İngiltere'de gerçekleşen boşanmanın Turkiye'de Tenfizi
Merhabalar,
Yaklaşık 4 senedir İngiltere’de yasayan 29 yasında bir Türk genciyim.
2006 Ocak ayında bir İngiliz vatandaşı ile İngiltere’de evlendim.
2008 Şubat ayında "indefinite leave to remain in the UK” vizesi adi altında oturum aldım.
2008 Ağustos ayında kesin boşanma kararı aldık.
Şuanda birlikte yasamıyoruz.
Araştırdığım kadarı ile, boşanmanın İngiltere ayağında bir problem yok. Boşanma davasını karşı taraf açacak. Bilmiyorum bu benim Türkiye’deki davamı ya da İngiltere’deki oturumumu etkiler mi? Karşı taraf boşanma davasını açtıktan sonra, bana postalanan boşanma formunu imzalayıp mahkemeye yollamam gerekiyormuş ve 1.5 aylık bir sureden sonra boşanmamız resmi şekilde açıklanacak ve boşanma belgemizi alacakmışız. Fakat olayın Türkiye ayağına gelince isler gerçekten karışıyor ve ben iyi bir eğitim almış olmama ve cevapsız hiçbir sorun olmadığına inanmama rağmen işin içinden çıkamıyorum.
İngiltere’de boşandıktan sonra bu kararı Türkiye’de tanıtmam, tenfiz sanırım, gerektiğini web sayfanızdan öğrendim.
Bu davayı benim açmam gerekecek. Çünkü "ben İngilizim burada boşandıktan sonra Türkiye’deki kanunlar beni hiçbir şekilde etkilemez, boşanmadan sonra ne telefon numaramı, ne adresimi ne de nerede olduğumu bileceksin ve birbirimizi asla bir daha görmeyeceğiz" diyen bir adamdan boşanmaya çalışıyorum.
Yani onun avukata vekalet vermesi ya da maddi acıdan bu davayı desteklemesi söz konusu değil.
Ben Türk konsolosluğuna gidip boşanma belgesini Türkçeye çevirttikten sonra avukat tutmadan (şuandaki durumumda avukat ücretini karşılamam mümkün değil) dava açıp belgemle birlikte, buyurun hakim bey biz iki tarafında rızasıyla bir celsede boşandık, lütfen su boşanmayı onaylayın ve beni bu çileden kurtarın desem... Lütfen kusura bakmayın, çaresizlik duygusu böyle şeyler yazdırabiliyor insana!
Gerçekten; Türkiye’de bu davanın nasıl açılacağı, ona ulaşamayacakları için benim durumumun ne olacağı, bu boşanma işleminin bana İngiltere’de 20 pound ve 1.5 aya mal olurken Türkiye de bu miktarın ve surenin ne olacağı konusunda bana bilgi verebilirseniz, minnettar kalırım.
Son bir sorum daha olacak; İngiltere’deki boşanma davasının hangi şekilde gerçekleştiği, benim tenfiz davamı hangi ölçüde etkiliyor? Yani benim burada, iki tarafında rızası olduğu için,mahkemeye gitmem gerekmeyecek; bu durumda "yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasalara aykırı" ya da buna benzer bir yorumla karsılaşma olasılığım var mi?
Şimdiden yardımlarınız için çok teşekkür ederim.
Saygılarımla,
Nurdan
Re: İngiltere'de gerçekleşen boşanmanın Turkiye'de Tenfizi
herhangi bir yorum, öneri yada yardım yok mu?:(
Sayin NVP,
Bu olayin cok ama cok kolay bir cozumu var. Panik olmaniza hic gerek yok. Siz Turkiye Cumhuriyeti vatandasisiniz ve ulkemiz kanunlari sizi korumak icin var.
Yapmaniz gereken tek sey bosanma belgenizle birlikte nufus dairesine gitmeniz ve isminizi tekrar bekar olarak aile kutugunuze gecirtmeniz, bu islem en fazla 1 gun surer.
yani avukat tutma, belgeleri Turkceye cevirme, karari tanitma, yeni mahkeme, eski esinizin adresini bulmaya calisma, aylarca belki senelerce bekleme... bunlari kim uyduruyor bilemiyoruz ama kanunumuzda boyle seyler yok.
