http://www.sevde.de/Boycott%20Israel...n/kakakola.gif
Printable View
Arapça doğruluk payını bilemiyorum, bilen birisi bu konuda bilgi verebilirse sevinirim.
Arapça doğruluk payını bilemiyorum, bilen birisi bu konuda bilgi verebilirse sevinirim.
İlginç ancak bana pek inandırıcı gelmedi. Sanırım Arapların bu markayı ve ABD.yi protesto etme amacı hizmet ediyor. Zira bildiğim kadarıyla kendilerine ait bir (veya birkaç) kola markaları daha var. Eh belki de bizim kolacıların işidir.
Mekke Cola yapmış da olabilir :) Komplo teorilerinden biri daha...
Bir ara birinci sigarasının komünistler tarafından özel olarak dağıtıldığı iddia olunmuştu. Üzerindek 20 sigara yazısı, şapkalı bir köylüye dönüştürülüyordu. Pek çok kişi hakkında da, ç harfini orak çekice benzettiği için dava açıldığını duyduk.
Bu da öyle bir şey. Hat sanatına ilgi duyanlar bilir. Çeşitli yazılar, harflerin uztılması, şekil verilmesi sayesinde, değişik şekillere benzetilir. Burada da böyle bir zorlama var.
Sayın dipdalga sitesinin adminisiniz sanıyorum. Duyuru yapmışsınız, dürüst aydın avukat arıyoruz biçiminde. Oysa şu iletiye baktığımda, nasıl bir site olduğunuzu anlamış bulunuyorum. Merak edip bakmayacağım bile. Burada böyle şarlatanlık yapıyorsanız, siteniz kimbilir nasıldır.
(sayın dipdalga iletimden alınmış ve forum uzadı. Kastım, dipdalga' ya şarlatan demek değil. İletiyi silmiyor ancak düzeltiyorum. Zira, her ne kadar, sayın dipdalganın iyiniyetli olduğuna inansam da, coca yazısının, tersten okunma, bazı yerlerinin silinmesi, şeklinin değiştirilmesi vs. gibi zorlamalarla başka anlam yüklenmesi bence şarlatanlıktır. yanlış anlaşıldığım için ayrıca sayın dipdalgadan da özür diliyorum)
Ragıp abi, demişsin ya merak edip bakmayacağım diye, sen öyle deyince merak edip baktım...:) normal bi site...
Sayın Admin ve Sayın Jawussan,
Bu olay ben Lisedeyken de söyleniyordu.Allah'a hayır Muhammed'e hayır anlamında.Mısır'da bir Müslüman'ı hala unutmadım.Vatandaş önümden kimse geçmesin diye seccadeyi Cola buzdolabının önüne sermiş.Tam secdedeyken fotoğrafı çekilmiş.Sanki Coca Cola'ya tapar gibi reklamı yayınlanmıştı.Nike bir ara tabanındaki çıkartmasını Arapça Allah şeklinde uyarlamıştı.
Peki Colanın faydası yok mu?
Elbette faydaları var
"KROM TAMPONLARDAKI PAS LEKELERINI YOK ETMEK IÇIN"
Tamponu coca-colaya batirilmis marlboro folyosuyla iyice ovunuz.
"TUVALETI TEMIZLEMEK IÇIN"
Bir kutu kolayi klozetin içine dökünüz. Bir saat kadar bekleyiniz ve sifonu
çekiniz. Koladaki sitrik asit hela tasindaki lekeleri yok edecektir.
"AKÜ KUTUP BASLARINDAKI ÇAPAGI TEMIZLEMEK IÇIN"
Bir kutu kolayi kutup baslarina dökün ve çapak yok olsun.
"PASLANMIS BIR CIVATAYI SÖKMEK IÇIN"
Coca-colaya batirilmis bir bezi bir kaç dakika pasli civataya uygulayiniz.
"HARIKA BIR JAMBON IÇIN"
Bir kutu kolayi tepsinin içine bosaltin. Jambonu alüminyum folyoya sarip,
firina sürünüz Jambon tam olarak pismeden otuz dakika kadar önce folyoyu
çikariniz ki harika bir sos için jambonun yagi ile kola karissin.
"ELBISENIZDEKI YAG LEKESINI ÇIKARMAK IÇIN"
Bir kutu kolayi lekeli giyeceklerin üzerine bosaltin, Deterjani ekleyin ve
her zaman yikadiginiz gibi yikayin. Coca-cola yag lekelerinin
yok olmasina yardim edecektir.
*COLA ARABALARIN ÖN CAMINDAKI LEKELERI DE YOK EDER.
