Miras mı, değil mi - ev bizim mi?
Merhabalar Bir gün benimde size ihtiyaıcm olacağını hiç düşünmezdim ama şimdi gerçekten size çok ihtiyacım var.
Benim dedemin 1991 yılında aldığı bir ev vardı. 1996 yılında dedem bu evi babamın üstüne geçirmek istedi.
01.07.1996 TARİHLİ tapuda şöyle yazıyor.
''iş bu taşınmazın ... oglu ....(dedemin ismi) adına kayıtlı iken,bu kerre işbu payının tamamını terekeye iade edilmemek kayıt ve şartı ile ... (dedemin ismi) oglu .....(babamın ismi) 'a hibe etmesinden tescil edildi.''
Tapuda satış bedeli bölümünde Hibe yazıyor.
Yani 01.07.1996 tarihinde ev babamın üstüne geçirildi.
Babamın 2 tane kardeşi var. Dedem bu kardeşlerede bir belge imzalatmış.
Belgede şöyle yazıyor :
Babamız ....(dedemin ismi) .......(evin adresi) no'lu bağımsız bölümü kardeşimiz ....(babamın adı) 'a hibe etmiştir.
Babamız her ikimize daire karşılığı olan miktarda menkul vermiştir.Aldığımız menkullerin değer bakımından daireden ileride bize düşecek miktardan az olmadığını ve bir oransızlık söz konusu olmadığını şimdden beyan ederiz. 20.07.1996
Belgenin altınada iki kardeş imza atmışlar. Ancak o zaman noter zorunluğu yok muş galiba belge noter onaylı değil.Bir avukatın bürosunda hazırlanmış.Orada imzalamışlar.
Şimdi buraya kadar tamam.Dedem 02.01.2004 tarihinde vefaat etti. O günden 2006 senesine kadar babaannem o evde oturdu. 2006 senesinde bir halamın evine geçti ve babamın üzerine olan eve halam bir kiracı alarak kira ücretini kendisi almaya başladı.2008 senesi ocak ayında babam evin kendi üzerine olduğu için kiracıdan kira masrafını kendisi almaya başladı. 17/03/2008 tarihinde iki kardeş babama Tenkis davası açmışlar.O tarihten bu yana 6 duruşma yapılmış.Son duruşma 29/12/2008 tarihinde yapılmış ve bize davetiye gelmediği anlaşılmış.Ve bize davetiye gönderilmiş dava da 16/02/2009 tarihine ertelenmiş. Davetiye elimize bugün ulaştı.
Size sorum bu dava sonucu evin elimizden alınma ihtimali var mı? 16/02/2009 tarihinde duuşmaya katılmazsak ne olur?
Şimdiden çok teşekkür ederim .Gerçekten çok ihtiyacım var. İyi çalışmalar.
Saygılarımla Tarık Aydın
Re: Miras mı değil mi ev bizim mi? Anlamadım
Dedeniz 2004 tarihinde öldüğüne göre Tenkis davası açmak için 2005 yılının ölüme isabet eden ay ve gününde süre dolar. Zamanaşımı definde bulunulabilir. Tabi sözkonusu amcalarınız babalarının ölümünden zamanında haberdar olmuşsalar....
Alıntı:
Av.Mehmet Aydın rumuzlu üyeden alıntı
Dedeniz 2004 tarihinde öldüğüne göre Tenkis davası açmak için 2005 yılının ölüme isabet eden ay ve gününde süre dolar. Zamanaşımı definde bulunulabilir. Tabi sözkonusu amcalarınız babalarının ölümünden zamanında haberdar olmuşsalar....
Öncelikle gerçekten çok teşekkür ederim.Beni ne kadar rahatlattığınızı bilemezsiniz.Ölümden diğer kardeşler tabiki haberdardılar.
Affınıza sığınarak başka bir soru sormak istiyorum.