Ingilterede evlenmis ve ingilterede bosanmissiniz. yani sorun yok. sadece bu bosanmayi (ispat olarak belgenizi gostererek, tipki evlenirken yaptiginiz gibi) nufus dairesinde kayitlara gecirmeniz yeterli.
Sanirim bu islemi Turkiye`ye gelmeden bulundugunuz ulkedeki Turk konsolosluguna basvurarak da yapabilirsiniz.
Tesekkurler,
Avukat NVP
....
Kimse cvp yazmayinca bari kendi kendimi teselli edeyim dedim :(
Alıntı:
nvp rumuzlu üyeden alıntı
Merhabalar,
Yaklaşık 4 senedir İngiltere’de yasayan 29 yasında bir Türk genciyim.
2006 Ocak ayında bir İngiliz vatandaşı ile İngiltere’de evlendim.
2008 Şubat ayında "indefinite leave to remain in the UK” vizesi adi altında oturum aldım.
2008 Ağustos ayında kesin boşanma kararı aldık.
Şuanda birlikte yasamıyoruz.
Araştırdığım kadarı ile, boşanmanın İngiltere ayağında bir problem yok. Boşanma davasını karşı taraf açacak. Bilmiyorum bu benim Türkiye’deki davamı ya da İngiltere’deki oturumumu etkiler mi? Karşı taraf boşanma davasını açtıktan sonra, bana postalanan boşanma formunu imzalayıp mahkemeye yollamam gerekiyormuş ve 1.5 aylık bir sureden sonra boşanmamız resmi şekilde açıklanacak ve boşanma belgemizi alacakmışız. Fakat olayın Türkiye ayağına gelince isler gerçekten karışıyor ve ben iyi bir eğitim almış olmama ve cevapsız hiçbir sorun olmadığına inanmama rağmen işin içinden çıkamıyorum.
İngiltere’de boşandıktan sonra bu kararı Türkiye’de tanıtmam, tenfiz sanırım, gerektiğini web sayfanızdan öğrendim.
Bu davayı benim açmam gerekecek. Çünkü "ben İngilizim burada boşandıktan sonra Türkiye’deki kanunlar beni hiçbir şekilde etkilemez, boşanmadan sonra ne telefon numaramı, ne adresimi ne de nerede olduğumu bileceksin ve birbirimizi asla bir daha görmeyeceğiz" diyen bir adamdan boşanmaya çalışıyorum.
Yani onun avukata vekalet vermesi ya da maddi acıdan bu davayı desteklemesi söz konusu değil.
Ben Türk konsolosluğuna gidip boşanma belgesini Türkçeye çevirttikten sonra avukat tutmadan (şuandaki durumumda avukat ücretini karşılamam mümkün değil) dava açıp belgemle birlikte, buyurun hakim bey biz iki tarafında rızasıyla bir celsede boşandık, lütfen su boşanmayı onaylayın ve beni bu çileden kurtarın desem... Lütfen kusura bakmayın, çaresizlik duygusu böyle şeyler yazdırabiliyor insana!
Gerçekten; Türkiye’de bu davanın nasıl açılacağı, ona ulaşamayacakları için benim durumumun ne olacağı, bu boşanma işleminin bana İngiltere’de 20 pound ve 1.5 aya mal olurken Türkiye de bu miktarın ve surenin ne olacağı konusunda bana bilgi verebilirseniz, minnettar kalırım.
Son bir sorum daha olacak; İngiltere’deki boşanma davasının hangi şekilde gerçekleştiği, benim tenfiz davamı hangi ölçüde etkiliyor? Yani benim burada, iki tarafında rızası olduğu için,mahkemeye gitmem gerekmeyecek; bu durumda "yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasalara aykırı" ya da buna benzer bir yorumla karsılaşma olasılığım var mi?
Şimdiden yardımlarınız için çok teşekkür ederim.