*** Coca-cola ve pepsi'nin ortalama pH degeri 3.4 Bu asidite disleri ve
kemikleri eritmek için yeterlidir.Pepsi veya coca-cola'yi içmeden önce bir
düsünün. Dünyada hiç kimsenin tavsiye edemeyecegi karbon di oksit
içiyorsunuz.Dört yil önce, Delhi üniversitesinde "kim daha fazla coca-cola
içecek" diye bir yarisma yapildi. Sekiz sise coca-cola içen kazandi ve
herkesin gözü önünde öldü. Çünkü çok fazla karbondioksit almisti ve kaninda
yeterli oksijen yoktu.
*** Birisi kirilmis disini bir sise pepsinin içine koydu ve dis 10 günde
eridi!!! Disler ve kemikler ölümden sonra en fazla dayanabilen
organlarimizdirlar.Bir sise kola içerek midenize ve bagirsaklariniza ne
yaptiginizi bir düsünün....
Ağelimize bakıp bakmamakta özgürsünüz. Ancak görmeden eleştirmek hakkına sahip değilsiniz. Siz avukat mısınız, yoksa hakim mi? Yoksa sürekli karıştırıyor musunuz? Sanırım sanık benim. Peki davacı nerede???? Yoksa hem davacı, hem hakim misiniz? Geçen gün yazdığım cevaba alınganlık ederek bu şekilde davranıyor olmanız beni açıkçası üzdü. Bu Kola yazısı, benim yaptığım değil, karşılaştığım bir şey.Alıntı:
Bir ara birinci sigarasının komünistler tarafından özel olarak dağıtıldığı iddia olunmuştu. Üzerindek 20 sigara yazısı, şapkalı bir köylüye dönüştürülüyordu. Pek çok kişi hakkında da, ç harfini orak çekice benzettiği için dava açıldığını duyduk.
Bu da öyle bir şey. Hat sanatına ilgi duyanlar bilir. Çeşitli yazılar, harflerin uztılması, şekil verilmesi sayesinde, değişik şekillere benzetilir. Burada da böyle bir zorlama var.
Sayın dipdalga sitesinin adminisiniz sanıyorum. Duyuru yapmışsınız, dürüst aydın avukat arıyoruz biçiminde. Oysa şu iletiye baktığımda, nasıl bir site olduğunuzu anlamış bulunuyorum. Merak edip bakmayacağım bile. Burada böyle şarlatanlık yapıyorsanız, siteniz kimbilir nasıldır
Ekleyen: Av.Ragıp Atay*-*25/03/2005*:* 08:01:44
Güzel bir örnek vermişsiniz, ancak kendi fikrimi konunun başında doğruluğunu bilmiyorum diyerek açıkladım. Bilgisi olanın da konuyu açıklığa kavuşturması ricasında bulundum. Ayrıca ben de bunu bir anne-bebek sitesinde buldum. Eğer ki, bu güne kadar hiçbir siyasi veya dini bir yayın bile yapmayan bir anne bebek sitesinde bu tür yazılar gidip geliyorsa, biraz da konunun aydınlığa kavuşturulması gerektiği, ve bunu AYDINlığa kavuşturacak kişilerin burada bulunabilmesi ihtimali üzerine buraya da ekledim.
Şarlatanlık konusuna gelince, kötü söz sahibine aittir diyerek konuyu kapatmak isterim.
Saygılarımla,...
Sevgili Ali,
iletin harika. şunu da ekleyeyim. Hani dönerciler var ya, dönerimiz iyi ette yapılmıştır, yumuşacık diye hava atarlar. En sert ve ucuz eti alıp, kolanın içersinde bir gün yatırırlar. Kösele koysan kuzu eti gibi oluyor.
İsteyen cola nın içersine bir parça kıyna atıp 24 saat beklesin. et çürüyor colanın da rengi değişiyor.
Sayın AVUKAT! Ragıp,
Ortada bir iddia var, ve bu iddia için yorumlar istenmiş. Bizden bu yorumları isteyen arkadaşımızı şarlatanlıkla suçlamanız bana göre hiç hoş olmayan bir davranış.
Hem siz bir avukat olarak, anladığım kadarıylada bunu da gururla belirtiyorsunuz bir çok iletinizde, bir şeyi incelemeden, göz atmadan nasıl rahatlıkla hüküm verebiliyorsunuz?
Mesleğinizde bunu mu öğrettiler size?
Eğer ki yapılan şarlatanlıksa, neden ileti göndermeye devam ederek bu şarlatanlığa ortak oluyorsunuz? Yorum da bulunan diğer üyeleride şarlatanlığa ortak etmiş olmuyor musunuz?
