-
Aylığın ne kadarına icra konulabilir
Devlet memuruyum aylığımdan kesilecek icra için 800 ytl kesilebilir diye muafakatname vermiştim.son üç aydır 800 ytl hariç 340 ytl de başka icra işlemi eklenerek aylığımdan 1140 ytl kesiliyor.aylığımın 1/4 ü 340 ytl dir Bu durumda elime kalan gelirle geçinmem münkün değildir.Benim önceden muhafakatname vermem sebebi ile, diğer borçlarımdan dolayı tekrar maaşımın kesintiye uğraması doğrumudur ?Acilen bir şekilde bu sorunumu çözmek istiyorum. Verdiğim muafakatnameyi iptal ettirebilirmiyim
Saygılarımla Arzederim.
-
Re: Aylığın ne kadarına içra konulabilir
Alıntı:
ender eses rumuzlu üyeden alıntı
Devlet memuruyum aylığımdan kesilecek icra için 800 ytl kesilebilir diye muafakatname vermiştim.son üç aydır 800 ytl hariç 340 ytl de başka icra işlemi eklenerek aylığımdan 1140 ytl kesiliyor.aylığımın 1/4 ü 340 ytl dir Bu durumda elime kalan gelirle geçinmem münkün değildir.Benim önceden muhafakatname vermem sebebi ile, diğer borçlarımdan dolayı tekrar maaşımın kesintiye uğraması doğrumudur ?Acilen bir şekilde bu sorunumu çözmek istiyorum. Verdiğim muafakatnameyi iptal ettirebilirmiyim
Saygılarımla Arzederim.
Siz kesilsin diye muaffakat name verirseniz keserler tabi, niye alacaklılar icrada usül olarak sıraya girsinki sen verdikce muaffakatı bu işin srası falan olmaz önüne gelen alır.siz muaffakat vermediğiniz sürece,alacaklılar sıraya girer ve maaşınızın 1/4 başkasına dokunamazlar,sizde ozaman gecinecek para kalır.
-
-
Peki bu muafakatname iptal edilebilir mi ? Ben muafakatname verirken diğer borçlarımdan dolayı tekrar icraya düşüp maaşımdan kesinti yapılabileğini düşünmemiştim. İçine düştüğüm durumdan dolayı geçinmem imkansız bu duruma dayanarak iptali isteyebilirmiyim ?
-
Alıntı:
Peki bu muafakatname iptal edilebilir mi ? Ben muafakatname verirken diğer borçlarımdan dolayı tekrar icraya düşüp maaşımdan kesinti yapılabileğini düşünmemiştim. İçine düştüğüm durumdan dolayı geçinmem imkansız bu duruma dayanarak iptali isteyebilirmiyim ?
Bİr saniye , siz bir borcunuzdan sadece 800 kesilmesi icin muaffakatneme verdiniz. diğer hakkınızda acılan icra takipleri ile ilgili olarak maaşınızdan ,sıra gözetilmeden kesilmesi hususunda muaffakatiniz yokmu.?
-
Re: Aylığın ne kadarına icra konulabilir
İlk gelen icra için 800 tyl lik muafakat verdim. Ondan sonra gelen icra için muafakat vermedim. Diğer icra işlemine muafakat vermediğim halde 800 ytl kesildiği halde diğer icradan dolayı 340 ytl daha kesilmeye başladı. 3aydan beri toplam 1140 ytl kesiliyor böyle bir durumda geçinmeme imkan yok maaşımın tamamına yakını kesiliyor. İşyeri mali işlere sorduğumda 800 ytl muafakat verdiğimden dolayı o kesintiyi dikkate almadıklarını ikinci gelen icradan dolayı maaşımın tamamının 1/4 ünü kesebileceklerini Ben maaşımdan 800 ytl kesildiğini maaşımdan tekrar bir kesinti yapılmaması gerektiğini söylememe rağmen yapılanın doğru oldugunu iddaa ettiler. Yapılan işlem ne kadar doğrudur ? Doğru değilse icrayı durdurabilirmiyim. Kesilen icra tutarını geri alabilirmiyim ?
