Akciğer sekeli ve çürük raporu
Merhaba Sayın üyeler,
Ben Akciğer tüberkülozu geçirmiş bir hastayım ve tedavime geç başladım hastalığım bayağı ilerlemişti ama şükür atlattım. Ama maalesef hastalığın belirtilerini halen taşıyorum, hasta olduğum tarafta ağrılarım oluyor hele kışın çok artıyor. Bu durum üzerine tekrar doktora göründüm ve filim çektirdim. Şimdi esas öğrenmek istediğim şu, benim ciğerimde 3.5-4 cm arası uzunluğunda iz (sekel) kalmış üç ayrı doktora gösterdim üçüde aynı şeyleri söyledi. Peki bu durum askerlik şubesinde nasıl değerlendirilir. Forumlarda bu konuda yazan diğer üyelerin yazılarını okudum herkes çürük alınır diyor. şimdi anlamak istediğim bu bir hukuki durum mu? Yani TSK'da böyle bir sağlık mevzuatı mı var? Yani tüberkülozdan ötürü (sekel) kalmış kişiler çürüğe ayrılır diye? Yoksa bu olay oradaki Doktorun insiyatifine kalmış bir olay mı? Bilgisi olan arkadaşların aydınlatması beni sevindirir. Şimdiden teşekür ederim.
Re: Akciğer sekeli ve çürük raporu
Şekel çürük nedenidir. Ancak belgelemeniz gerekir.
Akciğer sekeli ve çürük raporu
Benim bir sorum olacak aydınlatabilirseniz sevinirim
Ben tüberkoluz geçirdim 6 ay tedavi gördüm rapor elimde.
Askerelik için başvurduğumda beni istanbul gataya sevk ettiler
Gatanın kararı
Karar maddesi 25 eylül 2007 de
28. Mad askerliğe elverişlidir dediler
askere gittim askerdeyken hastaneye gittim orada
aynı roparu gösterdim ve raporum var diye askerliğimi son verdiler 2.ayda
Sekel akciğer tüberkülosu
B/46 f-1
Barışta askerliğe elverişli değildir
savaşta sefer görevi alır dediler
ve 2009
askerliğimi bitirdiler
bu konuda beni aydınlatırsanız sevirim
benim maddi ve manevi tazminat hakkım ve
ne gibi yolları izleme hakkım vardır.
değerli kardeşim durumunu biraz açarmısın? örneğin askerlik şubesinden sonra muayene için sevk ettikleri hastane neden raporunu dikkate almadı?
geçirmiş olduğun tüberküloz hastalığında akciğreinde sekel kalmışmıydı?
daha sonra birliğine teslim olduktan sonraki muayenede mi sana çürük raporu verdiler?
bu konuda biraz bilgi verirsen sevinirim
Merhaba kkemal_2008
birliğimdeki hastane bu raporun sende var olması yeterli dediler.
Merak ettiğim konu şu
Askere alınırken ayrı kanun, askerdeyken ayrı bir kanun mu geçiyor diye merak ediyorum.
SENİN Durumuna gelince
sen kesin ve eminki askerlik yapmasın ve raporunda şey yazar
BARIŞTA ASKERLİĞE ELVERİŞLİ DEĞİL SAVAŞTA SEFER GÖREVİ ALIR
eğer askere alırlarsa , askerde ilk gün hastaneye gidersin hastane seni geri yollar
Merhaba kkemal_2008
Merak ettiğim konu şu
Askere alınırken ayrı kanun, askerdeyken ayrı bir kanun mu geçiyor diye merak ediyorum.
SENİN Durumuna gelince
eğer askere alırlarsa , askerde ilk gün hastaneye gidersin hastane seni geri yollar
Merhaba kkemal_2008
Merak ettiğim konu şu
Askere alınırken ayrı kanun, askerdeyken ayrı bir kanun mu geçiyor diye merak ediyorum. :)
SENİN Durumuna gelince
Cevap: Re: Akciğer sekeli ve çürük raporu
Merhaba benim bilgi almak istediğim konu şu
geçen sene tüberküloz geçirdim ve akciğerimde sekel kaldı tomografide net bi şekilde görünüo fakat 20 gün önce askeriyeye başvurdum askere gitmek için son yoklamamı yapan doktorada söyledim önemli değil tedavini görüşmüşsün deyip sevk etmeden askerliğe elverişlidir dedi verem savaş dispanserindeki doktor bana bişey sormadan belgeyi imzaladı teslim ettim ağustos 1de gel dediler askere gitmemem için nasıl bi yol izlemem gerekir saygılar teşekkürler...
değerli karedşim TSK sağlık yeteneği yönetmeliği açık. Eğer akciğer sekelin 2cm ve 2cm'den büyükse 46/b kapsamına giriyorsun. Daha önce tedavi olduğun devlet hastanesine git ve raporunu al daha sonra raporuna itiraz et. Unutma itiraz süren 30 gün'dür. Umarım tedavilerin resmi bir kurumda yaptırmışsındır ve kalan sekel 2cm'den büyüktür. konuyla ilgili başka sorun varsa sor.
