-
Telefon ses kayıdı delil olur mu
gazete ilanı ile dolandırıldım.ve halen beni dolandıran kişilerin düzenli olarak 5 aydır hürriyet gazetesi seri ilanlar bölümün de ilanları yer almaktadır.ve baş sayfalar da.acaba vaadettikleri yalanları ses kayıtlarını alarak kullanabilirmiyim.mahkemeye vereli 2 ay oldu ve bi sonuç yok ek delil için ses kaydı hakkım varmıdır??
-
Re: Telefon ses kayıdı delil olur mu
Alıntı:
bahtiyar78 rumuzlu üyeden alıntı
gazete ilanı ile dolandırıldım.ve halen beni dolandıran kişilerin düzenli olarak 5 aydır hürriyet gazetesi seri ilanlar bölümün de ilanları yer almaktadır.ve baş sayfalar da.acaba vaadettikleri yalanları ses kayıtlarını alarak kullanabilirmiyim.mahkemeye vereli 2 ay oldu ve bi sonuç yok ek delil için ses kaydı hakkım varmıdır??
İzinsiz ses kaydı yaparsanız siz suç işlemiş olursunuz. Savcılığa durumu arzeden bir dilekçe yazınız.
-
haklı olabilirsiniz ,peki halen gazate ilanı çıkıyor bu şahısların ve diyelim ki,bu dolandırıcılar gazete ilanını kestiler diyelim ,savcılık muhtemelen 2. veya 3 ay içerisnde devreye girer ise peki haklı oldumu nasıl ispatlıyacam, delil toplamak suçmu,en büyük delil ses kaydı değil mi,bir yolu yokmudur
-
Sn. bahtiyar78,
Bildiğim kadarılya bu işi kendiniz yaparsanız yasadışı ancak savcılık aracılığı ile yaparsanız yasal bir delil olur.
Bu yüzden savcılığa konu ile ilgili bir dilekçe vermeniz olayı çözebilecektir.
-
izinsiz kayıt yapmak yasal değildir ama zaten bilir kişi bu konuyu araştırırken içeriğini inceleyecekir için rahat olsun
telefonunun dinlenmesi için yasal başvuru yapmalısın ve dinleme işini resmi kurumlar yaptırarak kayıt altına alabilir senin kayıtlarının bir resmiyeti olacagını düşünmüyorum
-
Buradaki yorumlara kesinlikle katılmıyorum. Geçen yıl işten çıkarttığımız bir işçi sürekli fabrikaya telefon edip tehtitler savuruyordu. Tehtitkar ve küfürlü bir kaç konuşmasını kayda aldık ve avukatımız vasıtası ile dava açtık. Kayda aldığımız kasetleride mahkemeye delil olarak sunduk. Mahkeme kasetleri Ankara kriminale çözümü için gönderdi. Suçu sabit görüldü ve 1 yıl 9 ay hapis cezası aldı, sonra paraya çevrildi ve ertelenmedi. Neticede biri sizi tehtit ediyorsa ve yalan vaatlerde bulunuyorsa kayda alıp mahkemeye delil olarak sunabilirsiniz bunda hiçbir sakınca yoktur.
-
lütfen kimseyi yanlis yonlendirmeyelim herkes en ufak hakaret yada dedikodu birbirini kayit almaya baslarsa kotu olur.paranoya icinde yasamak zorunda kalırız ses kayit islemleri yanlizca mahkeme izniyle olmalidir dogrusuda budur degerli avukatlar konuyu acıklmıs lutfen yanlis yonlendirme yapmayalim
-
avukat arkadaşlardan herhangi bir açıklama gelmedi acaba hangisi doğru doğrusunu söylemek gerekirse haklı oldum konuda haksız duruma düşmemek için ses kayıdı en büyük delil ,lakin birde hürriyet gazatesi seri ilan sayfası var acaba bunun screen görüntüsünü mahkeme savcı bey kabul edermi ,çünkü günlük hürriyet gaztesinde cıkan ilanın aynısı ,internettede çıkıyor ama screen grap lı bir görüntü ,yasal neyse onu yapacam ama halen henüz bir acıklama gelmedi
-
Sen kayıt yapabiliyorsan yap.Ses kaydının suç oldugunu kim söylüyorsa söylesin..
