İş yeri sahibim bitişik dükkanda aynı işi yapıyor ve beni çıkartmak istiyor
Merhabalar,
15 yıldır kiracıyım ilk kontrat 5 yıllıktı ve daha sonraki yıllarda kontrat yenilemeden yıllık belirli artışlarla kirayı arttırdım ve düzenli olarak ismine PTT vasıtasıyla ödüyorum. İş yeri sahibim daha önceki kiracıyı "kendim iş yeri kuracağım" diyerek çıkarttı ve kendisi geçmeyip bana kiralamak için aramızda hiç bir resmiyeti olmayan kağıda sadece 1 yıllık mukavele (protokol) yapıp ortak gibi göründük.
Kendisi bitişikteki dükkanı 10 yıl önce satın aldı ve kendisi de aynı işi yapmaya başladı. Geçer geçmez de dükkanı büyüteceğim deyip dava açtı. Ama mahkeme resmiyeti olmayan protokol sayesinde iş yeri sahibini samimiyetsiz buldu ve dava düştü. Aradan 10 yıl geçti ve iş yeri sahibimin oğlu büyüdü evlendi ve "oğluma ayrı işyeri açacağım" deyip çıkartmak istiyor.
Acaba 15 yıl önce yapılmış olan 1 yıllık protokol sayesinde yine dava düşer mi? Şansım nedir? Haklarım nelerdir? Ne yapmalıyım?
Teşekürler,
Saygılarımla,
İşyeri sahibim 2. kez çıkartmayı deniyor
16 yıldır işerinde kiracıyım, işyeri sahibim de yan dükkanda benim gibi baharat işi yapıyor. 11 yıl önce "iş yerini büyüteceğim" diye tahliye davası açtı ama samimyetsiz bulunup davayı kaybetti. 11 yıl boyunca bizi hiç rahatsız etmedi. şimdi 11 yıl sonra oğluma işyeri açacağım deyip tahliye davası açtı. Oğlu evli ve yıllardan beri babasının yanında aynı işi yapıyor (yani başka iş bilmiyor).
Şimdi şansımız ne olur. Bizi çıkartabilir mi?
Re: İş yeri sahibim bitişik dükkanda aynı işi yapıyor ve beni çıkartmak istiyor.
Kendisinin eşinin veya çocuklarının ihtiyacı söz konusuysa, bu tahliye sebebidir.
11 yıl öncesine göre koşullar çok değişmiştir.
Mesela dükkan sahibiniz o dükkanı satmak zorunda da kalabilirdi.
Evli oğlun kendine bir yer açması da makul ve doğal bir gerekçe. Eğer bu konuda samimiyetleri konusunda hakimi ikna ederlerse tahliye kararı çıkacaktır.
Bu nedenle tahliye eden kişi 3 yıl boyunca başkasına kiralayamaz.
Re: İş yeri sahibim bitişik dükkanda aynı işi yapıyor ve beni çıkartmak istiyor.
Somut olay hakkında avukatınıza danışmanızda yarar vardır.
