-
Aynı Zamanda Önlisans ve Yüksek Lisans
Merhabalar,
2000 yılında Kocaeli Üniv. Endüstri Müh. Bölümünü bitirdim. 6 yıl özel sektörde önemli görevlerde çalıştıktan ve çalışanlara kalite güvence, lojistik yönetimi, üretim planlama gibi alanlarda eğitim verdikten sonra bilgilerimi başkalarına aktarmaktan ne kadar memnun olduğumu anladım ve akademik kariyer yapmaya karar verdim. Ama bunun için önümde halletmem gereken İngilizce gibi çok önemli bir sorun vardı. İşi gücü bırakıp tekrar üniversite sınavına girdim tek tercih yaptım ve bir vakıf üniversitesinin 2 yıllık İngilizce-Türkçe Çevirmenlik bölümünü 100% burslu olarak kazandım. 1 yıl hazırlık okuyup çok iyi bir derece ile geçtikten sonra şu anda 1. sınıfı Yüksek Onur Belgesi ile bitirmek üzereyim (1. dönem için Yüksek onur belgemi aldım ve bir hafta sonra ikinci dönem finallerine gireceğim ve vize notlarım hala Yüksek Onur Belgesi alabilecek kadar iyi). Geçtiğimiz Mart ayında aynı okulda Yüksek Lisans Programları açılınca sevinçten havalara fırladım ve mesleğimle ilgili olarak İşletme Anabilim Dalı'nda Yüksek Lisansa başvurdum ve önlisans öğrencisi olduğum bilindiği ve CV'mde de yazılı olduğu halde başvurum kabul edildi ve gerçekten öğrenmeyi çok seven biri olarak gayet verimli bir şekilde yürütüyordum. Ama YÖK'ten 20.05.2008 salı günü gelen bir yazıda bir öğrencinin aynı anda lisans ve yüksek lisans yapamayacağına dair 13/04/2006 tarihli bir karar olduğu belirtildiğinden buna dayanarak Yüksek Lisans kaydım dün silindi ve elime aynı anda önlisans ve yüksek lisans yaptığım anlaşıldığından(!!!) yüksek lisans kaydımın silindiğine dair bir belge tutuşturuldu. Her iki bölümde de üç aydır gösterdiğim üstün başarım ve emeklerim, ödediğim para ve yüksek lisans ücretinin yarısı karşılığında part time okulda çalışmam, insan hakları evrensel beyannamesindeki ve bizim kendi anayasamızdaki "bir kişinin eğitim ve öğretim hakkı engellenemez" şeklindeki maddeye rağmen bir anda görünmez oldu ve sanki isteğim akademik kadro eksiği had safhada olan ülkeme yararlı olmak değilmiş de hırsızlık, üçkağıtçılık ya da yolsuzluk yapmışım gibi bir günde Yüksek Lisans ile ilişiğim kesildi ve okuldaki işime de son verildi. Beni Yüksek Lisans'a kabul eden okulumun YÖK'ün böyle bir kararı olduğundan haberi olmadığı kesin zira benim aynı okulda önlisansta da okuduğumu bilmeyen yoktu. O yüzden onları suçlayamıyorum ama YÖK'ün bu kararıyla ilgili neler yapabileceğimi de merak ediyorum. YÖK eğitim ve öğretim Daire başkanlığını arayıp bir kişinin aynı anda Lisans ve Yüksek Lisans yapamayacağı kararının gerekçesini sorduğumda bana sözlü olarak iki gerekçe sunuldu ve yazılı olarak da istediğim halde 3 gündür halâ elime ulaşmadı. Bu iki gerekçe şunlar;
1. Başka insanların eğitim ve öğretim hakkının engellenmesine mani olmak
2. Her iki bölüm de örgün eğitim yani derslere girme zorunluluğu olan bölümler olduğundan aynı anda iki bölümde okuyan öğrencinin derslere girmesinin mümkün olamayacağı
Bu gerekçeleri ihlâl etmediğimi ve hatta YÖK'ün kararının bile benim durumumla alâkalı olmadığını düşünüyorum. Böyle düşünmemin sebepleri ise şunlar :
1. YÖK kararında Lisans ve Yüksek Lisans diye belirtilmiş. Önlisans ibaresini içeren bir cümle yok. Maddenin yanlış yorumlandığını düşünüyorum. Zira bir lisans diplomasına sahip olan herkesin Yüksek Lisans yapma hakkı vardır.
2. Başka insanların eğitim ve öğretim hakkını engellemem gibi birşey önlisans'ta geçerli değil çünkü hiçbir öğrenci ÖSS sınavını kazanıp ikinci sınıftan eğitime başlayamıyor ve zaten eğer öyle birşey olsaydı o zaman benim ikinci kez üniversite sınavına girmeme engel olunması gerekirdi.
Yüksek Lisansta ise durum şöyle: YÖK'ün Yüksek Lisans adaylarını sınava sokup yerleştirmesi gibi bir durum söz konusu değil. YÖK'ün benim bölümüm için onayladığı 20 kişilik kontenjanın benimle birlikte sadece 7 tanesi dolu. Yani 13 kişilik kontenjan dönemin bitmesine 1 ay kala hala boş ve önümüzdeki yıl da başvuran öğrenciler benim okuduğum dönemi tekrar okumak zorunda olacaklarından dolma ihtimali dolayısıyla benim başkasının eğitim ve öğretimini engelleme durumum söz konusu bile değil. Ek olarak, okulum bir vakıf üniversitesi olduğundan kontenjanını artırmak için YÖK'e öneride bulunması yeterli.
3. Devam zorunluluğuna gelince zaten önlisans derslerim 08:00-16:00 ve Yüksek Lisans derslerim 18:00-21:00 arası ve benim her iki bölüme de devamsızlığım söz konusu değil ve her iki bölümde de üstün başarı gösteriyorum.
Bunları YÖK'te telefonla bilgi aldığım memurlara anlattığımda ise yine de hiçbir şeyin değişmeyeceği ve ikisini bir arada yapamayacağım söylendi. Gelişmiş ülkelerde aynı anda iki ya da daha fazla alanda master yapılabildiği ve eğitim ve öğretime önemli bütçeler ayrıldığı halde her yıl yeni üniversiteler açıldığından Akademik Kadro eksikliğinin gün geçtikçe arttığı ülkemde Akademik Kariyer yapmak isteyenlerin önüne neden böyle dayanaksız setler çekildiğini bir türlü anlayamıyorum. Üstün Başarı ve Yüksek Onur Belgelerime, eğitim, konferans ve seminer sertifikalarıma, başarı burslarıma, yıllarca özel sektörde üst kademelerde çalışmış olup onlarca çalışana eğitim vermiş olmama ve özel sektördeki dolgun ücretimi bile akademik kariyer yapmak uğruna terkedecek kadar idealist olmama rağmen bu engellemenin karşıma çıkarılmasının ardındaki ulvi amacı ne şimdi ne de daha sonra anlayabilecek kadar zeki olmadığımı düşünüyorum.
Şu anda büyük bir şok yaşıyorum, hukukun üstünlüğüne her zaman inandım ve hala da yürekten inanıyorum, mantığım bana bu konunun adaletle ve insan haklarıyla bağdaşmadığını söylüyor ve hakkımı aramak istiyorum. İdare mahkemesine dava açmam durumunda kazanabilir miyim? Yürütmeyi durdurma kararı aldırabilir miyim ve ne kadar sürede aldırabilirim? Dönemin bitmesine bir ay kalmışken ilişiğim kesildiğinden derslere ve sınavlara giremiyorum, bu haklarımı geri alabilir miyim?
Çok zor durumdayım ve bu konuda bana yol gösterebilirseniz hayatım boyunca sizlere minnettar olurum...
