Sayın üyeler,özel üniversite öğrencisinin son sınıf kaydı babasının işleri bozulup parasını yatıramadı diye yapılmayabilirmi?Eğitim hakkı elinden alınabilirmi,bu konuda bilgisi olan varmı ?saygılar.
Printable View
Sayın üyeler,özel üniversite öğrencisinin son sınıf kaydı babasının işleri bozulup parasını yatıramadı diye yapılmayabilirmi?Eğitim hakkı elinden alınabilirmi,bu konuda bilgisi olan varmı ?saygılar.
Özel (vakıf) üniversiteleri hukuku hakkında nereden bilgi alabilirim bilen varmıdır.?
Teşekkür ederim 3 dönem ödenmezse tüm okul (üniversitede okuduğu) 3 yılında kaybolacağı söylendi böyle bir şey olabilirmi?
Türkiye'de özel üniversite yoktur, vakıf üniversitesi vardır.
Özel üniversite kar amacı güden bir ticarethanedir. Özel kolejlere benzer.
Vakıf üniversitesinde eğitim giderlerinin bir kısmı öğrencilerden alınan harçlarla, diğer kısmı ise vakfın gelirleri ve vakfa sağlanan bağışlarla yapılır.
Vakıf üniversiteleri de devlet üniversiteleriyle aynı kanuna tabidir.
Nasıl ki bir devlet üniversitesinde harç ödenmediği zaman kayıt silinmesi söz konusu olabiliyorsa, vakıf üniversitelerinde de aynı durum söz konusu olabilir.
Bir dönem için ödeme yapıldıysa o dönem alınan dersler daha sonra okunacak bir üniversitede saydırılabilir.
Ödeme yapılmadığı halde bir dönem daha okundu ve derslerden geçildiyse, bunun başka veya aynı öğretim kurumunda saydırılabilmesi ise tartışma konusu. Çünkü devlet üniversitesinde her dönem başında harç peşin yatar ve harç yatmadan o dönemin ders kaydı yapılmaz.
Vakıf üniversitesinin de harç yatmadan kayda izin verilmemesi gerekir. Ancak taksitlendirme nedeniyle bir kısmının ödenip diğer kısmının ödenmemesi söz konusu olabilir diye düşünüyorum.
Ama her halukarda 3 dönem kayıt parası ödenmeden nasıl ders alınabildi, onu çözemedim. Mesela 1 yılın parası (2 dönem) 4 eşit taksitte alınıyorsa, birinci taksitten sonra ders kaydı yapılmış olabilir. Ama kalan 3 taksit dururken 3. dönemde ders kaydının mümkün olmaması lazım.
Sayın hukuk sever,ailesinin işi bozuldu diye bir genci eğitimden alıkoymak mantıklı gelmiyor.Yani bir geçen dönemdende bir miktar borç var,bu dönem kayıt yapılmadı.Ancak acaba öğrenci borçlandırılamazdı yada başka bir çıkar yol varmı?Saygılar.
Vakıf üniversitelerinde okumak için 3 yol vardır:
1. Burslu kontenjanına yetecek yüksek puanı almak,
2. İlk dönem veya yıl sonunda bursa hak kazanacak ortalamayı tutturmak,
3. Eğitim giderlerinin bir kısmını karşılamak.
Vakıf üniversitelerine ödediğiniz harç sizin eğitim giderlerinizin sadece bir kısmını (%75) karşılamaktadır. Kalan %25 ise kanun gereği üniversitenizi kuran vakfın gelirlerinden ve vakfa yapılan bağışlardan karşılanmaktadır.
İlk iki gruptaki öğrencilerin eğitim giderleri de diğer öğrencilerin ödedikleri ve vakıf gelirleriyle karşılanmaktadır.
ÖSS'de sizden yüksek puan almış fakat ilk iki gruba giremeyen öğrenciler maddi durumları yeterli değilse, sizin gibi üniversitede eğitime başlama şansına bile sahip olamıyorlar. Yani sadece ÖSS'yi kazanmak kayıt yaptırmak için yeterli değil. İlk taksidi ödemeleri gerekiyor. Ödeyecek güçleri olmadığı için vakıf üniversitelerine girmeyi hayal bile edemiyorlar.
Bundan daha acısı devlet üniversitelerini kazandığı halde harcı ödeyemeyecek durumda olanlar var. Veya başka bir şehirde okumaya ailelerinin bütçeleri yetmeyenler. Bunlar da eğitimlerini sürdüremiyorlar.
Vakıf üniversitesinin sizin geçen dönemki borçlarınıza rağmen eğitiminize devam etmenize izin vermiş olması ve bu dönem de borcunuzu ödeyememeniz üzerine kayıt yapmaması çok doğal. Siz harcınızı ödemezseniz başkası ödemezse bu vakıf üniversitesi nasıl ayakta duracak?