Bu davanın açıldığı yer manisa biz antalyanın bir ilçesindeyiz.Ve oraya gidip gelmemiz sorun. Bununla ilgili eğer davaya gitmezsek bir şey olurmu? Bunun gibi bir davada avukat tutmamız zorunlu mu? Çünü avukat ücreti karşılamada sıkıntı çekebiliriz.
Şimdiden çok teşekkürler....
Alıntı:
rekorturk rumuzlu üyeden alıntı
16/02/2009 tarihinde duuşmaya katılmazsak ne olur?
Babanız veya vekili duruşmaya katılmazsa yukarıda anlattıklarınıza dair belgeleri mahkemeye sunamazsınız, aleyhinize karar verilebilir.
Yukarıda anlattıklarınızı ispat veya varsa zaman aşımı iddiasında bulunmak için babanızın veya vekilinin duruşmaya gitmesi gerekir.
Gitmezse gıyabında ve sadece davacıların beyanlarına göre karar verilir.
Alıntı:
sdt23 rumuzlu üyeden alıntı
Babanız veya vekili duruşmaya katılmazsa yukarıda anlattıklarınıza dair belgeleri mahkemeye sunamazsınız, aleyhinize karar verilebilir.
Yukarıda anlattıklarınızı ispat veya varsa zaman aşımı iddiasında bulunmak için babanızın veya vekilinin duruşmaya gitmesi gerekir.
Gitmezse gıyabında ve sadece davacıların beyanlarına göre karar verilir.
Sizede çok teşekkür ederim. Peki vekil derken illaki avukat mı olması gerek ?
Türk mahkemelerinde bir kişiyi ancak avukatı temsil edebilir.
IV. Hak düşürücü süreler
MADDE 571.- Tenkis davası açma hakkı, mirasçıların saklı paylarının zedelendiğini öğrendikleri tarihten başlayarak bir yıl ve her halde vasiyetnamelerde açılma tarihinin, diğer tasarruflarda mirasın açılması tarihinin üzerinden on yıl geçmekle düşer.
Bir tasarrufun iptali bir öncekinin yürürlüğe girmesini sağlarsa, süreler iptal kararının kesinleşmesi tarihinde işlemeye başlar.
Tenkis iddiası, def'i yoluyla her zaman ileri sürülebilir.
Burda kanun saklı paylarının zedelendiğini öğrendikleri tarihten itibaren diyor,yapılan işlemler açık olduğu için(sonradan öğrenilmiş bir işlem olmadığından ve herkesinde bütün işlemlerden haberi olduğundan) saklı payları eğer zedelenmişse bunun zedelendiğini zaten ölüm anında da biliyorlardı amcalarınız.O nedenle Mirasın açılması yani dedenizin vefat ettiği tarihten itibaren 1 yıl içinde bu davayı açmaları lazımdı amcalarınızın,burada teknik olarak defi değil,hak düşürücü süre söz konusudur ve davanın her aşamasında hak düşürüücü süre itirazında bulunabilirsiniz,hakimde dava dosyasından anladığı taktirde bu durumu kendiliğinden gözönüne alır ve davayı reddetmek zorundadır.
Siz hakdüşürücü süre itirazında bulunun,avukat huzurunda imzaladıkları belgeleri de sunarak.Mahkemenin bunun üzerine davayı reddetmesi gerekir ancak bu anlattığınız olaylardan başka dedenizin sonradan öğrenilen başka hukuki işlemleri olmuşsa saklı paylarının zedelendiğini de sonradan öğrenmiş olurlar ve bu durumda size karşı açılan davada bu öğrenme tarihinden itibaren 1 yıllık hak düşürücü süre söz konusu olur ve öğrenme tarihlerini de ispat etmeniz imkansıza yakın gibidir.Yani bu durumda davaya devam edilir,itirazınız dinlenmez.