-
Re: Aynı anda Önlisans ve Yüksek Lisans
Soruyla ilgili birileri yanıt verebilirlerse çok sevinirim. Durum gerçekten çok acil :(
-
Re: Aynı anda Önlisans ve Yüksek Lisans
Hukuki süreç noktasında neler yapabilirsiniz bu konuda hukukçular sizi daha iyi yönlendirebilirler ancak ben aynı anda hem önlisans hem de yüksek lisans yapılmasının özünde çok mantıklı olmadığını söyleyebilirim. siz zaten bir lisans sahibisiniz ve yüksek lisansa da buna istinaden kabul edilmişsiniz. anladığım kadarıyla önlisansı daha çok dil için tercih etmişsiniz. size bir tercih hakkı sunulmadı mı? önlisansı bırakıp yükseğe devam etmeniz çok daha mantıklıymış. aynı anda hem önlisans hem de yüksek lisans olarak değilsadece, aynı anda iki farklı kurumda lisansüstü yapmanız da zaten kabul edilmiyor. bu hem devam zorunluluğu hem de lisansüstü yapacak olan kişinin artık yönünü çizmesi ve ne yapacağına karar vermesinin beklenmesinden, tabi ayrıca kontenjanları doldurup başkalarının hakkını elinden almamak üzere konulmuş bir kuraldır.
ilişiğinizin yüksek lisanstan kesilme aşamasında size sorulup sorulmadığını merak ediyorum. sizi lisans mezuu değilmiş gibi değerlendirerek direkt olarak yüksek lisanstan kaydınızı silmiş olabilirler. tekrar bir araştırın bakalım.
ikinci bir üniversite okumak lisans mezunlarına da verilen bir haktır. bunun verilmiş olmasından başka sonuçlar çıkarmaya gerek yok. yeniden üniversitede okuyor olmanız yüksek lisans ile bu üniversiteyi bir arada götürmek için bir hak vermez ..lisanüstü eğitimin kendi kuralları vardır. bunu böyle değerlendirmek lazım.
-
Re: Aynı anda Önlisans ve Yüksek Lisans
Sayın Akademik Sultan,
Yanıtladığınız için teşekkür ederim. Önlisans ve Yüksek Lisansı bir arada götürmenin mantıklı olmadığını söylemişsiniz ama sanırım siz de Türkiye'de yaşıyor ve bizlere yaklaşık 10 yıl süre ile verilen İngilizce eğitiminin ne derece yeterli olduğunu biliyorsunuzdur. Ben şu anda İngilizce'yi gerçekten birçok kişiye göre iyi derecede biliyorum ama bence yeterli değil. Konu zaten mantıkla alakalı değil, size mantıklı gelen bir başkasına gelmeyebilir. Konu tamamen öğrenim hakkı ile alakalı bir durum.
"aynı anda hem önlisans hem de yüksek lisans olarak değilsadece, aynı anda iki farklı kurumda lisansüstü yapmanız da zaten kabul edilmiyor. bu hem devam zorunluluğu hem de lisansüstü yapacak olan kişinin artık yönünü çizmesi ve ne yapacağına karar vermesinin beklenmesinden, tabi ayrıca kontenjanları doldurup başkalarının hakkını elinden almamak üzere konulmuş bir kuraldır."
demişsiniz yazınızda.
Sanırım yazımın tamamını okumamışsınız ya da ben tam olarak aktaramamışım ki siz başkasının öğrenim görme hakkını gasp etmekten bahsetmişsiniz. Benim durumumda yazımda tam olarak açıkladığım gibi bir başkasının okuma hakkını gasp etmek gibi birşey sözkonusu değil. Ne yapacağıma tamamen karar vermiş durumdayım ve zaten bunun için İngilizce-Türkçe Çeviri bölümünde okuyorum. Asıl haksızlık olan benim ya da bir başkasının kendini geliştirmeden üniversitede hocalık yapma şansına sahip olmasıdır diye düşünüyorum. Çünkü bir üniversite hocası olmak insanların omuzlarına nesillerin sorumluluğunu ve bir ülkenin geleceğini yükler ve bu yüzden üniversitede öğretim görevlisi olan bir kişi kendi gelişimini tamamlamış olmalıdır. Bu bana mantıklı geliyor ama size gelmeyebilir tabii, saygı duyarım. Ayrıca akademik kariyer yapabilmek için en az bir dili çok iyi bilmeniz gerektiğini sanırım akademik kariyer yapan ya da yapmış biri olarak biliyorsunuzdur. Bununla birlikte gelişmiş dediğimiz ülkelerin neden gelişmiş olduklarına da bir bakmak gerek diye düşünüyorum. Böyle tabir ettiğimiz ülkelerden herhangi birine bakarsanız; bırakın önlisans ve yüksek lisansı bir arada götürmeyi farklı alanlarda 2-3 tane yüksek lisansı bir arada bile götürebiliyorlar. Bunu da artık düşünmek gerek. Son olarak; lisansüstü eğitimin kendi kurallarını da ihlal ettiğimi düşünmüyorum açıkçası. Eğer ikisini birarada başarılı bir şekilde götürmek yüksek lisans kuralını ihlal etmekse ve bunu akademik kariyer yapmış birileri söylüyorsa sanırım toplum olarak üzerinde düşünmemiz ve kendimizi sorgulamamız gereken konular sandığımızdan çok daha fazla.
Büyük bir incelik gösterip soruma yanıt bulmaya çalıştığınız için teşekkür ederim.
Saygılarımla...
"Memleketimizi, toplumumuzu gerçek hedefe, mutluluğa eriştirmek için iki orduya ihtiyaç vardır. Biri vatanın hayatını kurtaran asker ordusu, diğeri milletin geleceğini yoğuran kültür ordusu... Okullarda öğretim vazifesinin güvenilebilir ellere teslimini, memleket evladının, o vazifeyi kendine hem bir meslek, hem bir ideal sayacak üstün ve saygıdeğer öğretmenler tarafından yetiştirilmesini sağlamak için öğretmenlik, diğer serbest ve yüksek meslekler gibi, derece ilerlemeye ve her halde refah sağlamaya uygun bir meslek haline getirilmelidir. Dünyanın her tarafında öğretmenler insan toplumunun en fedakar ve saygıdeğer unsurlarıdır. Milli Eğitimin gayesi yalnız hükümete memur yetiştirmek değil, daha çok memlekete ahlaklı, karakterli, cumhuriyetçi, inkılâpçı,olumlu, atılgan, başladığı işleri başarabilecek kabiliyette, dürüst, düşünceli, iradeli, hayatta rastlayacağı engelleri aşmaya kudretli, karakter sahibi genç yetiştirmektir. Bunun için de öğretim programları ve sistemleri ona göre düzenlenmelidir." M. Kemâl ATATÜRK
Hukukçu arkadaşlardan sorumla ilgili HUKUKİ BİLGİ rica ediyorum, yanıtlayabilirlerse minnettar olurum.
Diğer arkadaşlar yanıtlamazlarsa sevinirim çünkü cevapları bilgisayarımın başında bekliyorum ve sorumla ilgili çözümleyici bir bilgi olmadığını görünce hayal kırıklığına uğruyorum.Teşekkürler...
-
Re: Aynı anda Önlisans ve Yüksek Lisans
Hukukçu arkadaşlardan sorumla ilgili HUKUKİ BİLGİ rica ediyorum, yanıtlayabilirlerse minnettar olurum.
Diğer arkadaşlar yanıtlamazlarsa sevinirim çünkü cevapları bilgisayarımın başında bekliyorum ve sorumla ilgili çözümleyici bir bilgi olmadığını görünce hayal kırıklığına uğruyorum.
Teşekkürler...
-
yürütmeyi durdurma kararı
Hukukçu arkadaşların daha önce açtığım "aynı anda önlisans ve yüksek lisans" isimli konuya cavap yazmalarını bekliyorum. Konu gerçekten benim için çok önemli ve çok acil. Ne kadar çok kişiden görüş alabilirsem o kadar iyi olacak benim için. Şimdiden teşekkürler...
-
Re: Aynı anda Önlisans ve Yüksek Lisans
Alıntı:
moon.gate rumuzlu üyeden alıntı
Hukukçu arkadaşlardan sorumla ilgili HUKUKİ BİLGİ rica ediyorum, yanıtlayabilirlerse minnettar olurum.
Diğer arkadaşlar yanıtlamazlarsa sevinirim çünkü cevapları bilgisayarımın başında bekliyorum ve sorumla ilgili çözümleyici bir bilgi olmadığını sadece kişisel yorum olduğunu görünce hayal kırıklığına uğruyorum.
Teşekkürler...
Bu konu sizin için çok önemli ve acil se,
sadece bir hukukçudan gelecek cevaplar istiyorsanız,
bilgisayar başında oturup beklemek yerine neden bir avukatla yüz yüze görüşmüyorsunuz?
Hukuki.net bir avukatlık hizmet bürosu değil,hukuki bilgi paylaşım sitesidir.Buradan alabileceğiniz bilgi önbilgiden öteye geçemez ve siz zaten buradan alınabilecek ön bilgiye sahip görünüyorsunuz.
