6 milyon yeni seçmen kafaları karıştırdı
Saygı Öztürk YAZIYOR / Hurriyet
6 milyon yeni seçmen kafaları karıştırdı
27 Kasım 2008
Yüksek Seçim Kurulu'nun yeni sistem sayesinde 6 milyon yeni seçmenin ortaya çıktığını açıklaması soru işaretlerine neden oldu. Ayrıca bu seçimde parmakların boyanmayacak olması da güvenlik tartışmalarını gündeme getirdi.
Seçmen sayısının bir yılda 6 milyon kişi birden artması, siyasetçilerin kafasını karıştırdı. Adrese dayalı nüfus sistemi sonucu “kayıp seçmenlerin ortaya çıkarıldığı” öne sürülmesine rağmen, Yüksek Seçim Kurulu’nun soru işaretleriyle dolu açıklamaları da siyasi partilerin araştırma konusu oldu.
Gelecek seçimlerde parmakların boyanması yerine, vatandaşlık numarasının dikkate alınacağını belirten Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı yetkilileri, aynı kimlik numarasıyla ikinci kez oy kullanılmasının mümkün olamayacağını, bunun ilk uygulamasının da gelecek seçimde gerçekleştirileceğini söylediler.
Azerbaycan’da yapılan seçimlerde, görünmeyen boya kullanıldığını, seçmenin oy kullanmaya gelirken daha önce görünmeyen boya sürülüp sürülmediğinin enfrarujlu bir cihazla belirlendiğini kaydeden yetkililer, bunun pahalı bir sistem olduğunu, nüfus cüzdanındaki vatandaşlık numarasının dikkate alınarak yapılacak RAKAMLARLA
22 TEMMUZ SEÇİMLERİ
Toplam Seçmen: 42 milyon 571 bin
Geçerli oy: 35 milyon 90 bin
Partilerin aldıkları oylar:
AKP: 16 milyon 327 bin
CHP: 7 milyon 317 bin
MHP: 5 milyon 2 bin
seçimin de gerekli özenin gösterilmesi halinde daha sağlıklı olacağını kaydettiler.
SİYASİ PARTİLER ARAŞTIRACAK
CHP ve MHP yetkilileri, seçmen sayısındaki büyük farklılığın tam olarak ortaya çıkarılması için çalışacak. Bu konuda hem hükümet, hem de Yüksek Seçim Kurulu yetkililerinden bilgi istenecek. Siyasetçiler bu konudaki görüşlerini “hurriyet.com.tr”ye açıkladılar. İşte o açıklamalar.
MHP’Lİ OKTAY VURAL: ŞÜPHELERİMİZ ÇOK
Seçmen sayısındaki artış üzerine, MHP TBMM Grup Başkanvekili Oktay Vural, “acaba ithalat patladı da, Türkiye’ye ithal seçmen mi geldi” dedi. Vural, Yüksek Seçim Kurulu’nun bazı uygulamalarından önceki seçimde büyük rahatsızlık duyduklarını ve şüphelerini giderici gelişmeler olmadığını söyledi. Vural, “hurriyet.com.tr”ye şu açıklamayı yaptı:
“Bir kere sağlıklı bir seçim için her şeyden önce sağlıklı bir nüfus kayıt sistemi ve seçmen kütüğü olması gerekiyor. Ama 22 Temmuz seçimlerinden sonra 4 milyon 100 bin kişi seçmen sayısının azaldığı söylendi. Şimdi de seçmen sayısının 6 milyon arttığı belirtiliyor.
SANAL SEÇMENLER Mİ OLUŞTU?
Bu kadar yüksek hata payı ile seçim nasıl sağlıklı yapılabilir anlamış değilim. Seçimin sağlıklı yürütülmesi için bu ağır bir şüphedir. Bunun giderilmesi ve mantıklı bir izahının ortaya konulması gerekiyor.
Yüksek Seçim Kurulu bu soruların cevabını hükümetten istemeli. Bu durumda sanal seçmenler mi oluştu? Bütün bu sorularımız seçimi tartışmalı hale getirir. O yüzden seçimden önce bu konularda doğan şüpheyi ortadan kaldırmak gerekiyor.
Yüksek Seçim Kurulu, 22 Temmuz seçimleri, seçim sonuçlarının saat 18.30’da açıklamış olmasına, web sayfasının çökmüş olmasına, birçok ilde sandıklardan sonra toplama tutanaklarının bir projeksiyonla salonda gösterilmemene cevap veremedi. O seçimde ortaya çıkan sorularımıza cevap verilemedi. Hiç değilse bu seçimde, seçmen kütükleri ile ilgili gelişmeleri sağlıklı bir şekilde takip etmeli, hükümet ve YSK’nın inandırıcı bir açıklama yapması gerekiyor. Yoksa ithalat patladı da, ithal seçmen mi geldi.”
KART: KONUYU ÇOK YÖNLÜ ARAŞTIRACAĞIZ
CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, seçmen sayısındaki azalma ve artışlarla ilgili olarak CHP’de bir çalışma başlatıldığını söyledi. Kart şunları söyledi:
“Türkiye’de ekonomide olduğu gibi, siyasetin finansmanında olduğu gibi seçmen sayısında bile kayıt dışı bir yapılanma var. Bunu da CHP olarak sorgulayacağız. Çalışmalar Yüksek Seçim Kurulu Başkanının açıklaması üzerine başlamış oldu. Önceki seçimlerde de ortaya çıkan azalma, bu seçimde ki artışın nedenlerini araştıracağız.”
Re: 6 milyon yeni seçmen kafaları karıştırdı...
Gazeteport
İzmir'de neler oluyor?
29.11.2008
AKP’nin yerel seçimlerde mutlaka almayı hedeflediği İzmir’de ilginç olaylar yaşanıyor. Yeni kayıtlara göre metruk evlerde 16 kişilik aileler yaşıyor, arsa görünen yerlerde seçmen bulunuyor ve bazı ilçelerde de 2 bin kişilik kaydırmalar göze çarpıyor
EMİN ÖZGÖNÜL
Seçmen kütüklerinin yeniden yazılmasının ardından seçmen sayısının 6 milyon artması ile başlayan tartışmada şimdi gözler İzmir’e çevrildi. AKP’nin mutlaka almayı hedeflediği İzmir’de, ilginç olaylar yaşanıyor. Yeni kayıtlara göre metruk evlerde 16 kişilik aileler yaşıyor, arsa görünen yerlerde seçmen bulunuyor ve bazı ilçelerde de 2 bin kişilik kaydırmalar göze çarpıyor…
CHP İzmir Milletvekilleri Ahmet Ersin, seçim bölgesinde araştırma yaparak ilginç sonuçlara ulaştı. İzmir'de 100 bine yakın seçmenin, kaydırılmış olduğunu tahmin ettiklerini belirten Ersin, metruk evlerde seçmen isimleri çıktığını, bazı ilçelerde 2 bin kişinin kaydının silindiğini, arsa olarak görünen adreslerde ise 16-17 kişilik dört ayrı ailenin oturuyor göründüğünü anlattı.
Gelecek yıl Mart ayında yapılacak yerel seçimlerde Yüksek Seçim Kurulu gibi muhtarlıklar da devre dışında. Bütün bilgiler adrese dayalı kayıt sistemine. Eskiden, muhtardan nakil belgesi alma zorunluluğu da kaldırıldığı için, ikamet durumu artık sadece beyana bağlı hale geldi.
CEZAEVİ DIŞARI ÇIKTI
CHP'li Ersin’in saptamalarına göre halen Buca Cezaevinde bulunan bin 500 civarındaki tutuklu da Barış Mahallesinde seçmen listesine yazıldı. Bazı mahallelerde de hiç tanınmayan ancak seçmen listelerinde adları olan kişiler tespit edildi. Ölen kişilerin de listelerde olduğu, bazı mahallelerde de, o sokakta olmayan numaralarda ikamet edildiği ve seçmen bulunduğu kayıtlarına rastlandı.
Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren ile, İçişleri Bakanı Beşir Atalay 22 Ocak 2008 günü, adrese dayalı nüfus kayıt sistemi uyarınca, nüfusun 2000 yılına göre yüzde 4.1 oranında arttığını ve 70 milyon 586 bin 256 kişi olduğunu açıklamışlardı.
Muhalefet milletvekillerinin hesaplamalarına göre, seçmen sayısının son bir yılda 6 milyon artması, nüfusun da yüzde 25 oranında artması anlamına geliyor. Bu durumda 8 yılda 4.1 artan nüfus bir yılda yüzde 25 ve 17 milyon 500 bin kişi birden arttı. YSK’nın “kayıp seçmenlerin ortaya çıkarıldığı” açıklaması da kimseyi tatmin etmiyor.