-
Alıntı:
İlk gelen icra için 800 tyl lik muafakat verdim. Ondan sonra gelen icra için muafakat vermedim. Diğer icra işlemine muafakat vermediğim halde 800 ytl kesildiği halde diğer icradan dolayı 340 ytl daha kesilmeye başladı. 3aydan beri toplam 1140 ytl kesiliyor böyle bir durumda geçinmeme imkan yok maaşımın tamamına yakını kesiliyor. İşyeri mali işlere sorduğumda 800 ytl muafakat verdiğimden dolayı o kesintiyi dikkate almadıklarını ikinci gelen icradan dolayı maaşımın tamamının 1/4 ünü kesebileceklerini Ben maaşımdan 800 ytl kesildiğini maaşımdan tekrar bir kesinti yapılmaması gerektiğini söylememe rağmen yapılanın doğru oldugunu iddaa ettiler. Yapılan işlem ne kadar doğrudur ? Doğru değilse icrayı durdurabilirmiyim. Kesilen icra tutarını geri alabilirmiyim ?
Bakınız burada mutemet yanlış yapmaktadır,Sizin maaşınıza ilk konan acizin 1/4 değilde 800 kesilmesine muaffakat varmişiniz bu acizle kesilen miktar.Ayrıca gelen haciz burada muaffakat olmadığı sürece sizin maaşınıza kesinti getiremez,yanlız şunu bilelim nafaka borcu falan değil değilmi. değilse, burada mutemetiniz yani saymanınız cok büyük hata yapmaktadır. Evet bu hususa itiraz ede bilie kesilen paraların geri iadesini isteye bilirsiniz.Ayrıca burada mutemetinizin görevini savsaklaması neticesinde zararınızın tanzimini ve hakkında adli ve idari soruşturma actıra bilirsiniz. sizin maaşınızda icra kesintisi varken,ikinci bir icranın rizanız olmadan yani muaffakat vermeden kesinti yapılması aykırı bir işlemdir.
-
İcra takibini yani kesintiyi yapan icra dairesinin bağlı olduğu adliyede görevli icra hukuk mahkemesine şikayet yapın. Dosya üzerinden hukuksuz olan maaş haczi iptal edilir. Sadece muvafakat verdiğiniz 800 YTl lik kısım kesilmeye devam eder. Bu borç bittikten sonra başkaca muvafakatiniz yok ise 1/4 oranında diğer borç için hacze devam edilir.
-
ilk kesilen icra dışında muafakat vermedim nafaka kesintiside değil borcuma karşılık gelen bir icra ikinci kesilen icrayı en kısa sürede durdurabilmem için haksız yere kesiliyorsa ki bu ayda kesilecek az bir süre kaldı izlemem gereken en hızlı yol nedir teşekkür ederim.
-
Şİkayet davası açarsanız 10 gün içinde sonuç alırsınız. Daha hızlısı malesef yok.
-
ilginize teşekkür ederim şikayet davası açarken nekadar masraf yaparım takdir edersiniz ki hemen açmam için öğrenmem iyi olur
-
her şey için teşekkür ederim
-
takriben 29 YTl masrafınız olur ve dosya üzerinden karar verilir. Ayrıca 800 YTL muvafakati icradan öncemi sonramı verdiniz?
-
muafakati İcra kesintisi başlamadan verdim
-
Sanırım yanlış anlattım. Kesinti zamanı değil, icra takibi başlamadan öncemi verdiniz yoksa yada daha sonra mı verdiniz?
-
icra takibi başladıktan sonra muvakafatname vermiştim
-
Sayın Ender Eses
İcra iflas kanununun 83. maddesi sizn olayınız için çok açık.
Ancak haciz olunacak miktar bunların dörtte birinden az olamaz. Birden fazla haciz var ise sıraya konur. Sırada önde olan haczin kesintisi bitmedikçe sonraki haciz için kesintiye geçilemez.
İcra müdürlüğü hata yapmaktadır. Bu durumu düzeltmek için işlemi şikayet ediniz.
-
Merhaba,
Ben de aynı konuyla ilgili bir soru sordum ve bu açılan konuyu daha sonra gördüm. Benşm de durmumu aşağı yukarı aynı. Benim de maaşımda icra kesintisi varken ve kesinti devam ediyorken temlik belgesi imzaladım. Fakat benim maaşımda 4/1 oranında kesinti yapılıyorken bu belgeyi imzaladım ve maaşımda kesinti olduğunu avukata söyledim. O ise "önemli değil, icra bitince kesmeye başlarız" dedi. Fakat icram bitmeden aylık 750 ytl kesinti yapılmaya başlandı. Bu durumda aylık 1000 ytl'den fazla bir kesintim var ve maaşım zaten 1150 ytl falan. Benim de geçinmem mümkün değil. Sayın ender eses'ten farklı olarak benim maaşımda bir icra varken temlik kesilmesi başladı. Bu durum yasal mıdır?
-
MAAŞTAN KESİNTİ YAPILIRKEN HACZEDİLEN EŞYA GERİ TESLİM EDİLMEZMİ?
