-
Karşılıksız çek keşide etmek
Saygı değer, hukuk camiası yaklaşık 10 ay önce kestiğim 2 adet hatır çeki neticesinde karşılıksız çek keşide etmek iddaanamesi ile eylül ayı içinde asliye ceza mahkemesinde duruşmam var.Kesmiş olduğum hatır çekleri karşılığında ilgili şahıstan karşılık olarak senet ve çek aldım,sonuç itibariyle karşı taraf benden şikayetçi değil fakat benim vermiş olduğum çekleri bankaya teminat olarak gösterip kredi kullanmışlar, kullanılan kredinin de yaklaşık %80 tutarı ödenmiş bulunmakta bu durumda alacağım ceza nedir savunmamı nasıl yapmalıyım hapis cezası alırmıyım? ayrıca ilk defa karşılıksız çek nedeni ile yargılanacağım, lütfen bilgi rica ediyorum şimdiden saygılarımı iletip teşekkür ediyorum.
(kesmiş olduğum çek 2 adet toplam miktar 62.000 ytl dir)
-
Re: Karşılıksız çek keşide etmek
arkadaşlar bana kimse yardımcı olamadı , cevap almak zorunda olmadığımı biliyorum herkesten özür dilerim ama insanlık adına yardım edecek kimse yok mu ?????????
-
sizin çeki ne amaçla keşide ettiğinizin önemi yok keşide ettiğiniz çek bankaya ibraz edildiği sırada karşılığı kısmen yada tamamen mevcut değilse bu suç oluşur
-
Alıntı:
grofaz rumuzlu üyeden alıntı
sizin çeki ne amaçla keşide ettiğinizin önemi yok keşide ettiğiniz çek bankaya ibraz edildiği sırada karşılığı kısmen yada tamamen mevcut değilse bu suç oluşur
peki ben hapis yatarmıyım sevgili kardeşim, savunmamı nasıl yapmalıyım ,son oalalrak borç 17 bin ytl ye düştü bunu kabul mü etmeliyim
-
Aynı dertten bende muzdaribim daha önce bende problemimi anlattım ama sağolsun bi allahın kulu yardımcı olmadı.sen yine iyisin sadece 2 taneymiş:)
Ama maalesef anlaşma yoluna gidip çekleri ödemezsen hapis yatıyorsun.Çek bedeli her güne 100 YTL yani 62000 YTL için 620 gün. Bizim elimizde çeki verdiğimiz şahsın ödeyeceğine dair imzalı evrakda var fakat oda fayda etmiyor.Bütün çekler faktoring yapılmış ve parası alınmış hatta faktoring şirketine sahte fatura düzenlenmiş ama elimiz kolumuz bağlı nasıl bir sistemdir anlamış değilim kendi avukatımız bile bu konuda birşey yapmamayı tercih ediyor.Burdaki avukatlarında böyle soruları cevaplamak herhalde işine gelmiyor çünkü zaten çoğu faktoring firmalarının avukatlığını yapıyor .Bu durumda sana bana yol gösterirse ekmeğinden olur herhalde.Sana geçmiş olsun,inşallah en az zaiyatla atlatırsın.Anlaşma yoluna gitmekten başka yolu yok.
-
Selamlar sayın gokcena ya katıldığım taraf burası forum amaç bilgi alışverişi ve tartışmaksa ufacıkda olsa insan cevap bekliyor bende daha önce sordum karşılıksız çeke hapis varda karşılıksız senede neden hapis yok diye çünki senetlerede çek gibi değer verseler kesekağıdı muamelesi göstermeseler ne olurdu acaba.Ne olurdu bankalar kızardı galiba kimse pek ciddiye almıyo galiba iki milyona yakın karşılıksız çek davası var deniyo,bence karşılıksız çek ten hapis cezası alanlar ben de dahil birleşelim devlet hepimizi hapise atsın üstüste mi koycak nasıl yerleştircek o zaman çözüm bulur herhalde.Devlet çek sahiplerine taraf olup da tahsilatı için yardımcı oluyo da elinde senet olanlara niye olmuyo,esnaf perakende satarken herkesin çeki mi var çeklemi vadeli satıyo bence örnek çokda.
