Vakfa bağış ve saklı haklar
Merhaba;
halam geçen yıl vefat etti. altsoyu , ana babası ve kardeşleri yok.
sadece yeğeni (kardeşinin oğlu ve kızı) olarak iki kişiyiz.
mirasını kendine yakın hissettiği bir vakfa bağışlamış. medeni kanunda mayıs 2007 de yapılan değişiklikle kardeşin saklı hakları kalkmış. saklı hakları dedem ve babaannem üzerinden
(MADDE 506.- Saklı pay aşağıdaki oranlardan ibarettir:
1. Altsoy için yasal miras payının yarısı,
2. Ana ve babadan her biri için yasal miras payının dörtte biri,
3. Kardeşlerden her biri için yasal miras payının sekizde biri,(3. madde iptal)
4. Sağ kalan eş için, altsoy veya ana ve baba zümresiyle birlikte mirasçı olması halinde yasal miras payının tamamı, diğer hallerde yasal miras payının dörtte üçü.)
alabilir miyiz?
veya başka nasıl bir yol izleyebiliriz?
Saygılarımla.
Re: Vakfa bağış ve saklı haklar
Hayır. Saklı payı olan mirasçısı olmadığı için malvarlığı hakkında dilediği gibi ölüme bağlı tasarrufta bulunabilir.
Sayın std23;
Konu hakkında bir açıklamada bulunmak isterim:
Burada halanın alt soyu yok. Annesi, babası ve kardeşi kendinden önce vefat etmişler Fakar ana- babasının torunları olan bizler o'nun mirasçıları olarak saklı haklarına sahip değil miyiz?
"MADDE 496.- Altsoyu bulunmayan mirasbırakanın mirasçıları, ana ve babasıdır. Bunlar eşit olarak mirasçıdırlar.
Mirasbırakandan önce ölmüş olan ana ve babanın yerlerini, her derecede halefiyet yoluyla kendi altsoyları alır. "
ibaresi , bu hakkı bizlere vermiyor mu?
Saygılarıma;
Elbette ki, kardeş yoksa kardeş çocukları mirasçıdır. Gösterdiğiniz kanun maddesi miras paylarını gösterir. Bu kanuni miras payıdır. Ayrıca saklı pay diye bir kavram vardır. Yani miras bırakan saklı payı olan mirasçıların saklı paylarına dokunmamak kaydıyla geri kalan mal varlığında ölüme bağlı tasarrufta bulunabilir.
Saklı payı olanlar çocuklar, anne baba ve eştir.
Mesela bir kişi çocuğun saklı payı miras payının yarısı olacağı için dilerse çocuğa sadece miras payının yarısını verebilir, geri kalanı başkasına bağışlayabilir. Verilen yarıdan az olursa çocuğun itirazıyla iptal edilir.
Kardeşin saklı payı olmadığı için ona miras bırakılmayan bir düzenleme geçerlidir.
Aynı şekilde kardeş çocuklarının da saklı payı yoktur. Saklı payı olmadığı için bir vasiyetname var ve vasiyetnamede yer almıyorlarsa hiç bir şey alamazlar.
Menfaatime de dokunsa, verdiğiniz aydınlatıcı bilgiler sayesinde kafamda kurduğum senaryoları yok ettiğiniz için teşekkür ederim.
Merhaba;Yine ben;
Halanın yaptığı (!) vasiyetnameyi gördüm.
Burada evini vakfa bağışlamış, Tamam. ama akıl sağlığı tamamdır raporu veren doktor, vakfın içinde bulunduğu fertlerden biri,yani vakıfla organik bağı olan bir kişi;
Tanıklar da vakfın kurucu üyeleri ve orada çalışan müdür konumunda olan şahıslar, (resmi belgeleri var.)
Daha vasiyetname yürürlüğe girmeden, miras kalan eve el koymuşlar, tadilat yaptırmışlar ve içinde de vakfın yöneticilerinden birini oturtuyorlar.(sanırım cüzi bir kira alıyoruz gösteriyorlar)
"e. Düzenlemeye katılma yasağı
MADDE 536.- Fiil ehliyeti bulunmayanlar, bir ceza mahkemesi kararıyla kamu hizmetinden yasaklılar, okur yazar olmayanlar, mirasbırakanın eşi, üstsoy ve altsoy kan hısımları, kardeşleri ve bu kişilerin eşleri, resmi vasiyetnamenin düzenlenmesine memur veya tanık olarak katılamazlar.
