Ben 15 yaşında bir lise ögrencisiyim soyadım her ortamda alay konusu oluyor ve benle alay ediyorlar bende soyadımı değiştirmek istiyorum nasıl değiştirebilirim ?
Printable View
Ben 15 yaşında bir lise ögrencisiyim soyadım her ortamda alay konusu oluyor ve benle alay ediyorlar bende soyadımı değiştirmek istiyorum nasıl değiştirebilirim ?
merhaba.
yaşınız itibariyle zaten sizin böyle bir dava açmanız olası değil. ancak 18 yaşından sonra düşünebilirsiniz :)
esen kalın..
Sayın avukat Gökhan Dirican'ın kurduğu cümlede anlayamadığınız nokta neresi?
Bilmediğiniz bir sözcük mü var?
T.C.
YARGITAY
18. HUKUK DAİRESİ
E. 2006/6176
K. 2006/7205
T. 3.10.2006
ÖZET : Babanın soyadı veya çocuk reşit olduktan sonra kendi soyadı usulüne uygun olarak açacağı bir dava sonunda verilecek kararla değişmedikçe çocuğun da soyadı değişmez. O halde velayete sahip ana dahi bu hakka dayanarak çocuğun soyadının değiştirilmesi davasını açamaz.
DAVA : Davacı vekili, dava dilekçesinde S'nin nüfus kaydında "E" olan soyadının "E G" olarak değiştirilmesini istemiş, Mahkemece davanın kabulüne karar verilmiş, hüküm C.Savcısı tarafından temyiz edilmiştir.
Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
KARAR : 4721 Sayılı Türk Medeni Kanununun 321. ( önceki 743 Sayılı Yasanının 259. ) maddesi hükmüne göre doğru nesepli çocuk babanın ( ailenin ) soyadını taşır. Boşanma veya ölüm üzerine velayetin annede olması soyadında herhangi bir değişikliğe neden olamaz. Babanın soyadı veya çocuk reşit olduktan sonra kendi soyadı usulüne uygun olarak açacağı bir dava sonunda verilecek kararla değişmedikçe çocuğun da soyadı değişmez. O halde velayete sahip ana dahi bu hakka dayanarak çocuğun soyadının değiştirilmesi davasını açamaz. Bu nedenle mahkemenin ananın velayeti altındaki çocuğun soyadının değiştirilmesi konusunda açtığı davaya bakması yasaya aykırıdır.
SONUÇ : Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428. maddesi gereğince BOZULMASINA, 03.10.2006 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Babanız soyadını değiştirmek istiyor mu?
Babamla bu konuyu hiç açmadan bilmiorum onun düşüncesi ne belki konuyu bi konuşsam oda kabul edebilir..
Bu arada yukarıdaki sizin anlattıgınız olaydan pek bişey anlamadım avukat diliyle konuşmuşunuz o dilden ben pek anlamam tşkler
Öncelikle babanızla konuşun.
Diyelim ki babam istemiyor ama ben bu durumdan rahatsızım, girdigim her ortamda alay konusu oluyor bu da benim agrıma gidiyor ??
Sn.Emrah Yavuzcan'ın verdiği örnek karardaki koyu işaretli kısmı anlayabildiniz mi?
18 yaşınızı doldurduğunuzda,geçerli sebeplerinizi belirterek açacağınız davada hakimi geçerli sebepleriniz konusunda ikna edebilirseniz,soyadınızı değiştirebilirsiniz.
tamam hepinize tşk ederim yardımınızdan dolayı yani 3 sene daha böyle gidecez
hepinize tek tek tşkler ediorum degerli avukat abilerim peki yaşıma büyütmek istesem oda aynı şekilde 18 yaş mı olacak?
1- Yukarıdaki mesajlarda bahsi geçen "18 yaş" kavramı, hukuk dilinde "erginlik-rüşt" denilen kavramın halk dilindeki karşılığıdır. Medeni Kanunumuzda kural olarak erginlik 18 yaşın bitirilmesine bağlanmıştır, bu nedenle halk dilinde bu şekilde söylenegelmektedir. Bunun dışında, mahkeme kararıyla veya evlenme izniyle vs. ergin olmak mümkündür ancak bu durumlar istisnadır. Bu nedenle, soyadınızı değiştirmenizin için mutlaka 18 yaşınızı doldurmuş olmanız gerekmez, ama "ergin" olmanız gerekir.
2- Yaşınızı büyütmek için 18 yaşınızı doldurmanız (erginlik) şartı yoktur. Bu davayı (yaş tashihi davasını) sizin adınıza veliniz açabilir. İspatlarsanız yaşınız mahkeme kararıyla büyütülülebilir.
3- Yaş tashihi davası neticesinde verilen mahkeme kararında yaşınızın 18'i geçtiği hüküm altına alınırsa ergin olmuş, ergin olduktan sonra da soyisminizi değiştirmek için gerekli olan dava ehliyetine sahip olmuş olursunuz.
