-
İşten ayrılma ve izin hakkı
Merhaba.
İş yerimde 1 yılımı doldurdum ve iş yerindeki huzursuzluklardan ve müdürün tavırları nedeni ile mudure sözlü olarak istifa edeceğimi bildirdim.O oda bir kaç hafta sonra dilekçemi verip gidebileceğimi söyledi.
Şu an 1 seneden doğan 14 günlük izin hakkım var.
Ayın 1 inde konuşmayı yaptım 18 ine dilekçeni bırakıp gidebilirsin dedi.
18 ine dilekçemi verip ayrıldığımda 14 günlük izin hakkım bana ücret olarak iade edilir mi?
Bilgilendirirseniz sevinirim.Teşekkür ederim.
-
Re: İşten ayrılma ve izin hakkı
Bildirim öneliniz dört hafta. Bence şimdiden dilekçe verin dört hafta sonrasının tarihini belirterek.
14 gün izin hakkınız var ve dilekçeyi verirseniz günde 2 saat iş arama izni hakkınız var ve bunları işverene bildirerek birleştirebiliyorsunuz. İzin hakkınızı kullanmazsanız karşılığı ücret olarak ödenmelidir.
Saygılarımla...
-
Murat Bey teşekkür ederim.
İşverenime 18 ine dilekçeyi verirsem bu ücreti yinede alabiliyor muyum ?
-
Kullanmamış olduğunuz izinlerin ücretini her durumda alırsınız,ödenmezse iş mahkemesinde dava açtığınızda faiziyle alırsınız.
18.de dilekçeyi verip,işe gitmemeye başlarsanız iş verenin ihbar tazminatı hakkı doğar,mahkeme masrafları ile birlikte ödemek zorunda kalabilirsiniz.
İşverene ayrılacağınız tarihten 4 hafta önce yazılı olarak ayrılacağınızı bildirmek zorundasınız.
-
Teşekkür ederim Erdoğan Bey.Anlıyorum.Yani dolaylı olarak müdürün elinde bir koz oluyor.Peki yarın dilekçeyi versem işten ayrılıp günde 2 saat izin isteme işini yapmasam bu zaman 2 haftaya iner mi ?
-
O zaman (ihbar öneli) iki haftaya inmez.
Günlük 2 saat iş arama izninizi toplu olarak kullanacağınızı dilekçenizde belirtmeniz gerek.İş arama izninizi toplu olarak kullanacağınız tarih aralığı ,işten ayrılacağınız(bildirim sürenizin dolacağı) tarihten önce tamamlanmak zorundadır.
Yani örneğin benim 4 hafta ihbar sürem var,haftada 5 gün çalışıyorum,eder 28 gün x 2 saat= 56 saat,günde çalışıyorum 8 saat,56/8 = 7 gün,ben 7 gün önceden ayrılıyorum diyemezsiniz.Dilekçenizi verdiğiniz den 28 gün sonra işinizden ayrılabilirsiniz.Bu 28 gün içinde kalmak şartıyla 56 saat iş arama izninizi kullanmanız gerekir.
-
Re: İşten ayrılma
Mehraba Ben Bir Turizm şirkette çalişiyordum Bu şirektti Baba Ve Oğul Işliyorlardi Fakat Aralarindaki Kötü Konuşmlar Ve Sürekli Beni Baski Altinda Tutmalar Artik Benim Piskolojimi Bozmuşlardi Sürekli Küfür Ve Yalan Söylemeliri Benim Kişiliğimi Ciddi Bir şekilde Bozuluyordu. şimdi Ben Işden Ayrmak Istedim Fakat Bana Dava Açicaklarini Söylediler 15 Yillik Bir şirket Fakat Ilk Dea Beni Sigortal Yaptilar Ve Suan Sadece 2 Aydir Calişiyorum.daha önceki çalişanalar En Fazla 2 A Kalabildiler. Bana şimdi Bu şirket Dava Açabilirmi?
-
Re: İşten ayrılma
Ne için dava açacaklarmış?
-
bana sms olarak aynen böyle yazdılar iletiyorum benim hakkımda tüm hukuksal işlemler başlatıcaklarmış 14 gün daha çalışmadım için benim piskolojim bozuldu ben daha fazla dayanamıyorum ve şirketi zarara uğratım için mahkeme ve icrada dahil miş buna.
ayretten bana ve babama hakarette buludular sms de
-
beni sigortalı yaptılar fakat ssk ya az para ödemek için beni asgari ücretten gösterdiler normalde ben 650 ytl le alıyorum
-
sms de yazan hakaret içeren mesajlar için savcılığa suç duyurusunda bulunun ve işvereniniz hakaret ettiği için haklı fesih hakkınız doğar kıdem tazminatına hak kazanırısnız
-
sizden çok rica etsem beni adınlatırmısınız.
