Fazla mesaiden çalma ihbar hakkı

Merhaba  özel bir bankada güvenlik görevlisi olarak çalışıyorum.Şu an 8-18 çalışma saatlerimiz 18 den 19 a kadar kaldığım sürede mesai alamıyorum yani fazla mesai saatini 19 da başlıyor buna nazaran şirketin şu an fazla çalışma azami aylık 20 saat olarak belirlendi fakat yaklaşık 350-400 güvenlik görevlisinin yaptığı 40-50 arası mesainin sadece 20 saatini veriyolar şirketin güvenlik biriminden 2 aylık bu uygulamadan 100 bin ytl karı var yaklaşıl kişi başı 125 ytl hak kazananılan mesai verilmiyor bunun yanı sıra benim bu 125 ytl den alacağım mesai ücreti gelir vergesine ekleneceğinden bir anlamda devlete vergi vermem engellenmiş olup kapalı anlamda şirketin bir vergi kaçırması söz konusu bu bağlamda asli olarak çalışma bakanlığına mı müracet etmeliyiz yoksa hala bu şirkette çalışıyo olmamıza rağmen gizli ihbar niteliğinde bir avukat ile mahkememi açmalıyız.Şirketin personelin giriş çıkış loglarını silmesi gibi bir şansı yok çünkü matbu evrak olarak silah devir teslimi var yani hiç bir şekilde benim yaptığım 56 saati silemez ler bunu maaş bordrosunda 20 saat olarak gösteriyolar.Bu şekilde banka tarafından personel üzerinden haksız bir kazanç sağlanmıyor mu ayrıca bu konuyu maliyeye bildirmeye gerek varmı.Yardımlarınız için teşekkürler....

Re: Fazla mesaiden çalma ihbar hakkı

cevap verebilecek bir yetkili yok mu?

İşverene bir ihtar göndererek ödenmeyen fazla çalışma ücretlerinizin ödenmesini talep edebilirsiniz,
Bölge çalışma müdürlüğüne şikayette bulunabilirsiniz,
İş mahkemesinde alacaklarınızın ödenmesi için dava açabilirsiniz,
Fazla çalışma ücretlerinizin ödenmemesi nedeniyle sözleşmenizi sona erdirip,kıdem tazminatı talep edebilirsiniz,ödenmezse iş mahkemesinde dava açmanız gerekir.

konuyla ilgili daha fazla bilgi alabileceğim bir arkadaş var mı?

Erdoğan bey söylenecek herşeyi söylemiş.
Söylemediği tek şey şu cümlenizin hukuksal temeli olmadığı.
	Alıntı:

westcoast rumuzlu üyeden alıntı

yoksa hala bu şirkette çalışıyo olmamıza rağmen gizli ihbar niteliğinde bir avukat ile mahkememi açmalıyız.

Yasal haklarınızı almak için şirketi Bölge Çalışma Müdürlüğü'ne şikayet edebilir, iş mahkemesinde dava açabilirsiniz. "Gizli ihbar niteliğinde bir avukat ile mahkeme" diye bir şey yoktur.
Erdoğan Beyin dediklerini tekrar okuyun.

peki şirketi bu yönlü dava etsem sadece bana ödenmeyen fazla mesai bedellerini mi alırım ayrıca bi maddi olanak sağlanır mı?Ve şirketi dava ettikten sonra beni işten attıktan sonra kıdem ve ihbar alabilirmiym? tşk

Ispatlayabildiğiniz fazla çalışmalarınızın ödenmeyen karşılığını alabilirsiniz.
İşverene dava açtığınız için sözleşmenizi sona erdirme hakkı yok,buna rağmen sözleşmenizi sona erdirirse ihbar öneline uymak,uymazsa ihbar tazminatınızı ödemek durumundadır.Bu durumda kıdem tazminatınızın da ödenmesi gerekir.

Merhaba özel bir banka da güvenlik görevlisi olarak çalışmaktayım.Nisan ayında görevli iken araç ile kaza yaptık.Kaza sonucu omzum ve bileğim kırıldı,bizim araç sürücüsü hatalı idi fakat ondan şikayetçi olmadım.özel sigortalı olduğumdan sigorta şirketi tüm ameliyat masraflarımı karşıladı ve bunun sonucunda 90 gün rapor ve iş görmezlik aldım.Maaşım kesintisiz yattıı.Daha sonra raporum bittikten sonra göreve başladığımda şirketin fazla mesai politikası olan aylık 20 saat sınırı bir çok kere (30-40) geçmeme rağmen 20 saat fazla mesai üzerinden bordroma yansıtıldı.Rahatsızlığım devam ettiğinden 11. ayda tekrar ameliyat oldum.Ve yine 90 gün iş görmezlik raporu aldım.Benim sorum şu.Bu kazadan dolayı ve sosyal hayattan,ailevi hayattan etkilenmem dolasıyla iş yerine her hangi bir dava açma hakkım ve ödenmeyen fazla çalışma sürelerim için ne yapmam gerekli?
Peki erdoğan bey sağlık konusunda ki durumda nasıl bir yol ixlemem gerekli?

erdoğan  bey cvp lütfen?Kaza sonucu şirkete dava açma hakkım bu hususlarda var mı?

acil cvp alabilceğim bir üstad var mı?