Resmi vasiyetnamenin düzenlenmesine katılan memura ve tanıklara, bunların üstsoy ve altsoy kan hısımlarına, kardeşlerine ve bu kişilerin eşlerine o vasiyetname ile kazandırmada bulunulamaz."
a)yukarıdaki kanun maddesine göre bu tanıkların geçerliliği, ne kadardır? Vakıf yöneticileri kendi vakıflarına bırakılacak miras için tanıklık yapıyorlar.
b)bu tanıkları ve doktoru reddedebilir miyiz?
c)miras daha üstlerine geçmeden eve yerleşebilirler mi?
cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.
saygılarımla.
Not. olaylar yeni vakıflar kanunu çıkmadan önce meydana gelmiştir.
Vasiyetname 1980 li yıllarda yapılmış, vefat geçen yıl vukuu bulmuştur.
"e. Düzenlemeye katılma yasağı
MADDE 536.- Fiil ehliyeti bulunmayanlar, bir ceza mahkemesi kararıyla kamu hizmetinden yasaklılar, okur yazar olmayanlar, mirasbırakanın eşi, üstsoy ve altsoy kan hısımları, kardeşleri ve bu kişilerin eşleri, resmi vasiyetnamenin düzenlenmesine memur veya tanık olarak katılamazlar.
Resmi vasiyetnamenin düzenlenmesine katılan memura ve tanıklara, bunların üstsoy ve altsoy kan hısımlarına, kardeşlerine ve bu kişilerin eşlerine o vasiyetname ile kazandırmada bulunulamaz."
maddesindeki tanıklar hakkında "tanıklar vakıf idarecisi olduğundan, vasiyet alan vakıfla akrabalık bağı var sayılır." diye bir yargıtay kararı duydum.
bu kararı görmedim ama diğer avukat arkadaşlarla geçen konuşma arasında sözü geçmişti. Doğruluğunu bir arkadaş teyit eder sanırım.
Sayın dakuras,
Aynı durum benim içinde geçerli.Çocukuz halanın mirası başlıklı konuda da yer verdim.Yapılan tasarruf iptal edilemez cümlesini kabullenemiyorum.Şuan avukat bir arkadaşla çalışma halindeyiz.aşamalardan bilgi veririm.
Alıntı:
yeniwebci rumuzlu üyeden alıntı
Sayın dakuras,
Aynı durum benim içinde geçerli.Çocukuz halanın mirası başlıklı konuda da yer verdim.Yapılan tasarruf iptal edilemez cümlesini kabullenemiyorum.Şuan avukat bir arkadaşla çalışma halindeyiz.aşamalardan bilgi veririm.
Kabullenemediğiniz yasalara karşı nasıl bir çalışma yapabileceğinizi merakla takip edeceğim.
Cevap: Re: Vakfa bağış ve saklı haklar
Merhaba,
Benim sorum konu ile alakalı ancak yukarıdaki durumdan bağımsız ve cevabı sanırım çok kısa.
Bir baba mirasçılarından bazılarına saklı paylarından da az yada hiç miras bırakmamak için tüm mal varlığını yani mirasını bir vakıf kurup o vakfa bağışlarsa ve bu az yada hiç miras bırakmak istemediği mirasçılara da o vakıftan çok düşük hisse verir yada hiç hisse vermez ise bu işlem hukuken geçerli olur mu? Yani kısacası Vakıf kurup tüm mal varlığını bu Vakfa bağışlamak suretiyle bazı mirasçıları saklı paylarından edebilir mi?
Cevaplara şimdiden çok teşekkürler.
Cevap: Vakfa bağış ve saklı haklar
Alıntı:
dakuras rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba;
halam geçen yıl vefat etti. altsoyu , ana babası ve kardeşleri yok.
sadece yeğeni (kardeşinin oğlu ve kızı) olarak iki kişiyiz.
mirasını kendine yakın hissettiği bir vakfa bağışlamış. medeni kanunda mayıs 2007 de yapılan değişiklikle kardeşin saklı hakları kalkmış. saklı hakları dedem ve babaannem üzerinden
(MADDE 506.- Saklı pay aşağıdaki oranlardan ibarettir:
1. Altsoy için yasal miras payının yarısı,
2. Ana ve babadan her biri için yasal miras payının dörtte biri,
3. Kardeşlerden her biri için yasal miras payının sekizde biri,(3. madde iptal)
4. Sağ kalan eş için, altsoy veya ana ve baba zümresiyle birlikte mirasçı olması halinde yasal miras payının tamamı, diğer hallerde yasal miras payının dörtte üçü.)
alabilir miyiz?
veya başka nasıl bir yol izleyebiliriz?
Saygılarımla.
Sayın hukukseverler
Mirastaki saklı payın belirtildiği 506. maddede 3. Kardeşlerden her biri için yasal miras payının sekizde biri,(3. madde iptal) kardeşlerin payı iptal mi edildi yoksa 1/8 e devam mı ediliyor pek anlaşılamıyor. Kısaca açıklayacak siz değerli hukukçulara saygılarımı sunuyorum.