Ben şüphelendiğim ve gün gelir lazım olur düşüncesiyle pekçok konuşmayıkayda almışım ve halada kaydediyorum.
Bukayıt işlemine yıllarönce bir kız arkaaşım yüzünden başladım.Kendisinden ayrılmak istiyordum ve beni tehdit etmeyebaşladı. '' Benden ayrılırsan bana tecavüz etti der seni rezil ederim,hapislerde süründürürüm deyince beynimde şimşekler çaktı ve bende herşeyi hem sesli hemde görüntülü olarak kaydetmeye başladım ve elimde yeterli delil oluncada önce kendisine dinletip-izlettim ve sonrada kapıyı gösterdim ve birdaha karşıma çıkmadı telefonumudahi arayamadı.
Kimseye şantaj vs yapmayacaksan ses ve görüntü kaydın emin bir yerde ise birşey olmaz. Bazan öyle kasetler ortaya çıkıyor ki insanların hayatları mahvoluyor.
Sizinki basit bir telefon görüşmesi ve biran önce seskaydımı yapacaksınız ne yapacaksanız yapın ve ardından da c.savcılığına suç duyurusunda bulunun.Pekçok vatandaşın yaptıgı gibi karakola vs değil direk c.savcılıgına şikayet dilekçenizle başvurunuz .
-
Türk Ceza Kanunu
SES VEYA GÖRÜNTÜLERİN KAYDA ALINMASI
Madde 286 - (1) Soruşturma ve kovuşturma işlemleri sırasındaki ses veya görüntüleri yetkisiz olarak kayda alan veya nakleden kişi, altı aya kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
-
Alıntı:
emin782000 rumuzlu üyeden alıntı
Türk Ceza Kanunu
SES VEYA GÖRÜNTÜLERİN KAYDA ALINMASI
Madde 286 - (1) Soruşturma ve kovuşturma işlemleri sırasındaki ses veya görüntüleri yetkisiz olarak kayda alan veya nakleden kişi, altı aya kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
soruşturma ve kovuşturma başlamamış............
Ayrıca tehdit eden kişinin sesinin kaydedilmesi suç değildir...çünkü tehdit hukuka aykırılığı ortadan kaldıran bir durumdur...
-
Arkadaşlar bundan 4 ay önce dolandırıldım ve bana bu kişiler iş göstermediğinden İstanbula gidip bir çok iş yerine iş başvurusun da bulundum. yaklaşık 100 ofise girip CV bıraktım bire bir görüşme yaptım sonuç ise yok ne bir teklif ne bir cevap nitekim başvurusu yaptığım iş ise gemi işi,gemicilik söktörü tamamen simsarların dolandırıcıların ve buna bağlı aynı paylaşımı sağlayan gemi şirketleri armatör firmaların gemi sahiplerinin doğrultusun da yapılıyor, herkez komisyonunu alıyor.Yeni başlayan gemici için tecrübesi olmadığı için işe girmek ise neredeyse imkansız ve 10m yıllık kaptanından tutunda zabitine kadar herkezin belli, bir komisyon vererek simsarlar üzerinden işe giryorlar ve buna ise töre,adet gelenek adı veriyorlar.Benim gibi dolandırılan ve kandırılan insanların ise haddi hesabı yok yaş farkına bakılmaksızın,harcamalarım 3 bin ytl yi geçmiş durum da ve halen işim yok.şuan güvenlik işine başladım artık ümidim kalmadından dolayı,
03.08.2008 tarihinde 0216......no`,lu telefondan bana bi telefon geldi.beni arayan 40 yaşlarında bi bayan isminin pınar oldunu xxxx... şirketten aradığını ve işe ihtiyacım olup olmadığını sorması üzerine 1200 $ dolar maaş ,ssk ile işe başlarmısınız dedi bende evet dedim vu bunun üzerine faks bilgilerimi acilen belirttiği numaraya hemen gemi belgemi fakslamamı istedi.Ve hemen işe başlıyacaksın acele et hemen faksla demesi üzerine koşarak sevinerek pantolunu bile giymeden belgemi o bayanın söylediği yere faksladım.lakin 15 dakika sonra bayana ulaşmak istedim ve telofon açtım.telefon açtığım yer pendikde ki bir kırtasiye çıktı.bayanı istedim lakin kimlik bilgilerimi almış ve cıkmış olduğu bilgisini aldım yer pendik merkezine yakın bir kırtasiye.ve beni dolandıran kişilerin orda olduğunu bilmem üzerine kesinlikle beni dolandıran kişilerin olduğunu biliyorum.gemi belgemide gasp ettiler tamamen yıkılmış durumdayım.ben ise pendikde bi iş başvurusunda bulunmamıştım.kırtasıyeden bayana ait bütün bilgileri aldım.ve benim bu gemi belgesini kullanabilirler mi?yani bu insanlar her türlü oyun var ,insan tacirliği bile yapıyorlardır bu kişiler.!her türlü kimlik bilgilerimi kullanabilirler mi? sözü geçen şikayetimi ilk olarak,denizcilik müsteşarlığına ,emniyet müdürlüğüne, kaymakamlığa bilgi verdim lakin sonuç yok.Şahısların halen ilanı çıkıyor.ve bugünde sadece 1 telefon görüşmesiyle bu kişilerin vaadettikleri yalanı ses kayıdına almak istiyorum ve bu en büyük delil olacaktır.