Durum özetle:İşçi 2004 döneminden itibaren iş yerinde yaptığı fazla mesailerin belirli bir kısmının karşılanmadığı,04/2008 tarihinde iş kazası geçirdiği.Bu kaza sonucu 2 ameliyat 30 seans fizik tedavi alındı.İşçi ödenmeyen fazla mesaileri ve geçirdiği iş kazası ile ilgili olarak maddi,manevi dava açma istemi araştırması.
Konuyla ilgili olarak forumdan aldığım bilgilendirme ile ilgili olarak.
1-Çalışma bakanlığı iş teftişliği bölümüne gittim  ödenmeyen fazla mesailerim olduğunu bunları ispatlayabileceğimi belirttim.Müfettiş bana bu tür incemelerin uzun sürdüğünü mahkeme ile yapacağım başvurunun daha olanaklı gelişeceğini belirtti.
2-İş hukunu bilen 3 avukata gittim.Fakat burada 2 avukat temel olarak dava acabileceğim  ve delirlerle davayı kazanabileceğim bunun yanı sıra işyerinin iş akdi feshi yapabileceği fakat işe iade davası acıp kazanabilceğimi belirtti.Diğer 3. avukata danışmam da ise imzaladığım fazla çalışma sürelerimi belirten çizelgede (fazlası saklıdır ibaresi) belirtmediğimden dolayı davayı acmanın sadece bir macera olacağı.İş mahkemelerinde böle bir imtiyazın işçiye verilmediği söylendi.Avukata herhangi bir bordro imzalamadığımı bordromu sanal ortam aldığımıda belirttim.Fakat kurumun bankaya yatırdığı ücrete itiraz etmediğin diye davanın lehine sonuçlancağını zannetmiyorum gibi bir görüş aldım.
Sonuç olarak: işçi bu bağlamda nasıl bir yol izlemeli??

Sayın westcoast,
Fazla mesai ücretinizi alırken herhangi bir evrak imzalamadıysanız karşılığı ödenmeyen fazla mesainizi ispat ederek buna ilişkin ücretinizi alabilirsiniz.

Alıntı:

Ulaş Değirmenci rumuzlu üyeden alıntı

Sayın westcoast,
Fazla mesai ücretinizi alırken herhangi bir evrak imzalamadıysanız karşılığı ödenmeyen fazla mesainizi ispat ederek buna ilişkin ücretinizi alabilirsiniz.

ulaş bey ilginiz için teşekkürler.
Şu şekilde iş yerinde yaptığım mesaileri genel müdürlüğe gönderiyoruz.Fakat ben 40 saat mesai yaptığımda bile iş yerinin fazla mesai ödeneği 20 saat yani ben 20 saat imzalayıp gönderiyorum.Fakat kayıtlarda 40 saat gözüküyor.Bu yüzden itirazı şer gibi bir ibarem yada fazlası saklıdır ibara belirtmedim.

Sn.westcoast;
size gelen bir belge üzerinde belirtilen 20 saatlik fazla çalışmanız olduğuna dair bilgi için "kalem " kullanarak "imza" atıyormusunuz,atmıyormusunuz?

belgeyi biz düzenliyoruz mecburiyetten 20 saatin altına imza atıyoruz.

Açacağınız davada iddianız fazla çalışma ücretlerinizin eksik ödendiği olacak,buna karşılık işveren de imzaladığınız belgelerde bu yönde bir itirazi kaydınız olduğu belirtilmemiş olan imzaladığınız belgeleri delil olarak sunacak.
İşiniz zor.

peki matbu evraklardaki kayıtlada aylık 45 yıllık 270 i geçtiğimizin belirtileri var bunu kullanabilirmiyiz?

Bugün görüştüğüm iş hukuku üzerinde profesyonel avukattan herhangi bir bordro imzalamamış olsamda kuruma gönderdiğim fazla çalışma forumlarına alacağıma dair fazlası saklıdır bir ibaresi koymasamda yeterli delillerle davayı kazanabilceğim hususunda görüş aldım.
Paylaşımlarınız için teşekkür ederim...