Doğum İzni toplamda kaç haftadır?Bu izinlerin doğumdan önce mi yoksa doğumdan sonra mı kullanılması gerekir?İşverenin kararına bağlı kullanılan bir izinmidir yani ???
Printable View
Doğum İzni toplamda kaç haftadır?Bu izinlerin doğumdan önce mi yoksa doğumdan sonra mı kullanılması gerekir?İşverenin kararına bağlı kullanılan bir izinmidir yani ???
Hamile işcilere doğumdan önce ve sonra 8'er hafta toplamda 16 hafta ücretli izin verilir.Çoğul gebelikte bu süre 2 hafta daha fazladır.Kanuni izin süresidir.
Raporlu olunan süre için işveren ücret ödemez.
Rapor ve işyerinizden alacağınız belgelerle kuruma başvurduğunuzda,sosyal güvenlik kurumundan geçici iş göremezlik ödeneği alırsınız.Adınıza prim ödenen ücretinizin 2/3 ü kadar.
Doğumdan önce ve doğumdan sonra toplam 16 haftalık hamilelik izni ücretli izindir.Eğer isteği halinde kadın işciye bu 16 haftalık sürenin tamamlanmasndan sonra 6 aya kadar ücretsiz izin verilebilir (İş Kanunu madde 74)
Erdoğan Bey kafam karıştı şimdi ben 16 haftalık izin ücretini alacakmıyım alamayacmıyım yukarıdaki 2 yanıtı okudum ama anlayamadım ücretimi alıp alamayacağımı ya da şöyle sormak istiyorum ben eğer ücretli izin ise ücretimi işyerinden mi alıcağım yoksa ssk genel müdürlüğünden mi ????
Sigortalı kadına, doğumdan önce ve sonra işinden kaldığı günler için ödenek verilir.
Kendisi için doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün analık sigortası primi ödenmiş bulunan sigortalı kadının analığı halinde, doğumdan önceki ve sonraki sekizer haftalık sürede, çoğul gebelik halinde ise, doğumdan önceki sekiz haftaya iki haftalık süre ilave edilerek çalışmadığı her gün için geçici iş göremezlik ödeneği verilir. Kadın sigortalının isteği ve doktorun onayı ile doğuma üç hafta kalıncaya kadar çalışılması halinde, çalışan süreler kadın sigortalının doğum sonrası sürelerine eklenir.
http://www.ssk.gov.tr/wps/portal/!ut...d=587#anchor22
Analık Sigortası ile Sağlanan Yardımlar kısmını inceleyebilirsiniz.
- Analık halinde çalışma ve süt izni
MADDE 74. - Kadın işçilerin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır. Çoğul gebelik halinde doğumdan önce çalıştırılmayacak sekiz haftalık süreye iki hafta süre eklenir. Ancak, sağlık durumu uygun olduğu takdirde, doktorun onayı ile kadın işçi isterse doğumdan önceki üç haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, kadın işçinin çalıştığı süreler doğum sonrası sürelere eklenir.
Yukarıda öngörülen süreler işçinin sağlık durumuna ve işin özelliğine göre doğumdan önce ve sonra gerekirse artırılabilir. Bu süreler hekim raporu ile belirtilir.
Hamilelik süresince kadın işçiye periyodik kontroller için ücretli izin verilir.
Hekim raporu ile gerekli görüldüğü takdirde, hamile kadın işçi sağlığına uygun daha hafif işlerde çalıştırılır. Bu halde işçinin ücretinde bir indirim yapılmaz.
İsteği halinde kadın işçiye, onaltı haftalık sürenin tamamlanmasından veya çoğul gebelik halinde onsekiz haftalık süreden sonra altı aya kadar ücretsiz izin verilir. Bu süre, yıllık ücretli izin hakkının hesabında dikkate alınmaz.
Kadın işçilere bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam birbuçuk saat süt izni verilir. Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağını işçi kendisi belirler. Bu süre günlük çalışma süresinden sayılır.
Doğumdan önce 8 haftalık doğum iznini kullanmak için rapor alıp izine ayrılan personelini işveren raporlu olduğu halde işten çıkarabilir mi ? Çıkardığı zaman personelin ne gibi hakları vardır ; ve böyle bir durumda ne yapmalıdır?Hakkını hangi yollar ile arayabilir ?
Sözleşme feshi rapor süresinin sonunda sonuç doğuracaktır.Bu nedenle rapor süresi bitinceye kadar,sözleşmeniz aynen devam eder.Rapor süresi sonunda sözleşme sona erdiğinde, şartlar uygunsa,dilerseniz işe iade davası açabilirsiniz.