29 Mart 2009 seçimleri için şimdiden ‘’Acaba’’ soruları çoğalıyor…
Re: 6 milyon yeni seçmen kafaları karıştırdı
Seçim için ilk dönemeç
01.12.2008
ANKARA- Yerel seçimler için bugün önemli bir dönemeçe girilecek. Aday olmayı düşünen bürokratlar ile siyasi partilerin il ve ilçe yöneticileri saat 17.00’ye kadar istifa edecek. AKP’de Büyükşehir Belediyeleri için kesin adaylar da Cuma günü belli olacak. Halen AKP’li olan 12 Büyükşehir Belediyesinde, mevcut başkanlardan hangilerinin değiştirileceği de ortaya çıkacak.
AKP’de yapılan temayül yoklamaları için kurulan komisyonlar Çarşamba günü sonuçları alacak. Genel merkeze ulaştırılacak bu sonuçların ardından son değerlendirme yapılarak, Perşembe ya da Cuma günü 12 Büyükşehir Belediye Başkan adayı açıklanacak. AKP’de aynı gün halen muhalefet partilerinde olan İzmir, Mersin, Diyarbakır ve Eskişehir Büyükşehir belediye başkan adayının da belli olması bekleniyor.
DEĞİŞİKLİK BEKLENİYOR
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kızılcahamam kampında bazı büyükşehirlerdeki Belediye başkanlarının değişebileceği sinyalini vermiş ve ‘’ Temayüller alındıktan sonra Perşembe, veya en geç Cuma günü hangi ilimizde aynen devam ediyoruz bunu açıklayacağız. Geciktirmek istemiyoruz’’ dedi ve ‘’Nöbet değişimi’’ olabileceğini de şu sözleri ile ortaya koydu:
‘’Bazıları olmayabilir... Olmazsa olmaz. Eğer hakikaten Ak Parti'nin ideallerine, ilkelerine inanmışsa, yani belediye başkan adayı olurken güzel de e şimdi 'bu dönem belediye başkan adayı olma' denildiği zaman... Kamuoyu araştırmaları olumsuz, oradaki teşkilat olumsuz, milletvekillerimiz olumsuz bir netice veriyorsa biz illa da senin gönlünü yapma durumunda olamayız. Biz bir partiyiz. Eğer sen de bu partinin bir neferiysen, gönül eriysen, 'benim genel merkezim, benim teşkilatım böyle değerlendirme yapmış, hayırlı olsun ben de bundan böyle bir nefer olarak çalışmaya devam edeceğim' demesi gerekir. Bu nöbet değişimidir. Perşembe, Cuma bunu açıklayacağız ki vakit kaybetmeyelim.”
12 BAŞKAN VAR
Halen Ankara İstanbul, Adana Kocaeli, Gaziantep, Antalya, Konya, Bursa, Erzurum, Samsun, Kayseri ve Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanları AKP’de bulunuyor. Bu başkanlardan Ankara’da Melih Gökçek, İstanbul’da Kadir Topbaş, Sakarya’da Aziz Duran, Bursa’da Hikmet Şahin de dahil bazı isimlerin değiştirilebileceği belirtiliyor. İstanbul için TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar’ın adı geçmişti. Ancak AKP çevrelerinde Bayraktar’ın adı Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için de geçiyor.
Bu arada AKP’nin halen DSP’li Yılmaz Büyükerşen tarafından yönetilen Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için AKP Eskişehir milletvekili Nedim Öztürk’ü düşündüğü öğrenildi. Belediye Başkanlığına aday olan milletvekillerinin bu görevlerinden istifası gerekmiyor ve seçimi kazanamadığı taktirde de milletvekilliğine devam ediyor. AKP çok önem verdiği Diyarbakır ve İzmir için de kararını hafta sonuna kadar verecek.
(GAZETEPORT)
Re: 6 milyon yeni seçmen kafaları karıştırdı
Milliyet/02.12.2008
Seçimler mahkemelik mi olacak?
CHP Lideri Baykal yerel seçimler öncesinde 6 milyon seçmenin birden ortaya çıkmasının şaşırtıcı olduğunu söyledi.
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal partisinin Meclis grubunda gündemdeki son gelişmeleri değerlendirdi.
İşte Baykal'ın açıklamaları:
2001 krizinden daha yüksek işsizlik sözkonusu. Kriz nedeniyle fabrikalar şirketler kapanıyor. Başbakan krizi saklamaya örtbas etmeye çalıştı. İşadamlarını suçladı; "Zulalarınızı çıkartın" dedi. Kanun çıkarttı yurt dışından para gelsin diye. Ne geldi? Başbakan da umutsuz konuşuyor rakam üzerine.
Bankaları suçladı, işadamlarını suçladı. Başbakan onu bunu suçluyor ama sakın yanılmayın Başbakan siyaset yapıyor Başbakan aslında onu bunu suçlayarak kensinin savunmaya çalışıyor. Ortada ciddi bir sorumluluğunu olduğu ortada. Başbakan "global kriz" diyor saklamak için. Türkiye 2006-2007-2008 sürekli büyüme hızı düğşen bi trendin içinde. Diğer ülkelerde görülenden daha farklı bir büyüme zaafiyeti ortaya çıkmıştır. Bugün önemli bir kredi dercelendirme kurluşu açıklama yaptı: "Türkiye IMF ile anlaşma resesyona resmen girer."
Ekonomik sıkıntının altında yatan birçok faktör var ama bir tanesine dikkatinizi çekmek istiyorum. Bu hükümet devraldığı zaman yönetimi, Türkiye'nin cari açığı yoktu. Sıfır cari açık devraldı 2002'den itibaren başlamıştır ve bugün krizin etkileri ile biraz düşecektir ama 50 milyar dolar seviyesine gelmiştir. Cari açık probleminin altında bu hükümetin izlediği maliye, para ve kur politikası vardır. Bu hükümetin düzeni "borçlan ve harca". Şimdi Türkiye cari açık olmadan fabrikasını açamaz halde, işçisini çalıştıramaz halde. Şimdi geldi kriz vurdu. Cari açık ihtiyacı içine soktun. Yabancılara bağımlı hale getirdin. Şimdi sürdürülemez olunca "dünyanın sorunu". Hayır senin sorunun! Bu politikayı sen getirdin. Sıfırdan AKP üretmiştir, şimdi onu idame ettirmenin imkansızlığı karşısında ekonomi sıkışmıştır.
KRİZ PAKETİ
Bir paket açıklanıyor, söyleniyor duruyor, Hindistan'a gitti paket yok, geldi paket yok. Başbakan şimdi "Beklemeyin, illa ambalajlı mı olacak biz gerekeni yapıyoruz" demeye başladı. Durumu idare etmeye çalılşıyor. IMF karşısında takınılan tavır bizim "IMF'ye ihtiyacımız yok, bizim problemimiz para değil" diyordu. "Sigorta niteliğinde güven sağlasın diye paraya pula ihtiyacımız yok. Dünya o desteği de görmek istiyor onun için anlaşlır" diyordu. "Paraya ihtiyacımız yok ama güvene ihtiyacımız var anlaşırız, ama IMF ümüğümüzü sıkmasın" dedi. IMF konusunda Başbakan'ın kafası karmakarışık.
"IMF bizim kalkınma hızımızı düşürmek istiyor." diyor. Eğer IMF ile anlaşmadan kalkınma hızını gerçekleştirme imkanın varsa, gerçekleştirmezsen namertsin!
Küçülen Türkye'ye senin elinden geldik. Paket niye çıkmıyor IMF ile anlaşma olmadığı için çıkmıyor. IMF ile anlaşırsa paket çıkacak. IMF'den ne bekliyor? Para bekliyor döviz bekliyor. IMF'den gelecek paranın adı belli olmadığı için paketi çıkaramıyor.
"Teğet geçti" deyince ben de Başbakan'ın okulda geometri dersi nasıldı diye düşündüm. O dersi iyi öğrendi mi teğet konusunu hocaları ona tam analatamış. O konuda ek çalışmaya ihtiyacı var.
Eşe dosta dağıtılan kredilerin ne kadar yanlış olduğu ortaya çıkmıştır. Sırf Sabah-Atv için 750 milyon dolar verilmiştir. Şimdi o parayı KOBİ'lere işadamlarına sevketme fırsatımız olsaydı kimbilir neler olurdu? Binlerce kuruluş çarkını döndürme imkanına sahip olurdu.
