-
İşveren, personelin e-postalarını okuyabilir mi?
Sayın hukukçular,
1. Bir işveren, daha önceden bir uyarı yapmaksızın, yanında çalıştırdığı personelin e-posta yazışmalarını, yedeklenmiş iletileri açmak suretiyle ve personeline bir bilgi vermeksizin okuyabilir mi?
2. Aynı işveren, işten çıkarmış olduğu personelin e-posta mesajlarını, kendisi okuyabilir mi veya yanında çalıştırdığı başka bir elemana okutabilir mi? (Benim durumum tam buna uygun. Patroniçem beni işten çıkardıktan sonra e-posta yedeklerini açtırmış, bunları çok güvendiği bir çalışanına vermiş, o çalışan güya orada aleyhimde birşeyler bulmuş, bunları, şirket içinde patron ve diğer kodaman takım ile paylaşmış, bunlardan hazırladıkları bir seçkiyi de özel bir toplantıda sunum halinde büyük ekrandan tüm şirket çalışanlarına göstermiş. Hatta yetmemiş, eşimin 4 yıl önce bana yazdığı bir e-postayı alıp eşimin çalıştığı şirketin yöneticilerine götürmüşler [Tesadüf eseri, eşimin şirketi, benim çalıştığım şirketten hizmet alan bir firmaydı.] Bu nedenle eşim, şirket bilgilerini yabancı kişilerle paylaşma gerekçesiyle tazminatsız işten çıkarılma durumu ile karşı karşıya geldi.)
Bilgilerini aktaracak olan tüm değerli hukukçulara teşekkür ediyorum.
-
Re: İşveren, personelin e-postalarını okuyabilir mi?
e_posta,mektup niteliğindedir.Bu şekilde değerlendirin.
-
Açık bir şekilde haberleşme gizliliğinin ihlali olduğunu düşünüyorum. Sizin eşinizle olan mail konusunda kesin olarak söyleyebilirimki açıp okuyamaz. eğer böyle bir şüphesi varsa mahkemeden izin alması gerekirdi. bence en kısa sürede bir Avukatla iletişim kurun. Maddi ve manevi tazminat talep edebilirsiniz. Hatta posta kanunu kapsamına giriyorsa açanlar ve açtıranlar hapis cezası dahi alabilir. benbce aman kaytbetmeden bir avukatla görüşün.
-
Yani, işveren şöyle diyemez: "Ben bu adamın patronuyum kardeşim. Benim işyerimde bir yazışma yapmışsa bunu da açar okurum, kimseden de izin almam."
Eğer kanunlar bu konuda açık ve netse, bir girişimde bulunmak isterim. Yalnız bu bahsettiğim olay 2007 Temmuz ayında yaşandı. Zaman aşımına uğramış olabilir mi?
Alıntı:
elpida rumuzlu üyeden alıntı
Açık bir şekilde haberleşme gizliliğinin ihlali olduğunu düşünüyorum. Sizin eşinizle olan mail konusunda kesin olarak söyleyebilirimki açıp okuyamaz. eğer böyle bir şüphesi varsa mahkemeden izin alması gerekirdi. bence en kısa sürede bir Avukatla iletişim kurun. Maddi ve manevi tazminat talep edebilirsiniz. Hatta posta kanunu kapsamına giriyorsa açanlar ve açtıranlar hapis cezası dahi alabilir. benbce aman kaytbetmeden bir avukatla görüşün.
-
Fiil, ' Haberleşmenin gizliliğini ihlal ' suçunu oluşturuyor ancak bu suçun takibi şikayete bağlıdır.Takibi şikayete bağlı suçlarda ise zamanaşımı süresi ise 6 aydır.Dolayısıyla soruşturma ve kovuşturma yapılamaz.
-
Öncelikle cevabınız için çok teşekkür ederim.
Diyelim ki fiilin işlenme tarihi 1.7.2007. Mağdur olan kişi, mağduriyetine giden süreçte, birilerinin e-postalarını okuduğunu 1.12.2007'de öğreniyor. Bu durumda zaman aşımı süresi 1.12.2007'den itibaren mi başlıyor, yoksa 1.7.2007'den itibaren mi?
2. maddeye göre ben bunu 1.12.2007'den itibaren diye anlıyorum ama uzman sizsiniz elbette.
1-5237 s. Türk Ceza Kanununun 73. maddesinin 1 ilâ 7. fıkraları ise şöyledir: “MADDE 73. - (1) Soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete bağlı olan suç hakkında yetkili kimse altı ay içinde şikâyette bulunmadığı takdirde soruşturma ve kovuşturma yapılamaz.
