-
İşten Çıkarılma Hakkında
Merhaba,
14.08.2008 tarihinde sebep gösterilmeksizin ve ihbar yapılmadan işime son verildi.Maaşımı ve ihbar tazminatımı alamıyorum.Bu konuda ne yapmam gerektiğini bilemiyorum.Şikayet mercii neresidir?Konu hakkında yol gösterebilirseniz sevinirim.
Saygılarımla
-
Re: İşten çıkarılma Hk.
Bölge çalışma müdürlüğüne gidip şikayette bulunabilirsiniz.
-
Yardımınız için teşekkür ederim..
-
Bende aynı şekilde işten ihbar almadan ayrıldım.Sabah bana işinize son verilmiştir denildi.Kalan maaş verildi ve bir kaat imzalatıldı.Burda ayrıldı,anlaşmalı gibi 5 maddelik bir ayrılış nedeni ibaresi bulunmakta ve tüm haklarımı aldım şeklinde ibare bulunmakta.Şirketle imzaladığım sözleşmenin bitmesine 1,5 ay kala bu gerçekleşti.Aklıma takılan soru istifa yada kovulma şeklinde gerçekleşen çalışma sürecinin bitişinde neden anlaşmalı,istifa vesayre gibi ibareler bulunmakta.Belirtiğim ibareler sözleşmenin niteliğini bozarmı veya iptali için bir durum yaratırmı.
-
çalışma bakanlıgına şikayet etmek mantıklı..
-
Re: İşten Çıkarılma Hakkında
Saygıdeğer hukuk emekçileri,ben,kamu kuruluşuyken özelleştirilen bir kurumda 25 yıldır çalışan bir ssk lı işçiyim.kredi kart borçlarımdan dolayı hakkımda birden fazla icra takibini öne sürerek işveren iş akdini fesh etmek istiyor.İhbar ve kıdem tazminatı olmaksızın.1.Aralık.2008 e kadar borçlarımı temizlemezsem iş akdini fesh edip işten çıkaracağını belirtiyor.Lütfen bir cevap yazanınız olursa çok sevinirim.Çok acil müşkül durumdayım.teşekkürler.
-
Hakan Bey, saydığınız gerekçelerle işveren sizi işten çıkarırsa sözleşmenizi haksız feshetmiş olur ki bu durumda dava açarak kıdem+ihbar vb. tazminatlarınızı işverenden alırsınız, rahat olunuz..
-
Yanıtınız için çok teşekkür ediyorum.Ayrıca bu fesih gerekçesinide,4857 sayılı iş kanununun 18. maddesine dayandırıyor.Ben bu maddeyi okudum ,icra ile yada borçlarını ödeyememekle ilgili bir kelime geçmiyor.Bunuda ayrıca bilginize sunarım.
-
Toplam 1 dosya bulunuyor
Re: İşten Çıkarılma Hakkında Benimde büyük problemim var bakarsanız sevinirim
24.08.2007 yılında bir otel firmasında teknik servis departmanında işe başladım. 2007 yılının 10. ayında başkabir ile açılan aynı firmanın yeni otelinde calısıyor görüneceksin ama ssk primde veya işinde bir değişiklik yapılmayacak sözü aldım bir kagıt imazalattılar. yine 2007 12 ayında bir sağlık problemi yüzünden sağlık ocagından rapor aldım ve rapor aldıgımın gecesi fenalastım. Devlet hastanesi acile gittim prim günümün dolmadığını ve bana bakamayacaklarını söylediler. Neyse hiçbirsey demeden işime devam ettim 2008 yılın haziran (6. ay) 'da departman toplantısı yapıldı. Katıldık orada şikayetlerimizi dile getirdik, yeni müdürümüze; fakat birden ortalık ısındı kavgaya dogru olay buyüyordu ki meslek arkadasımın birisi müdürün üzerine yürüdü ve ben tutum. Engel oldum. .ertesi günü iznliydim, bana otelden telefon açtılar gelmemi söylediler otel'e kadar gittim. müdürün üzerine yürüyen arkadasım (benim engel oldugum kişi) ile bana çıkış verdiklerini tutanak yazıldıgını ve bunu imzalamızı istediler. Diğer arkads imzaladı, fakat ben imzalamadım tutanakta '' İş yerinde verilen göreve itiraz etmeniz, verilen işi zamanında yapmamanız, amirinize karsı hakarette bulnup saygısızlık etmeniz, işyeri kurallarına karsı gelmeniz ve iş ahlakıyla bağdaşmayan davranışlarınız yüzünden vs. vs. tutanaga orada çalışan bahçevanı şahit tutup imza attırmışlar. müdürün imzası da var ama ben atmadım çünkü öyle bir suçum yok diye. bana muhasebeden hesabımı kesdirmemi söylediler. Gittim sadece