Mehraba Ben Bir Turizm şirkette çalişiyordum Bu şirektti Baba Ve Oğul Işliyorlardi Fakat Aralarindaki Kötü Konuşmlar Ve Sürekli Beni Baski Altinda Tutmalar Artik Benim Piskolojimi Bozmuşlardi Sürekli Küfür Ve Yalan Söylemeliri Benim Kişiliğimi Ciddi Bir şekilde Bozuluyordu. şimdi Ben Işden Ayrmak Istedim Fakat Bana Dava Açicaklarini Söylediler 15 Yillik Bir şirket Fakat Ilk Dea Beni Sigortal Yaptilar Ve Suan Sadece 2 Aydir Calişiyorum.daha önceki çalişanalar En Fazla 2 A Kalabildiler. Bana şimdi Bu şirket Dava Açabilirmi?
bana sms olarak aynen böyle yazdılar iletiyorum benim hakkımda tüm hukuksal işlemler başlatıcaklarmış 14 gün daha çalışmadım için benim piskolojim bozuldu ben daha fazla dayanamıyorum ve şirketi zarara uğratım için mahkeme ve icrada dahil miş buna.
ayretten bana ve babama hakarette buludular sms de beni sigortalı yaptılar fakat ssk ya az para ödemek için beni asgari ücretten gösterdiler normalde ben 650 ytl le alıyorum
gerçeketen bana icra gönderebilirlermi bu bahsettim kişi ticaret odasında üye normalde böyle insanlar işçilerini hemen sigortalı apmak zornda değilmidir.
-
bu işten eşimde çikmamı çok istedi çünkü yaşadığımız yer çok küçük ve eğer sezon iyi geçmeze beni kışın çıkartırlar diye çok korkuyoruduk daha 2 ay oldu evleneli ve tek maaş ile geçinimiz çk zor. daha sonra eşimde yaşadıklarımı anlatıktan sonra ordan çıkmamı istedi.
-
Re: İşten Çıkma Şart
Hocam dilekçeyi vermek için baya zaman geçti.Şu aşamada dilekçemi versem izin hakkımdan doğan ücreti vermeme gibi durumu olursa en yapmalıyım?Direk dava mı açayım yoksa inat edip 1 ay beklemem mi sağlıklı olur ?
-
işveren ikazda bulunması gerekmiyormu dava için
iyi akşamlar ben daha önce bahsettim gibi çok korkularım var. benim sormak istedim soruşu bana istifaden bulundukdan sonra işveren demesi gerekmiyomuydu eğer 14 gün daha gelmek zorundasın yoksa kanuni sana dava açacam diye.?
-
Re: İşten Çıkma Şart
1 Başka konu açmayın,aynı konuyu bir daha açana bonus verilmiyor.
2 İnat etmeyin,akıllılık edin,kanunun belirtmiş olduğu ihbar süresine ve bildirim şekline uyun,kazanan siz olursunuz.
3 Kullanmadığınız izinlerin karşılığı ücret ödenmezse iş mahkemesinde dava açarak alabilirsiniz.
4 İhbar süresine uymazsanız,iş veren sizden dava açarak ihbar tazminatını alabilir.Bu durumda ödeyecek olduğunuz ihbar tazminatına karşı tarafın avukatlık vekalet ücreti ve dava masrafları da ilave olur.
-
Re: işveren ikazda bulunması gerekmiyormu dava için
Sİzin uymanız gereken kanuni yükümlülükleri işverenin size hatırlatma zorunluluğu yok.
-
Merhaba.Dilekçemi vermedim.Verdiğim takdirde yıllık iznimin paralarını alabilir miyim?Yada hangi şartlarda "alamam" yardımcı olursanız sevinirim fazla zamanım kalmadı :(
-
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
O zaman (ihbar öneli) iki haftaya inmez.
Günlük 2 saat iş arama izninizi toplu olarak kullanacağınızı dilekçenizde belirtmeniz gerek.İş arama izninizi toplu olarak kullanacağınız tarih aralığı ,işten ayrılacağınız(bildirim sürenizin dolacağı) tarihten önce tamamlanmak zorundadır.
