-
Hırsız ölürse
tek katlı bahçeli bir evim var, kapı pencerede demir korkuluklarvar ben bunlara hırsıza karşı elektrik veriyorum peki olurda hırsız elektrik çarpması sonucu ölürse negibi hukuki işlemler olur,suç benimmidir sonuçda gel benim evimede elektrik çarpsın diye zorlamadım ama yasalar nasıl işler merak ettim
-
Elektrik olduguna dair görülebilecek bir yere uyari asarsaniz sorumlulugunuz dogmaz.
-
Av.Dilek hanımın görüşüne katılımıyorum.Çünkü sağlanması amaçlanan yarar ile yapılan eylem arasında paralellik olması gerekir.Kişi evinpencerelerine ve diğer yerlere gerekliönlemleri almıştır. kaldı ki verilmesi gereken elektrik iyi ayarlanmaması halinde hırsızın ölmesi halinde kanaatimce kasdı aşan bir irade ile ölüme sebebiyet vermekten dolayı kamu davası açılabilir ve mahkum olur.
kaldı ki emniyet güçlerine dahi silah kullanımında sınırlamalar getirldiği ve aynı zamanda özel güvenlik elemanı olarak görev yapan kişilerin aynı anda etkili eylemleri neticesinde ölüme sebebiyet verilmesihalinde yargılandıkları bu ortamda bu halde haydi haydi yargılama yapılabilir. Bu husu aynızamanda Erman ve Dönmezerin kitaplarında ayrıntılı biçinde fakültede bizlere anlatılmıştır ve kasdı aştığı andasuç oluşur.
-
Sayin meslektasim,
Bu hususu biz de çok tartistik okulda. Hocamiz bize sizin söylediklenizin aynisini söylemisti zaten. Ancak somut olayin özelligine göre de degerlendirmek gerekir konuyu. Günümüzde demir parmakliklar bile hirsizlari engellemiyor. Elektrigin voltajinin iyi ayarlanamamasi durumunda görüslerinize katiliyorum ancak her önlem alindiktan sonra yani elektrigin voltaj ayari yapildiktan sonra ve gerekli uyari asildiktan sonra sorumlulugun dogmayacagi kanaatindeyim.
Saygilar...
-
Soru ölürse diye sorulmuş bu çercevede cevap yazdım. Aksi halde yapılanişinhukuka uygunluk kriterleriiçerisinde değerlendirmek gerekir diye düşünüyorum.
-
Haklisiniz,
Bu noktada size katiliyorum Soner Bey. Ancak alinan tüm önlemlere ragmen hirsiz ölürse yine hukuka uygunluk kriterlerine göre degerlendirmek gerekmez mi?
-
hocam çok sağolun amam bir sorun var insan kalbi 50 ma lik bi akımla durabilir ,yani ben o ovoltajı ayarladığım halde ölürse?? çünki görece küçük bi voltajla şans eseri öldü diyelim nasıl olacak yani biraz kötü düşünüyor olabilirim ama ev benim değilmi yani parmaklılkara elektrik vermem kasdı nasıl aşıyor kasıt zaten hırsızı uzaktutmak değilmi ?hem adam bahçe duvarını aşıp gelmiş ki bahçe duvarına herhangi bi elektrik olayı yok,birde bu voltaj ayarlaması nedir kim karar verir,çünki insanı çarpabilecek her voltaj ne olursa olsun ölüme yol açabilir,ama olasılığı değişiyor tabi..kusura bakmayın kafama takılanlar bunlar,sizin dediklerinizi dikkate alacagım ama kendimi koruyum derken bide suçlu ben olmayayım diye soruyorum,birde karakoldan yada bunun gibi bir yerden izin alınabilirmi öldürücü nitelikde elektrik vermek için,öldürücü dedim çünki insanı carpabilen her elektriğin öldürme riski vardır korkutma diye bişi olmuyor genelde
cevaplar için teşekür ederim
-
aklıma bir nokta daha geldi ki şimdi kafam daha da karışdı,hadi adam öldü diyelim bunu benim öldürmediğim ne malum tutupda bana bunu sen öldürdün derlerse yani kasıtlı olarak eletriği sen verdin,sonrada hırsız süsüvermeye çalışıyorsun derlerse??acaba kamera koysam iş çözülürmü yaw geçen arka sokakdaki 5 dükkanı soymuşlar bendede bahçeli ev var, bilseydim ev sahibi olacağıma hırsız olurdum nede olsa onlar daha haklı gibi duruyorlar :))
-
Anlattığınız olayı çok yüzeysel geçmeşsiniz.Burada bence dikkat edilmesi gereken ve davanın seyrini değiştirebilecek esaslı nokta evinizin muhtelif ve görünebilen noktalarına parmaklıklar da elektrik olup olmadığını belirttiniz mi.
-
Avukat değilim ama burada yaklaşık bir sene önce açtığım bir formda garip davaları dile getirmiştim..