(2) Zamanaşımı süresini geçmemek koşuluyla bu süre, şikâyet hakkı olan kişinin fiili ve failin kim olduğunu bildiği veya öğrendiği günden başlar.
(3) Şikâyet hakkı olan birkaç kişiden birisi altı aylık süreyi geçirirse bundan dolayı diğerlerinin hakları düşmez.
(4) Kovuşturma yapılabilmesi şikâyete bağlı suçlarda kanunda aksi yazılı olmadıkça suçtan zarar gören kişinin vazgeçmesi davayı düşürür ve hükmün kesinleşmesinden sonraki vazgeçme cezanın infazına engel olmaz.
(5) İştirak hâlinde suç işlemiş sanıklardan biri hakkındaki şikâyetten vazgeçme, diğerlerini de kapsar.
(6) Kanunda aksi yazılı olmadıkça, vazgeçme onu kabul etmeyen sanığı etkilemez.
(7) Kamu davasının düşmesi, suçtan zarar gören kişinin şikâyetten vazgeçmiş olmasından ileri gelmiş ve vazgeçtiği sırada şahsî haklarından da vazgeçtiğini ayrıca açıklamış ise artık hukuk mahkemesinde de dava açamaz.”
-
Belki farkında değilsiniz fakat verdiğim yanıt karşısında ilgili kanunu okuyup,sorunuzu bu ön bilgiyle şekillendirerek sormanız güzel bir davranış.
Bunun dışında evet doğru anlıyorsunuz.Şikayet süresinin başlangıcı, bilme ve öğrenme anıdır.Verdiğiniz örnekte bu sürenin başlangıcı ifade ettiğiniz gibi 01.07.2007 tarihi.
-
c_selin hanım konuyu açan arkadaşın örneğini tasdik etmişsiniz fakat verdiğiniz tarih 01.07.2007 tarihi,ben mi yanlış anlıyorum kanuna göre 01.12.2007 olması gerekmez mi?
Eğer kanun benim anladığım şekilde işliyorsa,diyelim ben suçun işlendiğini anladım ama şikayet etmedim sonra 10 yıl geçince şikayet ederim ve olayı yeni anlamış gibi davranırım.Bu da kanunda biraz açık olduğunu göstermez mi merak ettim?
-
Dikkatsizce yazılmış,01.12.2007 tarihi doğru olan.
-
Şu aşağıdaki ilginç bir nokta. Ama kanunda sanki, zaman aşımı süresi içinde anlamış olma şartı var. Yani bu durumda, 6 ay süre varsa, fiilin işlendiği tarihten sonraki 180. güne kadar bunu anladın anladın. Durumu çakmadıysan, 10 sene sonra kalkıp "ya böyle birşey olmuş" diyemiyorsun sanki?
Avukat Hanım bilir tabii doğrusunu?
Alıntı:
cool_boy rumuzlu üyeden alıntı
Eğer kanun benim anladığım şekilde işliyorsa,diyelim ben suçun işlendiğini anladım ama şikayet etmedim sonra 10 yıl geçince şikayet ederim ve olayı yeni anlamış gibi davranırım.Bu da kanunda biraz açık olduğunu göstermez mi merak ettim?
-
Orada kastedilen dava zamanaşımı süresi.
-
Yani,Sayın cool_boy'un açıklık diye nitelendirdiği problemi ortadan kaldıran bir süre.
-
Yani fiilin işlendiği tarihten itibaren 180 gün içinde haberiniz olmadıysa, bir hak talebiniz olamıyor.
Alıntı:
c_selin rumuzlu üyeden alıntı
Yani,Sayın cool_boy'un açıklık diye nitelendirdiği problemi ortadan kaldıran bir süre.
-
Hayır öyle değil.İsterseniz TCK md 66'ya gözatabilirsiniz.
-
66 ve 67. maddeler aşağıda. Yani e bendine göre zaman aşımı 8 yıl mı?
(Bu hukuki beyin fırtınalarını sevmeye başladım. Teşekkürler Selin Hanım! :) )
MADDE 66. - (1) Kanunda başka türlü yazılmış olan hâller dışında kamu davası;
a) Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını gerektiren suçlarda otuz yıl,
b) Müebbet hapis cezasını gerektiren suçlarda yirmibeş yıl,
c) Yirmi yıldan aşağı olmamak üzere hapis cezasını gerektiren suçlarda yirmi yıl,
d) Beş yıldan fazla ve yirmi yıldan az hapis cezasını gerektiren suçlarda onbeş yıl,
e) Beş yıldan fazla olmamak üzere hapis veya adlî para cezasını gerektiren suçlarda sekiz yıl,
Geçmesiyle düşer.