maaş bordrosuna o aya ait maşımı aldıgıma dair imza attım ve işe başlarken bana verilen eşyaların teslim ettiğime dair imza attım ama diğer ihbar ve kıdem tazminatı aldım ve hiçbir alacağım yoktur kağıdını imzalamadım. Eşimde o otelde çalışıyor, bu arad onuda belirteyim. Bana tazminat vermediler ihbar veya kıdem tazminatının hiçbirini güle güle dediler. aydın ssk ya gidip iş haklarımı arayacagımı söyleyincede beni bir nevi eşinide çıkartırız gibisinden sanki tehdit ettiler. Bende eli mahkum birşey yapamadım. Durumum iyi değil çünkü, bunları geçmiştim neyse boşver demişdim işci bulma kurumuna gittim 2 aysonra, işden cıktıktan sonra iş bulamamıstım. çünkü krizde var piyasada bana dedikleri seni girdi cıktı yapmışlar sana işsizlik sigortası veremyiz dediler devlet hastanesinden raporum vardı çalışdıgım dönemden alıp biraz harçlık yapayım dedim raporu ve vizite kağıdını götürdüm aldıgım cevap yine aynı girid çıktı göstermişler alamıyorum. Konuyu araştırdım gerçektende 20.06.2008 de girdi 24.06.2008 de çıkış göstermişler benim elim kolum bağlandı hiçbiryerden hiçbirşey talep edemedim. ben nasıl bir hukuk savaşı vermeliyim tazminat alma hakkım varmı? neler yapabilirim haklarım neler beni aydınlatırsanız sevinirim. teşşeküürler şimdiden.
-
Alıntı:
hakan07 rumuzlu üyeden alıntı
Yanıtınız için çok teşekkür ediyorum.Ayrıca bu fesih gerekçesinide,4857 sayılı iş kanununun 18. maddesine dayandırıyor.Ben bu maddeyi okudum ,icra ile yada borçlarını ödeyememekle ilgili bir kelime geçmiyor.Bunuda ayrıca bilginize sunarım.
Dediğiniz gibi 18.maddede öyle bir kelime geçmiyor. Muhtemelen işvereniniz maddeyi yanlış yorumlamış...
-
Bugün işverenimden şöyle bir yazı aldım:08.08.2005 tarihlerinde borçlandığınız kişilere olan borçlarınızı zamanında ödemeyerek icra takiplerine maruz kaldığınızdan dolayı ücretinize bu icra takipleri nedeniyle haciz işlemi uygulandığı,bu haciz işlemleri dolayısıyla bir kısım şirketimiz personelini meşgul ettiğiniz,dolayısıyla hakkınızda yapılan icra takip işlemleri dolayısıyla iş akışını ve işleyişini olumsuz yönde etkilediğiniz,dolayısıyla iş veriminin düşmesine neden olduğunuz,aynı zamanda bu eylemlerinizle şirketimizin kamuoyundaki imajını ve itibarını da zedelediğiniz tespit edilmiştir.Sözkonusu eylemleriniz sonucunda oluşan olumsuz durumların ortadan kaldırılmasını teminen hakkınızda yapılan icra takiplerine konu olan borçlarınızı en geç 01.12.2008 tarihine kadar ödemenizi ve bundan sonraki süreçte ücretinizde,iş akışı ve işleyişini olumsuz etkileyecek haciz işlemleri uygulanmaması için gerekli tedbirleri almanızı,aksi takdirde ikinci bir ihtarda bulunmaksızın iş sözleşmenizin 4857 sayılı iş kanununun 18. maddesi ve devamı hükümlerine göre geçerli bir sebebe dayanarak FESHEDİLECEĞİ hususunu ihtaren bildiririm......... Değerli hukukçularımız,benim borçlarım banka kredi kartlarınadır ve astronomik faizler yüzündende ödeme imkanım gitgide azalmış ve şimdi ise hiç ödeme imkanım yok.Bu yazıya göre işten atılırsam zaten ödeyemem.Benim durumum işten atılmaya geçerli nedenmidir.Bu durumda benim hiçbir hakkım yokmu.Bu işyerinde 24 yıldır aralıksız çalışıyorum,şimdi benim bütün emeklerim boşamı gitti.Asla kötü niyetli değilim,hatta borçlarımın bir kısmını ödedim ve ödemeyede devam ediyorum.Şimdi borç yüzünden intihar edenleri çok daha iyi anlıyorum.Benide bu yola itiyorlar artık son çare.Ha birde unutmadan sendikamızda bu konuda kılını bile kıpırdatmıyor.Yıllarca bizim sendikaya ödediğimiz aidatlarla ağalık yaşayan sendikacılarımız....onlarada hakkımı helal etmiyorum.