Bana da anlamsiz bir yorum gibi geldi bu çocuk dergisinde yayimlanan logo.
Yani logoyu ters çevir orasini degistir burasini tirmala sonra arapca oku bakin ne diyor diye. Cola turka 'yi ters çevirip ayni deformasyonu yaptigimizde bu yazidan anladigim kadariyla ilk grup aynen çikacak yani no mohammad muhammed yok.. turca yida biraz oynarsak mutlaka no allah sekline dönüstürebiliriz gibi geliyor bana.
Dolayisi ile espri bile olamayacak bir kiskançlik veya ters düsünce sahibi tüm teknigi kullanarak bunu bulmus gibi geliyor bana Büyük olasilikla kendi basindaki kolayi unutan arap kolacilar gibi. La colla vardi görmüstüm colla yazisi ayni coca cola nin yazisi. yani mekke yok onu da unutmuslar zahir.
Kaldi ki kola ve pepsinin tarihine baktigimizda da böyle bir düsmanlik için temel bulamayiz.. Üreticilerinin ve ilk logonun çiktigi 1870 lerde adamlarin müslümanlik la ilgili bir fikirleri veya düsmanliklari oldugunu sanmiyorum.. Fotografcilar ve reklamcilar bazen din konusunda HADDI asan yaklasimlarda bulunuyor ama bu sadece müslümanliga yönelik degil.. En basitinden MADONNA'nin like a prayer klibini animsayanlar Hz Isa yi hem zenci hem de Madonna ile sevisirken hemde suçsuz yere hapiste gördüler. Kiliseler ayaga kalkmisti.. Ayni sekilde benetton reklaminda olanlarida animsamaktayim.
Sevgili Alisinkay'in dedigi seccadenin önündeki kola dolapli reklami (fotografi ) animsiyorum neticede cola müslüman aleminden özür dilemis yanlis anlasildigini ( nesi yanlis anlasildi ise) öne sürerek fotograflari cekmisti.. Ama yukaridaki olayla bir bütün olarak degerlendirdigimizde reklamci sarkici gibi sektörlerde çalisan bazi kisiler PARA ugruna ciddi rencide edici yayinlar yapabiliyorlar.. Ama bunu bir dine asla yönlendirmiyorlar daha dogrusu bilinçli bunu yapmiyorlar onlar insani nasil etkiler de satis artiririz derken zaman zaman böylesine saçmaliklarla duvara tosluyorlar. EE herkesin en az birkere saçmalama hakki oldugunu kabul etmek gerekir :)
Sevgili alisinkay ;
Kola ile ilgili önerilerini ciddiyetle okudum bazilarini deneyecegim ama sanirim kola içme yarismasiyla ilgili söyleminde bir 'sehir efsanesi' sekiz sise kola içen öldü bölümüne çok süpheli yaklastim 7 litre suyu üstüste içende ölüyor Sevgili Ali dolayisi ile nasil ve ne kadar zamanda içilmesi gerektigi bence degerli beni taniyanlar bilirki günde yaklasik 20 kutu 330ml lik coca cola içerim ve hala hayattayim :) Hatta gençliimizde ben kahfaltimi litrelik kola ile yapar çay kahfe içmezdim. Ama kesin olan suki herseyin fazlasi oldugu gibi kolanin da fazlasi zarar Bu arada kolanin bir yararida aninda bronzlasmayi saglar. avcuna azicik kola dök sür vucuduna çik günese aksama bronzlas..Ama pek saglikli bir yöntem degil.
Sevgili Ragip Atay; sakin eti kolanin içine koyma tadi igrenç olur ama yagda bekletirsennnnn yemede yaninda yat. Son olarak dipdalga sitesi kötü bir site degil umarim dogrulardan sapmadan sabotaja ugramadan basarili bir site olur...
Değerli Ragip Atay,
Bunu bilmiyordum :) Denemek lazım...Kuzu eti yaptım diye kandırırım misafirleri :)
Bronzlaştırdığını da Segili Commodore'dan duydum.Benim gibi bir müteşebbis için iyibir bronzlaşma ilacı hammaddesi :)
Arkadaşlar boş bir söylence değil.Bu tasarımı yapan Jew Person.İslam Düşmalığı ile bilinen birşey.Bu Tarz tasarımlarda her zaman bir şekilde yapan kişinin siyasi düşüncesi yer alır.Benim İmzam da o şekilde.Humeyninin sakalında Şeytan resmi vardı, aynı şekilde İngiliz Kraliçesi Elizabethin Saçında, ve bunlar farkedilmeden ilgili ülkelerde paranın üzerinde kullanıldı.