Sayın Ercan Karagül hatır çeki diye bi şey olmaz kemdimden bilirim çekte imzan varsa ya ödeyeceksin yada formulu basit
çekbedeli:100=hapisteki gün sayısı geçmiş olsun Saygılar
-
Suçun cezası 1-5 yıl arasında hapis cezası olup aynı sürede çek keşide etmek ve çek hesabı açmaktan da yasaklama bir tedbir olarak yasada öngörülmüştür.
ALLAH kurtarsın.
-
Alıntı:
hamadov rumuzlu üyeden alıntı
Suçun cezası 1-5 yıl arasında hapis cezası olup aynı sürede çek keşide etmek ve çek hesabı açmaktan da yasaklama bir tedbir olarak yasada öngörülmüştür.
ALLAH kurtarsın.
Allah ;çek ten ceza alan herkesi kurtarsın.Bu durum da kader mahkumu oluyorum yapacak birşeyim yok intihar etmeyi çok düşündüm çocuğum var yapamam , ne ise cezamız yatıp çıkacağız sayılı gün gelip geçecek elbette.
ALLAH HER ZAMAN MAZLUMLARIN VE GÜNAHSIZLARIN YANINDADIR.
-
Alıntı:
ercan karagül rumuzlu üyeden alıntı
Saygı değer, hukuk camiası yaklaşık 10 ay önce kestiğim 2 adet hatır çeki neticesinde karşılıksız çek keşide etmek iddaanamesi ile eylül ayı içinde asliye ceza mahkemesinde duruşmam var.Kesmiş olduğum hatır çekleri karşılığında ilgili şahıstan karşılık olarak senet ve çek aldım,sonuç itibariyle karşı taraf benden şikayetçi değil fakat benim vermiş olduğum çekleri bankaya teminat olarak gösterip kredi kullanmışlar, kullanılan kredinin de yaklaşık %80 tutarı ödenmiş bulunmakta bu durumda alacağım ceza nedir savunmamı nasıl yapmalıyım hapis cezası alırmıyım? ayrıca ilk defa karşılıksız çek nedeni ile yargılanacağım, lütfen bilgi rica ediyorum şimdiden saygılarımı iletip teşekkür ediyorum.
(kesmiş olduğum çek 2 adet toplam miktar 62.000 ytl dir)
mükerrirler için hapis cezası geçerlidir...çek bedeli kadar para cezası alırsınız...80 milyarı geçemez para cezanız da....
-
Bankanın bu işlere bakan kişisinden Öğrendiğim Kadarıyla Çek Davalarında Hesap Sahibine Yada keşideciye Hapis Cezası Yaptırımı Ortadan Kaldırılmış olup, Yaptırımı; Çek Miktarından düşük olmamakla birlikte 150.000 Ytl Para Cezasına Dönüştürülmüştür. Cezayıda ödeyemez ise ne olacağı hakkında bir fikrim yok. Borçlu üzerindeki yaptırım azalmış gibi görünüyor.
-
Sayın aaaysun2000 hapis cezası yaptırımı ortadan kalktı diyosunuz fakat bildiğim kadarı ile zaten adli para cezasından doğan hapis vardı şimdi 150 bin ytl para cezası ne olarak değerlendiriliyor?Adli para cezası ise hapis yine devam olmuyomu. Saygılar
-
Alıntı:
ikiz rumuzlu üyeden alıntı
Sayın aaaysun2000 hapis cezası yaptırımı ortadan kalktı diyosunuz fakat bildiğim kadarı ile zaten adli para cezasından doğan hapis vardı şimdi 150 bin ytl para cezası ne olarak değerlendiriliyor?Adli para cezası ise hapis yine devam olmuyomu. Saygılar
Dediğim gibi o borcuda ödeyemez ise ne oluyor bende bilmiyorum. Bilen biri aydınlatsın istedim ama sanırım yeni çıkan kanun hakkında pek fazla araştırma yapmış olan yok. ödeyemez ise ne olduğu konusunda sadece duyumlarım var o yüzden yazmak istememiştm.