(2) Fiili işlediği sırada oniki yaşını doldurmuş olup da onbeş yaşını doldurmamış olanlar hakkında, bu sürelerin yarısının; onbeş yaşını doldurmuş olup da onsekiz yaşını doldurmamış olan kişiler hakkında ise, üçte ikisinin geçmesiyle kamu davası düşer.
(3) Dava zamanaşımı süresinin belirlenmesinde dosyadaki mevcut deliller itibarıyla suçun daha ağır cezayı gerektiren nitelikli hâlleri de göz önünde bulundurulur.
(4) Yukarıdaki fıkralarda yer alan sürelerin belirlenmesinde suçun kanunda yer alan cezasının yukarı sınırı göz önünde bulundurulur; seçimlik cezaları gerektiren suçlarda zamanaşımı bakımından hapis cezası esas alınır.
(5) Aynı fiilden dolayı her ne suretle olursa olsun tekrar yargılanması gereken hükümlünün, sonradan yargılanan suça ait üçüncü fıkrada yazılı esasa göre belirlenecek zamanaşımı göz önünde bulundurulur.
(6) Zamanaşımı, tamamlanmış suçlarda suçun işlendiği günden, teşebbüs hâlinde kalan suçlarda son hareketin yapıldığı günden, kesintisiz suçlarda kesintinin gerçekleştiği ve zincirleme suçlarda son suçun işlendiği günden, çocuklara karşı üstsoy veya bunlar üzerinde hüküm ve nüfuzu olan kimseler tarafından işlenen suçlarda çocuğun onsekiz yaşını bitirdiği günden itibaren işlemeye başlar.
(7) Bu Kanunun İkinci Kitabının Dördüncü Kısmında yazılı ağırlaştırılmış müebbet veya müebbet veya on yıldan fazla hapis cezalarını gerektiren suçların yurt dışında işlenmesi hâlinde dava zamanaşımı uygulanmaz.
Dava zamanaşımı süresinin durması veya kesilmesi
MADDE 67. - (1) Soruşturma ve kovuşturma yapılmasının, izin veya karar alınması veya diğer bir mercide çözülmesi gereken bir meselenin sonucuna bağlı bulunduğu hâllerde; izin veya kararın alınmasına veya meselenin çözümüne veya kanun gereğince hakkında kaçak olduğu hususunda karar verilmiş olan suç faili hakkında bu karar kaldırılıncaya kadar dava zamanaşımı durur.
(2) Bir suçla ilgili olarak;
a) Şüpheli veya sanıklardan birinin savcı huzurunda ifadesinin alınması veya sorguya çekilmesi,
b) Şüpheli veya sanıklardan biri hakkında tutuklama kararının verilmesi,
c) Suçla ilgili olarak iddianame düzenlenmesi,
d) Sanıklardan bir kısmı hakkında da olsa, mahkûmiyet kararı verilmesi,
Halinde, dava zamanaşımı kesilir.
(3) Dava zamanaşımı kesildiğinde, zamanaşımı süresi yeniden işlemeye başlar. Dava zamanaşımını kesen birden fazla nedenin bulunması halinde, zamanaşımı süresi son kesme nedeninin gerçekleştiği tarihten itibaren yeniden işlemeye başlar.
(4) Kesilme halinde, zamanaşımı süresi ilgili suça ilişkin olarak Kanunda belirlenen sürenin en fazla yarısına kadar uzar.
Alıntı:
Hayır öyle değil.İsterseniz TCK md 66'ya gözatabilirsiniz.
-
Şikayet süresi (6 ay),bilme ve öğrenme anından itibaren işlemeye başlar.Madde 66 da yer alan ve cezanın ağırlığına göre değişen zamanaşımı süreleri ise,fiilin gerçekleşmesi ile bilinip-öğrenilmesi arasındaki azami süreyi ifade ediyor.
-
Konu şimdi tamamen açıklığa kavuşmuş oldu. İlginize ve yardımlarınıza çok teşekkür ederim!
Alıntı:
Şikayet süresi (6 ay),bilme ve öğrenme anından itibaren işlemeye başlar.Madde 66 da yer alan ve cezanın ağırlığına göre değişen zamanaşımı süreleri ise,fiilin gerçekleşmesi ile bilinip-öğrenilmesi arasındaki azami süreyi ifade ediyor.