Benzerlik mi bir bakın;Bu kadar benzerlikte akıllara zarar.
http://www.snopes.com/cokelore/islam.asp bu adreste bir başka açıdan orjinal yazıyı ve resmi görebilirsiniz.Ayrıca İslami Kolalar çıkmadan çok önce farkedilmişti bu durum.Yani pazar payı gibi bir kaygı yoktu.Sayın Commodore'un söylediği de bu konu ile ilgili daha önceden söylenen şeyler.1886 yılında atlanta, georgia'da Arapça bilen kişi yoktu gibi bir savunma yapıyorlar.Peki neden Israrla Coca Cola bu logoyu kullanıyor.En azından İslam Ülkelerinde başka logo kullanamaz mı?
Bir zamanlar Coca Cola'nın içinde Kokain olduğu bilinen bir gerçek.
http://www.snopes.com/cokelore/cocaine.aspİlgili Linkte Kokain için gerekli ametaller verilmiştir.Bakabilirsiniz.
Bu konular o kadar ciddiye alındı ki bu konu hakkında kitap bile yazıldı hatta belgeseller yapıldı.http://www.musik-filme-buecher.de/item?q=9968583
Esasinda bu foruma yazmak niyetimde degildim, ancak bu konuyu görünce, cevap yazmadan edemeyecegimi anladim. Müdahale etmek geregi hissettim. Bu mevzu, oldukça eski (yaklasik 15 senelik) bir mevzudur. Olay, yaklasik 15 sene önce de sahneye konmaya çalisilan ve coca-cola ve benzeri ürünlerin tüketilmesini protesto etmek amaci ile uydurulmus olan, son derece (bagnazlik derecesinde) radikal müslümanlar tarafindan ortaya atilan bir deli-saçmaligindan ibarettir.Demek ki ayni suni problem simdi tekrar hortlatilmak istenmektedir. (Hemen burada belirteyim ki; benim sahsi olarak, ister ateist, ister kürt-alevi, isterse ilimli veya radikal müslüman olsun, her kim olsun, herkese saygim vardir. Hiç kimseyle de bir alip veremedigim yoktur. )
Burada amacim sadece, sayin dipdalga'nin en basta sordugu soruya, yorum katmadan, cevap yazmaktir. Arap yazisi sagdan sola dogru okunur ve buradaki C harfi hariç, cümlenin kalan kismi, gerçekten de ("M.... yoktur. M.... yoktur.") seklinde okunabilir. (Arapça'da lâ= "yok" anlamindadir) (Zamaninda, kisa bir müddet Suudi Arabistan'da bulundum. Bu nedenle, Arap yazisi ve az da olsa, Arap dili hakkinda bilgim var) Ama el-insaf! Coca-cola yazisinin oldugu gibi degil de, aynadaki yansimasinin okutulmasi, bence, bu saçma sapan iddiayi ortaya atan kesimlerin fesatligini ve kendi bakis açilarini göstermekten ibaret, basit bir manipulasyon oyunudur ve de deli saçmaligidir.
Sn. Alisinkay,
Bu iletinizi, ve daha önceki kolanın faydaları, ile ilgili iletinizi, bu ağelinden ve sizden alıntı yaptığımızı bildirerrek yazdık. Bir mahsuru varsa söyleyiniz. Bu iletileriniz için teşekkür ederim.
Çok güvenilir olmamakla birlikte, şu ana kadar edindiğim bilgilere göre, asıl metindeki arapça yazının doğru yazıldığı, ve manâ sının da belirtilen manâ ya geldiğini öğrendim. Benzetilmeye çalışılmış da olabilir. Ancak Arapça yazı, doğru bir dilbilgisi ile yazılmış ve söylendiği anlamı taşımaktaymış.
Bilgilerinize,...
Sayın Zara yazınızı yeni gördüm, henüz araştırmaya devam ediyorum, kola yazısını aynada aksettirilmiş vaziyette benzetilmiş olabileceği gerçeği vardır. Bu zaten sabit bir bilgi. Benim asıl merak ettiğim bu Arapça gerçek midir? Bu konuda siz değil diyorsunuz anladığım kadarı ile, katkınızdan dolayı teşekkürler.
Sorunun bu halde konmasını şarlatanlık olarak niteledim. sayın dipdalgaya şarlatan deme bir kastım olmadı olamazda. ali kardeşim de birşeyler yazmış ama hiç de alınganlık yapmadım.