eğer ses kayıdı olmassa ve ilanları kesilirse manevi yönden göçeçeğim.bana bir avukat açıklasın allah rızası için
-
acaba 286 maddeyi 1 kez olsun değiştiremezmiyiz ,6 ay değil mi ,ve en azından çıkarsan işinde hazır olur , eski hükümlüler bile iş buluyor memur oluyo,topluma kazandırılıyor,bizim gibi garipler ise canlı canlı öldürülüp ,hakkını araması bile kısıtlanıyor ,yok kardeşim sen yapamassın haksızsın yaparsan 6 ay ..sindirilsin mi nedersiniz.hakkımızı bile savunamıyoz öylemi,vay bee vayyy yazan neden yazmış yaw o maddeyi bi bilsem keşke hayırlısı olsun
-
herkes haddini bilecek kimse kimseyi gizlice kaydedemez kız arkadasını kaydeden arkadas haddini bil bence.amac ne olursa olsun git savcılıga onlar kayıt yapsın sen degıl .kanunlar delinemz bır kere ıkı kere yok.lutfen saygılı olalım.
-
Bunun tartışılacak bir tarafı yok. İzinsiz ses kaydı yapmak suçtur, aile mahkemeleri haricinde de delil olarak kullanılamaz. Kız arkadaşınız size izinsiz ses ve görüntü kaydı yaptığınız için dava açsaydı siz suçlu konuma düşerdiniz. Veya bahsedilen işçi sizin izinsiz kayıt yaptığınızı belirtseydi yine fabrika olarak sorumlu durumda olurdunuz.
Ses kaydı yapmak istiyorsanız, savcılık yoluyla yapın.
-
Yargıtay Ceza Genel Kurulu kararına göre de yasal yollarla elde edilmiş olsa dahi yan delillerle desteklenmediği sürece telefon dinleme kayıtları tek başına kesin delil niteliği taşımaz.
-
Telefon rahatsızlığı ile ilgili 03.07.2008 tarihinde Cumhuriyet Baisavcılığına şikayet dilekçesi verdim. Vaktim olmadığından geri almak istiyorum. 07.01.2009 tarihinde mahkeme var diye diğer tarafa tebligat gelmiş ama bana bişi gelmedi. Acaba bu şikayetimi geri alabilirmiyim.Yada mahkemede şikayetçi değilim dersem karşı taraf para cezası yada hapis cezası alırmı?. Ne kadar ytl olur ? Kamu davası olurmu?teşekkürler..
-
Alıntı:
alex28 rumuzlu üyeden alıntı
Buradaki yorumlara kesinlikle katılmıyorum. Geçen yıl işten çıkarttığımız bir işçi sürekli fabrikaya telefon edip tehtitler savuruyordu. Tehtitkar ve küfürlü bir kaç konuşmasını kayda aldık ve avukatımız vasıtası ile dava açtık. Kayda aldığımız kasetleride mahkemeye delil olarak sunduk. Mahkeme kasetleri Ankara kriminale çözümü için gönderdi. Suçu sabit görüldü ve 1 yıl 9 ay hapis cezası aldı, sonra paraya çevrildi ve ertelenmedi. Neticede biri sizi tehtit ediyorsa ve yalan vaatlerde bulunuyorsa kayda alıp mahkemeye delil olarak sunabilirsiniz bunda hiçbir sakınca yoktur.