Yani örneğin benim 4 hafta ihbar sürem var,haftada 5 gün çalışıyorum,eder 28 gün x 2 saat= 56 saat,günde çalışıyorum 8 saat,56/8 = 7 gün,ben 7 gün önceden ayrılıyorum diyemezsiniz.Dilekçenizi verdiğiniz den 28 gün sonra işinizden ayrılabilirsiniz.Bu 28 gün içinde kalmak şartıyla 56 saat iş arama izninizi kullanmanız gerekir.
İşten çıkarılan personel günlük 2 saatlik iş arama izin hakkını toplu olarak hesapladıktan sonra uyması gereken ihbar önelinden düşülemez dediniz. Fakat eğer günlük iş arama iznini kullanmazsa bu süreye ait ücreti talep edebilir. Peki bu hesaplanacak ücret brüt ücretten mi yoksa net ücretten mi hesaplanmalı ?
-
Yeni iş arama iznini kullanmadan çalışan kişiye, bu süreye ilişkin ödemenin fazla çalışma ücreti olarak ödenmesi gerekir.
Yani brüt ücret üzerinden %50 fazlası hesaplanır,tüm kesintiler yapılarak ödenir.
-
Sayın Kırcalı vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ederim..
-
Alıntı:
seksenyedi rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba.Dilekçemi vermedim.Verdiğim takdirde yıllık iznimin paralarını alabilir miyim?Yada hangi şartlarda "alamam" yardımcı olursanız sevinirim fazla zamanım kalmadı :(
Cevaplarsanız yardımcı olursanız sevinirim.Teşekkürler.
-
Her durumda işten ayrılırken kullanılmamış ücretli izinlerin karşılığında ücreti ödenir.ödenmemesi durumunda iş mahkemesinde dava açarak alınabilir.
-
1 yıllık sözleşmesi gereği çalışmış ve sözleşmede yazdığı üzere bir ay önce çıkacağını yazılı olarak (istenilene ek olarak noter kanalıyla) bildirmiş kişinin izin hakkı doğal olarak olmuyor o zaman?
Kardeşimin durumu bu şekilde ve kurum sahibi güvenilir olmamak adına herşeyi yaptığı halde (maaşı düşürmesi başta olmak üzere) şimdi noter kanalıyla gelen sözleşmeye bozulmuş görünüyor. Hatta yanındaki çalışanlarda ona benzer hareket etmekte.
İşverene güvenimizi kaybettiğimiz için noter kanalıyla bildirim yaptığımız işveren; bu bir ay içinde canımızı sıkacak bir şey yapabilir mi diye endişeleniyoruz. Kardeşim bayan olduğu için bir baskı ile karşılaşmaması için biraz daha dikkatli davranmaya çalışıyoruz. Yapmayı unuttuğumuz bir şey ya da almayı unuttuğumuz bir önlem var mıdır..
-
Alıntı:
kuzgun12 rumuzlu üyeden alıntı
1 yıllık sözleşmesi gereği çalışmış ve sözleşmede yazdığı üzere bir ay önce çıkacağını yazılı olarak (istenilene ek olarak noter kanalıyla) bildirmiş kişinin izin hakkı doğal olarak olmuyor o zaman?
Dediğinizi anlayamadım ama aynı işyerinde çalışarak 366. günü gören çalışan ücretli izin hakkı kazanır.İşten ayrılırken kullanılmamış ücretli izinlerin karşılığı olan ücret ödenir.
-
Erdoğan Bey merhaba;
Bir sorum olacak benim de bu konu ile ilgili
Şuan Çalışmakta olduğum işyerinde 1 ağustos tarihi itibariyle 1 senem doluyor. İşyerindeki huzursuzluktan dolayı buradan ayrılacağım ve yeni bir iş buldum. Şua an çalıştığım işyeri 4 hafta ihbar süremi doldurmamı isteyecektir. Bugün itibariyle istifa dilekçemi yazsam 1 ağustos itibariyle senelik iznimi kullanmaya hak kazanıyor muyum? 1 ağustos itibariyle senelik iznimi şu an çalıştığım yer kullandırmaya bilir mi? Saygılarımla
-
Bakınız bir üstteki cevap!
