Usulsüz Yollarla ve Haksız Kazanç elde etmek suretiyle Banka İnternet Şubesi üzerinden Kredi Kartına Para Aktarımı
Merhaba..
Ben yaklaşık beş senedir internet kullanıcısıyım ve hiç bir bankanın internet şubesini kullanmışlığım yoktur.
Yaklaşık iki sene önce benim internet IP adresim ve Telefon numaram (-ki abimin üzerine kayıtlıdır. Kendisi il dışında okuyordu ve interneti ben kullanıyordum.) üzerinden üç kişinin İnternet Şubesi üzerinden hesaplarına bağlanılarak geçmişte kaybolan birisinin(-arkadaşına emaneten verilen Kredi Kartı kaybolmuş ben ise kredi kartını kaybeden kişiyi tanımamaktayım.) Kredi Kartı üzerine para havaleleri gerçekleştirilmiş.(Toplamı 2000 YTL etmeyen miktar dolandırılmış.) Benim olayla hiç bir ilişiğim olmadığına dair savcılığa ifade vermemin üzerinden yaklaşık 1 ay sonra bana İstanbul Asliye Ceza Mahkemelerinin birisinden İddianame yollanmıştır.
Hakimden onaylı dosyamın fotokopisini (mahkemeler arası yazışmalar hariç yaklaşık 120 sayfa) aldığımda suçun daha büyük kapsamlı olduğunu öğrendim.
Olayla ilişiğim olmadığına dair iki sene öncesi o güne dayanan bir belgem yoktur.
Savcının Telekomdan ve Bankadan aldığı raporlarda benim telefon numaram vardır ve IP adresim Static değil yani değişkendir.
1- Ocak ayı sonunda görülecek dava için suçsuzluğumu ispat etmem gerekmekte midir. Yoksa bilirkişi benim Hard Disk imi incelediğinde suçsuzluğum ortaya çıkar mı?
2- Eğer ki Banka işlem yapan kişinin IP adresi yanında bağlanan bilgisayarın MCID yani Fiziksel Adresi'nide Database ine alıyorsa (-ki Database'ine bu bilgileri alıp alamadığını öğrenememekteyim. Telekom şirketi ise MCID lerin Database'lerinde depolanmadığını söylemektedir. Tek çıkar yol bankanın databesi'nde MCID ler tutulması oluyor.) ben bilgisayarımın Fiziksel adresi ile (MCID) mahkemeye gittiğimde bilirkişiler o bilgisayardan suç işlenmediğini anlayabilirler mi?
3- Birilerinin benim Telekomun bağladığı kablo üzerinden internete bağlandığım hattın şifresini kırıp (-wireless kullanmıyorum kablolu bir modemim var) IP adresim üzerinden suç işlediği araştırılır mı?
4- Avukat tutacak kadar param yok ve muhtarlıktan fakirlik belgesi alacak kadar fakir değilim. İşlemediğim bu suçtan kendi çabamla nasıl kurtulabilirim?
Saygılarımla..
Re: Usulsüz Yollarla ve Haksız Kazanç elde etmek suretiyle Banka İnternet Şubesi üzerinden Kredi Kartına Para Aktarımı
Eksik gördüğünüz kısımları sorularınız üzerine cevaplayabilirim.. (Bildiğim kadarıyla) Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Saygılarımla...
Re: Usulsüz Yollarla ve Haksız Kazanç elde etmek suretiyle Banka İnternet Şubesi üzerinden Kredi Kartına Para Aktarımı
MCID ne oluyor acaba?
daha önce duyduğum bir terim değil,
kastınız MAC adresi olmasın?
Alıntı:
nikon rumuzlu üyeden alıntı
MCID ne oluyor acaba?
daha önce duyduğum bir terim değil,
kastınız MAC adresi olmasın?
Merhaba
MCID bilgisayarın değiştirilemez Fiziksel IP' si, aynı telefonlardaki IMEI numarası gibi.
http://www.hizliresim.com/2008/12/31/2003.jpg
Saygılarımla...
Alıntı:
salih_er rumuzlu üyeden alıntı
Sanırım aynı şeyden bahsediyoruz, ama onun adı MCID değil,MAC adresi olarak geçmektedir.