-
Re: Aynı anda Önlisans ve Yüksek Lisans
Sayın Erdoğan Kırcalı,
"Bu konu sizin için çok önemli ve acil se,
sadece bir hukukçudan gelecek cevaplar istiyorsanız,
bilgisayar başında oturup beklemek yerine neden bir avukatla yüz yüze görüşmüyorsunuz? Hukuki.net bir avukatlık hizmet bürosu değil,hukuki bilgi paylaşım sitesidir. Buradan alabileceğiniz bilgi önbilgiden öteye geçemez ve siz zaten buradan alınabilecek ön bilgiye sahip görünüyorsunuz." demişsiniz.
Ben zaten iki ayrı avukata vekalet verdim ve danışmanlık alıyorum. Sizinde dediğiniz gibi burası eğer hukuki "bilgi" paylaşım sitesi ise benim istediğim de zaten hukuki bilgi. Yorum istemiyorum çünkü kişisel yorumlarla yasal sonuç alamazsınız, önbilgi de olsa "bilgi" istiyorum. Sizin de takdir edeceğiniz gibi insanlar herşeyi bilemez, amacım farklı şeyleri bilen insanların farklı bilgilerini toparlayıp derdime bir çözüm bulabilmek. Konu mevzuat bilgisi isteyen bir konu olduğundan benim avukatlarım da tam bilgi veremiyorlar. Burası büyük bir site olduğu için sorularıma kişisel yorumdan öte bilgileriyle yanıt verebilecek kişilerin çıkabileceğini düşünüyorum. Böyle bana haddimi bildirir gibi yazacağınıza eğer sorularımdan birine bile yanıt vermiş olsaydınız beni çok mutlu ederdiniz. Yine de teşekkürler, zaman ayırmışsınız...
Bu arada bana haddimi bildirmek yerine bilgi vermek isteyen arkadaşlar olursa sorularım aşağıda ve bunlarla ilgili bilgiye ihtiyacım var, şimdiden teşekkürler...
İdare mahkemesine dava açmam durumunda kazanabilir miyim?
Yürütmeyi durdurma kararı aldırabilir miyim ve ne kadar sürede aldırabilirim?
Dönemin bitmesine bir ay kalmışken ilişiğim kesildiğinden derslere ve sınavlara giremiyorum, bu haklarımı geri alabilir miyim?
-
Re: Aynı anda Önlisans ve Yüksek Lisans
Hukukçu arkadaşlar, konuyla ilgili bilgi verebilecek kimse yok mu aranızda?
-
Re: Aynı anda Önlisans ve Yüksek Lisans
Alıntı:
moon.gate rumuzlu üyeden alıntı
YÖK eğitim ve öğretim Daire başkanlığını arayıp bir kişinin aynı anda Lisans ve Yüksek Lisans yapamayacağı kararının gerekçesini sorduğumda bana sözlü olarak iki gerekçe sunuldu ve yazılı olarak da istediğim halde 3 gündür halâ elime ulaşmadı. Bu iki gerekçe şunlar;
1. Başka insanların eğitim ve öğretim hakkının engellenmesine mani olmak
2. Her iki bölüm de örgün eğitim yani derslere girme zorunluluğu olan bölümler olduğundan aynı anda iki bölümde okuyan öğrencinin derslere girmesinin mümkün olamayacağı
Bu gerekçeleri ihlâl etmediğimi ve hatta YÖK'ün kararının bile benim durumumla alâkalı olmadığını düşünüyorum. Böyle düşünmemin sebepleri ise şunlar :
1. YÖK kararında Lisans ve Yüksek Lisans diye belirtilmiş. Önlisans ibaresini içeren bir cümle yok. Maddenin yanlış yorumlandığını düşünüyorum. Zira bir lisans diplomasına sahip olan herkesin Yüksek Lisans yapma hakkı vardır.
2. Başka insanların eğitim ve öğretim hakkını engellemem gibi birşey önlisans'ta geçerli değil çünkü hiçbir öğrenci ÖSS sınavını kazanıp ikinci sınıftan eğitime başlayamıyor ve zaten eğer öyle birşey olsaydı o zaman benim ikinci kez üniversite sınavına girmeme engel olunması gerekirdi.
Yüksek Lisansta ise durum şöyle: YÖK'ün Yüksek Lisans adaylarını sınava sokup yerleştirmesi gibi bir durum söz konusu değil. YÖK'ün benim bölümüm için onayladığı 20 kişilik kontenjanın benimle birlikte sadece 7 tanesi dolu. Yani 13 kişilik kontenjan dönemin bitmesine 1 ay kala hala boş ve önümüzdeki yıl da başvuran öğrenciler benim okuduğum dönemi tekrar okumak zorunda olacaklarından dolma ihtimali dolayısıyla benim başkasının eğitim ve öğretimini engelleme durumum söz konusu bile değil. Ek olarak, okulum bir vakıf üniversitesi olduğundan kontenjanını artırmak için YÖK'e öneride bulunması yeterli.
3. Devam zorunluluğuna gelince zaten önlisans derslerim 08:00-16:00 ve Yüksek Lisans derslerim 18:00-21:00 arası ve benim her iki bölüme de devamsızlığım söz konusu değil ve her iki bölümde de üstün başarı gösteriyorum.
Bunları YÖK'te telefonla bilgi aldığım memurlara anlattığımda ise yine de hiçbir şeyin değişmeyeceği ve ikisini bir arada yapamayacağım söylendi. Gelişmiş ülkelerde aynı anda iki ya da daha fazla alanda master yapılabildiği ve eğitim ve öğretime önemli bütçeler ayrıldığı halde her yıl yeni üniversiteler açıldığından Akademik Kadro eksikliğinin gün geçtikçe arttığı ülkemde Akademik Kariyer yapmak isteyenlerin önüne neden böyle dayanaksız setler çekildiğini bir türlü anlayamıyorum. Üstün Başarı ve Yüksek Onur Belgelerime, eğitim, konferans ve seminer sertifikalarıma, başarı burslarıma, yıllarca özel sektörde üst kademelerde çalışmış olup onlarca çalışana eğitim vermiş olmama ve özel sektördeki dolgun ücretimi bile akademik kariyer yapmak uğruna terkedecek kadar idealist olmama rağmen bu engellemenin karşıma çıkarılmasının ardındaki ulvi amacı ne şimdi ne de daha sonra anlayabilecek kadar zeki olmadığımı düşünüyorum.
Madem yorum değil hukuki destek istiyorum diyorsunuz, sadece bir cevap hakkı doğduğu için yazmam gerekiyor zannedersem..
Yukarıda alıntıladığım bölümlere baktığımızda size neden ön lisansla birlikte yüksek lisans yapamayacağınız gerekçeleri ile açıklanmıştır. Siz ise bunların sizi bağlamadığını yine yukarıda belirttiğiniz gerekçelerle sunmuşsunuz. Buna verilecek yanıt çok kısa aslında: Ve şu:
Kurallar geneldir. Kişiye özel değildir. Siz 1. gerekçenizde elbette herkesin yüksek lisans yapma hakkına sahip olduğunu belirtmişsiniz. Küçük bir düzeltme. Koşullarını yerine getiren herkesin yüksek lisans yapma hakkı vardır. Ön koşullar lisans mezunu olmak, dil, ALES, not ortalaması, bilim sınavı ve mülakatta başarılı olma koşullarıdır. dereceleri üniversiteden ve bölümden bölüme değişmekle birlikte genel koşullar bunlardır ve siz de zaten bu koşulları önceki lisans eğitiminiz dolayısıyla taşıdığınız için (bir ön lisansta okuduğunuz için değil) kabul edilmişsiniz.
2- Temelde sunulan gerekçeye bakılarak başka insanların eğitim öğretim hakkını engelleme koşulu sizin girdiğiniz anabilimdalında kontenjan boşluğu kaldığı gerekçesi ile ben bunun dışındayım, kimsenin eğitim öğretim hakkını engellemedim , dolayısıyla bu madde bana uygulanmamalı derseniz kuralların kişisel olarak sizin için esnetilmesi isteğiniz gibi algılanır. oysa ki kurallar kişiye göre esnetilecekse o zaman kural olmasının bir anlamı kalmaz. sizin lisanüstü yaptığınız vakıf üniversitesinde paralı olduğu için kontenjanda boşluk kalmış olsa da pek çok devlet üniversitesinde yüksek lisans ve doktorada o kontenjana girebilmek için kıysasıya bir rekabet yaşanır. sadece o özellikleri taşıdığı düşünülmeyen kişiler başvurmuşsa kontenjanlar boş kalır. dediğim gibi , sizin bölümünüzde kontenjanda rahatlık olması YÖK ün belirttiği kural için size özel bir uygulama yapılmasını beklemeniz hakkını size vermez.