Humeynin sakalında şeytan ya da kraliçe saçındaki şeytan vs. bunlar bilinen ve özellikle kullanılan şeyler. Bildiğiniz gibi insan beyni, 1/25 saniyenin altındaki hareketleri algılayamaz. ama beyin hücreleri onları kaydader. Eğer 1/25 saniyenin altında yüzlerce resim, insanlara gösterilirse, bu görüntüler, farkadilmeden beyne yerleşiyor. Bunu en çok sinemacılar kullanır. Film arasında, su, kola, patlamış mısır vs. sıklıkla konur ve insan doğal olarak, antrakta bu maddelere ihtiyaç duyar. <oysa filmde bunların hiçbirini göremeyiz.
Bir zamanlar, cia nın en çok kullandığı propoganda biçimiydi.
(Sevgili ali, eti cola içersinde sakın dinlendirme, et çürüyor ve onun için yumuşuyor.)
Ortam yumuşasın diye bir anektod:
Coca Cola nın suudi arabistan temsilcisi, başarısızlık nedeniyle görevden alınmış ve arkadaşlarına dert yanıyormuş. "anlamıyorum, çok da güzel reklam kampanyası yapmıştım. Birinci karede çölde susuzluktan ölmek üzere bir adam, ikinci karede coca cola içiyor, üçüncü karede de canlanıyor."
iyi demiş arkadaşları. Ne güzel anlatmışsın işte. Adam ağlamaklı bir sesle "ne bileyim arapçanın sağdan sola okunduğunu"
Sayın Zara,
Bakınız neler yapılmış Kullanmanızda sakınca yok.Zaten buraya aktarılan herbilgi doğuştan gelen bir bilgi değil.Ya öğrendiklerimiz.Yada alıntılar
http://www.noteworld.freeola.net/pap...notes/can3.jpg
1954 Kanada resimdeki kadın Queen Elizabeth
Sn. Ragıp Atay, Burada böyle şarlatanlık yapıyorsanız, kimbilir siteniz nasıldır? cümlesi üzerime alınmam için yeterli. Sizden ricam, eğer bu bir yanlış anlama ise onu silmeniz. Hatta son paragrafın olduğu gibi şahsıma ve ağelimin tüm üyelerine yapıldığı kanaatindeyim. Yanlış anlamanın ortadan kalkması için lütfen siliniz. Ben de iletimi sileceğim. İnşallah böyle yanlış anlaşılmaları yaşamayız.
Teşekkür eder, saygılarımı sunarım.
Şahsım adına özrünüzü kabul ediyorum, ancak ağelim adına hala silmenizde ısrarlıyım, kola konusunda ki değişiklikleri yapan ben olmadığım gibi, bunun başka bir çok ağelinde olduğunu verilen bağlantılardan görmeniz mümkün.Alıntı:
Sayın dipdalga sitesinin adminisiniz sanıyorum. Duyuru yapmışsınız, dürüst aydın avukat arıyoruz biçiminde. Oysa şu iletiye baktığımda, nasıl bir site olduğunuzu anlamış bulunuyorum. Merak edip bakmayacağım bile. Burada böyle şarlatanlık yapıyorsanız, siteniz kimbilir nasıldır.
(Sayın dipdalga iletimden alınmış ve forum uzadı. Kastım, dipdalga' ya şarlatan demek değil. İletiyi silmiyor ancak düzeltiyorum. Zira, her ne kadar, sayın dipdalganın iyiniyetli olduğuna inansam da, coca yazısının, tersten okunma, bazı yerlerinin silinmesi, şeklinin değiştirilmesi vs. gibi zorlamalarla başka anlam yüklenmesi bence şarlatanlıktır. yanlış anlaşıldığım için ayrıca sayın dipdalgadan da özür diliyorum)
Ekleyen: Av.Ragıp Atay*-*25/03/2005*:* 08:01:44
Silmemekteki ısrarınızı anlayabilmiş değilim bu konunun şahsi yazışmalara dönmesi ise kesinlikle istediğim bir şey değildir. Gerisi size kalmıştır.
