-
Mahkemenin şok kararı ne yapmalıyım?
Eşimle 4 ay evli kaldım anlaşamadık ailesine çok düşkündü ailesinin olduğu şehire yerleşmemize rağmen yapamadı ve boşanma davası açtı beni suçlayan bir dilekçeyle ve eşim 4B kapsamında sözleşmeli öğretmen mahkeme 2 yıl sürdü ve 5 bin maadi 10 bin manevi tazminat ve 200 ytl tedbir nafakası karar kesinleşince yokssulluk nafakasına hükmetti. Kusurlu olduğuma inanmıyorum ancak davayı emanet ettiğim avukat davada sorun yok iyi lehimize diyerek birşey yapmadı sanırım.
-Şimdi sorum eşim öğretmen 1600-1700 ytl geliri var benle aynı şartlarda bende öğretmenim yoksulluk nafakası haksız kazanç değil midir?
-yargıtay iptal ederse bu süreçte ödeyeceğim tedbir nafakasını geri alırmıyım?
-Verilen tazminat miktarları çok yüksek maaşımdan başka bir şeyim yok bunun için yargıtaya temyizde nasıl itiraz edilebilir? hakimin tarafların sosyo ekonomik durumlarını araştırarak uygun miktarda vermesi yönünde maade var sanırım.
temyiz son şansım ne yapmalıyım??
-
Re: Mahkemenin şok kararı ne yapmalıyım!!
Alıntı:
cenk75 rumuzlu üyeden alıntı
Eşimle 4 ay evli kaldım anlaşamadık ailesine çok düşkündü ailesinin olduğu şehire yerleşmemize rağmen yapamadı ve boşanma davası açtı beni suçlayan bir dilekçeyle ve eşim 4B kapsamında sözleşmeli öğretmen mahkeme 2 yıl sürdü ve 5 bin maadi 10 bin manevi tazminat ve 200 ytl tedbir nafakası karar kesinleşince yokssulluk nafakasına hükmetti. Kusurlu olduğuma inanmıyorum ancak davayı emanet ettiğim avukat davada sorun yok iyi lehimize diyerek birşey yapmadı sanırım.
-Şimdi sorum eşim öğretmen 1600-1700 ytl geliri var benle aynı şartlarda bende öğretmenim yoksulluk nafakası haksız kazanç değil midir?
-Verilen tazminat miktarları çok yüksek maaşımdan başka bir şeyim yok bunun için yargıtaya temyizde nasıl itiraz edilebilir? hakimin tarafların sosyo ekonomik durumlarını araştırarak uygun miktarda vermesi yönünde maade var sanırım.
Peki avukatınız bişey yapmazken siz hiç davalara katılmadınızmı?siz haklı olduğunuzu söylüyorsunuz nasıl olduda kusurlu taraf oldunuz demekki karşı taraf iddialarını ispatlarken siz boş durmuşsunuz.
-
hayır katılmadım mahkeme zaten görev nedeniyle ayrı bir ildeyim. Avukatım bana sürekli davada bir sıkıntı yok en kötü ihtimalle birşey almadan vermeden biter dedi sürekli ama böyke bitti maalesef. yalnız dediğim gibi 1600-1700 lira geliri olan birine nasıl yoksulluk nafakası verilik ve 15 bin lira tazminat verilir kaldıki benim ödeme gücüm yok zaten 4 ay evli kaldık çocuk falanda yok
-
Alıntı:
hayır katılmadım mahkeme zaten görev nedeniyle ayrı bir ildeyim. Avukatım bana sürekli davada bir sıkıntı yok en kötü ihtimalle birşey almadan vermeden biter dedi sürekli ama böyke bitti maalesef. yalnız dediğim gibi 1600-1700 lira geliri olan birine nasıl yoksulluk nafakası verilik ve 15 bin lira tazminat verilir kaldıki benim ödeme gücüm yok zaten 4 ay evli kaldık çocuk falanda yok
Tedbir nafakasını ödemek zorundasınız.Ama temyiz yoluna gittiniz mi yani itirazettiniz mi bu duruma.Bu arada manevi tazminatı peşin vermek durumundasınız maddi tazmiyat gelirinize göre taksitlenebilir.Ayrıca 1600-1700 tl maaş alan birine bunlar verilirse siz tam kusurlu olmuşsunuz.bende 3 ay evli kaldım tazminatta ekonomik güce bakılmıyor kusura bakılıyor.yoksulluk nafakası çok şaşırttı beni sonuçta kazancı iyi eşinizin.