Saygılarımla,
Nurdan
Benim esim de UK'da yasiyor yaklasik 7 yildir. Tam olarak bir bilgim yok ama eski esi oldugu icin pek konusmadik o konuda burada bosandiktan sonra Turkiye'de de bosanma davasi olmus sadece avukat 1500 ytl tutarinda hatirladigim kadariyla.Bosandigi kadinla yenidende bir baglanti soz konusu olmadi. Oradan aldigin evraklari Turkce' ye cevirip avukatin a verdigin belgeler ile sen birseye karismiyorsun avukatin hallediyor.Insallah daha fazla bilgi toplayabilirsin.Birde sahit falan lazim galiba zaten esinin bosanma icin verdigi kagit yeterli sanirim.
Yabancı bir mahkeme kararının tenfizi, bu kararın icra edilebilirliği demektir. Yani ilamın yerine getirilmesi ile ilgilidir. Tanımada icra değil o ilamdan kesin delil veya kesin hüküm olarak yararlanma durumu vardır.
Tenfizde T.C. ile ilamın verildiği yabancı devlet arasında mütekabiliyet aranır ki, http://www.uhdigm.adalet.gov.tr/ts.htm'de görülebildiği üzere İngiltere ile fiili karşılıklılık esasımız mevcuttur.
Avukatınız, boşanma kararının tenfizi dolayısıyla bir dava açacaksa yetkili mahkeme davalının ikametgahı; Türkiye’de ikametgahı yoksa sakin olduğu yer mahkemesi, bu dahi yoksa Ankara, İstanbul, İzmir mahkemeleri yetkili sayılacaktır. Tenfizde en önemli konulardan bir tanesi, mahkeme kararının "kesinleşmiş" olmasıdır.
Kısaca, Türkiye'de açacağınız bu davanın 1,5 ayda bitmesi beklenemez. En yakın zamanda Türkiye'deki avukatınıza bu davayı açması için gerekli bilgi ve belgeleri göndermenizin gerekli olduğunu söyleyebilirim.
Ayrıca, "bana İngiltere’de 20 pound ve 1.5 aya mal olurken Türkiye de bu miktarın ve surenin ne olacağı konusunda bana bilgi verebilirseniz, minnettar kalırım." diyerek güzel bir konuyu da gündeme getirmişsiniz. İngiltere'deki hukuk sistemi "Common-Law" ile Türkiye'deki hukuk sistemi arasında çok açık ve net fark vardır. İkincil olarak, bazı ülkelerde 20 pound'a bile gerek kalmadan, yalnızca internet üzerinden boşanmak mümkündür. Fakat tenfiz konusu boşanmadan apayrı bir konu olup, Türkiye'deki kişisel haklarınız ile ilgilidir.
Merhaba benim esim yazinizdan bana bahsetti,
eger britanyada yapmis oldugunuz resmi nikahinizi ne sekilde Turkiye'deki nufuzunuza bildirip evlidir diye nufus dairesinden evli diye nufus kagidi aldiysaniz( eger aldiysaniz tabiiki) boyle bir seyden bahsetmediginiz icin tahmin yapalim beraber olacak olanlari yazayim size.buradaki mahkeme kararini londra ticaret odasina gonderiyorsunuz,onlar turkceye cevirip konsolosluga gonderiyorlar.oradan onaylanip tekrar ticaret odasina gelip size gonderiliyor, bundan sonraki olay Turkiye.
a) Eger evli oldugunuz turkiyedeki kutugunuze evli olarak islenmisse !!,konsolosluktan onayli evrakinizi nufusa gonderiyorsunuz onlarda bu onayli bosanma kararini nufusunuza geciyorlar.
b) Eger buradaki bosanmaniz turkiyede bilinmiyor ve nufus kayitlarina gecmemis ise konsolosluk ile irtibata gecmenizde fayda var, fakat konsolosluktan once ticarek odasina bas vurmanizda fayda var cunku konsolosluga gidecek oradnda turkiyeye yolcu olan butun cevirilen evraklar ticaret odasindan gecer, bunun icinde daha iyi bilgi alabilirsiniz.
Gelelim buradaki bosanmaniz vize olayinizi etkilermi sorusuna?