MAC (Media Access Control) kelimelerinin ilk harflerinin birleştirilmesiyle oluşmuştur. Kısacası bilgisayarınızın ethernet kartının adresidir.Bu adres normalde değişmeyen bir adrestir.
Bu adres 6 byte'tan oluşan bir sayılar topluluğudur.Bu 6 byte'ın 3 byte'ı üretici firmanın tanıtıcı kodu kalan diğer 3 byte'ı ise bilgisayarımızın adresidir.
Lakin,fiziksel adres her nekadar fabrika çıkışı kartlara işlensede, sizin de telefon örneğindeki imei numaraları gibi değiştirilebilmektedir.
Alıntı:
nikon rumuzlu üyeden alıntı
Sanırım aynı şeyden bahsediyoruz, ama onun adı MCID değil,MAC adresi olarak geçmektedir.
MAC (Media Access Control) kelimelerinin ilk harflerinin birleştirilmesiyle oluşmuştur. Kısacası bilgisayarınızın ethernet kartının adresidir.Bu adres normalde değişmeyen bir adrestir.
Bu adres 6 byte'tan oluşan bir sayılar topluluğudur.Bu 6 byte'ın 3 byte'ı üretici firmanın tanıtıcı kodu kalan diğer 3 byte'ı ise bilgisayarımızın adresidir.
Lakin,fiziksel adres her nekadar fabrika çıkışı kartlara işlensede, sizin de telefon örneğindeki imei numaraları gibi değiştirilebilmektedir.
Öğrenmiş oldum ilginiz için teşekkür ederim.. Peki bu adresi bankalar database lerine almakta mı dırlar ?
Alıntı:
Öğrenmiş oldum ilginiz için teşekkür ederim.. Peki bu adresi bankalar database lerine almakta mı dırlar ?
Eğer banka bir mac adresi kaydediyorsa bu muhtemelen bilgisayarınızın değil kullandığınız modemin mac adresi olacaktır.Eğer bahsettiğiniz gibi kablolu modem kullanıyorsanız suçu işleyen şahısların sizin bilgisayarınıza bağlanıp eylemi gerçekleştirdikleri muhtemeldir.Bunun için banka kayıtlarından ziyade suçun işlendiği tarih ve zaman grubunda sizin ip adresinize gelen trafiği telekomdan talep etmeniz,yada bilgisayar konusunda uzman yardımı almanız daha doğru olacaktır.Eğer varsayımım doğruysa,sizin bilgisayarınızı zombie olarak kullanmaya yarayan program yada programcık bir yerlerde bağlantı ile ilgili bir kayıt dosyası muhakkak bırakmıştır.
Alıntı:
Jupiter_30 rumuzlu üyeden alıntı
Eğer banka bir mac adresi kaydediyorsa bu muhtemelen bilgisayarınızın değil kullandığınız modemin mac adresi olacaktır.Eğer bahsettiğiniz gibi kablolu modem kullanıyorsanız suçu işleyen şahısların sizin bilgisayarınıza bağlanıp eylemi gerçekleştirdikleri muhtemeldir.Bunun için banka kayıtlarından ziyade suçun işlendiği tarih ve zaman grubunda sizin ip adresinize gelen trafiği telekomdan talep etmeniz,yada bilgisayar konusunda uzman yardımı almanız daha doğru olacaktır.Eğer varsayımım doğruysa,sizin bilgisayarınızı zombie olarak kullanmaya yarayan program yada programcık bir yerlerde bağlantı ile ilgili bir kayıt dosyası muhakkak bırakmıştır.
öncelikle ilginiz için teşekkür ederim..
Telekom ve banka savcıya yolladığı dökümde benim IP adresimi ve Telefon numaramı bildirmiş. (mahkeme dosyasının kopyası elimde oradan biliyorum) Benimde anlayamadığım nokta ben böyle birşey yapmadığım halde nasıl benim IP adresim ve Telefon numaram o dökümde yer alır.. Ben bunu benim yapmadığımı nasıl ispatlayabilirim. Daha öncede dediğim gibi olay 2 sene önce vuku bulmuş ve ben o gün nerede olduğum hakkında sadece tahmin yürütebiliyorum..
Saygılarımla..