-
Sn.Erdoğan Bey ;
Aslında burda sormak istediğim şudur;
01.08.2008 itibariyle izin hakkım doğacak. Ben 23.07.2008 tarihinde İhbar süremide üzerine ekleyerek 19.08.2008 tarihinde ayrılacağımı belirtir istifa dilekçemi yazdım. bu durumda istifa tarihim 23.07.2008 olarak mı geçerlidir. yoksa ihbar süremi de çalışacağım son tarih mi? İşveren izin hakkın yok diyebilir mi? Saygılarımla
-
İşten ayrılma,şirket ile ilişiğinizin kesilme tarihiniz ihbar sürenizin sonudur.
İlişiğinizin kesildiği tarihte 1 yılı doldurmuş iseniz izin hakkınız doğar, doğmuş bu hakkı izin olarak kullanma şansınız olmadığından ücreti ödenmek zorundadır.Ödenmemesi durumunda dava açarak alabilirsiniz.
-
Sn.Erdoğan Bey
Vermiş olduğunuz bilgiler için çok teşekkür ederim. Saygılarımla
-
Alıntı:
Her durumda işten ayrılırken kullanılmamış ücretli izinlerin karşılığında ücreti ödenir.ödenmemesi durumunda iş mahkemesinde dava açarak alınabilir.
Teşekkür ederim Erdoğan Bey.
1 ay önce sözlü olarak ayrıacağımı beyan ettigim,lakin iş verenin ricası ile (18ine vermediğim) dilekçemi yarın yada cuma vereceğim.Şu durumda eğer iş veren kullanmadıgım izinden doğan ücretimi vermez ise,
1-"Dilekçeni yeni işleme koyuyorum o zaman 1 ay daha çalısmasın" deme hakkına sahip degil mi ?
Sahip ise 2-Notere gidip istifamı çektirip,izne ayrılmak istedigimi bildirsem yıllık iznimi vermeme,verse dahi bölmeye (7+7 veya 5+5+5) hakkı var mıdır?
Teşekkür ederim.
-
4857 sayılı iş kanunu:
...
- Yıllık ücretli iznin uygulanması
MADDE 56. - Yıllık ücretli izin işveren tarafından bölünemez.
Bu iznin 53 üncü maddede gösterilen süreler içinde işveren tarafından sürekli bir şekilde verilmesi zorunludur.
Ancak, 53 üncü maddede öngörülen izin süreleri, tarafların anlaşması ile bir bölümü on günden aşağı olmamak üzere en çok üçe bölünebilir.
...
- Sözleşmenin sona ermesinde izin ücreti
MADDE 59. - İş sözleşmesinin, herhangi bir nedenle sona ermesi halinde işçinin hak kazanıp da kullanmadığı yıllık izin sürelerine ait ücreti, sözleşmenin sona erdiği tarihteki ücreti üzerinden kendisine veya hak sahiplerine ödenir. Bu ücrete ilişkin zamanaşımı iş sözleşmesinin sona erdiği tarihten itibaren başlar.
İşveren tarafından iş sözleşmesinin feshedilmesi halinde 17 nci maddede belirtilen bildirim süresiyle, 27 nci madde gereğince işçiye verilmesi zorunlu yeni iş arama izinleri yıllık ücretli izin süreleri ile iç içe giremez.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı
Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliği
...
İzin Kullanma Dönemleri
Madde 5 — İşveren veya işveren vekilleri, bu Yönetmeliğin 15 inci maddesinde belirtilen izin kurulu veya 18 inci maddeye dayanılarak bunun yerine geçenlere danışmak suretiyle işyerinde yürütülen işlerin nitelik ve özelliklerine göre, yıllık ücretli izinlerin, her yılın belli bir döneminde veya dönemlerinde verileceğini tayin edebilir. Bunu işyerinde ilan eder.
Anlaşılacağı üzere işveren siz istemediğiniz takdirde izninizi bölme hakkına sahip değil.Ancak sizin istemiş olduğunuz tarihte izin verme zorunluluğu da yok.
-
1-Erdoğan bey izin konusunda bölünmeyeceğini anladım.Zaten işten çıkıyor oldugum için ne edip edip bu iznin ücretini vermeli değil mi?
2-Alacağım vereceğim kalmadı diye bir kağıt imzalamam isteniyor.Noter kanalı ile istifamı ilettiğimde -"Dilekçeni yeni işleme koyuyorum o zaman 1 ay daha çalısmasın" deme hakkına sahip degil mi ?
-
İlk sorduğunuzda verilen ilk cevapta ihbar sürenize uymanız gerektiği,ihbar süresinin sizin işverene usulüne uygun bildirimde bulunduğunuz gün başladığı belirtilmişti.
