LTD Şti. de Ortaklıktan Ayrılma ve Mal Paylaşımı
Öncelikle, bizlere bu imkanı veren değerli site yetkililerine teşekkürler...
%40 ortağı olduğum fabrikadan, ortağımın sorumsuzluklarından dolayı ayrılmak istiyorum. Ama bende aynı sektörde çalışmak istediğimden dolayı,
1)hisselerimi satmak yerine fabrikadaki makina araç ve hertürlü envanteri hissem oranında almam mümkün müdür?
eğer mal paylaşımı mümkün değilse, yasal prosedür nedir? bilir kişi gelip değer tespiti yapıp hisse oranından mı alacam paramı?
2)Bu fabrika, önemli bir markalaşma süreci geçirmiş olup mecvut iş olanaklarını bu marka üzerinden bulmaktadır. Her hangi bir ayrılma durumunda marka için artı bir bedel isteme hakkım var mıdır?
3)yapılan uzun vadeli iş anlaşmalarının(siparişlerin) hisse oranında bölünmesi mümkün müdür?
4) eğer ortağım hisselerimi almak istemez ise 3. bir kişiye satabilir miyim? prosedür nedir?
5) hisse satış değerimi kendim belirleyebilir miyim ?
Değerli yorumlarınız için şimdiden teşekkür ederim ...
Re: Ltd. Şti. de Ortaklıktan Ayrılma Mal Paylaşımı
değerli yorumlarınızı bekliyorum...
Re: LTD Şti. de Ortaklıktan Ayrılma ve Mal Paylaşımı
Limited şirkete ortak olmak kolay ortaklıktan ayrılmak zordur. Ortağınız hisseniz ialmak istemez ve hisse devrinize de karşı çıkarsa ne yapacaksınız?
Sayın Selçuk Bey,
Bende yasal haklarımı öğrenmek istiyorum, neler yapabilirim ?
Yasal prosedür nedir, lütfen yardımcı olun ....
Yasal olarak hissenizi kağıt üzerinde ki değer üzerinden devredebilirsiniz. Hissenize karşılık makine veya teçhizat alma hakkınız yok. Bilirkişi falan gelip değer tespiti de yapmaz. Marka hakkı şerefiye de isteyemezsiniz. Öncelikle ortaklıktan ayrılma ile ilgili şirketin ana sözleşmesinde ne yazıyor ise kural odur. Orda bir hüküm yoksa limited şirketlerde kararlar (isse devri için karar gerekir) ortakların sayı ve sermaye çoğunluğu ile alınır. Şirket kaç ortaklı ve hisse oranları nedir?
S.M.Mali Müşavir
Selçuk Gülten
Sayın Selçuk Bey,
Şirket 2 ortaklı. %40 lık bölümü bana kalan bölümde ortağıma ait. Şirket ortak sözleşmesinde bir hüküm yok.
1) bilirkişi değer tespiti yapmayacak ise, hisselerimin değeri nasıl tespit edilecek? Değeri benim mi tespit etmem gerekiyor?
2) Bu durumda ortağım ayrılmada sorun çıkarırsa, şirketin feshini isteyebilir miyim?
ilginiz için teşekkürler ...
Ve ek olarak, ortağımın maddi durumu benim hisselerimi almaya yetmez. Ben ısrarla ortaklıktan ayrılmak istersem ne yapmam gerekiyor ?
Yasal prosedür nedir, Teşekkürler ...
1-Değeri kendiniz tespit etmeyeceksiniz. Zaten hissenizin değeri üzerinde yazılıdır. Yani 100.000 YTL sermaye varsa sizin hisseniz %40 yani 40.000 YTL dir.
2- Ortak sorun çıkarırsa hisse devri yapamazsınız.
3- Şirketin feshini istemek için şirket müdürü olmanız veya şirketinin iflasının sözkonusu olması gerekir.
S.M.Mali Müşavir
Selçuk Gülten
Alıntı:
selcukgulten rumuzlu üyeden alıntı
1-Değeri kendiniz tespit etmeyeceksiniz. Zaten hissenizin değeri üzerinde yazılıdır. Yani 100.000 YTL sermaye varsa sizin hisseniz %40 yani 40.000 YTL dir.