-
Hakan Bey, bana göre işverenin bu yazısında yazanlar iş sözleşmenizin haklı nedenle feshedilmesi için haklı bir sebep değil... Siz hiç bir şey olmamış gibi işinize gitmeye devam ediniz. İşveren sizi işten çıkartırsa hukuki olarak sonuçlarına katlanır, 24 yıllık kıdem tazminatınızı ve diğer tazminatlarınızı alacağınızdan hiç kuşkunuz olmasın..
-
İşveren beni işten çıkarırsa,ve ben dava açıp mahkemeyi kazansam.Mahkeme işimin iade edilmesine karar verse bile,işveren yinede beni işe almak istemezse,işe almıyarak,kanunen bir miktar tazminat vererek iş akdimi tamamen feshedebilirmi?Bunu bir yerlerden duymuştum.Herkesin bayramını kutluyorum.
-
Evet,işverenin mahkeme kararına uymayıp ,mahkemece belirlenmiş olan işe başlatmama tazminatını da ödeyerek sizi başlatmamayı seçme hakkı vardır.
-
Selamlar,
08.11.2007 tarihinde işe başladığım şirketten yüksek lisans derslerime gideceğim gün bahane edilerek (pazartesi,çarşamba,perşembe derse gidemezsin, yoksa kovarım! denilerek) 13.10.2008 tarihinde işten çıkartılacağım. Patronum şu anki işime biraz daha devam ederek kendisine işçi bulma konusunda zaman kazandırmamı istedi. İşten çıkartma konuları gündeme geldiğinde iş sözleşmemin olmadığı farkedildi ve tarafıma sözleşme imzalatıldı. Süresiz iş sözleşmemde gün belirtilmeden haftada 37 saat çalışma süresi ve haftada 1 iş günü eğitimine devam edecektir bilgieri bulunmaktadır. Haklarım nelerdir? Yardımcı olabilir misiniz?
Teşekkürler...
-
HAKAN 07 arkadaşım bende 18 maddeden işten çıkarıldım bu madde iş vereni zarara sokmaktır.sanırım burada bir yanlışlık yapmışlar bu arada sakın pes etme sonuna kadar git hakkınızı asla yedirmeyin .gerekirse insan hakları mahkemesine kadar gidin.bu zalim iş adamlarına haklarınızı yedirmeyin .
-
Alıntı:
ericccartman rumuzlu üyeden alıntı
Selamlar,
08.11.2007 tarihinde işe başladığım şirketten yüksek lisans derslerime gideceğim gün bahane edilerek (pazartesi,çarşamba,perşembe derse gidemezsin, yoksa kovarım! denilerek) 13.10.2008 tarihinde işten çıkartılacağım. Patronum şu anki işime biraz daha devam ederek kendisine işçi bulma konusunda zaman kazandırmamı istedi. İşten çıkartma konuları gündeme geldiğinde iş sözleşmemin olmadığı farkedildi ve tarafıma sözleşme imzalatıldı. Süresiz iş sözleşmemde gün belirtilmeden haftada 37 saat çalışma süresi ve haftada 1 iş günü eğitimine devam edecektir bilgieri bulunmaktadır. Haklarım nelerdir? Yardımcı olabilir misiniz?