Bir mal ve hizmet alabilmek için ücretini ödemek gerekir. Ücret ise, sınavı kazanmak, burs bulmak veya harcı ödemekle ödenebilir.
Zorunlu eğitim sadece 8 yıl ve devlet kurumlarının sorumluluğu altında biliyorsunuz. Yapılacak en iyi iş yatay geçişle bir devlet üniversitesine geçmektir. Ayrıca binlerce öğrenci devlet üniversitelerine giremediği zaman tekrar hazırlanırken bir özel üniversiteye kayıt yaptırılmışsa şartlar peşin kabul edilmiş sayılıyor. Çünkü vakıf üniversiteleri devletten yardım almadan milyonlarca dolarlık kampüsler inşa ediyorlar ve ücretini ödemeyen öğrenciyi okutmak sorumlulukları yok. Ya mütevelli heyetinin kabul edebileceği bir ödeme planı çıkaracaksınız ya da devlet üniversitelerinden tanıdık bulup yatay geçiş yaptıracaksınız.
Mümkün. Yatay geçiş yönetmeliği üniversite ve bölümlere yetki veriyor. İlgili bölüm kontenjan açar ve sizin şartlarınıza uygun madde koyarsa olur.
Hayır, tanıdıkla bu işler olmaz. En azından biz böyle biliyoruz. Yatay geçiş için belli koşullar söz konusu. Devlet üniversitesinde bir başka devlet üniversitesine geçiş için bile not ortalaması vs gibi YÖK ün ve üniversite senatolarının belirlediği belli koşullar vardır. Özel üniversiteden harç ödenmediği için ilişik kesilmesi olayına gelince. Eğitimin maddi olanaklar nedeniyle kesintiye uğraması her koşulda onaylanacak bir şey olmamakla birlikte, devlet üniversitesinde okuyan öğrencilerde bile size göre az bile sayılacak harç ücretini yatıramadığı gerekçesiyle okuldan atılan ve af bekleyen öğrenciler söz konusudur. Siz belli bir oranda burslu mu yoksa direkt olarak ücrete tabi olarak mı girdiniz bilemiyorum ama yukarda verilen yanıtlar bence size gerekli aydınlatmayı sağlamış olmalı. Hizmet satın almak için bedelini ödemek basit bir ekonomi kuralıdır.
Şunu ifade etmek isterim yalnız. Devlet üniversitelerinde sadece maddi yetersizlikten dolayı eğitim öğretimden öğrencilerin yoksun kalmaması için mutlaka bir çözüm üretilmeli. Paran yoksa okuma anlayışı bizim katılabileceğimiz bir anlayış değil çünkü. Eğitim bir dikey mobilite aracı olarak sosyal sınıf atlamada da bir araçtır. Fakir insaların çocuklarının önünde çıkarılan onca engeli aşıp da o noktalara gelebilmiş çocuklarımıza en azından son bir destek yapabilecek burs olanaklarının mutlaka arttırılması şart. Bunu en iyi sanırım bizim gibi zor koşullarda okumuş olanlar anlayabilir..
Yazınıza katılıyorum Academic Sultan.Benim oğlum öss'de bir çok yeri kazandı.Ama kazandığı yerler semtimize çok uzaktı.Ben de kıyamadım.Ve semtimize yakın özel bir liseye % 80 burslu olarak kaydettirdim.Okulun "entrikaları"diyeceğim şekilde burs oranı hep yükseltildi.Son sene oğlumun burs oranı %30'a düşürüldü.Malum özel okul ücretleri çok yüksek.Ben de okuluna giderek oğlumu bu koşulda okuldan alacağımı söyledim.Müdür yardımcısı bursu % 50'ye çıkarttı ve lütfen oğlunuzu okulumuzdan almayın dedi. Sonuçta oğlum okulu 3.lükle bitirdi
Ve şu anda okuduğu üniversiteyi 10.culukla kazandı.Okulun medahı iftiharı oldu.
İsmi okulun panosunda yer aldı. Başarılı öğrencilere ayrı bir olanak tanınmalı ve özel üniversiteler ya da vakıf üniiversiteleri başarılı öğrenciler hakkında daha toleranslı olmalı diye düşünüyorum..
vakıf üniversitelerinden birini okumakta olduğumdan bu konu hakkında bilgi verebilirim.Mütevelli heyeti ile görüşme sağlanırsa durum bazı belgelerle ispatla desteklenirse indirim veya ücretin bir dönem ertelenmesi sağlanabilir.ayrıca tüm bunların dışında ihtiyaç sahibi olan ve kendi üniversitesinin mensubu olan öğrencilere burs verilmekte.bilginize..