"Hapis para cezasına dönüyor. suçlu cezasını ödemiyor. el koyacak mülküde yok. hersey başkasının üzerinde. 5 yıl bu şekilde idare ediyor ve borcu zaman aşımına uğruyor ve kalkıyor. Sonuçta alacaklı olan sürünüyor, olan yıllarca kazandığı emeğine, hakkına oluyor."
Yaptırım bu tip uyanık insanlar için şart olduğunu düşünüyorum. Karşı taraf adamın umrnda değilse neden çabalasın?
Bu tabi ters niyetli durumlardaki bir açık gibi gözüküyor ama gerçekten borcunu ödeyemeyip zor durumda kalmış iyi niyetli, mağdur olan kişiler zaten vicdanı el vermez, bir ailenin hakkıyla yaşayamaz, köle olur, canını dişine takar, ne yapıp ne edip borcunu öder.
Gerçekten ne yapılabilir. BU açık nasıl kaldırılır. fikri bilgisi olan varsa benide aydınlatırsa sevinirim.
-
Bundan 3 ay önce banada 2 adet karşılıksız çek tebligatı geldi , birinde faktoring diğerindede demir çelik ltd. Şirketi alacaklı. Bana mahkeme kağıdı gelmedi. Mal beyanındada bulunmadım. Neden mahkeme kağıdı ya da mahkememin olduğu bana haber verilmedi ? Mahkemeye çıkmayacakmıyım ?
-
dostum bende aynı sorunlarla uğraşıyorum
fakat yeni çıkacak ticaret yasasında çek lere hapis cezasını kaldıracak diyorlar şu an mecliste goruşüyolar takip etmeni öneririm
-
3167 sayılı kanunun 16. maddesine göre tek çek keşide edip karşılığı çıkmadığında çek bedeli tutarında ağır para cezası ile cezalandırılır fakat bu para cezası 80.000 TL den fazla olamaz. eğer 2 adet çek düzenleyip yada ilk çek ile 2. çekin arasında herhangi bir zaman farkıda olsa da 2 çekinde karşılığı yoksa tekerrür yüzünden bankanın veya alacaklının, ödemede bulumuş ise cirantanın şikayeti üzerine 1yıl ile 5 yıl arasında hapis cezasına hükmedilir...
-
Bende haftalardır yeni ttk da kıymetli evrak bölümüyle ilgili değişiklikleri araştırıyorum. Ancak her hangi bir bilgiye ulaşamadım. AB uyum yasaları çerçevesinde ekonomik suça, ekonomik ceza uygulaması olması gerektiği,dolayısıyla hapis cezalarının kalkma olasılığının olduğunu biliyoruz. Tabi bu kanunun ne zaman yasalaşacağı yada yürürlüğe gireceği muamma,bu yasa ile birlikte Borçlar kanunun da değişeceği ve her iki yasanın yürürlüğe girmesinin 2010'nu bulması muhtemel. Bekleyip göreceğiz. Bilgisi olan arkadaşların bilgilerini paylaşmarını rica ediyorum. Saygılar
-
SAYIN demirkelebek adalet bakanlığının sitesinden kanunları takip edebilirsiniz.
SAYGILARIMLA...
-
Karşılıksız çek keşide edilmesi halinde Çekle Ödemelerin Düzenlemesi ve Çek Hamillerinin Korunması Hakkında Kanun'un 16. maddesine göre keşideci çek bedeli tutarı kadar ağır para cezasıyla cezalandır. Ancak verilecek para cezası seksenmilyar liradan fazla olamaz. Bu miktar,1.3.1926 tarihli ve 765 sayılı Türk Ceza Kanununun ek 2 nci maddesine göre her yıl artırılır. Bu suçtan mükerrirlere, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası verilir.