3- Devam zorunluluğu noktasında da aynı anda iki programa başvuran ve bunu yapan kişilerin bu noktada hassasiyetleri karşılayamayacağı düşüncesinden hareketledir. Bunlar birbirine bağlı mantık zinciri içerisinde ele alındığında da birbirini destekler niteliktedir. Pardon yine mantık dedim:) Kusura bakmayın:)
ÖZ: KURALLAR HERKES İÇİNDİR, ÖZEL KOŞULLARINIZA GÖRE ESNEME TALEP ETME HAKKINIZ OLAMAZ.
-
Re: Aynı anda Önlisans ve Yüksek Lisans
Alıntı:
moon.gate rumuzlu üyeden alıntı
Sayın Akademik Sultan,
Yanıtladığınız için teşekkür ederim. Önlisans ve Yüksek Lisansı bir arada götürmenin mantıklı olmadığını söylemişsiniz ama sanırım siz de Türkiye'de yaşıyor ve bizlere yaklaşık 10 yıl süre ile verilen İngilizce eğitiminin ne derece yeterli olduğunu biliyorsunuzdur. Ben şu anda İngilizce'yi gerçekten birçok kişiye göre iyi derecede biliyorum ama bence yeterli değil. Konu zaten mantıkla alakalı değil, size mantıklı gelen bir başkasına gelmeyebilir. Konu tamamen öğrenim hakkı ile alakalı bir durum.
"aynı anda hem önlisans hem de yüksek lisans olarak değilsadece, aynı anda iki farklı kurumda lisansüstü yapmanız da zaten kabul edilmiyor. bu hem devam zorunluluğu hem de lisansüstü yapacak olan kişinin artık yönünü çizmesi ve ne yapacağına karar vermesinin beklenmesinden, tabi ayrıca kontenjanları doldurup başkalarının hakkını elinden almamak üzere konulmuş bir kuraldır."
demişsiniz yazınızda.
Sanırım yazımın tamamını okumamışsınız ya da ben tam olarak aktaramamışım ki siz başkasının öğrenim görme hakkını gasp etmekten bahsetmişsiniz. Benim durumumda yazımda tam olarak açıkladığım gibi bir başkasının okuma hakkını gasp etmek gibi birşey sözkonusu değil. Ne yapacağıma tamamen karar vermiş durumdayım ve zaten bunun için İngilizce-Türkçe Çeviri bölümünde okuyorum. Asıl haksızlık olan benim ya da bir başkasının kendini geliştirmeden üniversitede hocalık yapma şansına sahip olmasıdır diye düşünüyorum. Çünkü bir üniversite hocası olmak insanların omuzlarına nesillerin sorumluluğunu ve bir ülkenin geleceğini yükler ve bu yüzden üniversitede öğretim görevlisi olan bir kişi kendi gelişimini tamamlamış olmalıdır. Bu bana mantıklı geliyor ama size gelmeyebilir tabii, saygı duyarım. Ayrıca akademik kariyer yapabilmek için en az bir dili çok iyi bilmeniz gerektiğini sanırım akademik kariyer yapan ya da yapmış biri olarak biliyorsunuzdur. Bununla birlikte gelişmiş dediğimiz ülkelerin neden gelişmiş olduklarına da bir bakmak gerek diye düşünüyorum. Böyle tabir ettiğimiz ülkelerden herhangi birine bakarsanız; bırakın önlisans ve yüksek lisansı bir arada götürmeyi farklı alanlarda 2-3 tane yüksek lisansı bir arada bile götürebiliyorlar. Bunu da artık düşünmek gerek. Son olarak; lisansüstü eğitimin kendi kurallarını da ihlal ettiğimi düşünmüyorum açıkçası. Eğer ikisini birarada başarılı bir şekilde götürmek yüksek lisans kuralını ihlal etmekse ve bunu akademik kariyer yapmış birileri söylüyorsa sanırım toplum olarak üzerinde düşünmemiz ve kendimizi sorgulamamız gereken konular sandığımızdan çok daha fazla.
Büyük bir incelik gösterip soruma yanıt bulmaya çalıştığınız için teşekkür ederim.
Saygılarımla...
"Memleketimizi, toplumumuzu gerçek hedefe, mutluluğa eriştirmek için iki orduya ihtiyaç vardır. Biri vatanın hayatını kurtaran asker ordusu, diğeri milletin geleceğini yoğuran kültür ordusu... Okullarda öğretim vazifesinin güvenilebilir ellere teslimini, memleket evladının, o vazifeyi kendine hem bir meslek, hem bir ideal sayacak üstün ve saygıdeğer öğretmenler tarafından yetiştirilmesini sağlamak için öğretmenlik, diğer serbest ve yüksek meslekler gibi, derece ilerlemeye ve her halde refah sağlamaya uygun bir meslek haline getirilmelidir. Dünyanın her tarafında öğretmenler insan toplumunun en fedakar ve saygıdeğer unsurlarıdır. Milli Eğitimin gayesi yalnız hükümete memur yetiştirmek değil, daha çok memlekete ahlaklı, karakterli, cumhuriyetçi, inkılâpçı,olumlu, atılgan, başladığı işleri başarabilecek kabiliyette, dürüst, düşünceli, iradeli, hayatta rastlayacağı engelleri aşmaya kudretli, karakter sahibi genç yetiştirmektir. Bunun için de öğretim programları ve sistemleri ona göre düzenlenmelidir." M. Kemâl ATATÜRK
Hukukçu arkadaşlardan sorumla ilgili HUKUKİ BİLGİ rica ediyorum, yanıtlayabilirlerse minnettar olurum.
Diğer arkadaşlar yanıtlamazlarsa sevinirim çünkü cevapları bilgisayarımın başında bekliyorum ve sorumla ilgili çözümleyici bir bilgi olmadığını görünce hayal kırıklığına uğruyorum.Teşekkürler...
Yabancı dil elbette önemlidir ancak bu tekrar ikinci bir üniversite okumadan da sağlanabiliyor. Dil konusunda olumsuz bir görüş belirtmedim. Akademisyen olacaksanız en az bir yabancı dili zaten bilmeniz gerekiyor.Literatür tarayabilmeniz, alanınızdaki gelişmeleri takip edebilmeniz açısından bu şart. Bunu ne şekilde çözeceğiniz sizin sorununuz. Akademik ortam bunu nasıl çözdüğünüzle ilgilenmez. Gerekli kriterleri taşımanız önemlidir. Siz bunu 2. bir okul okuyarak çözersiniz ben Yurt dışında çözerim mesela. Nitekim öyle de yaptım. Sonuçlara bakılır.Mantıksal ya da değil, işin mantığı bu:) Fazla mantıksal mı yaklaştım:)
Yazınızın tümünü okudum.. Zaten üstteki mesajdan da anlaşılıyor olmalı. Akademik açıdan ülkenin içinde bulunduğu kısır döngünün farkındayım ve akademisyen olmak isteyenlerin önünde setler çekilmesini elbette onaylamıyorum. Konumuz bu değil. İki ya da daha fazla yerde aynı anda yüksek lisans yapmak şu an ki koşullarda ülkemizdeki üniversitelerde kabul edilmiyor.Hatta başvuru sırasında bile ilanlarda özellikle başka bir yerde kayıtlı olanların başvurmaması konusunda özel uyarıların yer aldığını bizzat Anakara Üniversitesi ilanlarında görebilirsiniz. Birini bırakıp diğerine devam etmek istiyorsanız o noktada kabul ediliyor. Gelişmiş ülkelerde kabul ediliyor ve yapılıyor, neden benim ülkemde mümkün değil derseniz ki diyorsunuz, ben de size gelişmiş ülkelerde var olan ve ülkemde var olmayan pek çok durumla ilgili bir sürü talebimi sıralayabilirim. Koşullar neyse onun içinde hareket etmek durumundayız sadece bunu söylemeye çalışıyorum. Aynı anda iki farklı yerde bırakınız yüksek lisans yapmak, başvurularda bile iki farklı bölüme başvuru yaptığınızda bile yönünü tam belirlememiş gerekçesi ile direkt olarak elenirsiniz. Mevcut yaklaşım çoğu üniversitede bu şekildedir.