Arkadaşlar benim bir kaç sorum olacak.Nafakadan dolayı hakkımda icra takibi yapıldı.Bende mal beyanında bulunarak maaşım olduğunu ve burdan kesinti yapılarak ödenebileceğini belirttim.Karşı tarafın vekili bunu kabul etmedi.Evdeki bütün eşyayı haciz ederek götürdü.Daha sonra ben İİK 111 maddesi gerigince bu borcumun birinci taksidinin peşin olmak üzere dört eşit taksitte ödemeyi kabul ettiğimi beyan ettim.Karşı tarafın vekili bunu da kabul etmedi.Beni bir kaç kez korkutarak bu paranın tamamını ödememi istedi.Bende ödemedim.Daha sonra ise çalıştığım kuruma yazı yazılarak maaşıma haciz konulması istenildi.Maaşımın 1/4 haczedilmektedir.Halbuki ben dört eşit taksitte ödemeyi kabul ve taahhüt etmiştim.Benim sorum ise şunlardır;
1- Hazedilen beyaz eşyalar yaklaşık altı - yedi aydan beri teslim edilen kişi tarafından kullanıldığını öğrendim.Bu mümkünmü?Eşyalar neden satışa çıkarılmıyor.Şatış yapılmayarak çürümeye terk edilme gibi bir imkan varmı?
2-Borcumun ,maaşımdan kesilerek ödenmeye devam edilmesine rağmen haczedilen mallar tekrar tarafıma teslim edilmezmi? Bu konularda bana bilgi verirseniz memnun olurum.Saygılarımla....
-
Geçmiş Olsun..
Bu icra sırasında mallarınızı götürmek zorunda değildi. Yeddi emin olarak size bırakabilirlerdi. Ayrıca maaşı olan bir ücretlinin maaşının 4/1 kadarını kesmek varken evden mal kaldırmak, teklif edildiği halde 4 eşit taksit seçeneğini kabul etmemek kesinlikle ard niyetli bir avukatın işidir. İş avukatta biter. Eğer müvekkili ona "gözünün yaşına bakma, ona hayatı zindan et" demişse, avukat öyle davranmıştır. Ama hem evden mal kaldır, hem de maaşa icra koy... Bu biraz ağır olmuş. Sizin yerinizde olsam karşı bir dava açar, baroya da bir şikayette bulunurdum. Baro şikayeti pek iş görmez belki ama sonuçta dava açarak ard niyeti sorgulayabilirsiniz. Maaşınızdan 4/1 oranında yapılacak olan kesinti, 4 eşit taksitten daha iyidir karşı taraf için. Neden? Çünkü 4 eşit taksiti sallarsınız, ödemezsiniz; ama maaş kesintisi sizin elinizde olmayan bir kesintidir, sallanamaz. Bir de aleme rezalet salmaktır. Sizi rezil etmek amaçlıdır. Üçüncüsü de faiz işlenmesi nedeniyle -eğer ihtiyacı yoksa- karşı tarafa daha çok para geçmesine, sizde de daha derin yara açılmasına neden olur..
Gelelim eşyalara.. Eşyaların satılmadan Yeddiemin olarak güvenilen bir kişiye teslimi yapılır. Kullanılması yasal değildir. Sadece depoda güvence altına alınır. -Hayret birşey yani.. Hayrat mı bu?- Borcunuzu öderseniz mal size geri verilir. Borcu ödemeyi düşünmezseniz ya da yasal süresi içinde ödemezseniz satışa çıkarılır. Açık artırma ile satılır. Fakat bu açık artırmaya siz de davet edilirsiniz ve açık artırma başlayana kadar borcunuzu vererek malları geri alma hakkınız saklıdır. Hatta açık artırmaya katılarak satın alma şansınız da vardır. Ama yine söylüyorum. Eğer mallara biçilen değer de dahil olmak üzere borcunuzu kapatırsanız, mallar sizin hakkınızdır. Ayrıca mallara biçilen yaklaşık değer, borcunuzu karşılayacak şekilde alınmış, el konmuştur. O ayrı bir bedel değildir. Yani "borcumu ödedim ama malları bir kez aldılar, o yüzden gitti artık" diye düşünmeyin.
Bu arada bir eve icra yapmanın da kurallarını öğrenin lütfen. Zaruri gereçler, tabaklar, kaşıklar, yatak gibi yaşamak için gereken ieyler alınamaz. Birçok avukat bu türden işlerde bilmezleniyor ve herşeyi alırım diye düşünüyorlar. En basiti evde ev erkeği yoksa, kapıyı açan kadın "bugün hastayım, gelemezsiniz" deyince icra durur. Kadınların muayyen günlerinde evde icra yapılamaması ile ilgili icra ve iflas kanununda bir madde mevcuttur.
