merhaba..bir erkeğin 'çocuğumun annesi olduğun için senden utanıyorum!' demesi hakarete girer mi? boşanma nedenlerinden onur kırıcı davranış kapsamında değerlendirilir mi?(bu ifade kanıtlanabilir durumdadır) teşekkürler
Printable View
merhaba..bir erkeğin 'çocuğumun annesi olduğun için senden utanıyorum!' demesi hakarete girer mi? boşanma nedenlerinden onur kırıcı davranış kapsamında değerlendirilir mi?(bu ifade kanıtlanabilir durumdadır) teşekkürler
Doğrudur. Bu bir hakarettir.
Peki bu davranışı farklı zamanlarda tekrar tekrar göstermesi manevi tazminat istemeye neden olur mu? Mehmet bey ilginize teşekkürler...denizblk de size de...
Olur.....:)
"Utanmak insani bir duygu ve tepkidir.. Bunun neresinda hakaret.." derse karşı taraf, iddianız nasıl olacak. Bu işi yapmaktan utanıyorum, seninle evli olmaktan utanıyorum, bu kıyafetle gezmekten utanıyorum.. gibi söylemler.. Dikkat ederseniz burda karşı tarafa bir yakıştırma, bir sıfat atama, bir etiket yapıştırma yada hakaret atfetme yok.. Utanan / utanma duygusunu yaşayan bu sözü söyleyen kişi...
Bir başka deyişle.. Utanan ben isem benim utancımdan bir başkası menfaat (tazminat yada ceza almam gibi) elde edebilirmi ?
Bence bunu bir daha düşünmeli herkes.. Emsal karar bulmak lazım bence...
sayın dardayım haklı olabilirsiniz... benimde tereddüte düştüğüm noktaya değinmişisniz. emsal kararı araştıracağım teşekkürler.ama bununla da kalmamış 'ucuz kadın' yakıştırmasını yapmıştır. belki bu kelimeler önceki cümlesinin hakaret olduğunu kanıtlamaya yardımcı olur.ne dersiniz?
Cümlenin içerisinde kelime ararsanız, hakaretin varlığını göremeyebilirsiniz. Örneğin, "kalas" cümle içerisinde farklı anlamlarda kullanılabilir. "Kalas"ın hakaret unsuru içerebilmesi için, karşı tarafı rencide eden, ezen bir anlam taşıması gerekmektedir.
Sayın Yavuzcan .. cümle içindeki bir kelime gibi olmakla beraber, utanan yada utanması gereken kadndır gibi bir durum yok ortada. Cümle bütünü, söyleniş tarzı, hitabı ile alenen hakaret boyutundadır. Ancak benim yazdığım şekli ile savunulması duurmunda hakaret değil bir nevi Özeleştiri niteliğindedir. Zira burada özne benim..
Saygılar..
Evet bir önceki mesajınızda belirtilen utanma kavramı farklı. ancak "ucuz kadın" yakıştırması alenen hakarettir.
değerli fikirleriniz için teşekkürler:)
merhaba foruma yeni katıldım bi sorunum var çüzümü varsa bildirirseniz sevinirim bir buçuk yılı aşkın sözlüdüm sözlüm askere gitti gelmesine 4 ay kala ayrıldım.bir kaç gün oluyor ayrılalı.şuan izne ayrıldı ve msj larda hiç seviyeli bir msj yok en kötüsü gerizekalı.hep terslemeler falan sizce ben bu msjlarla hakaret davası açabilirmiyim sonuç olumlu olurmu? iy günler
Hukukçularımız daha net cevap verebilir sanırım ama düşüncem şu.
Telefonile rahatsız ediliyorsunuz. Kim oldup olmadığı önemli değil. Rahatsız edildiğinizi ve bu mesajları delil olarak göstererek dava açabilirsiniz.
Telefon ile rahatsız edilmekten ve size telefon ile hakaret edilerek manevi tazminat alma hakkınızın olabileceğini düşünüyorum.
hukukçularımız da cevaplarlarsa ne derece doğru yanlış yazdığımı bende görmüş olurum.
Mesajlarınızı sakın silmeyin.
Ve ne olursa olsun siz karşılık olarak hakaret ve küfür etmeyin. Ailenizde karşılık vermesin. Yoksa sizde kabahatli duruma düşersiniz.
Geçmiş olsun.
teşekkür ederim bende öyle düşünüyorum dava açsam kazanırım galiba biraz bende karşılık verdim ama hakaret içermiyor sedece karşılık olarak şuan beklemedeyim eğer işi yokuşa sürerse hemen açarım yani
herşey kayıtlı zaten silmiyorum.
tekrar teşekkür ederim sağolun
bahse konu kelime ile ilgili hakaret davası açabilirsiniz diye düşünüyorum. Ancak anladığım kadarı ile nişanı bozan taraf siz olmuşsunuz bu durumda oda sizden medeni kanunun ilgili maddesine göre nişan masraflarını isteyebilir. Ayrıca annesi ve babasıda ayrı ayrı size dava açabilir. Bunları da göz ardı etmemenizi tavsiye ederim.
1. Maddi tazminat
MADDE 120.- Nişanlılardan biri haklı bir sebep olmaksızın nişanı bozduğu veya nişan taraflardan birine yükletilebilen bir sebeple bozulduğu takdirde; kusuru olan taraf, diğerine dürüstlük kuralları çerçevesinde ve evlenme amacıyla yaptığı harcamalar ve katlandığı maddi fedakarlıklar karşılığında uygun bir tazminat vermekle yükümlüdür. Aynı kural nişan giderleri hakkında da uygulanır.
Tazminat istemeye hakkı olan tarafın ana ve babası veya onlar gibi davranan kimseler de, aynı koşullar altında yaptıkları harcamalar için uygun bir tazminat isteyebilirler.
2. Manevi tazminat
MADDE 121.- Nişanın bozulması yüzünden kişilik hakkı saldırıya uğrayan taraf, kusurlu olan diğer taraftan manevi tazminat olarak uygun miktarda bir para ödenmesini isteyebilir.
III. Hediyelerin geri verilmesi
MADDE 122.- Nişanlılık evlenme dışındaki bir sebeple sona ererse, nişanlıların birbirlerine veya ana ve babanın ya da onlar gibi davrananların, diğer nişanlıya vermiş oldukları alışılmışın dışındaki hediyeler, verenler tarafından geri istenebilir.
Hediye aynen veya mislen geri verilemiyorsa, sebepsiz zenginleşme hükümleri uygulanır.
Geçmiş olsun
şöyle bir durum var erkek tarafı bizmişiz gibi harcamalarda bizden oldu nişan değildi ayrıca sözdü basit birşeydi fazla masrafı olmadı yani karşı tarafın harcaması yok.askerlik dönemindede harçlığını eksik etmedik ailem dahil.babası vefat etti annesi var sadece.ayrılma sebebim ise anneme ve bana yapılan haksızlık ve hakaretler.yani olaylar karışık biraz ama hakkımı aramalımıyım.bu durumda olmasını istemezdim çünki medeni insanlarız sonuçta en azından biz öleyiz.telefonda yapılan hakaretleri çıkarabilirsem daha çok kanıt olabilir belki neyse ben bi operatörümle görüşeyim döküm alma şansım ne bakim.avukata tabiki danışmak lazım ama kararsızım peşinden gidiyimmi yoksa kapanırsa tamamen kapansın uğraşmayım hiç.
teşekkürler bilgi yorumlarınız için