Sadece bundan hareketle ülkemiz üniversitelerinin batı ülkelerindeki üniversitelerle aynı ayarda olmadığı gibi bir saptama ise işi fazla basite indirgemek olur. Üniversitelerin ve bilimle uğraşan insanların içinde bulunduğu darboğazın pek çok etkeni söz konusu. Neyse bunlara girmeyelim yoksa sizin asıl soru sorma amacınızdan uzaklaşmış olacağız ki, bunlara bu noktada gerek de yok.
söylediklerimi yanlış yorumlayarak akademisyenler böyle söylüyorsa...diye giden bir genelleme akademik düşünceye yakışmaz bilesiniz..
Atatürk doğru söylemiş. İrfan ordusu önündeki tüm çıkarılan engellere rağmen ağır aksak da olsa yoluna devam ediyor..Toplum ne kadar saygı duymasa da! Değer vermese de.. Batı ile kıyasladığında batıdaki bilime bilim adamına ar-geye ayrılan pay görmezden gelinip aynı standartlarda başarı beklense de.. bu koşullar içinde valla yine de fena değiliz.yurt dışında kendisine iyi koşullar sağlanmış akademisyenlerimize bakıyorum da, bizimkiler cennetlik:)))
umarım çözersiniz sorununuzu..saygılar..
-
Re: Aynı anda Önlisans ve Yüksek Lisans
Sayın Akademik Sultan,
Zaman ayırıp soruma yanıt verdiğiniz için teşekkür ederim. Ama kaçırmış ya da yanlış değerlendirmiş olduğunuz noktalar olduğunu görüyorum. İlk olarak ben ülkemizdeki üniversitelerin eğitim-öğretimiyle ilgili herhangi bir olumsuz yorumda bulunmadım, ki zaten olumsuz düşüncelerim olsaydı şu an Türkiye'de eğitimime devam etmek istiyor olmaz birçok kişinin yaptığı gibi yurtdışına gidip eğitimimi orada sürdürürdüm.
Kurallar özele indirgenemez demişsiniz. Kuralı özele indirgemiyorum. Kuralın benim durumumdakileri kapsayan bir kural olmadığını söylüyorum. Kurul kararında aynı anda iki yüksek lisans ve aynı anda lisans ve yüksek lisans yapılamayacağı söyleniyor. Aynı anda iki yüksek lisans yapmıyorum ve aynı anda lisans ve yüksek lisans da yapmıyorum. Bir lisans diplomam var zaten ve bu lisans diplomasıyla bir yüksek lisansa başvurdum ve kabul edildim. Karar beni bağlamıyor derken bundan bahsediyorum. Eğitim-Öğretim hakkı kutsaldır, Anayasal bir haktır ve kişi anayasal hakkını kullanmakla topluma ya da devlete zarar vermiyorsa hiçbir kişi ya da kuruluş bu hakkı engelleyemez. Benim de önlisans’ta İngilizce eğitimi alıyor olmamın topluma ya da devlete bir zararı yoktur aksine ilerlemeyi düşündüğüm alanda tamamen gerekli bir durumdur.
"Yabancı dil elbette önemlidir ancak bu tekrar ikinci bir üniversite okumadan da sağlanabiliyor. Dil konusunda olumsuz bir görüş belirtmedim. Akademisyen olacaksanız en az bir yabancı dili zaten bilmeniz gerekiyor. Literatür tarayabilmeniz, alanınızdaki gelişmeleri takip edebilmeniz açısından bu şart. Bunu ne şekilde çözeceğiniz sizin sorununuz. Akademik ortam bunu nasıl çözdüğünüzle ilgilenmez. Gerekli kriterleri taşımanız önemlidir. Siz bunu 2. bir okul okuyarak çözersiniz ben Yurt dışında çözerim mesela. Nitekim öyle de yaptım. Sonuçlara bakılır. Mantıksal ya da değil, işin mantığı bu" demişsiniz. Evet yurtdışına da 4 ay süreyle çıktım ve orada İngilizce konuşmayı öğrendim ama İngilizce Literatür taraması yapabilmek için konuşmayı bilmenin yeterli olmadığını ve çeviri yapabilmek gerektiğini düşünüyorum ama konu bu da değil. İşte tam da bu noktada yine size diyorum ki benim bu yabancı dili öğrenmek için edinilmiş bir hakkım varken ve ben bunu çok başarılı bir şekilde sürdürürken, son sınıfta literatür çevirisiyle ilgili çok önemli dersler olduğunu bilirken tam da son sınıfa geçmişken neden bu hakkımın elimden alınmasına izin vereyim? Ve daha önce Türkiye’de tanınmış özel kurslara gitmiş biri olarak iddia ediyorum ki 3 sene herhangi bir İngilizce kursuna devam etmeniz durumunda benim 3 senede okulumda öğrendiğim düzeyde İngilizce öğrenemezsiniz çünkü İngilizce çeviri kursu yok. İki üniversite mezunu, çok iyi bildiği bir dili kullanarak yabancı kaynakları da inceleyip yararlanarak verdiği derslerde kullanabilecek bir hocalarının olması öğrencilere yarar mı sağlar yoksa zarar mı verir? Mantıklı olan böyle kişilerin elini kolunu bağlamak mıdır yoksa yol göstermek ve ilerlemelerine zemin hazırlamak mıdır? Bu insanların önünü tıkamak Türkiye’ye yarar mı sağlar yoksa zarar mı verir?
"Kurallar geneldir. Kişiye özel değildir. Siz 1. gerekçenizde elbette herkesin yüksek lisans yapma hakkına sahip olduğunu belirtmişsiniz. Küçük bir düzeltme. Koşullarını yerine getiren herkesin yüksek lisans yapma hakkı vardır. Ön koşullar lisans mezunu olmak, dil, ALES, not ortalaması, bilim sınavı ve mülakatta başarılı olma koşullarıdır. dereceleri üniversiteden ve bölümden bölüme değişmekle birlikte genel koşullar bunlardır ve siz de zaten bu koşulları önceki lisans eğitiminiz dolayısıyla taşıdığınız için (bir ön lisansta okuduğunuz için değil) kabul edilmişsiniz." diyorsunuz. Küçük düzeltmenizle birlikte kabul. Evet sizin de söylediğiniz gibi ben bu önkoşulları taşıyorum ve taşıdığım için Yüksek Lisansa kabul edildim ve hiç zorlanmadan da götürüyordum, beni Yüksek Lisansa kabul ettikleri için pişman olan hocalarım da yok çünkü sağlam bir şekilde götürüyordum ve benim Yüksek Lisans ile ilişiğimin kesilmesine hepsi tepki gösterdi. YÖK kararı da dahil diğer koşulları da ihlal etmiyorum. Ben sizin dediğiniz gibi YÖK’ten bana özel bir uygulama yapmasını beklemiyorum, YÖK kararının benim durumumu kapsamadığını ve yanlış yorumlandığını söylüyorum.