2- Ortak sorun çıkarırsa hisse devri yapamazsınız.
3- Şirketin feshini istemek için şirket müdürü olmanız veya şirketinin iflasının sözkonusu olması gerekir.
S.M.Mali Müşavir
Selçuk Gülten
Sayın Selçuk Bey,
şirketin ödenmiş sermayesi 2008 itibari ile 60.000 Ytl.
yani benim hisseme 24.000 ytl düşüyor.
ama sadece son alınan üretim tesisi değeri 90.000 ytl.
Sermaye üzerinden değer hesaplamak adeletsizliğe yol açmaz mı?
saygılar ...
Şirketin tasfiyesini isteme hakkım warmı?
istersem ne olur ?
Teşekkürler ...
Sizin tek başınıza şirketin tasfiyesini isteme hakkınız yoktur. Daha önce yazdığım gib limited şirketlerde kararlar (tasfiyeye giriş kararı, fesih kararı, hisse devir kararı gibi) ortakların sayı ve sermaye çoğunluğu ile alınır. Siz tek başımıza ne sayı ne de sermaye çoğunluğuna sahipsiniz. Diğer ortağınızın katılmadığı bir kararı alamazsınız. Ayrıca müdür de olmadığınız için şirketi temsil edemezsiniz.
Yeni aldığınız tesisin 90.000 YTL olması veya şirketin marka hakkı gibi değerlerşerefiye olarak adlandırılabilir. Yani sizin ortak olduğunuz zaman ki hisse değeriniz ile aradan geçen zamanda ortaya çıkan değer artışları sizin için realize edebileceğiniz bir karı ifade etmez. Bunun sonucunda sizinde her yıl oulşacak kardan daha fazla pay alacağınız kabul edilir. Yani şirket eskiden 10.000 YTL kar ederken belki şimdi bu tesis yüzünden 100.000 YTL kar edecek. Siz eskiden 4000 YTL kar payı alırken şimdi 40.000 YTL kar payı alacaksınız. Umarım anlatabilmişimdir. Bu iktisadi bir kavramdır.
S.M.Mali Müşavir
Selçuk Gülten
Limited Şirket Ortaklığından ayrılma
6 ay önce 2 ortak olarak %50 hisse paylaşımlı 300,000 YTL sermayeli limited bir şirket devrallarak bir şirket kurduk.
Yaşanılan ekonomik sorunlardan dolayı şirketi kapakmak istiyorum. Şirketin yaklaşık 2,500 YTL vergi ve vb. borcu, buna ek olarakta piyasada alacaklılara 3,000 YTL borcu var.
Şirketi kapatmak istediğimde önüme gelen ödeme planında Hisse Devri 1,000 YTL şeklinde bir kalem yer alıyor. Kapatılan bir şirket için gerekli bir uygulama mıdır?
Kapatma işlemini İl Ticaret odası üzerinden yapabilir miyim? Yoksa başvurmam gereken başka bir merci var mıdır?
Bu konu bilgi sahibi olan üyelerin cevaplarını bekliyorum.
Göstreceğiniz çaba için şimdiden teşekkürler.
Not: Bu bilgiler bir açıklama için yetersiz diye düşünürseniz, gerekli bilgileri belirtmeniz yeterlidir.
Bir limited şirketin kanuni yollarla kapanışı tasfiye işlemi ile olur. Tasfiyeye giriş kararı alınır tasfiye bilançosu çıkarılır ve bir tasfiye memuru atanır. Bu durumda şirketin kapanması yaklaşık bir yıl sürmektedir. Oldukça da masraflıdır. Bunun yerine şirketi almak isteyen birileri varsa sonuçta şirket kurmakta yaklaşık 2000 YTL civarında bir masraf gerektirir ona devredin. Sadece hisse devir masraflarını yaparak bir an önce kurtulun.
S.M.Mali Müşavir
Selçuk Gülten
Cevap: Re: LTD Şti. de Ortaklıktan Ayrılma ve Mal Paylaşımı
Alıntı:
MertMertMert rumuzlu üyeden alıntı
Yasal prosedür nedir, Teşekkürler ...
Aynı durum benimde başımda cevap verirseniz sevinirim
Teşekkürler.