6570 sayılı Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanun'un 7. maddesi şu şekildedir:
Madde 7 - Kira şartlarına ve Borçlar Kanununun bu kanuna aykırı olmayan hükümlerine riayet edilse bile aşağıdaki yazılı hallerde kiralayan
a) Kiracı tarafından gayrimenkulün tahliye edileceği yazı ile bildirilmiş olmasına rağmen tahliye edilmezse icra dairesine müracaatla tahliye istiyebileceği gibi,
b) Gayrimenkulü kendisi veya eşi veya çocukları için mesken olarak kullanma ihtiyacında kalırsa kira akdinin hitamında,
c) Gayrimenkulü kendisinin veya eşinin veya çocuklarının bir meslek veya sanatı bizzat icra etmesi için kullanma ihtiyacında ise kira akdinin hitamında,
ç) Gayrimenkulü yeniden inşa veya imar maksadiyle esaslı bir surette tamir, tevsi veya tadil için ve ameliye esnasında içinde ikamet veya iştigal mümkün olmadığı fennen anlaşıldığı takdirde kira akdinin hitamında,
d) Gayrimenkulü Medeni Kanun hükümlerine göre iktisabeden kimse kendisi veya eşi veya çocukları için tamamen veya kısmen mesken olarak ve yine kendisi veya eşi veya çocukları için bir meslek veya sanatın bizzat icrası maksadiyle iş yeri olarak kullanma ihtiyacında ise iktisap tarihinden itibaren bir ay zarfında kiracıyı keyfiyetten ihtarname ile haberdar etmek şartiyle altı ay sonra,
e) Kira bedelini vaktinde ödememelerinden dolayı haklı olarak bir yıl içinde kendilerine iki defa yazılı ihtar yapılan kiracılar aleyhine, ayrıca ihtara hacet kalmaksızın, kira müddettinin hitamında,
Tahliye davası açabilirler.
Aynı şehir veya belediye hudutları içinde kendisinin veya birlikte yaşadığı eşinin uhdesinde kayıtlı oturabileceği meskeni bulunan kimse, kirada oturduğu yeri, malikin isteği üzerine tahliye etmeye mecburdur.
sayın sdt23,
cevbınız ve yardımlarınız için teşekkürler,
11 yıl önce ki davayı kazanmış olmamız, bugünkü davayı etkiler mi? 11 yıl önceki davanın düşme sebebi hakimin, işyeri sahibinin işyerini daha yüksek bir kira ile başkasına kiralama olasılığını ağır görüp işyeri sahibini samimiyetsiz bulmasıydı. Şimdi farklı bir kanaldan geliyorlar, yine aynı tezimizi savunsak işe yarar mı?
Muhtemelen yaramayacak.
Alıntı:
Av.Emrah Yavuzcan rumuzlu üyeden alıntı
Somut olay hakkında avukatınıza danışmanızda yarar vardır.
6570 sayılı Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanun'un 7. maddesi şu şekildedir:
Madde 7 - Kira şartlarına ve Borçlar Kanununun bu kanuna aykırı olmayan hükümlerine riayet edilse bile aşağıdaki yazılı hallerde kiralayan
a) Kiracı tarafından gayrimenkulün tahliye edileceği yazı ile bildirilmiş olmasına rağmen tahliye edilmezse icra dairesine müracaatla tahliye istiyebileceği gibi,
b) Gayrimenkulü kendisi veya eşi veya çocukları için mesken olarak kullanma ihtiyacında kalırsa kira akdinin hitamında,
c) Gayrimenkulü kendisinin veya eşinin veya çocuklarının bir meslek veya sanatı bizzat icra etmesi için kullanma ihtiyacında ise kira akdinin hitamında,
ç) Gayrimenkulü yeniden inşa veya imar maksadiyle esaslı bir surette tamir, tevsi veya tadil için ve ameliye esnasında içinde ikamet veya iştigal mümkün olmadığı fennen anlaşıldığı takdirde kira akdinin hitamında,
d) Gayrimenkulü Medeni Kanun hükümlerine göre iktisabeden kimse kendisi veya eşi veya çocukları için tamamen veya kısmen mesken olarak ve yine kendisi veya eşi veya çocukları için bir meslek veya sanatın bizzat icrası maksadiyle iş yeri olarak kullanma ihtiyacında ise iktisap tarihinden itibaren bir ay zarfında kiracıyı keyfiyetten ihtarname ile haberdar etmek şartiyle altı ay sonra,
e) Kira bedelini vaktinde ödememelerinden dolayı haklı olarak bir yıl içinde kendilerine iki defa yazılı ihtar yapılan kiracılar aleyhine, ayrıca ihtara hacet kalmaksızın, kira müddettinin hitamında,
Tahliye davası açabilirler.