Rahatca uyuya bilirsiniz cunku 1 yada 2yil aradan sonra verilen kesinlesmis oturum ve calisma vizesini bosanma etkilemez,bu konuda supheye dusmeyin. ticaret odasinin telefonu ve adresi bende olacakti daha once yaptigim bosanmadan 1-2 gun icinde buradan size yazarim.sunuda hatirlatayim nufus evrakin valiliktan onaylanmasini isteye bilir,onlar kolay seyler.
Bosandiginiz kisi british vatandasi ise onun ingilteredeki adresi bosanma kagidinda yaziyor yanilmiyorsam eee turkceye cevrilincede malum turkiyedeki kayitlara gecme sansi yuksek,yani bosanma kagidinda yazmayan bir seyden mesul degilsiniz, eger tanidik bir avukat yoksa benim turkiyedeki avukata sizin durumunuz hakkinda kesin ve net bir bilgi alabilirim zaten turkiyeye tatile gidiyorum 04/10/2008 da 2 haftalik oradan sizi cevaplarim net bir sekilde.bu sitede sizi bulamaya bilirim turkiyeden.ama su adrese: sindad74@hotmail.co.uk bir aldim diye cevap yazarsaniz cevabi turkiyeden rahatlikla size bildiririm email ile. Rahat olun saygilar..
Sinan
Söz konusu karar türkiyede yetkili mahkemede tanınmadıkça nüfus md yapılaCAK BİR İŞLEM BULUNMAMAMAKTADIR.
Sayin Nurdan,
Ben de 12 yildir Ingiltere'de yasiyorum,su an cifte vatandasim ve sizin gibi bosanmaya calisiyorum,ama bu is 1.5 ayla sinirli kalmiyor, bana avukatim en iyi sartlarda en az 3 en fazla 6 ay dedi.Arkasinda size 6 hafta sure veriliyor,yeniden dusunmeniz icin ve itiraz yoksa bu sure sonunda, decree absolute dedikleri bosanma ilamima basvuruyorsunuz.Bu ulkedeki burokrasiyi az cok bildiginizi tahmin ediyorum ve bu da islemleri uzatiyor haliyle. Ben bu yuzden Tr'de bosanip burada kabul ettirmek yolu varmidir onu arastirmak istiyorum.Tabii unutmadan, benim esim de benim gibi turk.
Eger dediginiz gibi sizin isiniz bu sure icinde halloduysa, bana da yol gosterirseniz memnun olurum.
Sayin NVP,
Ben de 2003 senesinde Yunan vatandasi olan eski esimden bosandim ve bosanmamin turkiyede taninmasi icin 2005 senesinde Turkiye'de dava actim ve belki inanamayacaksiniz ama hala davam sonuclanmadı! Ingiltere'de bosanmanin sonuclanmasinda sonra size decree absolute, yani bosanma karari veriliyor. Bu karari once Foreign and Commonwealth Office'de legalisation servisinde apostilleyerek legalise ettirmeniz daha sonra da Turk konsoloslugunda tasdik ettirmeniz gerekiyor. Eski esim Turkiye'de bir avukata power of attorney (vekalet) vermeye yanasmadıgından adresine Turkiye'de actigim davanin ibrazi gonderildi, hem de 2 kez, fakat burada benim davama bakan hakim mahkemeye sundugum onayli ve tasdikli absolute decree'nin bosanma karari sayilmadigini soyluyor. Benim anlamadigim sey Turk Konsoloslugunun 'hakimlerin bunu kabul etmesi gerekir, biz de tasdik ediyoruz zaten' dedikleri kararin Turkiye'deki hakimler tarafindan neden taninmadigi??? Keske İngiltere'de yaptigim evliligi Turk Konsolosluguna bildirmeseymisim simdi senelerce ugrasmak zorunda kalmazdim. Bu arada ben eski esimden ayrıldıktan 2 sene sonra Ingilterede 2. bir evlilik yaptim, esimle (kendisi ingiliz) nisan ayinda Turkiye'ye tasindik ama ingiltere'de bosanip tekrar evlenebilmeme ragmen Turkiye'de hala ilk esimden bosanamamis durumdayim ve hala eski esimin soyadini tasimaK zorundayim boyle de mantiksiz ve akil almaz bir durum soz konusu. Cocuk bile yapamiyoruz cunku Turk Konsoloslugu eger Turkiye'de ilk esimden bosanmadan ya da bosanmanin uzerinden 9 ay 10 gun gecmeden cocuk yapacak olursam cocugun eski esimin uzerine olacagini, onun itiraz davasi acmasi gerektigini soyledi, yani tam tamina yalan hikayesi ve yillarca suren psikolojik bir iskence!