Hükmolunan para cezasının kesinleşmesine rağmen ödenmesi halinde ise para cezası hapis cezasına çevrilerek infaz edilir.
-
Alıntı:
aaaysun2000 rumuzlu üyeden alıntı
Bankanın bu işlere bakan kişisinden Öğrendiğim Kadarıyla Çek Davalarında Hesap Sahibine Yada keşideciye Hapis Cezası Yaptırımı Ortadan Kaldırılmış olup, Yaptırımı; Çek Miktarından düşük olmamakla birlikte 150.000 Ytl Para Cezasına Dönüştürülmüştür. Cezayıda ödeyemez ise ne olacağı hakkında bir fikrim yok. Borçlu üzerindeki yaptırım azalmış gibi görünüyor.
Cezayı ödeyemezse 100YTL=1 gün hesabıyla hapse giriyor.Örnek: Ceza, 50000YTL ise 500 gün hapis.
-
Alıntı:
miletos rumuzlu üyeden alıntı
Cezayı ödeyemezse 100YTL=1 gün hesabıyla hapse giriyor.Örnek: Ceza, 50000YTL ise 500 gün hapis.
Sayın site üyelerinin de belirttiği gibi yaptırım böyle.Para miktarı 75.000 YTL ise 75.000/100= 750 gün hapis cezası.
-
Karşılıksız çek veren kişi 300milyarlık(300bintl) borcu için 100binlira teklif ediyor. ya bunu al ya da davaya devam et diyor. edersen ben en fazla 1yıl yatarım, borcum biter. sen hiç birşey alamazsın diyor. ( kısacası 300 için fazlasıyla değer, 5 yıl bile yatarım diyor)
gercekten hapis cezasını alırsa borcundan kurtulur mu?
-
Alıntı:
gokcena rumuzlu üyeden alıntı
Aynı dertten bende muzdaribim daha önce bende problemimi anlattım ama sağolsun bi allahın kulu yardımcı olmadı.sen yine iyisin sadece 2 taneymiş:)
Ama maalesef anlaşma yoluna gidip çekleri ödemezsen hapis yatıyorsun.Çek bedeli her güne 100 YTL yani 62000 YTL için 620 gün. Bizim elimizde çeki verdiğimiz şahsın ödeyeceğine dair imzalı evrakda var fakat oda fayda etmiyor.Bütün çekler faktoring yapılmış ve parası alınmış hatta faktoring şirketine sahte fatura düzenlenmiş ama elimiz kolumuz bağlı nasıl bir sistemdir anlamış değilim kendi avukatımız bile bu konuda birşey yapmamayı tercih ediyor.Burdaki avukatlarında böyle soruları cevaplamak herhalde işine gelmiyor çünkü zaten çoğu faktoring firmalarının avukatlığını yapıyor .Bu durumda sana bana yol gösterirse ekmeğinden olur herhalde.Sana geçmiş olsun,inşallah en az zaiyatla atlatırsın.Anlaşma yoluna gitmekten başka yolu yok.
Sayın Gokcena, bu sitedeki üyeler/avukatlar sorulara yanıt verip vermemekte özgürdür.
Birilerini suçlarken dikkatli olun lütfen. Dayanak veya kanıt gösterirseniz, avukatlığını yaptıklarını iddia ettiğiniz factoring firmalarını da yazın tam olsun.
Pes doğrusu. :(
-
Hesabı da yanlış 62000 e 620 gün diyor yani iki sene. On trilyon da olsa bi sene bile yatmıyo bildiğim kadarıyla. Maksimum bi süre var.
Biz çok ekmek yemiyoruz şükür etimizden oluruz korkuyoruz belki :)
Cevap vermemenin sebebi borçludan çok alacaklının ve dolayısıyla toplumun menfaati gereği olabilir. Borcun ödenmemesi sadece borçlunun ödenmesi tüm toplumun menfaatinedir.