Burdaki aksi yorumların hiçbirine katılmıyorum.! Yukarıdaki başımızdan geçen olay bunun kanıtıdır. Eğer biri sizi tehtit ediyorsa bunu kayda alıp hem savcıya hemde mahkemeye delil olarak gönül rahatlığı ile sunabilirsiniz.!
-
Bence kaydı yetkili merciler tuttuktan sonra neden olmasın. Kisi tarafından tutulmaması kanatindeyim.
-
bırakalım ses kaydını ,bugün yapmış olduğum suç duyurusu haklı olmama rağmen ,takipsizlik yani yeterli delil bulanaması sonucun da kaybettim yani 100/100 haklı olmama rağmen bırakın delil sunmayı ses kaydı sunmayı ,gazete ilanını ,internet ilanını,sunamadığım gibi,takipsizlikle sonuçlandı,savcı beyin yanına çıktım ,bütün delillerimin olmasına rağmen neden böyle bir sonuç ortaya çıktı dedim,bana söylediği gazete ilanı ,ses kaydı, internet ilanı ,bağlayıcı olmaz dedi,yani delilden sayılmıyormuş,burası hukuk devleti devleti dedi.3 ay öncesinden sonuçlanmış davayı bana tebliğ bile edilemedi,ben cebimdeki son kuruş paramla istanbula gittim.ayrıca savcı bey bağırdı çağırdı ,üstüne üzlük bide azarladı,yani şuan dan itibaren gerçek hukuk devletinin ne anlama geldiğini anlaöış durumdayım.teblikatı ise orda katibi tarafından teslim aldığıma dair onayladım.yani 15 gün mühlet verildi.yani ne ses kaydının ne gazete ilanının nede şahitlerin hiçbir anlamı kalmadı.sadece soruyorum.uzaydamı yaşıyoruz.şahitler dinlemeden bir karar veriliyor.bırakın ses kaydını ses kaydı suç ise,ozaman bu karar hukukmudur.
-
[QUOTE=mesaog;207492]Sen kayıt yapabiliyorsan yap.Ses kaydının suç oldugunu kim söylüyorsa söylesin..
Bukayıt işlemine yıllarönce bir kız arkaaşım yüzünden başladım.Kendisinden ayrılmak istiyordum ve beni tehdit etmeyebaşladı. '' Benden ayrılırsan bana tecavüz etti der seni rezil ederim,hapislerde süründürürüm deyince beynimde şimşekler çaktı ve bende herşeyi hem sesli hemde görüntülü olarak kaydetmeye başladım ve elimde yeterli delil oluncada önce kendisine dinletip-izlettim ve sonrada kapıyı gösterdim ve birdaha karşıma çıkmadı telefonumudahi arayamadı.
Aman gardaş dikkat et senide kız arkadaşının görüntüsü yüzünden Gökhan Demirkol gibi içeri atmasınlar.Sil sen hemen o kayıtları :o İşte okuyunda görün millet her po.. kendi isteğiyle yiyecek sonra bir bayanın zorla demesiyle Hakimde anında tutuklayacak.Yasayı ne hale getirdiler yazıklar olsun.Şeriiatta bile 4 şahit istiyor bizde bi hatunun şikayeti o kişiyi tutuklamaya yetiyor.Kahrolsun kaşarlar,kaşar zihniyetler...
-
haklısınız şahitleri bile dinlemeyen bir adalet olsa olsa uzayda olsa gerek kanatimce.Gerçek hukuk Devletinin ne anlama geldiğini şuan anlıyorum.Garipseniz, paranız da yoksa,unutun dava açmayı bırakın ses kayıtlarını,bırakın delilleri,yani hukuk devleti deyiliz.gerekirse insan hakları mahkemesine başvuracam.ama artık türkiyede adalete kesinlikle 1gram da olsun inancım kalmamıştır.