SEÇMEN KÜTÜKLERİ SORUNU
Karşı karşıya kalınan manzara şaşırtıcı. Şimdi seçim kütüğü konusuna değinmek istiyorum. 6 milyon seçmen bir senede ortaya çıktı ve önümüzdeki seçimde oy verecek. İlgi çekici bir tabloyla karşı karşıyayız. Seçim güvenliği ve seçim kütüğü 1950'lerden beri en temel konudur. Son zamanlarda yeni bir düzenleme yapıldı ve adrese dayalı nüfüs sayım işleri İçişleri Bakanlığı'na verildi. Ve onlar sayımı yaptı onların sonucu üzerine seçmen kütüğü belirleme yoluna gidildi. Yani devlet memurlarının, yani hükümetin belirlediği kişilerin verecekleri cevapla hallediliyor. Hakimler halletmiyor, eskiden yargıçlar hallederdi. Bu anayasa bakımından incelenmelidir. Bu konu Anayasal olarak şaibelidir. 10 günlük bir itiraz süresi kesinlikle yeterli değildir. Hukuka aykırı bir uygulamadır. YSK'nın kendi denetiminin dışında oluşmuş, bürokrasinin hazırladığı kütük konusunda normal itiraz sürsini de kısıtlaması ciddi tartışmalara neden oabilir.
Bu 6 milyon ek yazımın kimden kaynaklandığını daha yeni incelemeye başlıyoruz. Nereden gelmiş incelenene kadar itiraz süresi bitmiş olacak. O sürenin derhal uzatılması lazımdır. Çok temel bir konudur. Bir süredir bu tip tartışmalar gündemimizde yer buluyor buna bir son vermek lazım. En azından kütüklerde bir sorun olamamalı
Re: 6 milyon yeni seçmen kafaları karıştırdı
Fazladan 6 milyon seçmen Anayasa’yı mı ihlal ediyor?
GÖKÇER TAHİNCİOĞLU Ankara
Milliyet/03.12.2008
Muhtarlıklarda askıya çıkan listeler üzerinden güncelleme yapılması seçmen sayısını bir anda 6 milyon artırdı.
Bakanlık verilerine dayanılarak seçmen kütüklerinin yenilenmesi ve seçmenlerin 6 milyon daha artması siyaseti gerdi. Bu görevin YSK’ya ait olduğu vurgulandı
Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK), İçişleri Bakanlığı Adrese Dayalı Kayıt Sistemi (AKS) verilerine dayanarak seçmen kütüklerini yenilemesi ve seçmen sayısının önceki yıla göre 6 milyon artması tartışmaları da beraberinde getirdi.
YSK, 1961’den bu yana seçmen kütüklerini, sokağa çıkma yasağının uygulandığı bir günde yapılan nüfus sayımlarının ardından muhtarlıklarda askıya çıkan listeler üzerinden güncelleme yaparak oluşturdu.
Son olarak 1997’de yapılan nüfus sayımının ardından seçmen kütüğü oluşturan YSK, bugüne kadar yine listeleri muhtarlıklarda askıya çıkarıldı.
Ardından güncelleme yapılırken, 22 Temmuz 2007 seçiminde seçmen sayısı 42 milyon 533 bin, 21 Ekim 2007 halkoylamasında da 42 milyon 629 bin olarak belirlendi.
Seçmen mobilitesi
CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol “AKP son seçimlerde çok az oyla kaybettiği yerlere güçlü olduğu yerlerden nakil oyunu yaparak seçmen kaydırıyor” derken, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural “Bu kadar yoğun seçmen mobilitesi farklılığı anlaşılır gibi değil. Seçim şaibeli hale geldi” yorumunu yaptı. Eski CHP milletvekili ve kamuoyu araştırmacısı Bülent Tanla da “İlk defa Türkiye’de serbest seçimlerin üzerine kara bulutlar geldi ve seçime gölge düştü” dedi.
Erdem: Bu YSK’nın işi
Konda Araştırma Şirketi’nin sahibi Tarhan Erdem ise, Anayasa’nın seçmen kütüklerini oluşturma görevini YSK’ya verdiğini, ancak YSK’nın yeni sistemle sistem dışına itildiğini söyledi. Erdem şöyle devam etti:
“1961’de ‘seçimlerin genel olarak denetim ve yönetimi yargı organlarına aittir’ hükmü Anayasa’ya konulmuş. Bu nedenle seçmen kütükleri oluşturulması işi YSK’nın dışına çıkarılamaz. ”
YSK Başkanı: Devlete güvenin
13 Mart 2008’de gurbetçilerin oy kullanmalarıyla ilgili çıkarılan yasal düzenlemeye, YSK’nın seçmen kütüklerini İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğü AKS verilerine göre oluşturacağı hükmü eklendi. YSK da, yasa uyarınca İçişleri Bakanlığı’ndan verileri alarak seçmen kütüklerini yeniden oluşturdu. Ancak yeni kütükte, 29 Mart 2009’da yapılacak yerel seçimde oy kullanacak seçmen sayısı 48 milyon 265 bin 644 kişi olarak belirlendi. YSK Başkanı Muammer Aydın, bir yıl önceki kütükle yeni kütük arasında 6 milyon kişilik fark olmasını “Eski kütükte kişilerin gelip kendini yazdırması esastı. Gelip yazdırmadılarsa biz ne yapabiliriz?” diye açıkladı.
Aydın, şunları söyledi:
“Yeni sisteme göre nüfus müdürlüklerine başvuran kişi, hangi adreste oturduğunu kanıtlayarak kaydını yaptırabilecek. Nüfus müdürlükleri de merkezi sistemden bakacak.Nüfus müdürlükleri devletin kurumu. Devletin kurumuna güvenmeyecek miyiz? Devletin kurumu sahte nüfus mu icat edecek?”
Muhalefetin kaygısı ‘kaydırma’
Yeni sistem özellikle muhalefet partilerinde “iktidarın seçmen kaydırmaları yapabileceği” kaygısı yarattı.
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal dünkü grup toplantısında “6 milyon seçmen, iş yargının elinden çıkıp memurun eline geçtiğinde artıyor. Bunun Anayasa karşısındaki konumu şaibelidir. Bu artış izah edilmesi gereken, kaygı verici bir tablodur” dedi. 1950’den bu yana seçimlerin güvenliğinin YSK eliyle yerine getirildiğini, ancak bir süre önce başlatılan AKS ile görevin İçişleri Bakanlığı’na verildiğini söyleyen Baykal sözlerini şöyle sürdürdü:
“Böylece YSK’nın hiçbir denetim şansının olmadığı kütükleri bürokrat düzenliyor. İtirazı hâkimler değil memurlar hallediyor. Bunun Anayasa karşısındaki konumu şaibelidir. Bu konuda çok ciddi boşluk olduğu anlaşılıyor. Anayasa bakımından konuyu ele almak lazım. Ayrıca seçmen kütüklerine itiraz süresinin 14 günden 10 güne indirilmiş olması kesinlikle yeterli değil. Bu konu çok ciddi tartışmalara yol açabilir”
Re: 6 milyon yeni seçmen kafaları karıştırdı
Değerli hukuki net paydaşları,
Bugün bürokraside görevli, 5. yürütmeyi durdurma kararı ile işbaşında bir arkadaşı aradım. Seçim ile ilgili sorunlarla boğuşuyordu. Mahallenin bile adını değiştirmişler, kimsenin adı yok dedi.
Bir de buna 6 milyon sanal seçmen eklendiyse hesap kolay değil mi?
Re: 6 milyon yeni seçmen kafaları karıştırdı
Seçim kargaşası / 05 Aralık 2008 - DHA
29 Mart seçimlerine sayılı günler kala, partilerin arasındaki tartışmalar da kızışıyor. MHP'li aday Dervişoğlu, İzmir'de yaklaşık 1 milyon seçmen hareketliliği olduğunu iddia ederken, CHP'liler yargıya başvuracaklarını açıkladılar.
İZMİR'DE 1 MİLYON SEÇMEN HAREKETLİLİĞİ İDDİASI
MHP Büyükşehir Belediye Başkanı aday adayı Müsavat Dervişoğlu, İzmir'de yaklaşık 1 milyon seçmen hareketliliği olduğunu iddia ederek, “Kentin nüfusu 2000'de bu yana 368 bin artarken, son 1.5 yılda seçmen sayısı 344 bin yükseldi. 2007'de seçim listelerinde yer almayıp, 2009'un seçmen listelerinde yer alan seçmen sayısı 693 bin 502 kişi. 2007'de seçmen olup da 2009'da seçmen olmayan kişi sayısı ise 349 bin 008. Bu hareketlilik seçimlerin iptal edilmesine neden olabilir. Seçimleri boykot konusu gündeme gelebilir” dedi.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından geçtiğimiz hafta yapılan açıklamada eski seçmen kütüğünün bir kenara bırakıldığı, Adrese Dayalı Kayıt Sistemi'ne göre yeni seçmen kütüğü oluşturulduğu ve bu kütüklerin ilk kez 29 Mart 2009'daki yerel seçimde kullanılacağını açıkladı. 21 Ekim 2007 halkoylaması sırasında 42 milyon 629 bin 733 olan seçmen sayısının da 6 milyon artışla 48 milyon 265 bin 644'e yükseldiği bildirdi. Kısa sürede bu kadar artışın yaşanması tartışmaları da beraberinde getirdi.