Faktoring avukatı da olsa her avukat saygıdeğerdir hizmeti aynı zamanda toplumadır.
Esenkalın
-
Sayın gokcena... Hiç kızmaca yok... Çeki zorla mı alıyorlar sizden? Çek nedir? Paradır para...
Al bankada şu gün paran hazır demektir.
Çeki veren sonuçlarına katlanır. Çek defterini bankadan almak için uğraşırken bir de çeki ödemezseniz ne olacağını da öğrenmek sizlerin sorumluluğunda.
İmzala, ver. Sonra millete sen faktöringsin, sen faktöring avukatısın diye eleştiride bulun. Üstüne üstlük neden sorumu yanıtlamıyorsunuz, hepiniz faktöring avukatısınız diye bir kere daha ayıp tn. Yavuz hırsız denir bu mantıktakilere.
Avukata, mahkemeye, adalet sistemine serzenişte bulunacağınıza, elinize, imzanıza hakim olun, kimseye de çamur atmayın, asıl sorumlu sizsiniz...
-
Samsun'da, 6 yıl önce 14 yaşındaki kıza kayıkta tecavüz ettiği iddiasıyla yeniden yargılanan genç, 4 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırıldı.
YATARI 2 YIL 8 Ay...........
Konya’nın Beyşehir ilçesinde çeşitli tarihlerde meydana gelen hırsızlık olaylarının zanlısı olarak yakalanan, ardından tutuksuz yargılanmak üzere serbest kalan Orhan A. (28) yargılandığı mahkemede 3 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı.
YATARI 2 YIL 6 Ay................
Samsun'da bir iş adamının el konulan çeklerini alarak başkasına ait nüfus cüzdanına kendi fotoğrafını yapıştırıp bankadan 5 bin 175 YTL parayı tahsil ettiği iddiasıyla 'dolandırıcılık ve sahtecilik' suçlarından yargılanan astsubay, 4 yıl 4 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı.
YATARI 2 YIL 10 Ay..............
sanığa "yaralama" suçundan 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi.
YATARI 10 Ay.......................
Eskişehir Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şubesi müdürüyken internet kafe sahiplerinden rüşvet aldığı iddiasıyla yargılanan emekli müdür, 2 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı.
YATARI 1 YIL 6 Ay..................
Esnaf mehmetin çekleri karşılıksız çıktı,,,savunma hakkı yok,,,veeee 5 yıl ceza aldıı
YATARI 5 YIL....................
Herkez çek hakkında öle veya böyle yorum yapıyor onlarca konuştuğumuz milletveki ve adalet komisyon üyelerinden bazıları dahil bu konu hakkında bilgiye sahip değil(bu sayfaya bakınca bazı hukukcularda dahil ),Bir ülkede yürürlükteki bir yasaya göre Türk milleti adına karar veren mahkemeler birbirinin tersine karar veriyorlarsa Yargıtay mevcut yasalarla ilgili verilen kararlara yorum yapmıyorsa.Yasa koyucu çıkardığı çekler yazılı vadeden önce yazılamaz.İçeren kanunla vadeyi kabul etmiş olup havale niteliğini kaybetmiştir.
-
Ha 150 kilo esrar yakalatmışsın ha çek kesmişsin aynı şey :) Eroin yazacaktımda onda alt sınır 7,5 seneden başlıyor:)
-
Netice olarak pırasa keser gibi çek kesmyeceksin ödeyebilirmiyim diye düşüneceksin ödemezsem benim alacaklım da borcunu ödeyemez böyle zincirleme gider piyasada iş durur işyerleri kapanır diyeceksin. İyi niyetli borçluyu tenzih ederim sözüm basiretsiz tüccaradır.