-
hayır karar daha yeni verildi gerekçeli karar yazılmadı henüz temyiz yoluna gideceğiz elbet.İyide 10 bin ytl nerden bulup ödeyeceğim peşin? Ama medeni kanun da sosyo ekonomik duruma uygun bir tazminat yani karşı tarafın ödeyebilieceği bir tazminata karar verilir diyor. temyizde tazminatın azaltılması olamaz mı kanımca nafaka kalacaktır.
-
Alıntı:
Maddi ve manevi tazminatın ödenmesi kararın kesinleşmesinden sonraya kadar ertelenebilir. Temyiz ederseniz karar yargıtaydan dönünceye kadar kesinleşmez. Bu arada tedbir nafakası ödemeye devam edersiniz.
Maddi ve manevi tazminatın yargıtaydan değişip değişmeyeceği konusunda en yakın tahmini dosyanıza hakim bir avukat yapabilir.
-
Peki yargıtay nafakayı haksız bulursa(eminim ki bulacaktır, çünkü yokssuluk söz konusu değil) bu süreye kadar ödemiş olduğum tedbir nafakasını geri alabilir miyim?
-
Alıntı:
Peki yargıtay nafakayı haksız bulursa(eminim ki bulacaktır, çünkü yokssuluk söz konusu değil) bu süreye kadar ödemiş olduğum tedbir nafakasını geri alabilir miyim?
Hayır.. Tedbir nafakası geri alınmaz. Karar kesinleşene kadar olan süre için ödemediğiniz tedbir nafakası varsa bu borcunuz reddedildikten sonra da kesilmez.
İkinizin toplam geliri 3200 liradan fazlayken şimdi 1600-1700 liraya düşmesi yoksulluktur. Ayrıca yoksulluk nafakasında asıl belirleyici kusurdur:
Yoksulluk nafakası
MADDE 175.- Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan mali gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir.
Nafaka yükümlüsünün kusuru aranmaz.
-
Baya şaşırtıcı bi karar, 4 aylık bi evlilik sonucu nasıl bir kusur işlediniz ki bu kadar ceza aldınız, ortada bir kusur var ve bu kusur ispatlanmış, ayrıca hakim de kanaat getirmiş, avukatınızın da herşey iyi gidiyor demesi tam bir skandal, dosyaya giren delilleri hiç mi incelemedi, size hiç mi bilgi vermedi olacak iş değil. Eşinizle konuşup bu tazminat meselesini halletmeye çalışın, tabi bu olayda kim ne yapmış ne kadar kusurlu, olayın iç yüzünü bilemiyorum.
-
Bu forumdan tek anlayabildiğimiz anlaşmazlık, eşin ailesine aşırı düşkünlüğü. Acaba tek neden bu mu yoksa başka nedenler var mı?
-
Alıntı:
Av.Feyz Pazarbaşı rumuzlu üyeden alıntı
Bu forumdan tek anlayabildiğimiz anlaşmazlık, eşin ailesine aşırı düşkünlüğü. Acaba tek neden bu mu yoksa başka nedenler var mı?
Her olay tabiki birbirinden bağımsızdır.
Tek bu neden olabileceğini bende sanmıyorum. Eşler birbirleri ile iyi bir iletişim, iyi bir cinsel hayat, iyi bir ev hayatı, iyi bir sevgi paylaşımı yaşamış olsalar aileler göze batmayacaktır diye düşünüyorum.
Ancak işte bunlar yaşanmayınca, eşler arasında paylaşılması gereken şeyler paylaşılmayınca herşey göze batıyordur.