MHP'nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Müsavat Dervişoğlu, bugün yaptığı basın açıklamasında, İzmir'de yaklaşık 1 milyon seçmen hareketliliği olduğunu iddia etti. Elindeki verileri kamoyuna açıklayan Dervişoğlu, üç gün gece gündüz çalışarak vahim bir tabloyla karşılaştıklarını söyledi. 22 Temmuz 2002'de gerçekleştirilen genel seçimlerde İzmir'de 2 milyon 450 bin 642 seçmen olduğunu, 2009 Mart ayında yapılacak yerel seçimlerde oy kullancak seçmen sayısının 2 milyon 794 bin 729'a yükseldiğini, farkın 344 bin 87 olduğunu ifade etti. İzmir'de 2007'de seçmen listelerinde yer almayan fakat 2009 seçmen listelerine eklenen 693 bin 502 kişinin olduğunu öne süren Dervişoğlu, “2007'de seçmen olup da 2009'da seçmen olmayan ise 349 bin 8 kişi var. Sadece İzmir'de seçmen hareketliliği yaklaşık 1 milyon kişi. Bu bir skandal. 2000'de kentimizin nüfusu 3 milyon 300 bin 866. 2007'de nüfusumuz 3 milyon 739 bin 353. 7 yılda nüfusu 368 bin artan İzmir'de 1.5 yılda artan ve yer değiştiren seçmen sayısı 344 bin kişi” dedi.
“VATANDAŞI NASIL İNANDIRACAĞIZ”
Dervişoğlu, yaşanan problemin vatandaş tarafından çözülmesinin mümkün olmadığını vurgulayarak, YSK'nın bu duruma el koymasını istedi. Dervişoğlu, şöyle konuştu:
“Bu seçmen listelerinin sağlamlığına milleti inandırmak mümkün değil. Peki seçim sonuçlarına vatandaşı nasıl inandıracağız? Oy atmadan sandıkları şaibe altında bıraktılar. YSK Başkanı'nı göreve davet ediyorum. Bu hareketlilik seçimlerin iptal edilmesine neden olabilir. Bu sandıktan iktidarı çıkarmak için tezgahlanmış bir oyunu ise diğer partilerin seçimi boykot etme hakkı olabilir. Boykot konusu diğer partilerle konuştuktan sonra ele alınacak bir konudur. Resmi makamlar bu yer değiştirmeye el koysun. Seçmen listelerinin askı süresi uzatılsın.”
CHP SEÇMEN KARGAŞASINI YARGIYA GÖTÜRÜYOR
CHP İzmir’de seçmen kütüklerine gerçeğe aykırı beyanda bulunanlar ve onlara göz yumanlar hakkında yargıya gidecek. 29 Mart 2009 seçimlerinin son 63 yılın en hileli seçimi olacağını iddia eden CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, gerekirse seçimleri Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne götürebileceklerini söyledi.
CHP İzmir Konak İlçe Örgütü, seçmen listelerinde yaşanan kargaşanın ardından Konak İlçesi’nde yaptığı araştırma sonucunu basın toplantısıyla açıkladı. Toplantıya CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, Konak Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ, Parti Meclisi Üyesi Tülay Özüerman katıldı. İzmir’in Konak İlçesi’nde bulunan 168 mahallede yapılan araştırmayı özetleyen Konak İlçe Başkanı Uğur Yelekli, 22 Temmuz seçimlerinde listelerde bulunan 62 bin 136 seçmenin yeni seçmen kütüklerinde bulunmamasına rağmen 95 bin 471 yeni seçmenin ortaya çıktığını söyledi. Yelekli, “Metruk evlerden yeni seçmenler çıkarken 30-40 yıldır aynı mahallede oturan bazı vatandaşlar kendilerini listelerde bulamamışlardır. Halk galeyana gelmiştir. Adrese dayalı seçmen kütüğü çalışmasının hakimlerden alınıp hükümetin memurlarına verilince ortaya bu sonuç çıkmıştır. Bu durum seçimlerin tartışılmasına yol açmaz mı?” dedi.
AKP'YE SEÇMEN KAÇAKÇILIĞI SUÇLAMASI
29 Mart 2009 tarihinde yapılacak seçimlerin son 63 yılın en hileli seçimi olacağını söyleyen CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin ise soyadına göre hazırlanan seçmen kütüklerinin kontrolünün imkansız olduğunu söyleyerek, “Cin fikirlilerin yürürlüğe koyduğu bir seçim operasyonu ile karşı karşıyayız. 6 milyon yeni seçmen ortaya çıktı. Bunların nerede olduklarını izah etmenin ise imkanı yok” diye konuştu. AKP’yi “Seçmen kaçakçılığı” yapmakla suçlayan Ersin, “AKP, dengeli olan ilçelerde kazanabilmek için çok güçlü olduğu ya da kazanmasının mümkün olmadığı ilçelerden seçmen nakli yaptırmaktadır. Halk infial içindedir. Bu durumda görevinin gereğini yapması gerekenler ise görevini yapmak yerine halkı sakinleştirmektedir” dedi.
Seçime hile karıştıranlarla ilgili olarak yargı yoluna gideceklerini anlatan Ersin, “Seçmen listeleri ne yazık ki bugün askıdan indiriliyor. Ayın 17’sine kadar itirazlar incelenecek, 18’inde ise kesin listeler askıya çıkartılacak. Eğer YSK durumun düzeltilmesi için yeni bir adım atmaz ise bilerek kaydını başka yerde gösterenler, onları kaydeden muhtarlar ve bunlara göz yuman görevliler hakkında Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunacağız” diye konuştu. Yüksek Seçim Kurulu’nun yargı organı olması nedeniyle dava açılamadığını sözlerine ekleyen Ersin, gerekirse seçimleri Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne de götürebileceklerini ifade etti.
Devletin kurumlarına güvendiklerini ancak hükümetin kurumlarına güvenmediklerini ifade eden Ersin, “Yüksek Seçim Kurulu sayesinde seçimler yargının denetimindeydi. Biz Türk Silahlı Kuvvetleri, yargı gibi devletin kurumlarına güveniyoruz ancak TÜİK gibi Nüfus Müdürlüğü gibi AKP Hükümeti’nin yoğun kadrolaşmasına sahne olan kurumlara güvenmiyoruz. TÜİK, AKP Hükümeti’nin en çok kadrolaştığı kurumdur. Şimdiye kadar yaptığı tek şey başta enflasyon olmak üzere AKP Hükümeti’nin işine yarayacak rakamları ayarlamaktan ibarettir” dedi.
Re: 6 milyon yeni seçmen kafaları karıştırdı
Zemzem suyu, seçmen sahte bu durum da seçilecek olanda sahte
06.12.2008/Gazeteport
Uğur Dündar'ın sunduğu Star Ana Habere konuk olan şovmen Cem Yılmaz, şimdiden şaibeli olduğu konuşulan seçimleri tii'ye aldı.
Star Ana Haber Bülteni’ne konuk olan Cem Yılmaz önce kulisten Kendi anonsunu yaptı. İkitelli'de bir mahallede 1500 fazla kişinin seçmen kütüklerinde yer almasına ve zemzem suyunun sahte olması haberlerini izleyen Cem Yılmaz espri bile yapılıp yumuşatılamayacak bir tablo olduğunu söyledi.
Seçime kadar durumun düzelmesini arzu ettiğini söyleyen Cem Yılmaz yine de espri yapmayı ihmal etmedi. Cem Yılmaz, "Herkes evini bir kontrol etsin, arka odalara yan odalara bir bakın, seçmen kalmış mı?. Canlısından ne gördük ki, bir de ölüsünü değerlendirelim gibi bir anlayış var herhalde ölü seçmenler olduğuna göre vekilde ölü olabilir" dedi. Mizahın zaman zaman olan kötü durumları yumuşattığını ve insanlara normal izlenimi verebileceğini oyüzden çok konu üzeride espiri yapmayı tercih etmediğini söyleyen Cem Yılmaz "İleriye gidemeyince geriye gittik. Niyetimiz bunları unutturmak değil, bunlardan biraz uzaklaştırmak" diye konuştu.
Hayatın kapasitesinin çok üzerinde seyrettiğini belirten Cem Yılmaz, "Kimin aklına gelir ki zemzem suyunun, seçmenin, sahte olması. Zemzem suyu sahte, seçmen sahte bu durum da seçilecek olanda sahte.'' dedi.