III. Tenkiste sıra
MADDE 570.- Tenkis, saklı pay tamamlanıncaya kadar, önce ölüme bağlı tasarruflardan; bu yetmezse, en yeni tarihlisinden en eskisine doğru geriye gidilmek üzere sağlararası kazandırmalardan yapılır.
Tabi yukardaki maddeye göre sonradan öğrenilen işlem vasiyet ya da miras sözleşmesiyse öncelikle bunlardan tenkisin yapılması,ordan saklı paylarını tamamen alamazlarsa kalan kısım için size dava açmaları gerekir(dedeniz babanızla sağlararası işlem yapmış)
Eğer ki sonradan öğrenildiği iddia edilen hukuki işlem sağlarası bir işlemse(satış,bağış,vs. gibi bir işlemse),dedenizle babanızın yaptığı işlemden önce yapıldıysa öncelikle tenkis sizin işlemden, sonra yapıldıysa,öncelikle diğer işlemden tenkis yapılır.
Alıntı:
unbelievable rumuzlu üyeden alıntı
IV. Hak düşürücü süreler....
Öncelikle cevabınız için çok teşekkür ederim.Dava dilekçesi elimizde değil bugün elime geçti.Dilekçeye göre tenkis davası yanında miras iade davasıda varmış iki dava birden açılmış.Bu durumu değiştirirmi.
Ayrıca herhalde davaya tebligat elimize ulaştıktan 10 gün içinde itiraz etme hakkımız varmış.Bu hakkı kullanırsak ne olur yani ne işe yarar?
Cevabınız için gerçekten çok teşekkürler.
A. Mirasçılar arasında
MADDE 669.- Yasal mirasçılar, mirasbırakandan miras paylarına mahsuben elde ettikleri sağlararası karşılıksız kazandırmaları, denkleştirmeyi sağlamak için terekeye geri vermekle birbirlerine karşı yükümlüdürler.
Mirasbırakanın çeyiz veya kuruluş sermayesi vermek ya da bir malvarlığını devretmek veya borçtan kurtarmak ve benzerleri gibi karşılık almaksızın altsoyuna yapmış olduğu kazandırmalar, aksi mirasbırakan tarafından açıkça belirtilmiş olmadıkça, denkleştirmeye tabidir.
B. Mirasçılık sıfatının kaybı halinde
MADDE 670.- Mirasın açılmasından önce veya sonra mirasçılık sıfatını kaybeden mirasçıya ait geri verme yükümlülüğü, onun yerini alan mirasçılara, miras paylarında meydana gelen artış oranında geçer.
C. Denkleştirme şekli
I. Geri verme veya mahsup
MADDE 671.- Geri vermekle yükümlü olan mirasçı, dilerse aldığını aynen geri verir; dilerse payından fazla olsa bile değerini miras payına mahsup ettirir.
Mirasbırakanın bu kurala aykırı tasarrufları ve mirasçıların tenkise ilişkin hakları saklıdır.
II. Miras payını aşan kazandırmalar
MADDE 672.- Yapılan kazandırma miras payını aştığı takdirde mirasçı, mirasbırakanın bunu kendisine bırakmak istediğini ispat ederse, bu fazlalık denkleştirmeye tabi olmaz. Diğer mirasçıların tenkise ilişkin hakları saklıdır.
669/2 ve 671. maddeye göre dedeniz terekeye iade edilmemek üzere bağışta bulunduğundan,mirasın iadesi istemine itiraz edin,bu maddeyi belirterek ve terekeye iade edilmeme şartını göstererek.(tapu senedinde bu şart var yukarda yazdığınıza göre tapu senedini gösterceksiniz yani)
Tenkis davasına ise hak düşürücü süre geçmesi nedeniyle itiraz edin.
Alıntı:
rekorturk rumuzlu üyeden alıntı
Öncelikle cevabınız için çok teşekkür ederim.Dava dilekçesi elimizde değil bugün elime geçti.Dilekçeye göre tenkis davası yanında miras iade davasıda varmış iki dava birden açılmış.Bu durumu değiştirirmi.