Merhabalar , yazılan soruları ve cevapları takip ettim.Benimde bu konuyla ilgili bazı sorularım mevcut.
10 sene önce tüberkiloz tedavisi için 6 ay ilaç kullandım. Röntgen sonuçlarında akciğerde iz görülmekte.
Lisans programımı bu yıl tamamladım , 1 yıllığına yurt dışına gideceğim için askerliğimin tecili için şubeye gittim ve form aldım.
Sağlık durumu hakkında bilgi formu içerisinde , "Daha önce herhangi bir bulaşıcı hastalık geçirdiniz mi ? (Vere, aids,sarılık gibi) " diye bir soru yer almaktadır.
Dispanserden aldığım bilgilere ve sizlerin yorumlarınıza göre çürük raporu verilmesi yüksek ihtimal.
1 ay içerisinde yurt dışına çıkacağım için bazı tereddütlerim var. Askeri hastaneye sevk işleminin ve rapor sürecinin uzun sürebileceğinden endişe etmekteyim.
İlk sorum , askeri hastaneye sevk süreci ve tamamlanma sürecinin bir süresi var mıdır ?
İkinci sorum ise , "Sağlık durumu hakkında bilgi formu içerisinde , Daha önce herhangi bir bulaşıcı hastalık geçirdiniz mi ?" sorusuna hayır cevabı verir ve 2 yıl tecil ettirirsem , suçlu duruma düşer miyim ? (2 yıl sonra sanırım yine bu form ile karşılaşacağım ve evet yanıtı vereceğim )
Çünkü formun alt kısmıda ;
* Resmi evrakta yanlış beyan veya yanılma Askeri Ceza Kanunun ve TCK ilgili maddeleri gereği cezlandırılır.
*Giriş muayenesi bir durum saptama işlemidir bu nedenle muayenede saptanamayan/belirtilmeyen yada gösterilmeyen hastalık ve durumlar için illeride hak iddasında bulunulamaz ibareler yer almaktadır.
Askerliğe elverişsizdir raporunun hayat boyu önüme bir engel olarak çıkabileceğininde korkusunu çekmekteyim ... Maalesef ön yargılı bir toplum içerisinde yaşıyoruz. ( iş hayatımı olumsuz etkilemesinden çekiniyorum )
Yardımcı olursanız memnun olurum. Saygılar
değerli arkadaşım çürük raporlarının bazıları belki memurlukta engelleyici olabilir ama tüberkülozun bir etkisi bulunduğunu düşünmüyorum memur olurken bir engel teşkil etmez zannetmem ama yanlış beyanda bulunmamanı tavsiye ederim. Rapor süreci uzun değil çok kısa belki elverişli raporu verirler belli olmaz burası Türkiye. TSK Sağlık yeteneği yönetmeliği Göğüs hastalıkları madde 46-b tüberküloz geçirip şifa bulanlar askere alınmaz diyor ama belki alırlar...
Değerli yorumcular,
Önceki iletileri dikkatle okudum. Ben 35 yaşındayım ve eğitim bitiminde birkaç ay içerisinde askerlik görevi için başvurmayı planlıyordum. Ancak tüberküloz rahatsızlığının askerliğe elverişli olmamayı sağladığını (ye da yanlış anlaşılmasın buna neden olduğunu) öğrendim. Ben 1983 yılında 1 yıl verem savaş dispanserinde tedavi gördüm ve yakın geçmişte bunu (aktif akciğer tüberkülozu tedavisi olduğunu) belgeleyen bir sayfa bir belge aldım. Ancak uzak geçmiş old. için akciğer grafileri imha edilmiş. Özel hastanedeki bir röntgende de belirgin bir sekel görülmedi. Bu durumda sadece tedavi süreci ve hastalığın türü öne sürülerek elverişli değildir raporu alabilir miyim? Şimdiden değerli yorumlarınız için tşk ederim.
Alıntı:
rose_izmir rumuzlu üyeden alıntı
Değerli yorumcular,
Önceki iletileri dikkatle okudum. Ben 35 yaşındayım ve eğitim bitiminde birkaç ay içerisinde askerlik görevi için başvurmayı planlıyordum. Ancak tüberküloz rahatsızlığının askerliğe elverişli olmamayı sağladığını (ye da yanlış anlaşılmasın buna neden olduğunu) öğrendim. Ben 1983 yılında 1 yıl verem savaş dispanserinde tedavi gördüm ve yakın geçmişte bunu (aktif akciğer tüberkülozu tedavisi olduğunu) belgeleyen bir sayfa bir belge aldım. Ancak uzak geçmiş old. için akciğer grafileri imha edilmiş. Özel hastanedeki bir röntgende de belirgin bir sekel görülmedi. Bu durumda sadece tedavi süreci ve hastalığın türü öne sürülerek elverişli değildir raporu alabilir miyim? Şimdiden değerli yorumlarınız için tşk ederim.
