-
Trafik Kazası Yaptım Hava Yastıkları Açılmadı - Araç Pert
Merhaba Arkadaşlar
10-09-2008 tarihinde ıslak zemin nedeniyle aracın kontrolunu kaybedik bariyerlere vurdum. Aracın Ön Kısımı tamamıyla parçalanıp aracın şasisi yerinden kayıyor lastikleri birbirinden bagımsız duruyor. ve aracın hava yastığı açılmıyor. Kasko Şirketim Aracı perte cıkarttı . Piyasa fiyatını ödeyecek. Aracı Servise çektirdim Servis Hasar Danışmanına bu arabanın hava yastıklarının ne zaman açılması gerektigini sordum. Sensöre gelmemiştir diye bi cevap aldım. şaşırdım. Araçın önü lastiğe kadar parçalanan bi araçta sensör nerede acaba..
Araçtan Burnum bile kanamadan cıktım. Emniyet Kemerim Takılıydı yoksa camdan cıkardm. ki emniyet kemerinin geçen başınında yırtıldıgını gördüm araç çekilirken. sizce hyundai firmasına tazminat davası açabilirmiyim çünkü ben bu kazadan ölü bile cıkabilirdim.
Aracım Hyundai Starex 2005 Model Şirket Üzerine Kayıtlı.
-
Re: Trafik Kazası Yaptım Havayastıkları Açılmadı Araç Pert
Şirket adına kayıtlı olduğu için şirket dava açabilir.
-
Tabikide Şirket dava Açabilir bende şirketin bi ortağıyım ama avukatımla görüştüm ben bu konuyu avukatım sanki dava açmak taraftarı olmadı gibi geldi bana. birde Araç Trafiğe çıktıgı 2 yıl içinde olsaydı dava açabilirdik dedi sanırım garanti süresinden bahsetti. yada sana bişey olsaydı açabilirdik gibi şeyler soyledi fakat illaki bişey olması gerekseydi bn sağ çıkamazdım arabadan.
Maddi yada Manevi Dava Açsam Kazanma Şansım nedir. ve Başka Ne haklarım var..
Bilginiz için Teşekküürler.
-
Öncelik ile gecmiş olsun.imalat hatası tespit edilir ise işler biraz değişir ancal ben size şireketinizin bulunduğu ilçedeki tüketici heyeti ile görüşmenizi ve başa bir avukata danışmanızı saık veririm.saygılarımla.
-
Makina mühendisi olarak yorumumdur:
Kaza yapan beyefendi gecmis olsun öncelikle. Evet dava acarsiniz, hem de öyle bir tazminat alirsiniz ki, bir degil 50 tane arabayi önünüze koyarlar.
Ne demek sensöre gelmemis falan, hic alakasi yok, darbeyi yedigi anda hava yastiklarinin acilmasi lazim. Ancak su var, bazi model araclarda sadece aracin darbeyi aldigi yöndeki hava yastiklari aciliyor, duruma gore gereksiz olanlar acilmayabiliyor. Ama sizinkisi sanirim boyle degil. Zaten arabaniz turlamis, hepsinin acilmasi gerekirdi. Umarim olay daha yenidir, olmadi Hyundai'nin merkeziyle de görüsürsunuz, hatta Türkiyedeki fabrikaya hemen heyet gonderirler.. Fotograflar ve diger belgeler de elinizde olsun.
Bu bahsettiginiz az buz degil, cok cok büyük bir olay. 2 seneyle ilgisi yok. Siz arabanizi yetkili servise götürüyorduysaniz, 2 sene degil 12 sene sonra da calismasi gerekli tüm sistemlerin.
Tekrar gecmis olsun.
-
kazayı 10-09-2008 tarihinde yaptım 1 ay oldu kasko şirketine teslim ettim arabayı fakat araba daha serviste diye duyum aldım hemen görüşeyim avukatla öyleyse
TEşekkürlerimi Sunarım..
