mahkemeye oğlumuzu bakabilecek durumda olmadığını ve babasında kalmasının uygun olacağını diye yazı vermiş Ben de elime geçen 41 adet eşimin cep telefonundan çekilmiş sevgilisine olan aşk mesajlarını ele geçirip mahkemeye sundum. Ayrıca yine eşimin sevgilisine aşk dolu sözlerle kendi yazdığı ama sonrada yakılarak imha edildiği ama şahitler tarafından okunan bir mektup var ortada bunu mahkemeye sunamadım ama şahitler mahkemede söylemeye razı.Eşim benden 50,000 tl maddi tazminat istiyor ayrıca konut kredisi ile aldığımız evin yarısı nı mal paylaşımı davası ile istiyor. kredi taksitleri eşim evden kaçtıktan sonra 28 ay kalmıştı ve ben bunları ödeyip bitirdim.Ayrıca hiç bir şekilde vurmadım ve sağlık raporu filan hiç bir şeyi yok sadece annesi ablası ve erkek kardeşini şahit olarak dinlettirdi
Sormak istediğim başlığınızdada (ALDATAN KOCA İLE SEVGİLİSİ RESMİ EŞE TAZMİNAT ÖDEDİ) bende aldatılan koca bu iki sevgiliden tazminat talep edebilirmiyim bu sunduğum telefon mesajları ((iletişim firmasından mahkemece istendi ve benim fotoğrafladığım saatlerde doğruluğu ispatlandı)) delil olarak kabul görür veya yeterli mi,mal paylaşımı davasında buradan tazminat kazan dığım taktirde evden alacağı miktarı düşürmek mümkün mü. çünkü çalışmıyor tazminat kazansamda neyini alabilirim ki .teşekkürler