ECC
slm
Turkiye de evlenebilmek icin 360 gun beklemek istemiyorum, bu yuzden evlenmek icin hastaneden alinan raporu kim onaylayacak? Benim 10 sene ayriliktan sonra bu sene bosanmam mumkun oldu cunku karsi taraf bosanmayi kabul etmedi beni 10 sene surundurdu. Burada yani ingiltere de konsoloslukla bunu halletsemde Turkiye de hemen evlenmeme izin vermezler o yuzden raporu kime sunmak zorundayim, (raporun nedenide benim bosandigim kisiden hamile olmamam, biz 10 senedir ayriyiz bunun olmasina imkan yok:-)). 360 gun beklemek istemiyorum.. Ben Turkiye de evlenmedim sadece konsolos araciligi ile bildirdim ve onlarda nufus kagidima ve pasaportuma islen yaptilar i.e. soyadim degisti ve evli yazildi, aynisi pasaportumda ve evlilik cuzdani verildi vs. vs.
Benimde kafam karisti ne yazacagimi bilmiyorum, lutfen bana yardimci olursaniz cok sevinirim, islerinizde basarilar dilerim, saygilarimla..
Sinem
Sayin nvp
Ingiltere de bosanmak £20 pound degil, mahkeme ile £600 pound ve sayin Bukett in dedigi gibi 3 -6 ay arasi. Mahkeme iki tarafinda itirazi olmayinca 6 hafta sonra decree absolute (bosanma kagidi) elinize geciyor. O nun ucretide £40. Internette bosanirsan onu bilemem ama eminim £20 pound degildir. Internette bile bosansan bunu mahkemeye bildirmen lazim yani county court olmadan bosanamazsin, belki internette senin formunu dolduruyorlar ve mahkemeye sevk ediliyor , inan bana ben kendi formumu doldurdugum halde bana £640 butun bosanma masraflariydi. Bide su var 5 sene ayri olmadan bosanirsan cok iyi neden gostermen lazim. Bunlarda bosanma leafletlerinde yaziyor. Umarim sorunlarini halletmissindir. Saygilarimla
Merhabalar,
Ben 2002 yilinda Ingiliz bayanla Turkiyede evlendim.Evlilik yaparken esim ayni anda Turkiye Cumhuriyeti vatandasliginida kazandi.Su anda kendisi cifte vatandas.
2003 yilinda Ingiltereye yerlestim ve 2004 yilinda surekli oturum iznimi aldim.
2006 yilinda Ingilterede bosandik. 3 yildir ayri yasiyoruz ve eski esim simdi baska bir Ingilizden hamile ve cok yakinda doguracak. Beni surekli Turkiyedeki bir avukata vekaletname verip bosanma islemimizi bitirecegiz diye oyaladi. Simdi ise benden kaciyor ve beni ilgilendirmez diyor. Ingilterede bosanirken esim beni sucladi ve ben hicbir malvarligi talebinde bulunmadim(tamamen anlasarak bosandik). Bosanmadan sonra eski esim tekrar kizlik soyadini aldi. Turkiyede halen benim soyadimi tasiyor ve TC kimlik karti tasiyor. Ingilterede ise eski soyadini.
Ben kesinlesmis bosanma kararini onaylatip Turkiyede Avukata verdim.
Eski esimin Turk vatandasida olmasi bana herhangi bir avantaj saglarmi?
Bu karari en kisa zamanda Turkiyede nasil onaylatabilirim?
Eski esim iki degisik soyismi kullandigi icin suc isliyormu?
Yeni dogacak cocugu benim icin sorun teskil edermi?
Simdiden yardimlariniz icin tesekkur ederim.