-
Re: Trafik Kazası Yaptım Hava Yastıkları Açılmadı - Araç Pert
iddaanız gerçekse üretici firmanın tazminat ödemesi gerekir diye düşünüyorum ama biraz uğraştıracaktır.
-
Alıntı:
Fischer rumuzlu üyeden alıntı
Makina mühendisi olarak yorumumdur:
Kaza yapan beyefendi gecmis olsun öncelikle. Evet dava acarsiniz, hem de öyle bir tazminat alirsiniz ki, bir degil 50 tane arabayi önünüze koyarlar.
Ne demek sensöre gelmemis falan, hic alakasi yok, darbeyi yedigi anda hava yastiklarinin acilmasi lazim. Ancak su var, bazi model araclarda sadece aracin darbeyi aldigi yöndeki hava yastiklari aciliyor, duruma gore gereksiz olanlar acilmayabiliyor. Ama sizinkisi sanirim boyle degil. Zaten arabaniz turlamis, hepsinin acilmasi gerekirdi. Umarim olay daha yenidir, olmadi Hyundai'nin merkeziyle de görüsürsunuz, hatta Türkiyedeki fabrikaya hemen heyet gonderirler.. Fotograflar ve diger belgeler de elinizde olsun.
yok..
teorik olarak airbaglerin açılması lazım diye savunma yapmak doğru değil.
airbagler belli kriterlere göre işlem yapıyor, emniyet kemeri bunlardan biri,
bende bariyere girdim, yüksek bir hızdı, emniyet kemerim takılıydı , araç pert, airbagler açılmadı.
kemer takılıyken, hasar durumuna göre airbagler açılmayabilir. illede açılacak diye kaide yok.
araç incelemesi sonucu, sensörlerin tetiklendiğini ama beyin tarafından airbaglerin açılmadığı görünecektir.
aynı kazayı kemersiz yapsanız, açılırdı airbagler. tabi o zaman bi kaç kırık vs niz olurdu o ayrı.
mahkeme işin özünde, sizin bir hasar alıp almamanıza bakacaktır, burnunuz bile kanamadıysa demekki airbag açılması size birşey kazandırmayacaktı, hundai de "sistem böyle uygun görmüş açmamış" dediğinde, ne olacak?
-
Arkadaşlar, yorum yaparken, heleki teknik konularda, gerçekten bilgimiz yok ise, şahsi görüşlerimizi "bilgi" imiş gibi yazmak, hem insanları yanıltır hem de haksızlıklara yol açar.
"Emniyet kemeri takılı olduğundan havayastıkları açılmamıştır, takılı olmasa açılırdı" gibi bir cümleyi üzülerek okudum. Arkadaşlar, havayastığı, emniyet kemeri takılı değilken açıldığında, neredeyse kesin ölüm sebebidir. Zaten hemen her arabada, emniyet kemeri takılı değilken havayastıklarının açılmasını engelleyen basit bir sistem bulunur.
Hava yastıkları, sadece ve sadece emniyet kemeri takılı iken faydalı olabilirler. Emniyet kemeriniz yoksa ve hava yastığı açılırsa, başınıza ve göğsünüze aynı anda 10 tane Mike Tyson yumruk atmışcasına büyük bir darbe alırsınız.
Lütfen asla havayastığına güvenip emniyet kemerini takmamazlık etmeyiniz. Aksine, aracınızı alırken ödediğiniz paranın karşılığı olan güvenlik unsurlarından faydalanabilmek için, daima kemerinizi takınız.
Kaza yapan arkadaşa da büyük geçmiş olsun, aracın airbag'lerinin açılmaması tarif ettiğiniz kazada teknik olarak açıklanamaz. Mutlaka hakkınızı aramalısınız. Aksi takdirde, benzer araçlarda sizin kadar şanslı olmayan vatandaşlarımız olabilecektir.
Saygıları.
-
Herşeyden önce geçmiş olsun....
Bir gelişme var mı , bunu öğrenmek istiyorum.Olayı Hukuki boyuta taşıdınız mı ?