Sayin dipdalga,
Bana göre, bu arapça yazi -tam olmasa bile- hemen hemen, Lâ M...., Lâ M... seklinde okunabilir. Deddigim gibi biraz da insani sartlandirmis oluyorlar. Simdi söyle bir gerçek var: Gerçek Arapça (Arabistan'da yazi olarak kullanilan Arapça) ile Kur'an-i Kerîm'deki Arapça yazi biraz farklidir. Söyle ki; gerçek Arapça nispeten daha zordur. Çünkü,dilbilgisinde "hareke" olarak adlandirilan ve ünsüz harflerii hangi ünlü harflerle birlikte kullanildigini gösteren isaretler YOKTUR. Oysa; Kur'an-i Kerîm'deki Arapça, harekelerle zenginlestirilmis ve çok daha kolay okunabilen bir yazidir. Çünkü, ünsüz harflerin yanisira, o ünsüzün orada hangi ünlü ile birlikte kullanilacagini belirten isaretler vardir. (Bundan baska, Arapça'da bazi ünsüz harflerden 2-3 tane vardir (ince,kalin)
Kisaca; oradaki sekle baktiginizda, Arabistan'da ve diger arap ülkelerinde kullanilan yazi seklini göreceksiniz. Diger bir deyisle orada SADECE, ÜNSÜZ HARFLER VARDiR. Burada esasen sadece, L,M,C, seklinde devam eden ünsüzler var ve bunlarin hangi ünlülerle birlikte kullanilmasi gerektigini bilmek, Arapça bilmekle de biraz baglantilidir. Buradaki kelimeler ise zaten çok basit kelimeler oldugundan, okunmasi nispeten daha kolaydir ve açik seçik okunabilmektedir.
Fakat burada (sagdan sola okudugunuzda) bastaki, Cola-Cola'nin C harfi, L harfine pek benzememektedir. Buradaki C harfi, açikça uzatilarak, bilinçli olarak L harfine dönüstürülmeye çalisilmistir. Ama ortadaki harfler çok iyi benzemektedir. Fakat simdi daha dikkatli baktim ki; birinci kelimenin sonunda bir (alakasiz olarak) D harfi var. Muhammed kelimesinin sonunda ise aksine D harfi olmasi gerektigi halde, D harfi yoktur.
Özet olarak; bir bütün olarak bakarsaniz, yaziyi gerçekten o sekilde algilayabilirsiniz. Dikkatle baktiginizda ise; ufak tefek yazi hatalarini da görmeniz mümkündür.
Bana göre, hepsi, psikolojide, sartlanmaya bagli olarak meydana getirilen, algida seçicilik, göz yanilmasi gibi, bir kandirmacadan ibarettir. Hatirlarsaniz, illüzyon denen bir hadise vardi psikolojide. Sartlandiginiz takdirde, yerdeki sicimi bir yilan olarak görmeniz ve korkmaniz mümkündür.
Sayin alisinkay, nerden bulduysaniz, gerçekten çok ama çok enteresan! Bakalim daha neler görecegiz. Ama, Arapçayi ve Arapça yaziyi daha iyi bilen varsa, benim verdigim bilgileri teyid etmesini de umarim.
Sayın Zara, katkılarınızdan dolayı size çok teşekkür ederim. Benim amacım da bu konuya, sizin yaptığınız gibi, medeni ve bilimsel yaklaşımlarla, bir şekilde açıklık getirilmesine yardımcı olmaya çalışmaktı. Dediğiniz gibi umarım Arapça bilenler bu konuya katkıda bulunurlar.
Müsade ederseniz bunu da alıntı yaparak, dipdalga.com fikir meydanına taşımak isterim.
Saygılarımla,...
Sayin dipdalga,
Rica ederim. Bu arada: Sitenizi merak etmistim. Ben de sizin siteyi bir ziyaret edeyim. Adresini verebilir misiniz?
Not:Yazinizi yeni gördüm: isterseniz alinti yapabilirsiniz. Benim için sorun degildir.
Sayin dipdalga,
Rica ederim. Bu arada: Sitenizi merak etmistim. Ben de sizin siteyi bir ziyaret edeyim. Adresini verebilir misiniz?
Not:Yazinizi yeni gördüm: isterseniz alinti yapabilirsiniz. Benim için sorun degildir.
Sn. Zara, adresimiz : www.dipdalga.com dur.
Saygılarımla,...
Dipdalga.com u beğendiğimi itiraf edeyim. Ancak kolanın faydaları yazısını görünce ben de bir şey eklemek istiyorum. Cola nın hammaddedi meyankökü dür. Doğu bölgemizde yaz aylarında şerbeti çok satılır ve ferahlattığı söylenir.
Sayın Zara'nın yazdıklarına katılıyorum. Birde Lâ Mekke Lâ Muhammed yazısına baktığımız zaman Coca Cola yazısını görebiliyor muyuz acaba?Ben göremiyorum...
Diğer üzerinde durmak istediğim husus ise, adamlar niçin Lâ Mekke desinler, Mekke sonuçta bir şehir ve var olduğu herkez tarafından biliniyor. Hz. Muhammed (S.A.V) in var olduğuda herkes tarafından biliniyor. Onların itiraz ettiği, kabûl etmediği peygamberliğidir. Kendisinin var olup olmadığı değil. Bana göre zoraki ve mantıksız bir benzetme.
