-
Eş durumundan tayin
merhaba, ben resmi bir kurumda 657'ye tabii olarak 1,5 yıldır çalışmaktayım, asalatim onaylandı, eşim başka bir şehirde bağkurlu olarak 14 aydir eczanesi var, ben onun yanına tayin olarak gitmek istiyorum, bu mümkün müdür? mümkün degil ise nedenleri, mümkün ise yapmam gereken işlemler nelerdir?
yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
-
Re: Yer değiştirme.
merhaba, ben resmi bir kurumda 657'ye tabii olarak 1,5 yıldır çalışmaktayım, asalatim onaylandı, eşim başka bir şehirde bağkurlu olarak 14 aydir eczanesi var, ben onun yanına tayin olarak gitmek istiyorum, bu mümkün müdür? mümkün degil ise nedenleri, mümkün ise yapmam gereken işlemler nelerdir?
-
Re: Eş durumu tayin
-
Her kurumun tayin ve nakil yönetmelikleri farklıdır. Çalıştığınız kurumun adını ve pozisyonunuzu yazmanız halinde, sorularınız daha kolay cevaplanabilir...
-
Re: es durumundan tayin
Hukuki yardım almak iyi de, yardım talep ettiğiniz sitenin kurallarına da uymak lazım... Aynı konuda birden fazla başlık açılması site kurallarına aykırı...
-
çalıştığım kurum ulaştırma bakanlığına bağlı karayolları genel müdürlüğü, bizim kurumda tayin işleri için iki bölge müdürünün onayından sonra genel müdürlük ve bakanlık onayı gerekiyor, eş durumundan tayin konusu da idare onayına bağlı sanırım, yasal yönden ne gibi girişimler olabilir, yardımlarınızı bekliyorum, birkaç başlığa bu konuyu taşıdığım için de özür dilerim, kusura bakmayın.
-
657 Sayılı Yasa'nın 72 nci maddesinde, eş durumu özürüne bağlı olarak yapılacak atamalarda, her iki eşin de memur olması öngörülmüştür.
Eşleri serbest meslek sahibi olan (Avukat, mimar, mali müşavir) memurların açtığı davalarda, Danıştay, eş durumu atamalarında serbest meslek mensubu eşin iş durumunun dikkate alınamayacağına karar vermiştir.
Bu durum karşısında, çalışmakta olduğunuz KGM, sizi, eşinizin eczacı olarak çalıştığı yere atamaya zorlanamaz.
Bu nedenle, sorunu, kurum yöneticileriyle kuracağınız olumlu diyalogla çözmeye çalışmanız, doğru bir yaklaşım olabilir.
Öte yandan, Danıştay, BASKIN KAMU YARARININ BULUNMADIĞI DURUMLARDA, KAMU GÖREVLİLERİNİN HAKLI BEKLENTİLERİNİN ZEDELENMEMESİ GEREKTİĞİ'ne karar vermiştir.
Anayasa'nın, devleti, aileyi korumakla görevlendirmesi nedeniyle, devlet memurunun eşinin çalıştığı yere atanmayı beklemesi haklı bir beklentidir ve baskın bir kamu yararı yoksa, eşinizin bulunduğu yere atamanızın yapılması gerekir.
-
Kurumunuzu bildirmelisiniz ki; kurumunuz "Atama ve Yer Değiştirme Yönetmiliği"ne bakarak karar verelim.
İyi günler...
-
ulaştırma bakanlığına bağlı karayolları genel müdürlüğünde çalışıyorum.
-
Danıştay, BASKIN KAMU YARARININ BULUNMADIĞI DURUMLARDA, KAMU GÖREVLİLERİNİN HAKLI BEKLENTİLERİNİN ZEDELENMEMESİ GEREKTİĞİ'ne karar vermiştir.
Yukarıda kararı biraz daha açıklayabilir misiniz zahmet olmazsa size.