Bu arada geçen hafta ben bir kaza yaptım.Hava yastıkları açılmadı.Aracım Megan II HB Exception full 2005 model.Eskişehir-Kütahya yolunda sol şeritte mıcıra girdim (sol şerit çizgisinden bir metre içeriye kadar mıcır varmış) Kontrol ettim derken yol buzluymuş... Kontrolü tamamen kaybettim ve sol taraftan 2 metre civarındaki banketten aşağıda kafadan uçarak takla attım.Araç önden şiddetli bir darbe ile zemine çarptıktan sonra takla attı.Emniyet kemerleri takılıydı.Ben ve yanımda otüran arkadaşıma hiçbirşey olmadan arabadan çıktık.Ama airbaglardan hiçbiri açılmadı.Şu an araç yetkili serviste, hasar tespiti yapılmaya çalışılıyor.Tahminlerine göre pert olacakmış.Bu durumda Ne yapmalıyım ? Bu adamların hava yastıkları sadece reklam mı ? Bu işi bırakmak istemiyorum.
Yorumlarınızı almak istiyorum.Saygılar..
-
Cevap: Trafik Kazası Yaptım Hava Yastıkları Açılmadı - Araç Pert
merhaba arkadaşlar. bende aynı şekilde bir kaza geçirdim ve aracımla üç takla attık. aracım perte çıktı. kasko değerini aldık. araçta iki kişiydik. ben ufak çiziklerle atlattım ama arkadaşımın boyun bölgesinde bir kırık oluştu. iki ay boyunlukla gezmek zorunda kaldı. aracım chevrolet kalos 2005 model. acaba chevrolet şirketine dava maddi ve manevi tazminat davası açabilirmiyim. birde emniyet kemerimiz takılı değildi. bunun bir etkisi olur mu. teşekkürler.
-
Cevap: Re: Trafik Kazası Yaptım Hava Yastıkları Açılmadı - Araç Pert
Alıntı:
metine rumuzlu üyeden alıntı
Herşeyden önce geçmiş olsun....
Bir gelişme var mı , bunu öğrenmek istiyorum.Olayı Hukuki boyuta taşıdınız mı ?
Bu arada geçen hafta ben bir kaza yaptım.Hava yastıkları açılmadı.Aracım Megan II HB Exception full 2005 model.Eskişehir-Kütahya yolunda sol şeritte mıcıra girdim (sol şerit çizgisinden bir metre içeriye kadar mıcır varmış) Kontrol ettim derken yol buzluymuş... Kontrolü tamamen kaybettim ve sol taraftan 2 metre civarındaki banketten aşağıda kafadan uçarak takla attım.Araç önden şiddetli bir darbe ile zemine çarptıktan sonra takla attı.Emniyet kemerleri takılıydı.Ben ve yanımda otüran arkadaşıma hiçbirşey olmadan arabadan çıktık.Ama airbaglardan hiçbiri açılmadı.Şu an araç yetkili serviste, hasar tespiti yapılmaya çalışılıyor.Tahminlerine göre pert olacakmış.Bu durumda Ne yapmalıyım ? Bu adamların hava yastıkları sadece reklam mı ? Bu işi bırakmak istemiyorum.
Yorumlarınızı almak istiyorum.Saygılar..
Benzer bir kaza da bizim başımıza geldi.konya cihanbeylide yol yapım çalışmasını geç farkettiğimiz için aracın kontrolden çıkması sonucu 6-7 takla atarak tarlaya uçtuk.Şkür ki araçta bulunan 4 kişiye ciddi bir şey olmadı.Araçta 6 adet aırbag bulunmasına rağmen hiç biri açılmadı ve pert e çıktı .Aracımız 2009 model fors fiesta.Aracı alalı 5 ay kadar oldu.kredi ile alındı ve ödemeler devam ediyor.Şimdi bir tazminat davası açmayı düşünüyorum.İzlemem gereken yolu izah ederseniz sevinirim
-
Hava yastıklarının açılmama durumu kullanıma bağlı olarak ortaya çıkan Borçlar Kanununda da açıklandığı üzere gizli ayıptır. Öncelikle satıcıya başvurun, gizli ayıplarda zamanaşımı süresi herhalde ayıp ortaya çıktıktan itibaren 2yıldır. Satıcının vereceği cevaba göre hareket edersiniz, başvurduğunuza dair bir belge alın noterden ihtarname de çekebilirsiniz.