GAZETEPORT
Re: 6 milyon yeni seçmen kafaları karıştırdı
Bebekler seçmen listesinde
TURAN GÜLTEKİN /İzmir DHA - 06.12.2008
CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, 29 Mart seçimlerinin son 63 yılın en hileli seçimi olacağını iddia ederek gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne AİHM) kadar gideceklerini açıkladı
İzmir’de ölülerin, hatta bebeklerin bile seçmen listelerinde yer aldığını öne süren Ersin, şu örnekleri verdi:
- Fahrettin Altay Mahallesi’nde 23 no’lu bina bulunmamasına rağmen üç kişi kayıtlı.
- Ali Reis Mahallesi’ndeki altı ölü seçmen listelerinde ama 175 kişinin ismi yok. 47 kişi de mahallede oturmuyor.
- Yiğitler Mahallesi’nde 30 Temmuz 1965’te doğan ve 8 gün sonra ölen bebek TC Kimlik Numarası ile listede.
MHP Büyükşehir Belediye Başkanı aday adayı Müsavat Dervişoğlu da İzmir’de yaklaşık 1 milyon seçmen hareketliliği olduğunu iddia etti.
Re: 6 milyon yeni seçmen kafaları karıştırdı
haberlerin kaynaklarını dikkate aldığımız zaman fasih bir şekilde görülen mesele hükümete karşı olan bir medyadan gelmesidir burada hükümet yandaşı olarak tabir edilen karşı medyadan derlenmiş yalanlamalar yayınlanırsa ortada nötr bir durum oluşacaktır o bakımdan bu tarz haberler fazla kayda değer olmamakla beraber her seçim öncesi bu tarz çıkışlarla destek görememe endişesi yaşayan gruplar elinde bulunan medya olanaklarıyla halkta güvensizlik ve endişe durumu oluşturma girişiminde bulunmaktadırlar bu durum ülkemize özgü olmamakla beraber en yakın örneği ABD seçimlerinde de görülmüştür medya kaynakları ve bu kaynaklarla çıkar ilişkisi bulunan gruplar istedikleri zaman istedikleri yönde demogoloji yapabilmektedirler...
o açıdan benim şahsi görüşüm nüfus açısından 6 milyon gibi uç bi abartı söz konusu olamaz nüfus konusunda problem varsa muhakkak ki yeni uygulanan adrese dayalı sayma sisteminden kaynaklanır onun dışında ülkemiz genç nüfus açısından oldukça yüksek bir populasyona sahip olduğu itiraz edilemez bir gerçektirki AB bile genç nüfusumuzu iddia ederek bizi kabul etmemesinin bir nedeni olarak gösterebilmektedir yani bir artış söz konusu olmalıdır zaten doğal olarak** ancak bu artış populasyona değil de başka nedenlere bağlanarak 2 ye 3 e 5 e her neyse katlanarak medya abartısıyla başka sebeplere bağlanabilmekte ve olumsuz gibi gösterilmektedir.
*ülkemizde her yıl 18 yaş sınırını geçen genç sayısı şuanda artmaktadır çünkü ülkemiz nüfusu belirtildiği üzere genç nüfus açısından fazladır ve bu nüfus 12-19 yaş arasında büyük bi paya sahiptir dolayısıyla her yıl seçme hakkına kavuşan gençlerle seçmen sayısı artmaktadır bu durumun nedeni genç sayısının yaşlı sayısından fazla olmasıdır ve ölümle kaybolan seçmenin 18 sınırını aşarak seçmen olanlardan az olması sebep olmaktadır ve doğal bi sebeptir.
*ayrıca adrese dayalı nüfusa kayıt sistemi tam anlamıyla geçtiğimiz seçimlerde verim sağlayamamıştır bu nedenle bir miktar seçmen fazlası olabilir ki bu görüş eleştiriler açısından aleyhte bi nedendir
Re: 6 milyon yeni seçmen kafaları karıştırdı
Sır...
SEÇMEN sayısı bir anda 6 milyon artabilir mi?..
Ne bilelim biz?..
Darbe zamanlarında Atatürkçü sayısının bir anda arttığı, böyle dönemlerde dinci sayısının fazlalaştığı bilinir.
Vatandaş sabah kalkınca bir de bakabilir ki Atatürkçü oluvermiş, ya da dindar...
Kafalardaki gelgitler hadi neyse ama, hiç yoktan 6 milyon seçmenin ortaya çıkmış olması bir ilk.
*
Dünyanın en çarpıcı ve ani nüfus hareketidir bu.
Bu enteresan artış 301 milyonluk ABD’de ya da 498 milyonluk AB toplamında görülmüş değil.
Demek ki bir anda oldu...
Üstelik; Türkiye’nin genel nüfusunu 70 milyona düşürdüler; ama seçmen sayısı artıverdi...
Başbakan’ın "en az üç çocuk" önerisini ve ısrarını göz önüne alıp, doğanların tümünün seçmen olarak doğduklarını varsaysak bile 6 milyonu bulmuyor...
Son seçimlerde AKP’nin 16 milyon, CHP’nin 7.2 milyon, MHP’nin 4 milyon seçmeni bulunduğunu hesaba katarsak, yeni seçmenlerimiz Türkiye’nin üçüncü büyük partisi olabilecek kadar...
Ve Çinliler duyunca geleceklerdir:
"Biz 1.3 milyar nüfusta bu kadar ani azalma yapamadık, siz nasıl artırma yapabildiniz?..."
*
Sırdır...
Bu bizim ulusal sırrımızdır, biz dahi bilmeyiz.
Türklerin en çok sordukları; ama sırrını çözemedikleri soru nedir bilir misiniz:
"Bu memleket nasıl batmıyor?.."
Her Türk bunu sorar:
"Nasıl batmıyor?.."
Çalına çalına sonu gelmeyen...
Soyula soyula tükenmeyen...
Sata sata bitmeyen ülkenin sırrı...
İşte:
Nasıl ki doğalgazdan ekmeğe kadar her şeyin fiyatı artarken enflasyon (önceki gün açıklandı) düştüyse... Nüfus azalırken de seçmen sayısı 6 milyon artıverdi...
Sırdır bu...
Akılsızlıkların, akıldan üstün oluşunun sırrı...
Bekir COŞKUN - Hürriyet
Re: 6 milyon yeni seçmen kafaları karıştırdı
Alıntı:
M.A.B rumuzlu üyeden alıntı
haberlerin kaynaklarını dikkate aldığımız zaman fasih bir şekilde görülen mesele hükümete karşı olan bir medyadan gelmesidir burada hükümet yandaşı olarak tabir edilen karşı medyadan derlenmiş yalanlamalar yayınlanırsa ortada nötr bir durum oluşacaktır o bakımdan bu tarz haberler fazla kayda değer olmamakla beraber her seçim öncesi bu tarz çıkışlarla destek görememe endişesi yaşayan gruplar elinde bulunan medya olanaklarıyla halkta güvensizlik ve endişe durumu oluşturma girişiminde bulunmaktadırlar bu durum ülkemize özgü olmamakla beraber en yakın örneği ABD seçimlerinde de görülmüştür medya kaynakları ve bu kaynaklarla çıkar ilişkisi bulunan gruplar istedikleri zaman istedikleri yönde demogoloji yapabilmektedirler...
o açıdan benim şahsi görüşüm nüfus açısından 6 milyon gibi uç bi abartı söz konusu olamaz nüfus konusunda problem varsa muhakkak ki yeni uygulanan adrese dayalı sayma sisteminden kaynaklanır onun dışında ülkemiz genç nüfus açısından oldukça yüksek bir populasyona sahip olduğu itiraz edilemez bir gerçektirki AB bile genç nüfusumuzu iddia ederek bizi kabul etmemesinin bir nedeni olarak gösterebilmektedir yani bir artış söz konusu olmalıdır zaten doğal olarak** ancak bu artış populasyona değil de başka nedenlere bağlanarak 2 ye 3 e 5 e her neyse katlanarak medya abartısıyla başka sebeplere bağlanabilmekte ve olumsuz gibi gösterilmektedir.
*ülkemizde her yıl 18 yaş sınırını geçen genç sayısı şuanda artmaktadır çünkü ülkemiz nüfusu belirtildiği üzere genç nüfus açısından fazladır ve bu nüfus 12-19 yaş arasında büyük bi paya sahiptir dolayısıyla her yıl seçme hakkına kavuşan gençlerle seçmen sayısı artmaktadır bu durumun nedeni genç sayısının yaşlı sayısından fazla olmasıdır ve ölümle kaybolan seçmenin 18 sınırını aşarak seçmen olanlardan az olması sebep olmaktadır ve doğal bi sebeptir.