Ama sakın yanlış anlaşılmasın ki coca kola'yı savunmuyorum. Bence Coca cola'nın yerli bir ürün olmaması, eğer doğruysa siyonizme destek çıkması bu ürünün tüketilmemesi için başlı başına bir sebeptir.
Saygılarımla.
Benim de eklemek istedigim bir husus daha vardir. Simdiye kadar hep, yazinin arapçada o sekilde okunup okunmayacagi üzerinde duruldu. Halbuki, bu isin beyin yikamaya yönelik düzmece bir manipulasyon oldugunu anlayabilmek için arapça veya arapça yaziyi bilmeye de gerek yoktur. Bunu anlamak için, yazinin ingilizce metinlerine bile bakmak yeterlidir. ingilizce yazilarda açikça, yaziyi o sekilde okumak yönünde sartlandirilma ve TELKiN var ve sonunda da, coca-cola, "kafirlere" ait bir ürün olarak lanse edilerek ambargo listesi kapsamina alinmasi gerektigi mesaji verilmistir. Bildigim kadari ile, "kafir" kelimesi ancak, Allah'a inanmayanlar (ateistler) için geçerli olabilir. Kimin hangi dine mensup oldugu ve ne gibi bir dini yasanti sürdügü, ancak Allah ile kul arasindadir ve de bu anlamda, ateistlik de yine, kisinin kendi tercihi olup hiç kimseyi ilgilendirmez. Diger bir gerçek ise, dinimizce, kafire bile "kafir" denmesi günahtir. Çünkü, kimin kafir olup olmadigini, yani esas olarak kullarin kalbindekini, ancak Allah bilebilir. Bu hususun, Coca-cola olayi ile baglantisina gelince: coca-cola'yi üreten ülke vatandaslarinin, -genel anlamda- kafir olmadiklari, islam dini haricinde baska dinlere mensup oldugu gerçegi herkesçe bilinmektedir. Bana göre, bu bile, bu mantiksiz iddianin, fevkalade uç noktalarda gezinen, radikal müslümanlar tarafindan ortaya atildigini göstermektedir.
Sayin Admin'in tespiti de dogrudur. Coca-Colanin hammaddesi meyankökü olup halk arasinda dogu ve güneydoguda haslama olarak da adlandirilmaktadir. Oradaki illerin çogunda, özellikle yazin,
çok lezzetli, buz gibi meyankökü serbetleri, sokaklarda bile bolca satilmaktadir. Asiri sicaklarda çok ferahlatici özelliginin yanisira, basta mide rahatsizligina olmak üzere, bir çok rahatsizliga da sifalidir.
Kola nin forma katkisi muhtesem;
Dünyanin en pahali logosu malumunuz kolaninki.. neredeyse Türkiye bütçesine esdeger bir logo degeri var.. Bu degeri bazi fanatikler orasini burasini degistirip tersten okuyup Kafir icecegi diye lanse ediyorlar diye neden degistirsinler ki? ( Sevgili Alisinkay'in sorusuna yanit)
Sayin Zara nin vermis oldugu bilgiler isiginda çok zorlamayla bile coca cola nin tersten okunusu bile o anlamlari tam vermiyor ( Bir D eksik Bir D fazla ) Kaldiki aklim bir yazinin niçin tersten okunmasi gerektigini almiyor.. Adamlar tersten üstten oradan buradan okunsun diye yapmadilar ki logolarini.. Kaldiki bizim Türk markalarini veya arapça yazilmi olan markalari ( Arabistan ,Iran Irak v.s) düzden tersten oradan buradan okusak deforme etsek olmadi kril alfabesine çin alfabesine yada uyan bir alfabeye yamultsak acaba neler çikar ortaya?
Bir gün ingilizce konusulan bir ulkede kalkipta Suudi Arabistan daki .... markali urunu tersten okuyup ötre ve setre yi kaldirip Y alfabesiyle okudugumuzda no meryem no cesus çikiyor derlerse ne olacak ? Allahtan adamlarin ekonomisi vede markalari güçlüki neyse onu anliyorlar...
Bunu böyle lanse etmek isteyenler aslinda örtülü bir ambargo koymak isteyen kisilerden baskasi degildir. Nasil ki bir X markasi kendi ürünlerini satabilmek için ayni ürün yelpazesinde yer alan yabanci markalari ( KOLA bundan da nasibini aldi ) siyonistlere destek vermekle suçladi ve ürünlerini almayin dedi ayni çarpik zihniyetin saçma bir yansimasidir buda.