-
Alıntı:
Av.Feyz Pazarbaşı rumuzlu üyeden alıntı
Şimdi evib ihtiyaçlarını karşılamadığımı hakaret ettiğimi cinsel yaklaşımımın üzücü olduğunu vs dilekçesinde yazmış fakat şahitleri biz görmedik birşey dediler. yalnız bir mesajlaşmadan dolayı sulh cezadan aldığım cezayı mahkemeye sundular. fakat oda ilginçtirki orda tahrik sonucu yazılmış bir mesaj vardır mahkeme tahriği kabul etti ama bana para cezası verdi. bizimde iddialarımız vardı. bir kere eşim çok kıskançtı bakkala sokağa işe gidemez olmuştum sürekli problem tartışma çıkarıyordu. ailemle akrabalarımla görüşemez oldum.ev işi yapmyordu annesinin evinden gelmiyordu.
-
Alıntı:
sdt23 rumuzlu üyeden alıntı
Ayrıca yoksulluk nafakasında asıl belirleyici kusurdur:
Yoksulluk nafakası
MADDE 175.- Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan mali gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir.
Nafaka yükümlüsünün kusuru aranmaz.
Hayır kusurlu olan mutlaka nafaka öder değil bence çünkü nafaka bir cezalandırma değildir. kusur karşılığında cezalandırmada maddi manevi tazminat verilir. ancak eğer eş boşanmakla yoksulluğa düşmüşse yaşamını devam ettiremeyecek durumda ise yoksulluk nafakası alır. Ha şu var eşin yoksul olması durumunda ise kusurunun az olması lazım nafaka alabilmek için. Çünkü sebepsiz boşanmalara nesen olabilir bu durum.
Şimdi diğer bir durum şudur eşim ayrı yaşamaya başladığımız zaman çalışmıyordu dava tariyle birlikte atandı yani maddi durumu dava ile daha iyi oldu.
-
Alıntı:
Hayır kusurlu olan mutlaka nafaka öder değil bence çünkü nafaka bir cezalandırma değildir. kusur karşılığında cezalandırmada maddi manevi tazminat verilir. ancak eğer eş boşanmakla yoksulluğa düşmüşse yaşamını devam ettiremeyecek durumda ise yoksulluk nafakası alır. Ha şu var eşin yoksul olması durumunda ise kusurunun az olması lazım nafaka alabilmek için. Çünkü sebepsiz boşanmalara nesen olabilir bu durum.
Yukarıda yazdıklarınıza bakılırsa siz olayı çözmüş, kanunun ilgili maddesine gerekli açıklamayıda getirmişsiniz. bence şu dava dosyanızı bir daha bir inceleyin. Göz ardı ettiğiniz atladığınız, es geçtiğiniz başka bir kusur yada kusurlar olmalı.. Hakim neden dolayı sizi kusurlu bulmuş Bence asıl kusur davanıza sahip çıkmamış olmanız. Geçmiş olsun..
-
Alıntı:
dardayım rumuzlu üyeden alıntı
Yukarıda yazdıklarınıza bakılırsa siz olayı çözmüş, kanunun ilgili maddesine gerekli açıklamayıda getirmişsiniz. bence şu dava dosyanızı bir daha bir inceleyin. Göz ardı ettiğiniz atladığınız, es geçtiğiniz başka bir kusur yada kusurlar olmalı.. Hakim neden dolayı sizi kusurlu bulmuş Bence asıl kusur davanıza sahip çıkmamış olmanız. Geçmiş olsun..
Sayın dardayım arkadaşım ben izmirdeyim dava başka bir şehirdeydi avukatım yürütüyordu ve sorun yok iyi gidiyor diyordu ama sorun oldu işte. Şimdi ben bu temyizde tazminattan daha çok nafakadan kurtulmak istiyorum çünkü yoksulluk yok. davayı açtıktan sonra eşimin ataması yapıldı iyi bir geliri var sigortalı. Şimdi gerekçeli karar çıkmadı henüz. beni polis çağırdı ve mal varlığı tespiti yaptı. kurumdan araştırmadılar. karşı tarafta gelirini az göstermiş olamaz mı? yoksa kurumdan araştırma yapmışmıdır hakim? gerekçeli karar daha yazılmadı?