Eşimin eczanesi mülkiyeti kendine ait, başka bir ile gidip aynı düzeni kurması çok zor, dediğiniz gibi idare ile olumlu diyalogla halletmeye çalışmalıyız fakat bu gerçekleşmez ise adli yoldan hakkımızı arayamaz mıyız?
-
Re: kurumlar arası geçiş
ulaştırma bakanlığına bağlı karayolları genel müdürlüğünden bayındırlık ve iskan bakanlığına bağlı bayındırlık il müdürlüklerine geçiş hangi şartlarda mümkün olur ve neler yapmam gerekir, yardımlarınızı bekliyorum.
-
Dairesi Karar Yılı Karar No Esas Yılı Esas No Karar Tarihi
BEŞİNCİ DAİRE 2006 1140 2003 3647 14/03/2006
KARAR METNİ
BASKIN KAMU YARARININ BULUNMADIĞI DURUMLARDA, KAMU GÖREVLİLERİNİN HAKLI BEKLENTİLERİNİN ZEDELENMEMESİ GEREKTİĞİ HK.<
Temyiz İsteminde Bulunan (Davalı): Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. Genel
Müdürlüğü
Vekili : Av. ?
Karşı Taraf : ?
İsteğin Özeti : Ağrı Şeker Fabrikası'nda şef olarak görev yapan davacının, Ankara'ya atanması istemini içeren 2.9.2002 günlü başvurusunun cevap verilmemek suretiyle reddine ilişkin işlemin iptali istemiyle açtığı davanın; memurların naklen atanmaları konusunda takdir yetkisine sahip olan idarenin, Anayasa ile güvence altına alınan aile birliğinin korunması ilkesi çerçevesinde davacının atama istemini değerlendirilmesi ve bu anlamda sürekli bir biçimde geçici görevlendirme müessesesine başvurmak suretiyle davacının Ankara'ya geçici olarak görevlendirilmesi ve her defasında ilgiliye ödenecek yolluk ve harcırahlarda da dikkate alındığında bu durumun idareye ek bir külfet getireceği ve bu şekilde davacıdan verim alınamayacağının kabulü ile davacının atamasının kamu yararı, hizmet gerekleri ve yukarıda anılan Anayasal ilkeler doğrultusunda Ankara'ya yapılması gerekirken, davacının başvurusunun cevap verilmemek suretiyle reddine ilişkin işlemde hukuka ve hizmet gereklerine uyarlık görülmediği gerekçesiyle dava konusu işlemin iptali yolunda Erzurum İdare Mahkemesi'nce verilen 18.3.2003 günlü, E:2002/1633, K:2003/263 sayılı kararın, dilekçede yazılı nedenlerle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması isteminden ibarettir.
Cevabın Özeti : Temyiz isteminin reddi gerektiği yolundadır.
Danıştay Tetkik Hakimi : Zeynep Karakoç
Düşüncesi : İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmüştür.
Danıştay Savcısı: Mehmet Sağlam
Düşüncesi : İdare ve vergi mahkemelerince verilen kararların temyizen incelenerek bozulabilmesi için, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinin birinci fıkrasında belirtilen nedenlerin bulunması gerekmektedir.
Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, söz konusu maddede yazılı nedenlerden hiçbirisine uymadığından, istemin reddi ile temyiz edilen Mahkeme kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Beşinci Dairesince işin gereği düşünüldü:
Ağrı Şeker Fabrikası'nda şef olarak görev yapan davacının, Ankara'ya atanması istemini içeren 2.9.2002 günlü başvurusunun cevap verilmemek suretiyle reddine ilişkin işlemin iptalinin istenildiği dosyanın incelenmesinden anlaşılmaktadır.