USA da 2003 senesinde aynı dediğiniz gibi adam evini korumak için uyarılarıda asarak pencerelerine ve kapı teline elektrik vermiş ve neticede hırsız da ölmüş dava kasten adam öldürmekten açılmış ve yanılmıyorsam çok ciddi bir ceza verilmişti. ( O kadar çok yazmışım ki formu bulamadım ) Mahkemenin dayandığı gerekçe ise elektrik vermenin güvenlik önlemleri ile bir ilgisinin bulunmadığı toplu yaşamda bir çocuğun okuma yazöa bilmeyen birisinin de yanlışlıkla dokunabileceği kasti aşan bir güvenlik sistemi olduğu ve uygulayan kişinin ölüme neden olabileceğini bildiği halde bunu yapması esas alınmıştı... Neticede hırsızda olsa yaşam hakkı ayrı bir kavramdır diye düşünüyorum bende...
-
Voltaj ayarlaması konusunda Soner Beye bende katılyorum.Ama koca yazıyı görüp hala evi soymaya çalışan bir adam içinde ne denebilir ki.
-
Çok ilginç yani uyarı yazılınca suç ortadan kalkar mı? Pek hukuki gelmedi bana hadi kişi okuma yazma bilmiyor hadi uyarıyı anlamıyor hadi arap türkçe bilmiyor ??? ne münasebet....
Hukukun evrensel olduğuna inanırım kapıya pencereye duvara yazı yazsanız gazeteye ilan verseniz benim evime giren vurulur diye vurma hakkınız mı oluyor ??????
Devenin neresi doğru kavramına dalmayalım yaşam hakkı kutsaldır. Kimsenin nedeni ne olursa olsun bunu almaya hakkı yoktur cezalandırmak devletin bağımsız mahkemelerinin işidir. Elektrik vermek güvenlik tedbiri değildir.
-
Arkadaslar,
Yorumlariniza katilmakla birlikte hukuki boyutunun bu sekilde oldugunu belirtmek isterim.
Elktrigin voltaji öldürecek kadar yüksek olmamali elbette. Ayrica ayni seyi "Dikkat köpek var" uyarisi için de düsünebiliriz. Siz tüm önlemleri almissiniz, uyariyi görülecek yerlere asmissiniz, buna ragmen hirsiz ya da herhangi biri zarar görürse sorumlulugu ortadan kaldiriyor. Tabi sonuç ölümse kastin asilmasi hükümleri devreye giriyor. Yani alinabilecek daha küçük bir önlem varken ve bu önlemle amaçlanan koruma saglanabilecekken daha büyük bir önlem(örn.elektirik) alma yoluna gidilirse kastin asilmasi unsuru söz konusu oluyor.
Ancak ben her seye ragmen, parmakliklari dahi kirarak içeri girebilen hirsizlar için öldürücü nitelikte olmayan elektrigin , uyari yazilarinin asilmasiyla sorumluluk dogurmayacagina inaniyorum.Burada önemli olan haklarin yarismasi. Elbette bir can maldan daha önemli ama bir de hirsizin silahli oldugunu ve içeride her an birini yaralayip öldürebilecegini düsünsenize...
-
herkesin söylediklerini mantıklı buluyorum ,hakim karşısında olduğumu düşüneyim evet hırsız okuması yazması olmayabilir buna bişi diyemem bu çok dogru ,belki bi alarm bunu ortadan kaldırır değilmi? sağır diyelim hemde okuması yazması yok ben zaten bahçe duvarına bu işlemi uygulamadım ki bahçe duvarında dikenli telde var demek ki içeri giren çoçuk olamaz,yada kasıtsız olamaz kapı bile kilitli çünki,bahçede köpek var diyelim dikkat köpek var yazısıda asılı köpek zaten havlar okuması yazması olmayana karşı gende biri girdi vede köpek onu yaralayabilir ama hadi öldürücü bi yara alırsa köpek işide bu mantıkla yaş gibi görünüyor elektrik olmaz çünki diyorsunuz ki voltaj sınırı.. oysaki voltajı sınırlasanız bile insanı çarpıyorsa ölüm tehlikesi vardır dolayısıyla buda olmaz ee parmaklık koysam neye yararki adam zaten kırıp giriyor,güvenlik tutsam zaten vurma yetkisi yok zaten o kadar para veremem evi zırhlada kaplayacak halim yok e o zaman yasalar beni hırsızla burun buruna gelmeye zorluyor ki ölümü göze alan kazanır hesabına dönüyor yani hırsız ya yakalanırım, yakalanmak istemiyorsa karşıma çıkanı öldürürüm, ev sahibi ise iki seçenek kalıyor ya evinin soyulmasına göz yumacak hırsız evden çıkana kadar polisi aramakdan başka çaresi yok,yada ölümü göze alıp onu zarar vermeden yakalayacak ki bana pek mümkün görünmüyor..ya w ben yasaları anlamakda hakkatten zorlanıyorum ama sizin söylediklerinizi sonuna kadar aklımda tutacağım sonuçda siz bu işi bilen insanlarsınız başıma gelecekleri söylüyorsunuz ama ben bahçemden içeri bilgim