4- Yaşınızı büyütmeyi sırf soyisminizi değiştirebilmek için istiyorsanız tavsiye etmem. Hem masraflı hem de çok uzun bir yol olur. Bunun yerine yukarıda da tavsiye edildiği gibi, babanızın soyisim değişikliği davası açması ya da 3 yıl sonra bu davayı sizin açmanız daha mahtıklı olur. (Ancak ikinci yol bence diğerinden daha mantıklı olur, zira hakim "Bu kadar yıl niye bekledin?" deyip babanızın davasını samimi bulmayabilir.)
çok tşk ediorum bu güzel açık mesajınızdan dolayı ama yaşımı büyütmek istemem soyismimin deişikligiyle bi baglantısı yok zaten ben bi yaş veya iki yaş büyütmek istiorum çünkü benim yaşıtlarım daha ilkokula gidior ben lise 2.sınıftayım yaşıtlarıma görede büyügüm zaten
bir sorum daha olacak avukat abilerim diyelimki soyadı değiştirmek için mahkemeye başvurdum yaşım doldu mahkemede ben kendi istediğim bir soyisim mi alıyorum yoksa mahkemeden ne çıkarsa mı oluyor bunada bir açıklık getirirseniz çok memmun olurum şimdiden teşekkürler
Erginligi 18 yasina gelmeden kazanmanin 2 yolu vardir.
1.si 17 yasinda evlilik (cok ozel durumlarda 16 yasindada mumkun)
2.si mahkeme karariyla erginlik.
2. durumda hakim erginlik kararini verirken "cocugun yararini" yani sizin yararinizi gozeterek karar verecektir. Size onerim bu yoldan gitmeniz. Para kazanma, kendi malvarligini yonetme gibi durumlar karara pozitif yonde etki saglayacaktir. Tabi ailenizinde bu duruma onay vermesi gerekmektedir. Aileniz hakli bir sebepten dolayi bu izni vermiyorsa yapacak bir sey yok. Ama izin vermemesi hakkin kotuye kullanimi niteligindeyse -ki bu durumu ispatlamalisiniz- hakim onlarin izniyle bagli olmayacaktir.
Ben daha ogrenci oldugumdan bu konuda butun bildiklerimi yazdim fakat eksik ve\veya hatali bilgiler olabilir. Bu nedenle bir avukata gitmenizde yarar var.
Ayrica hangi soyadlarinin degistirilebilecegiyle ilgili sabit bir hukum bulunmadigindan hakimin bu durumun size zarar verdigini takdir etmesi gerekir. Sizi zorlayamam ama soyadinizi bilmemiz bu konuda size daha net yol gostermemizi saglayabilir.
Umarim yardimci olabilmisimdir.
Söylediklerinizden pek bişey anlamadım ama yinede teşekkür ederim bir avukat beni bu konuda aydınlatırsa çok memmun olacagım teşekkürler
Halen cevap bekliyorum bir avukat abim beni aydınlatırsa çok memmun olacagım
Beğenmediğiniz soyadını değiştirme sebebiniz konusunda hakimi ikna ettiğinizde başvurunuz sırasında belirttiğiniz soyadınızı alabilirsiniz.
Yani bir torba ve içinde soyadları yok, şu soyadımı şu sebeple şuna çevirmek istiyorum diyeceksiniz.
Merhaba !
Soyadımı değiştirmek istiyorum.Sebebim belli; seçtiğim hayat yüzünden ailem benden utanıyor ve çok kıymetli isimlerini kimsenin duymasını istemiyorlar.
Soyadı değiştirmek için,asli mahkemeye başvurmam yeterli mi,geçerli sebeplerle,yoksa avukata da mı ihtiyacım var?
Sanırım kişinin durumuna göre değişiyor? Yani benim durumumda avukata ihtiyacım var mı mesela? Ailem istemediği için takma isim kullanıyorum ama bu da kart kullanırken;nüfusla ilgili işlemlerde sorun yaratıyor.Günlük hayatımı olumsuz etkiliyor.En basitinden-ki hiç de basit değil aslında- bir işe başvuru yaparken bile sorun oluyor,insanların güveninin yarısı baştan kayboluyor,eğer kişi anlayışlı olur da işe girersem de bu meseleyi açıklamam gerekiyor ki bu da rahatsız edici bir konuşma haline geliyor.Hayır,bir gün,'ne ki senin ailen,mafya mı,saray soyu mu?' diyecekler,'hayır sadece sıradan bir soy' diyeceğim,kimse inanmayacak tabi...
Açıkcası,insanların hayalgüçlerini harekete geçirip,benden şüphelenerek benimle iletişim kurmalarını istemiyorum artık.
En yakın zamanda bu çile bitsin istiyorum.
İkametgahınızın bağlı bulunduğu Asliye Hukuk Hakimliğinde soyadı tashihi davası açacaksınız. Avukat tutmak hiç bir davada şart olmadığı gibi bu davada da şart değildir. Ancak dava dilekçesi davanın bel kemiği olduğundan yapılacak hata davada hak kayıplarına uğratabileceğinden ve dileğinizi ifade edecek hukuk mevzuatına hakim olduklarından tutmanız veya dilekçenizi yazdırmanız sizin için yararlı olur.
Çok teşekkür ediyorum hepinize bilgilendirdiğiniz için sağolun