Şiddetli geçimsizlikten boşanma davası
Boşanma sebeplerinden herhangi biriyle açılmış bulunan davanın reddine karar verilmesi ve bu kararın kesinleştiği tarihten başlayarak üç yıl geçmesi halinde, her ne sebeple olursa olsun ortak hayat yeniden kurulamamışsa evlilik birliği temelden sarsılmış sayılır ve eşlerden birinin istemi üzerine boşanmaya karar verilir.
1- bu beklenen üç yıl içinde anlaşmalı boşanmak mümkünmüdür.?
2-Bu üç yıl sonunda anlaşmalı boşanma ve birleşme olmamış ve ispat edilirse açılacak yeni davada kusurlu aranmaz , 3 yıl önce davası red olan taraf kusurlu kabul edilir sadece süre dolmuşmu buna bakılır diye birşey okumuştum kesin doğrumudur.
3- benim davamda benim avukatım yok.Karşının manevi tazminat isteği red olursa ben karşıdan red olan miktar üzerinden bir para talep edebiliyormuyum. Yoksa vekilim olmadığı için bu mümkün olmuyormu.
Sabırla vermiş olduğunuz cevaplarınız için teşekkür ederim.
Re: Şiddetli geçimsizlikten boşanma davası
Alıntı:
godzi rumuzlu üyeden alıntı
Boşanma sebeplerinden herhangi biriyle açılmış bulunan davanın reddine karar verilmesi ve bu kararın kesinleştiği tarihten başlayarak üç yıl geçmesi halinde, her ne sebeple olursa olsun ortak hayat yeniden kurulamamışsa evlilik birliği temelden sarsılmış sayılır ve eşlerden birinin istemi üzerine boşanmaya karar verilir.
2-Bu üç yıl sonunda anlaşmalı boşanma ve birleşme olmamış ve ispat edilirse açılacak yeni davada kusurlu aranmaz , 3 yıl önce davası red olan taraf kusurlu kabul edilir sadece süre dolmuşmu buna bakılır diye birşey okumuştum kesin doğrumudur.
3- benim davamda benim avukatım yok.Karşının manevi tazminat isteği red olursa ben karşıdan red olan miktar üzerinden bir para talep edebiliyormuyum. Yoksa vekilim olmadığı için bu mümkün olmuyormu. .
sabırla vermiş olduğunuz cevaplar için teşekkür ederim.
1-Bu sorunuza yalnış yönlendirmemk için cevap vermek istemiyorum.
2-MADDE 166.- Evlilik birliği, ortak hayatı sürdürmeleri kendilerinden beklenmeyecek derecede temelinden sarsılmış olursa, eşlerden her biri boşanma davası açabilir.
Yukarıdaki fıkrada belirtilen hallerde, davacının kusuru daha ağır ise, davalının açılan davaya itiraz hakkı vardır. Bununla beraber bu itiraz, hakkın kötüye kullanılması niteliğinde ise ve evlilik birliğinin devamında davalı ve çocuklar bakımından korunmaya değer bir yarar kalmamışsa boşanmaya karar verilebilir.
Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi halinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Bu halde boşanma kararı verilebilmesi için, hakimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın mali sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Hakim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü halinde boşanmaya hükmolunur. Bu halde tarafların ikrarlarının hakimi bağlamayacağı hükmü uygulanmaz.
3-Geçen haftalarda bu sorunuzla ilgili bir form vardı.Onu bulup size form başlığını bildirmeye çalışacağım.
1-beklenen 3 yılın amacı sadece evlilik birliğinin temelinden sarsılması durumu ile ilgili olduğu için anlaşmalı boşanma davası açılabilir görüşündeyim.
Alıntı:
3- benim davamda benim avukatım yok.Karşının manevi tazminat isteği red olursa ben karşıdan red olan miktar üzerinden bir para talep edebiliyormuyum. Yoksa vekilim olmadığı için bu mümkün olmuyormu.
1. Anlaşmalı boşanma her zaman mümkündür. Herhangi bir nedenle açılmış boşanma davası evlilik 1 yılı doldurduktan sonra açıldıysa anlaşmalı boşanma davasına dönüştürülebileceği gibi, bir boşanma davasının reddinden sonra, yine evlilik bir yılı doldurduysa her zaman anlaşmalı boşanma davası açılabilir.
