Müdür yardımcısı 'Amir' sıfatına girer mi?
Ben ilköğretim okulu'nda çalışan bir öğretmenim. Lisede çalışan bir müdür yardımcısına görevi esnasında vurmaktan dolayı Atamaya yetkili amir tarafından ifadem alındı. Şimdi;
1. 657 deki amir sıfatında bahsedilen amir sıfatından; sicil,atamaya yetkili amir, disiplin amiri mi anlamamız gerekiyor, yoksa müdür yardımcısı da amir sayılır mı?
2. Lisedeki müdür yardımcısının benim amirim olmadığı belli. Ancak 657 deki
"Yukarıda sayılan ve disiplin cezası verilmesini gerektiren fiil ve hallere nitelik ve ağırlıkları itibariyle benzer eylemlerde bulunanlara da aynı neviden disiplin cezaları verilir."
hükmünden yola çıkarak görevden atılmam istenebilir mi?
3. Soruşturma dosyasına ulaşmak için dilekçe versem (Hakkımda hangi cezanın istendiğine dair) cevap verirler mi?
Re: Müdür yardımcısı Amir sıfaına girer mi?
Lütfen biri cevaplasın, ne olur, çok tedirginim..:(
Değerli öğretmenim, öncelikle geçmiş olsun. Hukuk sistemimize göre size idari olarak emir verme yetkisi olan kişi amir sayılır. Yani bir askeri birlik düşünün o birliğin her subayı sizin amiriniz değildir. Size emir veya talimat verme yetkisi olan kişi amirdir. Ama sizin amiriniz olmayan kişi nöbetçi subayı ise ve sizde o vardiya da onun alt rütbesinde nöbetçi iseniz o sizin sadece nöbet esnasında amiriniz sayılır.
Sizin olayınızda müdür yardımcısı maalesef amiriniz sayılır ve bu durum cezayı ağırlaştırıcı bir unsurdur. Şikayete tabi değildir. Hakkınızda kamu davası açılır. Ayrıca idari olarak muhtemelen kademe ilerlemesi veya maaş kesimi cezası alacaksınız. Anlatımınıza göre, TCK.göre de (miktarını tahmin etmekle birlikte söylemeyeceğim) daha önce sabıkanız yok ise muhtemelen ertelemeli bir hapis cezası veya ertelenemeyen bir para cezası alacaksınız.
Alıntı:
Av.Yusuf Günveren rumuzlu üyeden alıntı
Değerli öğretmenim, öncelikle geçmiş olsun. Hukuk sistemimize göre size idari olarak emir verme yetkisi olan kişi amir sayılır. Yani bir askeri birlik düşünün o birliğin her subayı sizin amiriniz değildir. Size emir veya talimat verme yetkisi olan kişi amirdir. Ama sizin amiriniz olmayan kişi nöbetçi subayı ise ve sizde o vardiya da onun alt rütbesinde nöbetçi iseniz o sizin sadece nöbet esnasında amiriniz sayılır.
Sizin olayınızda müdür yardımcısı maalesef amiriniz sayılır ve bu durum cezayı ağırlaştırıcı bir unsurdur. Şikayete tabi değildir. Hakkınızda kamu davası açılır. Ayrıca idari olarak muhtemelen kademe ilerlemesi veya maaş kesimi cezası alacaksınız. Anlatımınıza göre, TCK.göre de (miktarını tahmin etmekle birlikte söylemeyeceğim) daha önce sabıkanız yok ise muhtemelen ertelemeli bir hapis cezası veya ertelenemeyen bir para cezası alacaksınız.
Cevabınız için çok teşekkür ederim, mahkemem sonuçlandı, HAGB çıktı.
Şu anda Milli eğitim de soruşturmam devam ediyor. Lise ye ben görev dolayısıyla gitmedim. Eşim orada çalışırken, müdür yardımcısı eşime bağırmış. Bunun için gitmiştim, dayanamadım ve bu istediğim olay meydana geldi. Yani ben o sırada görevli değildim. Yani görevim dolayısıyla orada bulunmuyorum. Sizce yine de amirim sayılır mı?
Merhaba ,amir demek emir verebilen demektir.Başka okuldaki müdür yardımcısı amiriniz olamaz.Cezayı bu nedenle almazsınız.
Cezanızın büyük ihtimalle 657/125.B-d''hizmet dışında devlet memurunun itibar ve güven duygusunu sarsacak tarzda davranışlarda bulunmak''olacağını ve cezasının ''kınama'' olacağını düşünüyorum.geçmiş olsun