-
sayın bazı avukatlar şaka gibisiniz gercekten nasılda insanları yanlıs yönlendiriyorsunuz egerki tehdit taciz yada herhangi bir amacla bir sucu ispat etmek icin ses kaydına ihtiyacınız varsa savcılıga dilekce yazınız bırakın yetkılı merciler bu kayıtları yapsın yoksa herkes kendi kaydını yaparsa paranoya ve güvensizligi düsünün su kız arkadasını kaydeden akıl saglıgının yerınde olmadıgını dusunuyorum hakaret dolu bir mesajı var lutfen kaldırılsın bole saygın bir siteden
-
Arkadaşlar Anayasamızda açık bir hüküm var:
AY.md.38/6 ''Kanuna aykırı olarak elde edilen bulgular delil olarak kabul edilemez.''
Anayasamıza göre kişinin rızası dışında ses,görüntü,video vb. kayıtlar mahkemede delil olarak kullanılamaz;bunun en büyük örneklerini üfürükçülerle ilgili hukuk mücadelelerinde görüyoruz.Gizli kamera ile üfürükçü hoca kayda alınıyor ve hakkında dava açılmak isteniyor;fakat hocamız birgün sonra aynı işe devam ediyor.Sebep ise rızası dışında kayda alınması..
Kanaatimce hukuka aykırılığı ortadan kaldıran bir sebep olduğu takdirde,kayıtlar ancak delilleri güçlendirici ispat olarak kullanılabilir. Bir davanın umulduğu gibi gitmesini istiyorsak aslında hepimizin bildiği gibi güçlü delillerimiz olmalı (tanık,bilirkişi,resmi belgeler gibi) ve istiyorsak bu delilleri de güçlendirmek amacıyla ve hukuka aykırılığı ortadan kaldıran bir sebep varolduğu takdirde artık illegal olmaktan çıkmış,delilleri güçlendirici olarak kullanılabileceğimiz kayıtları da delil kuvvetlendirici olarak sunabiliriz.
Ayrıca ''emin782000'' adlı üyenin alıntıladığı TCK 286. madde,konumuzla ilgisizdir.Bunun gerekçesini de ''sahbudak'' adlı üye açıklamıştır. Bu noktada üyelerin bir şüphesi sözkonusu olmasın!
Sayın ''bahtiyar78'',
Bence de,savcının da dediği gibi,sorununuzla ilgili güçlü delilleriniz olmadığı için kovuşturma başlatılamaz.
-
Sayın Mustafa bey, Kanuna aykırı olarak elde edilen bulgular delil olarak kabul edilemez diyorsunuz peki 70 milyonluk bir ülkede 20 milyonun okuduğunu varsaydığımız Gazete ,İnternet de mi delil sayılamıyor,bu adamlar açıkça haksız kazanç elde ediyor ve 1 yıldır gazetede ilanları kesilmek bilmiyor ve insanları dolandırıyor ben bunu biliyorum.benim gibi birçok da mağdur insan var,tamam herşey tamam desek de , bu kovuşturma aşamasında neden şahitler dinlenmiyor,yani pes doğrusu bu adalet nasıl birşeydir bir türlü anlamış değilim.ve savcı bey bana gazete ilanını internet ilanlarını delil olarak sunamassın diyor.Yani gazete ilanı hukuka aykırımıdır hadi ses kayıdını geçtik diyelim.peki AY.md.38/6 madde böyle ise delil sunamayıp hükmen kayıp ettik dolandırıldık Allahından bulsun mu diyeceğiz..dediğim gibi şikayetimde bulunduğum kişileri şahit tanıklarım bile dinlenmedi..acaba tek bir sorum var itirazmı etmeliyim yani ..
-
ses kaydınızı yaptıktan sonra savcılığa başvurun
-
CMK md.160-161 çerçevesinde suçtan mağdur olarak daha önce vereceğiniz rıza ile (ki bu ceza yargılamasında hukuka uygunluk sebebi teşkiledecek ve ses kaydının delil niteliğine haiz olması sonucunu yaratacaktır) Cumhuriyet Savcısına müracaat edip şikayette bulunarak telefonunuzun dinlenmesini talep ediniz , bu sayede sonra yapılacak bütün konuşmalar sizin telefonunuz aracılığı ile kayıt altına alınacak ve bu kayıtlar mahkemede delil olarak kullanılabilecektir.
değerli hukukçuların dikkatini çekerim bu talep ; CMK md.135 İletişimin Denetlenmesi koruma tedbiri değildir çünkü o tedbir failin telefonunun dinlenebilmesi için verilir ve katalog suçlar için geçerlidir. Burda benim bahsettiğim ise , mağdurun kendi rızasıyla telefonunun dinlenmesi ve kayda alınmasıdır.