Teşekkürler...
Seçme hakkınız var.Çalışmak veya okula devam etmek.
-
İşveren işe iki günden fazla izinsiz olarak gelmeyen işçisini işe gelmediğinden dolayı işçinin haberi olmadan ssk dan çıkışını yapabilirmi aksi takdirde çıkışını yapmışsa ne yapmalıdır
-
Ard arda 2 gün devamsızlık nedeniyle işveren derhal fesih hakkını kullanabilir.Bunun için 2 gün devamsızlığın ardından 6 gün içinde çalışandan savunmasını istemeli,geçerli belge ile mazeret belirtilmemiş ise çıkışını yapabilir.Çalışanın bu durumda yapabileceği ,eğer geçerli bir sebebi varsa ve diğer şartlarda sağlanıyorsa işe iade davası açmak olacaktır.
-
Alıntı:
demirbukey rumuzlu üyeden alıntı
HAKAN 07 arkadaşım bende 18 maddeden işten çıkarıldım bu madde iş vereni zarara sokmaktır.sanırım burada bir yanlışlık yapmışlar bu arada sakın pes etme sonuna kadar git hakkınızı asla yedirmeyin .gerekirse insan hakları mahkemesine kadar gidin.bu zalim iş adamlarına haklarınızı yedirmeyin .
Demirbukey kardeşim,doğru söylüyorsun ama güç onlarda.Ben hemen pes etmekten söz etmiyorum ama mahkemeler yıllarca sürer.Yinede hukuki mücadelemi vereceğim.Maalesef çoğu zaman adalet haklının değil güçlünün yanında oluyor.Çünkü onların dişli avukatlar tutacak paraları ve nüfuzları var.Sağlık olsun kardeşim ne diyelim daha başka.İlgin için çok sağol tavsiyene uyacağım.
-
selam ben 6 yıldır bi şirkette calışıyorum şirket iflas edecekmiş. ben ne gibi haklar elde edebilirim.. tazminat alabilirmiyim.. nasıl bi kanuni yol uygulamam gerekli.. tazminat vermeme gibi bi durumları olabilirmi.. işten cıkarırlarken ne gibi evraklar almam gerekli.. kendileri tazminatı 3 taksitle vereceklerini söylediler.. vermeme gibi bi durumları olurmu şayet olursa ne yapmalıyım??? verceginiz cevap için şimdiden cok teşekkür ederim:)
-
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Evet,işverenin mahkeme kararına uymayıp ,mahkemece belirlenmiş olan işe başlatmama tazminatını da ödeyerek sizi başlatmamayı seçme hakkı vardır.
desenize,bir fıkra var onu burda anlatmıyayım ama siz anlayın,ne yana dönersen dön.....hatırladınız mı bu fıkrayı.işte benim durumda bu demekki.bu arada ilginiz için sağolun. ben 6 aydır işsizim 24 yıl emek verdim sırf maaşımda icra kesintisi var diye işimden ettiler.Düzen böyle yapılacak bişey yok.Çalıştığım kurum da hangisiydi biliyomusunuz,hani değerinin çok çok altında haraç mezat yabancılara satılan altın yumurtlayan tavuk diye tabir edilen kurum du.Adını yazmıyorum burda sakıncalı olur belki siz hangi kurum olduğunu hemen anlamışsınızdır.Tekrar tekrar ilginize teşekkür ederim.
-
Öncelikle böyle yararlı bir siteyi kurduğunuz için emeği olan herkese teşekkürler.
benim sıkıntım diğer arkadaşlardan biraz farklı ben halen çalışıyor durumdayım.
ben bir banka yaklaşık olarak 5 yıldır kadrolu personel olarak görevliyim.
geçtiğimiz aylarda bankacılar ve sigortalıclar sendikası olan BASİSEN in isbankası ile yapmış oldukları bir kararı benim çalışmakta olduğum bankaya TEMŞİL yasası ile uygulatma kararı alınmış.bunun kurumum tarafından kabulu yada kabul edilmemesi değil sıkıntım.