İdare Mahkemesince; memurların naklen atanmaları konusunda takdir yetkisine sahip olan idarenin, Anayasa ile güvence altına alınan aile birliğinin korunması ilkesi çerçevesinde davacının atama isteminin değerlendirmesi ve geçici görevlendirme müessesesine başvurulmak suretiyle Ankara'ya geçici olarak görevlendirmesi nedeniyle ödenecek yolluk ve harcırahlar da dikkate alındığında bu durumun idareye ek bir külfet getireceği bu şekilde davacıdan verim alınamayacağının kabulü ile davacının atamasının kamu yararı, hizmet gerekleri ve Anayasal ilkeler doğrultusunda Ankara'ya yapılması gerekirken, başvurusunun cevap verilmemek suretiyle reddine ilişkin dava konusu işlemde hukuka ve hizmet gereklerine uyarlık görülmediği gerekçesiyle dava konusu işlem iptal edilmiştir.
İdare ve vergi mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin varlığına bağlıdır.
Haklı beklenti, yönetimin ister bir taahhüt isterse uzun süren bir uygulamasına güvenerek olsun, bireylerin çıkarlarına ya da lehlerine olan bir sonuca ulaşabileceklerini ümit etmeleridir.
Ailenin korunması, Anayasa ile tanınmış sosyal bir haktır ve kamu hizmetinin daha verimli yerine getirilmesi bakımından, kamu görevlileri için daha da önem taşır.
Kaldı ki, kamu hizmetinin olağan işleyişi içinde umulabilecek bir durum vardır ve kamu görevlilerinin böylesine haklı beklentiler içinde olması hizmetin gereğidir. Dava konusu olaydaki beklenti de makul bir beklentidir. Yönetim, yönetim olmaktan kaynaklanan gücünü ve olanaklarını, bu kişisel konumda kullanarak makul beklentiyi karşılayabilir.
Kamu görevlilerinin haklı beklentilerinin korunması, ancak kişisel kararlarda, yönetimin takdir yetkisinin kullanma alanlarında söz konusu olduğundan, baskın kamu yararı olmadığı durumlarda, kamu görevlilerinin haklı beklentilerinin zedelenmemesi gerekir.
Bu nedenle, davacının yer değiştirme isteminin, Devletin aile birliğinin sağlanması yönündeki görevi de gözönünde tutularak, haklı beklentiler ilkesi içerisinde idarece değerlendirilmesi gerekirdi.
Açıklanan nedenlerle, davalı idarelerin temyiz isteminin reddiyle hukuk ve usule uygun olarak Erzurum İdare Mahkemesi'nce verilen 18.3.2003 günlü, E:2002/1633, K:2003/263 sayılı kararın yukarıda yapılan açıklamanın da eklenmesi suretiyle onanmasına, temyiz giderlerinin istemde bulunan davalı idarenin üzerinde bırakılmasına, temyiz başvuru harcının istemi halinde davalı idareye iadesine, 14.3.2006 tarihinde oyçokluğuyla karar verildi.
K A R Ş I O Y
Devlet Memuru statüsünde çalışmayan davacının 657 sayılı Yasa'nın 72. maddesinden yararlanması mümkün olmadığı için eş durumu nedeniyle atanma isteminin cevap verilmeksizin reddine ilişkin işlemde hukuka aykırılık bulunmamakta olup, bu nedenle dava konusu işlemin iptali yolundaki Mahkeme kararının bozulması gerektiği düşüncesiyle onama kararına katılmıyorum.
(DAN-DER; SAYI:113)
BŞ/ÖEK
-
Madde 14 - (B) özür grubuna dayanarak memurun yer değiştirme isteğinde bulu-
nebilmesi için; eşinin Devlet Personel Dairesi Kurulması Hakkındaki 13/12/1960
tarih ve 160 sayılı Kanuna tabi bir kurumda memur statüsünde çalıştığını, görev
yeri belgesi ve nüfus kağıdı örneği ile belgelendirmesi gerekir. Ayrıca, eşler-
den birinin bağlı olduğu nüfus idaresinden alınacak evlilik durumunu kanıtlayan
belgenin de eklenmesi gerekir.
Bu özür grubuna dayanarak yerleri değiştirilenler her 2 yılda bir Ocak ayı
içinde durumlarının devam ettiğini aynı şekilde alınmış belgelerle belgelendi-
rirler.