-
Alıntı:
Sayın dardayım arkadaşım ben izmirdeyim dava başka bir şehirdeydi avukatım yürütüyordu ve sorun yok iyi gidiyor diyordu ama sorun oldu işte. Şimdi ben bu temyizde tazminattan daha çok nafakadan kurtulmak istiyorum çünkü yoksulluk yok. davayı açtıktan sonra eşimin ataması yapıldı iyi bir geliri var sigortalı. Şimdi gerekçeli karar çıkmadı henüz. beni polis çağırdı ve mal varlığı tespiti yaptı. kurumdan araştırmadılar. karşı tarafta gelirini az göstermiş olamaz mı? yoksa kurumdan araştırma yapmışmıdır hakim? gerekçeli karar daha yazılmadı?
Sayın cenk75 öncelikle geçmiş olsun.
Yazdıklarınızı okudum.
Tazminattan değil nafakadan kurtulmak niyetinde olduğunuzu yazmışsınız.
Sizin ve eski eşinizin genç olduğunu düşünüyorum.
Böyle bir durumda eski eşiniz yeniden evlenecektir diye düşünüyorum.
Eski eşiniz tekrar evlendiği zamanda sizden alacağı nafaka otomatikman düşecektir. Bence bu konuda hiç tereddüt etmeyin derim. Çünkü eski eşinizle ortak bir çocuğunuzda olmadığına göre yeniden evlenecektir.
Keşke davanızı kendiniz de takip etseydiniz ama olan olmuş artık.
Bu yaşadıklarınızda size hayat tecrübesi olur ve bundan sonra(inşallah yaşamazsınız) bir davanız olursa, takip edersiniz.
-
Alıntı:
denizblk rumuzlu üyeden alıntı
Sayın cenk75 öncelikle geçmiş olsun.
Yazdıklarınızı okudum.
Tazminattan değil nafakadan kurtulmak niyetinde olduğunuzu yazmışsınız.
Sizin ve eski eşinizin genç olduğunu düşünüyorum.
Böyle bir durumda eski eşiniz yeniden evlenecektir diye düşünüyorum.
Eski eşiniz tekrar evlendiği zamanda sizden alacağı nafaka otomatikman düşecektir. Bence bu konuda hiç tereddüt etmeyin derim. Çünkü eski eşinizle ortak bir çocuğunuzda olmadığına göre yeniden evlenecektir.
Keşke davanızı kendiniz de takip etseydiniz ama olan olmuş artık.
Bu yaşadıklarınızda size hayat tecrübesi olur ve bundan sonra(inşallah yaşamazsınız) bir davanız olursa, takip edersiniz.
teşekkür ederim dilekleriniz için. eşim28 yaşındaydı ben ise 32 yaşındayım. umarım evlenir ancak bana göre oldukça güç bu. evet davayı kendim takip etmediğim için hata yaptım haklı iken haksız oldum. peki yargıtaydan yoksulluk nafakasının kaldırılması için ümit yok mu? bu yönde kararlara baktım mesela 2005 yılındda 900 ytl alan bir eşin yoksul sayılamayacağı ve yoksulluk nafakası alamayacağı yönünde karar var..
-
Alıntı:
teşekkür ederim dilekleriniz için. eşim28 yaşındaydı ben ise 32 yaşındayım. umarım evlenir ancak bana göre oldukça güç bu. evet davayı kendim takip etmediğim için hata yaptım haklı iken haksız oldum. peki yargıtaydan yoksulluk nafakasının kaldırılması için ümit yok mu? bu yönde kararlara baktım mesela 2005 yılındda 900 ytl alan bir eşin yoksul sayılamayacağı ve yoksulluk nafakası alamayacağı yönünde karar var..
Bu konuda karar sizin. Yani temyize gidip gitmeme kararı. Eğer temyiz edecekseniz bu davaya bakan avukatınızın değil,başka bir avukatın buna temyiz yazmasını öneriyorum. Yeni avukatınıza da olan biteni eksiksiz olarak anlatın ve temyiz için gerekli yargıtay kararlarını da örnek olarak temyizinize yazdırın.
Ama eski eşinizin tekrar evlenmeyeceği yönündeki düşüncenizin sebebini bilemem ama ben aynı kanaatte değilim. Çocuğu(ya da çocukları olan) bir kadın çocukları olduğu için tekrar evlenmeye kolay kolay yanaşmaz Türkiye'de. Ama çocuksuz bir kadın tekrar evlenmeyi düşünür. Şu an bunu düşündürecek biri yoktur ama olmayacak anlamına da gelmez.