-
Cevap: Re: Trafik Kazası Yaptım Hava Yastıkları Açılmadı - Araç Pert
Alıntı:
malicar rumuzlu üyeden alıntı
kredi ile alındı ve ödemeler devam ediyor.Şimdi bir tazminat davası açmayı düşünüyorum.
Kaskolu değil mi araba?
Kasko sözleşmesinde sanki dava açılacaksa kasko şirketi açacak ve parasını da o alacak diye kalmış aklımda.
Kaskodan zararınızı alınca kanuni haklarınızı kasko şirketine devretmiş olmuyor mu?
-
Sigorta şirketi , kaskolu araç sahibinin zararını karşıladıktan sonra rücu hakkını kullanarak satıcıya dava açabilir, kazadan dolayı manevi bir zarar varsa satıcıya dava açılabilir bu davayı da sigorta şirketi açamaz, manevi zarara uğrayan kişiler açabilir. Kazada karşı tarafın kusuru oranında karşı tarafın trafik sigortasına da başvurulabilir, ihtarname çekilebilir.
-
bende bir soru soracağım
arabamla kaza yaptım.servise telefon edip kaza yaptım elinizde parçalar varmı dedim var dediler.çekiciyle servise götürdüm.kaskodan paranın servis hesabına geçmesi için noterden evrak düzenlendi. fakat 2 ay boyunca haftaya haftaya parça yok denerek oyalandım.kasko şirketini aradım hesap yanlış verilmiş dendi.kendi hesap numaramı verip para hesabıma eft yapıldı.ve ben çektim parayı.servis parayı sizin çekmeniz kanunsuz bize verin hemen diyor.bende arabayı yapın vereyim diyorum.
1:benim parayı çekmiş olmam kanunsuzmu.
2:aracımın bunca zamandır servisten çıkmamış olması tüketici haklarının 33 gün sonunda servisten teslim edilmeyen malın yerine yenisi veya parasını vermesini gerektiren maddesine uyarmı.
ayrıyeten yok dedikleri parça kaza ile alakası olmayan garanti kapsamındaki yağ pompasıydı. sürekli hata veriyordu.
-
Alıntı:
multicastell rumuzlu üyeden alıntı
1:benim parayı çekmiş olmam kanunsuzmu.
2:aracımın bunca zamandır servisten çıkmamış olması tüketici haklarının 33 gün sonunda servisten teslim edilmeyen malın yerine yenisi veya parasını vermesini gerektiren maddesine uyarmı.
ayrıyeten yok dedikleri parça kaza ile alakası olmayan garanti kapsamındaki yağ pompasıydı. sürekli hata veriyordu.
1-kanunsuz olduğunu sanmam. Çünkü ben kendim çekip servise veriyordum.
2-Mal iadesinin bu konuyla ilgisi yok. Eğer otomobiliniz KENDİLİĞİNDEN ARIZALANSA idi söz konusu olurdu.
-
Merhaba
Bir hafta kadar önce Peugeut 307 marka arabamla talihsiz bir kaza yaşadım. Önce bir araca çarptım sonra çarpışmanın şiddetiyle 140 m kadar sürüklenip şarampole yuvarlandım. 4 takla attım. Kazada emniyet kemerim takılıydı. Çok şükür o araçtan çıkabildim. Araç şuan serviste ve exper tarafından daha görür görmez % 100 pert raporu verildi. Üzülürek söylüyorum bu kazada sol yan perdeler hariç hiçbir airbag (hava yastığı) açılmadı. Böyle bir durumda açılmayacaksa ne zaman açılacak merak ediyorum. Aracım 2004 model ve en son 4-5 ay kadar önce yetkili serviste detaylı bir bakıma girmişti.