En baştan beri sorduğunuz gibi,daha önceden her saat başı sözlü olarak bildirmiş olsanız dahi,yazılı bildirimde bulunduğunuz günden itibaren ihbar süreniz kadar çalışmanız yasal zorunluluktur.İhbar süresine uymazsanız işverenin ihbar tazminatı hakkı doğar.Bu tazminatı dava açarak talep ederse,siz de hem ihbar tazminatını hem mahkeme masraflarını ödemek zorunda kalırsınız.
-
Alıntı:
Yeni iş arama iznini kullanmadan çalışan kişiye, bu süreye ilişkin ödemenin fazla çalışma ücreti olarak ödenmesi gerekir.
Yani brüt ücret üzerinden %50 fazlası hesaplanır,tüm kesintiler yapılarak ödenir.
Sayın Kırcalı, daha önce sizinle konuştuğumuz konu ile ilgili tekrar bilginize başvurmak istiyorum. Cevaplarsanız sevinirim. Belirtmiş olduğunuz gibi 2 saatlik kullanmadığım izin arama iznimi gün olarak brüt ücret üzerinden %50 fazla olarak hesapladım. Yalnız şirket avukatı ya erken ayrılacaksın yada kullanacaksın gibi bir yanıt verdi. Sizce bu konuda rakamımı ibranamede bu şekilde diretmem doğru olur mu? Ya da ne yapılmalı. Birde kesintiler dediniz. O konuyu biraz açar mısınız? Şimdiden teşekkür ederim..
-
- Yeni iş arama izni
MADDE 27. - Bildirim süreleri içinde işveren, işçiye yeni bir iş bulması için gerekli olan iş arama iznini iş saatleri içinde ve ücret kesintisi yapmadan vermeye mecburdur. İş arama izninin süresi günde iki saatten az olamaz ve işçi isterse iş arama izin saatlerini birleştirerek toplu kullanabilir. Ancak iş arama iznini toplu kullanmak isteyen işçi, bunu işten ayrılacağı günden evvelki günlere rastlatmak ve bu durumu işverene bildirmek zorundadır.
İşveren yeni iş arama iznini vermez veya eksik kullandırırsa o süreye ilişkin ücret işçiye ödenir.
İşveren, iş arama izni esnasında işçiyi çalıştırır ise işçinin izin kullanarak bir çalışma karşılığı olmaksızın alacağı ücrete ilaveten, çalıştırdığı sürenin ücretini yüzde yüz zamlı öder.
-
Erdoğan Bey bir sorum daha var mesela 5 yıllık bir personelin ihbar süresi 8 haftadır bu işçi istifa edecek olsa 8 hafta öncedenmi işverene bildirmek zorunda
yani ihbar süresi işverende olduğu gibi işçinin istifası halindedemi aynı süre geçerli
farzedinki ben 5 yıllık bir personelim ve ihbar sürem 8 hafta diyelim istifa etmem gerekti sekiz hafta öncemi söyleceğim işveren istifa edeceğimi yoksa işçi açısından bunun bir sınırı varmı
-
İhbar süresi çalışan için de işveren için de aynıdır.
-
Alıntı:
Dediğinizi anlayamadım ama aynı işyerinde çalışarak 366. günü gören çalışan ücretli izin hakkı kazanır.İşten ayrılırken kullanılmamış ücretli izinlerin karşılığı olan ücret ödenir.
Yine de anlatamadığım soruma, aradığım yanıtı vermişsiniz. Teşekkür ederim Erdoğan Bey. Aslında cevap açıkmış ama biraz acele sormuşum. Bu da işverenin tutarsız davranışları sonucu oldu.
Noter kanalı ile dilekçeyi göndermemizde ne kadar haklı olduğumuz dilekçe daha ellerine ulaşmadan gösterdikleri umursamaz davranışlardan belli oldu. Ve postacının belgeyi teslim etmesi ile hakkımızı en sağlam şekilde savunacağımızı gördüler.
Şimdi sözleşmeyi erken bitirmekten söz ediyorlar. İşveren sözleşmeyi bir şekilde sonlandırırsa (1 yıllık olan sözleşme nin dolmasına bir aydan az bir zaman var) tazminat ödemek zorundadırlar değil mi?
-
Aynı işyerinde çalışarak en az 366.günü gören çalışan,işverenin sözleşmeyi sona erdirmesi veya çalışanın iş kanununda belirtilen haklı nedenlerle ayrılması durumunda kıdem tazminatına hak kazanır.