-
Alıntı:
Yargıtay.da umarım dosyanız iyi incelenir, ama en önemlisi avukatınızı değiştirin, eğer söylediğiniz gibi her şey iyi gidiyor deyip, karşı tarafın dosyaya sunduğu delilleri size bildirmemiş sizden karşı bir savunma alma zahmetinde bulunmamışsa o avukatın mesleki etikle bir ilgisi kalmamış kanımca.
Neyse, siz başka bi avukatla konuşup, vekaletinizi ona verin, hatta masraflı da olsa biraz daha iyi bi avukat tutun, güzel bi temyiz dilekçesi yazsın gerisi Allah kerim. İnşallah 1 yıl içinde sonuçlanır dava, ama sonuçlanmazsa sürpriz olmaz bunu bilin. iyi günler
-
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi Üyesi Ömer Uğur Gençcan ve İstanbul Ticaret Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Medeni Hukuk Öğretim Görevlisi Doç, Dr. Şükran Şıpka'ya bazen sorularımızı, bazen yorumlarımızı yönelttik
Gençcan: Boşanan bir öğretmen yoksulluk nafakası alabilir mi? Yargıtay uygulamasına göre alamıyor. Çünkü öğretmen maaşının kendisini yoksulluktan kurtaracağı kabul ediliyor. Oysa bu öğretmen bir fabrikatörle evli olsa, lüks bir evde yaşıyor olsa, boşandıktan sonra öğretmen maaşıyla aynı yaşantısını sürdürebilir mi? Elbette sürdüremez. Bir Öğretmene de yoksulluk nafakası vermemiz bizden beklenemez. "Devletin bir öğretmene yoksulluk sınırının altında maaş veremeyeceği" yapıntısı benimseniyor.
.....dergisinin Mart 2007 sayısında yayınlandı
Şimdi bu açıklama öğretmen olan birinin yoksulluk nafakası almaması yönünde açıklama değil midir? nasıl oldu da mahkeme nafakaya hükmetti anlayabilmiş değilim. Arkadaşlar yukarıdaki açıklamalar bozma yönünde karar verileceğini göstermez mi?
-
Arkadaşlar yukarıdaki açıklmaların bir hükmü yokmudur? yani yargıtay 2. daire üyesi bunları söylüyor sonuçta ama öğretrmen olan eski eşime nasıl nafaka veriliyor? bu söylemler yargıtayın bu nafaka kararını bozacağı ipucu vermez mi?
-
Yoksulluk nafakası adı üstünde boşanma sonucu yoksulluğa düşecek kişiyi yoksulluktan kurtarmak için verilir.Bana göre de 1600 lira alan ve ailesine bakmak yükümlülüğü(altsoy ya da darda olan ana babası)olmayan bir öğretmenin yoksulluğa düştüğünü kabul etmeye imkan yoktur,kusurlu olan ya da kusuru daha fazla olan taraf aleyhine zaten maddi ve manevi tazminata hükmedilmiştir.Bana göre karar yoksulluktan kurtarma amacından çok cezalandırma amacıyla verilmiştir ve hukuka aykırıdır.Yargıtayın bozacağını düşünüyorum ama eğer ki anne babası yardıma muhtaçsa ve anne babasına kendisinden başka yardım edecek kişi yoksa mahkemenin yoksulluk nafakasına hükmetmesi doğru olabilir.
-
Hayır anneside babasıda emekli anne emekli öğretmen baba bankadan emekli artı mal verlıklarıda hayli fazla. kaldı ki ben anne babama bakmakla yükümlüyüm.
-
Temyiz edin kararı,yapabileceğiniz şey bu,umarım kazanırsınız.