-
sizin tekbaşınıza telefon konuşmalarını kaydetmeniz ; onlara
delil niteliği kazandıramaz.
-
Benimde davam var haala devam ediyor,ben de ses kaydı yaptım mahkemeye verdim,ankaraya gitti ses mukayesesi için,sahsın başkaca kendini ıspatlıyacak durumu yoksa delil olarak yasal bu kayıt,sahsın mahkemede ben yaptım ettim suçluyum demesinimi bekliyecegiz?yaptıgım kayıt beni ipten aldı,ancak yaptıgın kayıtın türü önemli benle,neden ,ne için,dayanadıgı önemli bence.
-
Alıntı:
dağdakiadam rumuzlu üyeden alıntı
Benimde davam var haala devam ediyor,ben de ses kaydı yaptım mahkemeye verdim,ankaraya gitti ses mukayesesi için,sahsın başkaca kendini ıspatlıyacak durumu yoksa delil olarak yasal bu kayıt,sahsın mahkemede ben yaptım ettim suçluyum demesinimi bekliyecegiz?yaptıgım kayıt beni ipten aldı,ancak yaptıgın kayıtın türü önemli benle,neden ,ne için,dayanadıgı önemli bence.
sayın dağdaki adam ; tabiki şüpheliden veya failden eylemini ikrar etmesini beklemek tek yapacağınız şey değildir ; burada önemli olan husus şudur : siz bu adamın konuşmalarını kendiniz hiçbir makama başvurmadan mı yaptınız ; yoksa durumu benim de az önce belirttiğim gibi önce savcılığa şikayette bulunup ardından bu doğrultuda mı hareket ettiniz. Sizin elde ettiğiniz ses kayıtlarının hukuka aykırı olsa bile mahkemece kabul edilme ihtimali her zamn mevcuttur ancak bu durumda temyiz aşamasında geri dönerse hiç şaşmayın , ses kaydı ile delil toplama bir prosedüre tabidir.(CMK md.135 için). Eğer siz kendi rızanızla iletişiminizin kayda alınmasını ilgili kurum vasıtasıyla gerçekleştirmiş iseniz zaten ortada bir sorun yoktur bu kayıtlar da delil niteliğine haizdir.
-
Yukarıdaki forum yazımı dikkatli okursanız anlayacaksınız ki ; şüphelinin ya da failin ses kayıtları CMK md.160-161 kafsamında ; mağdurun rızası ile dinlenip kayıt altına alınması her zaman mümkündür. İlgili telekominikasyon kurumundan veya GSM operatöründen ilgili konuşma kayıtları bu şekilde yapılmış bir prosedür çerçevesinde elde edilebilir ve ceza yargılamasında hükme esas teşkil edebilir.
-
emrah07,bu sahıs daha öncede beni şikayet etmişti,ancak kovuşturmaya yer yokturla bitti,daha sonra benimle rızası ile görüşmeye başladı ,beni daha önce şikayet ettigi için temkinli davrandım bir iftiradan daha korkarak haberi olacak şekilde konuşmaları kayıt ettim,daha sonra beni yine şikayet etti;bu konuşmalarda şarkı söylemeler ısrarla para istemeler ve kayıtın sonlarına dogruda tabi şikayet ettigi zamanki günlerdeki konuşmalarda ise bana iftira attıgını ve benden aldıgı bazı şeyleri savcının istedigini söylüyor ve bende asliye cezada yargılanıyorum,
Şimdi soruyorum bu konu için ahkam kesen üyelere ,bayansınız diye hayatımızımı söndürmeye yetkilisiniz ?ohh ne ala,biz onların ohunu alalım onlarda bizim ahımızı,arkadaşlar rızasını ıspatlıyacak deliler bulundurun benden size tavsiye bu,menfatleri için sizi bir şikayet ettilermi varya bir masum görüntü veriyorlar mahkemede inanamazsınız.herkesde onlara yardımcı oluyor belki bizede bişe düşer ,allah yardımcımız olsun arkadaşlar tedbiri elden bırakmayın.