-
Çeklerin karşılıksız çıkma durumunda hem alacaklının alacağını bir an önce tahsil psikolojisinden, hemde borçlunun karşılaşabileceği cezaevi korkusundan faydalanma ihtimallerini es geçerek diyorumki . Bu sistemi savunanlar ya Avrupa'da yaşıyorlar yada Türkiye gerçeklerinden haberleri yok.
Ülkenin iyi yönetilemesinden kaynaklanan ekonomikkrizlerle ticaret erbabının iflasının tek sorumlusu ticaret erbabımıdır! Çek anlık ödeme sistemidir, çeklerde vade olması tacirin sorumluluğunu ortadan kaldırır.
Bankadan çek almayın zorlamı veriyorlar ifadelerine gelirsek!
Bir bakıma haklılar,
Bir silahla kişi öldürülmüşse, kişiyi değilde silahı üreten fabrika suçlanıp onamı ceza verilecek!!
Ama o silah suçları yaygınlaştırmak için üretilmiş ve insanlara suç işlemek için dağıtılmışsa, işte o zaman silah üreticisi suçludur..
Türkiye'de çekler suç işlemek için dağıtılır hem bakmakla yükümlü olduğumuz nufus fazlalığımız hemde ekonomi savaşında ayakta ve hayatta kalmak için savaş veren yığınlar olmamızdan kaynaklanan sebeble, bu katagoriye giren tacirimiz pırasa gibi çek doğrar, ama bunu teşvik edende Bankalarımız (Türke ait banka kaldımı bilmiyorum) ve ekonomik sistemimizdir..
Hem vadeli çeklerle sanal bir ekonomi yaratan sisteme sahip olacaksınız, Ticaret erbabının çekten farklı bir ödeme aracına sahip olma şansı olamayacak, esnafı sistematik bir şekilde çek kullanmaya teşvik edeceksiniz, muhtemel ekonomik çalkantılarda ise bu sistemin faturasını cezaevleri islah sistemiyle esnafa çıkaracaksınız!
Yada Mağazadan giren kişiye kimlik bile sorma zahmetine girmeden adına çek denen belgeyle nerdeyse mağazanın tamamını teslim edeceksiniz, sonrada Devletin savcısı, polisi sizin alacağınızı benim ödediğim vergilerle tahsil etmeye çalışacak ve adınızda alacağını alamamış basiretli tüccar olacak!! Neymiş efendim, Devletimiz o çeke güvence vermiş, Kim için, ne için?
Sahte tirilyonluk çek kullanın efendim, hem icralarla uğraşmazsınız hem daha az ceza yersiniz, hemde dolandırdığınız para cebinizde kalır,
Yada tirilyonluk sahte para basın esnafa, işçiye köylüye bakkala verin,alınterlerini gasp edin, bir yıl boyunca çalışıp ürettiği tarladaki mahsulunu sahte parayla dolandırın, iki seneden fazla cezla almazsınız. şartlı tahliyedende yararlanırsınız, kazandığınız para yine sizin, cezaevinden çıkınca güle güle harcayın..
Neden çek kullanıyorsunuz?
Ayrıca Adalet dağıtıcıları olarak inanmak istediğim hukukçuların, tüm evrensel hukuk kurallarını göz ardı ederek bu Adaletsiz sistemi savunan söylemlerinede muhatap kalmazsınız..
En umutsuz Saygılarımla
-
Alıntı:
Cuneyt14 rumuzlu üyeden alıntı
Bankadan çek almayın zorlamı veriyorlar ifadelerine gelirsek!
Bir bakıma haklılar,
Hem vadeli çeklerle sanal bir ekonomi yaratan sisteme sahip olacaksınız, Ticaret erbabının çekten farklı bir ödeme aracına sahip olma şansı olamayacak, esnafı sistematik bir şekilde çek kullanmaya teşvik edeceksiniz, muhtemel ekonomik çalkantılarda ise bu sistemin faturasını cezaevleri islah sistemiyle esnafa çıkaracaksınız!