-
Teşekkür ederim. ama hakikaten haksızlık olduğu için üzücü gerçekten bir mağduriyet olsa insna üzülmez. Fakat ülkemizde hukuk entersan böyle bir olayda dahi kimse ya nasıl olur yanlış bir karar yargıtaydan döner diyemiyor. Yargıtay 2. daire üyesine sorulan soru benim cevabını aradığım soru aslında yargıtay uygulamalarına göre alamıyor diyor. Buna rağmen umarım bozulur diyende varda alır diyende var almaması lazım diyende yasalar bu kadar esnek olmamalı böyle olursa keyfi uygulamalar ortaya çıkar. Adalet asla yerini bulmaz insanların adalete olan güvenleri sarsılır ki bu durumda toplumsal anomiye neden olur. Umuyorum ki adalet yerini bulur...
-
Alıntı:
Teşekkür ederim. ama hakikaten haksızlık olduğu için üzücü gerçekten bir mağduriyet olsa insna üzülmez. Fakat ülkemizde hukuk entersan böyle bir olayda dahi kimse ya nasıl olur yanlış bir karar yargıtaydan döner diyemiyor. Yargıtay 2. daire üyesine sorulan soru benim cevabını aradığım soru aslında yargıtay uygulamalarına göre alamıyor diyor. Buna rağmen umarım bozulur diyende varda alır diyende var almaması lazım diyende yasalar bu kadar esnek olmamalı böyle olursa keyfi uygulamalar ortaya çıkar. Adalet asla yerini bulmaz insanların adalete olan güvenleri sarsılır ki bu durumda toplumsal anomiye neden olur. Umuyorum ki adalet yerini bulur...
"Hak verilmez,alınır"" diye bir laf vardır bilirsiniz. Hakkınızı almak için siz mücadelenizi verin.
Yaşadıklarınız da size bir hayat tecrübesi olur.
Bundan sonra (Allah göstermesin) bir durum yaşarsanız ona göre önlemlerinizi alırsınız.
Adaletin tecelli etmesi dileği ile.
-
Alıntı:
Yalnız her olay farklıdır,hukukun esnek olması bu nedenle doğrudur esas çok katı olsaydı sıkıntılar çok daha fazla olurdu.Sonuçta Yargıtayın bir görevi de ülkede hukuk birliğini sağlamaktır.Yerel mahkemeler yanlış kararlar verebilir,sonuçta bunları yargıtay düzeltiyor,yargıtay daireleri arasında da uyuşmazlık olursa kararlar belli bir yönde birleştirilebiliyor da.Hukuka,mahkemelerimize,avukatlarımıza güveniniz.
-
Bu durumda gerekçeli karar yazılır yazılmaz temyize gideceğim başka yolda yok şimdilik. Yalnız bir hukukçunun yazdığı bana mantıklı gelmedi şimdi hemen evlenme anında maaşları toplmaış sonra boşanmayla ikiye bölmüş.Yani diyor ki evliyken ikiniz 3200 tl şimdi boşanma oldu 1600 yoksulluk var. Yani anlamak güç bu yorumu o zaman yoksulluğa düşülmeyen bir evlilik olamaz! taraflar 10.000 tl alsa 20 bin bölü iki =10 bin yine yoksulluk. Değerli yorumcular hakkaniyet öneli bence ben bu kararın yargıtaydan dönüp dönmeyeceği konusunda değerli fikirlerinizi sordum fakat yorumlar çok garip. Ha demin ki mantığa bir eleştirde şu yani ikimizin maaşı 3200 idi ise bunuda iki kişiye bölmek laızm gelmes mi? yani 3200 ün tamamı eşin mi oluyor??
-
O cevabı yazan kişi hukukçu değil.Bu sitede hukukçu arkadaşlar olduğu gibi,kendi çabalarıyla merakları nedeniyle hukuki bilgiler edinenler de var.Ben de bununla ilgili bir konu açmıştım,sayın yönetici bana şu cevabı vermişti.
Sn. unbelievable,
Her üyenin eşdeğerli olduğunu söyleyemeyiz.
https://www.hukuki.net/forum/showthread.php?t=9454
https://www.hukuki.net/forum/showthread.php?t=18333
https://www.hukuki.net/forum/showthread.php?t=18331
linklerine göz atabilirsiniz.
Hukukçu olmayan üyelerin yine hukukçu olmayan üyelerin açtığı forum konularında bolca yorum yaptığı görülmektedir. Bu yorumların yerindeliği elbette tartışılır. Bu yorumlara itimat etmek, kendi avukatına gitmeden yalnızca sağdan soldan duyulan, görülen görüşlere güvenmek elbette olması gereken değildir.