Bu arada insanların damarına basmamak lazım. Sonra hiç hoş olmayan olaylar oluyor maalesef.. Bizim burda birkaç yıl önce, bir avukat ve icra müdürü, avukatın işgüzarlığı yüzünden vurulmuştu. Avukat bizim işyerimizin tam karşısındaki dükkanı icraya gidiyor. İcra edilen kişi para buluyor. 2 mİLYAR borca karşılık 1.5 milyar ödüyor. 500 Ytl için de 1-2 gün istiyor. Fakat avukat kabul etmiyor. "Senin donuna kadar malına el koyacağım. Oturduğun masayı sandalyeyei alacağım" diyor. İcra edilen yalvarıyor, icra müdürü araya giriyor, "sayın avukat, kişi olumlu yaklaşmıştır, borcunun 4/3'ünü ödemiş, kalanı için de 2 gün süre istemektedir. İşi tatlıya bağlayalım lütfen" diyor. Ama avukatın gözü dönmüş. "Hayır" diyor. Bunun üzerine şahıs silahını çekiyor ve avukata doğrultuyor. Avukat kaçarken kapının tam önünde bir kurşun yiyor. Sonra şahıs avukatın yanına gidiyor ve ayağını göğsüne koyarak "al sana mal-para-don" diyerek kafasına bir-kaç el sıkıyor. Sonra da icra müdürüne yöneliyor ve ona da birkaç el atıyor. Sonra aklı başına geliyor ve "ben ne yaptım, kandi hayatımı da yaktım" diyerek müdürü kaptığı gibi yoldan geçen bir arabayı durduruyor ve onu hastaneye bırakarak kaçıyor. Daha sonra vicdan azabına dayanamayarak 6 ay sonra teslim oldu. Avukat öldü, müdür kurtuldu. Ve müdürün ifadesi sayesinde idamla yargılanmadı. Bu size anlattıklarım icra müdürünün anlatımıdır. Tabi sonuçta bir insanın hayatı sona erdi, bir diğerinin de en verimli yılları ailesinden uzak, karanlık cezaevlerinde geçiyor. Sonuç olarak insanlar da bu durumlara zevk için düşmüyor. Onlara da anlaşma zemini yaratmak, insan gibi davranmak gerekli. Bu sitedeki sayın avukat arkadaşlara da duyurulur. Lütfen icra işlerinde insanları anlamaya çalışın. Gerçi çoğu yamaklarını gönderir ama yine de dikkatli olmak lazım..
-
Alıntı:
megamehmet rumuzlu üyeden alıntı
En basiti evde ev erkeği yoksa, kapıyı açan kadın "bugün hastayım, gelemezsiniz" deyince icra durur. Kadınların muayyen günlerinde evde icra yapılamaması ile ilgili icra ve iflas kanununda bir madde mevcuttur.
:o Hiç güleceğim yoktu. Her gördüğünüz "muayyen" kelimesini bu şekilde mi algılıyorsunuz? Sanırım 55. maddeyi yanlış anlamışsınız.
Muayyen şu anlamlara gelir.
1. Belirli:
"Fakat bu hususta daha muayyen bir tarzda konuşmak icap eder."- N. Hikmet.
2. Belirlenmiş.
3. Bilinen: "Para muayyen ellerde birikiyor."- N. F. Kısakürek.
İİK'da geçen "muayyen müddet" ifadeleri de "belirli süre" demektir.
Madde 53 - Terekenin borçlarından dolayı ölüm günü ile beraber üç gün içinde takip geri bırakılır. Mirasçı mirası kabul veya reddetmemişse bu hususta Kanunu Medenide muayyen müddetler geçinceye kadar takip geri kalır.
Madde 55 - Takip borçlunun mümessil tayin edemiyecek derecede ağır hastalığı halinde muayyen bir zaman için icra memurluğunca talik olunabilir. Ağır hastalığın resmi belge ile tahakkuku lazımdır. Mal kaçırılması ihtimali olan hallerde hastalığın devamı sırasında da haciz yapılabilir.
Madde 330 - Salgın hastalık, umumi bir musibet veya harb halinde İcra Vekilleri Heyetinin karariyle memleketin bir kısmında veya bazı iktisadi zümreler lehine muayyen bir müddet için icra takipleri durdurulabilir.