Aynı şehir veya belediye hudutları içinde kendisinin veya birlikte yaşadığı eşinin uhdesinde kayıtlı oturabileceği meskeni bulunan kimse, kirada oturduğu yeri, malikin isteği üzerine tahliye etmeye mecburdur.
Peki işyeri sahibinin yan dükkanda aynı işi yapması ve oğluna aynı işyerinden açmak istemesi lehime bir sonuç doğurabilir mi? Şunu demek istiyorum yani hakim işyeri sahibime şöyle diyebilir mi "sizin zaten dükkanınız var, burda çalışıyorsunuz, oğluna ayrı dükkan açmana gerek yok zaten o da aynı işi yapacakmış, baba oğul burda çalışmaya devam" diyebilir mi?
Erdoğan Bey,
Cevaplarınız ve ilginiz için teşekkürler,
Tahliye kararı çıkarsa, ne kadar sürede işyerinden çıkmam gerekir. Kanunun bana tanıdığı zaman nedir, ve ben bu süreyi nasıl uzatabilirim neler yapabilirim?
Saygılar,
Erdal
Tahliye kararının kesinleşmesinden sonra icra dairesi kanalıyla her an tahliye edilebilirsiniz.Tahliye için bir süre tanınması zorunluluğu yoktur.
Peki temyize gitmemiz halinde tahliye etmemiz için temyiz sonucunu beklememiz mi gerekir? Ya da temyiz kararı beklenmeksizin tahliye edilebilir miyiz?
Re: İş yeri sahibim bitişik dükkanda aynı işi yapıyor ve beni çıkartmak istiyor
İki ucu elle tutulamayacak bir durum.
1- Zaman kazanmak için temyize gitmeyi düşünmek nasıl bir zihniyettir?
Yargıtay makamının kişisel çıkarlar için gereksiz temyize giderek meşgul edilmesine engel olunacak bir merci ya da yaptırım olmalıdır. Elbette hak hukukta aranmalı ama yasalarca kesinleşmiş olan bir konunun da sırf "zaman kazanmak" adına yargının iş yoğunluğunun daha da arttırılmasına bir dur denmelidir.
2- 16 yıllık kiracıyı çıkarmak için türlü yollara başvurmak ne kadar azimli bir çabadır?
Standart bir tahliye davası ortalama ne kadar sürer?
Tahliye kararı çıkarsa, kiracının temyize gitmesi durumunda tahliye için temyiz sonucu mu beklenecek, ya da temyiz kararı beklenmeksizin icra kanlı ile tahliye gerçekleşecek?
Yakın bir tarihte keşif olacak, biz kiracı olarak bulduğumuz 5 tanık ile " kiracılar iyi insanlar, kiralarını düzenli ödüyorlar, yıllık artışlarda raiç bedel üzerinden ödüyorlar, vs." gibi ifadeler kullanacaklar. Dükkan sahibi ve göstermiş oluduğu tanıklar ise " bizim bu işyerine ihtiyacımız var, oğlum bu işyerinde kendi işini icra edecek, başkasına kiraya vermeyeceğiz vs." gibi ifadeler kullancaklarını tahmin etmekteyiz..
Sayın avukatlar, bu verilere dayanarak hakimin keşif sonrası verebileceği kararın ne yönde olmasını bekliyorsunuz?
6 ayda hala avukatınız yok öyle mi?
Emrah Bey Selamlar,
Bizim avukatımız var onunla da sürekli görüşüyoruz ama, Biz konu hakkında gerek çevremizdeki hukuk insanları olsun gerekse Hukuki.net olsun farklı yorumları alıp, gidişat hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyoruz. Yardımcı olursanız sevinirim.
Konunun başına dönecek olursanız, belirtilen sebebin tahliye için haklı sebep olduğunu hatırlayacaksınız.
https://www.hukuki.net/forum/showpost...23&postcount=3