dahiinde olmadan kimsenin girmesini istemiyorum bu benim hakkım mı? hakkımsa nasıl sağlarım ,kaldıki onun bana zarar vermeyecegini bilmediğim gibi zarar vereceğinide bilmiyorum amacı kötü ama derecesini önceden nasıl kestirebiliriz, aslında içinde insan olan bir yerin soygunuyla olmayan yerlerin soygununu ayırmaları lazım çünki birinde hırsızın ne kadar suç işleyeceginin bir önemi yok tyakalandıkdan sonra adalet yerini bulur ama içerde biri varsa ve o biri öldükden sonra hırsızın cana kasdı olduğu anlaşılsa neee anlaşılmasa ne giden gitti kimse geri getiremez,,,tekrar konuyla ilgilenen arkadaşlara teşekkür ederim
-
eve elektrik veren bu elektriğin insn hayatına son verecek derecede olduğunu biliyor mu? biliyor.. buna rağmen elektriği veriyor mu? veriyor.. olayda doğrudan bir kasıt yok ama sonucunu öngörebileceği bir durum var..bu öngördüğü sonuca rağmen fiili işlyen kimse gayrı muayyen kast içerisinde bulunmaktadır.(gerçi yeni TCK tartışmalrı içinde buna şuurlu-bilinçli- taksir diyenler de mevcut ama ben ce gayrı muayyen kasttır.)yani benim naçizane fikrim elektrik çarpması sonucunda hırsız ölürse kasten adam öldürme gerçekleşir. ancak hırsızın eve girmeye çalışması bir meşru müdafa sebebi sayılır mı? bence mla karşı meşru müdafaa olmaz! zira kanunda da mal için meşru müdafa öngörülmemiş..ancak zilyetliğin korunması açısından belki malın korunması için bunu kabul etmek (yani kuvvet kullanımını meşru kılmak) savunulabilir. ama hırsız da olsa yaşama hakkına sahip bir birey söz konusu hangi mülkiyet hakkı yaşama hakkından üstündür? Beccarianın dediği gibi "suçluyu kazıyın altından insan çıkar"...
saygılarımla...
-
olaya ceza hukuku acisindan deil, esya hukuku acisindan yaklasirsak; zilyedligin korunmasi icin alinan onlemlerin korunan malin degeriyle orantili olmasi gerektigini soyleyebiliriz. bu durumda, mal sahibi zaten parmaklik taktirmak suretiyle gerekli onlemleri almistir. elektrik vermek, biraz asiriya kacan ve oarantisiz bir korunma yontemi olur.
ayrica soz konusu olan sey, insan hayati. hicbir hukukcu, olaya dunya uzeinden 1 hirsiz daha kayboldu gozuyle bakmaz. adam oldurme sucundan oturu cezai uygulamaya maruz kalmamak ciddi istisnalari icinde barindiran bir durum.
sahsen ben hirsizin olmus olmasi durumunda ailesinin avukatligini yapsaydim, parmakliklara elektrik veren mal sahibinden ciddi oranlarda maddi ve manevi tazminat almak icin elimden geleni yapardim.
-
Dışarıdaki parmaklığa veya kapının koluna dokunanın hırsız olduğunu kim belirleyecek ? Belki bir arkadaşınız geldi yada postacı yada gece şüpheli bir durum oldu ; polis evinize geldi ne olacak?
Mal da can da ne derseniz diyeni ev dışında bir muşruiyet olmaz gibi geliyor bana hukukun temeline aykırı gibi...
Unutmayın saklambaç oynayan çocukta gelebilir oraya... hadi yağmur yağdı kısa devre oldu ? Yani işin temeli bozuk düşünsenize bir eğer hukuki dayanağı olsa o kadar lüks evlerde oturanlar yalılarda yaşıyanlar köşklerde kalanlar hatta bırakın müzeler bunu neden yapmaz ? En kıymetli hazinelerin saklandığı müzelerde bile özel alarm sistemleri var koyun kaşıkçı elmasını bir fanusa verin elektrik olsun bitsin....
En değerli olgu insan hayatıdır. İnsanın hırsızlık yapması insan sıfatını vede yaşama hakkını elinden almaz... Ceza i müeyyidesi vardır, gerçi bir cezada devletle hükümete vardır da onu verebilen güç yok neden bu kadar çok hırsız var neden iş yok? ekonomi neden bozuk v.s v.s...
Düşük voltajda mümkün değil... zaten insanı öldüren voltaj değil amper gücüdür... sınırın ne olacağını bilemezsiniz neye göre düşük? İnsan vucudu normalde ilk 2 saniyede 1500 amper veya 240W a direnç gösterebilir ama bu göz açıp kapayana kadar olan bir süre sonra orantı inanılmaz değişir... Kaldıki kişinin aritmisi veya kalp pili veya kalp hastalığı var ise voltaj değeri tespiti nasıl yapacaksınız ?
Peki tüm düyada geçerli olan 'sigorta' yaptırmayı ve cezayı kanuna bırakmayı neden düşünmeyizde cezalandırıcı rolünü üstleniriz ki...???