"Akademik açıdan ülkenin içinde bulunduğu kısır döngünün farkındayım ve akademisyen olmak isteyenlerin önünde setler çekilmesini elbette onaylamıyorum. Konumuz bu değil. İki ya da daha fazla yerde aynı anda yüksek lisans yapmak şu an ki koşullarda ülkemizdeki üniversitelerde kabul edilmiyor. Hatta başvuru sırasında bile ilanlarda özellikle başka bir yerde kayıtlı olanların başvurmaması konusunda özel uyarıların yer aldığını bizzat Anakara Üniversitesi ilanlarında görebilirsiniz. Birini bırakıp diğerine devam etmek istiyorsanız o noktada kabul ediliyor. Gelişmiş ülkelerde kabul ediliyor ve yapılıyor, neden benim ülkemde mümkün değil derseniz ki diyorsunuz, ben de size gelişmiş ülkelerde var olan ve ülkemde var olmayan pek çok durumla ilgili bir sürü talebimi sıralayabilirim." demişsiniz. Benim iddia ettiğim hak aynı anda iki yüksek lisans yapma ya da aynı anda iki lisans yapma hakkı değil. Kaldı ki bu durumda bile sizin de bileceğiniz gibi Türkiye’deki çoğu üniversitede bizzat YÖK’ün onayıyla uygulanan Çift Anadal eğitimi var ve bu iki anadaldan birini başarıyla tamamlayan öğrenciler diğerini tamamlayıp tamamlamadığına bakılmaksızın Yüksek Lisansa başlayabiliyor ve hem ikinci anadalını hem de Yüksek Lisansını birlikte yürütebiliyor. (Bkz. Yaklaşık 30 tane üniversitenin Çift Anadal Yönegesi. Google arama çubuğuna çift anadal yazmanız yeterli.). Ben bu durumda hala YÖK kararının yanlış yorumlandığını ısrarla iddia ediyorum ve sizin üzüntü duyduğunuz alanlarda inanın ben de en az sizin kadar üzüntü duyuyorum
"Sadece bundan hareketle ülkemiz üniversitelerinin batı ülkelerindeki üniversitelerle aynı ayarda olmadığı gibi bir saptama ise işi fazla basite indirgemek olur. Üniversitelerin ve bilimle uğraşan insanların içinde bulunduğu darboğazın pek çok etkeni söz konusu. Neyse bunlara girmeyelim yoksa sizin asıl soru sorma amacınızdan uzaklaşmış olacağız ki, bunlara bu noktada gerek de yok." demişsiniz. Bu noktada kesinlikle size katılıyorum ve kesinlikle böyle bir saptama da yapmadım. Ülkemiz üniversitelerinin de birçoğunun batı üniversiteleriyle aynı ayarda olduğunu hatta bazılarının Batı üniversitelerinin birçoğundan da iyi olduğunu ve ülkemiz üniversitelerindeki öğretim üyelerinin birçoğunun Batı'dakilerden çok daha fazla çaba ve emek sarfettiğini düşünüyorum. Küçük bir örnek belki ama Batılıların Üniversitede gördükleri matematiği biz daha ortaokul son sınıfta iken görmeye başlıyoruz. (Tabii yine genelleme yapmıyorum). Zaten tersini düşünüyor olsaydım ille de akademik kariyer ve ille de Türkiye diye tutturmazdım ve gider yurtdışında yapardım seve seve de kabul ederlerdi. Ben ülkemi çok seviyorum, Türkiye aşığı bir Türkiyeli’yim ve ülkemin çok daha ilerilere taşınması için de üzerime düşeni yapmak istiyorum. Bunun için tek ihtiyacım olan yanlış yapmadığım ya da zarar vermediğim sürece engellenmemek. Tek isteğim eğitim öğretim hakkımın 1,5 yıllığına da olsa elimden alınmaması ve 4 aydır verdiğim emeğin boşa gitmemesi. Ki 1,5 yıl insan hayatında gerçekten çok uzun bir dönem özellikle de insanların en verimli çağlarına rastlıyorsa.
”söylediklerimi yanlış yorumlayarak akademisyenler böyle söylüyorsa...diye giden bir genelleme akademik düşünceye yakışmaz bilesiniz..” demişsiniz.
Bu konuda da size şunu söyleyebilirim ki; ben tam olarak şöyle söyledim;"Son olarak; lisansüstü eğitimin kendi kurallarını da ihlal ettiğimi düşünmüyorum açıkçası. Eğer ikisini bir arada başarılı bir şekilde götürmek yüksek lisans kuralını ihlal etmekse ve bunu akademik kariyer yapmış birileri söylüyorsa sanırım toplum olarak üzerinde düşünmemiz ve kendimizi sorgulamamız gereken konular sandığımızdan çok daha fazla."
ve sizin de görebileceğiniz gibi burada bir genelleme yok. Sizin işaret ettiğiniz yönde düşünebileceğini varsaydığım kişileri kastediyorum. Ama kesinlikle genelleme yapmıyorum. Çok samimi olarak söylüyorum şu ana kadar yaklaşık 25 kişi kadar hepsi kendi alanlarında çok iyi işler başarmış ve kitaplar yazmış, makaleleri yurt içi ve yurt dışı dergilerde yayınlanmış Doç. ve Prof.’lerle, önemli kademelerde görev almış eski devlet adamlarından 3 kişiyle ve 4 avukatla görüştüm, iki avukata da vekalet verdim ve onların hiçbirinden sizden aldığım gibi bir tepki almadım, hepsi davamda haklı olduğumu söyledi ve değerli bilgilerini bana aktardılar. Sadece 3 hocam bana haklısın ama bu kadar uğraşmaya değer mi? Zaten akademik kariyer yapacaksın. Önlisans diplomasına ihtiyacın yok dediler. Ama daha önce de söylediğim gibi benim diplomaya değil bilgiye ve yeteneklerim ölçüsünde kendimi geliştirmeye ihtiyacım var. Yine de bu kadar zaman ayırdığınız ve yazdıklarınızla bana davamda yararlanabileceğimi düşündüğüm farklı bakış açıları da kattığınız için çok teşekkür ederim. Amacım hiç kimseyi kırmak ya da düşüncelerini dayanaksız bir şekilde ukalaca eleştirmek değil. Demokrasilerde farklı görüşlerin olması gerekliliğine ve ancak bu şekilde ilerlenebileceğine inanıyorum ve görüşlerinize de saygı duyuyorum ama hepsine katılmak mecburiyetinde değilim. Ben kendi sorunuma çözüm bulma derdindeyim. Görüşlerime katılmasanız da saygı duyacağınızı umuyorum. Sorunumu çözmem konusundaki iyi dilekleriniz için de çok teşekkür ederim.
Saygılarımla…
-
Re: Aynı anda Önlisans ve Yüksek Lisans
Merhaba, şimdi yazdıklarımızdan tek tek alıntı yapıp da şurda şunu, burda bunu demişsiniz, bu aslında şöyledir deyip devam etmektense kısa ve öz yanıtlamak gerekiyor. Tarzım bu çok uzatmayı sevmiyorum çünkü:)
İlk yazdığım mesaja bakar mısınız? Orada ne demişim? Demişim ki hani o 3 hocanızın da söylediği gibi, önlisans da ısrar etmeye lüzum olmadığını söyleyenler gibi: Size bir hak tanınmadı mı, yüksek lisansı tercih etmeniz için en azından sorulabilirdi demişim değil mi?. Olay bu. Şu an bir lisans mezunusunuz ve amacınız zaten ingilizceyi aşıp kariyer yapmaksa siz de öğrendim bu konuda çok iyi eğitim aldım diyorsanız mantıklı olanın önlisans da ısrar etmektense yüksek lisansa yoğunlaşmak olduğunu söylüyorum. Hani mantık demiştim ya?:) Mantık bu işte.
Diğer pek çok şey yazmışsınız hepsine de yanıt yazılabilir. Siz zaten bu konuda hukukçularla temasta olduğunuzu da söylüyorsunuz. O zaman nedir bu öfke.. !Tavrınız ben çok iyiyim ve üniversitede olmalıyım ise, üniversitede akademisyenler arasında çok iyiler var, kötüler de var bakın..ciddiyim.. siz verin savaşınızı ve girin üniversiteye bakalım.yalnız şunu bilmek iyi olur. yolun başındasınız. yüksek lisans yapmaya karar vermiş ve başlamışsınız. her yüksek lisans yapanın akademisyen olma koşulu yoktur. sadece araştırmayı öğrenme aşamasıdır ve akademisyenlikte asıl merhale doktoradır. Umarım o aşamalara gelirsiniz. kolay gelsin:)
Daha ne diyim söyleyeceğimi zaten söylemişim:)
-
Re: Aynı anda Önlisans ve Yüksek Lisans
Sayın Akademik Sultan,
Nedir bu öfke demişsiniz de açıkçası hiç öfkeli değilim, sadece çok üzgünüm. Bana da öfkeli olan sizmişsiniz gibi geldi :) "Şu an bir lisans mezunusunuz ve amacınız zaten ingilizceyi aşıp kariyer yapmaksa siz de öğrendim bu konuda çok iyi eğitim aldım diyorsanız mantıklı olanın önlisans da ısrar etmektense yüksek lisansa yoğunlaşmak olduğunu söylüyorum. Hani mantık demiştim ya? Mantık bu işte." demişsiniz ya beni tanımadığınız için böyle söylüyorsunuz. Akademik kariyer yapma isteğim hep vardı ama okul bitince ev kiramı kendim karşılayabilmek ve o zamanlar tıp fakültesine yeni başlamış ve şimdi uzmanlığını yapan kardeşimi okutmak için binbir zorluklarla dişinden tırnağından artırdığı paraları bize gönderen aileme daha fazla eziyet etmemek için (onlar bunu seve seve yaptıkları halde gönlüm el vermediğinden) bol kazançlı bir işte çalışmaya başlamam gerekti o yüzden akademik kariyer isteğimi kendi isteğimle :) erteledim. Ve şimdi artık gerekli iş tecrübelerini edinmiş, eğitimim için gerekli parayı biriktirmiş, 30'lu yaşlarında biri olarak akademik kariyer için biraz da geç kalmış bir şekilde (bu yüzden zaman benim için çok önemli), çok büyük bir sevinç ve istekle başlamış olduğum halde engelleniyorum.
