Re: Medeni Kanun, mal rejimi
sn dilek hnm merhaba ben 1995 yılında evlendim.2000 yılında bir gayrimenkul aldım şuandada boşanma davam devam etmekte eşim bir hak talep edebilirmi gerçi çalışıp yardım etti diyor tabiiki yalan ben şirketimde ssk lı göstermiştim mahkeme bir hak verirmi davanın neticesi ne olur. beni aydınlattığınız için şimdiden teşekkür ederim iyi çalışmalar.
Cevap: Medeni Kanun, mal rejimi
Merhabalar ;
2 ay sonra nıkahım olucak ve nıkah ıslemlerı sırasında nışanlımla mal ayrılıgı rejımıni tercıh edıp ımzaladık. fakat şimdi şöle bır sorun olustu; bızım bıldigımız kadarıyla sonradan ıkımızde notere gıdıp bu mal ayrılıgında vazgecıp su an yasada gecerlı olan normal mal ortaklıgı rejımını seçebılıcez dıye bılıyorduk ( o rahatlıklada acıkcası bız ılk olarak mal ayrılıgı rejımini sectık )
fakat sımdı duyduk ki mevcut mal rejımını degıstırmek ıcın aıle mahkemesıne dava acmamız gerekıyormus ?? bu dogru mudur ?
herhangı bır uyuşmazlık durumu yoktur. normal koşulda ıkı tarafında ıstegıyle mal ayrılıgından vazgecıp mal ortaklıgı rejımıne gecmek ıcın noterden kagıt ımzalayıp bu rejımı degıstırebılecekmıyız yoksa mahkememı acmamız gerekıyor ?
Yardımcı olursanız sevınırım cunku mahkeme acmamız gerekıyorsa ole bır durumla ugrasmamızın ımkanı yok kı nıkahtan once gıdıp mal rejımını beledıyeden degıstırıcez. ama basıtce noterden olucaksa bu ıslem , aynı sekılde devam edelım dıye dusunuyoruz.
Teşekkurler
Türk Medeni Kanunu;
MADDE 203.- Mal rejimi sözleşmesi, evlenmeden önce veya sonra yapılabilir. Taraflar, istedikleri mal rejimini ancak kanunda yazılı sınırlar içinde seçebilir, kaldırabilir veya değiştirebilirler.
MADDE 205.- Mal rejimi sözleşmesi, noterde düzenleme veya onaylama şeklinde yapılır. Ancak, taraflar evlenme başvurusu sırasında hangi mal rejimini seçtiklerini yazılı olarak da bildirebilirler.
Mal rejimi sözleşmesinin taraflarca ve gerektiğinde yasal temsilcilerince imzalanması zorunludur.
bende öle bıliyorum ama ıste bazı kaynaklardada dedıgım gıbı asıle mahkemesı denılıyor. anlayamadım gıttı. napsam bılmıyorum ???
Alıntı:
Seyleka rumuzlu üyeden alıntı
Türk Medeni Kanunu;
MADDE 203.- Mal rejimi sözleşmesi, evlenmeden önce veya sonra yapılabilir. Taraflar, istedikleri mal rejimini ancak kanunda yazılı sınırlar içinde seçebilir, kaldırabilir veya değiştirebilirler.
MADDE 205.- Mal rejimi sözleşmesi, noterde düzenleme veya onaylama şeklinde yapılır. Ancak, taraflar evlenme başvurusu sırasında hangi mal rejimini seçtiklerini yazılı olarak da bildirebilirler.
Mal rejimi sözleşmesinin taraflarca ve gerektiğinde yasal temsilcilerince imzalanması zorunludur.
Alıntı:
darkseed__ rumuzlu üyeden alıntı
bende öle bıliyorum ama ıste bazı kaynaklardada dedıgım gıbı asıle mahkemesı denılıyor. anlayamadım gıttı. napsam bılmıyorum ???
"Mal rejimi sözleşmesinin geçerliliği, noter önünde resmi şekilde yapılmış, taraflarca ve gerektiğinde yasal temsilcilerince imzalanmış bulunmasına bağlıdır."
AKINTÜRK, Turgut / ATEŞ KARAMAN, Derya: Medenî Hukuk, B.16, İstanbul, 2011, s.256
gördüğünüz gibi, sözleşmenin geçerliliği için noter huzurunda yapılması gereklidir.