Yada Mağazadan giren kişiye kimlik bile sorma zahmetine girmeden adına çek denen belgeyle nerdeyse mağazanın tamamını teslim edeceksiniz, sonrada Devletin savcısı, polisi sizin alacağınızı benim ödediğim vergilerle tahsil etmeye çalışacak ve adınızda alacağını alamamış basiretli tüccar olacak!! Neymiş efendim, Devletimiz o çeke güvence vermiş, Kim için, ne için?
Neden çek kullanıyorsunuz?
En umutsuz Saygılarımla
Eskiden söz senetti. Sonra çek geldi, senedin adı anılmaz oldu.
Şu an bankalar çek koçanı vermemek için gereken zorlukları yapyor.
Arkadaşın dediği gibi zorla mı çek imzaladın derler adama!!!
TTK 711/3 maddesine istinaden çek kullananlar, pırasa gibi doğradığı çeklerinden artık sorumlu.
------------------------------------
Özet: Çek ticarette vadeli ödeme aracı değildir.
-
Alıntı:
gurcangurel rumuzlu üyeden alıntı
------------------------------------
Özet: Çek ticarette vadeli ödeme aracı değildir.
BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN
Kanun No. 5838
Kabul Tarihi: 18/2/2009 28.02.2009 Tarihli 27155 sayılı R.G.
MADDE 18- 19/3/1985 tarihli ve 3167 sayılı Çekle Ödemelerin Düzenlenmesi ve Çek Hamillerinin Korunması Hakkında Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“GEÇİCİ MADDE 2- 31/12/2009 tarihine kadar, üzerinde yazılı keşide tarihinden önce çekin ödenmek için muhatap bankaya ibrazı geçersizdir.”
Şu an TBMM Adalet komisyonunda görüşülmekte olan Yeni Çek Kanun Tasarısında ise;
VI- Karşılıksız Çek
28) Kanun uyarınca “karşılıksız çek”, çek üzerinde yazılı bulunan düzenleme tarihine göre, kanunî ibraz süresi içinde bankaya ibraz edilmiş olup da, kısmen veya tamamen karşılıksız çıkmış bulunan ve karşılıksızlığı öngörüldüğü şekilde belgelenmiş olan çektir.
Çek ticarette vadeli ödeme aracı değil(midir)!!!
TTK 711/3 ise pırasa gibi doğranan çeklerle!! ilgisi bulunmamaktadır, 711. madde. Bankalara ödemeden men yasağı talimatı ile ilgili olup, ödemeden kaçınma ile ilgilidir, yapılan düzenleme bunu ortadan kaldırmıştır..
Bilgi sahibi olmadan, fikir sahibi olmayınız!!
-
Çek olayı çok tehlikeli arkdaşlar. Mümkün mertebe çek işlerine girmemek gerekiyor. Allah yardımcınız olsun. Hapiste geçen zaman maddi olarak sizi etkiliyor böylece kurtulması çok zor bir duruma giriyorsunuz. Zamanında bu tarz şeyler yaşayan tanıdıklarım oldu. Hapse girmemek için tefecilerden para aldılar falan sonra bir ton faiz ödediler. Tekrar geçmiş olsun.
-
Cevap: Re: Karşılıksız çek keşide etmek
söyledikleriniz doğru. Fakat ya suçsuz olanlar. onlar ne yapıcak. 18 i ne geldiğinde babası tarafından işyeri üzerine yapılan, çek karnesi cıkartılan, çek karnesinin bile ne olduğunu bilmeyen cekler ödenmediğinde de hapse düşen o gencecik kız ne yapıcak ömründen 5 yıl gidicek öylemi. bu adalet değildir arkadaslar. yada kocasının zoruyla dayakla boşanma korkusuyla iş yeri üzerine yapılan cahil kadın ne yapıcak. bu adalet değil insafsızlıktır. hayatında çek bile görmemiş kişiler hapis yatıyor.
bence çek kim tarafından kesildiyse o yükümlü olmalı, ve çeki alan karşı taraf. borçlunun çeki gözünün önünde imzalamasını istemeli