Bunu kendimi övmek ya da haklı çıkarmak için söylemiyorum ama benim tarzım da başladığım işi yarım bırakmamaktır. Anne ve babası eğitimci (onlar da idealist kişiler olduklarından parasız ama zeki öğrencilere ücretsiz ders verdiler ve hala veriyorlar) bir kişi olarak şimdiye kadar geldiğim noktaya hep dişimle tırnağımla kazıyarak, işlerimi tam ve özenli bir şekilde yaparak ve hak ederek geldim. Hayatımdaki hiçbirşeyi hazır bulmadım, hep bazı kişilerden daha fazla çalışmam gerekti. Bu yüzden üzgünüm çünkü şu anda bana hep inandığım şeylerden ödün vermem, hakkım olduğu halde birileri bir kararı yanlış yorumluyor ya da öyle istiyor diye başladığım işi yarım bırakmam söyleniyor. Ama içinde haksızlık, kendi doğasına aykırılık, kendi kendiyle çelişki ve en önemlisi de T.C'nin temel taşı olan Anayasa'ya aykırılık var, Türkiye'nin ilerlemesine engel olan ve beyin göçüne nedenlerden biri olan bir unsur var, gençlerin çok sevdiğim ülkeme küsmelerine neden olan noktalardan biri var. Davayı büyük ihtimalle kazanacağıma ve belki de dava bile açılmadan çözülebileceğine inanıyorum, ki öyle olacağına bile inanmasam da "ne yapalım işler böyle yürüyor" şeklindeki yanlış ve gerçekten ülkeye zarar veren pes etmişliğe, amaçsızlığa, bıkkınlığa boyun eğmediğim için para harcasam da, maddi ve manevi olarak zarar görsem de mutlu olacağım. Yani yenik ama Donkişot ruhumla barışık olacağım. Bazılarınca Aptal ama kendimce onurlu olacağım.
Ama kazanmam halinde benden sonra gelenlerin bu duruma düşmelerine engel olduğum için hayatımın geri kalan kısmında "ülkeme yararlı olabilecek idealist insanlar için bunu da yaptım" diye yastığa başımı daha da huzurlu koyacağım ve yine üstelik de bu sefer iki katı mutlu olacağım :)
İşte ben böyleyim, hep gurur duyduğum canım annem ve babam tarafından böyle yetiştirildim, daha üç buçuk yaşındayken okumayı öğrendim, bir taraftan Atatürk, vatan, millet ve insan sevgisiyle doldurulurken, diğer taraftan Allah'ın insanı ona akıl, vicdan ve ruh vererek kutsadığını ve bunları kullanmayı emrettiğini öğrendim. Erdemli olmanın önemini öğrendim. Ve şimdi birileri çıkmış bunları bir kenara bırakıp kendi yoluma gitmemi ve keyfime bakmamı söylüyor. Yapamam! Yaparsam ben, ben olmam! Amacım kesinlikle kimseye karşı gelmek, düzen bozmak, karışıklık yaratmak, kurallara karşı gelmek ya da üstünlük kompleksine kapılarak ille de ben çok iyiyim bunu yapmalıyım diye haykırmak değil (buna sizin de dediğiniz gibi süreç damgasını vuracak), amacım yanlış yorumlanan ya da yanlış alınan bir kararı düzelttirmeye çalışmak ve yararlı, onurlu, ruhuyla barışık bir insan olmak. Bu yolda "zırdeli, mantıksız, Donkişot, işini bilmeyen" gibi sıfatlar alacak olsam da ben buyum :) Bilmem daha net anlatabildim mi?
"Kendimizi sınırlandırmayalım.. Aklımızdan ,yüreğimizden ne geçerse paylaşırız. Kimi zaman bir şiir, kimi zaman içimizdekilerden bir demet, bazan toplumsal bir yaraya parmak basarız, bazan da içimizden fışkıranları saçarız." Akademik Sultan isimli üyenin web sayfasından alıntıdır
-
Re: Aynı anda Önlisans ve Yüksek Lisans
:) Tamam madem sakinleştik o zaman şunu öneriyim size. Hukuk savaşınızı sürdürün, maden çok zaman kaybettim diyorsunuz bu arada da şu dönemde yavaş yavaş lisansüstü başvuruları başlayacak. Olumsuz düşünmek iyi değildir ancak tedbiri de elden bırakmamak lazım. Başvurularınızı yapın yeniden ki ne olmaz ne olmaz:) Umarım hayallerinize kavuşursunuz.
Öfkeli değil, sadece şundan dolayı tepkili yazdım. Başlangıçta iyi niyetle yazılan bir yazıya alabildiğince "ben buyum ben şuyum, ben şöyleyim "gibi algıladığım (belki de yanlış algılamış olabilir ancak böyle hissettim) için hoşuma gitmedi . Bırakalım bizi başkaları övsün takdir etsin. Bu çok nadir bile olsa:) Biraz sert kaçmış olabilir..Neyse.. burayı fazla meşgul ettim.
Dediğim gibi, savaşınızı sürdürün. Bu üniversitedeki ilk savaşınız olmayacak. Ben doktora sürecinde hala ne savaşlar veriyorum. Az önce arayan hocam araştırmasının uygulama kısmını telefondaki 5 dakikalık görüşmeyle üstüme yıkmış durumda!! Bilime hizmet, onun çalışmasına hizmet değilmiş bu!!! Neyse.. çalışmam lazım.. Size de kolay gelsin.. Başarılar ve Saygılar..
-
Re: Aynı anda Önlisans ve Yüksek Lisans
;) İyi dilekleriniz ve tavsiyeleriniz için teşekkür ederim. Siz de üzülmeyin o kadar. Bakın sizin yerinizde olabilmek için canını dişine takmış insanlar var :) Yerinizle ve kendinizle gurur duymalısınız. Ben daha önce babamın bana söylediği şu sözü sizinle paylaşmak isterim ki bir nebze olsun size teselli verebilsin. Ortaokuldayken en yakın arkadaşımın benim ona anlattığım birşeyi kendisininmiş gibi öğretmene anlatarak aferin alması sonucu yıkılmış ve kızgın bir şekilde eve gidince demişti ki babam "Aslında şu anda neden üzüldüğünü anlayamıyorum. Arkadaşın senin fikrini o kadar çok beğenmiş ki kendisinin olduğunu hayal etmiş." ve beni gülümsetmeyi başarmıştı. Çocuk tesellisiydi belki de ama beni çok mutlu etmişti ve arkadaşımın bana değer verdiğini düşünüp onu biraz daha çok sevmiştim. :)
Yaptığımız her araştırma öncelikle bize hizmet eder, başkaları üzerine ismini koyacak olsalar bile... İçinde iyi niyet olan ve başkalarını mutlu eden davranışlarımız eninde sonunda ödüllendirilir. Sanırım böyle düşünürseniz angarya tabir ettiğimiz işler daha kolay gelebilir. Umarım sizi de mutlu eder...
Bu arada bloğunuzu çok beğendim, çok sıcak ve yaşam dolu. Umarım ben de birgün vakit ve cesaret bulup böyle güzel bir blog yapabilirim :)
Saygılarımla...
-
Re: Aynı anda Önlisans ve Yüksek Lisans
Teşekkür ederim:) Daha uzun yazmak isterdim ama, yorgunummmm, ölüyorum:)
Bu işe bulaşmadan önce son şansınız, iyi düşünün:o
-
Re: Aynı anda Önlisans ve Yüksek Lisans
Sayın moon.gate
Gelişmeleri bildirin, merak ediyorum. Şu aralar lisansüstü başvuruları başlıyor yavaş yavaş. Sakın vazgeçmeyin:)
Sevgi ve Saygılar.
-
Cevap: Re: Aynı anda Önlisans ve Yüksek Lisans
Alıntı:
Akademik Sultan rumuzlu üyeden alıntı
Sayın moon.gate
Gelişmeleri bildirin, merak ediyorum. Şu aralar lisansüstü başvuruları başlıyor yavaş yavaş. Sakın vazgeçmeyin:)
Sevgi ve Saygılar.
arkadaşlar bu aynı anda yüksek lisans ve lisans olayı ne oldu bende aynı durumdayım sonuç ne olacak lütfen birilewri yardım etsin.
-
Cevap: Re: Aynı anda Önlisans ve Yüksek Lisans
Alıntı:
ekonomi15 rumuzlu üyeden alıntı
arkadaşlar bu aynı anda yüksek lisans ve lisans olayı ne oldu bende aynı durumdayım sonuç ne olacak lütfen birilewri yardım etsin.
arkadaşım hukuki süreç ne oldu sen askerlik yapmışmıydın bu durum nasıl ortaya çıktı bilgi verebilirsen memnun olurum.