2. Eğer boşanma nedeni "3 yıllık fiili ayrılık" ise başka bir gerekçe yoksa, kusura bakılmaz, davası reddedilen taraf kusurlu sayılır. Ancak bu dava da hemen 1 celsede bitmez. 3 yıl bir araya gelinmediğinin ispatı için tanık dinlenecektir, karşı tarafın isteyebileceği nafaka ve tazminat için mali durum araştırması yapılacaktır.
3. Birincisi boşanma davasıyla birlikte talep edilen tazminatlarda nispi harç alınmadığı gibi nispi karşı avukatlık ücretine de hükmedilmez.
İkincisi boşanma olmadan açılan nafaka davalarında karşı avukatlık ücreti matbudur. Yani bir kişi 2000 YTL nafaka istese ama 200 YTL nafaka bağlansa, karşı avukatlık ücreti hak eden taraf nafaka alan taraftır. 1800 YTL'lik nafaka reddedildi diye nafaka veren taraf karşı avukatlık ücreti hak etmez.
Üçüncüsü karşı avukatlık ücreti almak için avukatla temsil edilmek gerekir. Yani davayı kazanan tarafın avukatı yoksa karşı avukatlık ücreti olmaz. Karşı avukatlık ücretini de müvekkilin daha önce ödediği paraya ek olarak avukat alır, müvekkil değil.
sayın avukat sizlere danışmak istiyorum 4 yıl önce eşim vefat eti iki çocuğum var ben tekrar evlendim şimdiki eşimle anlaşamıyorum çocuklarımı kötü
davranıyor ben eşimde ayrılırsam nafa ödermiyim ve nekadar nafa öderim ben kamuda çalışıyorum yeni eşimde çocuk yok soruma cevap verirmisiniz şimdiden teşekürler
Alıntı:
kaloc06 rumuzlu üyeden alıntı
sayın avukat sizlere danışmak istiyorum 4 yıl önce eşim vefat eti iki çocuğum var ben tekrar evlendim şimdiki eşimle anlaşamıyorum çocuklarımı kötü
davranıyor ben eşimde ayrılırsam nafa ödermiyim ve nekadar nafa öderim ben kamuda çalışıyorum yeni eşimde çocuk yok soruma cevap verirmisiniz şimdiden teşekürler
Sizin haklı olduğunuz mahkemece kabul edilirse karşı ve çocuklarda sizde kalacağına göre büyük ihtimalle nafaka ödemezsiniz.
Alıntı:
sdt23 rumuzlu üyeden alıntı
1. Anlaşmalı boşanma her zaman mümkündür. Herhangi bir nedenle açılmış boşanma davası evlilik 1 yılı doldurduktan sonra açıldıysa anlaşmalı boşanma davasına dönüştürülebileceği gibi, bir boşanma davasının reddinden sonra, yine evlilik bir yılı doldurduysa her zaman anlaşmalı boşanma davası açılabilir.
2. Eğer boşanma nedeni "3 yıllık fiili ayrılık" ise başka bir gerekçe yoksa, kusura bakılmaz, davası reddedilen taraf kusurlu sayılır. Ancak bu dava da hemen 1 celsede bitmez. 3 yıl bir araya gelinmediğinin ispatı için tanık dinlenecektir, karşı tarafın isteyebileceği nafaka ve tazminat için mali durum araştırması yapılacaktır.
3. Birincisi boşanma davasıyla birlikte talep edilen tazminatlarda nispi harç alınmadığı gibi nispi karşı avukatlık ücretine de hükmedilmez.
İkincisi boşanma olmadan açılan nafaka davalarında karşı avukatlık ücreti matbudur. Yani bir kişi 2000 YTL nafaka istese ama 200 YTL nafaka bağlansa, karşı avukatlık ücreti hak eden taraf nafaka alan taraftır. 1800 YTL'lik nafaka reddedildi diye nafaka veren taraf karşı avukatlık ücreti hak etmez.
Üçüncüsü karşı avukatlık ücreti almak için avukatla temsil edilmek gerekir. Yani davayı kazanan tarafın avukatı yoksa karşı avukatlık ücreti olmaz. Karşı avukatlık ücretini de müvekkilin daha önce ödediği paraya ek olarak avukat alır, müvekkil değil.