Ayrıca herhalde davaya tebligat elimize ulaştıktan 10 gün içinde itiraz etme hakkımız varmış.Bu hakkı kullanırsak ne olur yani ne işe yarar?
Cevabınız için gerçekten çok teşekkürler.
10 günlük süre dava dilekçesine cevap süresidir,bir an önce bir avukat tutun,avukat cevap dilekçesini hazırlayıp mahkemeye sunacaktır.
Avukatın iş alma yasağı gereğince bu sitedeki hiçbir avukat davanızı almaz,isterseniz bu sayfanın çıktısını alıp bir avukata davanızı verin,kendisine de yol gösterici olacaktır.Siz de az çok bişeyler anladınız ama mutlaka bi avukata verin davanızı derim.
Alıntı:
10 günlük süre dava dilekçesine cevap süresidir,bir an önce bir avukat tutun,avukat cevap dilekçesini hazırlayıp mahkemeye sunacaktır.
Tekrar çok teşekkür ederim ancak benim şimdi çok acil bir sorum var
Bugün itiraz etme süremiz doluyordu ve avukatımz bugün itiraz dilekçesini vereceğini söylüyordu anacak bir haber alamadık avukattan telefonlarımızada çıkmıyor...
Eğer avukatın bunu unutp dileçeyi vermemeişse ne olur davayı nasıl etkiler
Gerçekten çok acil ceva almam gerek çok teşekkürler şimdiden...
Re: Miras mı, değil mi - ev bizim mi?
Bugün vermediyse,zamanaşımı definde bulunamaz avukatınız.Bulunup da karşı tarafın avukatı derhal itiraz ederse,zamanaşımı defi dikkate alınmaz.(Zaten sizin olayınızda zamanaşımı süresi yok,hak düşürücü süre var bi önemi yok yani bu yazdığımın)
Hak düşürücü süreyi ise davanın her aşamasında ileri sürebileceği için tenkis davasına itiraz bakımından br sıkıntı olmaz.
Alıntı:
Bugün vermediyse,zamanaşımı definde bulunamaz avukatınız.Bulunup da karşı tarafın avukatı derhal itiraz ederse,zamanaşımı defi dikkate alınmaz.(Zaten sizin olayınızda zamanaşımı süresi yok,hak düşürücü süre var bi önemi yok yani bu yazdığımın)
Hak düşürücü süreyi ise davanın her aşamasında ileri sürebileceği için tenkis davasına itiraz bakımından br sıkıntı olmaz.
Size ne kadar teşekkür etsem azdır gerçekten dualarım sizinle...
Bu arada süremiz salını günü sona eriyormuş bugün değil...
Davanın seyrini buradan bildireceğim.
Tekrardan çok teşekkürler
Merhabalar,
Buna benzer bir sorunu ben yaşıyorum şu an. Dedem anneme bir ev bırakmış ve noter onaylı bir vasiyet yazmış evi bıraktığına dair. aynı noterde annemin tüm kardeşleri de buna itiraz etmeyeceklerine dair imza atmış. dedem 2002 yılında öldü ve vasiyet okundu kimse itiraz atmedi ancak şöyle bir durum var evin bulunduğu arsa kardeşlerle ortak dedem evi ve anneme düşen payı bıraktığını belirtmiş doğal olarak kalan kısımda onların hakkı ve payı. Şimdi kardeşlerden bazıları arsayı satmak istiyor ama ev için bize para ödemeyi kabul etmiyorlar.Satıştan gelecek paranın tamamen eşit bölünmesini istiyorlar. Bizde ev için ayrı para talep ediyoruz ama arsa hisseli olduğu için evin bize özel bir tapusu yok ev belediyede annemin üstüne gözüküyor.
benim merak ettiğim satış olursa biz evin bize ait olduğunu kanıtlayarak evin parasını alabilirmiyiz.
şimdiden çok teşekür ederim