Merhaba ben imparatorice 22 02 2009 tarihinde 32 haftaya girdim. Bugün itibariyle doğum izni raporumu aldım Fotokopisini işyerine verdim. Doğum yaptıktan sonra parayı sigortadan alacağım belirtildi.Acaba 32 haftayı tamamlamam gerekiyormuydu.Sigortadan herhangi bir sorun çıkarmı teşekkür ederim
Merhaba Erdoğan bey sizden yanıt bekliyorum soruma yanıt verirseniz çok memnun olacağım teşekkür ederim
Nasıl bir sorun bekliyorsunuz?
32.haftaya girmiş olmanız yeterli.
Analık halinde çalışma ve süt izni
MADDE 74. - Kadın işçilerin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır. Çoğul gebelik halinde doğumdan önce çalıştırılmayacak sekiz haftalık süreye iki hafta süre eklenir. Ancak, sağlık durumu uygun olduğu takdirde, doktorun onayı ile kadın işçi isterse doğumdan önceki üç haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, kadın işçinin çalıştığı süreler doğum sonrası sürelere eklenir.
Yukarıda öngörülen süreler işçinin sağlık durumuna ve işin özelliğine göre doğumdan önce ve sonra gerekirse artırılabilir. Bu süreler hekim raporu ile belirtilir.
Hamilelik süresince kadın işçiye periyodik kontroller için ücretli izin verilir.
Hekim raporu ile gerekli görüldüğü takdirde, hamile kadın işçi sağlığına uygun daha hafif işlerde çalıştırılır. Bu halde işçinin ücretinde bir indirim yapılmaz.
İsteği halinde kadın işçiye, onaltı haftalık sürenin tamamlanmasından veya çoğul gebelik halinde onsekiz haftalık süreden sonra altı aya kadar ücretsiz izin verilir. Bu süre, yıllık ücretli izin hakkının hesabında dikkate alınmaz.
Kadın işçilere bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam birbuçuk saat süt izni verilir. Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağını işçi kendisi belirler. Bu süre günlük çalışma süresinden sayılır.
iyi günler benim sorum ve sorunum da doğum izniyle kesişti.eşim ssk lı 1020 gün primi mevcut.ben devlet memuruyum ve eşimin benim yanımda çalışacağı bir şube yok.eş durumu tayin istedim.kurumum son bir yılı kesintisiz olmak şartıyla 2 yıl sigorta istediğini belirtmiş.iki yıllık sigortada sorun yok.ama son bir yıl kısmının 11 ayı sigortalı.çünkü 2008 yılı aralık ayında doğum iznine ayrıldı ve işveren ücret ödemedi o yüzden de prim kısmı boş.bakanlığım eşinin sigortası yatırılmadığından deyip tayinimi yapmıyor.eşim aralık doğum öncesi ocak şubat ise doğum sonrası izinli.gerekli belgeleri göndermeme rağmen bakanlık raporlu günleri kabul etmedi.idare mahkemesine müracaat etmeyi düşünüyoruz.şansımız varmıdır.aile birliği ve yatmayan sigorta priminin mazereti göz önüne alınırsa.hangi kanun gereği bu sigorta yatmadı yardımcı olursanız sevinirim.
merhaba;
benim eşim bir hafta sonra 32. haftasını tamamlamış olacak. kendisi bir hastanede 5 yıldır güvenlik görevlisi olarak çalışmaktadır.
güvenlik firmaları sürekli girdi çıktı işlemi yapmaktadır. 12/2008 de yeni bir güvenlik firması ihaleyi kazanarak 01/2009 dan itibaren aynı elemanlarla hastanede göreve başlamış ve o tarihten itibaren sigortalarını yatırmıştır.
eşim doğum iznine ayrılmak istiyor fakat müdür sadece 3 yıllık çalışanların böyle bir hakları olduğunu söylüyor (ki zaten bu imakansız çünkü güvenlik firmaları 6-7 ay da bir hatta 3-4 ay da bir işten çıkmış ve terkrar girmiş diye gösteriyorlar). doğum izninden yararlanmak için acaba ne kadar bir süre aynı işte çalışmak gerekiyor?
4 aylık izne ayrılması durumunda yerine başka birini alacaklarını ve onun sigortasını ödeyecekleri için eşimin sigortasını ödeyemeyeceklerini söylediler. işten çıkarmaları durumunda tazminat isteme hakkımız var mı? varsa bu tazminat tutarı ne kadardır?
bu konuda beni aydınlatırsanız sevinirim. teşekkürler.
Bu konuyu ilk sayfadan itibaren inceleyecek olursanız sorunuzun cevabını bulabilirsiniz.