Konu açılmışken anasayfamızda yazan uyarıyı tekrar etmekte fayda görüyorum.
Hukuki Net'e yeni kayıt olmak isteyenlere, kayıt sözleşmesinde belirtildiği üzere şu hususları hatırlatmak isteriz:
Hukuki Net; Hukukçu ve Hukuk severlerin, hukuki bilgi paylaşım platformudur. Bu itibarla 'özel meselelerinizi danışımak' , 'Tek bir soru' sormak veya 'avukat aramak' için kaydolmayınız. Hukuki bilgi paylaşmak isteyenler; Bu site tüm kaynakları ile tamamen sizler için tasarlanmıştır.
Bu forum sitesinde verilen bilgiler, hukuki mütalaa veya hukuksal öneri şeklinde olmayıp, bilgilendirme amaçlıdır. İşbu sitede verilen bilgiler dolayısıyla Hukuki.Net yönetici veya üyeleri hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz. Hukuki bir sorununuz veya davanız mevcut ise zaman kaybetmeden avukatınıza danışınız.
-
Re: Mahkemenin şok kararı ne yapmalıyım?
.C.
YARGITAY
2. HUKUK DAİRESİ
E. 2003/1317
K. 2003/2709
T. 3.3.2003
• EŞİN GELİR GETİREN İŞTE ÇALIŞMASI ( SSK'ya Kayıtlı Olarak-Yoksulluk Nafakası Talebinin Reddi Gereği )
• YOKSULLUK NAFAKASI ( SSK'ya Kayıtlı Olarak Devamlı Gelir Getiren İşte Çalışan Eş-Talebin Reddi Gereği )
4721/m.166, 175
ÖZET : SSK.ya kayıtlı olarak devamlı surette çalışan eş için yoksulluk nafakası talebinin reddi gerekir.
DAVA : Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm nafaka ve tazminat yönünden temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR : 4722 sayılı kanunun 1.maddesi hükmü de dikkate alındığında olaya 743 sayılı Türk Kanunu Medenisi hükümlerinin uygulanması gerekir.
1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere ve özellikle Medeni Kanununun 134/son maddesi yerine Türk Medeni Kanununun 166/1-2 maddelerinin yazılmasının sonuca etkili olmamasına göre davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışındaki temyiz itirazları yersizdir.
2-Davalının devamlı gelir getiren bir işte S.S.K.’ya kayıtlı olarak çalıştığı anlaşılmasına göre yoksulluğa düşeceği kabul edilemez, davalının yoksulluk nafakası talebinin reddi gerekirken kabulü doğru görülmemiştir.
SONUÇ : Temyiz edilen hükmün yukarıda 2. bentte gösterilen sebeple BOZULMASINA, hükmün bozma dışında kalan ve temyiz edilen diğer bölümlerinin yukarıda 1. bentte gösterilen gerekçe ile ONANMASINA, temyiz peşin harcının yatıran geri verilmesine, oybirliğiyle karar verildi. kazancı
T.C.
YARGITAY
2. HUKUK DAİRESİ
E. 2003/636
K. 2003/1969
T. 17.2.2003
• BOŞANMA ( Boşanma ile Kadının Yoksulluğa Düşmemesi - Yoksulluğa Düşmeyen Kadın Yararına Yoksulluk Nafakasına Hükmedilmesinin Yasaya Aykırı Olduğu )
• NAFAKA ( Yoksulluk Nafakası - Boşanma )
• YOKSULLUK NAFAKASI ( Çalışan Eş Boşanma ile Yoksulluğa Düşmeyeceğinden Yararına Yoksulluk Nafakasına Hükmedilmesinin Yasaya Aykırı Olduğu )
4722/m. 1
743/m. 144
ÖZET : Davacı kadının Noterde çalıştığı ve boşanma ile yoksulluğa düşmeyeceği sabittir. Türk Kanunu Medenisinin 144. maddesi şartları oluşmadığı halde kadın yararına yoksulluk nafakası verilmesi yasaya aykrıdır.