Araştırdığım kadarıyla Bakanlığınızın Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği yok.Bu durumda Devlet Memurları Atama ve Yer değiştirme Yönetmeliğine tabi oluyorsunuz.Yukarıda yazdığım madde ilgili yönetmelikten alınmıştır.Bu durumda eşiniz kamu görevlisi olmadığı için, sizi;eşinizin yanına göndermek mecburiyeti yok.Bu da sizin böyle bir talepte bulunma hakkınız olmadığı anlamına gelmez.Arkadaşın da bahsettiği ilgili Danıştay kararı gereğince,gitmeniz halinde "Kamu Yararı"na zarar gelmeyecekse,eşinizin yanına gönderebilirler.
İyi günler..
-
Kadronuzu ve KGM'nin eşinizin bulunduğu ildeki teşkilat yapısını yazmış olsaydınız, baskın kamu yararı ile şu an bulunduğunuz yerde çalışmaya devam etmeniz arasında ne gibi bir ilişki olduğu tartışılabilirdi.
-
tesekkur ederim kantaroncu,
kgm'de bölge sistemi uygulanıyor, Türkiyede 16 bölge var, ben 16. bölge olan sivas'ta calisiyorum, görevim 657'ye bağlı 8/2 kadro'lu etüt ekip mühendisiyim, gitmek istediğim 3. bölge konya, ikisi de içanadolu'da, gitmem de nasil bir engel olabilir acaba?
-
sivas bölgesine erzincan bağlı, konya bölgeye ise afyon, karaman, afyon, aksaray bağlı, ben yeni başlamış bir memur olarak yükselme derdim yok, aynı statüde gitmek istiyorum, gittiğim zaman zaten bölge merkezelerinde bulunan etüt proje veya kamulaştırma başmühendisliklerinde çalışacağım, başka birimlerde kadrom yok çünkü, ben harita mühendisiyim, eşimin eczanesi kamuya hizmet eden bir kurum gibi görülemez mi, taşıma olanağı yok bir müessese olarak sayılamaz mı, yardmılarınızı bekliyorum.
-
evet bakanlığımızın atama ve yer değiştirme yönetmeliği yok, ne yapmam gerekir eş durumundan tayin istemek için sizce, yardımlarınız için teşekkürler.
-
Bildiğim kadarını söylüyorum.
Eşinizle evli olduğunuzu gösterir Nüfus Müdürlüğünden "Vukuatlı nüfus kayıt örneği",Eşinizin bağlı olduğu esnaf odasından "Filan adreste,falan tarihten beri Eczane işlettiğine" ,Vergi dairesinden "Eşinizin,eczane işleticisi olarak vergi mükellefi olduğuna" dair belgeleri temin edersiniz.Tayin dilekçenize eklersiniz.
Sonrası "Dua"ya kalıyor...(Eşinizin olduğu yerde Karayolları Teşkilatı yoksa,işiniz daha da zor.)
İyi günler...
-
teşekkür ederim.
eşimin bulunduğu ilde karayolları bölgesi var, tayin dilekçesine red cevabı gelirse yapabileceğim birşey var mı?
-
Ret cevabının gerekçesine bakarak; ona, o zaman karar veririz..
İyi günler...
-
bildirmelisiniz ki; kurumunuz "Atama ve Yer Değiştirme Yönetmiliği"ne bakarak karar verelim.
İyi günler...
-
kurumu nasil bir dilekce yazmaliyim es durumundan tayin hakkinda, 1,5 yildir karayollari sivas bolgede calisiyorum, esim konya'da eczaci, yaklasik 1 ay once evlendim, eczane+mülkiyeti eşime ait, konya bölgeye gitmek istiyorum, yardimlarinizi bekliyorum.
Sayın jeodezi;
lütfen üye olurken kabul ettiğiniz forum kurallarını hatırlayıp uyunuz.
Tekrar yaparak konu bütünlüğünün kaybolmasına ve forum kirliliğine sebep olmaktasınız.
Lütfen tekrar yapmayın,yazım kurallarına uyun.