babam 30 yıl önce öldü. Ben beyimden ayrıldım. Babama ait SSK maaşı ve gazilik maaşını alabilirmiyim? Cevaplandırırsanız çok seviniriz tşk
Printable View
babam 30 yıl önce öldü. Ben beyimden ayrıldım. Babama ait SSK maaşı ve gazilik maaşını alabilirmiyim? Cevaplandırırsanız çok seviniriz tşk
Evet.%25ini alabilirsiniz.İyi günler...
Babanızdan olan SSK ölüm aylığından yetim sıfatıyla hak sahibi olabilirsiniz.Hak sahipliği oranınız %25 ancak başka haksahibi yoksa;anneniz de vefat etmişse sigortalının ölümü ile hem annesiz hem de babasız kalacağınızda 5510 sayılı Kanuna göre bağlanacak en düşük aylığın %80 ininden az olmamak üzere aylık bağlanacaktır.Gazi maaşları ise kaydi hayat şartıyla ödenen aylıklar olup kız çocuklarının hak sahipliği sıfatı yoktur.
Yaşları ne olursa olsun evli olmayan, evli olmakla beraber sonradan boşanan veya dul kalan kızlarının,
.... belirtilen çocuklardan sigortalının ölümü ile anasız ve babasız kalan veya sonradan bu duruma düşenlerler, .......... kendisinden başka aylık alan hak sahibi bulunmayanların her birine %50'si oranında aylık bağlanır... (5510/34)
Ölüm aylıklarının hak sahiplerine paylaştırılması doğrultusunda sizden başka hak sahibi bulunmaması durumunda, babanızın aylığının %50'si yetim aylığı olarak size verilir...
Gazi aylığın ise, celalkapan arkadaşın belirttiği gibi, kız çocuklarının hak sahipliği bulunmamakta olup, sadece gazinin ölümü halinde dul eşine bağlanır. Dul eşe %75 oranında bağlanır, ancak dul eşin tekrar evlenmesi halinde kesilir. (1005/1.md)
selamlar yeterince konu vardı kirlilik olmasın diye burdan sorayım dedim sayın üyeler babam 2002 yılında kaybettim şimdi 19 yaşındayım ve öğrenci gözükmüyorum annem bağ-kur dan babamın aylığını alıyor bende yetim maaşı alabilirmiyim
Öğrenci olmadığınıs icin 18 yaşını doldurmanıs nedeniyle yetim aylığı hak sahipliğinis düşmüş oluyor...
5510 sayılı Kanunun Ölüm aylıklarının hak sahiplerine paylaştırılması başlıklı 34. maddesi gereğince 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim görmesi halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim yapması halinde 25 yaşını doldurmayan erkek cocuklarına yetim aylığı verilmektedir...
arkadaşlar dul ve yetim aylığı ili ilgili banada yardımcı olursanız sevinirim
selamlar yeterince konu vardı kirlilik olmasın diye burdan sorayım dedim bende babamı kaybedeli 1 sene oldu anneme babamın maası baglandı.
annem babasından dolayı yetim maası alabilir diye biliyorum..yanlız anneannem hayatta masasında fazla düşmesindiye basvurmadık ama gercekten boylemi..
anneme maas bagkanırsa anne annemin maası ne kadar duser..(anne annemin nekadar aldıgını bilmiyorum ama en düşük oldugunu düşünürsek çek kesinti olurmu.)
Yetim maası ne kadar onuda ögrenmek istiyorum..Acaba Ugrasmaya degecek Kadar mı????
bende konu kirliliği olmasın diye buraya sormak istiyorum dedem yaklaşık 33 yıl önce vefat etmiş (emekli),babam 2006 yılında vefat etti (emekli) annem şu anda rahmetli babamın maaşının bir kısmını alıyor acaba rahmetli dedemin maaşından da yetim aylığı alabilir mi? anneannem hayatta değil. bilgi verebilirseniz sevinirim
''teşekkürler yardımınız için yani ünibersiteye gitseme tekrar hak sahibi oluyorum galiba''
Yada anayasa mahkemesine baş vurup eşitlik ilkesi temelinde sair maddelerle birlikte hakkınızı arıyorsunuz :)
Kusura bakmazsanız bayağı güldüm. Ben çevremdekilere bizim devletimiz 25 sene prim alıp 50 sene maaş öder derim.Eş ölür,diğer eşe,diğer eş ölür,bekar veya boşanmış kıza maaş kalır,buda en az 50 sene yapar.
Siz çıtayı bayağı yükseltmişsiniz.Bizim devletin işine belli olmaz.Verir mi verir.
Merhaba herkese, benim bir sorum var; % 70 oranında zihinsel engelli 26 yaşında bir kız yeğenim var. Annesi ssk lı çalışıyor aynı zamanda da ölmüş eşinden dolayı dul maaşı alıyor. bu durumda çocukta yetim maaşı alıyor. yetim maaşından feragat edip özürlü aylığı alabilir mi?