-
Megamehmet,vermiş olduğunuz bilgilerden dolayı sizlere teşekkürlerimi bir borç bilirim.Ayrıca Std 23 ilğinizden dolayı teşekkürler.Evet başımdan böyle icra vak'ası geçmiş ve halan de geçmektedir.Maaşımdan her ay 325.00YTL kesilmektedir.Toplam borc miktarı kabaca hesapla 1600-1700YTL kalmıştır.
Bilhassa Türkiyemiz'de hukuki bir kirlilikten söz etmek çok doğrudur.Avukatlara güven kalmamıştır.Hukuk etiği maalesef yok olmuştur.Maaşımdan kesinti yapılarak ödenmesi talep etmeme ragmen buna itibar edilmemiş,daha sonra İİK 111 Maddesi geregince toplam borcumun birinci taksidi peşin,kalanını dört eşit taksitte ödemeyi kabul etmeme ragmen evden eşyalar haczedilerek götürülmüştür. Şimdi sorulmaz mı böyle bir avukata Hukuk etiği bumudur diye?Madem eşyalar haczedildi neden satışa cikarmıyorsun?Teslim edilen eşyalar,teslim edildiği kişilerce kullanılmaktadır.Bu ne kadar ahlaki?
Bilgilerini paylaşan ve bu konu ile ilğilerinden dolayı arkadaşlara sonsuz teşekkürler....
-
Alıntı:
esmerman rumuzlu üyeden alıntı
Bakınız burada mutemet yanlış yapmaktadır,Sizin maaşınıza ilk konan acizin 1/4 değilde 800 kesilmesine muaffakat varmişiniz bu acizle kesilen miktar.Ayrıca gelen haciz burada muaffakat olmadığı sürece sizin maaşınıza kesinti getiremez,yanlız şunu bilelim nafaka borcu falan değil değilmi. değilse, burada mutemetiniz yani saymanınız cok büyük hata yapmaktadır. Evet bu hususa itiraz ede bilie kesilen paraların geri iadesini isteye bilirsiniz.Ayrıca burada mutemetinizin görevini savsaklaması neticesinde zararınızın tanzimini ve hakkında adli ve idari soruşturma actıra bilirsiniz. sizin maaşınızda icra kesintisi varken,ikinci bir icranın rizanız olmadan yani muaffakat vermeden kesinti yapılması aykırı bir işlemdir.
Merhaba,
Ben de bu konuya benzer bir durum içindeyim;
Maaşımdan haciz yoluyla alacaklar tahsil edilmekte, fakat oran konusunda kafam biraz karışık. her ay farklı oranlara tekabül ediyor ve elime kalan para ile geçinmem mümkün değil (500-600YTL arası, 450'si kira). Konuya açıklık getirmeye çalışayım.
Maaş+Prim usulüyle çalışmaktayım, Birkaç bankadan maaş haczi var, ve Eylül ayı itibariyle maaşımdan icra kesintisi yapılıyor, Brüt 1225YTL+Prim alıyorum fakat kesintiden sonra ortalama 550 YTL maaş geçiyor elime. Kesintinin yüksek olduğunu düşünerek ilk önce çalıştığım şirketin hukuk servisiyle görüştüm ve bana "Primlerimin tamamının ve Maaşımın da 1/4'ünün" icra kesintisine konu olduğu söylendi;
1- Primler de Ücret sayılmıyor mu? (Vergisi ve SSK'sı eksiksiz ödeniyor)
2- 2200YTL Brüt Ücretim olduğu ay 903YTL, 7000YTL Brüt Ücretim olduğu ay ise 543YTL maaş (4405YTL icra kesintisi) almış bulunmaktayım.
Bu Kesinti oranları doğru mudur? Yanlışlık veya haksızlık varsa bunu nereden ve nasıl düzelttirmem gerekir . Nereden diye soruyorum çünkü şirketin bana yaptığı açıklamada "Maaşınızın 1/4'ü ve diğer haklarınızın tamamı icra ediliyor" açıklamasında primimi "diğer alacaklar" olarak nitelendirmeleri doğru mu? Yanlış ise problem şirketten kaynaklı olabilir değil mi?
Bu konularda yapabileceğim birşey var mıdır? Geçinebileceğim kadar parayı (3/4'ü geçmeyecek şekilde) nasıl alabilirim?
Şimdiden teşekkür ederim,
Saygılarımla.
Not:
(Dün İcra Dairesine Gittiğimde 4405YTL'lik kesintinin olduğu ay sadece 217YTL ödeme geldiği söylendi.)