Sayın sdt23
Karşı tarafın isteyeceği nafaka ve tazminattan söz etmişsiniz. 3 yıl fiili ayrılıktan sonra açılan ayrılığa dayalı boşanma davasında hem kusurlu olup hem nasıl nafaka ve tazminat isteyebilir?Şuan ki davayı ben açmadım yani red olacak dava onun açmış olduğu dava.Bu durumda 3 yıl sonunda kusurlu olacak tarafta eşim olacak.Hem kusurlu olup hemde nafaka ve tazminat isteyebilecekmi?
Nafaka istemekle nafaka bağlanması farklı şeyler.Neden isteyemesin ki?
Alıntı:
Sayın sdt23
Karşı tarafın isteyeceği nafaka ve tazminattan söz etmişsiniz. 3 yıl fiili ayrılıktan sonra açılan ayrılığa dayalı boşanma davasında hem kusurlu olup hem nasıl nafaka ve tazminat isteyebilir?Şuan ki davayı ben açmadım yani red olacak dava onun açmış olduğu dava.Bu durumda 3 yıl sonunda kusurlu olacak tarafta eşim olacak.Hem kusurlu olup hemde nafaka ve tazminat isteyebilecekmi?
Oradaki "karşı taraf" sizin karşı tarafınız değil.
İki taraf var:
Bir tarafta davası reddedilen kişi.
Diğer tarafta karşı taraf. :)
Dolayısıyla 3 yılllık fiili ayrılığa dayanarak dava açan kişinin nafaka ve tazminat talebi reddedilecektir. (Aslına bakarsanız davanın reddinden sonra nafaka ve tazminat alamayacağını anladığında size anlaşmalı boşanma yolu görünecektir. 3 yıl beklemek istemeyecek eşiniz nafaka ve tazminat alamayacağını anlayınca bunlardan feragat ederek boşanmaya yanaşabilir.)
Alıntı:
Stj.Av.Remzi Dirikoç rumuzlu üyeden alıntı
Sizin haklı olduğunuz mahkemece kabul edilirse karşı ve çocuklarda sizde kalacağına göre büyük ihtimalle nafaka ödemezsiniz.
çok teşekür ederim allah sizden razı olsun
Alıntı:
sdt23 rumuzlu üyeden alıntı
Oradaki "karşı taraf" sizin karşı tarafınız değil.
İki taraf var:
Bir tarafta davası reddedilen kişi.
Diğer tarafta karşı taraf. :)
Dolayısıyla 3 yılllık fiili ayrılığa dayanarak dava açan kişinin nafaka ve tazminat talebi reddedilecektir. (Aslına bakarsanız davanın reddinden sonra nafaka ve tazminat alamayacağını anladığında size anlaşmalı boşanma yolu görünecektir. 3 yıl beklemek istemeyecek eşiniz nafaka ve tazminat alamayacağını anlayınca bunlardan feragat ederek boşanmaya yanaşabilir.)
çok haklısınız sayın sdt23 bende zaten bu düşünce üzerine mahkemenin reddini sağlamaya çalışıcağım.Aslında tensip tutanağında verilen 10 günlük süredeki karşı dilekçemde boşanmayı kabul etmiştim ama mahkemede red edicem.Sanırım bu mümkün oluyormuş zaten. Birde daha öncede sölemiştim eşim geçmiş olaylara dayandırmış boşanma dilekçesini (af ettiği tarih öncesine) dolayısı ile mahkemenin reddi kesin gözüküyor.Tabi hakimede bağlı ama.