Bu arada meyan kökü serbeti olsada içsek...
Sayın Zara, İslam'da da değişik bakış açıları mevcuttur. Ben şu şekilde bakıyorum veya siz şu şekilde bakıyorsunuz diye anlaşılmasın, ancak İslâm'da bir bakış açısına göre, Müslüman olmayanların tümü Kâfir olarak geçer. Bu metindeki kâfir sözcüğünün o şekilde kullanıldığını düşünüyorum. Dolayısı ile İngilizceyle yola çıkmanın bir bakış açısıyla doğru olabileceği, diğer bakış açısı ile olamayacağı gerçeği vardır. Yani kafir bazı Müslümanlarca tüm İslam dışına verilen genel bir addır.
Bilgilerinize,...
Sayin dipdalga, bildigim kadari ile "kafir" kelimesinin temel anlami, "dinsiz, Allah'a inanmayan kisi" dir. Kastettiginiz bakis açisini biliyorum. Hatta, bildigim kadari ile, kafirleri, "kitapli kafir","kitapsiz kafir", "mürted" vs.gibi bes degisik grup olarak siniflandirilmaktadir. Bence bu konulara hiç girmeyelim. Çünkü, konumuzla hiçbir ilgisi olmadigi gibi, konu mecrasindan tamamen uzaklasacaktir. Hatta aslina bakarsaniz, -yanlis anlamayin-bu forum konusunun bile tartisilmasinin herhangi bir yarar saglayacagini sanmiyorum. Nedeni çok basittir. Söyle ki;
Dediginiz gibi, burada tartistigimiz bu "safsata", Araplar tarafindan, islam disindaki tüm mlletlere ait ürünlerinin tüketilmemesi amaci ile, ortaya atilmis ise, o takdirde, Araplar, kendi kendileri ile tenakuza düsmüs olmaktadir! Ben sahsen, Arabistan'da, Suud'larin KENDiLERiNE AiT TEK BiR ÜRÜN DAHi görmedim. Adamlarda bitmez tükenmez petrol kaynaklari var ve bunun ilelebet sürecegini saniyor olmalilar ki, zenginlik onlari iyice tembellige itmis durumdadir. Orada, halis arap mali, tek bir ürün dahi bulamazsiniz. Hepsi ama hepsi ecnebi mallar!! ithal etmek varken, üretici olmaya ne hacet. Nasil olsa para ve petrol bol!! Her yerde, ama yerde, yabanci hayranligi derecesinde, ecnebi mallar. Ne ariyorsaniz bulabiliyorsunuz. Hatta, Almanya'da her yerde satilan ve fakat Türkiye'de (Etiler'de Akmerkez ve benzeri elit bir yerde markasi ile sordugunuzda, yüzünüze anlamsizca bakarak "yok" cevabi verdikleri) meshur bir fransiz parfümünü, Arabistan'da rahatlikla bulmaniz mümkündür. ingiliz diline de, egitim sistemlerinde çok önem verdikleri gibi, Araplar, bozuk aksanlari ile de olsa, ingiliz diline de epeyce vakiflardir. Nereye baksaniz zaten, arapça ve ingilizce yanyana!
Demek ki; ("kafir ürünüymüs,bilmem neymis") hepsi palavra!! Palavra degilse, önce Araplarin, ingiliz dilini ve tüm bu "kafir" (!) ürünlerini gündelik hayatlarindan çikarmalari lazimdir.!!
Sayın Zara,
Kâfir, kelime manası olarak gerçeği gizleyen, örten, inkâr eden demektir.
Saygılarımla.
Sayin Vatanevladi,
Verdiginiz bilgi için tesekkür ederim. Ben Arap dili konusunda o kadar derinlemesine bilgi sahibi degilim; ancak Arapça çok zengin bir lisan oldugu gibi, bir kelimenin birden çok manasi bulundugu da bir gerçektir. Sanirim halk arasinda, "kafir" kelimesi, benim sözünü ettigim gibi, "dinsiz, hiç bir dine inanmayan" anlamdadir. Temel anlami sizin bahsettiginiz sekilde olabilir. Zaten,siz de, verdiginiz anlamlarin içinde "inkâr eden" i de saymissiniz.
Sayın Zara,
Ricâ ederim, dediğiniz gibi halk arasında dinsiz, imânsız olarak kullanılması yaygındır. Ama asıl kelime mânâsı gerçeği örtendir. Kısa bir bilgi mâhiyetinde arz etmiştim.
Saygılar.