Lütfen bu konuda bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olsunlar. Ben bu halde peugeut'a dava açabilirmiyim. Benzer davalar olmuş mudur? Ne yapmam gerekiyor?
Araç bilgileri: Peugeut 307 1.6 BVA - 2004 model
-
geçmiş olsun, artık airbagler "işe yarayacaksa" açılıyor, tpkı sol perdenin açıldığı gibi, çarpmanın şiddet ve açısına göre sensör tetikleriyle patlayan bir sistem bu, haliyle "açılmadı" bir sorun değil, sorun "açılmadığı için zarar gördüm" durumuna düşerseniz oluşur.
bu anlamda, dava açabilirsiniz ama kazanma olasılığını zayıf görüyorum. size soracaklar, açılmaması size bir zarar verdimi? cevap hayır ise çokda savunma yapmak mumkun olmayacaktır.
-
Cevap: Re: Trafik Kazası Yaptım Havayastıkları Açılmadı Araç Pert
merhaba nerede sorucağımı bilemediğim için burada sormak istedim.
Ben 25.04.2012 tarihinde boluya cenazeye gitmek için gece saat 01.00 de bayrampaşada bir rent acar firmasından günlüğü 100 tl ye 2 günlüğüne araç kiraladım.O gece ne olur ne olmaz diye yola çıkmadım ertesi gün sabah sat 08.00'de yola çıktım.Fakat kurtköy mevkiinde araç sıkıştırmasında dolayı bariyerlere çarptım.Ne içindeki şahıslara birşey oldu nede başka bir araca çarptım.Sadece bariyerlere çarptım.Polisler geldi alol testi ve ruyin işlemleri yaptılar alkol tabiiki yok (0) promil.Sonuçta araca pert verdiler.Kasko parayı Rent acar firrmasının hesabına yatırmış fakat araç satılmadığı için para blokeliymiş.Aracın pert kaydı 1 ayda çıkacağından ben rent acar firmasına 1 aylık kira bedeli olarak 800 tl verdim.Fakat bugün itibarı ile firma sahibi benden pert olan araca dair kasko ücreti ,sigorta ücreti ve dosya parası olarak 3000 (üçbin) tl istiyor.Vermezsem aracı kiralarken imzalamış olduğum sözleşmenin içinde bulunan açık seneti bu arada açık senette imzam var 2 adet icraya verip benden misli olarak alacakmış.Ne yapacağımı şaşırdım ne olur beni aydınlatın.Ne yapmam gerekiyor.
-
1) açık senet vermişsiniz çok buyuk hata
2) 800tl ödemişsiniz buna rağmen senedinizi almamışsınız 2.büyük hata
3) resmi olmayan bir kiralama firmasından gayri resmi araç kiralamışsınız , iyi cesaret
firma sahibine şunu söyleyin,
"araç kiralıktı, sigortası kiralık araç sigortası değildi, eğer senedimi geri vermezseniz, kasko firmasına durumu bildiren bir dilekçe göndereceğim"
böylece kasko iade davası açacaktır araç sahibine...
tabi kimle uğraştığınızı da bi araştırın, bu adamların çoğu kirlidir, başınıza bela almanız muhtemel. bilgiler bu şekilde, neyapacağınıza karar verirsiniz...
-
Karşı tarafın elinde senet olduğu için dediği şekilde sizden bu parayı tahsil etme yoluna gidilebilir.Yok boş senet sonradan dolduruldu, madem aracın kaskosu vardı para ödeme diye afaki akıl veren kişilerde gördük benzer durumlar için.İstisnai durumlar hariç her zaman fazlasıyla karşılamak zorunda kaldılar araçla kaza yapan kişilere bu gibi durumlarda.Zaten eğer durum bu şekilde olmasaydı kimse 100TL ye 40binliralık araçları milletin altına günlük veremezdi.Karşının elinde senet var ve senet şahit, olay, hikaye dinlenmeksizin tek başına tahsilata ve icraya gidilebilecek çok önemli bir evrak.Kabul edersiniz ki karşı taraf durumdan zarar etti.Sonuçta sigorta firmaları bu bedelleri geç ve eksik ödeyebiliyorlar.Bu süre zarfında araçlarınında çalışmadığını düşünürsek karşı tarafın sizden talebi olması çokta mantıksız değil.Ben olsam bir orta yol bulup anlaşmaya ve senedi ellerinden almaya bakardım.Kolay gelsin.