Aynı gün içerisinde yapılan diğer internet trafiği ayrıntılarınıda talep edebilirsiniz.Belkide aynı gün içerisinde bigisayarınız bir mail adresine yada bir arkadaşlık sitesinede girmiş olabilir.Tabi bunlar varsayımlar.Muhtemelen bir ipucu bulabilirsiniz.Bu arada davanızı avukat yardımıylamı yürütüyorsunuz?
Alıntı:
Aynı gün içerisinde yapılan diğer internet trafiği ayrıntılarınıda talep edebilirsiniz.Belkide aynı gün içerisinde bigisayarınız bir mail adresine yada bir arkadaşlık sitesinede girmiş olabilir.Tabi bunlar varsayımlar.Muhtemelen bir ipucu bulabilirsiniz.Bu arada davanızı avukat yardımıylamı yürütüyorsunuz?
Hayır avukat yardımı almıyorum. Suçsuz olduğum bi konuda avukat tutmak istemiyorum ve malesef avukat tutacak param yok şu anda, nede muhtarlıktan fakirlik belgesi alacak kadar fakir değilim.
-Diğer trafik dosyaları için savcılığamı başvurmam gerekiyor?
-Bankadan ip adreslerini teyit ettirebilir miyim? Bilgisayarımın Fiziksel Adresini tutup tutmadıklarını öğrenebilir miyim?
-Suçun işlendiği tarihe dair şirketten çalışıyordu belgesi almam bi işe yarar mı?
-Bilgisayarımın o gün saat 21:00' de açılmış. Suç 17:25' de işlenmiş ve başka bilgisayarla o hattan internete bağlanılmadı benim bilgim dahilinde bu birşeyi değiştirir mi?
Desteğiniz için çok teşekkür ederim arkadaşlar..
Alıntı:
Hayır avukat yardımı almıyorum. Suçsuz olduğum bi konuda avukat tutmak istemiyorum ve malesef avukat tutacak param yok şu anda, nede muhtarlıktan fakirlik belgesi alacak kadar fakir değilim.
-Diğer trafik dosyaları için savcılığamı başvurmam gerekiyor?
-Bankadan ip adreslerini teyit ettirebilir miyim? Bilgisayarımın Fiziksel Adresini tutup tutmadıklarını öğrenebilir miyim?
-Suçun işlendiği tarihe dair şirketten çalışıyordu belgesi almam bi işe yarar mı?
-Bilgisayarımın o gün saat 21:00' de açılmış. Suç 17:25' de işlenmiş ve başka bilgisayarla o hattan internete bağlanılmadı benim bilgim dahilinde bu birşeyi değiştirir mi?
Desteğiniz için çok teşekkür ederim arkadaşlar..
Sevgili arkadaşım,
Öncelikle şunu belirtmek isterim Allah korusun kanser oldun;Çernobil faciasında ben o bölgede değilim diyip doktora gitmeyi red edecekmisin?Sonuçta bu işin içerisine bir şekilde girmişsin ve oklar senin üzerine dönmüş durumda.Bu durumda yapabileceğin en önecelikli en akıllıca iş profesyonel yardım almak olacaktır.
Diğer konulara gelince Türk Telekom her isteyene ayrıntılı fatura gibi internet ayrıntısı gibi vermez.Bunun mahkeme yada savcılık kanalı ile talep edilmesi lazım.
Arkadaşların yukarıda açıkladığı gibi MAC adresi bağlayıcı değildir.Sonuçta MAC adresi herhangi bir network cihazına bağlı olarak değişir.Ethernet kartını veya modemini herhangi bir bilgisayarcıdan kimlik bilgilerin olmadan tekrar alabilirsin.Yani anlatmak istediğim cep telefonlarındaki IMEI olayı ile MAC adresini özdeşleştirme...
İşyerinden alacağın çalışıyor belgesinin bir önemi olurmu bunu hukukçu arkadaşlar daha iyi bilirler ama benim fikrim pek önem arz edeceğini sanmıyorum.Sonuçta bilişim suçu işlemek için bilgisayarın karşısında oturmana gerek yok.İş yerinden evindeki bilgisayara bağlanıp oradanda işini halletmiş olabilirsin.
Bence sen avukat tutma fikrini bir daha düşün.Teknik boyut nasıl olsa bir şekilde açığa çıkar.