-
Rica ederim.
Ayrıca,bu yanıtı başta verebilirdiniz de diyebilirsiniz fakat kanunu kurcalamanızı istedim,eziyet etmekten hoşlandığımdan değil :)
-
Hukukun mantığını anlamak açısından bu dolambaçlı yöntem daha kalıcı oldu aslında. :)
-
Alıntı:
lektem71 rumuzlu üyeden alıntı
Sayın hukukçular,
1. Bir işveren, daha önceden bir uyarı yapmaksızın, yanında çalıştırdığı personelin e-posta yazışmalarını, yedeklenmiş iletileri açmak suretiyle ve personeline bir bilgi vermeksizin okuyabilir mi?
2. Aynı işveren, işten çıkarmış olduğu personelin e-posta mesajlarını, kendisi okuyabilir mi veya yanında çalıştırdığı başka bir elemana okutabilir mi? (Benim durumum tam buna uygun. Patroniçem beni işten çıkardıktan sonra e-posta yedeklerini açtırmış, bunları çok güvendiği bir çalışanına vermiş, o çalışan güya orada aleyhimde birşeyler bulmuş, bunları, şirket içinde patron ve diğer kodaman takım ile paylaşmış, bunlardan hazırladıkları bir seçkiyi de özel bir toplantıda sunum halinde büyük ekrandan tüm şirket çalışanlarına göstermiş. Hatta yetmemiş, eşimin 4 yıl önce bana yazdığı bir e-postayı alıp eşimin çalıştığı şirketin yöneticilerine götürmüşler [Tesadüf eseri, eşimin şirketi, benim çalıştığım şirketten hizmet alan bir firmaydı.] Bu nedenle eşim, şirket bilgilerini yabancı kişilerle paylaşma gerekçesiyle tazminatsız işten çıkarılma durumu ile karşı karşıya geldi.)
Bilgilerini aktaracak olan tüm değerli hukukçulara teşekkür ediyorum.
Merhabalar
Özel bir şirkette çalışıyorum. Aynı şirkette çalışan bir arkadaşımın başka bir çalışan ile aralarında geçen bir tartışma nedeniyle, Arkadaşımla tartıştığı o kişi hakkında tarafıma MSN üzerinden yazdığı bazı terbiyesiz ifadeler içeren bir konuşma geçti, yani o arkadaş tartıştığı arkadaş hakkında hem dert yandı hem de çok sinirli olduğundan terbiyesiz kelimeler kullandı.
Ben de Tamam sakin ol sinirlenme, bende yardım ederim yapacaklarına gibi gülümseme ifadeleri içeren bir yanıt vermiştim. (sakinleştirmek adına)
Fakat bu konuşmalar arkadaşın tartıştığı kişi tarafından Şirket ağı üzerinden kaydedilmiş ve o arkadaşa üst makamlara iletilecektir diye bildirilmiş.
Şimdi böyle bir dinleme yasal mıdır?
Şirket içinde dahi olsa Kişilerin Özel MSN leri dinlemek suç mudur suç değil midir?
Eğer bu nedenle iş hayatında bir zarar görmesi durumunda MSN kayıtlarının izinsiz dinlenmesi nedeniyle haklı duruma gelir mi ?
Şirketlerin Kişilerin MSN lerini ya da buna benzer internet üzerinden yaptığı görüşmeleri dinlemesi, kaydetmesi gibi bir hakları var mıdır..?
Yanıtlarsanız çok sevinirim.
-
İyi Günler,
Bende lektem71 ile aynı durumdayım, şunu sormak istiyorum tck 132 şikayete bağlı ancak mailleri okuyan kişi aynı zamanda kişisel verileri yasadışı elde etmiş olmuyormu? Hatta özel hayatın gizliliği?
şirket benim e-maillerimi çözüp açmış olduğum işe iade davasına delil niteliğinde sundu, aynı zamanda hakkımda hakaret davası açıldı. Bende savcılığa özel hayatı ihladen dava açtım ancak savcılık burda özel hayatı ihla yok diyip kovuşturmaya yer olmadığına kanaat getirdi, bu sefer bende tck 132 135, ve 136 ıncı maddelere göre şikayette bulundum, öğrenmek istediğim savcılık bana niye zırt pırt şikayette bulunuyorsun dermi, yani burdaki ihtimaller nelerdir?
yardımlarınızı bekliyorum.