DAVA : Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm nafaka ve tazminatlar yönünden temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR : 4722 sayılı kanunun 1. maddesi hükmü de dikkate alındığında olaya 743 sayılı Türk Kanunu Medenisi hükümlerinin uygulanması gerekir.
1- Dosyadaki yazılara kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre sair temyiz itirazları yersizdir.
2- Davacı kadının Noterde çalıştığı ve boşanma ile yoksulluğa düşmeyeceği sabittir. Türk Kanunu Medenisinin 144. maddesi şartları oluşmadığı halde kadın yararına yoksulluk nafakası verilmesi doğru olmamıştır.
SONUÇ : Temyize konu kararın 2. bentte gösterilen sebeplerle yoksulluk nafakası yönünden BOZULMASINA, hükmün bozma kapsamı dışında kalan temyize konu diğer bölümlerinin ise 1. bentteki nedenlerle ONANMASINA, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, 17.02.2003 gününde oybirliğiyle karar verildi. kazancı
Şimdi yukarıdaki yargıtay kararları ortadayken anlamadığım benim olayda nasıl hala nafaka kararı çıkıyor bunda bir art niyet aramamak mümkün mü? Kısaca özetleyecek olursak boşandığım şahıs öğretmen bende öğretmenim maaşım dışında herhengi bir mal varlığım da yok nasıl oluyor da Türkiye cumhuriyetinin öğretmeninini yoksul kabul edip 200 ytl nafaka bağlıyor bu hakim? yani şaşılacak şey yargıtaya gideceğim elbet bozulacak bu karar ama benim 1 yıl boyunca haksız yere ödediğim para bu hakimden tahsil edilmeli
-
Alıntı:
yalnız dediğim gibi 1600-1700 lira geliri olan birine nasıl yoksulluk nafakası verilik ve 15 bin lira tazminat verilir kaldıki benim ödeme gücüm yok zaten 4 ay evli kaldık çocuk falanda yok
Verilmiş evet.Hemde çok iyi verilmiş :o
-
Alıntı:
Bu yoksulluk nafakasında bir anormallik hissediyorum bununda kaldırıacahğ ıkanatindeyim.
-
Şu dünyada ilahi adalete inanırım.Biz erkekler gerçekten çok masumuz.Yaptıklarımızı sırlarımızı gider bir kadınla en yakında bulduğumuz insan olan eşlerimizle paylaşırız %90 ımız böyle ama ya kadınlar.İlahi adalet onlara küçük bedenleriyle beraber çok önemli bir yetenekler vermiş.Çekicilik ve sır saklama ve küçük bedeninin bütünlüğünü koruyabilecek kurnazlık.Aslanlarla beraber ölü antilobu yiyen tilkiler saf kalır kadın stratejisi karşısında .O senden o 15 bin lira parayı alabilmek için saklanması gereken o kadar çok sır oluşturmuştur ki öğrensen çene çıkabilir.Öncelikle sen ve ailenin 15 bin lira çıkartabileceği gerçeğini sen sunmuşsun ona.Ve onun için gözden çıkartabileceğinide hissettirmişsin . Karşındakini kendinden daha çok tanıyıp ancak öyle kurtarabilirsin kendini ..
şu anda türkiye de hiçbir yatırım aracı yok evlilik dışında 4 ayda 15 bin lira kazandıracak ve new yorkun arka sokaklarındaki en lüks ...de bile kadınlar o kadar kazanmıyor.
-
Adalet mülkün temelidir,Buna inanıyorum arkadaşım dilerim sorununu en kısa sürede halledersin. Makemelerde verilen kararlarda malesef sicile işlenmek dışında cezalandırıcı çok ciddi sonuçlar olmuyor. Verilen yanlış kararlarda mağdurun yaşadığı kadarının % lik ölçüde karar merciinin yaşaması mümkün olabilse emin olun bütün kararlar çok düzgün ve çok küçük yanılgılarla çıkacaktır.
Erkeklerin hep mağdur olduğunu söylemişssiniz bu dünyada, emin olun hem sizide neşelendirecek birşey diyeyimmi diğer tarafdada hep hurilerle ödüllendirilecek olanda erkekler,, siz hiç inanışda nuriler diye birşey duydunuzmu :)