Saygilarimla
Erdal42
Cevap: Re: İngiltere'de gerçekleşen boşanmanın Turkiye'de Tenfizi
Merhabalar,
Ingilterede 2002 yilinda Pakistan asilli Ingiliz vatandasi olan esimle evlendim. 2007 yilinda 1 oglan cocugumuz oldu ve 2008 yilinda siddet gordugum icin bosanma davasi actim ve hali hazirda bosanma davam surmekte. Velayet davasi sonuclandi. Sosyal Servisin cocugun bende ikamet etmesi yonundeki onerisine ragmen esimin yuksek miktarda odedigi paralar sonucu ortak velayete karar verildi. Velayet ortak gibi gorulmesine ragmen cocugum 2 haftada bir persembe okul sonrasi babasina gitmekte ve pazartesi sabah okula birakilmakta.Cocugum ve ben Turk ve Ingiliz vatandasiyiz. Evliligim ve cocugum Turkiyedeki kutuklere islendi. Dolayisi ile Tenfiz davasi acmam gerekiyor.
Benim sorunum su yonde. Ortak velayet diye bir hukum Turk yasalarinda yer almiyor. Dolayisi ile Turkiyede bu hukumle ilgili nasil bir sonuc beklemeliyim. Ayrica cocugumun ortak velayete verilmesini bende kabul etmiyorum. Cocuguma ben bakiyorum daha 3 yasinda ve anne sevgi ve sefkatine ihtiyaci var. Baba cocugumu okuluna pazartesileri 122 km lik bir mesafeden getiriyor ve artik pazartesileri cocugumu sadece babasindan alip eve getiriyorum cok yorgun ve bitkin oldugu icin.
Uluslararasi davalar konusunda uzman ve tecrubeli avukatlarimizdan olabileceklerle ilgili gorus ve dusuncelerini bekliyorum.
Internetteki arastirmalarimda konuya benzer olarak sadece bu alttaki yaziyi bulabildim ancak ne ifade ettigini tam olarak algilayamadim. Bana lutfen avukat ve hakim arkadaslar yardimci olabilir mi?
2675 sayılı Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkındaki Kanunun 40. maddesi; yabancı mahkeme ilamının kısmen veya tamamen tenfizine karar verilebileceğini hükme bağlamıştır. Yabancı boşanma ilamında müşterek çocuk Berkant ile Gamze'nin velayetleri anne ve babaya birlikte verilmiştir. Evlilik devam ettiği sürece ana baba velayeti birlikte kullanırlar. Boşanma veya ayrılığa karar verilmesi halinde hakim, velayeti eşlerden birine vermesi gerekmektedir. (MK.m.336) Velayet düzenlemesi kamu düzeni ile ilgilidir. Yabancı mahkemenin çocukların velayetini anne babaya bırakması Türk Medeni Kanununa aykırıdır. (MÖHUH. m. 38/c) Gerçekleşen bu durum karşısında ilamın velayete ait kısmı hakkındaki tenfiz isteğinin reddi gerekirken yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırıdır….” (2. HD 20.03.2003 T; 2003/2818 E; 2003/3889 K)
Sayin NVP,
"Yapmaniz gereken tek sey bosanma belgenizle birlikte nufus dairesine gitmeniz ve isminizi tekrar bekar olarak aile kutugunuze gecirtmeniz, bu islem en fazla 1 gun surer. " diyemiyoruz, üzgünüm.
"yani avukat tutma, belgeleri Turkceye cevirme, karari tanitma, yeni mahkeme, eski esinizin adresini bulmaya calisma, aylarca belki senelerce bekleme... " Malesef doğru.
"Ingilterede evlenmis ve ingilterede bosanmissiniz. yani sorun yok. sadece bu bosanmayi (ispat olarak belgenizi gostererek, tipki evlenirken yaptiginiz gibi) nufus dairesinde ka yitlara gecirmeniz için uzun ve yorucu işlemler gerek.
Evlenme boşanma işlemi başka ülke kanunlarına göre gerçekleştirilse bile, bu işlemler kişilik haklarıyla ilgili olduğundan, Türk Hukuku geçerlidir.
Benım esımde belcıkada benı buraya yolladıktan sonra evı terk ettıgını belırtıp bosanma davası acagım dedı bır yıl sonra otomatıkman bosanırmısız benım bu durumda ıtıraz hakkım bıle yok mu