Askere sevk işleminizi yapan askerlik şubesine başvurun durumunuzu izah edin ve sizde bahse konu olan hastalık için evrak vs var ise bunlarıda arz edin.Sizi askeri hastaneye sevk edeceklerdir.En son ve nihai kararı sevk olduğunuz askeri hastane verecektir.Anlamadığım 1 başka konu'da siz ne eğitimi aldınız 35 yaşınıza kadar? dr olsanız uzmanlık olsa bile 35 yaşa kadar eğitiminiz uzamazdı diye düşünüyorum.Tabii 2-3 üni bitirmediyseniz.Saygılarımla.
Sn. gunesizmir,
İlginiz ve ivedi cevabınız için öncelikle teşekkür ederim. Öncelikle merak ettiğiniz konuyu aydınlatayım. Tahmin ettiğiniz gibi 2 yüksek lisans, doktora ve yurtdışı resmi görevleri derken malesef bu yaşa kadar kaldım. Asıl merak ettiğim konu TSK yönetmeliğinde açıkça sekel olmasa dahi B dilimine girdiğim görünüyor (ve malesef dosyam süre nedeniyle imha edildiği için hastalıklı döneme ait filmler mevcut değil), ancak bunun askeri hastanedeki doktor inisiyatifine kalıyor olması biraz şaşırtıcı. Ancak konu askerlik olunca ve her bireye malesef askerlikten kaçıyor önyargısı düşünülünce durumu da anlayışla karşılıyorum. Tekrar teşekkürler...
Alıntı:
rose_izmir rumuzlu üyeden alıntı
Sn. gunesizmir,
İlginiz ve ivedi cevabınız için öncelikle teşekkür ederim. Öncelikle merak ettiğiniz konuyu aydınlatayım. Tahmin ettiğiniz gibi 2 yüksek lisans, doktora ve yurtdışı resmi görevleri derken malesef bu yaşa kadar kaldım. Asıl merak ettiğim konu TSK yönetmeliğinde açıkça sekel olmasa dahi B dilimine girdiğim görünüyor (ve malesef dosyam süre nedeniyle imha edildiği için hastalıklı döneme ait filmler mevcut değil), ancak bunun askeri hastanedeki doktor inisiyatifine kalıyor olması biraz şaşırtıcı. Ancak konu askerlik olunca ve her bireye malesef askerlikten kaçıyor önyargısı düşünülünce durumu da anlayışla karşılıyorum. Tekrar teşekkürler...
Sayın rose_izmir;
Askeri hastanedeki dr'un insafına kalmış yada kalan bir şey yok.Gereken tahlil muayene vs ler neticesinde hekim bir karar alacak bu kararıda heyet üyeleri inceleyecek ve heyet rapou şekilinde bir karar tesis olunacak.Tahsil yapmanız gayet güzel bir olay ve size bir önceki cevabımda asla ve asla ön yargılı olmadım ancak sizde takdir edersinizki sizin durumunuzda olup sıralı ve yoğun tahsil yapan kişiler çok az ülkemizde ben bu noktadan hareket ettim.Hak ve adalet ne ise onun olması şahsi dileğimdir.Umarım herşey iyi ve güzel olur.Saygılarımla.
Sayın gunesizmir,
Yeni aydınlatıcı mesajınız için teşekkür ederim. Son mailimde sanırım yanlış anlaşılma olmuş, benim size yönelik herhangi bir olumsuz algılamam olmamıştı. Sadece genel algılamalardaki bazı yanlışlıkları (özellikle konuyla ilgili diğer forumlardaki tartışmaları da inceledikten sonra) özellikle hassas olduğum bir konuda vurgulamak istemiştim. Yanlış anlaşıldıysam özür dilerim. Bir de malesef eski askeri ve halk jargonundan kalma şu "çürük" ifadesi rahatsızlık konusu. Yine sözüm size değil, ancak bu tartışmaları hastalığı nedeniyle askerlik yapamayacak talihsiz kişiler için "çürük", eğitim vb. nedenlerle tecilli olan kişiler için de "kaçak" gibi önyargılardan kurtarmak gerekir diye düşünüyorum. Tabi burada koşulları kendi lehine kullanan olumsuz örnekler de var ancak genellemek sanırım yanlış olur. Size ve diğer değerli yorumculara teşekkür ederim. İyi çalışmalar.
merhaba benim kafama takılan şey şu acaba bu sekel dediğiniz şey hastalığın tedavisnden sonra mı ortaya çıkıyor yoksa hastalıkla birliktemi ortaya çıkıyor o konuda biraz kafam karışık çünkü ben de akciğer tüberkülozu geçirdim ve akciğerimde sıvı orneğinn alındığı yerde tedavimin 5 yıldır bitmesine rağman bazen genelde gerilirken ağrılar duyoyrum lutfen cevaplarmısınz benim için çok onemli bişibu teşekur ederim şimdideden ilgi ve alakanıza...
TbC SEKEL askere elverişlidegildir askerlik şubesi dikkate almassa ki karşılaşdıgımız vakalar çok oldu .. birliğine gidersin orda söylersin seni hemen asker hastanesine sevk ederler çürüge ayrılırsın görüşmek istersen0538 356 24 90