4 aylık eşimle anlaşamadığımız ve ailelerinde işin içine girmesiyle bozulan evlilik ilişkimiz yüzünden boşanmak istiyoruz.Senesini doldurmadığımız halde iki şahit bularak anlaşmalı boşanma yapabilirmiyiz?
Printable View
4 aylık eşimle anlaşamadığımız ve ailelerinde işin içine girmesiyle bozulan evlilik ilişkimiz yüzünden boşanmak istiyoruz.Senesini doldurmadığımız halde iki şahit bularak anlaşmalı boşanma yapabilirmiyiz?
Medeni Kanunun 166/3(Anlaşmalı Boşanma) maddesine göre ancak 1 yıl evli kalmış olanlar boşanabilir.
Ama boşanma davası açabilirsiniz. Sadece 1 yıl dolmadan boşanamazsınız.
Kanun öyle diyor.
Yanlış.
Anlaşmalı boşanma davası açmak için 1 yıl beklemek gerekir.
1 gün sonra bile çekişmeli boşanma davası açılır. Davayı açan taraf şahit ifadeleriyle karşı tarafın boşanmaya neden olacak kusurunu ispatlarsa boşanma olur. Şahit dinletilmesi şarttır. Nafaka, tazminat, velayet gibi konularda tam bir mutabakat varsa süreç hızlı yürür.
Sayın sdt23, yazdığımı doğru algılamamışsınız. Tekrar okumanızı tavsiye ederim. Ben boşanma davası açabilirsiniz diye yazdım. Anlaşmalı boşanma davası açabilirsiniz diye yazmadım. Hemen peşin hüküm vererek YANLIŞ dememenizi daha dikkatli okumanızı isterdim. Neyse insanın kafası o an dağınık olabilir. Ama yazdığım gayet net.
Siz farklı bir şey söylemek isteseniz de ifade ediş şekliniz yanlış.
"Boşanma davası açabilirsiniz" cümlesinden sonra gelen "Sadece 1 yıl dolmadan boşanamazsınız." ifadesi açacağınız çekişmeli boşanma davasında da 1 yıl gerektiği şeklinde anlaşılmaya müsait.
Ayrıca bir diğer yanlış anlaşılacak konu da şu olabilir:
"1 yıl dolmadan açılan bir anlaşmalı boşanma davası sırasında bir yıl dolarsa anlaşmalı boşanmaya karar verilebilir." Bu da yanlış.
364. gün sonunda anlaşmalı boşanma davası açılırsa bunun anlaşmalı boşanma olarak sonuçlanması mümkün değil, şahit dinletmek şart.
Off diyorum sdt23. Demediğim şeyi demişim gibi yine bana yazıyor ve yanlışsınız diyorsunuz. Altı çizili yazdığınızı benim yazdığım iletilerden mi alıntı yaptığınızı düşünüyorsunuz. Ben hangi iletimde 1 yıl dolmadan anlaşmalı boşanma davası açabilirim diye yazmışım lütfen gösterir misiniz?
Ben sadece Boşanma davası açabilirsiniz diye yazdım. 1 YIL DOLMADAN ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI AÇABİLİRSİNİZ diye birşey yazmadım.
Sayın deniz mesajınızı yazdığınız icin bir anda farkına varmıyorsunuz,dışardan okuyan kişi bu mesajınızda cekişmelide olsa dava acmanız halinde 1 yılda boşanamasınız kanun öyle diyor, diye okuyunca ben bile biranda tereddüde düştüm,yeni kanun cıktıda haberimizmi yok diye.
Şükür okumayla anlama arasındaki farkı biliyoruzda,yazınızda sanki cekişmelide olsa 1 yılda boşanamasınız gibi algılanıyor yazınız.:)
Bildiğiniz doğru. İfade ediş tarzınız yanlış.
Bana savunma yapacağınıza ne yazdığınıza bir bakın.
Yanlış ifadeniz yüzünden
1. "Çekişmeli boşanma davası açtıysanız, 1 yıl dolmadıysa ret ile sonuçlanır."
şeklinde anlaşılmaya müsait.
Hatta
2. İfadenizin mevhum-u muhalifinden hareket ederek
" Bir yıl dolmadan açılan anlaşmalı boşanma davası sırasında 1 yıl dolarsa anlaşmalı boşanma mümkün olur."
şeklinde bile anlaşılabilir.
Bir de "Kanun öyle diyor." demişsiniz.
Hukuki bilgiler söz konusu olduğunda kullanılan ifadelere çok dikkat etmek lazım.
Düzgün ifade edilmediğinde, bir eksik veya fazla kelime olduğunda kastedilenden çok farklı anlamlar çıkabilir.
Bunu kişiselleştirmeye de gerek yok.
Sanki hukukçular gibi hukuk dili ile yazınca halkımız anlıyor mu? Ben basitçe yazdım. Keşke yazmaz olaydım. Bin pişman oldum. Yazdıklarıma sürekli mualefet olmanızdan dolayı forumda cevap verme isteği bırakmıyorsunuz. Diyeceğim çok şey varda yoldayım bilgisayarımın şarjı bitiyor. Artık bu tip konulara cevap vermeyeceğim. Benim anlatışım yanlışmış.
çekişmeli boşanma davası ne demek yazabilir misiniz?
Anlaşmalı boşanma, adından da anlaşılacağı üzere eşlerin boşanma ve boşanmanın mali sonuçları hakkında (Tazminat, nafaka, velayet, eşya paylaşımı vs.) anlaşmaya varmaları, bu doğrultuda bir protokol hazırlamaları ve yine bu doğrultudaki iradelerini hakim huzurunda bizzat beyan etmeleri ile mümkündür.
1 yılını doldurmamış evliliklerde anlaşmalı boşanma mümkün değildir.
Çekişmeli boşanma ise, tarafların yukarıda bahsedilen konularda anlaşamayınca celselerce süren boşanmadır.