-
kiralama sözleşmesi varsa, sözleşmede senetle ilgili bilgi varsa, kasko olup olmadığı, hasar halinde aracın servis süresince kiralanmış sayılacağı vs bilgiler yer alıyorsa işiniz çok zor değil.
sözleşme varsa;
senet bilgisi yoksa, adamın istediği ücreti imzalı olarak ödersin, bu ücretin ne olduğunu yazarsın imzalanan kağıda, senedini iade alacağını da yazdırabilirsen iyi olur, geçmiş 800tl yide yazdırabilirsen neden bu ücretin oluştuğunu vs...
tüketici mahkemesine başvurup ödediğin 800 ve yeni 3000 i geri alma şansın olur.
mutlaka önce senedi kurtarman lazım , ve kiralama sözleşmesi imzalamış olmanız lazım.
-
Alıntı:
Sturny rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba Arkadaşlar
10-09-2008 tarihinde ıslak zemin nedeniyle aracın kontrolunu kaybedik bariyerlere vurdum. Aracın Ön Kısımı tamamıyla parçalanıp aracın şasisi yerinden kayıyor lastikleri birbirinden bagımsız duruyor. ve aracın hava yastığı açılmıyor. Kasko Şirketim Aracı perte cıkarttı . Piyasa fiyatını ödeyecek. Aracı Servise çektirdim Servis Hasar Danışmanına bu arabanın hava yastıklarının ne zaman açılması gerektigini sordum. Sensöre gelmemiştir diye bi cevap aldım. şaşırdım. Araçın önü lastiğe kadar parçalanan bi araçta sensör nerede acaba..
Araçtan Burnum bile kanamadan cıktım. Emniyet Kemerim Takılıydı yoksa camdan cıkardm. ki emniyet kemerinin geçen başınında yırtıldıgını gördüm araç çekilirken. sizce hyundai firmasına tazminat davası açabilirmiyim çünkü ben bu kazadan ölü bile cıkabilirdim.
Aracım Hyundai Starex 2005 Model Şirket Üzerine Kayıtlı.
Merhaba aynısını yaşadım.Sizin uzun zaman olmuş ama sormak istedim devamında hukuki bir işleme başvurdunuz mu nasıl sonuçlandı?
-
Ben hakikaten anlamıyorum.Zaten kemer takmak zorundasınız.Hava yastığı açılmadı+burnum bile kanamadan çıktım.Yani demek oluyor ki açılmaması sizin için daha iyi zaten kafa bölgenizi çarpacağınız bir durum olmamış ve hava yastığı da açılmamış her şey olması gerektiği gibi.Hava yastığı araç içindeki(kemerin takılı olduğunda işe yarar) kemer takılı halde iken dahi kişi baş boyun bölgesini sert bir şekilde konsola, direksiyona çarpacak bari yastığa çarpsın daha az yaralansın(hava yastığı da çarpışmanın şiddetinin çoğunu emse de zaman zaman ufak yaralanmalar yapabilir) mantığıyla çalışır.Zaten çarpacak bir durum olmamış burnu bile kanamadan çıkmış yani hava yastığına gerek olmamış.Ama durup düşünüp kemer takmamışta olabilirdim(o zaten kişinin kusuru) daha beter de çarpmış olabilirdim, arabadan fırlaya da bilirdim gibi olmamış şeylerden tazminat çıkarmak hele hele bizim gibi tazminat hukukumuzun işleyişini az çok bilenler için komik oluyor.Firma kusurlu olmadığı gibi olmamış olayın(yaralana da bilirdim, camdan uca da bilirdim, öle de bilirdim) tazminatını alma şansınız yok.