*ayrıca adrese dayalı nüfusa kayıt sistemi tam anlamıyla geçtiğimiz seçimlerde verim sağlayamamıştır bu nedenle bir miktar seçmen fazlası olabilir ki bu görüş eleştiriler açısından aleyhte bi nedendir
Abartılı bulduğunuz bu rakamı hükümete karşı olan medya grubu yazarları değil, Yüksek Seçim Kurulu açıkladı.Fakat hata payı bu denli yüksek olan bir rakamı sadece adrese dayalı nüfus sistemi sonucu kayıp seçmenlerin ortaya çıkması ile izah etmek..
Attığın her adımda büyük kuşkular uyandırmak bir güven sorunudur.
Re: 6 milyon yeni seçmen kafaları karıştırdı
Değerli üyeler,
Birde TÜİK'in adrese bağlı listeleri xxx maddesine göre imha edeceğini duydunuz mu? Yani seçimde esas alınan belgeler/kanıtlar da yok ediliyor.Herşey hesaplanmış yapılmış. Bunlar Ergenekon dışı olaylar!!!! Üzerinde durmayın, 70 milyonun gözüne soka soka yolsuzluklarla demokrasi kullanılıyor.
Ne bu seçim sonuçları ne de genel seçim sonuçları asla güven verici değil.
Re: 6 milyon yeni seçmen kafaları karıştırdı
Seçmen kütüklerinin Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’ne göre oluşturulmasını eleştiren muhalefetin, bu uygulamaya izin veren yasa hazırlanırken veya çıkarıldıktan sonra itirazda bulunmadığı ortaya çıktı
(...)
Vatandaşların muhtarlıklara giderek kayıt yaptırmasına dayalı eski sistemin yerine, İçişleri Bakanlığı’nın verilerine dayanan ve nüfus müdürlüklerini yetkili kılan yeni uygulama yürürlüğe girdi. Yasal düzenlemenin iptali için harekete geçmeyen muhalefet partileri, 2007’deki seçmen sayısının yaklaşık 1.5 yıl içinde 6 milyon artmasını “hükümetin seçmen kaydırma hareketi” olarak değerlendirirken, seçimlerin de “şaibeli olacağı” iddiasını dile getirdi. Yeni sistemde hataların düzeltilmesi ancak, seçmenlerin nüfus müdürlüklerinde kendileriyle ilgili bilgilere itiraz etmeleri, partilerin de sıkı denetimler yapmasıyla mümkün olabilecek. Tartışmaların odağındaki sorular ve yanıtları şöyle:
1- Seçmen kütükleri ile ilgili tartışma neden çıktı?- Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 29 Mart 2009’da yapılacak yerel seçimlerde oy kullanma hakkı bulunan seçmen sayısını 48 milyon 265 bin 644 olarak açıkladı. Yeni seçmen sayısıyla bir yıl önce, 22 Temmuz 2007 genel seçiminde 42 milyon 533 bin ve 21 Ekim 2007 halkoylamasında 42 milyon 629 bin olan seçmen sayısı arasında yaklaşık 6 milyon kişilik fark bulunması tartışmaları başlattı. Yeni seçmen sayısının İçişleri Bakanlığı verilerine göre hazırlandığının açıklanması da tartışmaları alevlendirdi. Muhalefet, birçok seçmenin hükümetin zayıf olduğu il ve ilçelere kaydırıldığını öne sürdü.
2- YSK, seçmen kütüklerini neden Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’ne (ADNKS) göre hazırladı?
- 13 Mart 2008’de yurtdışında yaşayan seçmenlerin oy kullanmalarını kolaylaştırmak amacıyla hazırlanan 5749 sayılı yasa yürürlüğe girdi. Ancak bu yasaya, bugünkü tartışmalara neden olan seçmen kütükleri konusunda kritik düzenlemeler konuldu. Yasanın 4. maddesinde, “Seçmen kütüğü, adres kayıt sistemindeki bilgiler esas alınarak her yıl yeniden düzenlenir” hükmü yer aldı. Böylece YSK, ADNKS verilerinden yararlanmakla zorunlu kılındı.
3- ADNKS nasıl oluşturuldu?
- Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ADNKS’yi oluşturmak için 2006’da başladığı nüfus sayımını 2007 sonunda tamamladı.
TÜİK görevlileri, kapı kapı dolaşarak, hangi adreste, kimin oturduğunu saptadı. Bu veriler daha sonra İçişleri Bakanlığı’nın MERNİS olarak bilinen, tüm vatandaşların T.C. kimlik numaralarının bulunduğu sistemle eşleştirildi. YSK da İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğü’nde toplanan bu verileri seçmen kütüğü olarak aldı ve seçmen listelerini muhtarlıklarda askıya çıkardı.
4- Seçmen kütükleri daha önce nasıl hazırlanıyordu?
- YSK’nın sokağa çıkma yasağı ilan ettiği bir günde, YSK görevlileri kapı kapı dolaşarak seçmen kaydı yapıyordu. Ancak bu sistem son olarak 1997’de uygulanabildi. Anayasa Mahkemesi, bu uygulamanın dayanağı yasayı iptal etti. YSK, bu tarihten sonra her seçimde 1997’de oluşturulan kütüğü muhtarlıklarda askıya çıkardı. Muhtara giderek adını yazdıran, hataları düzelten ve yeni kayıt yaptıranlar oy kullandı. İsmi listede olmamasına karşın muhtara gitmeyenler kayıtlarda gözükmedi.
5- Seçmen sayısındaki 6 milyonluk artışın kaynağı ne?
- 1997’den bu yana uygulanan sistem nedeniyle seçmen sayısı, artan nüfusa uygun biçimde güncellenemedi. Eleştirileri yanıtlayan yetkililer bu nedenle aradaki farka son bir yıla değil, son 11 yıla göre bakılması gerektiğini söylüyor. YSK Başkanı Muammer Aydın da bu konuda, “Bana göre aradaki fark uzun yıllar ismini yazdırmayanlardan kaynaklanıyor” dedi.
6- YSK’nın seçmen kütüğünü İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre
oluşturması Anayasa’ya aykırı mı?
- Anayasa’nın 79. maddesinde kütüklerle ilgili özel bir ifade yer almasa da seçimlerin genel yönetim ve denetimi yetkisinin YSK’da bulunduğu, YSK’nın, seçim sürecinin dürüstlük içinde geçmesi için tüm iş ve işlemleri yapmakla yükümlü olduğu belirtiliyor. CHP başta olmak üzere, muhalefet partileri kütüğün İçişleri Bakanlığı verilerinden oluşturulmasının bu hükme aykırı olduğunu savunuyor.
YSK Başkanı Muammer Aydın ise 13 Mart 2008’de çıkan yasaya işaret ediyor. Aydın, “5749 sayılı yasayı okuyun. Biz bu yasayı uygulamak zorundayız. Biz bir mahkeme değiliz. Yasaların Anayasa’ya aykırılığını tartışmak gibi bir hak ve yetkimiz yok. ‘Bu yasa Anayasa’ya aykırı ben bunu uygulayamam’ diyebilir miyim? TBMM’de yasa çıkarmışlar, biz de buna uygun davranmak zorundayız” dedi. Ancak Anayasa Mahkemesi’ne bu yasanın iptali istemiyle başvuran siyasi parti olmadı.
7- Bu durumda yargı, kütüğün oluşturulmasında devre dışında mı kaldı? Kütüğe yönelik itirazları kim değerlendirecek?
- YSK, kütükleri doğrudan ADNKS’ye göre oluşturduğundan, kendi başına kayıtların doğruluğunu ya da yanlışlığını saptama imkânı bulamadı. Kütüklere yönelik düzeltmeler de yine İçişleri Bakanlığı’na bağlı nüfus müdürlüklerinde yapılacak. YSK sadece itirazların içeriği konusunda devreye girebilecek. Bir parti veya seçmen, bir il veya ilçenin bazı adreslerinde aslında orada oturmayan kişilerin seçmen kaydedildiği şikayetinde bulunursa, il ve ilçe seçim kurulları polis ya da jandarma marifetiyle adresi kontrol ettirecek.
8-ADNKS’ye göre oluşturulan kütüklerde ne sorun yaşanıyor?
- Yıllardır aynı adreste oturan ve oy kullanan çok sayıda kişi, seçmen listelerinde ismini göremedi. Yaşamını yitirmiş kişilerin isimleri listelerden çıktı. Öğrencilere kaldıkları öğrenci yurdunu adres gösterme imkânı tanındığı için bazı illerde tek adres üzerinde toplu kayıtlar yapıldı. Kayıtların mahalle, cadde ve sokak isimlerine göre değil, soyadı sıralamasına göre yapılması denetimi de güçleştirdi.
9- Bu gibi sorunların yaşanmasına ve ortada çok sayıda soru işareti bulunmasına rağmen TÜİK’in ADNKS belgelerini imha ettiği doğru mu?