şimdi çıkan dedikolulara göre bu dayatma sonucu banka eleman çıkartımına gidicek.buna görede öncelikli olarak borç bakiyesine göre değerlendirilecekmiş.
benim sizlerden öğrenmek istediğim şudur ki.5 yıldır çalışmakta olduğum kurumuma olan güvenim ve evlilik hazırlıkları için yapmış olduğum yaklaşık 20.000 tl kadar kredim var.kurumum olurda bu borcumu, banka personeline risk doğruacağı nı düşünürek beni işten çıkarabilirmi bunu mazeret sunarak.bu işten çıkarılmam için geçerli bir mazeretmidir.performans düşüklüğü ve yüz kızartıcı hiç bir kusurum ve kötü hiç bir sicilim yok.
eğer çıkarılabilirsem ne yapmam gerektiği konusunda bilgilerinizi rica eder ,
benim gibi fikre yardıma ihtiyacı olan herkese göstermiş olduğunuz ilgi ve alakadan ötürü teşekkür ederim
sevgi ve saygılarımla.
-
Alıntı:
Demirbukey kardeşim,doğru söylüyorsun ama güç onlarda.Ben hemen pes etmekten söz etmiyorum ama mahkemeler yıllarca sürer.Yinede hukuki mücadelemi vereceğim.Maalesef çoğu zaman adalet haklının değil güçlünün yanında oluyor.Çünkü onların dişli avukatlar tutacak paraları ve nüfuzları var.Sağlık olsun kardeşim ne diyelim daha başka.İlgin için çok sağol tavsiyene uyacağım.
Merhaba merak ettiğim bir şey var. İşveren işe tekrar başlatmaz ise işe başlatmama tazminatı ne kadardır? Caydırıcı bir miktar mıdır yoksa 3-5 kuruşa kapatabileceği birşeymidir?
-
Çalışma süresine değerlendirilen 4-8 aylık ücret tutarı kadardır.
-
merhaba, benim bi sorunum var yalnız bir türlü cevap alamadım. son çare size yazmaya karar verdim.İlginiz için şimdiden teşekkür ederim.
Benim eşim 3 yıldır büyük bir firmada kasa elemanı olarak görev yapıyordu. Mağaza içersinde hemen hemen bütün çalışanlar müşterinin nakit aldığı ürünü kendi kredi kartlarından ödeyip, nakiti alıyorlarmış.Arkadaşları yapıp herhangi bir sorunla karşılaşmayınca eşimde aynısını yapmış. Müşteriden nakit ödemeyi alıp kendi kredi kartından ürünü ödemiş. Fakat başka bir arkadaşı şikayet etmiş ve aynı gün eşimi işten çıkardılar. 25. maddenin 2. bölümüne dayanarak hırsızlık ve görevini kötüye kullanma gerekçesiyle kağıt imzalatmak istemişler, eşimde imzalamamış.Sadece olayla ilgili yazılı savunmasını almışlar. Şu anda işsiz.Benim merak ettiğim şey bu olayla ilgili bi ihtar verme yoluna gidilemezmiydi, neticede bunu ordaki birçok insanın yaptığını hepsi biliyor.veya bu çıkarılışla ilgili dava açsak kazanabilirmiyiz.Herhangi bir hakkımız var mı?
-
bana yanıt verebilecek kimse yok sanırım :(
-
Alıntı:
İş Kanununun 18. maddesi işçi davranışlarından kaynaklanan geçerli nedenle feshi düzenlemektedir. Maddede açıkça işçinin maaşına haciz gelmesine dair bir ifade elbette yoktur. Ancak eğer maaşınıza birden fazla haciz varsa işvererininiz ilgili madde gereğince iş akdinizi feshedebilir. Bu konuda Yargıtay 9. Hukuk Dairesinin 2008/2909 Esas sayılı kararına bakmalısınız. İşvereniniz size belli bir süre vermiş. Bu süre feshin geçerli olabilmesi için şarttır. Eğer size tanınan süreyi işvereniniz yazılı bir şekilde bildirdi ise konuyu ciddiye almanız yeterli olur.
-
öncelikle iyi günler.otelde odalara girmek üzere imza karşılığı bize verilmiş olan pass cardın kaybedilmesi durumunda iş akdinin feshi mümkünmüdür.teşekkür ederim.
-
Ben mümkün görmüyorum insanlık halidir insan kendini bile kaybediyor yeri gelince.