-
Cevap: Re: Aynı anda Önlisans ve Yüksek Lisans
Alıntı:
ekonomi15 rumuzlu üyeden alıntı
arkadaşım hukuki süreç ne oldu sen askerlik yapmışmıydın bu durum nasıl ortaya çıktı bilgi verebilirsen memnun olurum.
ya hayret bişey zamanında bişeyler sonra durum ne oldu uğradığı yok lütfen yargı süreci hakkında bilgi verirmisin.
-
Cevap: Re: Aynı anda Önlisans ve Yüksek Lisans
Danıştay 8. Dairesi tarafından bu durumla ilgili alınan ara kararda YD çıktığı için, YÖK tarafından yapılan yyeni bir toplantıda 13.04.2006 tarihli Yükseköğretim Genel Kurul Kararının iptal edilmesine karar verilmiş.
Son durum bu şekilde.
Benim merak ettiğim, hiç Üniversite mezunu olmamış ama Açıköğretimden lisans, normal öğretimden önlisans(ikinci öğretim) okuyan birisi bunlara ek olarak yüksek lisans(uzaktan eğitim hariç) yapabilir mi acaba ?
-
Cevap: Re: Aynı anda Önlisans ve Yüksek Lisans
Alıntı:
haletiruhiyem rumuzlu üyeden alıntı
Danıştay 8. Dairesi tarafından bu durumla ilgili alınan ara kararda YD çıktığı için, YÖK tarafından yapılan yyeni bir toplantıda 13.04.2006 tarihli Yükseköğretim Genel Kurul Kararının iptal edilmesine karar verilmiş.
Son durum bu şekilde.
Benim merak ettiğim, hiç Üniversite mezunu olmamış ama Açıköğretimden lisans, normal öğretimden önlisans(ikinci öğretim) okuyan birisi bunlara ek olarak yüksek lisans(uzaktan eğitim hariç) yapabilir mi acaba ?
Bu konuda ayrıntılı bilgi verir misiniz? Hangi tarihli toplantıda bu karar alındı ve bu toplantının metnine nereden ulaşabiliriz?
-
Cevap: Re: Aynı anda Önlisans ve Yüksek Lisans
Yazının tam metni aşağıdaki şekilde;
Yükseköğretim Kurulu Hukuk Müşavirliği tarafından gönderilen ara kakarda Danıştay 8. Dairesi tarafından 13.04.2006 tarihli Yükseköğretim Genel Kurul toplantısında alınan ve Yükseköğretim Kurumlarımız bünyesinde aynı anda Lisans ve Lisansüstü Eğitim yapılamayacağı konusundaki karara ilişkin yürütmeyi durdurma kararı alındığından, söz konusu 13.04.2006 tarihli Yükseköğretim Genel Kurul Kararının iptal edilmesine 12.11.2009 tarihli Yükseköğretim Genel Kurul Toplantısında karar verilmiş.
-
Cevap: Aynı anda Önlisans ve Yüksek Lisans
Öncelikle teşekkürler.
YÖKün web sitesinde bazı genel kurul kararları var fakat bu tarihli kararı göremedim, acaba başka bir kaynaktan ulaşılabilir mi?
-
Cevap: Aynı anda Önlisans ve Yüksek Lisans
Üniversitede çalışıyorum, yazı üniversitelere gönderildiğinden bu şekilde bilgim var. Sizi çok ilgilendiriyorsa yazının tarih sayısını verebilirim. (Tarayıcım ve faksım olmadığından bu seçenekleri sunamıyorum)
-
Cevap: Re: Aynı anda Önlisans ve Yüksek Lisans
Alıntı:
haletiruhiyem rumuzlu üyeden alıntı
Yazının tam metni aşağıdaki şekilde;
Yükseköğretim Kurulu Hukuk Müşavirliği tarafından gönderilen ara kakarda Danıştay 8. Dairesi tarafından 13.04.2006 tarihli Yükseköğretim Genel Kurul toplantısında alınan ve Yükseköğretim Kurumlarımız bünyesinde aynı anda Lisans ve Lisansüstü Eğitim yapılamayacağı konusundaki karara ilişkin yürütmeyi durdurma kararı alındığından, söz konusu 13.04.2006 tarihli Yükseköğretim Genel Kurul Kararının iptal edilmesine 12.11.2009 tarihli Yükseköğretim Genel Kurul Toplantısında karar verilmiş.
nasıl yani şimdi aynı anda lisans + yüksek lisans serbest hale mi geldi bu karara üniversitelere gitti mi eminmisniz arkadaşlar eğer doğruysa dile benden ne dilersen
-
Cevap: Aynı anda Önlisans ve Yüksek Lisans
Çok sevinirim.
Dijital fotografının çekilip gönderilmesi de bir seçenek:))
-
Cevap: Re: Aynı anda Önlisans ve Yüksek Lisans
Alıntı:
haletiruhiyem rumuzlu üyeden alıntı
Yazının tam metni aşağıdaki şekilde;
Yükseköğretim Kurulu Hukuk Müşavirliği tarafından gönderilen ara kakarda Danıştay 8. Dairesi tarafından 13.04.2006 tarihli Yükseköğretim Genel Kurul toplantısında alınan ve Yükseköğretim Kurumlarımız bünyesinde aynı anda Lisans ve Lisansüstü Eğitim yapılamayacağı konusundaki karara ilişkin yürütmeyi durdurma kararı alındığından, söz konusu 13.04.2006 tarihli Yükseköğretim Genel Kurul Kararının iptal edilmesine 12.11.2009 tarihli Yükseköğretim Genel Kurul Toplantısında karar verilmiş.
kardeşim dünden beri danıştayın 8. dairesinin kararlarını okuyorum hala bulamadım şaka mı yapıyorsun eğer şakaysa hiç hoş değil yada doğruysa lütfen bu kararı gönder benim için ne kadar önemli olduğunu bilemezsin lütfen gönder şu kararı
-
Cevap: Re: Aynı anda Önlisans ve Yüksek Lisans
Alıntı:
haletiruhiyem rumuzlu üyeden alıntı
Yazının tam metni aşağıdaki şekilde;
Yükseköğretim Kurulu Hukuk Müşavirliği tarafından gönderilen ara kakarda Danıştay 8. Dairesi tarafından 13.04.2006 tarihli Yükseköğretim Genel Kurul toplantısında alınan ve Yükseköğretim Kurumlarımız bünyesinde aynı anda Lisans ve Lisansüstü Eğitim yapılamayacağı konusundaki karara ilişkin yürütmeyi durdurma kararı alındığından, söz konusu 13.04.2006 tarihli Yükseköğretim Genel Kurul Kararının iptal edilmesine 12.11.2009 tarihli Yükseköğretim Genel Kurul Toplantısında karar verilmiş.
arkadaşım haklıymışsın sana sonsuz teşekkürlerimi sunarım.şimdi benim sorum şu :bu karar verilmeden 20 gün önce 2. üniversiteye kayıt oldum bu durum ortaya çıkarsa bir sorun çıkar mı????
-
Cevap: Aynı anda Önlisans ve Yüksek Lisans
Alıntı:
cmehmet rumuzlu üyeden alıntı
Çok sevinirim.
Dijital fotografının çekilip gönderilmesi de bir seçenek:))
Fotoğrafını çekmem çok doğru olmaz sanki evrak kaçırıyormuşum gibi yorumlanabilir :alala Yazının tarih sayısı: 17.11.2009 tarih ve 5730-037596 sayılı yazı.
ekonomi15 kullanıcı adlı arkadaş bulmuş olduğu danıştay kararını eklerse daha faydalı olur.
Bence durumunuz bir şeyi etkilemez. Sonuçta lisans eğitimi görürken yüksek lisans eğitiminide görebileceğiniz konusu var.
-
Cevap: Aynı Zamanda Önlisans ve Yüksek Lisans
aynı anda iki yüksek lisans la ilgili bir gelişme varmı arkadaşlar
-
Cevap: Re: Aynı anda Önlisans ve Yüksek Lisans
kardeş yök kararından 20 gün önce önce iki taraflı kaydın olduğunu söylemişsin..o konuyla alakalı bir malumata vardınız mı..ben de aynı şekiilde iki bölümü lisans+yüksek lisans birlikte sürdüroyrdum ve kaytlarım yökün serbest ettiği tarihten öncedir...yani sonradan okunabirlir onayı çıktı..durumumuz bir sorun teşkil eder mi..hiç araştırdınız mı..