- ADNKS hazırlanırken, her evde kimlerin oturduğunu gösteren formlar dolduruldu. Bu formlarda o evde yaşayanların tüm kişisel bilgileri yer aldı. Bu çalışmaya dayanak oluşturan Nüfus Kanunu’nda, nüfus sayımı sırasında elde edilen formların 60 günlük sürenin ardından imha edileceği belirtiliyor. Bu askı süresinin seçmen kütüklerinin askıya çıkarılması ile ilgisi bulunmuyor. Nüfus sayım sonuçlarını 21 Ocak’ta açıklayan TÜİK, 20 Kasım 2008’de yasal olarak gerekli sürenin dolduğu gerekçesiyle formların imhasının gerektiği yönünde genelge yayımladı. Ancak ilgili mevzuatta, “kayıtların kesinlik kazanması halinde” formların imha edilebileceği belirtiliyor. ADNKS’ye yönelik itirazlar sürmesine rağmen TÜİK Başkanlığı, formların büyük bölümünün imha edildiğini açıkladı.
YSK ise “Bizim TÜİK’le ilgimiz yok, verileri İçişleri Bakanlığı’ndan aldık” diyor. İmha nedeniyle olası bir itiraz halinde, ilgili adreste denetim yapma dışında denetleme imkânı kalmadı. YSK da zaten itirazları TÜİK kayıtlarına göre değil, “yerinde denetim” yaparak karara bağlayacağını açıklamıştı.
10- CHP, bu yasa TBMM’den geçerken itiraz etti mi? Neden konu o dönemde tartışılmadı?
- Yasaya temel oluşturan tasarı 21 Ocak’ta TBMM’ye sunuldu ve Anayasa Komisyonu’nun 31 Ocak ve 14 Şubat’ta yaptığı iki toplantı sonrasında oybirliğiyle kabul edildi. Muhalefet milletvekilleri karşı oy kullanmadı. Tasarı, 12 ve 13 Mart’ta TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Görüşmeler sırasında CHP Antalya Milletvekili Atilla Emek, “Seçmen kütüklerinin güncelleştirilmesinde maalesef çok sorunlar yaşanmaktadır. 22 Temmuz’da ciddi sorunlarla karşı karşıya gelinmiştir. Şimdi yerel seçim yılına bir yıl gibi bir süre kaldığına göre, sadece yerel seçimlerle ilgili o taşıma seçmenler, seçimlere gölge düşürmektedir” diye konuştu. Ancak muhalefetin tepkisi cılız kaldı.
11- Seçmen kütükleri askıdan indiğine göre, seçmenler bundan sonra kayıtlara nasıl bakacak? Olası yanlışlıklar için nereye başvuracak?
- YSK’nın www.ysk.gov.tr adresinden T.C. kimlik numarası girilerek kayıtlar kontrol edilebilecek. Yanlışlık halinde vatandaşların seçmen kütüklerinin askıda olmamasına rağmen nüfus müdürlüklerine itiraz etme hakkı bulunuyor. Ayrıca YSK’nın yılbaşına kadar, kütükleri yeniden 20 günlüğüne askıya çıkartması bekleniyor. Kütüklere yönelik itirazlar il ve ilçe seçim kurullarınca değerlendirilecek. Seçmen taşıma ya da sahte seçmen kaydı gibi usulsüzlükler saptanırsa, YSK’nın suç duyurusu üzerine ilgililer hakkında 4 yıla kadar hapis istemiyle dava açılabilecek.
CHP’nin, seçmen kütüklerinin İçişleri Bakanlığı’nın Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi verilerine göre hazırlanmasını öngören 5749 sayılı yasanın ilgili maddesinin iptali isteminde bulunmadığı anlaşıldı. CHP, aynı yasanın yurtdışındaki seçmenlerin mektupla oy kullanmasına ilişkin 10. maddesinin iptali için Anayasa Mahkemesi’nde dava açarken, sözkonusu düzenlemeyle ilgili girişimde bulunmadı. Yüksek Mahkeme de bu nedenle yasanın sadece davaya konu 10. maddesini görüştü ve iptal etti.
Eleştirilen sistemin en iyi yanının ise mükerrer oy riskini sıfıra indirmesi olduğu savunuluyor. Sisteme göre, T.C. kimlik numarası ile oy kullanılacak ve parmak boyama işlemi son bulacak. Aynı T.C. kimlik numarası ile bir kez oy kullanıldıktan sonra bir başka yerde kullanılması mümkün olmayacak. Bu tip bir girişimi sistem fark ederek oyu geçersiz sayacak. Seçmenler T.C. kimlik numaralarını kullanarak nerede oy kullanacağını öğrenebilecek. Oy kullanacağı yer adresine yakın değilse, nüfus müdürlüğüne başvurarak bunu düzeltebilecek.
Milliyet
Re: 6 milyon yeni seçmen kafaları karıştırdı
Alıntı:
Birde TÜİK'in adrese bağlı listeleri xxx maddesine göre imha edeceğini duydunuz mu? Yani seçimde esas alınan belgeler/kanıtlar da yok ediliyor.
Akla, Oktay Ekşi'nin yazısına seçtiği başlık olan şu soru geliyor; bu telaş niye?
Re: 6 milyon yeni seçmen kafaları karıştırdı
Alıntı:
hukuk ve adalet rumuzlu üyeden alıntı
Bir de TÜİK'in adrese bağlı listeleri xxx maddesine göre imha edeceğini duydunuz mu? Yani seçimde esas alınan belgeler/kanıtlar da yok ediliyor.
Alıntı:
c_selin rumuzlu üyeden alıntı
Akla, Oktay Ekşi'nin yazısına seçtiği başlık olan şu soru geliyor; bu telaş niye?
Alıntı:
sdt23 rumuzlu üyeden alıntı
Yasaya temel oluşturan tasarı 21 Ocak’ta TBMM’ye sunuldu ve Anayasa Komisyonu’nun 31 Ocak ve 14 Şubat’ta yaptığı iki toplantı sonrasında oybirliğiyle kabul edildi. Muhalefet milletvekilleri karşı oy kullanmadı. Tasarı, 12 ve 13 Mart’ta TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.
CHP’nin, seçmen kütüklerinin İçişleri Bakanlığı’nın Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi verilerine göre hazırlanmasını öngören 5749 sayılı yasanın ilgili maddesinin iptali isteminde bulunmadığı anlaşıldı. CHP, aynı yasanın yurtdışındaki seçmenlerin mektupla oy kullanmasına ilişkin 10. maddesinin iptali için Anayasa Mahkemesi’nde dava açarken, sözkonusu düzenlemeyle ilgili girişimde bulunmadı. Yüksek Mahkeme de bu nedenle yasanın sadece davaya konu 10. maddesini görüştü ve iptal etti.
Milliyet
Seçmen bilgi formlarının imhası 5749 sayılı kanun uyarınca yapılıyor.
Kanunun ilgili maddesi CHP ve MHP milletvekillerinin de lehte oy kullanmasıyla Anayasa Komisyonu'nda oy birliğiyle kabul edildi. Meclis Genel Kurulu'nda da CHP ve MHP milletvekilleri lehte oy verdiler.
CHP daha sonra yurtdışındaki seçmenlerin oy kullanmasıyla ilgili maddenin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvururken bu konuda herhangi bir itirazda bulunmadı.
İmhanın gerekçesi de özel hayatın gizliliği.
Formlar kanuna uygun bir şekilde imha edilmeseydi, daha önce kişilerin TC kimlik numaralarının listeler halinde ortaya dökülmesine neden olan tasarrufu teşvik ödemeleri gibi yine eleştiriye uğrayacaktı.
Seçmen listelerine yazılmak daha önce kişinin inisiyatifine bırakılmıştı. Şimdi kütüklerden otomatik yazılıyor. Herkesin adresi de kontrol altında. Tabii bu sistem oturuncaya kadar bazı aksaklık ve hatalar oluyor ama olan bitende herhangi bir usulsüzlük olduğunu iddia etmek doğru olmaz.
Re: 6 milyon yeni seçmen kafaları karıştırdı
En büyük seçmen artışı Doğu’da
Milliyet/12.12.2008
Şanlıurfa’da 553 bin olan seçmen sayısı yüzde 41 artarak 779 bine yükseldi. Gaziantep, yüzde 35 ile ikinci oldu. İstanbul’daki seçmen artışı 1 milyon 422 bin, İzmir’de ise 270 bin
Milliyet, 29 Mart 2009’da yapılacak mahalli seçimde dikkate alınacak olan ve bir önceki yıla göre yaklaşık 6 milyon fazla çıkan seçmen sayısının, hangi illerde ne kadar arttığı bilgisine ulaştı.
Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) 22 Temmuz 2007 ve 2009 mahalli seçimleri için siyasi partilere gönderdiği listelerin karşılaştırılması sonucu, resmi olmayan verilere göre, il bazında en büyük seçmen farkı yüzde 40.99 artışla Şanlıurfa’da yaşandı. 2007’de 553 bin 031 seçmenin oy kullandığı Şanlıurfa’da oy kullanacakların sayısı 226 bin 671 kişi artarak 779 bin 702’ye yükseldi.
Erzincan düştü
Doğu ve Güneydoğu illerinde seçmen sayısında ciddi artış olması dikkati çekti. Şanlıurfa’nın ardından en çok artış yaşanan ikinci il yüzde 35.3’le Gaziantep oldu. Ağrı, Bitlis, Mardin, Muş, Van, Şırnak, Batman illerinde de dikkat çekici artışlar yaşandı.
İstanbul’daki seçmen artışı da 1 milyon 422 bin 260 olarak gerçekleşti. 2007’de 7 milyon 407 bin 133 kişinin oy kullandığı İstanbul’da, 2009’da yüzde 19.02 artışla 8 milyon 829 bin 393 kişi oy kullanacak.
CHP’nin seçmen kaydırıldığı iddiasında bulunduğu İzmir’de 2007’de 2 milyon 527 bin 950 seçmen oy kullanırken, 2009’da oy kullanacak seçmen sayısı 2 milyon 795 bin 20’ye ulaştı.
İzmir’de seçmen artışı 267 bin 70 olarak gerçekleşti. Ankara’da seçmen artış sayısı da 339 bin 762 oldu. Çankırı, Erzincan ve Bayburt’ta ise seçmen sayısı düştü.
AKP’li 26 il başkanı istifa etti
AKP il başkanlarının yaklaşık üçte biri 29 Mart 2009’da yapılacak yerel seçimler için istifa etti. Milliyet’in yaptığı teşkilat araştırmasında, il başkanlarının belediye başkanlığına yönelişleri ortaya çıktı. 81 ilin 26’sında AKP il başkanları belediye başkan aday adaylığı için 1 Aralık’ta istifa etti. Ayrıca, birçok il yönetiminden de belediye meclis üyeliği için istifalar oldu.
Şanlıurfa AKP İl Başkanlığı’nı iki yıldır sürdüren Mehmet Ekinci, 4 yıldır partide çalıştığını belirterek, “Bunca yıldır Şanlıurfa’da parti içindeki çalışmalarımdan sonra Başbakan’a artık Şanlıurfa’ya hizmet etmek istediğimi anlattım. O da bunu uygun gördü ve aday adayı oldum” diye konuştu.
Malatya İl Başkanı Ahmet Çakır, “Demokratik bir süreç ve yarışa talibiz” dedi. Giresun İl Başkanı Ayhan Akten, teşkilat ve parti büyükleri ile yaptığı istişare sonunda belediye başkanlığı aday adaylığı için istifa ettiğini ifade etti. Kahramanmaraş İl Başkanı Atıf Şirikçi, amacının, Kahramanmaraş’a hizmet olduğunu belirterek, “Demokratik bir yarış olacağına inanıyorum” dedi. Ordu İl Başkanı Fatihhan Ünal, “4.5 yıl bu görevi onurla taşıdım. 19 ilçe arasında mekik dokudum. Bu başarıyı yerel seçimlerde de tekrarlamak istiyorum” ifadelerini kullandı.
Afyonkarahisar İl Başkanı Burhanettin Çoban, “Belediyecilik konularında değişimi ve yenileşmeyi sağlayacağıma inanıyorum” dedi. Osmaniye İl Başkanı Ali Binboğa da “Hizmetlerimizi belediye başkanı olarak sürdürmek istiyorum” diye konuştu.
Re: 6 milyon yeni seçmen kafaları karıştırdı
YSK Başkanı Aydın: Listelerde sorun var
Hurriyet/19 Aralık 2008
YSK Başkanı Muammer Aydın, seçmen listeleriyle ilgili açıklama yaptı.
Aydın "Şu an açıklanan listelerde sorun var. Kütükler ayın 20’sinde kesinleşecek, sonra tekrar listeler askıya çıkacak" dedi.
YSK Başkanı Muammer Aydın, Listelerde mükerrer isimler olduğu iddiasıyla ilgili Aydın "Mükerrer olmaz. Mükerrer iddiası olan getirsin görelim. TC kimlik numarasıyla yapılıyor bu. Ben öyle bir iddia görmüyorum. Somut olarak bize şu adamlar mükerrer yazılmıştır diye bize bir itiraz gelmedi" diye konuştu.
Başkasının yerine oy kullanımının olamayacağını belirten Aydın, "Memurlar hakkıyla görevini yapıyorsa, nüfus cüzdanını verecek oyunu kullanacak. Kullanıyorsa demek ki, sandık başındaki kişiler buna göz yumuyor demek gerekir. Bu da bir varsayım" diye konuştu.
Re: 6 milyon yeni seçmen kafaları karıştırdı
Yerel seçim öncesi Danıştay'dan şok karar
Danıştay, DSP Milletvekili İçli'nin seçmen listeleri için açtığı davayı kabul etti.
Bugun/08 Ocak 2009
Şimdi yeniden inceleme başlatılacak.
Danıştay Yüksek Seçim Kurulu'na gönderdiği yazıda 15 gün içerisinde savunma istedi. Gönderilen yazıda durumum hassasiyetine dikkat çekip yakın zamanda karar vermek istedikleri de belirtildi.
DSP Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli, seçmen listelerinin iptali için Danıştay’a dava açmıştı. İçli, Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı ile İçişleri Bakanlığı’ndan şikayetçi oldu.
Yürütmenin durdurulmasını istediğini belirten İçli, başvurusunda şu görüşlere yer vermişti: “Yüksek Seçim Kurulu ile İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü arasında 5 Eylül 2008 tarihinde TC vatandaşlarının kimlik bilgilerinin yanında adres bilgilerinin de çevrim içi kullanımı için imzalanan protokol ile bu protokole dayalı uygulama olanağı bulan ‘adres kayıt sistemi’ esas alınarak oluşturulan (seçmen kütükleri) düzenleyici işlemlerin de iptal edilmesini istiyorum. Yüksek Seçim Kurulu’nun 25.11.2008 tarihinde resmi gazetede ilan edilerek yayınlanan, 24.11.2008 tarih ve 140/1 sayılı genelgesi ile bu genelgenin uygulanması sonucu kesinleştirilerek ilan edilen ‘adrese kayıt sisteminden alınan’ bilgilere göre oluşturulan seçmen kütükleri olarak tanımlanan düzenleyici işlemlerinin iptal edilerek, yeni kütükler oluşturulması gerekiyor. İptale konu düzenleyici işlemlere dayanak gösterilen ve 298 Sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Kanun’un bazı maddelerini değiştiren, 5749 Sayılı Kanun’un 3, 4, 6 ve yürürlük maddesi olan 16. maddesinin Anayasa’nın Başlangıç, 2, 11, 67 ve 79 maddesine aykırı olduğundan; Anayasa’ya aykırılık iddiamızın kabul edilerek, 5749 Sayılı Kanun’un 3, 4, 6 ve 16 maddelerinin Anayasaya aykırılık iddiası ile Anayasa Mahkemesi’ne götürülmesine karar verilmesi istiyorum.”
Re: 6 milyon yeni seçmen kafaları karıştırdı
48 milyon seçmen oy kullanacak
Bugun/21.03.2009
Seçmenler, 5 yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticileri seçmek için 29 Mart'ta sandığa gidecek.29 Mart'ta 48 milyon 6 bin 650 seçmen, 177 bin 50 sandıkta oy kullanacak ve muhtarlar hariç toplam 36 bin 820 kişi seçilecek. Seçimlerde, 16 büyükşehir, 65 il, 892 ilçe ve bin 974 belde belediye başkanı belirlenecek. Seçimde, il genel meclisi için 3 bin 284, ilçe belediye meclisi için 14 bin 617, belde belediye meclisi için ise 17 bin 946 üye seçilecek.
16 büyükşehir adayı var
Büyükşehirde oturan seçmenler, il genel meclisi üyeliği, büyükşehir belediye başkanlığı, ilçe belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği, mahalle muhtarlığı için oy kullanacak. İl, ilçe ve beldelerde oturanlar il genel meclisi, belediye başkanlığı, belediye meclisi ve muhtarlıklar için köylerde ikamet eden vatandaşlar ise sadece il genel meclisi ve muhtar seçimleri için sandığa gidecek. Adaylar arasından, 16 büyükşehir belediye başkanı, 65 il belediye başkanı, 892 ilçe belediye başkanı, bin 974 belde belediye başkanı ile 50 binin üzerinde mahalle ve köy muhtarı seçilecek.