12.08.2008 tarihinde eş durumu tayini için nikahımız kıyıldı ve 14.11.2008 tarihinde eşim şiddetli geçimsizlikten dolayı boşanma davası açtı. oysaki 3 aylık evlilik süresince fiili olarak aynı çatı aldında yaşamamamıza rağmen aynı ilin sınırlarında bile değildik. boşanma davasından önce boşanma gerekçelerini dile getiren eşim şiddetli geçimsizlik gerekçesiyle farklı beyanatlarda bulundu. ben de ilgili mahkemeye şiddetli geçimsizliği kabul etmediğimi ve ayrılığımızın asıl sebeplerinin neler olduğunu dilekçemde sıraladım...davanın bu şekilde ilerlemesi neler doğurabilir? Bilginiz varsa, paylaşırsanız sevinirim...saygılarımla
Alıntı:
ercanylmz rumuzlu üyeden alıntı
12.08.2008 tarihinde eş durumu tayini için nikahımız kıyıldı ve 14.11.2008 tarihinde eşim şiddetli geçimsizlikten dolayı boşanma davası açtı. oysaki 3 aylık evlilik süresince fiili olarak aynı çatı aldında yaşamamamıza rağmen aynı ilin sınırlarında bile değildik. boşanma davasından önce boşanma gerekçelerini dile getiren eşim şiddetli geçimsizlik gerekçesiyle farklı beyanatlarda bulundu. ben de ilgili mahkemeye şiddetli geçimsizliği kabul etmediğimi ve ayrılığımızın asıl sebeplerinin neler olduğunu dilekçemde sıraladım...davanın bu şekilde ilerlemesi neler doğurabilir? Bilginiz varsa, paylaşırsanız sevinirim...saygılarımla
3 ay boyunca beraber oturmadığınız ve hatta aynı ilde dahi olmadığınızdan sanırım eşinizin davası red olacaktır. çünkü aynı şehirde dahi olmayan eşlerin şiddetli geçimsizlik gibi bir problemlerinin olması mümkün değil gibi görünüyor. Ama sizin tavrınızda önemli yani davayı kabulmu ettiniz red mi ettiniz.?
Alıntı:
3 ay boyunca beraber oturmadığınız ve hatta aynı ilde dahi olmadığınızdan sanırım eşinizin davası red olacaktır. çünkü aynı şehirde dahi olmayan eşlerin şiddetli geçimsizlik gibi bir problemlerinin olması mümkün değil gibi görünüyor. Ama sizin tavrınızda önemli yani davayı kabulmu ettiniz red mi ettiniz.?
davayı red ettim. çünkü evlilik birliğinin sarsılmasında başka sebepler vardı... bu sebepleri bana ve mahkemeye farklı şekilde ifade etti. Bu sebepleri de ben ilk mahkemede ifade ettim ve şiddetli geçimsizliği kabul etmediğimi asıl sebeplerin neler olduğunu beyan ettim... dava günü davadan hemen sonra beni arayarak davayı kabul etmem yönünde ısrar etti... bende ilk ifademdeki boşanmamızdaki asıl etkenleri kabul etmesi şartıyla boşanmak istediğimi ilgili adli merciye ilk ifademdeki dilekçeyi de ekleyerek gönderdim...
Alıntı:
ercanylmz rumuzlu üyeden alıntı
12.08.2008 tarihinde eş durumu tayini için nikahımız kıyıldı ve 14.11.2008 tarihinde eşim şiddetli geçimsizlikten dolayı boşanma davası açtı. oysaki 3 aylık evlilik süresince fiili olarak aynı çatı aldında yaşamamamıza rağmen aynı ilin sınırlarında bile değildik. boşanma davasından önce boşanma gerekçelerini dile getiren eşim şiddetli geçimsizlik gerekçesiyle farklı beyanatlarda bulundu. ben de ilgili mahkemeye şiddetli geçimsizliği kabul etmediğimi ve ayrılığımızın asıl sebeplerinin neler olduğunu dilekçemde sıraladım...davanın bu şekilde ilerlemesi neler doğurabilir?
Öncelikle evlilik süresi 1 yılı geçmedikçe boşanmanız mümkün değildir.Ayrıca boşanmada karşı tarafın kusurlu olduğunu düşünüyorsanız davaya itiraz etmeniz gerekir.Siz de boşanmak istiyorsanız ve karşı tarafın da nafaka,tazminat vs. gibi istekleri yoksa 1 yılı tamamlayınca anlaşarak boşanmanızı öneririm.
İyi günler dilerim..
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Evliliğin bitmesi taraftarıyım fakat boşanmamızdaki asıl sebeplerle bitmesini istiyorum. Bir nevi oyunu kurallarıyla oynamak istiyorum. Şiddetli geçimsizlik hiçbir zaman olmadı bu nedenle de ilk davada boşanmanın asıl sebeplerini ilgili mahkemeye beyan ettim ve şiddetli geçimsizlikten açtığı davayı reddettim. Anlaşmalı boşanma taraftarıyım. Benim için problem yok ama karşı tarafın farklı emelleri var ve bu nedenlede biran önce bitmesini istiyor...