Alıntı:
Sevgili arkadaşım,
Öncelikle şunu belirtmek isterim Allah korusun kanser oldun;Çernobil faciasında ben o bölgede değilim diyip doktora gitmeyi red edecekmisin?Sonuçta bu işin içerisine bir şekilde girmişsin ve oklar senin üzerine dönmüş durumda.Bu durumda yapabileceğin en önecelikli en akıllıca iş profesyonel yardım almak olacaktır.
Diğer konulara gelince Türk Telekom her isteyene ayrıntılı fatura gibi internet ayrıntısı gibi vermez.Bunun mahkeme yada savcılık kanalı ile talep edilmesi lazım.
Arkadaşların yukarıda açıkladığı gibi MAC adresi bağlayıcı değildir.Sonuçta MAC adresi herhangi bir network cihazına bağlı olarak değişir.Ethernet kartını veya modemini herhangi bir bilgisayarcıdan kimlik bilgilerin olmadan tekrar alabilirsin.Yani anlatmak istediğim cep telefonlarındaki IMEI olayı ile MAC adresini özdeşleştirme...
İşyerinden alacağın çalışıyor belgesinin bir önemi olurmu bunu hukukçu arkadaşlar daha iyi bilirler ama benim fikrim pek önem arz edeceğini sanmıyorum.Sonuçta bilişim suçu işlemek için bilgisayarın karşısında oturmana gerek yok.İş yerinden evindeki bilgisayara bağlanıp oradanda işini halletmiş olabilirsin.
Bence sen avukat tutma fikrini bir daha düşün.Teknik boyut nasıl olsa bir şekilde açığa çıkar.
Merhaba..
-Size avukat konusunda hak veriyorum ancak 'kriz var' olgusu yüzünden krizdeyim bi avukat tutarsam anca 'avukatla avukatlık' olurum. Daha açık söyliyeyim yeterince param yok maalesef..
-Teknik açıdan rahatım çünkü suçu işlemediğimden eminim bunun güveniyle arkama yaslanıp rahat rahat oturabilir miyim ?
Sırt konusunu bilmem ama oturacağın zemine dikkat edersen iyi olur.Sen bişeyler için çabalamazsan kimse senin hakkını savunmaz...
Alıntı:
Sırt konusunu bilmem ama oturacağın zemine dikkat edersen iyi olur.Sen bişeyler için çabalamazsan kimse senin hakkını savunmaz...
-Benim burada yapmaya çalıştığım şey ne sizce bu konu hakkında elimden geleni yapıyorum siz ve bu işi bilelerin destekleri sayesinde çözüme odaklanmaya çalışıyorum elimdeki imkanlarla..
Benzer davalara şahit olan arkadaşların görüşlerini beklerim..
Teşekkür eder saygılar sunarım..
Hukuki Net; Hukukçu ve Hukuk severlerin, hukuki bilgi paylaşım platformudur. Bu itibarla 'özel meselelerinizi danışımak' , 'Tek bir soru' sormak veya 'avukat aramak' için kaydolmayınız. Hukuki bilgi paylaşmak isteyenler; Bu site tüm kaynakları ile tamamen sizler için tasarlanmıştır.
Bu forum sitesinde verilen bilgiler, hukuki mütalaa veya hukuksal öneri şeklinde olmayıp, bilgilendirme amaçlıdır. İşbu sitede verilen bilgiler dolayısıyla Hukuki.Net yönetici veya üyeleri hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz. Hukuki bir sorununuz veya davanız mevcut ise zaman kaybetmeden avukatınıza danışınız.
Cevap: Re: Usulsüz Yollarla ve Haksız Kazanç elde etmek suretiyle Banka İnternet Şubesi üzerinden Kredi Kartına Para Aktarımı
merhabalar arkadaşın durumuyla aynı durum bendede var hatta okadar aynıki tekrar yazmaya bile gerek yok benmde haberim olmadan ip m üzerineden banka havalesi gerçekleştirmiş 2007 yılında benm mahkemem 31 martta ve ben şu an eğer parayı denkleştiremezsem avukat tutamıyacağım öncelikle ilk sorum : arkadaşım senn şu an davan ne durumda nasıl bir savunma yolu izlemektesin. ikinci sorumda ben çıkacağım ilk mahkemem ben avukatlı veya avukatsız ilk mahkememe nasıl ve tarz bir savunma yolunu kullanarak çıkmalıyım şimdiden yardımlarınız için teşekkrler..